Lớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nhơn Châu

Ôn Thi HSG xin giới thiệu đến các em Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS NhÆ¡n Châu nhằm giúp các em ôn tập thật tốt để chuẩn bị cho kì thi chọn học sinh giỏi sắp tới. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. Mời các em cùng tham khảo nhé!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS NHƠN CHÂU

1. Đề số 1

SECTION 1: LISTENING.

Phần nghe có 02 bài, mỗi bài được nghe 02 lần (giám thị chỉ mở 01 lần đĩa tự động phát 02 lần) Trước phần nghe có một phút để thí sinh đọc đề bài.

I. Listen Anne asking her friend about going shopping centre. And choose A/ B or C. (1.0 point)

1. At the moment the shopping centre sells

A. clothes                              B. books                                C. food

2. You can take a coach to the shopping centre on

A. Mondays                          B. Tuesdays                          C. Saturdays

3. Anne’s coach ticket will cost

A. £ 2.50                                B. £ 5.60                                C. £ 5.80

4. The nearest coach stop to Anne’s house is

A. in the bus station             B. in the market square       C. outsite the museum

5. The coach journey takes

A. 10 minutes                       B. 20 minutes                        C. 40 minutes

II. You will hear Susanna leaving her phone for her mother. Listen and complete questions. (1.0 point)

Message

     From: Susanna

     Buy:                                 1. _____________________________

     Name of shop:                 2. _____________________________

     In High Street, next to:    3. _____________________________

     Size:                                 4. _____________________________

     Price:                                5. _____________________________

 

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (0.6 pt)

1. A. television                B. pencil                         C. engineer               D. telephone

2. A. knee                         B. knife                         C. know                   D. market

3. A. classes                    B. cabbages                   C. bottles                 D. boxes

IV. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (0.4 pt)

1. A. behind                      B. farmer                       C. nineteen                D. armchair

5. A. apartment                 B. potatoes                   C. business                D pagoda

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (7.0 pts)

1. – _____ sports does Alan play? – He plays tennis.

A. Which                               B. Why                       C. Who                       D. Where

2. – ____ does John go swimming? – Once a week.

A. How long              B. How often            C. When                     D. Where

3. They sometimes _____ their kites.

A. play                                   B. go                           C. fly                          D. depart

4. What _____ in the evening? – Reading newspapers.

A. is your father often doing                                  B. your father is often doing

C. your father often does                            D. does your father often do

5. – ______ is your favorite teacher? – Mr. Brown.

A. Who                                  B. Whom                   C. Whose                   D. What

6. How are your friends?    – _______

A. They’re twelve years old.                                  B. They’re students

C. They’re very nice.                                               D. They’re in my class.

7. I often watch TV ______ night.

A. on                          B. in                            C. for                          D. at

8. How ______ to school every day? – They walk to school every day.

A. are they go                        B. do they go             C. often do they go   D. do they walk

9. Maria ______ a lot of new friends in her new school now.

A. makes                                B. makes                    C. is making              D. making

10. Mai likes her new gloves very much because they fit her ___________.

A. fingers                               B. eyes                       C. hands                     D. feet

11. Mai: I feel very ________ .     Lan: You should put on more warm clothes.

A. hot                         B. thirsty                    C. hungry                   D. cold

12.  Which are your favorite dishes? – _______

A. No, thanks.                                                           B. I’m thirsty.

C. Cartoons and picture books.                              D. Chicken noodles and apple pies.

13. A ______ doesn’t eat meat or fish.

A. farmer                               B. cook                      C. waitress                 D. vegetarian

14. The water of the sea is very ___________.

A. fresh                                  B. salty                       C. sweet                     D. green

15. Which sentence is closest in meaning to the italic sentence?

                            How much is a kilo of sugar?

A. How much sugar do you want?             B. Would you like to buy some sugar?

C. Is a kilo of sugar enough?                                  D. How much does a kilo of sugar cost?

16.­­­­ _____ is a very healthy drink. It has no sugar, no color and no taste.

A. Apple juice                      B. Mineral water       C. Coffee                   D. Tea

17. – Would you like a cup of tea? – ______

A. Yes, please.                      B. No, I don’t.           C. Yes, can.               D. No, thanks you.

18. Trees drop their leaves in the_________.

A. spring                    B. summer                 C. autumn                  D. winter

19. Everyone is having __________ at the picnic.

A. good time             B. good times            C. the good time       D. a good time

20. Vanilla is a popular ice-cream ______.

A. flavor                                B. sauce                     C. meal                       D. drink

21. I don’t want much sugar in coffee. Just ___________, please.

A. a little                       B. little                 C. few             D. a few

A. ride quickly                  B. go fast            C. slow down          D. run out

23. Look ___________ that strange man! He is looking ___________ Lan but she isn’t here.

A. for/ at                        B. at/  for             C. at/ after      D. at/ on

24. What is your favourite food ?

A. I favourite chicken            B. My favourite food chicken

C. Chicken favourite me        D. I like chicken best

25. ___________ straight across the road.

A. Don’t run              B. Not run           C. No running   D. Can’t run

26. When she gets good marks, her parents often feel ___________.

A. hungry                      B. thirsty             C. happy        D. worried    

27. Of the three students, Nga is ___________.

A. the best                     B. good                C. better         D. well

28. Miss Mai always ___________ her own clothes.

A. does                         B. wants               C. cooks           D. makes

29. My brother  ___________ the answer to the question now.

A. know         B. knows        C. to know     D. knowing

30. Where are the ___________ ? On the  table

A. childrens’ books          B. children books                   

C. books’ children            D. children’s books                

31. They can’t wait ___________tomorrow. They must go now.

A. after           B. before        C. until           D. on

32. Listen carefully ___________our teacher, please!

A. with           B. to    C. for              D. in

33. They often go to Ho Chi Minh City ___________air.

A. by  B. in    C. with           D. on

34. – ___________ do you visit your hometown? – Once every two or three months.

A. How long  B. How often C. How much            D. How many

35. We don’t need ___________ money to buy that book.

A. many         B. a few          C. a lot           D. much

VI. Circle the letter A,B,C or D before the mistake in each sentence and correct it. (1.0 point)                  

1. Do you  know how much  a  dictionary cost ?

                        A                B    C                     D

2. I go to the library three times every week.

              A                      B      C       D

3. Viet do not get up early and do morning exercises every morning.

                  A        B            C                        D

4. That’s my father over there. He stands near the window

        A                        B              C                 D

5. How do you go to see the dentist?  –  Once or twice a month.

          A                      B                                   C                        D

SECTION 4: READING.

VII. Read and then choose the correct answer by circling A, B, C or D. (2.0 points)

Dear Fred,

I’m so pleased when you are going to (1)_______my country. I‘ll try to give you as much information as I can about my city.

First of all, you can stay at a small (2)________near my house. It’s not very (3) _______and it’s located near the city center. If you want to (4) _______round the town, a taxi is the most (5) ________means of transportation, but it’s also the most expensive. If you want a cheap means, hire a bicycle and buy a (6) ________.

As this is the beginning of the summer, you shouldn’t fill your bags and suitcases with your warm (7) ______, just bring light and convenient clothes. Remember to bring a (8) _______with you because you’ll be able to (9) __________a lot of photos. There are a lot of famous tourist (10) __________in my city, you can certainly visit them when you are here. I’ll take you out at the weekend.

1. A. go                         B. travel                          C. visit                                  D. know

2. A. hotel                     B. theater                        C. restaurant                         D. park

3. A. expensive             B. fast                              C.  near                                D. delicious

4. A. do                         B. come                           C. visit                                 D. travel

5. A. expensive             B. convenient                  C. near                                 D. good

6. A. hat                        B. camera                       C. motorbike                        D. map

7. A. clothes                 B. trousers                       C. shirts                                D. T-shirt

8. A. bag                       B. hat                               C. camera                             D. umbrella

9. A. bring                    B. take                             C. do                                    D. see

10.A. attractions           B. attract                          C. attractive                         D. areas     

VIII. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 points)

          Of all my relatives, I like my aunt Emily the (1)__________ She’s my (2) _________ youngest sister. She has never married and (3) __________alone in a small village near Bath. She’s fifty years old, (4) __________she’s quite young in spirit. She has a fair complexion, thick brown hair and dark brown eyes. She has a kind face, and when you meet (5) __________, the first thing you notice (6) __________her smile. Her face is a little wrinkled now, but I think she is still rather attractive. She is the sort of person you can always go to if you (7) _________a problem and she’s extremely generous. She likes reading (8) _________gardening, and she still goes (9) __________ long walks over the hills. I hope I’m as active as she is when I’m at her (10) __________ .         

IX. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (1.0 point) 

Henry and Bill are brothers. Henry is twelve and Bill is ten. They live with parents and their dog in a small town in the south of England. They do not look like each other. Henry is tall and dark and Bill is short and fair. They also like different things. Henry likes sports but he is not interested in school. He hates Maths and History and he never remembers the numbers. Bill likes to go to school. He is good at English and he reads and writes a lot. Bill can draw very well, too. But he never plays sports. He spends most of his time indoors reading or drawing. He wants to be a writer or an artist.

1. Henry is Bill’s____________.

A. brothers                B. younger brother   C. older brother        D. friends

2. There are ____________people in their family.

A. three                                  B. four                        C. five                        D. six

3. Which of the following statements is not true?

A. Henry and Bill are different from each other.

B. Bill learns English very well.

C. Henry likes school very much.                         

D. Bill wants to be a writer or an artist.

4. Bill is good at____________

A. English                              B. drawing                 C. playing sports      D. Both A&B

5. Henry never remember the numbers because____________.

A. he doesn’t like Maths.                            B. he wants to study History.         

C. he thinks Maths is difficult.                   D. he is interested in school.

SECTION 5: WRITING.

X. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (1.0 point)

1. Jenifer’s hair is long. It is straight and brown.

→ Jenifer has_______________________________________________________________

2. The air in the countryside is often cleaner than that in the city. (polluted)

→ The air in the city is often __________________________________________________

3. I spend two hours a day doing my homework.

→ It______________________________________________________________________ 

4. I have a brother and two sisters.

→ I have three______________________________________________________________

5.  Do you and your friends walk to school every day?

→ Do you and your friends go_________________________________________________

XI. Complete sentences by using the words or phrases below, adding more words if necessary. (1.0 point)

1. She/ not have/ much time/ to write/ friends.

2. Hoa’s sister/ listen/ music/room/ some/ of/ friends/ the moment.

3. Mrs. Hue/ children/ eating/ breakfast/ foodstall/ near/ house.

4. Who/your brother/ play/ volleyball/ yard/ with/ now/?

5. Our apartment / have / five rooms /and/ it/ sixth floor/ the building.

XII. Write a paragraph (from 120 to 150 words) about your dream house.  (2.0 points)

ĐÁP ÁN

SECTION A: LISTENING.

I. Listen and choose the best answer. (1.0 point)

1. A

2. B

3. B

4. C

 5. C

II.  You will hear a man asking for information about a train. Listen and fill in the information. (1.0 point)

1. T (-) shirt
2. Davey(‘)s(‘)
3. (the) cinema
4. large
5. 8.99 / eight (pounds) (and) ninety-nine (p/pence)

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (0.6 point)

1. A

2. D

3. C

IV. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (0.4 point)

1. B

2. C

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (7.0 points)

1. A

2. B

3. C

4. D

5. A

6. C

7. D

8. B

9. C

10. C

11. D

12. D

13. D

14. B

15. D

16. B

17. A

18. C

19. D

20. A

21. A

22. C

23. B

24. D

25. A

26. C

27. A

28. D

29. B

30. D

31. C

32. B

33. A

34. B

35. D

VI. Find one mistake in each sentence. (1.0 point)                  

1. D

→ costs

2. D

→ a

3. A

→ doesn’t

4. C

→ is standing

5. A

→ How often

SECTION 4: READING.

VII. Read and then choose the correct answer by circling A, B, C or D (2.0 points).

  1. C
  1. A
  1. A
  1. D
  1. B
  1. D
  1. A
  1. C
  1. B
  1. A

VIII. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 points)

1. best

2. mother’s

3. lives

4. but

5. her

6. is

7. have

8. and

9. for

10. age

IX. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D (1.0 point)

  1. C
  1. B
  1. C
  1. D
  1. A

SECTION 5: writing.

X. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (2.0 points)

1. Jenifer has long straight brown hair.

2. The air in the city is often more polluted than the air in the country.

3. It takes me two hours a day to do my homework.

4. I have three siblings.

5. Do you and your friends go to school on foot every day?

XI. Complete sentences by using the words or phrases below, adding more words if necessary. (1.0 point)

1. She does not have much time to write to her friends.

2. Hoa’s sister is listening to music in her room with some of her friends at the moment.

3. Mrs. Hue and her children are eating breakfast at a foodstall near their/ her house.

4. Who is your brother playing volleyball in the yard with now?

5. Our apartment has five rooms and it is on the sixth floor of the building.

 XII. Write a paragraph (from 120 to 150 words) about your dream house.  (2.0 points)

Marking criteria

Point

1. Content

0,8

    – Providing all main ideas and details as required.

0,4

    – Communicating intention sufficently and effectively

0,4

2. Organization and presentation

0,4

    – Ideas are well organized and presented with coherence, cohension and clarity.

0,2

    – The essay is well-structured

0,2

3.  Language

0,4

    – Demonstration of a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language.

0,2

    – Good use and control of grammatical structures

0,2

4.  Punctuation and spelling and handwriting

0,4

    – Good punctuation and no spelling mistakes

0,2

    – Legible handwriting

2.0

2. Đề số 2

SECTION 1: PHONETICS.

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (10  points)

1.A. though                           B. thank                     C. throw                     D. thin

2. A. how                               B. rose                                    C. know                     D. remote

3. A. sofa                               B. summer                 C. sugar                      D. sound

4. A. travelled                        B. started                   C. decided                 D. visited

5. A. dear                               B. wear                       C. nearby                   D. appear                  

II.. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided (10points)

1. A. adventure                     B. appliance              C. automatic              D. activity

2. A. pollution                      B. television              C. vacation                D. attention

3. A. popular                         B. interesting            C. difficult                 D. important

4. A. character                      B. entertain               C. documentary        D. afternoon

5. A. restaurant                     B. fantastic                C. factory                  D. beautiful

SECTION 2: VOCABULARY & GRAMMAR.

III. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. )(50 points)

1. Would you like to play tennis, Nam?

A. I’d like to, but I can’t     B. Yes, I’d like to     C. No, thanks            D. I’d like to go

2. That’s a…………….. building.

A. five- floor             B. five- floors                       C. five- floor’s          D. five- floors’

3. My parents make me……………..for my exam.

A. to study                 B. study                                  C. studying                D. studied

4. Can I borrow your fishing rob, Minh?

A. No, I can’t            B. I’m sorry Nam I’m using  C. I’d love to          D. Yes, please

5. Traffic police never let you……………..without a ticket

A. go                           B. going                                 C. to go                      D. gone

6. London is ……………..of England.

A. capital                   B. the capital                         C. a capital                D. one capital

7. ________ do you go shopping? – Every week.

A. How far                B. What time                         C. How often            D. How

8. The opposite  of  “dangerous” is .  .  .  .  . 

A. polluted                B. safe                                    C. good                      D. dirty

9. ________ was in. The room was empty.

A. Anybody              B. Somebody                        C. Everybody            D. Nobody

10. How ……………………… homework does Lan have every day?

A. much                     B. many                                 C. old                         D. often

11. Tom hates watching T.V. ……………..does Peter.

A. So                          B. Too                                    C. Neither                  D. Either

12. Hoa prefers colorful dances in Thailand…………….. shadow puppet shows in Indonesia.

A. to                           B. than                                   C. as                           D. for

13. Helen is my aunt’s daughter so she is my________.

A. sister                     B. cousin                               C. niece                      D. friend

14. Millions of children around the world enjoy the cartoon because it can both ………………..and …………………..a young audience.

A. entertain- education                                            B.entertainment- education

C.entertainment- educate                                        D. entertain – educate

15. Uncle Ho was born………………

A. At 1890, in May B. on May, 1890                   C. 1890, at May        D. in May,1890

16. I drink ………….coffee than you.

A. little                       B. less                                    C. few                         D. fewer

17. If we …………………cutting down trees, we can’t prevent floods and other natural disasters

A. will stop                B. don’t stop                         C. stop                        D. won’t stop

18.A: Would you like a glass of lemon juice? – B: ……………… I’m very thirsty

 A. No, I’m not         B. Yes, please                      C. No, thanks            D. Yes, I do.

19. ……………..?”  – “That’s a great idea.”

A. Do you like playing sports                                      B. Can you buy me some apples      

C. Why don’t we go out for dinner                                  D. May I borrow your pen

20. When .  .  .  .  .  to San Francisco?  – In 2010

A. have you gone     B. did you go                         C. do you go              D. will you go

21. – A: “I’ve just received a scholarship.” – B: ……………..

A. Really                   B. Thank you                        C. Congratulations   D. Well

22. That is .  .  .  .  .  book I’ve ever read.

A. the borest             B. the boring                         C. the most bored     D. the most boring

23. It’s getting light. Shall I turn .  .  .  .  . the lights to save electricity? 

A. off                          B. up                                       C. on                           D. in

24. In the future, robots will help us to surf the .  .  .  .  . 

A. websites                B. Internet                             C. channels               D. TV programmes

25. What does 3Rs stand .  .  .  .  .  ?. It’s Reduce, Reuse, Recycle.

A. at                            B. for                                      C. on                           D. By

IV. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (20 points)

1   you (watch)          the tennis match on TV last night?

  1. If the weather is good, the plane (leave)   on time.
  2. My brother (not/listen)        to rock music. He hates it.
  3. If you want to lose weight, you should (do)         some exercise.
  4. They (learn)  English since last year.

V. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (1.0 point)

1. Her birthday is on the……….…of September.                                                       TWENTY

2. There are five… ….……in the kitchen.                                                                     KNIFE

3. There are a lot of interesting… ….……in the summer.                                           ACT

4.  It was the bird’s first …………………. from the nest.                                                FLY

5. Yesterday we spent a ………………. afternoon by the river.                                     PEACE

6. They often play sports. They are very……. ……                                                        SPORT

7. She’s a good student but she lacks …………………… .                        CONFIDENT                                

 8. Stephen Biko was an  â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦..……supporter of the peace movement.     ENERGY

 9. In my… …….…, there is a market, a clinic, a post office and a supermarket      NEIGHBOR

10. Air……. ……is a big problem in the big cities.                                                        POLLUTE

ĐÁP ÁN

SECTION 1: PHONETICS. (20 points)

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (10  point) . (2 x 5 = 10pts)

1. A

2. A

3. C

4. A

5. B

II. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided

1.C

2.B

3.D

4.A     

5.B

SECTION 2: VOCABULARY & GRAMMAR. ( 70 points)

III. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (50 points) ( 2 x 25= 50 pts)

1. B

2. A

3.B

4.B

5.A

6 .B

7.C

8.B

9.D

10.A

11. A

12.A

13.B

14.D

15.D

16. B

17.B

18.B

19.C

20.B

21. C

22. D

23. A

24. B

25. B

 

IV. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. ( 5  points) ( 1 x 5  =  5 pt)

1. Did you watch

2. will leave

3. doesn’t listen

4. do

5. have learned/ have learnt

V. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (10  points)

(1x 10= 10 pts)

1 . TWENTIETH      

2. KNIVES    

3. ACTIVITIES        

4. FLIGHT    

5.  PEACEFUL

6 . SPORTY  

7. CONFIDENCE     

8. ENERGETIC        

9. NEIGHBORHOOD         

10. POLLUTION

VI. Find one mistake in each sentence. (5  points ) ( 1 x 5 = 5 pts)

 

1

2

3

4

5

Mistake

much

radio

most

your

funny

Correction

many

the radio             

more 

yours

fun

SECTION 3: READING. ( 50 points)

VII. Read the passage.  Then choose one suitable word to fill in the gaps. (20 points)

(2 x 10 = 20 pts)

1.B

2.D

3.B 

4.A

5.D 

6.D 

7.A 

8.D 

9.A 

10.D

VIII. Fill in each blank with ONE suitable word. (20 points) (2 x 10 = 20pts)

1. to   

2. She

3. friend(s)

4. with           

5. in   

6. with           

7. and

8. read

9. books

10. the

IX. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (10 pts)

(2 x 5 = 10pts)

1. B

2. C

3.  A

4. D

5. C

SECTION 5: WRITING. ( 40 points )

X. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (20 points) (2 x 10= 20pts)

1. If I don’t have a quiet room, I won’t be able to do everything.

2. Minh is very interested in teaching robots.

3. The students have collected old clothes for their charity programme since last week.

4. We might go to the moon for our summer holiday in 2050.

5. Hoa is the most intelligent girl/person/student in our class.

6. Living in the countryside is cheaper than living in the city.

Living in the countryside is not as/so expensive as living in the city.

7. Today VTV 3 has many interesting films.

8. My brother is very good at playing football.

9. Could you show the way to the City’s Exhibition, please?

10. Nearly all households in America have one/a TV.

XI. Write a paragraph (about 80 to 100 words) to describe about your close friend. (20 pts)

(don’t show your name, your school or your village)

Tiêu chí chấm:

1. Bố cục (có đầy đủ câu mở đầu, phát triển ý và kết luân

5

2. Ý phát triển logic, có dấu hiệu chuyển ý

5

3. Từ vựng (đa dạng, chính xác)

5

4. Ngữ pháp (đúng, đa dạng)

5

3. Đề số 3

SECTION 1: LISTENING.

Part I. Listen to a conversation and decide if the statements are true (T) or false (F).

(10 points)                                                                                           T                    F

1. Sarah is a teacher.                                                

 

 

2. She usually arrives at work at nine o’clock.

 

 

3. Sarah always brings a sandwich from home.

 

 

4. She often has work to do in the evening.

 

 

5 She never goes out during the week.

 

 

 

Part II. Listen and  fill in the gaps in the table. ( 10  points)

Student 1:    

Name: Celine (0) Poulain

Nationality:   French

Age:    25

Job:(1) ___________

Student 2:    

Name: Manuel Garcia

Nationality: (2) ___________

Age: 32

Job: Engineer

Student 3:

Name: Eva (3) ___________

Nationality: Finnish

 Age: (4) ___________

 Job:  (5) ___________

 

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (10 points)

 1.  A. album                         B. use                         C. amusement           D. united

 2.  A. minority                     B. gramophone         C. robbery                 D. monument

 3. A. attraction                    B. battle                     C. veteran                  D. character

 4. A. invention                    B. depend                  C. resort                     D. defeat

 5.  A. hoped                         B. looked                   C. opened                  D. washed

IV. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided (10points)

1. A. surprise                        B. sugar                      C. profession           D. success

2. A. advance                        B. around                    C. industry               D. imperial

3. A. natural                          B. national                 C. literature              D. suggestion

4. A. charming                      B. champagne            C. children               D. charity

5. A. decide                           B. around                  C. popular               D. enjoy

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. )(50 points)

1. We always need more players. Why don’t you come___________?

A. on                            B. along                   C. with                   D. after

2. Will you be home …………..dinner tonight?

A. to                             B. for                       C. at                       D. on

3. Giving a book report before the class is an interesting ___________

A. act                           B. action                  C. activity               D. deed

4. Do you go out ___________?

A. in the afternoon on Fridays                      B. on Fridays in the afternoon

C. on afternoons Friday                                D. on Friday afternoons

5. …………….lives in a very big house

A. A Queen of England                                 B. Queen of England

C. The Queen of the England                        D. the Queen of England

6. On Sunday mornings I stay in bed ___________8 o’clock.

A. until                          B. at                          C. from                  D. to

7. I often ___________in winter.

 A. go playing skiing                                       B. go skiing

C. play skiing                                                  D. go to ski

8. Some young people are working ___________hospital volunteers.

A. to be                          B. such as                 C. like                   D. as

9. We shouldn’t cross the street outside the ___________

A. pavement                    B. foot lane             C. sidewalk          D. zebra crossing

10. They ___________healthy after the summer vacation.

A. looked                        B. were seeming      C. were looking    D. were appearing

11. They meet their friends and ___________some fun.

A. take                            B. have                    C. do                    D. enjoy

12. You should pay more ___________in class.

A. part                            B. care                      C. notice              D. attention

13. He and his friends usually get ___________and talk about their stamps.

A. together                     B. themselves           C. each other     D. one another

14. He likes stamps. He is a stamp ___________

 A. collect                      B. collecting             C. collector        D. collects

15. Some students say they are ___________have no time for pastime.

A. hurry                         B. busy                     C. full                D. hard

16. It’s difficult to cross this street because there is too much ___________

A. crowd                       B. traffic                   C. people            D. transport

17. There aren’t any good movies ___________at the moment.

A. going on                  B. being on              C. performing     D. showing

18. Sorry I can’t come but thanks ___________

 A. any ways                  B. any way                 C. anyway          D. in anyway

19. Look at ___________.girl over there.

A. one                           B. this                         C. that                D. a

20. Would you like to come to my house for lunch?

 A. Yes, I do                  B. I’d love to               C. Yes, I like     D. OK. I’d like

ĐÁP ÁN

SECTION 1: LISTENING. (20 points)

I. Part I. Listen to a conversation and decide if the statements are true (T) or false (F).

(10 points)   5   x   2   =     10 points

1. T                 2 F                  3. F                  4. T                 5. F     

Part II.  Listen to a school secretary talking to one of the teachers and fill in the gaps in the table. (10 points)   5   x   2   =     10 points

1. doctor        2. Mexican        3. Lipponen               4. twenty-one / 24           5.  Artist

SECTION 2: PHONETICS. (20 points)

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (10  point) . (2 x 5 = 10pts)

1. A

2. A

3. C

4. A

5. B

VI. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided

( 2 x 5 = 10 pt)

1.C

2.B

3.D

4.A     

5.C

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR. ( 70 points)

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (50 points) ( 2 x 25= 50pts)

1 .B

2. B

3. C

4 .D

5 . D

6 . A

7. B

8. D

9. D

10.A

11 . B

12. D

13. C

14. C

15.B

16 . B

17. D

18. C

19. D

20. B

21 . B

22. D

23. C

24. A

25. C

VI. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. ( 5 points) ( 1 x 5  =  5 points)

1

Won’t come / isn’t coming

2

have been planted

3

stopped

4

wears

5

is wearing

VII. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (10 points)

(1x 10= 10 points)

Write your answer here

1. dangerous         2. natural                 3. leader               4. polluted             5. historic

6. unforgettable    7. traditional          8. unhealthy          9. attractions        10. homeless

VIII. Find one mistake in each sentence. (5 points ) ( 1 x 5 = 5 points)

 

1

2

3

4

5

Mistake

 

B.

A

B

A

A

Correction

 

interested

strong

mine

take

fewer

SECTION D: READING. ( 50 points)

IX. Read the passage.  Then choose one suitable word to fill in the gaps. (20 points)

(2 x 10 = 20 pts)

1. C

2. D

3. B

4. B

5.C

6. B

7. A

8. D

9. B

10. C

X. Fill in each blank with ONE suitable word. (20 points) (2 x 10 = 20pts)

1. start

2. go

3. leave

4. find

5. stay

6. take

7. study

8. choose 

9. students

10. private

XI. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (1.0 pt)

(2 x 5 = 10pts)

1. D                 2. A                 3. B                             4. B                             5. C

SECTION 5: WRITING. ( 40 points )

XII. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (20 points) (2 x 10= 20pts)

1. He plays this piece of music most beautifully.

2. It took us five hours to get to London.

3. He enjoys listening to music.

4. Her younger sister isn’t as beautiful as she is.

5. They have studied English since 2004./ They have been studying………

6. It’s time for you to go to school.

7. Because it rained heavily, we couldn’t keep on cleaning the streets.

8. The car is too expensive for us to buy.

9. He is said to win the first prize.

10. She has bought that house since 1990.

XIII. Use the words and phrases given to write meaningful sentences. You can add or change anything necessary. (10 points) (2 x 5= 10pts)

1. There is a  good restaurant on  that street, so my  friends and I often eat there.

2. My sister enjoys going to the cinema with  her friends.

3. Which activity uses more calories, walking or riding a bicycle?

4. You’d better not eat too much of candies because they aren’t good for your teeth.

5 . The performance she gave last night was marvellous.

XIV. Write a paragraph (about 80 – 100  words ) to tell about a person you love or admire (10 points)

(Viết một bài (Khoảng 80 – 100 từ) kể về một người em yêu quý hoặc ngưỡng mộ bằng Tiếng Anh)

Tiêu chí chấm:

1. Bố cục (có đầy đủ câu mở đầu, phát triển ý và kết luân

0.2

2. Ý phát triển logic, có dấu hiệu chuyển ý

0.2

3. Từ vựng (đa dạng, chính xác)

0.2

4. Ngữ pháp (đúng, đa dạng)

0.2

– Sai dưới 4 lỗi không trừ điểm.    

– Sai trên 4 lỗi, hoặc sai những lỗi nặng trừ 0.2 điểm/1 lỗi.

Tham khảo:

 Write about a person you love or admire

My mother is a person I admire most. She devoted a lot of time and energy to the upbringing of my two brothers and I. Despite working hard, she always made time to teach us many useful things which are necessary and important in our later lives. Moreover, she is a good role model for me to follow. She always tries to get on well with people who live next door and help everyone when they are in difficulties, so most of them respect and love her. I admire and look up to my mother because she not only brings me up well but also stands by me and gives some help if necessary. For example, when I encounter some difficulties, she will give me some precious advice to help me solve those problems. She has a major influence on me and I hope that I will inherit some of her traits.

4. Đề số 4

SECTION 1. LISTENING

Part I. Listen and fill in the missing words. (1,0 point)

1. The daughter feels ………………………………………………………………

2. She wants some …………………………………………………………………

3. She doesn’t like …………………………………………………………………

4. The son is thirsty and……………………………………………………………

5. He would like to drink some…………………………………………………….

Part II. Listen then choose the correct answer. (1,0 point)

1 – Where does Philip do the photography classes?

A. City College                     B. Music College                  C. Math College

2 – What time do the photography classes begin?

A. 5.15 pm                             B. 6.45 pm                             C. 7.00 pm

3 – Philip’s happy with the course because he’s

A. learning about famous photographers

B. using a new camera

C. getting better at photography

4 – Philip  thinks it’s easy to take photographs of

A. trees                                              B. animals                             C. children

5 – After the course Philip will

A. buy a new camera           B. get a job in photography            C. make photography his hobby

SECTION 2. PHONETICS

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in the space provided. (0,6 points)

1. A. plays               B. says                C. days                       D. stays

2. A. sport               B. start                 C. listen                     D. eat

3. A. A. station        B. question          C.  . intersection        D. invitation

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the group. Write your answers in the space provided. (0,4 points)

1. A. delicious                B. difficult               C. dangerous          D. different

2. A. badminton             B. activity                C. basketball           D. aerobics

ĐÁP ÁN

SECTION 1. LISTENING

Part I. (1,0 points) (0,2 point for each correct answer)

1.  hungry     

2. apples

3. noodles     

4. tired

5. orange juice

Part II. (1,0 pointts) (0,2 point for each correct answer)

1. A

2. B

3. C    

4. A

5. C

SECTION 2. PHONETICS

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in the space provided. (0,6 points) (0,2 point for each correct answer)

1. B

2.  C

3. B

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the group. Write your answers in the space provided. (0,4 points) (0,2 point for each correct answer)

1. A          

2. B

SECTION 3. LEXICO – GRAMMAR

V. Choose the correct answer  to complete each of the following sentences. THERE CAN BE MORE THAN ONE CORRECT ANSWER TO SOME QUESTIONS. Write your answers in the space provided. (7,0 points) (0,2 point for each correct answer)

1. D

2. B

3. A

4. B

5. D.

6. C

7 .A

8. A

9 .C

10. B

11. B

12.C

13. A

14.D

15. B.

16 .C

17.D

18 .A

19.A

20 .C

21.B

22.C

23.D

24.A

25.C

VI. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (2,0 point)

1.dangerous

2.singer

3.noisy

4.teeth

5.secretaries

6.writer

7.comfortable

8.finishes

9.childen

10.musician

VII. There is one mistake in each sentence. Identify the mistake and write your answer in the space provided. (1,0 points) (0,2 point for each correct answer)

1. C

2. B

3. C

4. C

5. B

SECTION 4. READING

VII. Read the passage and choose the best option to complete the passage. Write your answers in the space provided. (2,0 points) (0,2 point for each correct answer)

1. A

2. C

3. D

4. B

5. A

6. C

7. B

8. D

9. A

10. C

VIII. Read the following passage and choose the best answer to each question. Write your answers in the space provided.  (1,0 points) (0,2 point for each correct answer

1. A

2. D

3.  B

4. C

5. B

IX. Fill in each numbered blank with ONE suitable word. Write your answers in the space provided. (2,0 points) (0,2 point for each correct answer)                      

1. lots

2. There

3. rivers

4. south

5. longest

6. than

7. flows

8. the

9. high

10. has

SECTION 5. WRITING

X. Finish the second sentence in each pair in such a way that it means the same as the sentence before it. (1,0 points) (0,2 point for each correct answer)    

1.What is the price of the blue schoolbag?

2. Mr Binh is flying to Paris.

3. Are there five rooms in Mai’s house ?

4. My father travels to work by (his) motorbike everyday

5. She goes to work at a quarter past seven.

6. Your room is bigger than my room.

7. What is the price of  a box of chocolate?

8. There are twelve packets of tea in this box.

9. This house is the oldest on the street.

10. Mr and Mrs Hung are Kien’s parents.

XI. Complete the second sentence, using the word given in bold. Do not change the word given. You must use between three and six words, including the word given. (1,0 points)  (0,2 point for each correct answer)   

1. Five people took part in the discussion.

2. To everyone’s surprise John left the meeting early.

3. Scientists blame air pollution for the destruction of/ destroying  the forests.

4. I took no notice of my teacher’s advice/ what my teacher told me.

5. All the students love the principal because of his kindness

XII. Write a paragraph (from 120 to 150 words) about the benefits of having a computer. (2,0 points)

Marking criteria

Point

1. Content

0,8

    – Providing all main ideas and details as required.

0,4

    – Commmunicating intention sufficently and effectively

0,4

2. Organization and presentation

0,4

    – Ideas are well organized and presented with coherence,  cohesion and clarity.

0,2

    – The easay is well-structured

0,2

3.  Language

0,4

    – Demonstration of a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language.

0,2

    – Good use and control of grammatical structures

0,2

4.  Punctuation and spelling and handwriting

0,4

    – Good punctuation and no spelling mistakes

0,2

    – Legible handwriting

2.0

5. Đề số 5

SECTION 1. LISTENING

I. Listen to a talk between Mrs Mai and two students about their favourite programmes. Fill each of the gaps with NO MORE THAN THREE WORDS OR A NUMBER. You will listen TWICE. (1,25 points)

Write your answers in the blanks from (1) to (5)

 

Programme Name

Channel

Content

Feelings

Mi

Kids’ Funs

(1) ______

funny (2) ________

fun and relaxing to watch

Tom

(3) ___________

Discovery

a gigantic shark

(4) _____________

Mrs Mai

Journey to Space

9

(5) ______________

interesting

II. Listen to a teacher giving some tips to keep the air clean. Fill each of the gaps with ONE WORD. You will listen TWICE. (1,25 points)

Write your answers in the blanks from (1) to (5)

The teacher gives (1) ________________________ tips, (2) _____________________ tips,

and (3) __________________________ tips.

She tells students to use gas at home instead of (4) ______________________ wood.

She also advises students to avoid (5) ______________________ that smoke.

SECTION 2: PHONETICS

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in the space provided. (0,75 points)

1.  A. healthy

B. instead

C. seaside

D. breakfast

2.   A. nice

B. uncle

C. office

D. distance

3.   A. drops

B. looks

C. means

D. meets

IV. Choose one word whose stress pattern is different from the others. (0,5 points)

1. A. geography        B. literature               C. hospital                 D. bakery

2. A. finish               B. address                 C. picture                  D. music

ĐÁP ÁN

SECTION 1. LISTENING

I. Listen to a talk between Mrs Mai and two students about their favourite programmes. Fill each of the gaps with NO MORE THAN THREE WORDS OR A NUMBER

 (5 x 0,25 = 1,25 points)

1. 17

2. games

3. Shark week

4.thrilling

5.stars and planet

 

II. Listen to a teacher giving some tips to keep the air clean. Fill each of the gaps with ONE WORD. You will listen TWICE. (1,25 points)

(5 x 0,25 = 1,25 points)

1. household

2.garden

3. transportation

4. burning

5. engines

 

SECTION 2: PHONETICS

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in the space provided.

(3 x 0,25 = 0,75 points)

1.C

2. B

3.C

IV. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (5 x 2 = 0,5 points)

1. A  

2.B

SECTION 3. LEXICO – GRAMMAR

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (6,25 points).

(25 x 0,25 = 6,25 points)

1. A

2. D

3. B

4. C

5. C

6. B

7. D

8. A

9. D

10. A

11. C

12. B

13.C

14. B

15. C

16. B

17. A

18. C

19. D

20. A

21. A

22. D

23. A

24. A

25. A

VI. There is one mistake in each sentence. Identify the mistake and write your answers in the space provided. (1,25 points)

(5 x 0,25 = 1,25 points)

1. D

2. A

3. D

4. C

5. C

SECTION 4: READING.

VII. ChooseA, B, C or D to fill in the blank.   (10 x 0,25 = 2,5 points)

1. B

2. C

3. D

4. A

5. B

6. C

7. A

8. C

9. A

10. D

VIII. Read the text and choose the best answer.

(5 x 0,25 = 1,25 points)

1. B

2. D

3. D

4. B

5. A

IX. Fill in each numbered blank with ONE suitable word.

(10 x 0,25 = 2,5 points)             

1. question

2. they

3.on

4. are

5. an

6. hear

7. information

8. about

9. their

10. sport

SECTION 5. WRITING

X. Rewrite the sentences as suggested keeping its meaning unchanged (1,25points)

  1. How heavy is this suitcase?
  2. Nobody in my class is as hard-working as your sister.

Nobody in my class is more hard-working than your sister.

  1. It takes him one hour a day to play with his children.
  2. Why don’t we have a picnic at Hung King Temple this weekend.
  3. Do you go to school on foot everyday?

XI. Making full sentences using the words given. Make the changes and additions if necessary. (1,25points)

  1. Mr.Nam does not have much time to write to his friends.
  2. Hoa’s sister is listening to music in the room with some of her friends at the moment.
  3. Mrs. Hue and her children are eating breakfast at the food stall near her/ their house.
  4. Who is your brother playing volleyball in the yard with now?
  5. Our apartment has five rooms and it is on the sixth floor of the building.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button