Notice: Trying to get property 'permalink' of non-object in /home/dfatfsyhhosting/public_html/onthihsg.com/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/context/meta-tags-context.php on line 297

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Văn Trà

Mời các em cùng tham khảo Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Văn Trà Ä‘ã được Ôn Thi HSG biên soạn dưới đây. Tài liệu giới thiệu đến các em các dạng đề học sinh giỏi phong phú và đa dạng. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. 

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS TRẦN VĂN TRÀ

1. Đề số 1

I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently.

1. A. meal                    B. please                      C. clean                       D. great-grandma

2. A. life                      B. lit                            C. light                        D. like

3. A. poor                    B. cook                        C. look                        D. book

4. A. folk                     B. old                          C. story                       D. folder

5. A. traditional           B. grandma                 C. tale                          D. lamp

II. The following sentences are incomplete. Choose from the four options given.

1. She_______ look after her younger brothers and sisters.

            A. used to                    B. use to                      C. used                        D. uses

2. Nga’s grandma_______ stay home and help her Mom.

            A. had                         B. have                        C. had to                     D. haved to

3. People didn’t_______ talk on the phone 200 years ago.

            A. use                          B. used                        C. use to                      D. used to

4. The best old folktale was The_______ Shoe.

            A. losing                      B. lose                         C. losed                       D. lost

5. Mom had to do everything_______ the help of modern equipment.

            A. without                   B. for                           C. of                            D. to

III. Read the following passage then answer questions below

            This is Nga’s grandma.  She used to live on a farm when she was a young girl. Life was hard then so she didn’t go to school because she had to stay home and help her mom. She used to look after her younger brothers and sisters.

Nga’s great- grandma used to cook the meals, clean the house and wash the clothes. That was a hard work and there wasn’t any electricity then so she had to do everything without the help of modern equipment.

In the evening, Nga’s great- grandmother and great-grandfather used to stay home. She lit the lamp and he used to tell Nga’s grandma stories after dinner. And the best one Nga’s grandma still remembered was The Lost Shoe.

1. Where did Nga’s grandma use to live when she was a young girl? ~ _____________.

            A. On a farm                           B. In a city                  C. In a school              D. In a town

2. Was life hard then? ~ ________________.

            A. No, it was                           B. Yes, it was              C. No, life wasn’t       D. Yes, life was

3. What did Nga’s grandma have to do when she was young? ~____________________.

            A. She used to live on a farm             B. She had to stay home and help her mom.

C. She had to look after her younger brothers and sisters    D. Both B and C are correct

4. Nga’s great- grandma used to do everything without the help of modern equipment because there was no _____________ then.

            A. traditional stories                B. folktales                  C. electricity                D. lamps

5. What does the word “one” in line 8 mean?

            A. A story                               B. A lamp                    C. A shoe                    D. electricity

IV. Choose the correct sentence by circling A, B, C or D according to the given words.

1. After dinner/ Mom /lit/ lamp/ Dad/ used/ tell us / stories.

A.  After dinner, Mom lit lamp, Dad used tell us stories.

B.  After dinner, Mom lit the lamp and Dad used to telling us stories.

C.  After dinner, Mom lit the lamp and Dad used to tell for us stories.

D.  After dinner, Mom lit the lamp and Dad used to tell us stories.

2. What/ Nga’s great- grandma/ use/ do/?

A.  What does Nga’s great- grandma used to do?

B.  What does Nga’s great- grandma use to doing?

C.  What did Nga’s great- grandma use to do?

D.  What did Nga’s great- grandma used to do?

3. best/ folktale / be/  Lost Shoe.

A.  The best folktale was The Lost Shoe.       B.  A best folktale was A Lost Shoe.

C.  The best folktale be The Lost Shoe.         D.  A best folktale was a “The Lost Shoe”.

4. Nga’s grandma / use/ live / farm.

A.  Nga’s grandma uses to live in a farm.      B.  Nga’s grandma used to living on the farm.

C.  Nga’s grandma used to live on a farm.     D.  Nga’s grandma used live on a farm.

ĐÁP ÁN

I-        

1.D      2.B      3.A      4.C      5.C     

II-       

1.A      2.C      3.C      4.D      5.A     

III-     

1.A      2.B      3.D      4.C      5.A     

IV-     

1.D      2.C      3.A      4.C     

2. Đề số 2

I.Choose one word whose underlined part is pronounced differently fromthe others

1. a. notice

b. grow

c. ghost

d. lost

2. a. casual

b. material

c. champagne

d. campus

3. a. deny

b. deposit

c. benefit

d. respond.

4. a. hike

b. shrine

c. widely

d. opinion

5. a. furious

b. purpose

c. surf

d. turn.

II. Choose the best answer, circle the letter a, b, c or d

1. The baby’s getting…………..everyday.

   a. more big   b. bigger          c. bigger and bigger    d. more and more big

2. English…………at the meeting.

   a. speak        b. speaks          c. is speaking               d. is spoken

3. These flowers………………….

   a. smell good           b. smells good             c. smell well                d. smells well

4. She ………..getting up early now.

   a. didn’t use to         b. is used to     c. is using to                d. used to

5. Did you put ………………… sugar in my coffee?

   a. many         b. a few           c. so many                   d. much

6. Do you know……………… yesterday?

   a. if did they arrive               b. if they arrive           

   c. if did they arrived                                    d. if they arrived

7. If you are tired, you should………..a break.

a. make            b. do    c. take              d. go

8. Beef is my………………….food.

a. preferable    b. favorable     c. favorite                    d. likeable

9. I’m looking………………….to hearing from you.

a. at     b. after c. over             d. forward

10. She…………..a cake when the telephone rang.

a. makes          b. make            c. has make                  d. was making

11. I’ve known him ……………………..I left school.

a. when            b. before          c. until             d. since           

12. He  has left his book here on…………………….so that you can read it.      

a. design          b. intention      c. purpose                    d. meaning

13. What would you……………………me to do for you?

a. want b. hope c. wish             d. have

14. After retiring, my father will spend his……………………on an expensive holiday.

a. dollars          b. accounts      c. savings                     d. cheques

15. We can’t go wrong if we………the instructions.

a. follow          b. keep c.take               d. guide

III. Read the text below. Use the word given at the end of each line to form a word that fits in the space in the same line.

            These days it is(o)……………………………..to open a newspaper without                 POSSIBLE

reading about the damage we are doing to the environment.

The earth is being(1)……………………………and the future looks bad.                      THREAT

What can each of us do?

            We cannot clean up our(2)…………………………….rivers and seas overnight.          POLLUTION

Nor can we stop the(3)…………………………….of plants and animals. But               APPEAR

we can stop adding to the problem while(4)……………………………..          ……….  SCIENCE

search for answers, and laws are passed in nature’s(5)…………………………                       DEFEND

            It may not be easy to change your lifestyle(6)……………………………, but              COMPLETE

some steps are easy to take: cut down the amount of(7)…………………………          DRIVE

you do or use as little plastic as possible. It is also easy to save energy,

which also reduces(8)…………………………..bills. We must all make                      HOUSE

a personal (9)……………………………. to work for the future of our planet if           DECIDE

we want to (10)…………………………..a better world for our grand- children.          SURE

IV. Put the verbs in brackets into the correct tense or form.

  Dentists can do a lot(0)….to improve…(improve) your teeth. They can straighten your teeth by(1)……………………………….(put) wires on them. These wires(2)………………………………(push) the roots of the teeth the right way. The best time for (3)…………………………(do) this is while the teeth(4)………………………..(grow). A lot of dentists, however, prefer not(5)………………………..(start) doing this before a child(6)………………(be) at least eight. Sometimes a dentist even(7)……………………..….(use) elastic bands(8)…………………….(make) a tooth straight. Sometimes(9)………………………….(pull)  tooth out can prevent the other teeth from(10)……………………….(grow) too close to one another.

V. Fill in an appropriate word in each blank.

          Kipling was the first writer…….. (1)….. expressed the faith and national pride. He was…….(2)…… in Bombay India………(3)….. 1865 and was taken …..(4)….. England to …..(5)…. educated at the …..(6)…. of 6. But at the age of 17 he returned ……(7)…… India and became a journalist.  ……..(8)….. this time he…..(9)…. a great amount of prose and portry. After wards he returned to England and travelled in Japan and America. He received the 1907 Nobel ….(10)… for literature and died in 1936 while he was working on his autbiographical notes.

ĐÁP ÁN

 I : 5 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm  

1.d                   2.b                   3.c                   4.d                   5.a

II. 15 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm

1. c      2.d       3.a       4.b       5.d       6.d       7.c       8.c      

9.d       10.d     11.d     12.c     13.a     14.c     15.a

III. 10 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm

1.  THREATENED      

2. POLLUTED

3. APPEARANCE

4. SCIENTIST

5. DEFENESTRATION

6.  COMPLETELY

7.  DRIVING

8. HOUSE

9.DECIDEDNESS

10. ENSURE

IV. 10 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm

1. putting

2. will push

3. doing

4. are being grown

5. to start

6. is

7. uses

8. to make

9. pulling

10. being grown / growing

V. 10 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 01 điểm     

1.was               2.born                3. in      4. to       5. be           6.age

7.to                    8. by                   9. was                  10. prize

VI. 10 điểm , mỗi phần chọn đúng cho 02 điểm    

1.B                  2.A                  3.D                  4.B                  5.C

VII. 5 điểm ,  mỗi câu viết lại đúng cho 01 điểm

1. If John     hadn’t come late , He’d not have missed the lecture

                                    had come ealier , he’d have attended the lecture

2. The car was too expensive for him to buy

3. Unless you finish your work , you will not be accepted.

4. It took me the whole evening to finish this test

5. Most peole’s lives are influenced by weather conditions

Câu VII : 5 điểm , mỗi câu đúng cho 01 điểm

1. My friend who lives / living next door enjoys reading books very much

2. He prefers fiction books to non- fiction books

3. He started collecting books when he was a school boy

4. He has spent a lot money buying books for years now.

5. He hopes he’ll have own library.

3. Đề số 3

I. Odd one out.

1. A. stretcher                         B. wheelchair                          C. crutches                  D. victim

2. A. garbage                           B. fertilizer                              C. manure                    D. compost

3. A. waterfall                         B. ocean                                  C. resort                      D. stream

4. A. fly                                   B. bus                                      C. train                        D. mini-bus

5. A. faint                                B. injury                                  C. bleed                       D. fall

6. A. glass                               B. metal                                   C. plastic                     D. vegetable

II. Choose the best answer.

7._________ you mind if I smoke?

            A. could                      B. don’t                                   C. do                           D. would

8. My sister likes sweets_________ from chocolate.

            A. making                   B. made                                   C. to make                   D. make

9. There are flights daily to Ho Chi Minh city_________ Monday.

            A. besides                   B. after                                    C. except                     D. on

10. Milk bottles can be_________ after being cleaned.

            A. recycled                  B. thrown away                       C. broken                    D. reused

11. We were delighted_________ your letter last week.

            A. getting                    B. to get                                  C. get                          D. got

12. People use first aid_________ ease the victim’s pain.

            A. so that                    B. in order to                           C. in order that            C. so as that

13. Would you mind_________ off the lights? I’d rather you didn’t.

            A. if I turn                   B. turn                                     C. if I turned               D. turning

14. I_________ a lovely holiday in Da Lat last summer.

            A. passed                    B. had                                     C. brought                   D. make

15. How far is it from Ha Noi to Hoa Binh? It_________ about two hours.

            A. wants                      B. goes                                                C. needs                      D. takes

16. I can see a boy_________ a water buffalo.

            A. ride                         B. riding                                  C. to ride                     D. rode

17. It’s_________ to travel around Viet Nam.

            A. interesting              B. interested                            C. interestedly D. interest

18. Do you mind_________ the windows.

            A. To close                  B. closing                                C. close                       D. closed

III. Sentence transformation.

19. This question is difficult to understand.               → It’s………………………………………………

20. Many students in the world speak English.                      → English……………………………….……….

21. I will repair your house tomorrow.                                   → Your house……………………………….…

22. Can you take me a photograph?                                       → Would you mind…………………………

23. Could I borrow your newspaper?                         → Do you mind if I ………………………….

24. Those questions can be answered by Nam.                      → Nam……………………………………………..

IV. Fill in the missing words.

slopes, cared, putting, as soon as, cold, overturned, fertilizing, wrapped, remember, town

 

25. The weather in Sydney is rather___________ in July.

26. Suddenly the canoe_________ and everyone fell into the cold water.

27. Would you mind_________ out the cigarette.

28. The flowers________ in blue paper over there are beautiful.

29. Please two mile to drop by our house when you are in__________.

30. Mount Rushmore is famous for having the heads of four American Presidents________ into the rock.

31. They went swimming and sunbathing________ arrived in Nha Trang.

32. There are so many beautiful mountain_______ you can visit in Sa Pa.

33. Nam had a day to________ last weekend.

34. Farmers grow food for their animals and use the dung for_________ their field.

ĐÁP ÁN

I.

1. victim          3. resort           5. injury          

2 manure         4. fly    6. vegetable    

II.

1c   2b    3d     4b    5a    6b     7c     8b     9c     10d    11b    12b

III.

1. It’s difficult to understand this question.

2. English is spoken by many students in the world.

3. Your house will be repaired tomorrow.

4. Would you mind taking me a photograph?

5. Do you mind if I borrow your newspaper?

6. Nam can answer those questions

IV.

1. Overturned  5. town            9.remember

2. cold             6. carved         10.fertilizing

3. putting         7. as soon as                           
4. wrapped      8. slopes

4. Đề số 4

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others in each group. 

1.   A. bother                           B. sunbathe                 C. cloth                       D. months

2.   A. vegetable                      B. comfortable            C. nature                     D. moderate

3.   A. interest                         B. selection                 C. resident                   D. injection

4.   A. concern                         B. contact                    C. convenient              D. conclude

5.   A. promise                         B. conscious                C. religious                  D. scissors

II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the other words in each group.

1.  A. pancake                         B. discount                  C. wardrobe                D. marine

2.  A. migrant                          B. typhoon                  C. compost                  D. limestone

3.  A. glassware                       B. refill                        C. award                     D. surround

4.  A. loudspeaker                   B. itinerary                  C. participate               D. magnificent

5.  A. helicopter                      B. microware               C. memorial                 D. magically

III. Choose the best answer from the four choices (A or B, C, D) to complete each of the following sentences.

1. Bob hasn’t _________up his mind yet. 

A. made                                  B. gone                        C. used to                    D. found

2. Everyone has to follow this way to get into the fair, _________? 

A. do they                               B. don’t they               C. doesn’t she             D. doesn’t he

3. Would you like me to get you something to drink? – _________.

    A. That would be nice         B. No, I’m sorry          C. That’s too bad        D. My pleasure

4. I usually go to work by bus, but _________and then I use my motorbike.

A. again                                   B. once                        C. now                        D. ever

5. Of my parents, my father is _________.   

A. the stricter                          B. the strictest C. stricter                    D. strict

6. “What can I get for you?”   – “ _________.”

A. All right                              B. I’m afraid not          C. I hope so                 D. Yes, please

7. The coat _________on the floor belongs to my brother.    

A. lies                                      B. lying                       C. lain                          D. is lying

8. Tuan had a bad cut on his arm. It’s _________badly.      

A. bleeding                             B. burning                   C. coughing                 D. sneezing

9. Your _________is included in the ticket price. 

A. reservation                          B. vacation                  C. accommodation      D. money

10. The beans are roasted to _________the chocolate favor.

      A. carry out                       B. bring out                 C. carry into                D. bring into

11. The computer is _________guarantee so the company should do something with it.

      A. with                              B. on                           C. for                           D. under

12. Nowadays many students can get a _________without being on campus.

      A. diploma                                    B. card                        C. degree                     D. license

13. “I think computers are useful.”  –  “ _________.”

      A. I’m not agree                B. So do I                    C. I disagree too          D. So are they

14. Vietnam is a _________country.

      A. rubber-exported           B. exporting-rubber     C. exported-rubber      D. rubber-exporting    

15. Are you free to _________for dinner this evening?

      A. come over                    B. go over                   C. come across            D. go across

IV. Choose the underlined words or phrases (A, B, C or D) that are incorrect in standard English. 

1. Be careful when you cross a busy street. Look out with cars and trucks.

2. Is she accustomed to doing her homework by her?

3. We have sung together ever when I was a small child.   

4. My father’s car is the same color like my uncle’s car.

5. I went to every play at the local theater so far this year.

ĐÁP ÁN

PART B (10 điểm)

I.(5)                

1C       2C       3A       4B       5D

II.(5)               

1D       2B       3A       4A       5C

III.(15)                       

1A       2B       3A       4C       5C       6D       7B       8A       9C       10B

11D     12C     13B     14D     15A

IV. (5)            

1C       2D       3B       4C       5A

V. (5)              

1. Flights  2. artistic    3. irresponsible   4. Encouragement   5.time-consuming

6. neighborhood   7. friendly  8. knowledge   9. childhood    10. height

VI. (5)            

1. writing   2.was burning   3. Stolen   4. will be working     5. not to be disturbed

VII. (10)                     

1B       2D       3C       4D       5A       6B       7C       8A       9D       10C

VIII. (10)                   

1D       2C       3C       4A       5B      

IX. (10)                      

1. in                 2. were            3. see               4. which          5. about

6. Cambodia    7. built             8. to                 9. centuries      10. moved

X. (5)              

1. What is the reason of your coming home late?

2. He is known to have been in prison several times.

3. She cannot be used to studying evening.

4. This is the first time (that) we have visited the museum.

5. No sooner had he arrived than things went wrong.

6. Tam used to type fast.

7. When did you use the car?

8. We have lived here for 15 years.

9. How about meeting inside the center, at the cafe corner.

10. Nam is strong enough to do heavy work.

XI. (5)            

1. Last night, the cashier was forced to hand over the money by the robber.

2. In 1897, when Jack London was 21 years old, gold was discovered in Alaska.

3. If Peter had woken up earlier, he would not have missed the train.

4. This is the best computer I have ever used.

5. I asked Mary if she came from Sydney, in Australia.

5. Đề số 5

Câu 1: Chọn từ có phần gạch chân khác các từ còn lại

1. A. hungry         B. thirsty           C. my                 D. empty

2. A. yes               B. he                 C. she                  D. we

3. A. five              B. fine               C. live                 D. nine

4. A. cat                B. hat                C. black              D. an

5. A. body            B. onion            C. store               D. orange

6. A. when            B. who              C. why                D. where

7. A. green            B. bean             C. head               D. jeans

8. A. full               B. hungry          C. ruler               D. blue

9. A. read              B. teacher         C. eat                  D. head

10. A. apple            B. man              C. water              D. map

Câu 2: Chọn đáp án đúng

1. He (go/ goes/ going) to school everyday.

2. How (much/ many/ often) do you go to the cinema?

3. I always (play/ go/ ride) my bike.

4. How (much/ many/ often) pens does he have?

5. Hai is sitting (in/ on/ at) front of Long.

6. She (want/ wants/ don’t want) some butter.

7. Do you have (a/ any/ some) tea?

8. (When/ Where/ Who) are they waiting for?

9. Is your city bigger than this city? – No, it’s (small/ smallest/ smaller) than this city.

10. Do you help your mother (for/ about/ with) the housework?

ĐÁP ÁN

Câu 1

1. C

2. A

3. C

4. D

  5. B

6. B

7. C

8. B

9. D

10. C

Câu 2

1. goes

2. often

3. ride

4. many

5. in

6. wants

7. any

8. who

9. smaller

10. with

Câu 3

1. are practicing

2. goes

3. are going to visit

4. lives

5. brushes – goes

6. play – are playing

Câu 4

1. Where does Nam watch T.V ?

2. How often does he go jogging ?

3. How often does she read ?

4. What do you often do in your free time ?

5. Do they go to school on Sunday ?

6. What would they like ?

7. How much is his pen ? / How much does his pen cost?

8. What’s the weather like in the fall ?

9. How does her brother go to work ?

10. How long are you going to stay ?

Câu 5

1. are going   ”   go.                                                         6. some   ”   any.

2. go   ” goes / friend  ” friends                                     7. am   ”   are.

3. goes  ”  go.                                                                  8. is   ”   are.

4. play sometimes   ”   sometimes play.                          9. many milks   ”   much milk.

5. are   ”   is.                                                                    10. on   ”   in.

Câu 6

1. I’m shorter than my brother /   I’m not as tall as my brother.       6. …….to school on foot everyday.

2. …… name is Minh.                                                         7…….. is her daughter.

3. ……..drinhk is tea                                                           8. …….is the biggest.

4. ……..go fishing.                                                              9. …….are four

5. ……..to the right of the bookstore.                                 10. …….past six.

Câu 7

1. What’s the weather like in the fall ?

2. When it’s cold, we play soccer.

3. What does she do when it’s cool ?

4. How often do you do morning exercises ?

5. My sister doesn’t want a new bike.

6. We often have dinner at 6 p.m.

7. Nga is walking to the zoo at the moment

8. The children like toys but Thu doesn’t.

9. How much water do they want ?

10. It’s often hot in the summer.

Câu 8

1. Yes, he does.

2. He jogs, plays soccer and table tennis.

3. He plays with his friends.

4. He sometimes goes fishing.

5. Yes, he does.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Văn Trà. Äá»ƒ xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net Ä‘ể tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh Ã´n tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trần Quý Hai
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Tịnh An

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button