Lớp 10

Bộ 5 đề KSCL đầu năm môn Tiếng Anh 10 năm 2021 Trường THPT Nguyễn Du

Tài liệu Bộ 5 đề KSCL đầu năm môn Tiếng Anh 10 năm 2021 Trường THPT Nguyễn Du được HOC247 biên tập và tổng hợp và giới thiệu đến các em học sinh lớp 10, với phần đề và đáp án, lời giải chi tiết giúp các em rèn luyện ôn tập chuẩn bị cho kì thi đánh giá chất lượng đầu năm sắp tới. Hi vọng tài liệu này sẽ có ích cho các em, chúc các em có kết quả học tập tốt!

TRƯỜNG THPT NGUYỄN DU

ĐỀ KSCL ĐẦU NĂM NĂM HỌC 2020-2021

MÔN: TIẾNG ANH 10

(Thời gian làm bài: 45 phút, không kể thời gian phát đề)

1. Đề số 1

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

Question 1: A. exist               B. extinct          C. explorer                              D. expand

Question 2: A. loved              B. endangered   C. agreed                                D. coughed

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose stress pattern is different.

Question 3: A. introduce                   B. committee               C. entertain                             D. engineer

Question 4: A. trophy                        B. meeting                   C. final                                    D. become

Question 5: A. contaminate   B. necessity                 C. population                          D. profession

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 6: I hope she ________ the job she has applied for.

A. will get                               B. is going to get         C. will be getting                    D. is getting

Question 7: At first sight I met her, I was impressed with her ________.

A. big round black eyes                                  B. beautiful black big round eyes                  

C. beautiful big round black eyes                   D. beautiful round big black eyes

Question 8: Hurry up! We’ve got to go ________ five minutes.

A. with                                    B. up                           C. on                                       D. in

Question 9: Don’t look so ________. Of course, it was a ________ decision but we had no other choices.

A. surprised/ surprised                                    B. surprised/ surprising

C. surprising/ surprising                                  D. surprising/ surprised

Question 10: He wasn’t ________ the job.

A. experienced enough doing                         B. enough experienced to do

C. experienced to do enough              D. experienced enough to do

Question 11: It was not until ________ that she cooked the meal.

A. her father would come home

B. her father has come home

C. her father came home

D. her father comes home

Question 12: My house, ________ has been decorated many times, now looks like a new one.

A. which                                 B. what                        C. that                                     D. where

Question 13: She is very absent-minded: she ______ her cell-phone three times!

A. has lost                               B. loses                       C. was losing              D. had lost

Question 14: – “Do you mind if I use your phone?” – “______”

A. Sorry, I have no idea.                                             B. You can say that again.

C. Certainly, it’s true                                       D. Not at all. Help yourself.

Question 15: My father sometimes ________ the washing up after dinner.

A. writes                                 B. makes                     C. works                                 D. does

Question 16: The doctor persuaded the patient ________ in hospital for 3 more days.

A. staying                                B. to stay                     C. being stayed                       D. stay

Question 17: The new director of the company seems to be an intelligent and ______ man.

A. well-educated                                                         B. well-educate          

C. well-educational                                                     D. well-education

Question 18: British and Australian people share the same language, but in other respects they are as different as _______.

A. cats and dogs                     B. salt and pepper       C. here and there           D. chalk and cheese

Question 19: Although the exam was difficult, ______ the students passed it.

A. most of                   B. none of                   C. a few                                  D. a lot

Question 20: Our visit to Japan was delay ________ my wife’s sickness.

A. thanks to                 B. though                    C. because of              D. because

Question 21: ________ by the flood, the bridge is being rebuilt now.

A. Destroyed              B. Was destroyed                   C. Destroying D. Be destroyed

Question 22: By ______ the housework done, my mother has more time to pursue her career.

A. ordering                  B. taking                     C. having                                D. making

Question 23: His new digital camera is ________ that one.          

A. may more expensive than                          B. far expensive than

C. much expensive more than                        D. far more expensive than

Question 24: They tried to put their son in his best ________.

A. behavior                 B. behave                    C. behaved                              D. behavioral

Question 25: There are many cultural ________ in Hanoi.

A. spaces                     B. sites            C. marks                                 D. points

Question 26: I’ve just finished a terrible book. It’s ________ book I’ve ever read

A. the worst                B. the worse                C. the baddest             D. the most badly  

Question 27: In many big cities, people have to ______ up with noise, overcrowding and bad air.

A. keep                        B. catch                       C. face                                     D. put

Question 28: Had she worked harder, she ______ the final exam.

A. wouldn’t have been failed             B. wouldn’t have failed

C. wouldn’t fail                                               D. wouldn’t be failed

Question 29: Do you think ________ should pay more taxes to help ________?

A. rich/ poor                B. a rich/ a poor          C. the rich/ the poor                D. riches/ the poor     

Question 30: In the modern world, women’s ______ roles have been changing.

A. natured                   B. naturally                 C. nature                                 D. natural

Question 31: “________?”   – “Every two months.”

A. When do you see your dentist 

B. How often do you see your dentist 

C. How much time do you see your dentist   

D. How long ago did you see your dentist

Question 32: The science classes at this ________ difficult.

A. school are              B. schools are C. school is                             D. school’s is

Question 33: Mexico City, ________ is the capital of Mexico, is a cosmopolitan city.

A. where                     B. that                         C. which                                D. what

Question 34: Don’t ask me to decide, I’m not very good ________ making decision.

A. on                           B. in                            C. about                                  D. at

Question 35: The teacher said that Vietnam ________ to South- East Asia.

A. has belonged          B. belongs                   C. had belonged                      D. belonged

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) SIMILAR in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 36: more or less finish reading the book.

A. can hardly              B. almost                     C. nearly the most                   D. only

Question 37: Sperm whale population is at risk due to hunting.

A. in danger               B. at hand                    C. on purpose              D. in use

Question 38: Few businesses are flourishing in the present economic climate.

A. taking off                B. growing well          C. setting up                            D. closing down

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 39: We’d better speed up if we want to get there in time.

A. put down                B. turn down               C. lie down                             D. slow down

Question 40: She is a very generous old woman. She has given most of her wealth to a charity organization.

A. kind                        B. hospitable               C. mean                                  D. humane

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.

Question 41: My father used to giving me some good advice whenever I had a problem.

A. giving                    B. advice                     C. whenever                D. a problem

Question 42: The woman of whom  the red car is parked in front of the bank is a famous pop star.

A. of whom                B. is parked                 C. front of                   D. a famous pop star

Question 43: Because vitamins contained in a wide variety of foods, people seldom lack most of them.

A. contained              B. in a              C. variety of                D. lack

Question 44: Some gorillas beat their chests as an express of high spirits.

A. beat            B. as                            C. express                   D. high

Question 45: Computers have made access to information instantly available just by push a few buttons.

A. have                        B. access                     C. instantly available              D. by push

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word(s) for each of the blanks.

       If you want to prepare yourself for great achievement and have more to (46) ______ to your education or your work, try reading more books. (47) ______ up some of the interestingly informative books and search for well-researched materials that can help you grow.

      We should (48) ______ our children to read more books and (49) ______ less time watching TV. Some people have commented that this is inconsistent. “Why is the written word a superior way to get information than television?” That is (50) ______ interesting point of view worth further (51) ______. Reading is a skill that is in much greater demand than the demand for watching TV. There are no jobs that (52) ______ a person to be able to watch TV but reading is an integral part of many jobs. The written word is an incredibly flexible and efficient way of communication. You can write something down and, in no time, it can be (53) ______ to many different people. Not only that, we can (54) ______ vast amounts of information through reading in a very short time. A good reader can acquire more information in reading for two hours than someone watching TV can acquire in a full day. You are able to gain a lot of information quickly because you are a fast reader with good

(55) ______ skills. It will save you massive amounts of time and you will be able to assimilate vast quantities of information.

Question 46:        A. gain                        B. gather                           C. collect                     D. contribute

Question 47:        A. Make                      B. Pick                              C. Set                          D. Take          

Question 48:        A. discuss                    B. define                           C. suggest                   D. encourage

Question 49:        A. apply                      B. spend                            C. train                        D. waste

Question 50:        A. a                             B. an                                  C. the                         D. X

Question 51:         A. exploration             B. explore                         C. explorer                  D. explorative

Question 52:         A. require                    B. inquire             C. tell                          D. ask

Question 53:        A. submitted               B. communicated C. handed                   D. sent            

Question 54:         A. digest                      B. inhale                            C. breathe                   D. eat  

Question 55:        A. apprehension         B. enjoyment        C. entertainment         D. comprehension                  

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

ENVIRONMENTAL ACTIVISTS

            Paul Watson is an environmental activist. He is a man who believes that he must do something, not just talk about doing something. Paul believes in protecting endangered animals, and he protects them in controversial ways. Some people think that Watson is a hero and admire him very much. Other people think that he is a criminal.

            On July 16th, 1979, Paul Watson and his crew were on his ship, which is called the Sea Shepherd. Watson and the people who work on the Sea Shepherd were hunting on the Atlantic Ocean near Portugal. However, they had a strange prey; instead of hunting for animals, their prey was a ship, the Sierra. The Sea Shepherd found the Sierra, ran into it and sank it. As a result, the Sierra never returned to the sea. The Sea Shepherd, on the other hand, returned to its home in Canada. Paul Watson and his workers thought that they had been successful.

            The Sierra had been a whaling ship, which had operated illegally. The captain and the crew of the Sierra did not obey any of the international laws that restrict whaling. Instead, they killed as many whales as they could, quickly cut off the meat, and froze it. Later, they sold the whale meat in countries where it is eaten.

            Paul Watson tried to persuade the international whaling commission to stop the Sierra. However, the commission did very little, and Paul became impatient. He decided to stop the Sierra and other whaling ships in any way that he could. He offered to pay $25,000 to anyone who sank any illegal whaling ship, and he sank the Sierra. He acted because he believes that the whales must be protected. Still, he acted without the approval of the government; therefore, his actions were controversial.

            Paul Watson is not the only environmental activist. Other men and women are also fighting to protect the Earth. Like Watson, they do not always have the approval of their governments, and like Watson, they have become impatient. Yet, because of their concern for the environment, they will act to protect it.

Question 56: According to the reading, an environmental activist is someone who ________.

     A. runs into whaling ship                                       B. does something to protect the Earth

     C. talks about protecting endangered species                   D. is a hero, like Paul Watson

Question 57: When something is controversial, ________.

     A. everyone agrees with it                                     B. everyone disagrees with it

     C. people have different ideas about it                  D. people protect it

Question 58: The members of a ship’s crew are ________.

     A. the men and women who work on the ship      B. the people who work on the airplanes

     C. all of the people on a ship, including the passengers               D. the people who own the ship

Question 59: The main idea of paragraph one is that ________.

     A. Paul Watson is a hero to some people             

     B. activists are people who do something

     C. Paul Watson is a controversial environmental activist            

     D. Paul Watson does not believe in talking

Question 60: The Sea Shepherd was hunting ________.

     A. the Atlantic Ocean                    B. whales                                C. the Sierra                D. Portugal

Question 61: The author implies that Paul Watson lives in ________.

     A. Portugal                         B. a ship on the Atlantic         C. the Sierra                D. Canada

Question 62: The captain and the crew of the Sierra were acting illegally because ________. (D luôn là đáp án cuối cùng)

     A. they were not obeying international laws                                 B. they were whaling 

     C. they were killing and selling whales                             D. All of the above are correct

Question 63: In paragraph 3 the phrase “and froze it” refers to ________.

     A. whale meat                    B. the Sierra                            C. whales                    D. the Sierra crew

Question 64: The main idea of paragraph 3 is that ________.

     A. the Sierra sold whale meat in some countries       

     B. the people on the Sierra didn’t obey international laws.

     C. the people on the Sierra killed as many whales as they could.    

     D. whaling is illegal according to international law.

Question 65: Watson ran into the Sierra because ________. (D luôn là đáp án cuối cùng)

     A. he wanted to stop the ship’s crew from whaling               

     B. he was impatient with the government’s actions

     C. he wanted to protect the whales from the whalers            

     D. All of the above are correct     

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to the original sentence in each of the following questions.

Question 66: Unless someone has a key, we cannot get into the house.

A. We could not get into the house if someone had a key.

B. If someone does not have a key, we can only get into the house.

C. We can only get into the house if someone has a key.

D. If someone did not have a key, we could not get into the house.

Question 67: Conan said to me, “If I were you, I would read different types of books in different ways.”

A. Conan ordered me to read different types of books in different ways.

B. I said to Conan to read different types of books in different ways to me.

C. I read different types of books in different ways to Conan as he told me.

D. Conan advised me to read different types of books in different ways.

Question 68: Although he was very tired, he agreed to help me with my homework.

A. Tired as he was, he agreed to help me with my homework.

B. Despite being very tired, but he agreed to help me with my homework.

C. Tired though he was, but he agreed to help me with my homework.

D. As tired as was he, he agreed to help me with my homework.

Question 69:  He failed to find the source of the Mississippi River.

A. He didn’t succeed for finding the source of the Mississippi River.

B. He didn’t succeed in finding the source of the Mississippi River.

C. He didn’t succeed on finding the source of the Mississippi River.

D. He didn’t succeed to find the source of the Mississippi River.

Question 70: It is a pity you didn’t tell us about this. 

A. I wish you have told us about this.           

B. I wish you would tell us about this.

C. I wish you had told us about this              

D. I wish you would have told us about this.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 71: John said that no other car could go ________.

      A. so fast like his car                                            B. as fast like the car of him  

      C. as fast like his car                                             D. as fast as his car

Question 72: They were such difficult tests ________.

     A. that I couln’t finish                                            B. so I couldn’t finish them

     C. that I couldn’t finish them                                 D. for me to finish.

Question 73: Because of lack of money, ________.

     A. he can’t do nothing                                            B. he could do nothing

     C. so that he could not do anything                       D. he avoided not buying some more items

Question 74: I see him ________.

     A. pass her house every day                                  B. to pass her house every day

     C. to have passed her house every day            D. have passed her house every day

Question 75: Do you know ________?

     A. when does the train leave                                  B. when the train leaves

     C. when the train does leave                                  D. when the train to leave

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

            They call New York “the Big Apple”. Maybe it’s not exactly like an apple, but it’s certainly very big. There are too many people, that’s the problem. The streets are always full of cars and trucks, and you can never find a place to park.

            If you have enough money, you can take a taxi. New York cabs are yellow. They look all the same. But the drivers are very different. Some were born and raised in New York, but many are newcomers to the United States. A few drive slowly, but most go very, very fast. Cab drving is a difficult job. It can be dangerous, too. Thieves often try to steal the drivers’ money. Drivers sometimes get hurt.

            If you don’t want to take a taxi, you can go by bus or you can take the subway. The subway is quick, and it’s cheap, but parts of it are old and dirty. Lights don’t always work and there are often fires on the track. One some subway lines, there are new, clean, silver trains. But you can’t see the color of the old train easily. There is too much dirt and too much graffiti, inside and outside.     

(Adapted from American on the move â€“ Elizabeth Laird)

Question 76: What is the problem of New York?

     A. It has too many apples                                      B. it looks like an apple

     C. It is too big                                                                    D. it is too crowded

Question 77: What does a “cab” mean?

     A. a truck                           B. a bus                                   C. a taxi                      D. a subway

Question 78: Cab drivers in New York ________.

     A. can be dangerous                                                          B. can be attacked by thieves

     C. talks about protecting endangered species                   D. is a hero, like Paul Watson

Question 79: The word “track” can best be replaced by ________.

      A. roadway                       B. station                                 C. light bulb                D. train

Question 80: Subways in New York ________.

     A. are quickly but dirty                                                     B. are colorless

     C. have no light                                                                 D. often cause fires

ĐÁP ÁN

1A 2D 3B 4D 5C 6A 7C 8D 9B 10D 11C 12A 13A 14D 15D 16B 17A 18D 19A 20C

21A 22C 23D 24A 25B 26A 27D 28B 29C 30D 31B 32A 33C 34D 35B 36B 37A 38B 39D 40C

41A 42A 43A 44C 45D 46D 47B 48D 49B 50B 51A 52A 53B 54A 55D 56B 57C 58A 59C 60C

61D 62D 63A 64B 65D 66C 67D 68A 69B 70C 71D 72C 73B 74A 75B 76D 77C 78B 79A 80A

2. Đề số 2

I. Give the transcription of the given italicized, underlined parts of words. (0.1pt/item)

responsible__

exchange__

protected __

acupuncture__

habit__

II. Give the position of the main stressed syllable of the following words. (0.1pt/item)

different__

understand__

remember__

disease__

arrive__

III. Supply the right form of the verbs in the parentheses. (0.2pt/item)

Dear Linda,

I’m sorry that I haven’t written to you for so long, but I (1. be) ________very busy lately. All last month I (2. have) __________ exams, and I haven’t done anything else but study for ages. Anyway, I (3. stop) ________ studying now, and I (4. wait) ________ for my exams results.

As you can see from the letter, I (5. change) ___________ my address and live in Croydon now. I (6. decide) _________ that I wanted a change from central London because it (7. become) _______ so expensive. A friend of mine told me about this flat, and I (8. move)________here about two months ago. When you come to London this summer, please visit me. I (9. stay) _______ here until the middle of August. Then I (10. go) _________ on holiday to Scotland.

Love,

Peter

IV. Underline one error in each of the following sentences and correct it in the space given. (0.2pt/item)

1. The harder you learn, the most knowledge you get.

2. My family spent an interested holiday in Nha Trang last summer.

3. Lan didn’t go to the cinema with her friends last Saturday evening because her sickness.

4. They played so good game of tennis last night that they surprised their audience.

5. Mary’s mother gave her a new hat at her birthday.

V. Supply the right form of each capitalized word to complete each of the following sentences. (0.2pt/item)

1. The_______ of the new guest caused trouble to my aunt. ARRIVE

2. Every week, there are two_______ from Ha Noi to Nha Trang. FLY

3. It is very_______ to live in a damp room. HEALTH

4. I had my trousers_______ because they were too short. LONG

5. The children listened_______ to the rules of the game explained by the teacher. ATTENTION

VI. Fill in each of the blanks with one suitable word. (0.2pt/item)

I was (1)_______ up by my uncle and aunt and grew up on a small farm in the west of England. I think it was better (2)_______ living in a city, because every day I ran about (3)_______ the open air. Until I (4)_______ to school, all I did was play on the farm all day. (5)_______ my aunt and uncle worked with the animals, and (6)_______ they worked very hard, they always explained interesting things to me. They didn’t have much money, but they got along well (7)_______ everyone, and we didn’t have any of the problems of living in the city. I always felt happy on the farm. There was no noise (8)_______ pollution, and (9)_______ was really peaceful. That’s probably (10)_______ I became a farmer when I was older.

VII. Rewrite the following sentences in such a way that your sentences remain the original meaning of the given ones. (0.3pt/ 1item)

1.  He couldn’t afford to buy that car.

That car was …………………………………………………………………

2.  We got lost because we didn’t have a map.

If we….………………………………………………………….……………

3.  Mr Long spent six hours driving from London to Edinburgh.

It took…………… ………………………………………………………….

4. John finally managed to get a good job.

John finally succeeded..………………………………………………………

5.  Although he had a good salary, he was unhappy in his job.

In spite of …………………………………..……………………………………

VIII. In about 80- 120 words, write a paragraph about how people in your family share housework. (1.5pts)

Some useful words and structures:

to be responsible for…. = take responsibility for…: chịu trách nhiệm….

take up: nhận

both……and….: cả…..và……..

contribute: đóng góp

take turns: thay phiên

___________THE END___________

ĐÁP ÁN

I. Give the transcription of the given italicized, underlined parts of words. (0.1pt/item)

responsible_/I/_

exchange_/ t∫/_

protected /id/

acupuncture/L/

habit/ æ/

II. Give the position of the main stressed syllable of the following words. (0.1pt/item)

different_1_

understand_3_

remember_2_

disease_2_

arrive_2

III. Supply the right form of the verbs in the parentheses. (0.2pt/item)

1. have been

2. had

3. have stopped

4. am waiting

5. have changed

6. decided

7. has become/

     is becoming

8. moved

9. will be staying / am staying / am going to stay

10. will be going /

      am going

IV. Underline one error in each of the following sentences and correct it in the space given. (0.2pt/item)

1. The harder you learn, the most knowledge you get.

2. My family spent an interested holiday in Nha Trang last summer.

3. Lan didn’t go to the cinema with her friends last Saturday evening because her sickness.

4. They played so good game of tennis last night that they surprised their audience.

5. Mary’s mother gave her a new hat at her birthday.

Your answers:

more

interesting

because of

such a

on

V. Supply the right form of each capitalized word to complete each of the following sentences. (0.2pt/item)

arrival

flights

unhealthy       

lengthened

attentively

VI. Fill in each of the blanks with one suitable word. (0.2pt/item)

1. brought

2. than

3. in

4. went

5. Both

6. although

7. with

8. or

9. it

10. why

VII. Rewrite the following sentences in such a way that your sentences remain the original meaning of the given ones. (0.3pt/ 1item)

That car was too expensive for him to buy./That car was so expensive that he couldn’t afford to buy it.

If we had had a map, we wouldn’t have got lost.

It took him / Mr Long six hours to drive from London to Edinburgh.

John finally succeeded in getting a good job.

It can’t be denied that she has a beautiful voice.

In spite of his good salary, he was unhappy in his job.

In spite of the fact that he had a good salary, he was unhappy in his job.

VIII. In about 80- 120 words, write a paragraph about how people in your family share housework. (1.5pts)

3. Đề số 3

PART I. MULTIPLE CHOICE (8.0 POINTS)

I. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. habours        B. maintains            C. continues            D. prevents

Question 2: A. looked           B. worked                 C. cooked                 D. crooked

Question 3: A. choir              B. choice                  C. challenge            D. cheerful

II. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 4: A. ability            B. society                 C. invention             D. entertain

Question 5: A. infer               B. prefer                   C. offer                      D. transfer

IV. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the followings. 

Question 6:  He passed his exams with flying colour.

A. badly                        B. successfully           C. difficulty                   D. easily

Question 7:  The President expressed his deep sorrow over the bombing deaths.

A. anger                       B. regret                        C. passion                    D. sadness

Question 8:  First, you have got to think logically about your fears.

A. belong to                 B. must                         C. own                          D. may

V. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE  in meaning to the underlined part in each of the followings.

Question 9:  He’s rather mean when it comes to spending money on the children.

A. rich                           B. excited                     C. generous                 D. poor

Question 10:  Nothing concentrates the mind better than the knowledge that you could die tomorrow.

A. makes no effort      B. has no difficulty     C. takes no notice of  D. pays attention to

VI. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 11:  San Francisco, that is a beautiful city, has a population of six Million

A. has                           B. is                               C. that                           D. of

Question 12:  My daughter has learned English at the age of 8.

A. at                               B. learnt                        C. of                               D. age

Question 13:  I dislike being talk about everywhere.

A. everywhere             B. dislike                      C. about                        D. being talk

Question 14:  George won’t lend you any money as long as you promise to pay him back.

A. back                         B. as long as               C. won’t lend                D. to pay

Question 15:  Computers are often used to control, adjustment and correct complex industrial operation

A. adjustment              B. industrial                 C. correct                      D. often used

VII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks.

Many parents believe that they should begin to teach their children to read when they are scarcely more than toddlers. This is fine if the child shows a real interest but (16) ______ a child could be counter-productive if she isn’t ready. Wise parents will have a (17) _____attitude and take the lead from their child. What they should provide is a selection of (18) ______toys, books and other activities. Nowadays there is plenty of good (19) _____available for young children, and of course, seeing plenty of books in use about the house will also (20) _____them to read.

Of course, books are no longer the only source of stories and information. There is also a huge range of videos, which can reinforce and extend the pleasure a child finds in a book and are (21) ______valuable in helping to increase vocabulary and concentration. Television gets a bad review as far as children are concerned, mainly because too many spend too much time watching programmes not intended for their age (22) ______. Too many television programmes induce an incurious, uncritical attitude that is going to make learning much more difficult. ((23) ______, approved viewing of programmes designed for young children can be useful. Just as adults enjoy reading a book after seeing it serialised on television, so children will pounce on books which (24) ______their favourite television characters, and videos can add a new dimension (25) _____ a story known from a book.

Question 16: A. letting          B. hoping                 C. doing                    D. forcing

Question 17: A. contented   B. cheerful               C. hopeful                D. relaxed

Question 18: A. stimulating B. bright                    C. thrilling                 D. energetic

Question 19: A. amusement                                  B. sense                   C. material    D. produce

Question 20: A. provide       B. encourage          C. attract                   D. provoke

Question 21: A. worthily       B. equally                 C. properly                D. perfectly

Question 22: A. band           B. set                         C. limit                       D. group

Question 23: A. Then           B. However              C. But                        D. And

Question 24: A. feature        B. extend                  C. possess               D. illustrate

Question 25: A. to                 B. about                    C. of                           D. for

VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Walt Disney was born in 1901 in Chicago, but soon moved to a small farm near Marceline, Missouri. From this rural and rather humble beginning, he later became one of the most famous and beloved motion-picture producers in history. Although he died in 1966, his name and artistic legacy continue to influence the lives of millions of people throughout the world.

       After several years of barely making ends meet as a cartoon artist operating from his Los Angeles garage, Disney had his first success in 1928, with his release of a Mickey Mouse cartoon. Throughout the next decade, he continued to produce a number of cartoons, and develop more of his highly profitable and enduring creations, such as Donald Duck and Pluto. In the late 1930s, he issued a full-length cartoon film. Snow White became an instant commercial and critical success. This was only the first of many films, both animated and not, produced by Disney and his studio.

       But as renowned as Disney name is for cartoons and movies, it is probably best known for a string of spectacular amusement and theme parks. Starting with California’s Disneyland in 1955 and culminating with the fantastically successful Disney World and EPCOT Center in Florida, Disney became a household name. In recent years, the theme park concept became international, with openings in Tokyo and Paris. With the continuing success of Disney, the creation of future theme park is under discussion.

Question 26:  Which of the following is the title for the passage?

A. Walt Disney and his Legacy.

B. Walt Disney’s Boyhood Years

C. The history of Disney World and Disneyland.

D. Walt Disney and Animated Cartoons

Question 27:  The word “humble” in bold in paragraph 1 is closest in meaning to _________.

A. shy                           B. respectful                C. simple                      D. boring

Question 28:  What is the author’s attitude toward the accomplishments of Walt Disney?

A. approving                B. respectful                C. ambivalent              D. critical

Question 29:  In paragraph 2 “barely making ends meet”in boldis closest in meaning to __________.

A. trying new businesses.                               B. not making much money.

C. meeting personal failure.                            D. producing only a few cartoons.

Question 30:  The word “enduring” in bold in paragraph 2 is closest in meaning to __________.

A. difficult                     B. suffering                  C. lasting                      D. famous

Question 31:  The word “renowned”in bold in paragraph 3 is closest in meaning to _________.

A. possessed               B. well-known             C. useful                       D. talked about

Question 32:  It can be inferred from the passage that ________.

A. Snow White was Disney’s most successful film.

B. Disney created cartoon movies and “non cartoon” movies.

C. the Tokyo theme park is in financial difficulty.

D. the California theme park is now closed.

Question 33:  The word “concept” in bold in paragraph 3 is closest in meaning to __________.

A. birth                          B. idea                          C. location                    D. demand

Question 34:  According to the passage, which of the following is TRUE?

A. Mickey Mouse was Disney’s only cartoons creation.

B. Snow White was the first full-length cartoon film.

C. Disney’s first achieved success after his death.

D. Disney’s first concern was always profitability.

Question 35:  In future years it is most likely that ___________.

A. the remaining theme parks will also close B. Disney will produce only cartoons.

C. the Disney name will stay well–known.    D. the Paris theme park will become successful

IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

I was born in Newcastle, a city in the North East of England. Newcastle is on the bank of the River Tyne. It is quite big, with a population of about 200,000 people. There is a cathedral and a university. There are five bridges over the River Tyne, which link Newcastle to the next town, Gateshead, where there is one of the biggest shopping centers in the world.

A few years ago, the main industries were shipbuilding and coalmining, but now the chemical and soap industries are important.

I moved to London ten years ago but I often return to Newcastle. I miss the people, who are very friendly, and I miss the beautiful countryside near the city, where there are so many hills and streams.

People who are born near the River Tyne have a special name. They are called “Geodies”. I am very pleased to be called a “Geodies”.

Question 36:  The writer was born _______

A. in a town in the North East of England

B. in a city near Newcastle

C. in Newcastle, a city in the North East of England

D. in Newcastle near the North East of England

Question 37:  Which sentence is NOT TRUE?

A. The writer doesn’t live in the Newcastle city any more.

B. The writer was born near the River Tyne.

C. The writer doesn’t get used to living in Newcastle city.

D. There is more than one bridge over the River Tyne.

Question 38:  What does “it” refer to?

A. The bank of the river Tyne                          B. The river Tyne

C. The next town, Gateshead                         D. Newcastle city

Question 39:  Newcastle city has a population of _________

A. about 200,000 people                                 B. 200,000 people

C. more than 200,000 people                         D. less than 200,000 people

Question 40:  What link Newcastle to the next town?

A. One bridge              B. a shopping center C. Gateshead              D. Five bridges

Question 41:  Which has one of the biggest shopping centers in the world?

A. North East of England                                 B. River Tyne

C. Newcastle                                                      D. Gateshead

Question 42:  What are the main industries in Newcastle now?

A. chemical and soap industry                       B. shipbuilding

C. soap industry                                                D. shopping centers

Question 43:  Where does the writer lives now?

A. London                                                           B. Newcastle

C. North East of England                                 D. Gateshead

Question 44:  What does the writer miss?

A. the hills and the streams                             B. the people and the beautiful countries

C. the beautiful countries                                 D. the people

Question 45:  Who are called “Geodies”?

A. people who are born near the River Tyne B. people who are born in England

C. people who are born in London                 D. people who are born in Newcastle

III. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct one to complete each of the following sentences.

Question 46:  ______ he failed in the entrance exam caused his family much sadness.

A. The thing                B. That                          C. What                         D. Which

Question 47:  The number of students in every class in my school ________ over 45.

A. weren’t                     B. hasn’t                       C. isn’t                           D. aren’t

Question 48:  I  have been fascinated by _________ since I was at secondary school.

A. photography           B. photographer          C. photograph             D. photographic

Question 49:  I had little difficulty ______ the others to come.

A. persuading             B. to be persuading   C. to persuade             D. persuade

Question 50:  I regret ______ you that you failed the test.

A. to tell                        B. tell                             C. told                            D. telling

Question 51:  He behaved like an adult. I think he is more ________ than the other boys in his class.

A. mature                     B. intelligent                C. developed               D. ambitious

Question 52:  Well- ___________child often behaves quite differently from one who did not get good schooling.

A. educating                B. educate                   C. education                D. educated

Question 53:  It would be lovely if the children could see and, ________, touch the animals.

A. finally                       B. eventually               C. if possible                D. at last

Question 54:  There is no __________ explanation for what happened.

A. scientifically            B. scientist                   C. science                    D. scientific

Question 55:  –“I’ve passed my driving test.”                “________”

A. That’s a good idea.                                      B. Congratulations!

C. It’s nice of you to say so.                             D. Do you?

Question 56:  We _____ in this house for ten years.

A. have been living    B. were living              C. had lived                  D. are living

Question 57:  Most of the computers in the laboratory are ________ now.

A. out of the question B. out of breath           C. out of work              D. out of order

Question 58:  The old woman came in, ________ by a young man.

A. accompanying       B. accompany             C. to be accompanied          D. accompanied

Question 59:  ______ well last night, you wouldn’t feel tired now.

A. If you slept              B. If you had slept       C. Had you slept         D. Were you to sleep

Question 60:  Lucy was late for school this morning because the alarm didn’t ______ as usual

A. get off                      B. take off                    C. ring off                     D. go off

Question 61:  The boy ______ died in a traffic accident will receive some money to continue his study.

A. whose the parents B. who the parents     C. whose parents        D. who parents

Question 62:  Your windows need ________at least once a year.

A. to clean                   B. have cleaned         C. cleaning                  D. being cleaned

Question 63:  Ninety ________ the maximum length of time allowed for entrance exams to this school.

A. minutes are             B. minute are               C. minute is                  D. minutes is

Question 64:  – “What would you like to drink? “     – “ ______.”

A. OK                            B. No, thanks              C. Coffee, please        D. Yes, please

PART II. WRITING (2.0 POINTS)

Rewrite the following sentences in order to keep their original meanings.

Question 65:  It’s no use trying to make friends with him.

-> There’s no …………………………………………………………..…………….………………..

Question 66:  In spite of her difficult living conditions, she worked extremely hard.

-.> She worked  …………………………………………………………………………..…………………

Question 76:  Mary didn’t wear the rain coat, so she got a cold

-.> If Mary had …………………………………………………………………………………………

Question 68:  He played some games and then went to bed.

-> After he ………………………………………………………………………………..…………….….

Question: 69:  Martin may not be very well but he still manages to enjoy life.  

–> Martin’s poor ……………………………..………………………………..…………………………………………….…..

Use the prompts to write a meaningful letter of complaint. (Do not change the order and the form of  the given words: Không thay đổi thứ tá»± hay hình thức của từ cho sẵn)

Dear Sir/ Madam,

My wife/ I/ two children/ aged 2/ 4/ passengers/flight LZ238 / London / Orlando, USA / July 23rd 2009. I / writing / complain / number / aspects / service we received.

Firstly, when / flight / delayed / staff / airline’s information desk / very unhelpful. We not even given / voucher / drink / meal, when it / clear / delay would be / least seven hours. This meant/ we /had to /spend /considerable amount / money / restaurant.

Then, when we / finally able/ board, families /not allowed / board first, although we paid/ this. As a result /we /not able / sit together, making / children, already very tired, extremely distressed.

It / legal requirement / airline operators / provide suitable refreshments / event / delay. I would therefore expect / compensation / failure both /comply / this regulation/ and /provide us / priority boarding /for which we /paid.

I enclose / boarding passes / look forward / hearing / you shortly.

Yours faithfully,

S R Porter (Dr)

– – – The end – – –

Rewrite the following sentences in order to keep their original meanings.

Question 65:  It’s no use trying to make friends with him.

There’s no point in trying to make a friendship with him.

Question 66:  In spite of her difficult living conditions, she worked extremely hard.

 She worked very hard even though her living conditions were difficult.

Question 67:  Mary didn’t wear the rain coat, so she got a cold

If Mary had worn the rain coat, she wouldn’t have got a cold

Question 68:  He played some games and then went to bed.

After he had played some games, he went to bed.

Question: 69: Martin may not be very well but he still manages to enjoy life.  

     Martin’s poor health prevented him from enjoying life.

Use the prompts to write a meaningful letter of complaint. (Do not change the order and the form of  the given words: Không thay đổi thứ tá»± hay hình thức của từ cho sẵn)

Dear Sir/Madam,

Booking reference: Porter POR 1359AZ

My wife and I and our two children, aged 2 and 4, were passengers on flight LZ238 from London to Orlando, USA on July 23rd 2009. I am writing to complain about a number of aspects of the service we received.

Firstly, when the flight was delayed, the staff at the airline’s information desk were very unhelpful. We were not even given a voucher for a drink or meal, when it was clear the delay would be at least seven hours. This meant that we had to spend a considerable amount of money in the restaurant.

Then, when we were finally able to board, families were not allowed to board first, although we had paid for this. As a result we were not able to sit together, making our children, already very tired, extremely distressed.

It is a legal requirement for airline operators to provide suitable refreshments in the event of a delay. I would therefore expect some compensation for your failure both to comply with this regulation and to provide us with the priority boarding for which we had paid.

I enclose our boarding passes and look forward to hearing from you shortly.

Yours faithfully,

S R Porter (Dr)

4. Đề số 4

MULTIPLE CHOICE (8.0 POINTS)

I. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question   1: A. breakfast    B. peasant               C. pleasure              D. creation

Question   2: A. tool              B. moon                    C. wool                      D. boot

Question   3: A. climate        B. communicate      C. accurate               D. unfortunate

II. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question   4: A. exchange   B. collect                  C. persuade             D. profile

Question   5: A. recommend                                  B. suggestion          C. initial         D. unhelpful

III. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question   6:  I would rather ______ at home last night. The film was very boring.

A. to stay                      B. stay                           C. have stayed            D. I stayed

Question   7:  It’s difficult to decide which is ______ between the two machines.

A. the better                 B. the best                    C. the good                  D. better than

Question   8:  I am sure I locked the door. I clearly remember _______ it.

A. lock                           B. to lock                      C. to have locked        D. locking

Question   9:  Mr. Ram ______ accustomed to living in this rickety house since his company went bankrupt.

A. has been                 B. got                            C. was                           D. has got

Question   10:  The packet containing a lot of books and precious materials _______ last night.

A. were lost                  B. has lost                    C. lost                            D. was lost

Question   11:  If it hadn’t been ______ her carefulness, she would have had a terrible accident.

A. upon                        B. on                             C. for                             D. of

Question   12:  I _______ with my teenage children now, we haven’t had any arguments.

A. keep in touch         B. keep pace               C. am on good terms  D. get on my nerves

Question   13:  I’ve got to take my son to the dentist’s for a check-up tomorrow. I just hope he doesn’t need to _______.

A. have anything done                                     B. get him to do anything

C. be done anything                                         D. have him do

Question   14:  Peter went out of his house ______ his favorite song.

A. and whispering      B. whisper                    C. whispering              D. whispered

Question   15:  It was great when I ______ to find the right person that I wanted to meet at the party.

A. was able                  B. could                        C. was likely                 D. might

Question   16:  I will do the job you offer me to the best of my ______.

A. knowledge              B. ability                       C. talent                        D. capacity

Question   17:  It is clear that John works much harder than ______.

A. does she                 B. is his sister              C. does his sister        D. his sister is

Question   18:  Will you buy a 3D television when they _______ available?

A. are becoming         B. become                    C. became                    D. will become

Question   19:  ______ you cheated at the examination was reported to the headmaster.

A. What                        B. When                       C. All the things           D. That

Question   20:  If you are too_______, other people will take advantage of you.

A. untrustworthy         B. trusted                      C. trustworthy              D. trusting

Question   21:  “It’s my birthday today, dear.”

A. Long time no see                                          B. Nothing on earth!

C. Many happy returns                                     D. May I have a rain check

Question   22:  Lan: “Let’s do something to prevent the environment from becoming worse and worse”           

          Mai: “______”

A. So long.                                                         B. Great idea

C. Sorry, I haven’t got it here                          D. Well, never mind

Question   23:  It’s important to set yourself clear _______ so you know what you are doing for.

A. goals                        B. ambitions                C. decisions                 D. opportunities

Question   24:  The female birds eat very little food _______ the males.

A. in addition to           B. compared to            C. according to            D. dedicate to

IV. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) SIMILAR in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question   25:  In 1985, the Coca cola company altered the secret formula of the drink’s ingredients.

A. proposed                 B. modified                  C. restored                    D. enriched

Question   26:  In my experience, freshmen today are different from those I knew 2 years ago.

A. new students          B. new counselors     C. first-year students  D. young professors

Question   27:  To prepare for a job interview, you should jot down your qualifications, work experience as well as some important information about yourself.

A. Your big data and special qualities           B. what you have experienced

C. your own qualities in real life                      D. what you have earned through study

Question   28:  With the dawn of space exploration, the notion that atmospheric conditions on Earth may be unique in solar system was strengthened.

A. beginning                B. continuation           C. expansion               D. outcome

Question   29:  Roget’s Thesaurus, a collection of English words and phrases, was originally arranged by the ideas they express rather than by alphabetical order.

A. as well as                B. unless                      C. restricted                  D. instead of

V. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question   30:  In the middle of the grassland a lot of tiny flowers are blooming because it is spring time.

A. it is spring time                                              B. a lot of tiny flowers are blooming

C. the grassland                                                D. the middle

Question   31:  Finally, the rescuers found the couple and their car which were swept away by the flood.

A. which                       B. found                       C. Finally                      D. swept away

Question   32:  Alike other forms of energy, natural gas may be used to heat homes, cook food and even run machines.

A. homes                      B. Alike                         C. may be used          D. even run

Question   33:  They had the suggestion that the children would spend two weeks with their parents.

A. the                            B. would spend           C. that                           D. with their parents

Question   34:  I asked him whether he had done it on himself or someone had helped him.

A. him                           B. had done                 C. whether                   D. on himself

VI. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

STUDYING ENGLISH ABROAD

       Just more English is being taught in primary schools worldwide, so there are a (35) _______number of language schools in English-speaking countries that are (36) _______courses for younger learners. In Britain, most young learners’ courses are (37) _______to 11- years-olds and upwards, with a few that cater for children as young as seven. But is a sensible age to start sending children abroad to study? (38) _______, even adults learners find the experience of traveling to a strange country and encountering people who speak a barely comprehensible language challenging.

       A great deal depends on how a child has been (39) _______up. For example, if they have been exposed to new things and have already started to learn independence, then thy are (40) _______to enjoy the experience. (41) _______, children who have previously traveled abroad with their parents will be well prepared to undertake a study (42) _______in an English-speaking country on their (43) _______Getting (44) _______to the idea that other countries have different customs and cultures is an important stage in the process of learning a foreign language.

Question   35: A. increasing B. raising                  C. growing                D. rising

Question   36: A. setting      B. studying              C. granting               D. offering

Question   37: A. access      B. fit                           C. suit                        D. open

Question   38: A. At last       B. After all                C. Finally                  D. At the end

Question   39: A. grown       B. put                        C. brought                D. turned

Question   40: A. possibly    B. about                    C. easily                    D. likely

Question   41: A. On the other hand         B. Further on     C. More of        D. In addition

Question   42: A. trip             B. travel                    C. voyage                 D. journey

Question   43: A. own           B. self                       C. alone                    D. lonely

Question   44: A. aware       B. used                     C. to know                D. on well

VII. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

A rather surprising  geographical feature of Antarctica is that a huge freshwater  lake, one of the world’s largest and deepest, lies hidden there  under four kilometers of ice. Now known as Lake Vostok, this huge body of water is located under the ice block that comprises Antarctica. The lake is able to exist in its unfrozen state beneath this block of ice because its waters are warmed by geothermal heat from the earth’s core. The thick glacier above Lake Vostok actually insulates it from the frigid temperatures on the surface.

            The lake was first discovered in the 1970s while a research team was conducting an aerial survey of the area. Radio waves from the survey equipment penetrated the ice and revealed a body of water of indeterminate size. It was not until much more recently that data collected by satellite made scientists aware of the tremendous size of the lake; the satellite –borne radar detected an extremely flat region where the ice remains level because it is floating on the water of the lake.

             The discovery of such a huge freshwater lake trapped under Antarctica is of interest to the scientific community because of the potential that the lake contains ancient microbes that have survived for thousands upon thousands of years, unaffected by factors such as nuclear fallout and elevated ultraviolet light that have affected organism in more exposed areas. The downside of the discovery, however, lies in the difficulty of conducting research on the lake in such a harsh climate and in the problems associated with obtaining uncontaminated samples from the lake without actually exposing the lake to contamination. Scientists are looking for possible way to accomplish this.

Question   45:  The purpose of the passage is to ______.

A. explain how Lake Vostok was discovered

B. discuss future plans for Lake Vostok

C. present an unexpected aspect of Antarctica’s geography

D. provide satellite data concerning Antarctica

Question   46:  The word “lies” could best be replaced by ______.

A. tells falsehoods      B. sits                            C. sleeps                      D. inclines.

Question   47:  What is true of Lake Vostok?

A. It is completely frozen.                                B. It is not a saltwater lake.

C. It is beneath a thick slab of ice.                  D. It is heated by the sun.

Question   48:  Which of the following is closet in meaning to “frigid”?

A. Rarely recorded     B. Extremely cold       C. Never changing     D. Quite harsh

Question   49:  All of the following are true about the 1970 survey of Antarctica EXCEPT that it ______.

A. was controlled by a satellite                       B. made use of radio waves

C. was conducted by air                                   D. did not measure the exact size of the lake

Question   50:  It can be inferred from the passage that the ice would not be flat if ______.

A. There were no lakes underneath              B. radio waves were not used

C. the lake was not so big                                D. Antarctica were not so cold

Question   51:  The word “microbes” could be best be replaced by which of the following?

A. Tiny organisms      B. Rays of light           C. Pieces of dust         D. Trapped bubbles

Question   52:  Lake Vostok was potentially important t scientists because it ______.

A. It has already been contaminated

B. It may have elevated levels of ultraviolet light

C. It can be studied using radio waves

D. It may contain uncontaminated microbes

Question   53:  The word “downside” is closest in meaning to ______.

A. negative aspect      B. buried section        C. underside                D. bottom level

Question   54:  The paragraph following the passage most probably discusses ______.

A. further discoveries on the surface of Antarctica

B. ways to study Lake Vostok without contaminating it

C. the harsh climate of Antarctica

D. problems with satellite- borne radar equipment

VIII. Read the passage and choose the best answer to each questions.

       Very few people in the modern world obtain their food supply by hunting and gathering in the natural environment surrounding their homes. This method of harvesting from nature’s provision is the oldest subsistence strategy, and has been practiced for at least two million years. It was, indeed, the only way to obtain food until rudimentary farming and the domestication of animals were introduced about 10,000 years ago.

       Because hunter-gathers have fared poorly in comparison with their agricultural cousins, their numbers have dwindled, and they have been forced to live in marginal environments such as deserts forests or arctic wasteland. In higher latitudes, the shorter growing season has restricted the availability of plant life. Such conditions have caused a greater independence on hunting, and along the coasts and waterways, on fishing. The abundance of vegetation in the lower latitudes of the tropics, on the other hand, has provided a greater opportunity for gathering a variety of plants. In short, the environmental differences have restricted the diet and have limited and possibilities for the development of subsistence societies. Contemporary hunter- gathers may help us understand our prehistoric ancestors. We know from the observation of modern hunter- gathers in both Africa and Alaska that society based on hunting and gathering must be very mobile. While the entire community camps in a central location, a smaller party harvests the food within a reasonable distance from the camp. When the food in the area is exhausted, the community moves on to exploit another site. We also notice a seasonal migration on pattern evolving for most hunter gathers, along with a restrict division of labor between sexes. These patterns of behavior may be similar to those practiced by mankind during the Paleolithic Period.

Question   55:  With which of the following topics is the passage primarily concerned?

A. Hunter- gathers                                             B. marginal environment

C. the Paleolithic Period                                  D. subsistence farming

Question   56:  Which is the oldest subsistence strategy?

A. farming                                                           B. migrating

C. domesticating animals                                D. hunting and gathering

Question   57:  The word “ rudimentary” is closest in meaning to ______.

A. rough                       B. backward                 C. preliminary              D. ancient

Question   58:  The phrase “in short” can be replaced by ______.

A. in want                                                            B. shortly

C. in demand                                                      D. to cut a long story short

Question   59:  The word “abundance” is closest in meaning to ______.

A. plenty                       B. amount                    C. majority                    D. density

Question   60:  The word “mobile” is closest in meaning to ______.

A. portable                   B. movable                   C. carried                      D. transportable

Question   61:  When was hunting and gathering introduced?

A. 10. 000 years         B. 2000 years ago      C. 2000000 years ago          D. 1000000 years ago

Question   62:  What conditions exist in the lower latitude?

A. more coasts and waterways for fishing    B. greater dependence on hunting

C. a large variety of plant life                          D. a shorter growing season

Question   63:  How can we know more about hunter-gathers of prehistoric time?

A. by studying similar contemporary societies.          B. by studying the remains of their campsites.

C. by practicing hunting and gathering.        D. by studying the prehistoric environment.

Question   64:  Which of the following is not mentioned in the above passage?

A. Because of the shorter growing season in higher latitude, the availability of plants is limited.

B. More and more people in the modern time live on the food they gather in the natural environment.

C. The more vegetable in the lower latitude in the tropics there is, the greater opportunity for gathering around their homes.

D. The environmental differences result in restricted diet.

WRITING (2 POINTS)

Part I. Finish each of the following the sentences in such a way that it means the same as the sentence given

Question 65: “Why don’t you complain to the company, Peter?” asked William.

            William suggested…………………………………………………………..

Question 66: He started learning English five years ago.

            He has           ……………………………………………………………………..

Question 67: I can’t swim because the water is too cold

            So cold …….………………………………………………………………

Question 68: Mary wasn’t capable of finishing the project on time.

            It was ……..………………………………………………………………..

Question 69: Ann prefers books to music.

            Ann would rather ……………………………………………………………

Part II. In about 120 words, write a paragraph about one of the beauty spots in Vietnam.

5. Đề số 5

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions from 1 to 2

Question 1: A. century            B. luckily                  C. partly                     D. supply

Question 2: A. factor                B. hate                       C. hat                        D. dad

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges from 3 to 4

Question 3:  Tim: “__________”

 Jeycy: “Certainly”

A. Welcome back!                                                B. May I borrow a pencil,  please?

C. What are you doing there?                            D. I’m sorry I am late

Question 4:  – “Would you like beer or wine?”   – “_______________”

A. No, I’ve no choice.                                           B. I couldn’t agree more.

C. I’d prefer beer, please.                                    D. Yes, I’d love to.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions from 5 to 6.

Question 5:  The doctor advised Peter to give up smoking.

A. stop                            B. finish                         C. continue                    D. consider

Question 6:  Any student who neglects his or her homework is unlikely to do well at school.

A. approves of              B. pays attention to      C. looks for                    D. puts off

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 7  to 16.

Question 7:  Before Peter __________to London last week, he __________ in Paris for more than ten years.

A. was moving / lived                                           B. moved / had lived

C. has moved / was living                                   D. would move / has lived

Question 8:  The man, __________is sitting in front of the computer, is my former teacher.

A. whom                         B. which                         C. who                            D. that

Question 9:  Her job is __________ of mentally retarded children in the area.

A. taking care                B. watching                   C. looking                      D. taking notice

Question 10:  Her advice made him __________his mind.

A. changed                    B. to change                 C. changing                  D. change

Question 11:  A: “What’s your favourite __________ at school?” 

B: “English, of course.”

A. theme                        B. lesson                        C. topic                           D. subject

Question 12:  If the police hadn’t saved me, I _______________ at that time.

A. would die                  B. will have died           C. will die                       D. would have died

Question 13:  Jennifer asked me where _______________ the week before.

A. was I going               B. I had gone                C. did I go                      D. had I gone

Question 14: He asked them _______________.

A. help him                    B. help to him                C. to help him                D. should help him

Question 15:  The mail_______________ by Lan every day.

A. delivers                      B. is delivered               C. deliver                        D. is delivering

Question 16:  Lady Astor was the first woman _______________ her seat in Parliament.

A. to take                        B. taking                         C. take                            D. who takes

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions from 17 to 18

Question 17: A. passion         B. famous                  C. require                  D. nature

Question 18: A. beautiful        B. interview               C. difficult                  D. volunteer

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word from 19 to 23

Drawing has always been a very popular hobby. Young children draw with a pencil as……19…….  as they can hold one. Drawing is often seen as a special skill, and it is ……20…….  that some people seem to draw perfect pictures without any effort. Yet drawing, like writing, can be learnt; you can draw accurately if you work really hard at it.

Drawing is first in all about looking carefully. It sounds easy to say that all you ……21…….  to do is look at things, but it really is that simple. The best way to draw a familiar ……22…….  is to imagine that you are looking at it for the first moment.

Nowadays there are many courses and materials available than ever before ……23…….  means that you can experiment to improve your skills. The only limit is your imagination.

Question 19: A. fast                 B. immediately          C. soon                      D. shortly

Question 20: A. true                 B. actual                    C. exact                      D. real

Question 21: A. should           B. need                      C. must                      D. could

Question 22: A. topic               B. subject                  C. area                       D. person

Question 23: A. who                B. what                      C. where                    D. which

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions from 24 to 25.

Question 24:  If you don’t pay your rent, your landlord is going to kick you out!

A. play football with you       B. lend you some money         C. force you to leave       D. give you a kick

Question 25:  I’m sorry. I didn’t mean to interrupt you. Please, go on and finish what you were saying.

A. quit                             B. talk                             C. stop                            D. continue

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 26 to 33

      It is commonly believed in the United States that school is where people go to get an education. Nevertheless, it has been said that today children interrupt their education to go to school. The distinction between schooling and education implied by this remark is important.

   Education is much more open-ended and all-inclusive than schooling. Education knows no bounds. It can take place anywhere, whether in the shower or on the job, whether in a kitchen or on a tractor. It includes both the formal learning that takes place in schools and the whole universe of informal learning. The agents of education can range from a revered grandparent to the people debating politics on the radio, from a child to a distinguished scientist. Whereas schooling has a certain predictability, education quite often produces surprises. A chance conversation with a stranger may lead a person to discover how little is known of other religions. People are engaged in education from infancy on. Education, then, is a very broad, inclusive term. It is a lifelong process, a process that starts long before the start of school, and one that should be an integral part of one’s entire life.

        Schooling, on the other hand, is a specific, formalized process, whose general pattern varies little from one setting to the next. Throughout a country, children arrive at school at approximately the same time, take assigned seats, are taught by an adult, use similar textbooks, do homework, take exams, and so on. The slices of reality that are to be learned, whether they are the alphabet or an understanding of the workings of government, have usually been limited by the boundaries of the subject being taught.

       For example, high school students know that they are not likely to find out in their classes the truth about political problems in their communities or what the newest filmmakers are experimenting with. There are definite conditions surrounding the formalized process of schooling.

Question 26:  What does the author probably mean by using the expression “children interrupt their education to go to school” (lines 2)?

A. School vacations interrupt the continuity of the school year.

B. Going to several different schools is educationally beneficial.

C. All of life is an education.

D. Summer school makes the school year too long.

Question 27:  The word “bounds”in line 4 is closest in meaning to

A. limits                          B. exceptions                C. experience                D. rules

Question 28:  The word “chance” in line 9 is closest in meaning to

A. lively                          B. unusual                     C. lengthy                      D. unplanned

Question 29:  The word “an integral” in line 12 is closest in meaning to

A. an equitable             B. a pleasant                 C. a profitable               D. an essential

Question 30:  The word “they” in line 16 refers to

A. seats                          B. boundaries               C. similar textbooks      D. slices of reality

Question 31:  The phrase “For example,” line 18, introduces a sentence that gives examples of

A. the boundaries of classroom subjects          B. the workings of a government

C. similar textbooks                                              D. the results of schooling

Question 32:  The passage supports which of the followIng conclusions?

A. Without formal education, people would remain ignorant.

B. Going to school is only part of how people become educated.

C. Education involves many years of professional training.

D. Education systems need to be radically reformed.

Question 33:  The passage is organized by

A. contrasting the meanings of two related words

B. giving examples of different kinds of schools

C. narrating a story about excellent teachers

D. listing and discussing several educational problems

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 34 to 40

I had a week visit to England last year on the occasion of my gaining excellent prize. I went with a group of ten boys and girls. Each day, before going to bed, we often discussed  places to visit the following day. We decided to visit Buckingham Palace. We arrived at the palace early in the morning. It was very hot. It was much hotter than we expected. Everybody felt thirsty. Unfortunately, there was no ice cream stall around the palace. We wanted to get out of the area to buy some drink, but we hadn’t taken any pictures  at the palace. There were a lot of visitors in front of the palace gate so we couldn’t find any space to take any photos. Half an hour passed, we were all too tired to wait any longer. We decided to get out of the crowd  to get some drink and go back later. We caught a bus to Regent street, one of the busiest streets in London. There were a lot of shops there. The shop windows were full of beautiful goods so we forgot our thirst. Everyone tried to look for the things they planned to buy. And nobody thought of the time. When I got out of the souvenir shop, it was really dark. It was time to come back to the hotel. We were all thirsty and hungry. We went to the hotel in silence. That ended our third day in England.

Question 34:  How many people visited England last year on the special occasion?

A.  10                         B.  14                            C.  12                                    D.  11

Question 35:  Why couldn’t they take any photos at Buckingham Palace?

A.  Because they weren’t able to take photos

B.  Because they didn’t want to keep waiting

C.  Because they couldn’t find space to take photos.

D.  Because they were too tired to wait for photos

Question 36:  What made them forget their thirst?

A.  Things they want to buy

B.  The need of taking photos

C.  The goods at the shop windows

D.  Busy streets

Question 37:  How long did their visit last?

A.  Four days            B.  Seven days              C.  Three days                 D.  Five days

Question 38:   “Unfortunately” has closest meaning with which of the following words?

A.  Unhappily                     B.  Happily                   C.  Unluckily                           D.  Luckily

Question 39:  When did they all feel thirsty and hungry?

A.  When they took a short rest.

B.  When they were in the hotel.

C.  When they were in Buckingham palace.

D.  When they got out of the souvenir.

Question 40:  What is the topic of the passage?

A.  A visit to Buckingham palace                       B.  A visit to England

C.  A visit to Regent Street                                  D.  A visit to London

SECTION B (2 points)

 I. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction and then correct them in each of the following questions.

 

Mistake

correction

1. A big wedding requires a lot of preparation, such as sending invitations, hiring costumes and choose dishes.

 

 

2. Let’s stop to watch so much TV so that we can read or go out instead.

 

 

3. No one in our office wants to drive to work because of there are always

traffic jams at rush hour.

 

 

II. Fill in the blank an appropriate preposition.

1.  Lack _______ food had stunted his growth.

2. Scientists say that the main reason _______ population explosion is an increase in birth rates.

III. Complete the second sentence so that it has similar meaning to the first one.

1. If you don’t do your homework, you will be punished.

 Unless_________________________________________________ .

2. They are producing motorbikes in Vietnam.

Motorbikes are ________________________________________________ .

3. I last met Binh when I was in Da Lat City.

I haven’t ________________________________________________ .

IV. Combine the sentences to make a similar meaning to the above ones.

1. Lan tells me about the man. She hit him on the way home yesterday.

Lan ____________________________________________________ .

2. Despite his early retirement, he found no peace in life.

Although ____________________________________________________ .

ĐÁP ÁN

CÂU

Đ.A

1

D

2

B

3

B

4

C

5

C

6

B

7

B

8

C

9

A

10

D

11

B

12

D

13

B

14

C

15

B

16

A

17

C

18

D

19

A

20

A

21

A

22

A

23

A

24

C

25

D

26

C

27

A

28

D

29

D

30

D

31

A

32

B

33

A

34

D

35

C

36

C

37

B

38

C

39

D

40

B

SECTION B:

I.

1. choose â‡’ choosing

2. to watch â‡’ watching

3. because of â‡’ because

II. 

1. of

2. for

III. 

1. Unless you do your homework, you will be punished.

2. Motorbikes are being produced in VietNam.

3. I haven’t met Binh since I was in Da Lat City.

IV. 

1. Lan tells me about the man whom she hit on the way home yesterday.

2. Although he retired early, he found no peace in life.

Trên đây là nội dung Bộ 5 đề KSCL đầu năm môn Tiếng Anh 10 năm 2021 Trường THPT Nguyễn Du. Äá»ƒ xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net Ä‘ể tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh Ã´n tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo các tài liệu có liên quan:

  • Bộ 5 đề KSCL đầu năm môn Tiếng Anh 10 năm 2021 Trường THPT Nguyễn Trãi
  • Bộ 5 đề KSCL đầu năm môn Tiếng Anh 10 năm 2021 Trường THPT Nguyễn Bỉnh Khiêm

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button