Lớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Hải Cảng

Ôn Thi HSG xin giới thiệu đến các em Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Hải Cảng nhằm giúp các em ôn tập thật tốt để chuẩn bị cho kì thi chọn học sinh giỏi lớp 6 sắp tới. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. Mời các em cùng tham khảo nhé!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS HẢI CẢNG

1. Đề số 1

I. Pick out the word whose underlined part in pronounced differently from that of the other words.

1.

A.

beach

B.

seat

C.

meat   

D.

great

2.

A.

boots

B.

floor

C.

toothpaste

D.

food

3.

A.

idea

B.

year

C.

wear

D.

near

4.

A.

camp

B.

plan

C.

plane

D.

badminton

5.

A.

maps

B.

beds

C.

rooms

D.

taxis

II. Choose the best answer by circling A, B, C or D to complete these sentences

6. ……………are you going to stay ? _ In a hotel.

A. Which                   B. Where                             C. When                                D. What

7. What do you do ………………………..the weekend.                   

A. on                          B. in                            C to                            D. for

8. I am going ………Ha Long bay

A. visiting                 B. visit                       C. visited                                D. to visit

9. There isn’t ……………………..milk in the bottle.

A. an                           B. a                            C. any                                D. some

10. How much is a …………………of toothpaste.

A. can             B. bar                         C. tube                                           D. box

11. What about …………….table-tennis?

 A. to play                  B. playing                           C. plays                     D. play

12. Fall  means ……………..in British-English  .

A. summer                 B. winter                    C. autumn                  D.  spring

13. What is her ………………………?  _ She is Australian. 

A. language              B. nationality            C. population            D. country

14. They are going ………………………….vacation in London. 

A. in                           B. on                                     C. at                                       D. for

15…………………….languages can you speak? 

A. When                    B. How                                 C. How much             D. Which

III. Supply the correct verb tense/ form of the verbs in the brackets.

16.Mrs Thu (do) ………the housework every day

=>……………………………. ………………………………….

17. My brother (listen) ………………. to music now.    

 => ……………………………………………………………………….

18. They (visit)…………….  Da Lat this summer vacation.

=> ………………………………………………………………………..

19. Long is thirsty. He’d like (drink)………….. some water.

 => …………………………………………………………………………………….

20. Now they (play) …………soccer.  

 => …………………………………………………………………………………….                          

VI. Read the passage carefully and then answer the following questions.

My name is Petty and this is my husband, Phil. We both work in offices in London. We have breakfast at half past seven. We don’t have a big breakfast. We usually have bread, coffee and orange juice.

            For lunch we usually have a salad or soup and sandwich. That’s at about 1.30.

We usually have dinner at half past seven in the evening. It is a big meal of the day and we have meat or fish with vegetables and potatoes or rice. We have orange juice with the milk. On Saturday evenings we go to a restaurant for dinner at about eight o’clock.

21. Who is Petty’s husband?

…………………………………………………………………………………………………………..

22. What do they have for lunch?

……………………………………………………………………………

23. What time do they usually have dinner?

…………………………………………………………………………………

24. What do they drink for dinner?

……………………………………………………………………………………

25. Where do they have dinner on Saturday evenings?

………………………………………………………………………………

26. Is dinner a big meal for Petty and her husband?

…………………………………………………………………………………………………………………..

V. Choose the suitable word for each blank in the following passage

pollution

best

world 

visit

five

population

streets

clock

     London has a (27) ……….. of 6.7 million. London is a famous city. Tourists come from all over the world to (28) ……… its historic buildings, theaters, museums, and its many shops. You can also see and hear the famous (29) ………., Big Ben.

     Like many big cities, London has problems with traffic and (30) ……….. There are too many cars on the (31) ………..

     The (32) ……….. thing about London is the parks. There are (33) ……….. in the city center. But my children’s favorite place is Harleys. It is the biggest toyshop in the (34) ………..

VI. Rewrite the following sentences so that the second sentence means the same as the first one

35.What about eating some rice?

→ Let’s …………………………………………………………………………………………………….

36. Her eyes are brown.

→ She has …………………………………………………………………………………………………

37. What drink do you like?

→ What is ………………………………………………………………………………………………..

38. Our school has 12 classrooms.

→ There are ……………………………………………………………………………………………….

39. Let’s go to the park.

→ What about ……………………………………………………………………?

40.  How about watching Television?

 â†’ Why don’t you  ………………………………………………………………?

41.  Why don’t we go to the movies?

→ What ………………………………………………………………………….?

42. What’s the weather like in the spring?

→How……………………………………………………………………………?

43. How about visiting our friends?  

→Why……………………………………………………………………………………………………….?

44. How’s the weather this morning? 

→ What …………………………………………………………………………………………………….?

VII. Correct the mistakes in the following sentences .

45.There are an books.                  

=>                                                                                                                  

46.This are benches.                       

=>                                                                                                                  

47.What time it is?                       

=>                                                                                                                  

48.She is ride her bike.                   

=>                                                                                                                  

49.There aren’t some tall trees behind my house.

=>                                                                                                                  

50.My father watching TV at the moment.

=>                                                                                                                  

51.Chi is beautiful. Her tooth are small and white.

=>                                                                                                                  

52. I like drink apple juice. It’s my favorite drink.

=>                                                                                                                  

53.I’m very full. I’d like a bowl of noodles, Mom.

=>                                                                                                                  

54. There are four season in a year in Viet Nam.

=>                                                                                                                  

VIII. Write the sentences with the cue words.

  1.  It/ cool/ fall.

=>……………………………………………………………………………….………………

  1.  Where/ you/ from?

=>……………………………………………………………………………….………………

  1.  Ho Chi Minh City/ big/ Ha Noi.

=>……………………………………………………………………………….……………….

  1.  Mexico City/ big city/ world.

=>……………………………………………………………………………….………………

  1.  The Nile River/ long river/ world.

=>……………………………………………………………………………….…………………….

60. We/ going to/ visit/ Hue/ next week.

=> ………………………………………………………………………………

61. Hoa/ often/ go fishing/ on Sundays.

=> ………………………………………………………………………………

62. It/ hot/ summer.

=> ………………………………………………………………………………

63. There/ be/ a lot of/ rivers and mountains/ my country.

=> ………………………………………………………………………………

XI. Rearrange the following words to make a complete sentences

64.  I’d/  am/ so/ like/ noodles/ I/ hungry/ some.

=>…………………………………………………………………………………

65.  Skipping/ her/ and/ younger/ like/ winter/ Mai/ sister/ in.

=>…………………………………………………………………………………

66. Vietnamese/ is/ Vietnam/ He/ and/ speak/ He/ from

=>………………………………………………………………………………….

67. language/ you/ often/ French/ ?/ Which/ do/ speak/ English/ or

=>…………………………………………………………………………………

68. like/ what/ the/ is/ weather/ in/ winter/the/ ?

=>…………………………………………………………………………………

69. often/  Peter/ to/ school/ goes/ 6:30/ at

=>…………………………………………………………………………………

70. often/ at/ dinner/ I/ o’clock/ have/ seven.

=>….………………………………………………………………………………

71. bigger/ Ho Chi Minh City/ which/ or/ Ha Noi/ is?

=>….………………………………………………………………………………

 72. Weather/ the/ like/ summer/ is/ what/ the/ in?

=>….………………………………………………………………………………

X. Write a paragraph at about 100 words about your house, using the cues bellow:

Where is your house? (in the city, near a city, in the country, in the mountain, ….)

  •  What can you see in your house? (streets, houses, trees, hills, shopping centres, a cinema, …..)
  •  What do the streets/ the houses/ the shops, …. in your house look like?
  •  Do you like living in your house? Why/ Why not?

ĐÁP ÁN

I. (1,25 điểm) Mỗi câu chọn đúng được 0,25 điểm

1D.    2. B     3. C     4. C   5. A   

II. (2,5 điểm) Mỗi câu đúng được 0,25 điểm

6. B

11.B

7.A

12.C

8.D

13.B

9.C

14.B

10.C

15. D

III. (1,25 điểm) Mỗi câu đúng được 0,25 điểm

16. does

17. is listening

18. will visit/ are going to visit

19. to drink

20. are playing

VI. (1,5 điểm) Mỗi câu đúng được 0,25 điểm

21. Phil is Petty’s husband./ Phil is.

22. A salad or soup and sandwich./They usually have a salad or soup and sandwich for lunch.

23. At half past seven./ 7.30./ 19.30./ They usually have dinner at half past seven in the evening.

24. Orange juice (with milk)./ They drink orange juice with the milk (for dinner).

25. At a restaurant./ They have dinner at a restaurant on Saturday evenings.

26. Yes, it is./ Yes. (It/ Dinner is a big meal for Petty and her husband.)

V. (2 điểm) Mỗi câu đúng được 0,25 điểm

27. population

28. visit

29. clock

30. population

31. streets

32. best

33. five

34. world

VI. (2,5điểm) Mỗi câu viết đúng được 0,25 điểm

35. Let’s eat some rice.

36. She has brown eyes.

37. What is your favorite drink?

38. There are 12 classrooms in our school.

39. What about going to the park?

40. Why don’t you watch Television?

41. What about going to the movies?

42. How is the weather in the spring?

43. Why don’t we visit our friends?

44. What is the weather like this morning?

VII. (2,5 điểm) Mỗi câu đúng được 0,25 điểm

45. an => some/ two/ three

46. This => These

47. it is => is it

48. ride => riding

49. some => any

50. watching => is watching

51. tooth => teeth

52. drink => drinking/ to drink

53.  full => hungry

54. season => seasons

VIII. (2,25 điểm) Mỗi câu viết đúng được 0.25 điểm

55. It is cool in the fall.

56. Where are you from?

57. Ho chi Minh city is bigger than Ha Noi.

58. Mexico City is the biggest city in the world.

59. The Nile River is the longest river in the world.

60. We are going to visit Hue next week.

61. Hoa often goes fishing on Sundays.

62. It is hot in the summer.

63. There are a lot of rivers and mountains in my country.

XI. (2,25) Mỗi câu viết đúng được 0.25 điểm

64. I am hungry, so I’d like some noodles.

65. Mai and her younger sister like skipping in winter.

66. He is from Vietnam and he speaks Vietnamese.

67. Which language do you often speak: French or English?

68. What is the weather like in the winter?

69. Peter often goes to school at 6.30.

70. I often have dinner at seven o’clock.

71. Which is bigger: Ho Chi Minh City or Ha Noi?

72.What is the weather like in the summer?

X.  Write a paragraph at about 100 words about your house, using the cues bellow: (2 điểm)

– (0,5) Organization: Introduction- body- ending- linking words…

– (1 ) Content: should be clear, logical and creative with explanations…

– (0,5) Language skills: should be free of grammatical and spelling errors…

2. Đề số 2

I. Select A, B, C or D only to indicate the word whose bold and underlined part is pronounced differently from the rest.

1. A. looked              B. watched                C. stopped                 D. carried

2. A. bath                  B. father                    C. theater                   D. health

3. A. danger              B. angry                     C. language               D. passage

4. A. whole                B. when                     C. where                    D. while

5. A. improvement           B. equipment            C. comment              D. development

II. Choose the correct word or phrase underlined to complete each of the following sentences.

1. My mother is (enough/ too/ so/ very) tired to cook tonight

2. They haven’t seen each other (since/ for/ at/ in ) Christmas.

3. Alexander Graham Bell invented the (washing machine/ computer/ television set/ telephone).

4. Mr Hoang is used (eat/ to eat/ to eating/ ate) no thing before going to work

5. Tim saw his friends while he (cross/ was crossing/ is crossing/ crossed) the street.

6. He asked me (if I have/ whether I have/ if I had/ whether I have had) a driving licence .

7. Cool the burn immediately (so as/ so that/ in order to/ because) to minimize tissue damage.

8. She promises she (is/ be/ has been/ will be) back in about ten minutes.

9. This project (is carried out/ will carried out / carries out/ will be carried out) next month.

10. I saw him (watering/ water/ is watering/ to water) the flowers in the garden.

11. Angkor Wat is the (large/ largest / larger/ most largest ) temple in the world.

12. In the rice – cooking festival, a fire is made in the (modern/ new/ traditional/ old time) way.

13. Hoa told me that she (is / was/ were/ had been) hungry.

14. It (sounds/ hears/ says/ listens) interesting. How does it work ?

15. It isn’t good for children (to eat/ eating/ for eating/ eat) too many sweets.

III. Choose the best option A, B, C or D to complete the following questions

1. She went to market without ____________ anything.

A. buy                            B. to buy              C. bought                   D. Buying

2. ____________  she plays the piano!

A. How well             B. How good            C. What well              D. What good

3. The new shopping mall is quite ____________ the present shopping area.

A. different from      B. the same                C. like to                             D. similar

4. There were _________________ flowers that I couldn’t decide what to buy.

A. so many                       B. so few                      C. so little                 D. so much

5. Of my parents, my father is _________________

A. the stricter B. the strictest           C. strict                      D. stricter

6. Would you _________________ cleaning the floor for me?

A. like                       B. please                               C. mind                     D. rather

7. I’ve never seen such an interesting _______________

A. performing                      B. performer             C. performance         D. performed

8. I’m sorry. I’m not ___________ to help you lift the table.

A. enough strong        B. too strong          C. strong enough        D. enough strength.

9. I usually go to work by bus, but ________ and then I use my motorbike

A. again         B. once                C. now          D. ever

10. There are not _____________ jobs for all of us.

A. so     B. such               C. too            D. enough

IV . Supply the correct tense of the verbs in brackets to compete the passage.

Robert Wilson (1)….(be)…. …………… a politician. He (2)…(go) ……………… to Oxford University in 1960, and in 1976 he (3)… ……………… (become)…. a Member of Parliament (an MP). He (4)….(be)… …………… an MP since then. He (5) ………………… (be)… Minister of Education from 1980 to 1985. He (6)… …………………(write)… many books. He (7)…… (get)… …………… married and (8) …(have)… ……………. two children. His family lived in Oxford for 15 years, then they (9)…….(move)… ……………to London in 1980. They now (10)…..(live)… …………… in a house in Kensington Street, London.

ĐÁP ÁN

Câu 1:

1 – D; 2 – B; 3 – A; 4 – A; 5  – C

Câu II  :

1. too

2. since

3. telephone

4. to eating

5. was crossing

6. if I had

7. so as

8. will be

9. will be carried out

10. watering

11. largest

12. traditional

13. was

14.  sounds

15. to eat

Câu III:

1 – D; 2 – C; 3 – A; 4 – A; 5 – D; 6 – C; 7 – C; 8 – C; 9 – C; 10 – D

Câu IV:

1. is           2. went                  3. became                 4. has been               5. was

6. has written          7. gets             8. has           9. moved          10. live / are now living

Câu V :

1. She studies English so as to improve her knowledge.

2. I haven’t gone / been to Ho Chi Minh for 6 years.

3. A visitor asked Lan where the post office was.

4. Would you mind lending me your ruler?

Or : Would you mind if I borrowed your ruler?

5. It took us five hours to get to Lon don.

6. I am going to have my piano tuned tomorrow.

7. Nam is always forgetting his homework.

8. I was given a very nice watch yesterday.

9. We’d rather you didn’t smoke.

10. Toan advised Minh not to believe him.   

 Câu IV :

1. on                2. in                  3. from                     4. about                     5. in

6. for                7. with               8. off                       9. at                         10. down

Câu V :

1. instructions

2. comfortable

3. friendly

4. interesting

5. mountainous

6. actress

7. florist

8. beautiful

9. unsuitable

10. performed

Câu VI :

1. b. invented

2. a. from

3. c. cut down

4. d. by

5. a. up

6. b. mixed

7. c. made

8. d. copies

9. b. Replaced

10. serious

3. Đề số 3

A. LISTENING. (1.0/10)

I. Listen and write the missing words in the blankets.

OUR NEW TEACHER

Will start on: (1)………………………

Will teach us: (2)………………………

Name: (3)……………………….

Classroom number: (4)…………………..

Classroom is next to: school (5)………………..

II. Listen again and fill T for true sentence and F for false sentence.

1. Meet her in the classroom.

2. Carry all her bags and books

3. Color of teacher’s car is blue

4. Color of teacher’s car is black

5. Color of new secretary’s car is blue

B. LEXICO – GRAMMAR (4.0/10)

I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest. (0.5)

1. A. desks    B. seasons     C. lamps         D. eats           

2. A. lemonade         B. stereo        C. hotel          D. television

3. A. onion    B. volleyball C. chocolate D. opposite   

4. A. round    B. couch        C. routine       D. housework           

5. A. station               B. question    C. intersection          D. destination          

II. Choose the word that differs from the rest. (0.5)

1.  A.monkey B.animal            C.deer        D.bear

2.  A.fly          B.jump               C.walk        D.soccer

3.  A.teacher  B.farmer             C.cooker    D.worker

4.  A.material B.armchair         C.tailor       D.sewing machine

5.  A.novels   B.dictionaries               C.books     D.physics

III. Choose the best option to complete each sentence. (1.5/10)

1. How do you feel today? – I feel …………… better.

A. too                         B. fewer                     C. much                     D. a lots

2. ……………book is this, yours or mine ?

A. Who                      B. Whose                   C. Which                   D. Who’s

3. There is ……………girl in the class ?

A. no                          B. not                         C. some                      D. little

4. None of the trains stop in Ha Giang. “They ……………stop in Ha Giang.”

A. sometimes            B. never                     C. always                   D. rarely

5. There is …………….oil in the bottle. We should buy some more.

A. few                        B. a few                      C. a little                    D. many

6. Do you like pop music ?

A. I would                 B. Yes,  a lot             C. No, I like it                       D. Yes, we are

7. ……………..do the buses run ? – Every twenty minutes.

A. How often            B. How far                 C. How much                        D. What time

8. What about …………….a cup of coffee ?

A. have                      B. to have                  C. has                         D. having

9. On my way downtown, I ……………the noodles at a store.

A. smell                     B. hear                                   C. feel                        D. drink

10. Daisy is the …………….of the two girls.

A. prettiest                B. more prettier        C. prettier                  D. pretty

11. She is a very warm woman and everyone …………….her.

A. likes                      B. like                         C. liking                     D. to like

12. How many ……………are there in the store ?

A. a radio                   B. an radio                 C. radios                    D. radioes

13. Ho Chi Minh is the …………….from here.

A. far                          B. farrer                     C. farest                     D. farthest

14. It …………….heavily, we can’t do anything until it stops.

A. rain                        B. rains                      C. is raining               D. to rain

15. They like going ……………..at weekends.

A. swim                      B. swimming             C. swims                    D. to swim

IV. Choose the option A, B, C, or D that needs correcting (0.5/10)

1. We live on a nice and clean house in the country.

              A   B             C                       D

2. Hoa’s school  have got  twenty classrooms.

               A                B           C            D

3. It is very dangerously to drive too fast.

        A                 B                C        D

4. Can you go to the store to buy some fruit to me?

      A             B                                      C         D

5. I would like buying a packet of tea and a tube of toothpaste.

               A            B               C                        D

V. Give the correct form of the words in CAPITAL to complete the sentences. (0.5/10)

1. We must be ………………….when we cross the road                            CARE

2. A………………is working on his farm.                                                   FARM

3. My brother is a bus…………………                                                        DRIVE

4. Miss Thuy is ………………her motorbike to work.                                RIDE

5. Near my house there is a market. It is very…………………                   NOISE

ĐÁP ÁN

A. LISTENING. (1.0/10)

I. Listen and write the missing words in the blankets.

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

Tuesday

science

Shaker

Fifteen/15

kitchen

II. Listen again and fill T for true sentence and F for false sentence.

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

F

T

F

T

T

B. LEXICO – GRAMMAR (4.0/10)

I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest. (0.5)

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

B

D

A

C

B

II. Choose the word that differs from the rest. (0.5)

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

B

D

C

B

D

III. Choose the best option to complete each sentence. (1.5/10)

Câu

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Đáp án

C

B

A

B

C

B

A

D

A

C

Câu

11

12

13

14

15

 

Đáp án

A

C

D

C

B

 

IV. Choose the option A, B, C, or D that needs correcting (0.5/10)

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

1. B -> in

2. B -> has  (got)

3. B -> dangerous

4. D -> for

5. B -> buy

V. Give the correct form of the words in CAPITAL to complete the sentences. (0.5/10)

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

Careful

farmer

driver

riding

noisy

VI. Give the correct form of the verbs in brackets. (0.5/10)

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

do -eat

watches

isn’t writing

are going to buy

speak

C. READING (2.5/10)

I – Choose the item (A, B, C or D) that best fills the blank spaces (chọn mỗi đáp án đúng cho mỗi chỗ trống) (1.0/10)

Câu

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Đáp án

B

C

D

A

A

B

D

C

A

B

II. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage(1.0/10)

1.lots

2.There

3.rivers

4.south

5.longest

6.than

7.flows

8.the

9.high

10.has

III- Read the following passage and write T (for True) or F (for False). (0.5/10) (0.2x 5=1.0pt)

1.T

2.F

3.T

4.F

5.F

D. WRITING(2.5/10)

I. Rewrite the following sentences using the given words so that it has similar meaning to the first one. Write your answer on the answer sheet. (1.0/10)

1. Tom has one older/elder brother

2. New York city is not as/so big as Mexico city.

3. What is the matter with the car?

4. Let’s go out for a change

5. This is an old book

6. What is the price of this bar of soap?

7. What is the length of the Red river

8. At a quarter past eleven, my mother goes to work

9. Nga goes to school on foot every moring

10. What is your height?

II. Write a passage (1.5/10)

The essay must have at least three ideas below.

1. Mở bài: Nêu được chủ đề về tết. (được 0,25 điểm)

2. Thân bài: Nêu và trình bày được một số vấn đề liên quan tết nhÆ°:  Tết diễn ra vào thời gian nào, bao lâu, mọi người thường làm gì trước tết, mọi người trang trí nhà nhÆ° thế nào để đón tết, biểu tượng của ngày tết là gì, món ăn gì thường nấu vào ngày tết, hoạt động nên và không nên làm vào ngày tết.(được 1 điểm)

3. Kết luận: Tóm tắt, khẳng định lại tất cả lý do đã trình bày ở hai phần trước hay thể hiện cảm xúc của mình về tết. (được 0,25 điểm)

4. Đề số 4

PART ONE: PHONETICS:  (10 x 0.2 = 2.0pts)

I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling.

1. A. accident           B. soccer                    C. clinic                     D. camera

2. A. thank                 B. that                         C. this                         D. those

3. A. station             B. intersection          C. question                D. invitation

4. A. arm                    B. charm                    C. farm                       D. warm

5. A. languages         B. dresses                  C. watches                 D. becomes

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D.

6. A. classmate         B. greeting                 C. morning                D. afternoon

7. A. open                  B. armchair               C. teacher                  D. pencil

8. A. brother               B. student                C. doctor                    D. arrive

9. A. apartment         B. motorbike             C. telephone             D. volleyball

10. A. stereo              B. family                    C.engineer                 D. difficult

PART TWO: VOCABULARY AND GRAMMAR (25 x 0.2 = 5.0pts)

I. Circle best option A, B, C or D to complete the following sentences.    (10 x 0.2= 2.0pts)

11. My brother, Minh ……………….……English on Monday and Friday. 

A. not have                B. don’t have            C. isn’t have              D. doesn’t have

12. Hoang’s father gets up at 7.00 and eats ……………….……                     

A. a big breakfast     B. the big breakfast  C. big breakfast        D. a breakfast big

13. They like ……………….……weather because they can go swimming.

A. hot                         B. cold                        C. windy                    D. foggy

14. ……………….……fruit does Mr. Thanh produce?

A. How much                        B. How many                       C. How long              D. How often

15. Hung and ……………….……would like to join the English Speaking Club.

A. me                         B. my                                    C. mine                      D. I

16. We’re having an English examination ……………….……Friday, 11th December.

A. at                            B. in                            C. to                            D. on

17. They are playing table tennis now.      – ……………….……you like table tennis?

A. Have                      B .Is                            C. Are                                    D. Do

18. I hope the ……………….……can repair our car quickly.

A. mechanic             B. architect               C. reporter                 D. Dentist

19. Is your school ……………….……the zoo?

A. near to                   B. in front to              C. next                                   D. in front of

20. My friends often go to school at ……………….……in the morning.

A.a quarter to seven  B.seven to a quarter            C. seven quarter       D. a quarter seven

ĐÁP ÁN

PART ONE: PHONETICS:  (10 x 0.2 = 2.0pts)

I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D (5 x 0.2 = 1.0pt)

1. A. accident              2. A. thank 3. C. question              4. D. warm              5. D. becomes

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (5 x 0.2 = 1.0pt)

6. D. afternoon      7. B. armchair    8. D. arrive    9. A. apartment     10. C.engineer      

PART TWO: VOCABULARY AND GRAMMAR (25 x 0.2 = 5.0pts)

I. Circle best option A, B, C or D to complete the following sentences.    (10 x 0.2= 2.0pts)

11. D.

doesn’t have

12. A.

a big breakfast

13. A.

 hot    

14. A.

How much

15. D.

I

16. D.

on

17. D.

Do

18. A.

mechanic

19. D.

in front of

20. A.

a quarter to seven

II. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space. (5 x 0.2 = 1.0pt)

21. noisy                    22. bakery                 23. teeth                     24. drives                   25. fifth

III. Complete the following sentences with the correct form of the verb in the brackets. (5 x 0.2 = 1.0pt)

26 – has

27 – does … get

28 – Do … go

29 – is washing

30 – don’t have

 

IV. Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition. (5 x 0.2 = 1.0pt)

31 – in

32 –  for

33 – between

34 – to

35 –  about

PART THREE: READING (25 x 0.2 = 5.0pts)

I. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage. (10 x 0.2 = 2.0pts)

36. from

37. Do

38. much

39. a

40. don’t

41. eat

42. in

43. at

44. on

45. look

II. Read the passage and decide the sentences are True or False (5 x 0.2 = 1.0pt):

46. She is a teacher of literature.

47. No, they aren’t.

48. She has an oval face.

49. Her hair/ It is black.

50. Yes, she does.

PART FOUR: WRITING (5.0pts)

I. Circle the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting and then correct it. (5 x 0.2 =1.0pt)

51. C -> many

52. B -> is riding

53. C ->by

54. C -> years

55. B -> English

II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the word given in brackets. Do not change the words given in any way.  (5 x 0.2 = 1.0pt)

56. I cycle to school every day.                                    

 -> I go to school by bike.

57. How much is your hat?   

-> What does your hat cost?

58. My house is behind the police station.         

 -> The police station is in front of my house.

59. What’s the height of the Mount Everest? 

-> How high is the Mount Everest.

60. My mother cooks very well.

-> My mother is a good cook.

5. Đề số 5

PART ONE: LISTENING

I. Listen and fill in the blanks with one word you hear: (2marks)

Phuong wants a (1)……………of toothpaste and a (2)…………-brush.

Ly wants a (3 )…………of soap and a (4) ………….of chocolates.

Mai wants a can of (5)..………………and a can of (6)…………….

Nam wants a (7)…………….of cookies and a bottle of   ( 8)……………

Hoa needs a kilo of ( 9)……………and  two hundred grams of (10)……………

PART TWO: PHONETICS (2marks)

I. Choose the words whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D (1 mark)

1. A.pen             B. eraser           C. bench                D. desk

2. A.city             B. live               C. sister                 D. night

3. A. clock         B. open              C. window            D. stereo

4. A.help            B. well               C. evening            D. left

5. A. bus            B. must              C. sun                    D. busy

II. Choose the words whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (1mark)

1. A. computer                  B. museum                C. visitor                      D. important

2. A. orange                      B. banana                   C. tomato                    D. champage

3. A. twelve                      B. sixteen                   C. sixty                        D. twice

4. A. eyes                         B. body                       C. mouth                     D. nose

5. A. copy                        B. garden                    C. photo                       D. ahead

PART THREE. VOCABULARY AND GRAMMAR (6 marks)

I. Circle the best option A,B,C or D to complete the following sentences (1marks)

1. Hoa lives in the country. Her house is in a small …………….

A. movie theater         B. factory                  C. stadium               D. village

2. My sister feels ……………. again after her illness.

A. strongly                    B. strong                 C. is strong             D. strength

3. This sign says “No smoking”. You ……………. smoke.

A. can                          B. must                     C. are                       D. must not 

4. He …………….. arrives on time.

A. not                           B. never                 C. does not                 D. do not

5. What is there …………….. breakfast ? There are noodles and vegetables.

A. in                            B. at                        C. for                          D. on

6. My sister has an expensive cassette recorder. She often………………. a lot.

A. listens to music      B. watches films      C. reads books        D. listen to music

7. How ………………. money do you often send to him ?

A. often                       B. many                   C. much                    D. far

8. My brother wants a good pair of shoes because he often goes …………………

A. jogging                    B. running               C. swimming            D. sailing

9. In spring, we often help our Mum …………………… the housework.

A. for                            B. about                  C. on                         D. with

10. The weather here often ……………..quickly. It’s difficult to forecast.

A. change                      B. changes              C. is changing         D. is going to change

ĐÁP ÁN

PART ONE(10 x 0,2 = 2.0pts)

I. Listen and fill in the blanks with one word you hear:

1. tube       2. tooth    3. bar      4.box    5. peas   6. beer   7. carton  8. water 

9. rice       10. beef

PART TWO . PHONETICS (10 x 0,2 = 2.0pts)

I. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D: (5 0,2=1,0 pt)

1

2

3

4

5

B

D

A

C

D

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D: (5 0,2=1,0 pt)

1

2

3

4

5

C

A

B

B

D

PATR THREE. VOCABULARY AND GRAMMAR: (30  0,2 = 6.0 pts).

I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (10 0,2=2,0 pts)

1. D

2. B

3. D

4. B

5. C

6. A

7. C

8. A

9. D

10. B

II. Write the correct form of the words given in capital letters to complete the following sentences: (10 0,2=2.0pts)

1.teaches

2.neighborhood

3.beautiful

4.highest

5.bakery

6.activities

7.oldest

8.dangerous

9.bigger

10.friendly

III. Complete the following sentences with the correct form of the verb in the brackets : (5 0,2=1,0 pt)

1. Are                  2. drive                 3. are                     4. are playing   

5. flies                 6. comes               7. finishes             8. don’t understand

9. does ….. mean                             10. having

IV. Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition(5 0,2=1.0 pt)

1. to/on

2. at/for

3. about/to

4. at(in)

5. in/in

PART FOUR.  READING:

I. Read  and circle the best option A, B, C or D to complete the passage:(10  0,2= 2.0pts):

1. C

2. D

3. A

4. B

5. D

6. D

7. A

8. C

9. B

10. C

II. Read the passage and fill the suitable word in the blank: (10  0,2 = 2,0pts

1.a

2.strong

3.does

4.in

5.his

6.by

7.leaves

8.has

9.on

10.breakfast

III. Read the passage and answer the questions(5  0,2 = 1.0 pt)

1. There are four seasons in  their country. They are spring, summer, fall and winter.

2. In the spring, the weather is usually warm. Sometimes it is cold, but not very cold.

3. They often go on vacation in the summer.

4. In the winter, the days are short ( and the nights are long).

5. They always wear warm clothes in the winter.

PART FIVE. WRITING

I. Each of the following sentences has a mistake find by circing A,B,C or D(1 mark)

1

2

3

4

5

C

D

C

B

C

II. Finish the second sentence in such  a way  that similar to the original on.(2 marks)

1. There are twenty-five classrooms in my school

2. Miss White has small oval face.

3. Jane walks to school.

4. What is your favorite food?

5. He gets up at a quarter past five.

6. I brush my teeth three times a day.

7. What s his job?

8. What about going to Dam Sen Park?

9. The restaurant is to the let of the bookstore.

10. Carol lives near her office.

III. In about 80 words write about your pastimes activities.

1. Mở bài: Nêu được chủ đề của bài viết.(được 0,5 điểm)

2. Thân bài: Nêu và trình bày được một số hoạt động mà người viết thường làm khi rảnh rỗi (như tham gia vào các hoạt động vui chơi, giải trí, thể thao, văn hóa, văn nghệ, vv…)

(được 1,0 điểm)

3. Kết luận: Tóm tắt, khẳng định lại tất cả lý do đã trình bày ở hai phần trước.

(được 0,5 điểm)

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Hải Cảng. Äá»ƒ xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net Ä‘ể tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh Ã´n tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS NhÆ¡n Bình
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS NhÆ¡n Phú

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button