Lớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS An Hòa

Dưới đây là Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS An Hòa Ä‘ã được Ôn Thi HSG biên soạn. Với các dạng đề khác nhau, các em sẽ có cÆ¡ hội luyện tập và chuẩn bị thật tốt cho kì thi chọn học sinh giỏi sắp tới. Mời các em cùng xem chi tiết tÆ° liệu ngay sau đây.

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS AN HÒA

1. Đề số 1

PART A. LISTENING      

I. Listen to the paragraph and choose the correct answer (A, B, C…. or F) to fill in each blank.

1. Kevin:                                           

2. John:                   

3. Ann: 

4. Mother:                

5. Father:     

A. book                                 B. cassette                 C. football                             D. meal

E. shirt                                  F. theatre tickets                   G. tie                         H. video

II. Listen to the paragraph and choose the best answer (A, B or C) to complete the sentences.

1. Diane went to London yesterday ___________.

A. morning                                        B. afternoon                                      C. evening

2. Diane went to London by ___________.

A. car                                                 B. bus                                                 C. underground

3. Diane and her friends ate ___________.

A. Mexican food                              B. Chinese food                                C. Spanish food

4. Diane says the restaurant was ___________.

A. full                                                 B. expensive                                     C. quiet

5. After the meal, Diane and her friends ___________.

A. sat and talked                               B. saw a film                         C. walked by the water

III. Listen to the paragraph and fill in each blank with one word.

Message

From: (1)                                                                                                                                                      

Buy: A white (2)                                                                                                                                         

Name of shop: (3)                                                                                                                                       

In High Street, next to: (4)                                                                                                                         

Size: (5)                                                                                                                                                        

PART B. PHONETICS

I. Choose the word A, B, C or D whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. look                   B. cook                       C. book                      D. roof

2. A. danger               B. angry                     C. language               D. passage

3. A. looked              B. watched                 C. carried                   D. stopped

4. A. writes                B. makes                    C. takes                      D. drives

5. A. study                 B. success                  C. surprise                 D. sugar

II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the other words in each group.

1. A. adventure         B. appliance              C. automatic              D. activity

2. A. pollution          B. television              C. vacation                D. attention

3. A. popular             B. interesting            C. difficult                 D. important

4. A. character          B. entertain               C. documentary        D. afternoon

5. A. restaurant         B. fantastic                C. factory                  D. beautiful

PART C. VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the best answer A or B, C, D to complete each of the following sentences.

1. There is ___________ sugar in the jar. Go and buy a kilo.

A. some                      B. little                       C. much                     D. few

2. This orange tastes ___________.

A. sweetly                  B. sweety                   C. sweet                     D. sweets

3. My mother takes care of the house and looks ___________ my baby sister.

A. for                          B. at                            C. over                       D. after

4. I ­___________ to my present house in 1985.

A. moved       B. have been moving           C. have moved          D. was moving

5. I never wear yellow because it doesn’t___________ me.

A. match                    B. suit                         C. fit                           D. like

6.  I ___________ him two weeks ago.

A. meet                      B. was meeting         C. met                         D. have met

7. Susan is the ___________ of the two girls.

A. prettier                  B. prettiest                 C. pretty                     D. prettily

8. Nobody ___________ him very well because he is new here.

A. know                    B. knows                   C. knowing               D. knew

9. Mai looks ___________ in her new dress.

A. beauty                   B. beautifully            C. more beautiful      D. more beautifully

10. His car is the same color ___________ my uncle’s.

A. alike                      B. as                           C. like                         D. to

11. ___________ the people in the area live in neighboring villages.

A. Most of                B. Most                     C. Almost                  D. The most

12. In___________ lessons, we learn about writers, poems and write essay.

A. Technology          B. History                  C. Geography          D. Literature            

13. Nam ___________ to school alone if Tam doesn’t come.

A. goes                       B. will go                   C. had gone               D. went

14. He doesn’t want to let me ___________ he was going out.

A. to know                 B. knew                      C. knows                    D. know

15. “___________ does the bus run?”

A. How often            B. What time             C. How far                 D. How much

II. Give the correct form of the words in brackets.

1. She spent her ______________in the country.                                   CHILD

2. I received an ______________to lunch from him.                             INVITE

3. Artists are ______________people.                                                    CREAT

4. Mark is the ______________player in the team.                                BAD

5. He works as a ______________in this factory.                                  MACHINE

6. How much is the ______________ticket from London to Paris?     FLY

7. The president made a ______________tonight.                                  SPEAK

8. It’s nice to meet such a ______________person.                               FRIEND                                            

9. We started our trip on a beautiful ______________morning.           SUN

10. Playing tennis is one of his favorite ______________.                   ACT

III. Find out one mistake in each of the following sentences, then correct it.

1. I have less books in English than my classmates.                              

2. They often go to bed early and never get up lately.                                                               

3. It take Hung two hours to do his homework every day.                                                        

4. A lot of my friends play tennis, but not much of them play badminton.

5. Would you like going to the movies with us tonight?                                                           

6. Our teacher gives us much homeworks today.                                                                                    

7. His sister often goes to school with an orange small bag.                                         

8. John doesn’t work so hardly as Peter, but he is much more careful than Peter.

9. Do you know how much does it cost to fly to Australia?                                                                   

10. She’d like a dozen eggs and any vegetables.                                                                                           

PART D. READING

I. Read the passage and choose A, B, C or D to complete the paragraph.

           (1)_________the United States, many adults and children (2)_________overweight. Some people eat (3)_________food at meals. They also eat snacks between meals. Sometimes people eat healthy snacks like fruit or vegetables (4)_________many Americans eat  a lot of junk food such as cookies, candy and potato chips. Eating junk food can (5)_________people gain weight. People also gain weight (6)_________they don’t get enough (7)_________. People need to walk, run, ride bicycles, or walk out in health clubs and gyms .When people exercise, they (8)_________good and have more energy. A good diet and exercise will help you (9)_________a long and (10)_________life.

1. A. on                   B. In                           C. At                       D. from

2. A. is                      B. was                        C. were                   D. are

3. A. too many         B. too much               C. few                     D. plenty

4. A. but                    B. because                 C. although             D. so that

5. A. get                    B. lead                      C. urge                     D. make

6. A. so                     B. however                C. but                      D. because

7. A. exercises          B. work                      C. money                D. energy

8. A. become            B. taste                       C. have                    D. feel

9. A. live                   B. lives                      C. living                  D. to living

10. A. health             B. safe                       C. fair                      D. healthy

II. Fill in each numbered blank with one suitable word to complete the passage.

            When I (1)_________a child I used (2)_________go to see my grandmother. I thought her house was (3)_________beautiful as a palace and the garden seemed bigger than a park. (4)________I grew (5)_________, the house and the (6)_________seemed smaller but I still loved visiting the old lady. There were so many beautiful things in the house. Sometimes, I played (7)_________the doll’s house which was older than grandmother herself. At (8)_________ time, I looked (9)_________books which were (10)_________interesting than my children’s book at home.

III. Read the passage carefully, then choose the correct option marked A, B, C or D to answer the questions.

Nha Trang is one of the most important tourists hubs of Vietnam, thanks to its beautiful beaches with fine and clean sand and the clear ocean water with mild temperatures all year round. There are several resorts- such as Vinpearl, Diamond bay and Ana Manrada, amusement and water parks, both in the city and on islands off the coast. The possibly most beautiful street of Nha Trang is Tran Phu Street along the seaside, sometimes referred to as the Pacific Coast Highway of Vietnam.

Lying off Nha Trang is the Hon Tre Island (Bamboo Island), with a major resort operated by Vinpearl Group. The Vinpearl car, a gondola lift system, links the mainland to the five-star resort and theme park on Hon Tre Island.

1. Why is Nha Trang one of the most important tourist hubs of Vietnam?

A. Because it has beautiful beaches and fine clean sand.

B. Because it has clear ocean water and mild temperatures.

C. Because it has beautiful beaches and clean water.

D. Because it has fine clean sand and mild temperatures.

2. Diamond Bay is the name of a/an ____________.

A. resort                     B. amusement park              C. island                                D. water park

3. Where are resorts and parks?

A. In the city only                            B. In the city and on island

C. On islands only                           D. On islands and off the coast

4. The Pacific Coast Highway of Viet Nam refers to ____________in Nha Trang.

A. Hon Tre island                            B. Vinpearl Group                                                               

C. Ana Mandara Resort                   D. Tran Phu Street

5. The Vinpearl Cable Car is a ____________.

A. five-star resort                             B. gondola lift system                                                         

C. theme park                                   D. mainland link

PART E. WRITING

I. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first sentence.

1. He is a slower and more careful driver than I am.

=> He drives                                                                                                                                                

2. The trip lasted two weeks.                                     

=> It was                                                                                                                                                       

3. His house is the oldest house in the village.                                                   

=> No house                                                                                                                                                 

4. You shouldn’t lend him the money.

=> You had                                                                                                                                                  

5. Nam plays tennis better than Tuan does.

=> Tuan doesn’t                                                                                                                                          

II. Write a paragraph of about 80- 100 words to describe your house.  Use the following suggestions.

1. Type of house:

2. Location:

3. Surroundings:

4. Appliances in the room:

ĐÁP ÁN

PART A. LISTENING (1,5 điểm- 0,1 điểm/câu)

I. (0,5)                                   

1. A     2. E     3. F      4. B     5. G

II. (0,5)                     

1. C     2. B     3. B     4. A     5. C

III. (0,5)                   

1. Susanna     2. T shirt        3. DAVEYS       4. cinema     5. Large

PART B. PHONETICS (1,0 điểm – 0,1 điểm/câu)

I. (0,5)                                   

1. D     2. A     3. C     4. D     5. D

II. (0,5)                     

1. C     2. B     3. D     4. A     5. B

PART C. VOCABULARY AND GRAMMAR (3,5 điểm – 0,1 điểm/câu)

I. (1,5)                                   

1. B     2. C     3. D     4. A     5. B

6. C     7. A     8. B     9. C     10. B

11. A   12. D   13. B   14. D   15. A

II. (1,0)                     

1. childhood      2. invitation           3. creative       4. worst          5. mechanic            

6. flight             7. speech           8. friendly          9. sunny          10. activities

III. (1,0)                   

1. less => fewer                                            6. homeworks => homework                                 

2. lately => late                                             7. an orange small bag => a small orange bag                

3. take => takes                                            8. hardly => hard     

4. much => many                                         9. does it cost => it costs

5. going => to go                                          10. any => some

PART D. READING (2,5 điểm – 0,1 điểm/câu)

I. (1,0)                                   

1. B    2. D    3. B      4. A    5. D   

6. D   7. A   8. D     9. A     10. D

II.(1,0)                      

1. was             2. to                3. very/as       4. when          5. up

6. garden     7. with         8. that             9. in                10. more

III. (0,5)                   

1. C     2. A     3. B     4. D     5. B

PART E. WRITING (1,5 điểm – Phần I: 0,5 điểm-0,1 điểm/câu; Phần II: tối đa 1,0 điểm)

I. (0,5)                                   

1. He drives more slowly and more carefully than I do.

2. It was a two-week trip.

3. No house in the village is older than his house.

4. You had better not lend him the money.

5. Tuan doesn’t play tennis as well as Nam (does).

II. (1,0) The candidate’s essay should include the following points:

– (0,2) Organization: Introduction- body- ending- linking words…

– (0,6) Content: should be clear, logical and creative with explanations…

– (0,2) Language skills: should be free of grammatical and spelling errors…

2. Đề số 2

LISTENING

I. Listen to the Captain’s announcement on an airplane twice. Write a number or a word  in the blank.

1. This is the captain…………………….

2. The  number of Rightwing Flight  is ……………………

3. The plane is currently at an airspeed of 400 miles per ……………….

4. The time is …………………..PM .

5. The weather looks…………………….

6. The plane is going to land in London approximately …………………….. minutes

PHONETICS

II. Choose the word that has the underlined parts pronounced differently from the others in each group:

1. A. Vegetables       B. Watches                C. Benches                D. Classes

2. A. Lemonade        B. Carrot                    C. Chocolate D. Correct

3. A. Question          B. Vacation               C. Population D. Destination

4. A. Station              B. Soda                      C. Supermarket         D. Sugar

5. A.  Chair                B. School                   C. Couch                    D. Children

VOCABULARY AND GRAMMAR

III.  Choose the best answer from the four choices (A or B,C,D) to complete each of the following sentences.

1. Do you like pop music?

A. I would                 B. Yes, a lot               C. No, I like it           D. Yes, we are

2. The students have  ______ news about their exams.

A. many                     B. some                                  C. a                             D. a few

3. My brother wants a good pair of shoes because he often goes ______

A. jogging                  B. running                              C. swimming             D. sailing

4. Hoang’s father gets up at 7.00 and eats ……………….……                       

A. a big breakfast     B. the big breakfast  C. big breakfast        D. a breakfast big

5. “How ……………… oranges would you like” – “A dozen. And …………….. tea, please.”

A. much, some      B. many, any                    C. much, any          D. many, some

6. I need  a large ………….. of toothpaste.

A. bar                         B. can                                   C. tube            D. box

7. Mr & Mrs Brown & their father have ……………… legs.

A. four                       B. six                                      C. eight                      D.  ten

8. ……………..do the buses run ? – Every twenty minutes.

A. What time B. How far                             C. How much            D. How often

9. ……………..straight across the road.
A. No run                  B. Not run                              C. Don’t run              D. Can’t run

10. Linda ……… her hair every day.

A. washes                  B. wash                                  C. clean                      D. cleans

IV. Each of the following sentences has a mistake. Find and correct it.

 

Your corrections

1. He is knowing you are wrong.

    A         B                  C     D

2. In the fall, leaf often fall from trees.

               A      B                    C     D

3. This house has three floors. This floor is the two.

              A                        B                       C       D

4. I don’t have some apples but I have some bananas.

                  A      B                C                D

5. Mr. Phong rides his bike to work at the moment.

                        A     B             C       D

1. ………………

 

2. ………………

 

3. ………………

 

4. ………………

 

5. ………………

V. Give the correct form of the words in CAPITAL to complete the sentences.

1. There is a ……………….……… next to my house.

(BAKE)

2. There are a lot of ………………. mountains in Viet Nam

(BEAUTY)

3. This coffee is too ………………to drink

(HEAT)

4. The teacher calls Hoa ……but she is still talking to her friends.

(TWO)

5. I need two ………… for cooking dinner.

(KNIFE)

6. In my ………….,  there is a supermarket , a hotel and a park

(NEIGHBOR)

7. Mount Everest is very high. It is the ….. mountain in the world.

(HIGH)

8. We must be ………………….when we cross the road                           

(CARE)

9. My aunt has two …………………, one boy and one girl

( CHILD)

10. What does your father do? – He is a ……………

(POLICE)

READING

VI. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage

I don’t usually eat breakfast. I only have a_______(1) of coffee. I don’t eat _______ (2) until about eleven o’clock. Then I have a biscuit and a _______ (3) of milk. For lunch I usually have a salad. That’s _______ (4) about two o’clock. I have _______(5) at half pass six. I’m a vegetarian, so I don’t eat _______(6) or fish. I eat cheese and eggs and things like that. I have a glass of water or fruit _______(7) with my meals.

At the weekends, I  _______(8) to a restaurant in the evenings. You _______(9) get vegetarian meals in a _______(10)of restaurants now.

VII. Read the following passage and choose the best answers.

My Teacher

           My teacher, Miss Nga, is a young lady (1) ……….. twenty-eight. She is a nice lady. She loves her students (2) ………… She never (3)………. angry with them. Miss Nga (4) ………. teaching her students. Sometimes she tells (5) ………. many interesting stories. I like to listen to her stories (6) ………. they all help us to learn some (7) ……….lessons. Sometimes she takes us out (8) ……….a picnic. Whenever she takes us out, she tries to teach us something (9) ……….. It is my dream that (10) ……….I grow up, I can become a good teacher like her.

1. A. of                    

B. with                     

C.from                        

D. by

2. A. very many      

B. very much           

C. too                     

D. so

3. A. is                    

B. gets                     

C. makes                

D. comes

4. A. enjoy              

B. enjoying              

C. enjoys                    

D. to enjoy

5. A. we                  

B. they                     

C. I                         

D. us

6. A. because          

B.when                    

C. where                     

D. why

7. A. use                  

B. useful                  

C. using                    

D. to use

8. A. from               

B. by                        

C. for                           

D. of

9. A. old                  

B. new                       

C. bad                         

D. well

10. A. where           

B. why                     

C. what                       

D. when

VIII. Read the passage carefully, then choose the correct option marked A, B, C or D to answer the questions.

Peter usually wakes up at half past six in the morning, but he does not get up until a quarter to seven. He takes a shower and gets dressed. He has breakfast at half past seven. He does not have a big breakfast. He usually has bread, coffee and orange juice. After breakfast, he cleans his teeth. He leaves his house at eight o’clock. He never drives a car to work. He often catches the train to his office in Manchester. On the train, he reads the newspaper or does the crossword. For lunch, he usually has a salad or soup and sandwich at 1.30. He comes home at about half past six in the evening. He has dinner at half past seven. It is a big meal of the day and he has meat or fish with vegetables and potatoes or rice. After dinner, he washes up. Then he usually reads a book. Sometimes he plays chess with his friends.  He never watches television because he does not like it. He goes to bed at about 11.30.

1. Every morning, Peter gets up at ________.

    A. 6.30                               B. 6.00                       C. 7.15                                   D. 6.45

2. He usually has ________ in the morning.

    A. breakfast with meat                                        B. a slight breakfast

    C. a big breakfast                                     D. breakfast with eggs

3. What does he usually have for lunch?

    A. sandwich and salad                                        B. soup and fish       

    C. salad and soup                                     D. sandwich and fish

4. What does he usually do after dinner?

    A. He usually washes up and watches TV.

    B. He usually reads a book and watches TV.

    C. He usually washes up, watches TV, reads a book and plays chess.

    D. He usually washes up, reads a book and plays chess.

5. Which sentence is NOT true in the passage above?

    A. Sometimes he drives his car to work.

    B. He often reads the newspaper on the way to his office.

    C. He often plays the crossword on the train.

    D. For Peter, the dinner is a big meal of the day.

ĐÁP ÁN

LISTENING (1,5 điểm)

I. (1,5 điểm  –   mỗi đáp án đúng được 0,25 điểm)

1. speaking

2. 86A./ eighty- six A

3. hour

4. 1.25 / one twenty- five

5. good

6. 15/ fifteen

 PHONETICS (0,5 điểm)

II. (0,5 điểm  –   mỗi đáp án đúng được0,1 điểm)

1. A

2. C

3. A

4. D

5. B

 VOCABULARY AND GRAMMAR (3 điểm)

III.  (1 điểm  –   mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. B

2. B

3. A

4. A

5. D

6. C

7. B

8. D

9. C

10. A

IV. (1 điểm  –   mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm)

1. is knowingà knows

2. leafà leaves

3. twoà second

4. some applesà any apples

5. ridesà is riding

 

V. (1 điểm  –   mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. bakery

6. neighborhood

2. beautiful

7. highest

3. hot

8. careful

4. twice

9. children

5. knives

10. policeman

 READING (  3 điểm)

VI. (1 điểm  –   mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. cup

2. anything

3. glass/ can

4. at

5. dinner

6. meat

7. juice

8. go

9. can

10. lot

VII. (1 điểm  –   mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. A. of    

2. B. verymuch  

3. B. gets

4. C. enjoys

5. D. us

6. A. because

7. B. useful       

8. C. for  

9. D. well

10. D. when

VIII. (1 điểm  –   mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm)

1D       2B       3A       4D       5A

WRITING    (2 điểm)

IX. (0,5 điểm  –   mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. Lan’s father often goes to work by car.

2. Mrs. Tinh is Mai’s mother

3. Why don’t we go out for a walk?

4. Are there sixteen classrooms in Nga’s school.

5. How long is this river ?

X. Write a passage (60 -80 words) about your school. (1,5 điểm)

The candidate’s paragraph should include the following points:

– (3 điểm) Organization: Introduction- body- ending- linking words…

– (9 điểm) Content: should be clear, logical and creative with explanations…

– (3 điểm) Language skills: should be free of grammatical and spelling errors…

3. Đề số 3

I. Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác so với các từ còn lại (0.5đ)

1. A.  Books              B.  Pencils                 C.  Rulers                  D.  Bags

2. A.  Read                B.  Teacher                C.  Eat            D.  Ahead

3. A.  Tenth               B.  Math                     C.  Brother                D.  Theater

4. A.  Has                   B.  Name                    C.  Family                  D.  Lamp

5.  A.  Does               B.  Watches               C.  Finishes               D.  Brushes

II. Chọn một từ không cùng nhóm với các từ còn lại (0.5đ)

1. A. Never                B. Usually                 C. Always                  D. After

2. A. Orange              B. Yellow                  C. Apple                    D. Blue

3. A. Sing                   B. Thirsty                  C. Hungry                  D. Hot

4. A. Apple                B. Orange                  C. Milk                       D. Pear

5. A. Face                  B. Eye                        C. Month                   D. Leg

III. Vòng tròn chữ cái A,B,C hoặc D thay cho từ em cho là đúng nhất để hoàn thành các câu sau đây. (3.0đ)

1.  She ………………. to the radio in the morning.

A. listen                     B. watches                 C. listens                    D. sees

2. My friend ………………. English on Monday and Friday.

 A. not have                B. isn’t have              C. don’t have D. doesn’t have

3. I am  ……….., so I don’t want to eat any more.

A. hungry                  B. thirsty                    C. full                         D. small

4.  Last Sunday we…………….in the sun, we ẹnjoyed a lot.

A. had great fun        B. have great fun      C. have funs              D. had great funs

5. I’m going to the ……………….. now. I want to buy some bread.

 A. post office B. drugstore              C. bakery                   D. toy store

6. Another word for “table tennis”………………………..

A. badminton B. ping-pong C. football                 D. volleyball

7. The opposite of “weak” is ………………………………

A. thin                        B. small                      C. strong                    D. heavy

8.  How…………is it from here to Hanoi?

 A. often                      B. far                          C. many                     D. much

9.  Where……………….you yesterday? I was at home.

 A. was                        B. are              C. were                       D. is

10.  What is the third letter from the end of the English alphabet?

A. X                            B. Y                            C. X                            D.  V

11.  ………………. you like to drink coffee? Yes, please.

A. What                     B. Would                   C. Want                      D. How

12. I often watch football matches…………..Star Sports Channel.

A. on                        B. in                            C. at                          D. of

13. What about …………….. to Hue on Sunday?

A. to go                    B. go                            C. going                  D. goes

14. I……………go swimming because I can’t swim

 A. often                      B. never                     C. usually               D. sometimes

15. His mother bought him ……….. uniform yesterday

 A. a                         B. an                            C. the                        D. two

16. The story is so uninteresting, it means that the story is…………………….

A. nice                       B. exciting                 C. funny                 D. boring

17. My school ……   three floors and my classroom is on the first floor.

A. have                   B. has                          C. are            D. is

18.  His mother is a doctor. She works in a ………………… .

A. hospital               B. post office C. restaurant D. cinema

19. He often travels………………….car………………………my father.

A. by/ for                 B. by/ with                  C. with/ by               D. for / by

20. I ask my mother to…………..my dog when I am not at home

A. see                       B. look after               C. look at                D. take of

21. There are……………….eggs in the fridge.                    

A. a lot                        B.  a few                    C. a little                   D. little

22. What do you do ………………………..the weekend.                 

A. on                           B. in                            C to                           D. for

23. I am going ………Ha Long bay

A. visiting                   B. visit                        C. visited              D. to visit

24. There isn’t ………………….milk in the bottle.

A. an                             B. a                             C. any                       D. some

25. How much is a ……………….of toothpaste.

A. can                            B. bar                         C. tube                      D. box

ĐÁP ÁN

I. Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác so với các từ còn lại (0.5đ)

1. A                 2. D                 3. C                 4. B                 5. A

II. Chọn một từ không cùng nhóm với các từ còn lại (0.5đ)

1. D                 2. C                 3. A                 4. C                 5. C                

III. Vòng tròn chữ cái A, B, C hoặc D thay cho từ em cho là đúng nhất để hoàn thành các câu sau đây. (3.0đ)

1. C                 2. D                 3. C                 4. A                 5. C

6. B                 7. C                 8. B                 9. C                 10. A

11. B               12. A               13. C               14. B               15. A

16. D               17. B               18. A               19. B               20. B

21. B               22. A               23. D              24.C                25. C

26. C               27. E               28.  D              29. A               30. B 

IV. Em hãy điền một giới từ thích hợp điền vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau. (1.0đ)

1. from – to                2. in -in                      3. For              4. With

5. on                           6. at – on                     7. between

V. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (1.0đ)

1. is skipping 2. are                          3. is playing               4. do               5. saw

6. is-speaks-will come-will stay-will visit                       

VI. Đọc đoạn văn sau và chọn câu trả lời đúng cho những câu hỏi được đưa ra bằng cách khoanh tròn chữ cái (A, B, C hoặc D) (1.0đ)

1. D                             2. D                             3. B                             4. B                 5. B

VII. Đọc đoạn văn sau và đánh dấu (vào ô trong các câu em cho là đúng (T) hoặc sai (F) với nội dung cả doạn văn (1.0đ)

Statements

T

F

Ví dụ: 0. Her name is Mai.

ü

 

1. Mai doesn’t go to school every morning.

 

ü

2. She has breakfast at 6.30 and goes to school at 7.00.

ü

 

3. Minh is Mai’s brother.

ü

 

4. Minh watches T.V in the evening.

 

ü

5. Mai loves her brother very much.

ü

 

VIII. Viết lại những câu sau sao cho nghĩa không thay đổi bắt đầu bằng từ cho sẵn (1.0 đ)

1. I am shorter than my brother

2. There were 35 pupils in my class last year

3. Nam’s favorite drink is tea

4. Why don’t we go fishing?

5. The bakery is in front of the bookstore

6. Ha goes to school on foot everyday

7. Hoa is her daughter

8. Her favorite food is chicken

 9. She has brown eyes.

10. What is the weather like this morning?

IX. Em hãy viết một đoạn văn ngắn (khoảng năm câu) bằng tiếng Anh miêu tả bức tranh sau (1.0đ)

  • Mỗi câu đúng chính tả, đúng ngữ pháp, phù hÆ¡Ì£p với nội dung bức tranh (ghi 0,2đ)
  • Tùy theo mức độ đaÌ£t được giáo viên tÆ°Ì£ quyết điÌ£nh điểm cho từng câu.

4. Đề số 4

SECTION 1: PHONETICS.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest. (2.0 pts)

1. A. these                            B. they                       C. throw                    D. there

2. A. cats                              B. trees                     C. bottles                   D. animals

3. A. cook                             B. book                      C. good                    D. too

4. A. warm                             B. walk                       C. wall                                  D. wash         

5. A. off                                 B. of                           C. safe                                   D. knife

6. A. orange                          B. cabbage                  C. lemonade               D. sausage         

7. A. ground                            B. should                     C. about                     D. mountain    

8. A. hungry                            B. thirsty                     C. finally                     D. recycle       

9. A. black                               B. knee                        C. work                       D. book

10. A. gymnast                        B. vegetable                C. dangerous               D. geography

SECTION 2: VOCABULARY & GRAMMAR.

I. Choose the best answer (A, B, C, or D ) to complete each sentence. (4.0 pts)

1. I don’t speak much Russian. Only _____ words.

A. a little                   B. a few                    C. many                       D. much

2. Nam is _____ vacation in Hue.

A. on                          B. in                           C. at                           D. to

3. Let’s have some drink now.  – _____

A. Yes. We drink      B.  That’s idea           C. That’s a good idea  D. Nothing

4. What is there_____ ? – There is some milk.

A. drink                     B. drinking              C. to drink                  D. drinks

5. Are you and Nam students? Yes, _____  .

A. I am                       B. you are                C. they are                  D. we are

6. What time ________ on television?

A. is the news             B. are the news          C. is news             D. are news

7. That building is the  ________ of the two.

A. far                          B. farer                      C. farther                 D. farthest

8. Everyone ________ a good time at the picnic now.

A. are having             B. is having            C. has                          D. have

9. This apple taste ________

A. sweetness             B. Sweetly                 C. sweety                D. sweet

10. Can I help you? – I’d like ten ________ of soda, please.

A. packets                 B. cans                                 C. bars                         D. boxes

11. What are you going to do ________ Sunday morning?

A. on                                    B. in                         C. on the                       D. in the

12. I am tired ________ staying at home all day.

A. in                          B. for                                   C. of                            D. from

13. Would you like ________ that for you?

A. me doing              B. me to do                          C. me do                    D. I do               

14. These are my notebooks, and those are __________.

A. their           B. theirs                    C. their’s                               D. they’re

15. Which noun adds “s” in the plural like chair – chairs?

A. tooth                     B. foot                    C. roof                         D. child

ĐÁP ÁN

SECTION 1: PHONETICS.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest. (2.0 pts)

1. C

2. A

3. D

4. D

5. B

6. C

7. B

8. D

9. B

10. D

SECTION 2: VOCABULARY & GRAMMAR.

I. Choose the best answer (A, B, C, or D ) to complete each sentence. (4.0 pts)

1. B

2. A

3. C

4. C

5. D

6. A

7. D

8. B

9. D

10. B

11. A

12. C

13. B

14. B

15. C

16. D

17. A

18. A

19. B

20. B

II. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (1.0 pt)

1. are going to see

2. don’t usually go

3. protect

4. is raining

5. to buy

III. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences.(2.0pts)

1. biggest

2. pollution

3. length

4. nationality

5. mountainous

6. friendly

7. neighborhood

8. businessman

9. shopping

10. rainy

IV. There is one mistake in each sentence below. Find and correct it. (2.0 pts)     

1. big => bigger

6. many => much

2. by => on

7. French => France

3. is always rising => always rises

8. at => for

4. a few => a little

9. always are => are always

5. bored => boring

10. should I => I should

SECTION 4: READING

I. Read the following passage and choose the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. (1.0 pt)

1. C

2. C

3. B

4. B

5. D

II. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 pts)

1. from

2. Do

3. much

4. a

5. don’t

6. eat

7. in

8. at

9. on

10. look

III. Read and then choose the correct answer A, B, C or D to complete the passage.  (2.0 pts).

 

1. B

2. C

3. D

4. A

5. A

6. B

7. D

8. C

9. A

10. B

 

           

SECTION 5: WRITING

I. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (2.0 pts)

1. Let’s go to the zoo.

2. How much do these shoes cost?

3. There is a lot of work for us to do.

4. How wide is the Great Wall?

5. My sister goes to the supermarket on foot.

6. The police station is in front of my house.

7. That’s Mr. Son’s car.

8. No girl in my class is fatter than Hang.

9. Our house is far from the school.

10. What can I do for you?

II. Rearrange these words or phrases to make complete sentences. (1.0 pt)

1. We should not cut down trees and burn the forest.

2. What time do you usually finish work in the afternoon?

3. He doesn’t drink wine but he usually has a glass of wine at Christmas.

4. I don’t like winter because it is very cold.

5. Can I borrow your ruler or are you using it at the moment?

III. Complete sentences by using the words or phrases below, adding more words if necessary. (1.0 pt)

1. When it is nice, my family spend the weekend on our uncle’s farm.

2. Which is bigger, Mexico City or London?

3. We are making coffee but we don’t have any milk.

4. Is Mrs. Hoa going to buy some apples for her children?

5. Ba usually plays volleyball in the fall but he sometimes goes sailing.

5. Đề số 5

I. Trong mỗi câu dưới đây có ba từ nhấn âm tiết đầu và một từ nhấn âm tiết thứ hai. Em hãy tìm từ có nhấn âm tiết thứ hai. (2 điểm)

1. a.   building               b.   accessible           c.   definite                d.   entertain

2. a.   sewage                 b.   expensive c.   increase               d.   human

3. a.   plastic                  b.   permanent           c.   relative                d.   electricity

4. a.   mention               b.   inform                  c.   uncle                    d.  moment

5. a.   region                   b.   area                      c.   traffic                   d.   facility

6. a.   prefer                  b.   plentiful              c.    rural                    d.   struggle

7. a.   garbage                b.   migrant                c.   traditional           d.   terrible

8. a.   preserve               b.   hometown           c.   offer                     d.   picture

II. Chọn từ thích hợp để điền vào chỗ trống với những câu sau. (2 điểm)

1. Don’t touch that dog. It …….. bite you.

A. will                                    B. was going to                     C. is going to D. be going to

2.……… kind of ooks do you like?

A. Which                   B. What                                  C. Whose                   D. Whom

3. The man ………..mobike was ringing did not know what to do.

A. that                        B. who                                    C. whose                    D. which

4. I was driving along East Street when I  ……….. a fire.

A. saw                                    B. see                                     C. had seen                D. was seeing

5. Do you enjoy ……….. to classical music?

 A. listen                                 B. to listen                             C. listened                 D. listening

6. My father is very interested  ………. gardening.

 A. on                          B. in                                        C. for              D. at

7. English is learned by millions of students ………. its importance.

A. because of                        B. because                             C. despite                  D. although

8. Would you like to stay at home …….. go out?

A. or                                 B. but playing                       C. and                        D. if

ĐÁP ÁN

I. Mỗi câu chọn đúng 0,25 điểm. (2điểm)

1

2

3

4

5

6

7

8

b

b

d

b

d

a

c

a

II. Mỗi câu chọn đúng 0,25 điểm. (2 điểm)

1

2

3

4

5

6

7

8

a

b

c

a

d

b

a

a

III. Mỗi câu chọn đúng 0,25 điểm. (2 điểm)

1

2

3

4

5

6

7

8

d

b

e

g

a

h

f

c

IV. Mỗi câu chọn đúng 0,25 điểm. (2 điểm)

1

2

3

4

5

6

7

8

c

d

a

c

d

a

c

b

V. Viết đúng mỗi động từ 0,25 điểm. (2,5 điểm)

1. have been             

2. had            

3. have stopped                    

4. am  waiting          

5. have changed       

6. decided                 

7. has become/ is becoming

8. moved

9. will be staying/ am staying/ am going to stay             

10. will be going/ am going

VI. Mỗi chỗ trống viết đúng từ 0,25 điểm. (2,5 điểm)

1. lucky                     

2. visiting                  

3. meet                      

4. restaurant

5. returned                

6. what                      

7. telephone             

8. floor

9. hotel                      

10. offered

VII.  Mỗi từ viết đúng hình thức 0,25 điểm. (2điểm)

1) encourages

2) popularity

3) addition

4) misunderstanding

5) daily

6) inexperienced

7) develoment

8) communication

VIII.  Mỗi câu viết lại đúng 0,25 điểm. (2điểm)

1. I haven’t received a letter from him for two months

2. Rice is grown in many parts of Asia.

3. I wish your friend Marie were at the party

4. My son is fond of listening to music.

5. You don’t have to work until 6 pm.

6. This is the first time I visited this museum.

7. She told her son not to speak with his mouth full.

8. She asked me where I came from.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS An Hòa. Äá»ƒ xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net Ä‘ể tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh Ã´n tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Tân Tiến
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Tam HÆ°ng

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button