Lớp 10

Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Hòa Đa

Nhằm mục đích có thêm tài liệu cung cấp giúp các em học sinh lớp 10 có tài liệu ôn tập rèn luyện chuẩn bị cho kì thi sắp tới. HOC247 giới thiệu đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Hòa Đa với phần đề và đáp án, lời giải chi tiết. Hi vọng tài liệu sẽ giúp ích cho các em.

Chúc các em có kết quả học tập tốt!

TRƯỜNG THPT HÒA ĐA

ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI NĂM HỌC 2020-2021

MÔN: TIẾNG ANH 10

(Thời gian làm bài: 120 phút, không kể thời gian phát đề)

1. Đề số 1

A. MULTIPLE CHOICE

I. Phonology: (5 pts)

a. Select the word that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1. A. maple                   B. staple                      C. apple                      D. April

2. A. Leonardo             B. leopard                   C. leonine                   D. leotard

3. A. isotherm               B. worthy                   C. southern                 D. hitherto

4. A. move                    B. womb                     C. tomb                       D. wolf

5. A. clamor                  B. grantor                   C. sailor                      D. parlor

b. Pick out the word stressed on the different syllable from the others.

1. A. Arabic                  B. aerobic                   C. lunatic                    D. politics

2. A. infamous              B. inundate                 C. internal                   D. intellect

3. A. safari                    B. detritus                   C. cognomen              D. partisan

4. A. pianist                  B. facetious                C. retrospect               D. redolence

5. A. sunbathe               B. rattan                      C. coiffeur                  D. charade

ĐÁP ÁN

ANSWER I: PHONOLOGY (5.0 pts)

a. Pronunciation (.5 x 5 = 2.5 pts)

1. C     2. B     3. A     4. A     5. B

b. Stress (.5 x 5 = 2.5 pts)

1. B     2. C     3. D     4. B     5. A

B. MULTIPLE CHOICE – READING COMPREHENSION

II. READING COMPREHENSION

a. Read the passage and then choose the best answer.

William Shakespeare

William Shakespeare was born in Stratford-Upon-Avon in Warwickshire, England on April 23, 1564. His mother, Mary Arden, had come from a fairly wealthy family. His father, John, was a glove maker and a leather merchant by trade. He also held the prestigious position of town bailiff in their community. In all, the Shakespeares had eight children, William being the third of these children and the first son. Three of William’s brothers and sisters died during childhood.

Reportedly, Shakespeare did not have an extensive education. He did attend Stratford Grammar School, a school for the sons of prominent citizens, although it appears his family may not have paid for his education due to his father’s status as a high-ranking town official. While it is not certain, it is believed that Shakespeare attended this school from age 7 to 14. The time he spent at this grammar school is assumed to be the only education he received, yet the literary quality of his works suggests a more advanced education. This matter has contributed to the debate concerning the authorship of his works.

On November 28, 1582, Shakespeare married Anne Hathaway, a farmer’s daughter. ■ A) Anne was twenty-six years old when they married and was pregnant at the time. William was only eighteen. ■ B) Their marriage produced three children. ■ C) Shakespeare apparently abandoned his family and disappeared from 1585 to 1592. ■ D) No records of Shakespeare exist from this period of his life, and they are usually referred to as “the lost years.” Some have speculated that he either became a schoolteacher, a butcher’s apprentice, or was running from the law.

Shakespeare reappeared in London where he arrived with the goal of becoming an actor and playwright. Evidently, Shakespeare garnered envy for his talent early on. He even found a sponsor to help pay for his services. Shakespeare’s work in the theaters came to a halt, however, when the theaters of London closed down due to the plague in January of 1593. This closing inspired Shakespeare and his company to move to the Globe Theater in the Bankside district, across the river from London’s city limits.

Shakespeare’s company, originally called “Lord Chamberlain’s Men,” changed their name to “The King’s Men” after King James took over the throne in 1603. Because Shakespeare worked and performed for royalty, his company became the biggest and most famous acting company in the area. Consequently, Shakespeare became quite well-to-do as a director, writer, actor, and stockholder in The King’s Men.

During his time, Shakespeare published and sold his plays in octavo editions. Also known as “penny copies,” these were sold to the more literate members of his audience. It is noted that a

playwright had never before enjoyed sufficient acclaim as to see his works published and sold as popular literature in the midst of his career. His 37 plays span the genres of tragedy, comedy, and history. While Shakespeare could not be considered wealthy by London standards, his success did allow him to purchase New House and retire in comfort in Stratford in 1611. e made a will on March 25, 1616, and died, as the legend has it, on his birthday, April 23, 516. He was buried at Holy Trinity Church in Stratford on April 25th.

Shakespeare wrote his own epitaph to avoid the common tendency at the time of a person’s gave being dug up after several years to accommodate another body.

“Good Friends, for Jesus’ sake forbear,

To dig the bones enclosed here!

Blest be the man that spares these stones,

And curst be he that moves my bones.”

To this day, no one has disturbed Shakespeare’s grave.

In 1623, two working companions of Shakespeare from the Lord Chamberlain’s Men, John Heminges and Henry Condell, printed the First Folio edition of his Collected Works, half of which were previously unpublished. The First Folio also contained Shakespeare’s sonnets. Many argue that William Shakespeare’s legacy is a body of work that will never again be paralleled in Western civilization. His words have endured for 400 years and still reach across the centuries as powerfully as ever.

1. Which of the following could best replace the word “garnered” as used in paragraph 4?

A. discouraged                B. found                     C. attracted                 D. prevented

2. What does “this matter” in paragraph 2 refer to?

A. Shakespeare going to a school for prominent families          

B. The surprisingly high quality of Shakespeare’s works

C. The uncertainty of whether he attended the grammar school

D. His father’s status as a high ranking town official

3. Why does the author mention that Shakespeare’s father held the prestigious position of town bailiff in their community?

A. To illustrate that his father was also quite talented and accomplished

B. To show Shakespeare was not worried about the getting in trouble with the law

C. To explain how his father could have married his mother, who was wealthy

D. To explain why, although not wealthy, Shakespeare did enjoy some privilege

4. According to the passage, why did Shakespeare stop performing in London?

A. The audience in London did not enjoy his poetic style.

B. King James forced him to leave the city in 1595.

C. He began selling his own plays to literate audience members.

D. All the theaters were closed due to the plague.

5. According to the passage, why were the years 1585 – 1592 called “the lost years”?

A. No records of Shakespeare’s life exist from this time.

B. Shakespeare was unable to write during this time due to an illness.

C. Shakespeare’s plays from this period were burned in the Great Fire.

 D. Shakespeare refused to speak with his wife during these years.

6. Which of the sentences below best expresses the essential information in the highlighted sentence in the passage?

Incorrect choices change the meaning in important ways or leave out essential information.

A. The sale of Shakespeare’s plays made him the most popular playwright of all time.

B. London audiences were buying more plays then than ever before.

C. Shakespeare was the first playwright who was famous enough to sell his plays while still producing them.

D. Shakespeare’s plays played an important role in this rise of literacy in the west.

7. All of the following are true EXCEPT

A. Shakespeare spent time as a glove maker from 1585 to 1592.

B. Shakespeare had three children with his wife.

C. Shakespeare’s company came to be called “The King’s Men.”

D. Shakespeare is said to have died on his birthday.

8. What can be inferred from paragraph 2 about Shakespeare’s works?

A. Shakespeare must have gone to university at some point to write them.

B. Some scholars today doubt that Shakespeare actually wrote them.

C. They are viewed as the best example of what one person can accomplish.

D. They have never been considered as having been written by just one person.

9. Why did Shakespeare write his own epitaph?

A. He didn’t want his grave to be dug up later.

B. He didn’t want it to be written by an inferior writer.

C. It was the custom at the time to write one’s own epitaph.

D. To dedicate it to two former actors in Lord Chamberlain’s Men.

Directions: An introductory sentence for a brief summary of the passage is provided belowComplete the summary by selecting the THREE answer choices that express the most important ideas in the passage. Some sentences do not belong in the summary because they express ideas that are not presented in the passage or are minor ideas in the passage.

First sentence: William Shakespeare lived an interesting and accomplished life and is today regarded as the greatest English writer the world has ever known.

A. Shakespeare was the first playwright to enjoy such wide acclaim as to see his works     published during his career.

B. Shakespeare’s acting company was originally called Lord Chamberlain’s Men but later     changed its name to The King’s Men.

C. Shakespeare’s works are timeless and have endured for over 400 years.

D. Shakespeare’s father was a glove maker and the town bailiff of Stratford-Upon-Avon.

E. Although he produced works of high quality, Shakespeare is not believed to have had an extensive education.

F. Shakespeare’s works have been translated into more languages than any other volume of literature, including the Christian Bible.

ANSWER

B. READING COMPREHENSION

a. Reading comprehension (1.0 x 10 = 10 pts)

1. C     2. B     3. D     4. D     5. A     6. C     7. A     8. B     9. A     10. A, C, E

C. MULTIPLE CHOICE – READING COMPREHENSION

b. Read the passage. Decide whether the statements below are true or false (T/F) by referring to the information in the text.

Types Of Memory

[1] As mentioned previously, one of the most important characteristics of a computer is its           capability of storing information in its memory long enough to process it. Not all computers      have the same type of memory. In this section, three types of memory will be discussed; core       memory, semiconductor memory (or chip), and bubble memory.

[2] The memory of the first computers was made up of a kind of grid of fine vertical and horizontal       wires. At each intersection where the wires crossed, there was a small ferrite ring called a core       (hence the name “core memory”) which was capable of being either magnetized or      demagnetized. Every intersection had its unique address; consequently, when an electrical            current was passed through the wires, the magnetized as well as the unmagnetized cores were   identified by their respective addresses. Each core represented a binary digit of either 0 or 1,             depending on its state. Early computers had a capacity of around 80,000 bits; whereas now, it is     not surprising to hear about computers with a memory capacity of millions of bits. This has been     made possible by the advent of transistors and by the advances in the manufacture of      miniaturized circuitry. As the result, mainframes have been reduced in both size and cost.       Throughout the 19508, 1960s and up to the mid-19708, core memory dominated the market.

[3] In the 1970s, there was a further development which revolutionized the computer field. This was       the ability to etch thousands of integrated circuits onto a tiny piece (chip) of silicon, which is a          non-metallic element with semiconductor characteristics. Chips have thousands of identical       circuits, each one capable of storing one bit. Because of the very small size of the chip, and        consequently of the circuits etched on it, electrical signals do not have to travel far; hence, they          are transmitted faster. Moreover, the size of the components containing the circuitry can be   considerably reduced, a step which has led to the introduction of both minis and micros. As a   result, computers have become smaller, faster, and cheaper. There is one problem with     semiconductor memory, however, when power is removed, information in the memory is lost ­      unlike core memory, which is capable of retaining information during a power failure.           

[4] Another development in the field of computer memories is bubble memory. The concept        consists of creating a thin film of metallic alloys over the memory board. When this film is    magnetized, it produces magnetic bubbles, the presence, or absence of which represents one bit       of information. These bubbles are extremely tiny, about 0.1 micrometer in diameter. Therefore,           a magnetic bubble memory can store information at a greater density than existing memories,      which makes it suitable for micros. Bubble memories are not expensive, consume little power,   are small in size, and are highly reliable. There is probably a lot more to learn about them, and    research in this field continues.

1. The most important function of a computer is to hold information in its memory in order to process it.

2. Minicomputers, microcomputers, and mainframes all have the same kind of memory.

3. Semiconductor memory was developed before core memory and after bubble memory.

4. Core memory uses small metal rings which can be magnetized or unmagnified.

5. The state of the core can be represented by either 0 or 1.

6. Early computer memories had less storage capacity than newer ones.

7. A transistor and a chip are the same kind of device.

8. The development of chips made it possible (or minicomputers and microcomputers) to be invented.

9. Bubble memory is smaller than a chip.

10. Bubble memory doesn’t have very many advantages.

B. READING COMPREHENSION

b. Reading comprehension (1.0 x 10 = 10 pts)

ĐÁP ÁN

1. T      2. T      3. F      4. T      5. T      6. T      7. F      8. T      9. T      10. F

2. Đề số 2

A. MULTIPLE CHOICE – READING COMPREHENSION

III. Guided cloze test: Read the text and then choose the correct answer to fill in the gap.

Sir,

Recent letters in your columns about insurance companies prompt me to cite this example. Some months ago a car (1) â€¦â€¦â€¦â€¦to my daughter was (2) â€¦â€¦â€¦â€¦from outside her house in Birmingham.

As a doctor in daily need of her car, she was surprised when her insurers said she would have to wait six weeks for (3) â€¦â€¦â€¦â€¦ .

To her annoyance they managed, by all kinds of procrastination, to drag this out to three months; and then only after a (4) â€¦â€¦â€¦â€¦of lengthy, rather unpleasant phone calls would they pay a penny.

My daughter was then (5) â€¦â€¦â€¦â€¦to find that there would be no refund, or no extension of the period of insurance, to cover the three months lost.      A full premium (no (6) â€¦â€¦â€¦â€¦sum for (7) â€¦â€¦â€¦â€¦cover in Birmingham), had to be paid for a quarter of a year, when no          cover was (8) â€¦â€¦â€¦â€¦at all.

Surely this is another example of the way insurance companies (9) â€¦â€¦â€¦â€¦money, perhaps legally but to my mind immorally, which gives them such a bad image. If any of your readers know of a way (10) â€¦â€¦â€¦â€¦ this difficulty, I would welcome their advice.

Yours faithfully,

R.R.E. Potter

1. A. owning                   B. pertaining               C. trusted                             D. belonging

2. A. stolen                     B. robbed                    C. nicked                             D. broken

3. A. retribution              B. premium                 C. compensation                  D. payment

4. A. number                   B. range                      C. lots                                  D. heap

5. A. appalled                 B. intimidated            C. shocking                          D. impressed

6. A. little                       B. bad                         C. lesser                               D.  mean

7. A. complete                B. integral                   C. comprehensible               D. comprehensive

8. A. done                       B. made                      C. provided                          D. affected

9. A. obtain                     B. extort                     C. earn                                 D. win

10. A. with                       B. round                     C. about                               D. avoiding

ANSWER

III. (1.0 X 10 = 10 pts)

1. D     2. A     3. C     4. A     5. A     6. D     7. D     8. C     9. A     10. B

B. WRITTEN TEST

I. Put the verbs in parentheses in the correct tenses. Add a suitable modal verb or an            equivalent where necessary.

(1. become) â€¦â€¦â€¦â€¦ Managing Director five years ago when I (2. work) â€¦â€¦â€¦â€¦ as an assistant to the predecessor.  I (3. ever, be) â€¦â€¦â€¦â€¦ Personnel Manager for three years and (4. join) â€¦â€¦â€¦â€¦ the firm in 1970, so I (5. be) â€¦â€¦â€¦â€¦ here for fifteen years.

(6. work) â€¦â€¦â€¦â€¦ in an office on the top floor where I (7. just, meet) â€¦â€¦â€¦â€¦ an important customer. I (8. retire) â€¦â€¦â€¦â€¦ in five years. I think I (9. go) â€¦â€¦â€¦â€¦ and live in the country. I (10. be) â€¦â€¦â€¦â€¦ with the firm for twenty years by then.

(11. be) â€¦â€¦â€¦â€¦ still working at eight o’ clock yesterday evening. I (12. work) â€¦â€¦â€¦â€¦ since early morning. We (13. work) â€¦â€¦â€¦â€¦ very hard at the office lately as we (14. negotiate) â€¦â€¦â€¦â€¦ an important contract.

Tomorrow I (15. fly) â€¦â€¦â€¦â€¦ to Milan. It (16. still, rain) â€¦â€¦â€¦â€¦ like this when I (17. get) â€¦â€¦â€¦â€¦ back, I (18. wonder) â€¦â€¦â€¦â€¦? I hope not, because I (19. take) â€¦â€¦â€¦â€¦ a few days off as soon as I can. I (20. work) â€¦â€¦â€¦â€¦ non-stop for over three weeks.

ANSWER

I. Tenses & forms (.5 x 20 = 10 pts)

1. became        2. was working            3. had ever been          4. joined/had joined   

5. have been    6. work                        7. have just met           8. retire                       

9. will/shall go 10. will/shall have been 11. was                    12. had been working 

13. have been working 14. are negotiating 15. am flying      16. will still be raining           

17. get             18. wonder                  19. am going to take   20. will have been working

B. WRITTEN TEST

II. Fill in the blank with a suitable preposition or an adverbial particle.

Sir James succeeded (1) â€¦â€¦â€¦â€¦the hereditary title in 1969. His father died (2) â€¦â€¦â€¦â€¦injuries received in a road accident. Although Sir James takes pride (3) â€¦â€¦â€¦â€¦his ancestry, he’s no snob.

Sheila’s very strict (4) â€¦â€¦â€¦â€¦the children in her class. She’s particularly strict (5) â€¦â€¦â€¦â€¦punctuality. However, her relationship (6) â€¦â€¦â€¦â€¦the children is a happy one.

Hello, John.  Good to see you. Come in for a few minutes and sit down. I suppose you want to see Jane. She’s upstairs but she will soon be (7) â€¦â€¦â€¦â€¦ in a few minutes. In fact you are lucky to find her (8) â€¦â€¦â€¦â€¦ as she’s just dressing herself (9) â€¦â€¦â€¦â€¦to go out with her friend. Anyway, I am glad you called (10) â€¦â€¦â€¦â€¦ because I’d like to talk to you.

11. My French isn’t very good but it’s enough to get ………… .

12. Business has fallen …………a lot lately: turnover is down 15% last year.

13. The old man told me to give …………from his daughter, but I just had to see her again.

14. Why is that man hanging …………outside our house? Do you think he’s a burglar?

15. It was not going to be easy to explain …………the lipstick which his wife had found on his collar.

16. He is now …………the head of his class.

17. Don’t lean …………the stove.

18. You will have to wait here Thursday.

19. His face is familiar …………me.

20. This soup tastes …………iodine.

ANSWER

II. Preposition & adverbial particle(1.0 x 10 = 10 pts)

1. to     2. from  3. in       4. with   5. about  6. with    7. down  8. in     9. up            10. in     

11. by  12. off   13. in     14. about 15. away 16. at    17. against   18. till/until         19. to   20. of

B. WRITTEN TEST

I. WORD FORM: Fill in the blank with the correct form of the word at the end of the  sentence.

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

3. Đề số 3

PHẦN I: PHONETICS           

1.     A. says                   B. decay                           C. clay                   D. day

2.     A. sport                       B. doctor                     C. wrong                     D. boss

3.     A. four            B. sport                       C. sock                        D. walking

4.     A. school                     B. noon                       C. cook                       D. food

5.     A. pity                         B. tiny                         C. hidden               D. forbid

6.     A. sugar                       B. school                     C. sunny                      D. seafood

7.     A. brochure                 B. chemist                   C. Christmas   D. character

8.     A. talked                     B. arrived                    C. missed                    D. watched

9.     A. talk                         B. daughter                 C. subtract                  D. walk         

10.    A. plays                       B. cleans                    C. speaks                       D. understands

PHẦN 2: Vocabulary and grammar

Bài 1: Chọn câu trả lời đúng nhất

11. The ……… need help from the rich

A. rich             B. young                     C. poor                        D. injured

12. She didn’t ……… to cry when she was small.

A. use                          B. used                        C. uses             D. using

13. The ………….. can’t talk with people.

A. deaf            B. blind                       C. injured                    D. dumb

14. This is the book, ………. is very interesting.

A. which                     B. who            C. whom                     D. when

15. Tomorrow Mai and I ………… to Ha noi.

A. are going                B. am going                 C. is going                   D. will go

16. She looks different. Has she ……… her hair cut?

A. have                        B. has                          C. had             D. having

17. My mother is a doctor ………. works in Tan Yen hospital.

A. who            B. which                      C. whom                     D. when

18. His homework has been …………

A. do                           B. did                          C. doing                      D. done

19. Manh has passed his exams, ……….. is good news.

A. who            B. where                      C. why            D. which

20. Next week my class is going for a ………… in Ha Long Bay.

A. tour             B. trip                          C. excursion                D. travel

21. My class decided …………. the zoo.

A. visit            B. to visit                     C. visited                     D. visiting

22. Hung practises ………. English everyday.

A. speaking                 B. speak                      C. spoke                      D. speaks

23.  I don’t like………………….water. I prefer fruit juice.

        A. the                     B. a                         C. any                    D. some

24.  ……………………..you swim? – Yes, I learned how to swim when I was seven.

        A. can                    B. able to                C. must                  D. when

25.  If he …………………….her, she could have had an accident.

         A. didn’t warn     B. hadn’t warned    C. warned               D. doesn’t warn

26.  Julia had a great holiday. She enjoyed……………………..

         A. oneself            B. himself              C. myself                      D. herself

27.  We tried a lot of hotels, but ………………of them had any free rooms.

            A. neither         B. none                  C. no                             D. not

28.  Ann is very busy these days. She has ………………free time.    

            A. a little          B. little                  C. a few                         D. few

29.  If I ……………….you, I wouldn’t talk to him any more.

            A. be               B. am                      C. was                       D. were

30. He was unwilling to explain the reason ………………his absence.

           A. for               B. why                    C. of                               D. that

31. Give me a word…………………….with “S”.

           A. begins        B. began                  C. begin                    D. beginning

32. It’s not worth ………………….out now. It is much too late.

           A. to go          B. it go                   C. going                     D. it going

33. It’s at least a month since ……………………………..John.

           A. I last seeing  B. I have last been C. I last see             D. I last saw

34. They invited ……………………dinner with them.

           A. us for having  B. us to have         C. that we have      D. our having

35.  He dislikes to …………………the crossword puzzle in the newspaper every day.

           A. fill                 B. make                 C. do                      D. answer

36.  ……………………me to phone them before I go out.

          A. Mention        B. Make                 C. Remember         D. Remind

37. Music can express one’s anger, love, hate and …………….

           A. friendness      B. friendly        C. friendship           D. friends

  38. How long ago ……… Minh?

           A. did you see    B. see                    C. have you seen    D. you saw

39. Let’s get her …………. us some water.

           A. bring             B. brings                C. to bring              D. bringing

 40. I have just bought …………… interesting book.

        A. some                 B. the                           C. a                              D. an

Bài 2: Chia động từ trong ngoặc

41. Water ………………………..at 100C.                                                    (boil)

42. Let’s go for a walk. It …………………………..raining 2 hours ago.       (stop)

43. Normally my sister ……………………….work at 5 p.m.                        (finish)

44. …………………………you…………………………any good film lately?       (see)

45. I ………………………..Tom and Nancy a few days ago.                        (meet)

46. Jane …………………….for me when I arrived.                                      (wait)

47. Grandpa…………………….to the radio in the living-room now.            (listen)

48.  At 8 o’clock yesterday evening, I …………………..dinner with some of my old friends. (have)

49.  This is a big factory. Five hundred people …………………….here.       (employ)

50.The letter…………………….a week ago and it…………………yesterday   (post, arrive)

Bai 3: Cho dạng đúng của từ trong ngoặc

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

KEY

Phần I: Phonetics

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

A

A

C

C

B

A

A

B

C

C

Phần II: vocabulary and grammar

Bài 1:

11

C

21

B

31

D

12

A

22

A

32

C

13

D

23

C

33

D

14

A

24

A

34

B

15

A

25

B

35

C

16

C

26

D

36

D

17

A

27

B

37

C

18

D

28

B

38

A

19

D

29

D

39

C

20

B

30

A

40

D

2:  41. boils                                                           46. was waiting

42. stopped                                                      47. is listening

43. inishes                                                       48. was having

44. have………….seen                                       4 9. are employed

45. met                                                             50. was posted,  arrived

3: 51. height                                  56.  economical

52. poverty                                57.  friendship

53. solution                               58.  uncomfortable

54. widen                                   59.  hardship 

55. revolutionized                     60. explanation

III: reading

61

62

63

64

65

6

67

68

69

70

B

A

A

C

D

C

A

D

A

C

IV: writing

  1:

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

B

B

D

C

D

A

C

B

B

B

2:

81.  I have learned/ have been learning English for five years (now).

82.  I have never been to Hanoi before.

83.  I haven’t seen him since 1995.

84.  By the time we reached the hotel Harry had left.

85.  It’s years since we last saw Ann.

86.  Young pupils must wear school uniform all the time/at all times.

87.  There are four hundred pupils in that school.

88.  It was such an old map that I couldn’t read it.

89.  You are parking your car against the rules/ you are not allowed to park your car here.

90. If he had hurried, he wouldn’t have missed the train.

Bài 3: 

91. This house was built (by grandfather)in 1950.

92. Your room should be cleaned every day.

93. We were advised not to go out alone.

94. I was given an apple/ an apple was given to me.

95. This book will never be read.

96. The drain in the bathroom is being fixed.

97. English is spoken all over the world.

98. What has been done?

99. All the questions must be answered on the paper.

100. He still remembers that he was taken to the zoo every Sunday (by his father).

4. Đề số 4

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

I. Phonology (5ms)

A. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others

1. A. parachute            B. champagne             C. chivalry                   D. churchgoer                                                                                                                                                                                                               

2. A. inflexible            B. elegant                    C. experiment              D. recollection

3. A. breakfast            B. already                    C. feasible                   D. heather

4. A. resign                  B. resound                   C. resonant                  D. resource

5. A. cleared                B.hatred                      C. sacred                     D. wicked

B.  Choose the word whose stress pattern is different from that of the others in each group. Circle A, B, C or D to indicate the correct answer.

6.  A. development     B. competitive C. immediate   D. sympathetic

7.  A. vocational          B. employer                 C. minority                  D. reasonable

8.  A. analysis  B. destination  C. presidentia  D. apprehension

9. A. exploration         B. facilities                  C. scientific                 D. educational

10. A. temperature      B. acquaintance           C. photography           D. distinctive

KEY:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

D

D

C

D

A

D

D

A

B

A

II. Reading comprehension (20ms)

Read the passages  and choose the best answer

Passage A

As Christmas evolved in the United States, new customs were adopted and many old ones were reworked. The legend of Santa Claus, for example, had origins in Europe and was brought by Dutch settlers to New York in the early 18th century. Traditionally, Santa Claus – from the Dutch Sinter Klaas – was depicted as a tall, dignified, religious figure riding a white horse through the air. Known as Saint Nicholas in Germany, he was usually accompanied by Black Peter, an elf who punished disobedient children. In North America he eventually developed into a fat, jolly old gentleman who had neither the religious attributes of Saint Nicholas nor the strict disciplinarian character of Black Peter.

Santa’s transformation began in 1823, when a New York newspaper published the poem A Visit from Saint Nicholas, which Clement Clark Moore had written to amuse his daughter. The poem introduced many Americans to the story of a kindly saint who flew over housetops in a reindeer-drawn sleigh. Portraits and drawings of Santa Claus by American illustrator Thomas Nast further strengthened the legend during the second half of the 19th century. Living at the North Pole and assisted by elves, the modern Santa produced and delivered toys to all good children. By the late 19th century he had become such a prominent figure of American folklore that in 1897, when Virginia O’Hanlon wrote to the New York Sun newspaper asking if Santa was real, she received a direct answer: “Yes, Virginia, there is a Santa Claus”.

1. Who brought the legend of Santa Claus to the USA according to the passage?

A. Sinter Klaas                                    B. Saint Nicholas

C. A German                                       D. Dutch settlers

2. Santa Claus was traditionally described as a

A. tall man who could walk through the air

B. fat, jolly, old man

C. religious figure

D. fat man riding a white horse

3. Santa Claus in North America was depicted as

A. a man with the strict disciplinarian character of Black Peter

B. a good old man with less religious character

C. one with religious attributes of Saint Nicholas

D. a jolly man on horseback

4. Who was Black Peter?

A. an elf accompanying Saint Nicholas

B. an elf who rode a white horse

C. one of the disobedient children

D. a popular traditional figure

5. What word is closest in meaning to attributes?

A. symbols of a person                       B. natural qualities

C. effects                                            D. outer appearance

6. Where did the legend of Santa Claus come from?

A. the North Pole                                B. Europe

C. North America                                D. the City of New York

7. 1823 was mentioned as a year when

A. Clement Clark Moore wrote his first poem

B. Clement Clark Moore’s poem made him popular

C. Saint Nicholas visited New York

D. the image of Santa Claus was transformed

8. According to Clement Clark Moore’s poem

A. Santa Claus had nothing different in appearance from the traditional one

B. Santa Claus had wings and could fly

C. Santa Claus liked poetry

D. Santa Claus was a kindly saint who flew over housetops in a sleigh

9. The answer Yes, Virginia, there is a Santa Claus is an illustration for the fact that

A. the New York Sun was popular with children

B. Santa Claus was a prominent figure at that time

C. newspapers are unreliable

D. Virginia O’Hanlon was a reader of the New York Sun

10. Which of the following statements is TRUE?

A. Santa Claus was an imaginary old man created by artists based on traditional figures

B. Living in the North Pole, Santa Claus visited children at Christmas

C. Santa Claus was a real figure living in northern America

D. Santa Claus was a story based on Saint Nicholas and Black Peter

KEY: 1. D      2.C      3. B     4. A     5. B     6. B     7 D      8 D      9. B     10. A

Passage B

Alfred Bernhard Nobel, a Swedish inventor and philanthropist, bequeathed most of his vast fortune in trust as a fund from which annual prizes could be awarded to individuals and organizations who had achieved the greatest benefit to humanity in a particular year. Originally, there were six classifications for outstanding contributions designated in Nobel’s will, including chemistry, physics, physiology or medicine, literature and international peace.

The prizes are administered by the Nobel Foundation in Stockholm. In 1969, a prize for economics endowed by the Central Bank of Sweden was added. Candidates for the prizes must be nominated in writing a qualified authority in the filed of competition. Recipients in physics, chemistry, and economics are selected by the Royal Swedish Academy of Sciences; and physiology or medicine by the Caroline Institute; in literature by the Swedish Academy; and in peace by the Norwegian Nobel Committee appointed by Norway’s parliament. The prizes are usually in Stockholm on December 10, with the King of Sweden officiating, an appropriate tribute Alfred Nobel on the anniversary of his death. Each one includes a gold medal, a diploma, and a cash award of about one million dollars.

1: What does this passage mainly discuss? 

       A. The Nobel prizes                                      B. Alfred Bernhard Nobel       

       C. Swedish philanthropy                              D. Great contributions to mankind 

2: Why were the prizes named for Alfred Bernhard Nobel? 

       A. He won the first Nobel prize for his work in philanthropy                      

       B. He is now living in Sweden                            

       C. He left money in his will to establish a fund for the prizes                      

       D. He serves as chairman of the committee to choose the recipients

3: How often are the Nobel prizes awarded?

       A. Five times a year                                      B. Once every two years          

        C. Once a year                                               D. Twice a year

4:  The word “outstanding” in line 3 most closely means _______. 

       A. recent                     B. exceptional                  

       C. unusual                   D. established 

5: The word “will” in line 4 could best be replaced by _____.

       A. Nobel’s wishes       B. a legal document         

        C. a future intention   D. a free choice 

6: A Nobel prize would NOT be given to _______. 

       A. an author who wrote a novel                B. a doctor who discovered a vaccine

       C. a diplomat who negotiated a peace       D. a composer who wrote a symphony

7:  The word “one” in paragraph 2 refers to _____.

       A. tribute                     B. anniversary                  

        C. candidate               D. prize 

8:  The word “appropriate” in the passage most closely means _______. 

A. prestigious                     B. suitable           

C. customary                      D. transitory

9:  Which individual or organization serves as administrator for the trust? 

       A. The King of Sweden

       B. The Nobel Foundation 

       C. The Central Bank of Sweden                          

        D. Swedish and Norwegian academies and institutes 

10:  Why are the awards presented on December 10? 

A. It is a tribute to the King of Sweden.                   

B. Alfred Bernhard Nobel died on that day. 

C. That date was established in  Alfred Nobel’s will.

D. The Central Bank of Sweden administers the trust

KEY:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

A

C

C

B

B

D

D

B

B

B

III. Guided cloze test

Choose the best word that fits each gap of the passage. (10ms)

National Health Service (NHS) (1) ________ ambulances are available and free for cases of sudden (2) ________ or collapse, for accidents and for doctors’ urgent call. Special (3) _________ services, such as free dental treatment and (4) _______ and immunization of children against certain (5) ________ diseases, are provided under the NHS to safeguard the health of (6) _______ women and young children. Free family planning advice and (7) ________ is available from general practices (GPs) and family planning clinics. Nation-wide screening programmes for breast canner and cervical cancer are available to the most (8) _______ age groups among women. Improvements in the provision and (9) ________ of cancer services are a major priority. The blood (10) _______ services collect over 2.5 million donations a year from voluntary unpaid donors.

1. A. emergent                      B. emergency C. urgent                     D. urgency

2. A. illness               B. disease                    C. pain             D. sore

3. A. prevent             B. preventing C. preventive   D. prevention

4. A. vaccine             B. vaccinate    C. vaccinating D. vaccination

5. A. infect                            B. infecting                 C. infection                 D. infectious

6. A. pregnan            B. pregnancy   C. expecting    D. expectant

7. A. treat                              B. treatment    C. treating                   D. maltreatment

8. A. unsuspecting    B. susceptible C. susceptibility          D. susceptibly

9. A. avail                             B. available                 C. availability D. unavailable

10. A. transfuse                       B. transfused   C. transfusing D. transfusion

KEY: 1. B       2. A     3. C     4. D     5. D     6. A     7. B     8. B     9. C     10. D

WRITTEN TESTS

I. Verb tenses

Choose the correct verb tense for each gap of the passage. (10ms)

This time last year I (1) ______ in the rain along a country road in France with a friend of mine. We (2) _____ to go on a cycling holiday in Normandy. Neither of us (3) ______ to France before, but we (4) _____ some French from our time at school and we (5) _____ to brush up on the basics. Now we (6) _____ if we (7) _____ the right decision. We (8) _____ our route carefully in advance, but we (9) ______ one important thing, the weather. It (10) _____ solidly since our arrival and that night we (11) ______ sleeping in the waiting room at a railway station. Then the next morning as we (12) ______ down a steep hill my bike (13) _____ on the wet road and I (14) ______. I (15) ______ immediately that I (16) ______ my arm, and after a visit to the local hospital I (17) ______ the next train to Calais for the ferry home. Unfortunately my parents (18) ______ me home for a fortnight, and (19) _____ away on holiday. So I (20) _____ a miserable couple of weeks alone, reading Teach Yourself French.

1. A. cycled         B. was cycling            C. had cycled              D. had been cycling

2. A. decided      B. have decided          C. had decided            D. had been deciding

3. A. have been   B. had been                 C. went                        D. was going

4. A. know          B. knew                       C. have known            D. had known

5. A. managed     B. have managed        C. would manage        D. had managed

6. A. wonder       B. are wondering        C. will wonder            D. were wondering

7. A. make           B. made                       C. have made              D. had made

8. A. planned       B.  have planned         C. had planned            D. had been planning

9. A. forgot         B. had forgotten          C. have forgotten        D. were forgetting

10. A. has rained   B. has been raining     C. was raining             D. had rained

11. A. ended up     B. had ended up          C. have ended up        D. would end up

12. A. rode            B. were riding            C. had ridden              D. had been riding

13. A. skidded      B. was skidded           C. was skidding          D. was being skidded

14. A. fell off        B. was falling off        C. was fallen off         D. had fallen off

15. A. realize         B. have realized          C. realized                   D. had realized

16. A. broke          B. have broken            C. had broken              D. had been breaking

17. A. caught        B. have caught            C. had caught              D. would catch

18. A. didn’t expect                                  B. weren’t expecting      C. haven’t expected                            D. hadn’t expected

19. A. went           B. had gone                 C. were going             D. have gone

20. A. spent           B was spending           C. have spent              D. have been spending

KEY:

1. B        2. C     3. B     4. B     5. D     6. D     7. D     8. C     9. B     10. D             

11. A      12. B   13. A   14. A   15. C   16. C   17. A   18. B   19. B   20. A

II. Prepositions and phrasal verbs (10ms)

Choose the correct preposition/ particle for each gap of the passage.

The Moscow metro system is over sixty years old. Sometimes called “the people’s underground palace”, it has stood (1) ____ well to the passing of time. It carries nine million passengers a day at an average speed of 42 kilometers per hour, and now, even though it has run (2) ____ of money, it still offers impressive examples of past splendor. Tourists from all over the world come to look at the stations lined with granite and marble and decorated with mosaics and chandeliers. Some of the names have changed: for example, Marx Prospekt has turned (3) ____ Hunter’s Row. Some Muscovites find it hard to take (4) ___ the changes, but they are justly proud of their underground and want to look (5) ____ it. Recently a strike was threatened, to force the government to invest in the system. The plan came (6) ____, and so a new line and new stations will be built.

The Moscow metro stands (7) ____ among its international competitors for being almost completely free of advertising. Although that will change soon, transport managers have promised to see (8) ____ it that any advertising will be done tastefully. Wherever you go in the world, you won’t come (9) ____ a grander or more impressive underground system. Whether you’re a local, seeing your friends (10) ____ or traveling to work, or a tourist, visiting Moscow for the first time, spare a moment to appreciate the works of art all around you, before going on with your journey.

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

5. Đề số 5

Part 1: Phonology

I. Choose the word who underlined part s pronounced differently from that of  the others in each group. (10pts)

1. A. polio                          B. police                      C. polite                      D. pollute

2. A. chaos                      B. character                 C. charity                    D. chord

3. A. says                          B. plays                       C. days                        D. raise

4. A. southern                   B. mathematics           C. breath                     D. truth

5. A. disguise                    B. cruise                      C. bruise                      D. suit

6. A. hour                          B. our                          C. pour                        D. sour

7. A. sergeant                    B. servant                    C. service                    D. servile

8. A. promised                  B. reduced                   C. released                  D. relieved

9. A. apology                    B. classif                  C. testify                     D. verify

10. A. beloved                   B. naked                      C. ploughed                 D. learned

II. Choose the word with the different stress pattern. (10 pts)

11.A. because                    B. method                   C. standard                  D. wooden

12. A. American               B. industrious             C. property                  D. variation

13. A. eventual                  B. community             C. infected                  D. militarism

14. A. refuge                     B. electronic                C. education                D. deficiency

15. A. assassinate             B. equality                   C. intelligence             D. understanding

16. A. ashtray                    B. music                      C. serve                       D. temper

17. A. challenging             B. consultant               C. purity                      D. wholesaler

18. A. assemble                 B. glorious                  C. majestic                  D. together

19. A. antonym                 B. consequence           C. phenomenon           D. ingot

20. A. destination               B. enthusiast               C. hallucinate              D. technology

Part 2: Vocabulary

Choose the best answer (10 pts)

1.If Harold………….with his piano playing, he could eventually reach concert standard.

A. sustains                   B. perseveres   C. maintains   D. survives

2. Anna is a very nervous child and she’s very………………….of strangers.

A. terrified                  B. frightened   C. petrified                  D. horrified

3. The government is thinking of bringing………..a law to make it compulsory for cyclists to wear crash helmets.

A. on                           B. up                           C. in                            D. round

4. I love the painting of an ald man. He has such a beautiful……………smile.

A. childhood   B. childish                   C. childless                 D. childlike

5. She caught a ……………………of the thief as he made his get- away.

A. glance                     B. sight                        C. glimpse                   D. flash

6. It was a service…………..I will be enternally grateful.

A. to which                 B. for which   C. to whom                 D. for whom

7. Frank has a house in the ………………..

A. outskirts                 B. edges                      C. limits                      D. suburds

8. The film lasted every three hours with…………….of 15 minutes between part one and part two.

A. a pause                   B. an interruption        C. an interval D. a stop

9. The person who writes symphonies or concertos is a ……………..

A. composer                B. conductor C. pianist                     D. playwright

10. Is it far to Stambord? It’s only………………..from here.

A. stone’s cut              B. bird’s eye view

C. short cut                              D. step in the right direction

Part 3: Grammar and stuctures.

I.Finish each of the following sentences so that it meaning exactly the sentence above it. (10 pts)

1.Andrew is the most generous person I have ever met.

I’ve yet……………………………………………………………………………

2. Far more people live to entertainment age in Britain than in Philipines.

Not……………………………………………………………………………….

3. His father is going to fix the ball for him tomorrow.

He is going …………………………………………………………………………

4. She never seems to succeed eventhough she studies much.

Much…………………………………………………………………………………

5. I nevr thought that I would win a prize.

It had…………………………………………………………………………………

6. I would love to be rich and famous.

If………………………………………………………………………………………

7. Simon hadn’t expected that he would feel so weak after the operation.

The operation left…………………………………………………………………….

8. They secretly declared independence two days ago.

A secret………………………………………………………………………………

9. Juliet simply couldn’t wait for his return.

Juliet could……………………………………………………………………………

10. I don’t intend to apologize to either of them.

I have…………………………………………………………………………………

II. Fill in each gap with the correct form of the word in brackets.(10 pts)

1. Tax exemption only applies to those with (resident) ……..status.

2. His busy schedule made him completely (access)………………..to his students.

3. He works for UNESCO in a purely (advice)…………………role.

4. The sun and the moon are often (person)…………………in poetry.

5. Now there is every(like)………………………………..that the residents will have a private plane in their garage.

6. They told me the museum was open today but I was obviously (inform)……

7. Do you think these children are (nourish)………………..? They look very thin.

8. Have you read the latest (reveal)……………….about Madonna’s private life?

9. We try to ensure the (be)…………….of our employees.

10. Tourists forget their (conceive)………ideas as soon as thay visit our country.

III.Choose the best answer.(10 pts)

1.I’d rather you………..at my party last night.

A. be               B. were                        C. had been                 D. have been

2. …….will Mr Forbes be able to regain control of the company.

A. With hard work                  B. In spite of his hard work

C. Only if he works hardly     D. Only with of his hard work

3. Barbara didn’t mention…………about her progress report at work, but I’m sure she is.

A. concerning                         B. to concern

C. being concerned                 D. to be concerned

4. Snow and rain………of nature.

A. are phenomenon                 B. are phenomena

C. is phenomena                                 D. is phenomenon

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ĐÁP ÁN

Part 1: Phonology

I.(10 pts)

1.A                  2. C                 3. A                 4.A                  5. A

6. C                 7. A                8. B                9. C                 10.C

II.(10 pts)

11.A                12. D               13. D               14. D               15. D

16. C               17. B               18. B               19. C               20. A

Part 2: Vocabulary

I.(10 pts)

1.B                  2. A                 3. C                4. D                 5. C

6. B                 7. D                 8. C                 9. A                 10.A

II. (20 pts)

1.survival         2. distributed               3. exist    4. sources    5. increasing

6. developing              7. discharged        8. agriculture 9. conservation       10. inefficient

Part 3: Grammar and structure

I.(10 pts)

1. I’ve yet to meet anyone who is more generous than Andrew.

2. Not as many people live to retirement age in the Philipines as in Britain.

3. he is going to have his father fix the ball tomorrow.

4. Much as she studies, she never seems to succeed.

5. It had never crossed my mind that I’d win a prize.

6. If only I were rich and famous.

7. The operation of independence was made 2 days ago.

8. A secret declaration left Simon feeling weaker than he had expected.

9. Juliet could only long for his return.

10. I have no intention of apologizing to either of them.

II.(10 pts)

1.C                  2. C                 3. C                 4. B                 5. C

 6. A                7. B                 8. B                 9. A                 10.B

Part 4: Reading comprehension

I.(10 pts)

1.B                  2. E                 3. D                 4. G                5. F

II. (10 pts)

1. Guidelines for increasing aircraft passenger survival.

2. before takeoff

3. The two closest to the passenger’s seat.

4. vacate

5. How to preceed once you are away from the aircraft.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Hòa Đa. Äá»ƒ xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net Ä‘ể tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh Ã´n tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo các tài liệu có liên quan:

  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Lộc HÆ°ng
  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Ngô Gia Tá»±

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button