Lớp 8

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Nam Hà

Dưới đây là Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Nam Hà Ä‘ã được Ôn Thi HSG biên soạn. Với các dạng đề khác nhau, các em sẽ có cÆ¡ hội luyện tập và chuẩn bị thật tốt cho kì thi chọn học sinh giỏi lớp 8. Mời các em cùng xem chi tiết tÆ° liệu ngay sau đây.

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 8 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS NAM HÀ

1. Đề số 1

SECTION I. LISTENING (4pts)

Task 1. Listen to the recording and fill in the blanks (2pts).

1. I ………………………………. because I can make a difference in our community.

2. I’ve made many new friends, and I ………………………… much more self-confident.

3. Volunteering is special to me …………………………. I can help others.

4. It’s special ……………………………….. I can see how happy the ………………………. are when they learn.

Task 2.  Listen and choose the correct answers (2pts).

Conversation 1:

1. Why does Lan think that she can’t go to Nga’s party?

A. She hasn’t finished her homework.

B. She doesn’t want to go to Nga’s party.

C. The party is on her school day.

2. What has Lan decided to do?

A. She will not go to Nga’s birthday party.

B. She can finish her homework first and go to the party later.

C. She can ask her sister to help her with her homework.

Conversation 2:

3. What is the problem with Minh?

A. He doesn’t like parties.

B. He often lies to his friends.

C. He has no friends.

4. What can be the result of Minh’s habit?

A. He doesn’t any friends.

B. He will quit his class.

C. His friends will stop trusting him.

SECTION II. LANGUAGE FOCUS : (4pts)

1. Phonetics  (1pt)

1.1. Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest. Circle your option (0,6 pt)

1. A. expensive        B. relatives               C. president               D. special

2. A. accommodation          B. question                C. information                      D. nation

3. A. volcano            B. famous                  C. carve                     D. lake

4. A. hospital            B. promise                 C. shock                     D. cover

5. A. result                B. destroy                 C. simple                   D. construct

6. A. called                B. closed                    C. missed                   D. planned

1.2. Choose a word in each line that has different stress pattern from the others. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. (0,4 pt)

Ex: A. theater                      B. career                    C. cinema                  D. gallery

Answer: B

1.A. scissors              B. object                    C. wardrobe              D. transmit

2.A. comfortable      B. commercial          C. generous              D. demonstrate

3.A. experiment        B. assistant                C. sociable                D. equipment

4.A. advice                B. beauty                   C. picture                   D. postcard

2. Lexical – Grammar  (3pts)

2.1. Circle the best option A, B, C or D to complete the following sentences.

1. Last week my child  …………… to the biggest zoo in town by my wife.

A. took                                 B. were taken              C. went                   D. has gone

2. Hoa is reading short stories …………. Jack London.

A. of                           B. from                       C. by                                    D. with

3. John ………….. Susan to go out with him but her parents didn’t let her out.

A. insisted                 B. suggested              C. invited                           D. helped

4. This book is …………….  that I try to read it from beginning to end at one time.

A. so interesting                                      B. so interested          

C. such interesting                                  D. too interesting

5. “Let it be” is a famous song ……………. . It is one of the best works by this band.

A. singing by the Beatles                B. was sung by the Beatles

C. sung by the Beatles                                 D. sang by the Beatles

6. My mother ………….. me that I should wake up earlier.

A. told to                    B. said                      C. was told                        D. said to

7. Hung is …………… do the crossword puzzles.

A. intelligent enough to                   B. intelligent enough

C. enough intelligent                                   D. enough intelligent to

8. When I was young, I used ……………. on a farm.

A. live            B. to live                    C. to living                D. living

2.2. Give the correct form of each verb in bracket to complete the following sentences (1pt)

1. I’ve decided (stop) ………………………….…………smoking.

2. I (visit) ………………………………..Singapore two years ago.

3. “Do you mind if I sit here?” – “I’d rather you (sit)…………………. over there.”

4. We are tired of (work)………………..……… for low salary.

5. When he came, I (cook) ……………………………… dinner.

6. (you/do) ………………………… the homework yet?

7. Mai is in her room. She (play) ……………………….. the guitar.

8. The teacher said that we should (not make)  …………………..…… noise in class.

9. Water ……………………..……(cover) most of the Earth’s surface.

10. The gate ……………….…………(lock) at 6.30 p.m everyday.

2.3 Fill in each blank with one suitable preposition  [Điểm neo] (0,4pt).

1. She is talking…………her students in the school yard.

2. My new house is different……….my old house.

3. Mr. Minh is a journalist. He writes ………..Tuoi Tre newspaper.

4. I often help my parents …………….…….the housework after school.

2.4. Supply the correct form of the words in the brackets to complete the sentences below. (0,4pt).

1. Their children have quite …………………………. characters. (DIFFERENCE)

2. My house is on the top of a hill. It’s very ………………………. there in the fall.(WIND)

3. Bell ………………………………………….. demonstrated his invention. (SUCCESS)

4. Every day, there are two …………………… from Da Nang to Ho Chi Minh city. (FLY)

2.5. There is one mistake in each of the following sentences. Find out, underline and correct it. (0,4pt)

1. He has waited there for a quarter past six.                                     (1)………………..

2. He is very happy now. Because his bike is repaired yesterday     (2) …………………..

3. I am interesting in the rice–cooking contest you organized yesterday.    (3) ………………………..

4. I don’t know where is he living now.                                        (4) ……………………

SECTION  III.  READING: (6pts)       

3. Read the passage below and choose the best option (A, B, C or D) for each space. Circle your option (2,5pts)

            Da Lat lies on Lam Vien plateau, in the Central Highland province of Lam Dong, 300 kilometers north of Ho Chi Minh city. Da Lat is a well-known city (1) ______ all the people who have been there once. Da Lat is known (2) ______ a city of pine trees, waterfalls and flowers. Da Lat is described as a forest of flowers with (3) ______ colors and various species. Flowers can be found (4) _____ and in any season. We can see flowers in Da Lat in the parks, (5) _____ of the houses, in the gardens etc. Da Lat has the widest range of orchid varieties in the country. Da Lat has (6) _____ rivers and canals but it has many picturesque waterfalls. It takes tourists several days (7) _____ all the waterfalls in the area. The famous Cam Ly Falls is only 3 kilometers (8) _____ the town center. The Prenn Falls is 10 kilometers in the south of Da Lat. The water (9) _____ down like a white shade. Da Lat people are very (10) _____ of it. They always boast to tourists about it in the first place. Around the Prenn Falls is the valley of various flowers and pine hills.

 1. A.  attracts

B. attracting

C. attracted

D. attractive

 2. A. as  

B. like

C. same

D. similar

 3. A. different

B. difficult

C. differ

D. difference

4. A. somewhere

B. anywhere

C. nowhere

D. everywhere

 5. A. behind

B. next to

C. opposite

D. in front

 6. A. few

B. little

C. much

D. lots

 

7. A. visit

B. visiting

C. to visit

D. visited

 

 

 8. A. in

B. at

C. to

D. from

 

 

 9. A. falls

B. goes

C. pours

D. walks

 

 

10. A. pride

B. priding

C. prided

D. proud

 

         

4. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space. 

            Now you are in grade 8 and you already (1) …………………… some English. You have learnt English (2) ………………… three years. If you go to Britain, people there will understand (3) ……………… you say and you will understand them (4) ………………… they speak about things that you know. All the people who live in Britain can (5) ……………… English, but not all the people (6) ………… English in that country.

            Great Britain is not a large country. It is much (7) …………….. than France. It has four (8) ……………….: England, Wales, Scotland and Northern Ireland.

            England is the (9) ……………… part of the country and has always been the strongest, English is the national (10) ………………… in all parts of Britain.

5. Read the text then answer T or F compare with the content of the text. T means right, F means wrong. (1pt)

            It is a custom in Britain and in most European countries to celebrate a person’s day. Members of the family and close friends are supposed to be present at the party. If they can’t come they may send a gift by post. At the birthday party, the person who gives birth day party opens all the gifts in front of all the people present and thanks them for the gifts.

            The mother usually makes a birthday cake, or if she can’t, she may order one from a cake- shop. A number of candles are placed on the top of the cake and will be lighted when the party starts. The number of candles is also the age of that person. After the light is out they all sing a song “ Happy birthday to you….” Then they play some games or sing or dance together.

Answers:

1. Only in Britain people celebrate people’s birthday.

2. Only dear friends and members of the family are present.

3. Some people may send gifts if they can’t go to the party.

4. They open the gifts in front of their friends at birthday party.

5. Father always makes the cake for the party.

6. Mother can buy a birthday cake at the cake shop.

7. The cake is placed on the top of the candles.

8. The candles will be lighted at the beginning of the party.

9. The number of the candles is also the age of the person.

10. They don’t sing any song at the party.

SECTION IV.  WRITING: (4pts)         

6. Read the first sentence, and then complete the second sentence with the same meaning. (2pts)

1. Nam does not play badminton as well as he used to.

=> Nam used to ……………………………………………………………………………………………….

2. It’s unnecessary for us to drive so fast..

 => We don’t ………………………………………………………………………………………………….

3. “Please show me your homework” the teacher said.

  => The teacher asked …………………………………………………………………………………….

4. Keeping the environment clean is very important.

=> It’s            

5. They will show the time machine to the public when they finish it.

=> The time machine          

6. If you don’t rest yourself, you will be ill.

=> Unless……………………………………………………..………………..

7. Please don’t make any noise, I’m very tired.

=> I ‘d rather            

8. The nurse covers the burn with ice. The ice helps ease the pain.

=> In order to           

Question 7. Imagine or retell a trip to one famous place in Viet Nam, write a passage of more than 120 words to talk about your trip. (Do not mention your name in the passage) (2pts)

ĐÁP ÁN

SECTION I. LISTENING (4pts)

Task 1. Listen to the recording and fill in the blanks (5 x 0,4 = 2pts).

1. volunteer               2. feel             3. because                  4. because – children

Task 2.  Listen and choose the correct answers (4 x 0,5 = 2pts).

Conversation 1:  1. A                      2. B

Conversation 2:  3. B                      4. C

SECTION II. LANGUAGE FOCUS: (4pts)

1. Phonetics  (1pt)

1.1. Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest. Circle your option  (0,1 x 6 = 0,6 pt)

1. A                 2. B                 3.  C                4. D                 5. A                 6. C

1.2. Choose a word in each line that has different stress pattern from the others. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. (0,1 x 4 = 0,4 pt)

1. D                 2. B                 3. C                 4. A

2. Lexical – Grammar  (3pts)

2.1. Circle the best option A, B, C or D to complete the following sentences. (0,1 x 8 0,8pt)

1 – B   2 – A 3 – C   4 – A

5 – C   6 – D   7 – A   8 – B

2.2. Give the correct form of each verb in bracket to complete the following sentences (0,1 x 10 = 1pt)

1. to stop                    5. was cooking          9. covers

2. visited        6. Have you done     10. is locked

3. sat               7. is playing  

4. working     8. not make   

2.3 Fill in each blank with one suitable preposition (0,1 x 4 = 0,4pt).

1 – to  2 – from         3 – for 4 – with

2.4. Supply the correct form of the words in the brackets to complete the sentences below. 

1. different                2. windy                     3. successfully                      4. flights

2.5. There is one mistake in each of the following sentences. Find out, underline and correct it. (0,1 x 4 = 0,4pt)

Mistake

Correction

Mistake

Correction

1. for

since

3. interesting

interested

2. is

was

4. is he

he  is

SECTION  III.  READING: (6pts)       

3. Read the passage below and choose the best option (A, B, C or D) for each space. Circle your option 

1. B attracting           2.A as                         3.A different 4.B anywhere            5.D in front        

6.A few          7.C to visit     8.D  from       9.C pours                   10. D proud

4. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space. (10 x 0,25 = 2,5pts)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

know/

(study)

for

what

if

speak/

(say)

are

smaller

parts/

(regions)

largest/

biggest

language

5. Read the text then answer T or F compare with the content of the text. T means right, F means wrong. (10 x 0,1 = 1pt)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

F

F

T

T

F

T

F

T

T

F

SECTION IV.  WRITING: (4pts)         

6. Read the first sentence, and then complete the second sentence with the same meaning. (8 x 0.25 = 2pts)

1. Nam used to play badminton better (than he can/ does now)

2. We don’t have/ need to drive so fast.

3. The teacher asked me to show him/ her my homework.

4. It’s very important to keep the environment clean.

5. The time machine will be shown to the public when it is finished.

6. Unless you rest yourself, you will be ill.

7. I’d rather you didn’t make any noise, I’m very tired.

8. In order to ease the pain, the nurse covers the burn with ice.

7. Imagine or retell a trip to one famous place in Vietnam, write a passage of more than 120 words to talk about your trip. (Do not mention your name in the passage) (2pts)

– Well organized: 0,5 pt

– Good content: 1 pt

– Right spelling and grammar: 0,5 pt

2. Đề số 2

PHONETICS

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answers (A, B, C, or D) in the numbered box. (14 p)

  1.  

A. excursion

B. fur

C. hurt

D. bury

  1.  

A. seizure

B. measure

C. confusion

D. tension

  1.  

A. food

B. mood

C. foot

D. shoot

  1.  

A. thus

B. thick

C. thing

D. thin

  1.  

A. off

B. of

C. safe

D. knife

  1.  

A. daughter

B. laughter

C. taught

D. caught

  1.  

A. promise

B. devise

C. surprise

D. realise

II. Choose the word that has different stress pattern in each line (6 p) :

  1.  

A. suggest

B. report

C. profit

D. career

  1.  

A. volcano

B. jungle

C. marine

D. surround

  1.  

A. attend

B. public

C. damage

D. practice

VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answers (A, B, C, or D) in the numbered box. (30 p)

1.  “ Who sings best in your school?” – “ Mai ………. .”

  A. sings

B. is

C. has

D. does

2. “ Will you come to the party tomorrow?” – “ I will if I …….. no visitors.”

  A. have

B. will have

C. had

D. am having

3. Please, ask them ………. in this area.

  A. don’t smoke

B. not smoke

C. to not smoke

D. not to smoke

4. I think he …….. better not encourage the students to take extra lessons.

  A. will

B. should

C. could

D. had

5. Every body in both cars …….. injured in the accident last night.

  A. is

B. are

C. was

D. were

6. ………. to have lunch with us today?

  A. Do you like

B. Would you like

C. Will you like

D. Have you like

7. Let’s go out for a walk, ……… ?

  A. do we

B. don’t we

C. won’t we

D. shall we

8. Drinking and smoking will do great harm ……… people’s health.

  A. to

B. for

C. with

D. in

9. He always ……….. .

 A. avoids to meet  me

B. avoiding to meet me

C. avoids meeting me

D. to avoid meeting me

10. My parents are going to take three days……………..….next month to help my brother move his house.

 A. at 

B. over

  C. off

D. out

11. In my class, Trung was responsible ……………..…. the teacher ……………..…. keeping the class in order while she went out. 

A. to/ for

B. to/ in

  C. with/ for

D. for/ for

12. The scheme allows students from many countries to communicate……………..….

A. with other

B. themselves

  C. each other

D. with one another

13. Have you ever read anything……………..….Earnest Hemmingway?

A. by

B. of

  C. from

D. for

14. Not a good movie,……………..….?

A. did it

B. didn’t it

  C. was it

D. wasn’t it

15. Hurry up! They have only got……………..….seats left.

A. a lot of

B. a few

  C. a little

D. plenty of

ĐÁP ÁN

PHONETICS :  I. & II.      :                                                                                                                 20 points  =  10 x 2

1D

2D

3C

4A

5B

6B

7A

8C

9B

10A

VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence:                                                        30 points  =  15 x 2

1. D     2. A     3. D    4. D    5. C     6. B     7. D     8. A     9. C     10. C  

11. A   12. D   13. A   14. C   15.B

II. There is one mistake in each sentence. Find the mistake …..                                                                10 points  =  5 x 2

1. B               2. A                 3. B        4. C            5. A            

III. Supply the correct tense or form of the verb given in brackets:                                                        10 points  =  10 x 1             

1. arrives ;    will ___ show            

2. was seen ;       was wearing             

3. have searched ;      lost

4. had ;          was repairing            

5. was sitting ;    was reading

IV. Complete the sentences by filling in each blank with the correct form ….                                         10 points  =  5 x 2

1. enjoyably  2. uncomfortable      3. replacement          4. misunderstood      5. teammates  

D. READING

I. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D ……:                                                       10 points  =  5 x 2

1. A        2. D     3. A     4. D  5. B

II. Read the passage and choose the correct answer in A, B, C or D.                                                      20 points  =  10 x 2

1. C       2. B        3. A        4. D      5. D      6. A      7. C       8. C      9. C         10. B

III. Fill in each numbered blank ONE suitable word:                                                                               20 points  =  10 x 2

1. school        2. worse         3. them           4. this 5. of   

6. for   7. improve     8. much          9. prize           10. held

E. WRITING

I. Finish each of the following sentences ……                                                                                         20 points  =  10 x 2

1. The teacher asked her class   if they remembered what they had   to do.

2. Is this   the best restaurant you could find  ?

3. John’s   played  chess for half an hour.

4. It will   be impossible for them to come on Sunday.

5. The car   cost me only a few hundred pounds.

6. These   curtains were made by your mother, weren’t they?

7. He can make   most people understand him when he speaks English.

8. We didn’t   arrive in time/ early enough to see the first film.

9. Unless    we leave now, we will miss the train.

10. He’s   visiting England for the first time.

II. Make complete sentences from the following sets of words and phrases provided:                           20 points  =  10 x 2

1. Our teachers always ask us not to make noise during our lessons.

2. We don’t think (that) this play was written by Shakespeare.

3. You will be told how to do it as soon as you get there.

4. Nam said to me that if it rained that night he would not go anywhere.

5. Is it necessary to book tickets for the soccer match in advance?                             

6. When Peter was a child in Australia, he went swimming almost every day.         

7. Mai found it hard to concentrate on her book because of the noise.            

8. My brother wanted to buy the laptop advertised on television early this morning.

9. She did not say anything in order not to make him angry.

10. The boy talking to your mother there is my classmate.

3. Đề số 3

I. Circle the letter A, B, C or D of the word whose underlined part pronounced differently from the rest.

1

A

popular

B

body

C

knowledge

D

comfort

2

A

bought

B

shout

C

owl

D

abound

3

A

cease

B

ease

C

meadow

D

decrease

4

A

father

B

gather

C

hang

D

plank

5

A

chase

B

amaze

C

grand

D

laziness

6

A

fill

B

till

C

title

D

mill

7

A

crimes

B

demands

C

envelopes

D

tools

8

A

morning

B

mourn

C

pour

D

tour

9

A

range

B

foggy

C

huge

D

gymnastics

10

A

fond

B

pond

C

follow

D

of

 

II. Find and circle  the letter A, B, C or D of the word which has a different stressed syllable

 

1

A

gravity

B

pharmacy

C

family

D

invitation

 

2

A

seldom

B

amount

C

Sunday

D

thirty

 

3

A

subtraction

B

pharmacy

C

memory

D

element

 

4

A

thirteen

B

divide

C

married

D

decide

5

A

lengthen

B

minus

C

mosque

D.

tattoo

 

                   

III.  Circle the best answer to complete each sentence.

1. Ann won’t be going to the meeting, and ………….

A. her friends won’t neither.

B. neither will her friends.

C. her friends will either.

D. her friends won’t, too.

2. Don’t worry; some day you will get ………….English.

A. used to speak

B. use to speak             

C. use to speaking

D. used to speaking

3. Tom…………. that he could not attend classes next week.

A. said his teacher

B.told to his teacher   

C. told his teacher

D. spoke to his teacher

4. …………. so many people been out of work as today.

A. Never before have

B. More than ever before

 

 

C. In the past, there never have  

D. Formerly, there never were

 

 

5. When his wife arrived home after a hard day at work, he was sitting on the sofa, ……

A. watched TV.

B. watch TV.           

C. watching TV.

 D. was watching TV.

6. The duties of the new secretary are to answer the telephone, to type letters, ………….

  A. and to do the bookkeeping.       

B. do the bookkeeping

 C. and do the bookkeeping.

D. and the bookkeeping.

7. The greater the demand for a product, ………….the price.

A. higher

            B. the highest                

C. the higher.

D. the high

 8. American use sports …. interest  in  health and fitness and ……. their leisure time.

A. to express/to occupy

B. to express/ occupying

C. expressing/occupying

D. expressing/ to occupy

9. Stephen  wouldn’t have had an accident ………….. too much.

A. if he didn’t drink

B. unless he would drink

 

 

C. if he hadn’t drunk

D. unless  he had drunk

 

 

10.  …………  people nowadays have more free time, they do not always spend it wisely.

A. Despite

B. However

C. But

D. Although

ĐÁP ÁN

I. Circle the word whose underlined part pronounced differently from the rest.

 1. D    2. A     3. C     4. A     5. C     6. C     7. C     8. D     9.B      10. D

II. Find and circle  the word which has a different stressed syllable .

1. D     2. B     3. A     4. C     5. D

III.  Circle the best answer to complete each sentence.

1B

4A

7C

10D

13A

16C

19B

22D

25B

28C

2D

5C

8A

11C

14A

17D

20D

23C

26C

29A

3C

6A

9C

12D

15A

18C

21B

24D

27A

30D

IV. Find the incorrect underlined part. Circle your choice A, B, C or D.

1. C     2. C     3. A     4. A     5. C     6. B     7. C     8. B     9. B     10. D

V. Give the correct tense or form of the verbs in brackets:

1. to discover/had lied

2. didn’t expect/to be introduced

3. tries/to save/retires/will have saved

4. is being delivered/to stay/to check/hasn’t been damaged

5. has/getting/irritating

6. has looked (has been looking)/hasn’t been able/to find

7. to make/throw

VI. Give the correct form of the words in brackets.

1. terrified                 2. enlarged     3. sleepless    4. truthfully               5. creator

6. uneconomical       7. furry           8. freedom     9. ambitiously           10. speedy

VII. Read the 02 following passages and circle the best answer A, B, C or D.

Passage A:

1.c

2.a

3.d

4.c

5.b

6.a

7.d

8.b

9.c

10.d

Passage B::     1. B   2. A                 3. D                 4. C                 5. C

VIII:  Choose from the phrase A-H the one which fits each gap.

 1a       2.e       3.d       4.b       5.g

IX. Each of the following sentences contains an error, find and correct it

1. is- are                     2. between- among               3. sleeper- sleepy    

   4. unaware- aware     5. speak out- speak up     6. few- little  

   7. or – nor            8. develop- developing           9. do- did

  10. feared- fear

X. Rewrite each of the following sentences in such a way that it has the same meaning as the printed above sentence.

1. Andrew suggested going for a walk in the park. / Andrew suggested that they should go for a walk in the park

2. He broke the world record at / on his second attempt.

3. Neither she nor I have been there before. / Neither have she and I been there before.

4. I was particularly impressed by her excellent command of English.

5. At no time was the result of the match in doubt.

6. This will be the first time the orchestra has played / performed outside London. 

7. Although Bill took a taxi, he arrived late at the meeting.

8. The house looks better now that it has been repainted.

9. The concert didn’t come up to our expectations.

10. Malaria is known to be caused by mosquitoes .

XI. Rewrite the following sentences, using the word in the bracket. The second sentence must be as close as possible in meaning to the first.

1. Whether we like the idea or not, we’ll have to go with him.

2. Which of the two books would you rather have?

3. It was in the balance whether he recovered or not.

4. In these plans everything has been covered.

5. Robert has a lot of confidence in himself.

6. You could hardly / couldn’t/ make out  the ship through the thick fog.

7. Tooth decay can be prevented if you brush your teeth regularly.

8. I would (‘d) rather read than watch TV.

9. He is widely regarded as being the best man for the job.

10. There is a ban on smoking on the plane.

XII. Find only one word to complete the following sentence.

1. pets

2. astronomers

3. career

4. playwright

5. pianist

6. without

7.  favo(u)r

8. fear

9. under

10. purpose

4. Đề số 4

Question 1:

a. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in the same line. ( 5p)

1. A. creative                        B. creation                 C. creature                 D. create

2. A. insect                            B. percent                  C. wetland                 D. extinct

3. A. helps                             B. arrives                   C. likes                       D. laughs

4. A. frightened                    B. stamped                C. walked                  D. watched

5. A. serious                          B. thousand               C. found                     D. around

b. Pick out the word that has the stress syllable differently from that of the other words.(5p)

1. A. biologist                       B. endangerment      C. priority                  D. vulnerable

2. A. survive                         B. product                 C. reserve                  D. enact

3. A. bamboo                        B. panda                    C. parrot                    D. wildlife

4. A. universal                      B. horizontal             C. potential               D. preferential         

5. A. subsequent                   B. undergo                 C. enterprise             D. government

Question 2: Choose the correct word or phrase to complete each sentence ( 20p)

1. But for the rain  we ……………………… our destination ages ago.

   A. reached                 B. would reach       C. would have reached           D. had reached

2. I was offered lamb or chicken, ……………… I like.

   A. neither of that       B. neither of which          C. of that neither      D. of which neither

3. David: You really have a nice dress, Kathy. I’ve never seen such a perfect thing on you.

   Kathy: …………………………… . I bought it at the shop near my house yesterday.

   A. I’m sure you like it                                      B. I suppose it is not bad                                          

   C. I’m glad you like it                                         D. I myself like it very much

4. My son didn’t feel well.  …………….., he didn’t go to work yesterday.

   A. However                        B. Therefore              C. So                           D. But

5. Don’t let me disturb you; please get ……………… your writing.

   A. on with              B. in with                   C. with                       D. in

6. I don’t like this chocolate. I like ……………… chocolate.

   A. some others                  B. another                  C. some other            D. one other

7. Her blouse didn’t fit her well. …………………………..

   A. So her skirt didn’t                                            B. So didn’t her skirt

   C. But her skirt didn’t                                          D. But her skirt did

8. Physics and mathematics interest him almost ……….

   A. alike                               B. the same                C. similarly               D. equally

9. I admit I suffer from a …………..of patience with such people.

   A. shortage             B. lack                        C. emptiness D. limit

10. Don’t start the next page ……………… you have finished the last test question.

A. until                                   B. while                     C. when                      D. since

11. They turned …………at the party, despite the awful weather.

A. round                                B. in                            C. back                       D. up

12.       – “Do you like frog’s legs?”

            – “……………them, I don’t really know.”

A. Never try                                                  B. Not to have try    

C. Never having tried                                              D. Never had tried

13. The ……….between the rich and the poor countries of the world is increasing.

     A. space                           B. gap             C. distance                D. interval

14. Although he was completely _______ as a furniture-maker, he produced the most beautiful chairs.

    A. unable                         B. uneducated           C. incapable D. untrained

15. My grandmother takes better photographs than ………………….

    A. my                                 B. I take                    C. me                          D. me take

ĐÁP ÁN

Question 1: (10p)

a. ( 5p )           1- C     2- D    3- B     4- A    5- A

b.  ( 5p )         1- D    2- B     3- A    4- C     5- B

Question 2: ( 20p )

1- C    

2- B    

3- C    

4- B    

5- A   

6- C    

7- D   

8- D   

9- B    

10- A

11- D 

12- C  

13- B  

14- D 

15- B  

16- A 

17- C  

18- D 

19- A 

20- A

Question 3:   ( 10p )

1. will have been living

2. is splitting

3. would have returned

4. sitting

5. hadn’t taken

6. retake

7. to leave

8. to be chosen

9. has been burning /  must (could) have forgotten

Question 4: ( 10p )

1. qualifications

2. stylishly

3. electrification

4. denial

5. assistance

6. disconnected

7. theoretically

8. humanitarian

9. cyclists

10. irresponsible

Question 5: ( 10p )

1. A     2.D      3.B      4.A      5.A      6.B      7.D      8.B      9.C      10.D

Question 6: ( 10p )

1. little / limited

2. even

3. nor / neither

4. below

5. are

6. survive / exist

7. heat

8. find

9. water

10. desert

Question 7: ( 5 p )               1.C      2.B      3.A      4.D      5.B

Question 8: ( 25 p )

a. ( 5p )          

1. too —> so

2. to repair —> how to repair

3. what —> which

4. knew —> had known

5. have ordered —> have been ordered

b. ( 10p )

1. It was not until midnight that Lan reached home.

2. There has been a considerable increase in the cost of living in the last few years.

3. The drop in the number of school leavers is said to have been caused by the fall in the birth rate between 1964 and 1977.

4. So confused and worried did the boy become that he left home.

5. Contrary to your opinion / what you believe / what you think, fat people are not always jolly.

6. So far I have written ten pages of the report.

7. “How do you like my new dress, John?” she said to John.

8. As soon as we receive your cheque, we shall send the goods to you.

9. Before these new machines were invented, people had to queue.

10. Is it the first time you used gestures to communicate?

5. Đề số 5

PART I: GRAMMAR

 Question 1 : Use the correct form of the verbs🙁 2ms  )

1. It is no wonder Jack was convicted of speeding. The speed limit is 30 miles an hour but he did at 50.He (not drive) so fast.

2. If you (take) your doctor’s advice, your health (not be) so bad now.

3. He refused (admit) that he (steal) that bicycle.

4. We suggested that medicine (advertise) on television (ban).

5. I could tell from the ( frighten) look on her face that something terrible (happen).

6. “Why didn’t you invite me to go to that dance?” ” Sorry. I wish I (can/invite) you to go with us

Question 2 : Supply the missing prepositions where necessary (2ms)

Yesterday we went shopping..(1)  the morning   (2)…. 10 o’clock, we felt tired, so we had some drink in a cafe We had lunch..(3)… 12 o’clock   and..(4)          the afternoon we stayed at home. ..(5)       the evening we went to the cinema, and I got to bed …(6)    11 o’clock. After breakfast …(7)   this morning we

hired bikes and biked round Brighton. We ‘re having a rest now, but …(8)….this evening we’re going …(9).. a concert, which begins…(10)…. 8.30.

Question 3: Fill in the spaces with A ,AN, THE or O (No articles): (2ms )

Once a famous boxer went to …(1)… restaurant to have ..(2)… dinner. He took off his coat at…(3).. door, but he was afraid that somebody would take it. So he took out ..(4)… piece of paper and wrote on it: “This coat belongs to Tom Brown,….(5)….  most famous boxer in ..(6)..     world; He will come back in………….(7)   few minutes.”   He fastened ..(8)…paper to (9)…coat and went into…(10)….restaurant to have his dinner.

ĐÁP ÁN

PART I: GRAMMAR

 Question 1 : Use the correct form of the verbs:

1.shouldn’t have driven.

2.had taken / would be.

3.to admit / had stolen.

4. Advertising /(should) be banned.

5. Frightened / had happen.

6.could have invited.

Question 2 :

1. in;  2. at;  3. at; 4. in; 5. in

6. at;  7. 0; 8. 0; 9. to; 10. at;

Question3

1. a; 2. 0; 3. the; 4. 0; 5.a/ the;

6. the; 7. the; 8. 0; 9. 0; 10. 0;

Question 4

1.famous; 2. medical; 3. promising; 4.instantly; 5.ability;

6.accordance; 7.proficiency; 8.advertisement; 9.succeeded; 10.denial;

Question 5 :

1. directly;  2.process; 3. comparison; 4. earn; 5. individual;

6. manage; 7.idea; 8. operate; 9. begin; 10 succeed;

Question 6:

1. run out of; 2. came across; 3. makes out; 4. look up; 5. stand by;

6. show oil; 7. waited on; 8. run over; 9. passed away; 10. settled;

PART II :

Question 1 :1. C; 2. D; 3. B; 4. A; 5. A

Question 2: 2.B; 3F; 4E; 5D; 6C

Question3: 2c; 3b; 4. c; 5. b; 6. d; 7. a; 8. b;

PART III :

Question 1 :

1. She has been living/ lived in that house since 1989

2. The man who lives next door is really unpleasant.

3. I would rather you delivered the sofa on Friday.

4. He regretted having said goodbye to his wife at the airport

5. It’s 10 years since they saw their uncle

6. John offered to carry Jane’ s case for her.

7. I really wish I had invited her to the party

8. If I hadn’t missed the bus this morning, I wouldn’t have been late for the class.

9. That exam made me feel worried

10 . At the age often ,1 always went to school with my best friend.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Nam Hà. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net Ä‘ể tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh Ã´n tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Bắc Hà
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Tô Hiệu

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button