Lớp 10

Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Tuy Phong

Tài liệu Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Tuy Phong được HOC247 biên soạn và tổng hợp giúp các em học sinh lớp 10 ôn tập kiến thức, rèn luyện chuẩn bị cho kì thi sắp tới cÅ©ng nhÆ° giới thiệu đến quý thầy cô và các em học sinh tham khảo. Hi vọng tài liệu này sẽ có ích cho các em học sinh.

Mời các em học sinh và quý thầy cô cùng tham khảo.

TRƯỜNG THPT TUY PHONG

ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI NĂM HỌC 2020-2021

MÔN: TIẾNG ANH 10

(Thời gian làm bài: 120 phút, không kể thời gian phát đề)

1. Đề số 1

PART ONE: PHONETICS

A/. Pick out the word whose underlined part has the pronunciation different from that of the other words.

1. a. steal                 b. break                     c. wake           d. hate

2. a. increase            b. independent          c. ink               d. income

3. a. book                  b. put                         c. brook           d.booth

4. a musket               b. business                c. muscle          d. muscular

5. a. brother              b.  mathematics        c. think              d. dethrone

B/. Mark the main stress on these  words:

1. perseverance        2. opportunities         3. industry         4 . refugee   5.artificial  

6. persuade                7. museum         8. imperialist    9. decade                 10. military

PART TWO: VOCABULARY

Put the word in brakets in their appropriate form:

1. AIDS is the most dangerous…………….. disease of the 20th century. ( infect)

2. The D war zone was the famous military base during the two……………wars. ( resist).

3. There has been a……………. crisis in Asia ( money)

4. When a  small bar of a magnet is attached to a pigeon, it is……… to navigate. (able)

5. The Titanic was not only the largest ship that has ever been built but was  regarded as ……. (sink)

6. â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦ drugs has theatened the young generation. (legal)

7. UFO stands for an ………………………. Flying object . ( identify)

8. A new economic……………………… zone has been established in our province.( process)

9. Most of the surgical instruments are made of………………steel. (stain)

10. The French …………….. were defeated at Dien Bien Phu on 7-5-1954. (colony)

PART THREE: GRAMMAR

Rewrite the sentences so that they have the exact meaning as the original ones.

1. He speaks more persuasively than his brother.

He is a………………………………………………………………….

2. Mary told the police about the  burglary.

Mary reported…………………………………………..

3. I never intended to go to the meeting.

I never had…………………………………………………….

4. He forgot about the gun until he got home.

Not until……………………………………………………

5.You really should be able to dress yourself by  now !

It/ s high time………………………………………………………..

PART FOUR: CLOSE TEST

Fill in each number space with one appropriate word.

Pop music has (1) ……. Been influenced by ( 2)…….. forms of music: an important (3)……… is folk music.

Folk songs are the songs (4)………… and sung by (5)…………. People. The songs may be hundereds of years old, so  (6)……………… knows who originally composed them. Modern musis is (7)……………… music (8)…… dancing. In Britain it was traditionally played (9)………… instruments (10)……………………. Flute, accordion.

PART FIVE: WRITING

Make all the changes and additions necessary to produce complete sentences. Write each sentence in the space provided.

Dear Bill,

1. I /expect / you be surprise / get / letter/ me.

2. As /can/see/ address above/ I be/ hospital.

3. Last Wednesday/ I have/ accident/ when I / drive / work.

4. Child / run out/ front/ my car / and I/ HAVE/ STOP/SUDDEN/ that car behind/ crash/ me.

5. Luckily/ I wear/ seat belt/ so /I/ not injure badly/ although/ have/ stay/ here/ next Friday.

6. It/ be/ very boring/ I be pleased/ see/ if you/ have spare time.

7. Visiting hours/ be/ 7.00 to 9.00/evening.

8. I/hope/ able/ come.

9. Give/ my/ regards your family.

10. Look forward/ see you/ again.

KEY

PART ONE: PHONETICS

A/.Pick out the word whose underlined part has the pronunciation different from that of the other words. ( 2m)

1A    2C    3D      4B          5A

B/. Mark the main stress on these  words: (4m)

1. perse /verance        2. oppor /tunities         3./ industry         4 . refu /gee    5.arti /ficial

6. per /suade                7. mu /seum         8. im /perialist      9.  /decade                 10.  /military

PART TWO : VOCABULARY

Put the word in brakets in their appropriate form: (4m)

  1. infectious     2. resistance        3. monetary        4. unable

  5. unsinkable     6. illeglal            7. unidentified       8. processing

  9. stainless        10. colonialists.

PART THREE : GRAMMAR

Rewrite the sentences so that they have the exact meaning as the original ones.(2m)

1.  He is a more persuasive SPEAKER/ ORATOR than his brother.

2. Mary reported the  burglar  to the police..

3 .I never had any intention of going to the meeting

4.  Not unti he got home  did he remember about the gun

5. Its high time you were able to dress youself.

PART FOUR : CLOSE TEST  (4m)

1. always                2. other                  3. form                 4 composed

5.country              6. nobody                7. often               8. for             9.with                   10. like

PART FIVE : WRITING

Make all the changes and additions necessary to produce complete sentences. Write each sentence in the space provided.(4m)

Dear Bill,

1.   I expect  you will be surprised to  get a  letter from me.

2.   As  you can see from the  address above  I am in  hospital.

3.  Last Wednesday  I had an  accident  when I was driving to  work.

4. A child  ran outin  front of my car ,  and I  Had to STOP so SUDDENly that  the car behind crash into me.

5. Luckily I was wearing a  seat belt  so  I wasn/t  injured badly although I may have to stay  here until  next Friday.

6. It is  very boring, and I would be   pleased to see if you have any spare time.

7. Visiting hours are 7.00 to 9.00 in the evening.

8. I hope you are able   to come.

9. Give my regards  to your family.

10. Look forward seeing  you  again.

THE END

2. Đề số 2

I. PHONETICS

A.  Identify the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest.

1. A. machine  B. school                     C. stomach                  D. chemistry

2. A. description         B. question                  C. attraction                D. information

3. A. although B. without                   C. thank                      D. these

4. A. food                   B. good                       C. tooth                       D. tool

5. A. heavy                 B. bear            C. measure                  D. eat

B. Find the word that has stressed syllable different from the others.

6. A. cartoon               B. open                        C. paper                       D. answer

7. A. manage               B. shortage                  C. village                     D. teacher

8. A. remain                B. convenient              C. volunteer                D. memorable

9. A. maintain B. marine                     C. challenge                D. device

10. A. important          B. community C. organize                  D. diseases

II. VOCABULARY – GRAMMAR

A. Choose the best answer from the four choices (A, B, C, or D) to complete each sentence

11. I am going to have my eye……..tomorrow.

A. to test                     B. test                          C. testing                     D. tested

12. Nobody could hear her……..she spoke too quietly.

A. so                            B. however                  C. although                 D. because

13. Keep silent! My father…… in his room.

A. is sleeping B. was sleeping           C. has slept                  D. will be slept

14. I’d like to contribute…….the school Red Cross fund.

A. on                           B. to                            C. with            D. for

15. Hoang Anh Tuan …….injury to win the Olympic silver.

A. recovered               B. suffered                  C. avoided                  D. overcame

16. In my father’s ……., it is essential to eat vegetable every day.

A. idea            B. opinion                   C. confidence  D. principle

17. He showed us the house……….he was born

A. which                     B. where                      C. in where                  D. in that

18. Madrid is famous……..its pulls

A. as                            B. with            C. for                           D. of

19. Life here is much easier than it………

A. would be                B. used to be               C. was                         D. had better

20. Will you …….after the party.

A. call me off  B. get me on                C. take me up  D. pick me up

21. Last summer, we had ……. holiday in Spain

A. a two week’s          B. a two – weeks         C. two – week D. a two – week

22. . Amy, …….car had broken down, was in a very bad mood.

A. who            B.  whom                    C. whose                     D. that

23. He…….ever goes to bed before midnight.

A. almost                     B. hardly                     C. nearly                      D. scarcely

24. He retired early……..ill – health.

A. on behalf of            B. on account of         C. believe                    D. imagine

25. You …… better be careful not to miss the train.

A. had                         B. would                     C. should                     D. did

B. Choose the appropriate sentence from the box below to fill in each gap to complete the following conversation.

Ann: Goodbye everyone! (26)…………………………………………………..

Jolly: Where are you going?

Ann: To Australia. (27)………………………………………………………….

Jolly: When are you coming back?

Ann: Well, (28)………………………………………………………………….

Jolly: It sounds great! (29)……………………………………………………….

Ann. Thanks. (30)……………………………………………………………….

a. I’ll send you postcards.

b. We’ve going on a two – week tour of Australia.

c. I’m taking my family to visit the Great Barrier Reef

d. I’m going on holiday

e. Have a good time!

C. Complete the passage with the suitable words from the box

preserved

housed

labourers

outbuildings

village

life

community

fields

In most of Europe, farmers’ homes and (31)……………….are generally located within a village, and tools and animals are (32)………………there. Every morning, the farmers and farm (33)……………….leave their (34)……………….to work their land or tend their animals in distant (35)…………… and return to the village at the end of the day. Social (36)……………is thus centripetal; that is, it is focused around the (37)……………center, the village. Only in certain parts of Quebec has this pattern been (38)……………in North America.

III. ERROR  IDENTIFICATION

39. How did you manage getting here so quickly?

A. How                       B. did                          C. getting                    D. so

40. Ms Baker , she spent her life working with the health and welfare of the families of worker, is an successful woman in the world.
A. she                          B. her life                    C. welfare                   D. the

41. Because of the Lewis and Clark Expedition in 1972, the United States begin to realize the true value of the Luisiana territory.

A. Because                  B. begin                       C. the true value          D. territory

42. I remember to be given a toy drum on my fifth birthday.

A. remember               B. to be                        C. on                           D. fifth

43. You can lead a horse to water but you can’t make him drinking.

A. lead            B. but                          C. make                       D. drinking

IV. READING

A. Fill in each blank with a suitable word.

LOOKING FOR A JOB

            I finished university six month (44)………….., I’ve got a degree in business administration. I enjoyed the course very much (45)…….…….I realize I should have studied a lot harder! A few of my friends have (46)……………got full-time jobs but most, me, are still waiting (47)………..… something suitable to turn up. Meanwhile, I make sure that I keep myself busy. I look through the job advertisements (48)…………… the newspapers every day and I also ask all the people I know to tell me if they hear of any vacancies (49)………………they work . What I am looking for is something challenging and I would certainly be happy to move to another city or even work abroad for a while. The (50)………….… is not so important at this stage , provided I earn enough to live on , because I don’t want to continue (51)………………. to depend on my parents , although they are (52)………………..generous to me . At the moment, I’m working in a nearby restaurant two evenings (53)………………. week, washing up and generally helping out, which brings a little money . The other people working there are very friendly, and many of them are in the same (54)………………as me, so we have lots of to talk (55)…………………

B. Choose the words or phrases that best complete this passage.

Earlier this morning when some classmates and I were (56) _____ basketball in the park near our school, it suddenly began to rain (57)  _____. We immediately grabbed our basketball and ran for shelter. At first we stood together under a tree (58) _____ then it began to thunder. Peter told us that it was (59)_____to stay under a tree in a rainstorm, (60)_____when there is lighting, so we ran to a nearby store to wait (61)_____the rain stopped.

From (62)_____we were standing, we could see that the (63) ______ was  empty. Before   the rain had started, there had been people everywhere but now (64)______was playing basketball or football or doing (65)_____or sitting on the park (66)______reading the morning papers or chatting with their friends.

We stood in the (67)_____of the store for nearly twenty minutes before the rain finally stopped and the sun came (68)_____again from behind the clouds. Within a few minutes the park was (69) _____of people again but now the air was cooler and big (70) ____of rainwater could be seen everywhere.

56. A    hitting             B    kicking                 C    playing                 D    throwing

57. A   greatly             B    heavily                  C    severely                D   very big

58. A   and                  B    so                          C    but                        D   yet

59. A    danger            B    in danger              C    a danger                D    dangerous

60. A   specially          B    especially             C    mostly                   D   chiefly

61. A    for                   B    until                      C    when                     D   as

62. A    here                B    where                    C   there                      D    place

63. A   park                 B    place                     C    rain                       D    shelter

64. A    nobody           B    none            `        C    no people              D    somebody

65. A    exercise          B    nothing                 C    breathing              D   jogging

66. A    chairs              B    sofas                     C    stools                    D    benches

67. A    doorway         B    door                      C    gate                       D    window

68. A    back                B    up                         C    out                      D    down

69. A    filled               B    full                        C    crowded             D    plenty

70. A    ponds              B    puddles                 C    reservoirs           D    springs

C. Read the passage carefully and choose the correct answers.

They called New York “the Big Apple”. Maybe it is not exactly like an apple, it’s certainly very big. There are too many people, that’s the problem. The streets are always  full of car and trucks, you can never find a place to park.  

  If you have enough money, you can take a taxi. New York cabs are yellow. They look all the same. But the drivers are very different. Some were born and raised in New York, but many are newcomers to the United States. A few drive slowly, but most go very very fast. Cab driving is difficult job. It can be dangerous too. Thieves often try to steal the drivers’ money. Drivers sometimes get hurt. 

  If you don’t want to take a taxi, you can go by bus or you can take the subway. The subway is quick and it’s cheap, but parts of it are old and dirty. Lights don’t always work and there are often fire on the track. On some subway lines, there are new, clean, silver trains. But you can’t see the color of the old trains easily. There is too much dirt and too much graffiti, inside and out side.

71. What is the problem in New York ?

A. it has too many aples                                             B. it is too big                         

C. it looked like an apple D. it is too crowded

72. What does a cab mean ?

A. a truck                          B. a bus                             C. a taxi                                    D. It is too crowded

73. Cab drivers in New York……………..

A. can be dangerous                                                   B. look the same                     

C. can be attacked by thieves                                     D. were all born in New York

74. The world “track” can best be replaced by ………….

A. roadway                       B. station                           C. light bulb                             D. train

75. Subways in New York ………….

A. are quick but dirty                                                  B. have no lights                     

C. are clothes                                                              D. often cause fires

V.WRITING

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

Good luck to you!

ANSWER KEY

 

I.PHONETICS (10 points)

1. A

2. B

3.C

4.B

5D

6.A

7.A

8. C

9.C

10.C

II. VOCABULARY – GRAMMAR (28 points)

A.

11. D

12.D

13.A

14.B

15.D

16.B

17.B

18.C

19.B

20.D

21.D

22.C

23.B

24.B

25.A

B.

26d        27c                                  28b                                  29e                                   30a

C.

31. outbuildings                            32.housed                        33. labourers                    34. village                       

35.fields                                        36. life                             37. community                38. preserved

III. ERROR  IDENTIFICATION (5 points)

39. C     40.A                                41.B                                 42.B                                 43D

IV. READING (32 points)

A.         

  1. ago                  45. although                46. already                  47. for             48. in

49. where  50.  salary                    51 . having     52. very           53. a/per

54. situation          55. about

B.

56.C

57B

58C

59c

60B

61B

62B

63A

64A

65A

66D

67A

68C

69B

70B

C.

71D

72C

73C

74A

75A

V.WRITING

A. (10 points)

76. How long is it since you rode the bike?

77. It was such an interesting trip that we couldn’t forget it.

78. He reminded me to go to supermarket after work

79. How many books were bought yesterday?

80. I regret not going to University.

81. He’d rather plain water than coffee.

82. Despite his inexperience, he got the job

83. She left the room without saying a word.

84. I am going to have my car repaired tomorrow.

85. Unless you have a reservation you can’t travel on this train

B. 15 points

+ Useful language: spelling, vocabulary, connectors (5 points)

+ Grammar: tense (past tense), structures (5 points)

+ Content: creative, understandable (5 points)

3. Đề số 3

SECTION A – PHONETICS

I.     Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

1.    A. adventure                B. future                       C. mature                        D. figure

2.    A. increase                   B. widespread               C. death                          D. residential

3.    A. coughed                   B. weighed                   C. laughed                     D. photographed

4.    A. realize                 B. teacher                     C. reason                  D. feature

5.    A. treated                 B. asked                        C. sacred                  D. suggested

II.   Identify the word whose stressed pattern is different from that of the others.

1.   A. impossibly          B. especially                 C. naturally                     D. importantly

2.   A. damage                  B. pollute                      C. defense                D. erode

3.   A. recognize           B. enemy                     C. yesterday                   D. responding

4.    A. electrician               B. comfortable              C. manufacture               D. accidental

5.    A. comedy                    B. collection                 C. comical                       D. calculate

SECTION B – VOCABULARY AND GRAMMAR

I.     Choose the best answer from A, B, C or D.

1.    Hurry up! They’ve  only got _______  seats left.

       A.  a little                     B.  a few                      C.  a lot of                       D. plenty of

2.    The children _______  to the zoo.

       A. were enjoyed taken B. enjoyed being taken C.  were enjoyed taking D. enjoyed taking

3.    I’d rather you _______  anyone what I said.

       A. don’t tell                  B. won’t tell                                                          C. didn’t tell                           D. not to tell

4.    We were so late that we ______ had time to catch the train.

       A. nearly                       B. almost                      C. hardly                         D. simply

5.    Before the meeting finished, they had arranged when ______ next.

       A. they met                   B. they to meet             C. to meet                       D. should they meet

6.    Washing machines, dishwashers and vacuum cleaners are _______.

       A. working machines    B. useless machines       C. sewing machines         D. labour-saving machines

7.    Both she and her husband are _______ work.

       A. out of                       B. for                            C. on                               D. in

8.    Tom is having someone _______ the newspaper to her.

       A. bring                        B. to bring                    C. bringing                     D. who brings

9.    They were just _______ us about Anna’s new boyfriend.

       A. talking                     B. saying                       C. speaking                     D. telling

10. You’ve got to try to keep _______ as you grow older.

       A. act                            B. active                       C. action                         D. actor

II.   There is one mistake in each of the following sentences. Find and correct it.

1.   The sick needs to be looked after. So money must be spent on hospitals.

2.    The accident looked seriously at first but nobody was injured.

3.    All the students are looking forward to spending their free time to enjoy their Tet holiday.

4.    My family lived in Hue since 1990 to 1996, but we are now living in Sai Gon.

5.    She left her job soon to devote more time into her family.

6.    We won’t mind your being late. Beside, it’s hardly your mistake.

7.    Congratulations! You’ve gained the first prize in the competitions!

8.    Her well-known film, that won several awards, was about the life of Lenin.

9.    Mr. Tam, who has a lot teaching skills at junior level, will be joining our school in August.

10.  You’ve seen her new car, haven’t you? What does it like?

III. Fill in the each gap with the most correct forms of the block word on the right.

1.    He is behaving in a very _______ way.

MYSTERY

2.    Marry wants to _______ her knowledge of the subject.

BROAD

3.    His _______ to retire surprised all of the workers.             

DECIDE

4.    Some people _______ didn’t come.

INVITE

5.    It is _______ to turn off the lights when it is bright enough. 

ECONOMY 

6.    My _______ opinion is that the students should be doing more work outside the classroom.

PERSON

7.    These workers got a bonus because they did their jobs _______.

EFFECT

8.    From 1865 to 1875, a remarkable _______ of inventions was produced.

VARIOUS

9.    She received a lot of _______ from her mother.

COURAGE

10. He doesn‘t agree with the _______ that there is life on other planets.

BELIEVE

SECTION C – READING

I.     Read the following passage, and fill in the numbered gaps with the correct options (from A,     B, C , D and E below) to make a meaningful reading:

       Animals live everywhere. (1) _______. They burrow in the ground. They swim in the sea. They fly through the air. They creep, they leap, they soar, and they dive. A very few – including corals and barnacles -stay in one place.

       (2) _______. The biggest animals are whales, which can be 100 feet (30 meters) long. The smallest animals can only be seen through a microscope.

         Zoologists (scientists who study animals) have found more than 2 million species of animals. (3) _______.

       Several things make animals different from other living things. (4) _______. Animals eat other living things – plants and other animals – to get energy. Animal bodies are made up of more than one cell, unlike bacteria and other life forms with only one cell. Cells are the building blocks of living things. (5) _______.

A. Unlike plants, animals cannot make their own food.

B. They think they have discovered only a small portion of all animals on Earth.

C. Animals also have senses, such as eyes or ears, that tell them what is going on around them.

D. They roam the land.

E. Animals come in all sizes.

II.   Fill in each numbered gap with one suitable word.

       Conservation, sustainable use and protection of natural resources including plants, animals, mineral deposits, soils, clean water, clean air, and fossil fuels (1) _______ as coal, petroleum, and natural gas. (2)_______ resources are grouped into two categories, renewable and (3) _______. A renewable resource is one that may be replaced over time by natural processes, such as fish populations or natural vegetation, or is inexhaustible, such as solar energy. The goal of renewable resource conservation is to ensure (4) _______ such resources are not consumed faster (5) _______ they are replaced. Nonrenewable resources are those in limited supply that cannot be replaced (6) _______ can be replaced only over extremely long periods of time. Nonrenewable resources (7) _______ fossil fuels and mineral deposits, such as iron ore and gold ore. Conservation activities for nonrenewable resources focus (8) _______ maintaining an adequate supply of these resources well into the future. Natural resources are conserved for their biological, economic, and recreational values, as well as their natural beauty and importance to local cultures. For (9) _______, tropical rain forests are protected for their important role in both global ecology (10) _______ the economic livelihood of the local culture; a coral reef may be protected for its recreational value for scuba divers; and a scenic river may be protected for its natural beauty…

SECTION D – WRITING

I.     Complete the second sentence so that it has similar meaning to the first one.

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

4. Đề số 4

I. PHẦN TRẮC NGHIỆM

Question 1: Pick out the word whose underlined part is pronounced differently

1. A. technology                     B. different                 C. interact                   D. system

2. A. site                                  B. kilo                        C. write                        D. my

3. A. good                               B. foot                         C. noon                       D. flood

4. A. modern                           B. box                        C. shop                         D. computer

Question 2: Read the text and do the task that follow

Camping is an activity in which live temporarily in the outdoors. Campers (5)………. fishing, hunting, swimming, plant study, wildlife watching, and nature photography. It provides physical benefits when it involves hiking to, from and around campsite, and many people believe that camping (6) …………….. youngsters more confident.

People throughout the world enjoy hiking to wilderness campsites. This activity is called backpacking because it involves carrying such essential camping gears as (7)…………. tent, food, clothing, and sleeping bag on the back in a bag called a backpack. Backpacking is suited for (8)……… who are in good physical conditions as it may require walking several miles.

5. A. participate in                  B. take place               C. take part                  D. enter

6. A. enables                           B. makes                     C. allows                     D. causes

7. A. the                                  B. a                              C. an                            D. some

8. A. those                               B. anyone                    C. someone                 D. everyone

Question 3: Choose the best answer from the four options to complete the sentences below

 9. I don’t think Frank is old ….. to stay at home alone.

A. so

B. too

C. enough

D. even

10. …… all our careful plans, a lot of things went wrong.

A. Because

B. Because of

C. Although

D. In spite of

11. He was accused of ……. a motorbike.

A. steal

B. to steal

C. stealing

D. to stealing

12. He …. for London one year ago.

A. left

B. has left

C. leaves

D. had left

13. If you see Tom, ….. you mind ….. him to get in touch with me?

A. will/remind

B. would/remind

C. will/ to remind

D. will/ reminding

14. He was made ….. for two hours.

A. wait

B. to wait

C. waited

D. waiting

15. We don’t allow people …… in this room.

A. smoke

B. smoking

C. to smoke

D. smokes

16. I will introduce you to the girl ….. I live with.

A. who

B. whom

C. which

D. when

17. When I was a child, I used to ……. in that house.

A. live

B. to live

C. living

D. to living

18. Music ….. an important part in our lives.

A. takes

B. participates

C. plays

D. grows

19. The girl and the animals ….. he painted were vivid.

A. which

B. who

C. whom

D. that

20. When we arrived, the train ….. already…..

A. has/left

B. had/left

C. have/left

D. left

II. PHẦN TỰ LUẬN

Question 4 : Read the text and fill in the form below

Tran Ha is a Vietnamese high school student. He was born on January 12, 1990 in Ha Noi. He studies English because he wants to win a scholarship to study abroad. He is living with his family at 18 Le Loi Street, Hoan Kiem District, Ha Noi. His telephone number is 04-8232043.

IGE LANGUAGE CENTER

Registration Form

21. Name:………………………………………….

22. Date of birth:…………………………………..

23. Course to register:……………………………..

24. Occupation:……………………………………

25. Address:………………………………………..

Question 5: Arrange the following sentences to make a confirmation letter

26. I’m happy to join your birthday party this Saturday.

27. I’ll buy all the things you need and bring them to your house an hour before the party.

28. Of course. I’ll help you prepare everything for the party.

29. Mai.

30. See you later

31. Dear Lan,

Answers:…………………………………………………………..

Question 6: Find one mistake in each sentence and correct them

32. I spend most of my free time to read books.

33. If I didn’t liked you, I wouldn’t invite you to my house.

34. I have learned English for 1999.

35. In spite interruption, she was still able to finish her assignment before class.

36. Mary is very good about telling funny stories.

37. It is not until his father came home which he did his homework.

38. The children are exciting about the field trip.

39. She wants becoming a doctor.

40. It are difficult to learn English.

Question 7: Put the verbs into correct forms

41. If I (have) ………… your address, I would send you a postcard.

42. Two millions (not/be) ………… a large number of money.

43. They (show) …………………. More than fifty films in Hanoi since June.

44. It’s already 320C. It (be) ………. very hot.

45. I get used to (live)…………… in the big city.

46. I must remind my students that this grammar point needs (revise)……………

47. We found it very difficult (reach)…………… a decision.

48. He is very (interest)……………… in my story.

49. Do you think the film is (excite)……………………?

50. Would you mind telling me how (get) …………… to the post office?

Question 8: Rewrite the following sentences without changing their meanings. Use the suggestion below.

51. Tom spends a half an hour walking to the bookshop.

It takes ……………………………………………………..

52. Since Mary was careless, she lost her job.

Because of …………………………………………………

53. Although he made great efforts, he failed to win the race.

In spite of ………………………………………………………

54. Tim will be eighteen next week.

It is Tim’s ………………………………………………………

55. It is cheaper to go by train than by car.

Going by car…………………………………………………….

Question 9: Read the passage and answer the questions

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

5. Đề số 5

PART A: LISTENING

You will hear someone talking about Spring School  in HoChiMinh  city. Listen to the tape 3 times then fill in the missing information to complete the following sentences.

1. Spring School is an……………………… school in Ho Chi Minh city.

2. Around…………………………………………………………………… live and study at the school.

3. About ……………………….from District 1 regularly attend classes.

4. Organization for Educational Development  co-operated with Spring School to set up English classes in……………………………..  .

5. The  school requires………………………..to help organize their fund –raising dinner held annually in………………………

PART B:PHONETICS

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the others. Identify your answer by circling the corressponding letter  A,B,C or D.

6.  A. classical       B.composer            C.answer               D.serious

7.  A. humans        B.dreams                C.concerts             D.songs

8.  A. depend         B.temperate            C.dental                D.telephone

9.  A. spoon           B.wool                    C.noon                  D.bamboo

10.A. excursion     B.further                 C.burial                 D.turtle

II.Choose one word whose stress pattern is different.Identify your answer by circling the corresponding letter A,B,C.or D.

11.A.musician        B.museum              C.competent            D.computer

12.A.conversation  B.isolation              C.traditional            D.situation

13.A.capital            B.activity                C.different              D.opera

14.A.affect              B.effective              C.expand                D.charity

15.A.family             B.probably             C.animal                 D.minority

PART C:VOCABULARY AND GRAMMAR

I.Choose the best answer from the four options  to complete each sentence below. Identify your answer by circling the corresponding letter A,B,C.or D.

16.My mother is busy………. her housework.

A.at                        B.with                      C.on                          D.in

17.It  was …….. a difficult question  that we couldn’t answer it.

A.so                        B.such                      C.very                       D.too

18.I don’t think Frank is old……….to stay at home alone.

A.so                         B.too                        C.enough                  D.even

19.Your  bicycle  goes  much faster than……..because it’s a lot lighter.

A.mine                     B.him                      C.us                          D.their  

20.  …….all our careful plans, a lot of  things went wrong. 

A.Although              B.Because               C.Because of            D.in spite  of

21.We  arrived………. the station  just  in time to catch the train.

A.at                           B.in                          C.to                          D.for

22.I’d like to introduce  you to Mrs. Chi,………husband  you  used to work with.

A.whom                    B.whose                   C.which                    D.who

23.I like to study sea life .Marine biology is a …………….subject.

A.fascinated                B. boring          C.bored                    D.fascinating          

24.You said the test was too difficult,……….?

A.weren’t you             B. wasn’t it      C.didn’t it                D. didn’t you            

25.You should…… your lesson before the  exam.

A.read                         B.write                      C.revise                    D.check

26.Three people were seriously ………in the road accident yesterday.

A.injured                     B.broken                   C.damaged                D.pained

27.Don’t be too hard  on him; he’s doing the  job………….. .

A.he can as best          B.as he can best         C.as best he can       D.best as he can

28.I phoned him ten minutes ago ,but he wasn’t………  .

 A.out                           B.in                            C.on                         D.away

29.We have just visited   HaLong Bay .It has……………………..

A.beautiful  scenery that is much                    B.many landscapes

C. many beautiful  sceneries                            D.much beautiful scenery

30.Mary’s house  is………. the hair salon.Do you think you can find it?

A.along                         B.near to                    C.against                D.next to

31.John decided ……… golf at weekends.

A.to begin                     B.to commence         C.to take up            D.to start up

32.It………………to me whether we meet them   or not .

A.makes no difference                                     B.makes not a difference

C.is indifferent                                                 D.is not a difference       

33.We saw …………wild animals while on vocation.

A.a few                       B.much                        C.little                       D.sum

34.They will  be……….. at the party.

A.present                     B.presents                    C.presenting             D.at present

35. “Where do you live now?” – “I live in  Hanoi; my………………………………..

A.parents  too do .      B.parents do.                C.parents do,too .      D.parents also do.

36. “Why are you driving so fast?” – “I’m…………………………..”

A.must be  hurry.       B.in hurry .                  C .in a hurry .             D.hurrying.

37.She burst  ……..tears.

A.out of                        B.into                          C.for                          D.in

38.He was accused  ………. stealing a motorbike.

A.in                              B.of                             C.to                             D.with

39. The building…. he lives ….  is very old.

A.which-in                    B.where-in                 C.where-on                 D.that-within

40.I don’t know …….. about English literature.

A.many                          B.much                     C.a few                        D.little  

41.He  ……  to HoChiMinh   city  last year and I……..him since then.

A.moved-didn’t  see    B.moves-haven’t  seen   C.moved-haven’t seen    D.moved-hadn’t seen

42.Neither the animals nor their keeper…….prepared for the storm.    

A.to be                            B.were                       C.was                         D.be

43.A number of students………..volunteered to the job. 

A .having                        B.has                          C.to have                      D.have

44.Everybody  was ……… that he passed the exam.

A.surprised           B.surprising         C.surprise              D.surprises

45.I’ll  let  you know if I……..out what’s happening.

A.find                    B.finds                 C.found                  D.had found

II. Give the correct form of the given words  to complete the following sentences

46.There  are many good ………………………….programmes on VTV2.       DOCUMENT

47.Newspapers and  magazines present information…………………….. .      VISION

48.It is a good book because it is very…………………………. .                        INFORM

49.Lasers can be used to treat    ……………………..                                        DEAF

50.Watching Wildlife World programmes makes us more aware of our global…………………………… RESPONSIBLE 

PART D:READING

I.Choose the best answer from the four options  to complete each of the numbered blanks in the following  passage. Identify your answer by circling the corresponding letter A,B,C.or D.

      Diego Armando Maradona was born on October 30,1960 ,in Villa Fiorito,province of Buenos Aires,  Argentina .He was (51)……….. in an underprivileged family and spent  his adolescence  playing  football in the street of his(52)………..  .

       He made his debut  at the(53)……………. of 16 and throughout his professional career he played 692 (54)………….. games scoring 352 goals.He played 90 games for the Argentina National Team and scored 33 goals, 8 of (55)………….. were in world cups.

      His first team was called Estrella Roja (Red Star) and was (56)……….by his father for the neighbourhood  boys.One of  the players was Gregorio “El Goyo” Carrizo,(57)………… played in the lower  divisions of Argentinos Juniors, and who helped Diego to be part of the team called “Los Cebollitas” (the small onions).With only 14 years of  age ,he(58)………..the public at his first game with the team and gained (59)………. and respect as a player.With “Los Cebollitas” he (60)…….. a winning  spree of over one hundred games.

51.A.risen                 B.raised                     C.grown                    D.shown

52.A.neighbourhood B.colleagues              C.frienship                D.populariy

53.A.old                     B.oldest                    C.elderly                   D.age

54.A.office                 B.officer                   C.official                   D.officially

55.A.it                        B.that                        C.which                     D.what

56.A.found                 B.founded                 C.set                          D.fixed

57.A.who                    B.that                        C.he                           D.whom

58.A.enjoyed              B.fascinate                C.interested               D.astonished

59.A.famous               B.reputation              C.achievement           D.strength

60.A.kept                    B.played                    C.held                        D.napped

II.Read the passage  below and choose the best answer for the quesions from 61 to 65. Identify your answer by circling the corresponding letter A,B,C.or D.

     An English man living near Sheffield recently had a most unlucky day’s fishing.He was standing on a low bridge when he had the misfortune to knock his tin of bait into the river.Leaning  over the side of the bridge, he tried to hook the tin and pull it out of the river.As

he did so,his car keys fell out of his pocket and disappeared in the water.

Page 3

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

The end

ĐÁP ÁN

PART A:(5 điểm)

1.   informal 

2.   30 street children

3.   250 children(with special difficulties) 

4.   1998

5.   Volunteers – June                               

PART B:(10 điểm)

I

6.B    7.C    8A    9.B    10.C  

II

11.C   12.C    13.B   14.D  15.D 

PART C (35điểm)

I

16.B     17.B   18.C   19.A    20.D     21.A    22.B     23.D     24.D     25.C    26.A  

27.D    28.B    29.D    30.D     31.C    32.A    33.A     34.A     35.C     36.C    37.B

38.B     39.A    40.B    41.C      42.C    43.D      44.A      45.A   

II

46. documentary   47. visually            48. informative     49. deafness         50. responsibilities

PARTD:(15 điểm)

I

51.B     52.A     53.D    54.C     55.C    56.B     57.A    58.D     59.B     60.A

II

61.B     62.C     63.D     64.A    65.D

PART E (15 điểm)

I

66. The gỉrl whom he is talking to has long hair.

67.John advised me to go to see the doctor immediately.

68.She thought Rome even worse than Paris.

69.I called my uncle in order to get some advice

70.He was in the habit of getting up very late.

II

71.Thank you  very much for your letter which arrived  a few days  ago.

72.It was  lovely to hear from you.

73.I’m sorry I have not written for such a long time but I’ve been very busy.

74.As you know , we bought a new house in September.

75.It was in very bad condition and it needed a lot of work.

76.We have finished  most of it now and it looks very nice.

77.Peter  and I have decided  to give a house-warming party on May 3rd

78.Do you  think  you will be able to come?

79.Please  give me a ring and let me know  if you can make it.

 80.I’m really looking  forward to seeing you again.

Love,

Jenny

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Tuy Phong. Äá»ƒ xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net Ä‘ể tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh Ã´n tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo các tài liệu có liên quan:

  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Hòa Đa
  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Lộc HÆ°ng
  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Ngô Gia Tá»±

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button