Lớp 12

Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Chu Văn An Lần 3

Nhằm giúp các em có thêm tÆ° liệu để ôn tập và chuẩn bị thật tốt cho kì thi THPT Quốc gia sắp đến, hoc247 xin giới thiệu đến các em học sinh Bộ 5 đề thi thá»­ THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Chu Văn An Lần 3. Tài liệu gồm các đề thi khác nhau giúp các em luyện tập và tá»± đánh giá năng lá»±c của mình. Hy vọng tài liệu sẽ giúp các em ôn tập hiệu quả hÆ¡n và đạt kết quả cao trong kì thi sắp tới.

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ THPT QG NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THPT CHU VĂN AN LẦN 3

1. Đề số 1

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. 

Have you ever thought about the impact your name has on the way others perceive you? A recent study by Dr Simon Laham from the University of Melbourne and Dr Adam Alter from New York University Stern Business School reveals that people with easy to pronounce” names tend to be (1)…. more positively than those with “difficult to pronounce” names. The researchers found that people with more easily pronounceable names were more likely to be (2)….. upon favourably for political office, and that lawyers with easier sounding names made their way up the career (3)…… faster. Surnames from a wide range of nationalities were used in the study, and researches stressed that preferences were not (4)…… due to the  length of a name or how unusual it was, but rather how easy it was to say. Dr Laham believes the research highlights the kind of (5)….. that our everyday thinking is subject to. 

Question 1: A. reckoned        B. figured        C. evaluated    D. determined

Question 2: A. called             B. looked        C. come           D. put

Question 3: A. order B. stairs           C. scale           D. ladder

Question 4: A. hardly             B. plainly         C. barely         D. merely

Question 5: A. weights          B. angles         C. biases          D. turns

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. 

Question 6: Through the mass media, people have more opportunities to connect by each other, cooperate and share information and personal experiences. 

            A. share           B. personal      C. by   D. Through

Question 7: Not only John but also his friends wants to buy this race horse

            A. wants          B. race horse   C. but also       D. only

Question 8: Capital punishment aims to hinder people from committing such crimes.

            A. Capital        B. crimes         C. committing             D. hinder

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions 

Question 9: My advice to you is to write a list of all the tasks you have to do and prioritise them.

            A. arrange in order of precedence      B. badly plan 

            C. disperse over a wide area   D. neglect in favour of 

Question 10: They have gone to great expense to track the prisoner down and bring him to justice.

            A. used a lot of ways B. tried a lot    C. saved a lot of money          D. spent a lot of money

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

            In science, a theory is a reasonable explanation of observed events that are related. A theory often involves an imaginary model that helps scientists picture the way an observed event could be produced. A good example of this is found in the kinetic molecular theory, in which gases are pictured as being made up of many small particles that are in constant motion. 

            A useful theory, in addition to explaining past observations, helps to predict events that have not as yet been observed. After a theory has been publicized, scientists design experiments to test the theory. If observations confirm the scientists’ predictions, the theory is supported. If observations do not confirm the predictions, the scientists must search further. There may be a fault in the experiment, or the theory may have to be revised or rejected. 

            Science involves imagination and creative thinking as well as collecting information and performing experiments. Facts by themselves are not science. As the mathematician Jules Henri Poincare said: “Science is built with facts just as a house is built with bricks, but a collection of facts cannot be called science any more than a pile of bricks can be called a house.” 

            Most scientists start an investigation by finding out what other scientists have learned about a particular problem. After known facts have been gathered, the scientist comes to the part of the investigation that requires considerable imagination. Possible solutions to the problem are formulated. These possible solutions are called hypotheses. In a way, any hypothesis is a leap into the unknown. It extends the scientist’s thinking beyond the known facts. The scientist plans experiments, performs calculations and makes observations to test hypotheses. For without hypotheses, further investigation lacks purpose and direction. When hypotheses are confirmed, they are incorporated into theories. 

Question 11: In the fourth paragraph, the author implies that imagination is most important to scientists when they ________ 

            A. gather known facts.                       B. formulate possible solutions to a problem.

            C. evaluate previous work on a problem.       D. close an investigation. 

Question 12: The word “this” in line 3 refers to ______. 

            A. the kinetic molecular theory           B. an observed event 

            C. an imaginary model                        D. a good example 

Question 13: According to the second paragraph, a useful theory is one that helps scientists to ______

            A. find errors in past experiments.      B. publicize new findings. 

            C. observe events.                   D. make predictions. 

Question 14: The word “related” in line 1 is closest in meaning to _______. 

            A. completed B. identified    C. described    D. connected

Question 15: The word “supported” is closest in meaning to _______. 

            A. upheld        B. investigated            C. finished      D. adjusted

Question 16: In the last paragraph, what does the author imply a major function of hypotheses?

            A. Communicating a scientist’s thoughts to others.    B. Sifting through known facts.

            C. Linking together different theories.           D. Providing direction for scientific research.

Question 17: Which of the following statements is supported by the passage? 

            A. A good scientist needs to be creative. 

            B. It is better to revise a hypothesis than to reject it. 

            C. Theories are simply imaginary models of past events. 

            D. A scientist’s most difficult task is testing hypotheses. 

Question 18: The author refers to a hypotheses as “a leap into the unknown” in order to show that hypotheses ___________. 

            A. require effort to formulate             B. are sometimes ill-conceived

            C. go beyond available facts D. can lead to dangerous results

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Question 19: His jokes were so boring that most people completely switched off

            A. stopped off            B. paid attention         C. left it off          D. didn’t pay attention

Question 20: He was a bit behind at the beginning of term, but on the whole he has put up a good show.

            A. appeared clearly                 B. done badly            

            C. done well               D. performed excellently

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 21: A. preparing      B. arrangement            C. challenging             D. relation

Question 22: A. employee      B. limitation    C. sympathize             D. vegetarian

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges. 

Question 23: 

– Cynthia: “Hi, Victor, Do you think it’s possible for us to have a talk some time today?”

– Victor: “I’d love to, but ______” 

            A. I’ve got a tight schedule today.     B. I’m pretty tight schedule today.

            C. It has a pretty tight schedule today.          D. I’m fine now. 

Question 24:  

– Jill “Could you save my place for me, please? Nature’s calling.” 

– Stranger: “____________” 

            A. Sure. But hurry. The line is moving fast.   B. Yes, please. But a minute or so.

            C. No, I can’t. I’m in a hurry.                             D. No problem. But the line is moving fast.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Question 25: _______ a scholarship, I entered the frightening and unknown territory of private education.

            A. To be awarded                   B. Having awarded    

            C. To award                D. Having been awarded

Question 26: By the end of next month, Mary and I _______ out with each other for three years.

            A. will be going          B. having been going C. will have been going          D. will go

Question 27: It must be true. I heard it straight from the _______ mouth. 

            A. horse’s        B. camel’s        C. dog’s           D. cat’s

Question 28: I have English classes _______ day – Mondays, Wednesdays and Fridays.

            A. all other      B. every other             C. each other           D. this and the other

Question 29: My music teacher suggested that we ________ for an hour before breakfast.

            A. practice       B. practicing    C. be practiced            D. to practice

Question 30: I only have to keep on waiting, _______? 

            A. won’t I        B. don’t I         C. haven’t I     D. mustn’t I

Question 31: Today is _______ hot in the burning sun of summer. 

            A. warmly       B. terrifiedly   C. scorchingly             D. scorching

Question 32: As I liked your photo, I had it _______. 

            A. enlarge        B. be enlarged             C. to enlarge   D. enlarged

Question 33: Caught in the very act, he had no _______ but to confess. 

            A. alternation B. alternating C. alternative D. alternate

Question 34: He finished the paintings _______ for the exhibition. 

            A. for the time being   B. from time to time   C. in good time           D. time after time

Question 35: Hello, Is that 22103575? Please put me _______ to the manager. 

            A. across         B. over            C. up   D. through

Question 36: Some officials proposed to increase the _______ on tabacco.

            A. duty            B. money         C. salary          D. fee

Question 37: Dick tried to place the _______ on others for his mistakes. 

            A. denial         B. blame          C. hurt             D. complaint

Question 38: ______ we invested in telecommunication industry, we would be rich by now.

            A. Had            B. Should        C. Were           D. Will

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. 

Question 39: Tim read articles about the company very carefully. He then was able to answer all interview questions. 

            A. If Tim reads articles about the company very carefully, he is able to answer all interview questions.

            B. Although Tim read articles about the company very carefully, he was able to answer all questions

            C. Tim read articles about the company very carefully whereas he was able to answer all interview questions. 

            D. Tim read articles about the company very carefully; therefore, he was able to answer all interview questions. 

Question 40: The building contractor wants this work to be finished soon. We have been working to a strict deadline. 

            A. As the deadline set by the building contractor for completing this work was drawing near, we had no choice but take our time over it. 

            B. We are under a lot of time pressure to complete this work by the deadline set by the building contractor. 

            C. We all pulled our weight to get this work finished prior to the imminent deadline set by the building contractor. 

            D. The sooner the building contractor want this work to be finished, the harder it is for us to make ends meet. 

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. 

Question 41: Laura has ruled out any meeting with Roger in the near future. 

            A. In all probability, Laura will never get together with Roger again. 

            B. Laura has decided never to meet Roger again. 

            C. Laura says that coming together with Roger is presently out of the question. 

            D. A future meeting between Laura and Roger doesn’t seem very likely. 

Question 42: Much as George loved travelling in Asia, he decided not to go to Indonesia because of his fears of terrorism. 

             A. Even though George liked touring Asia very much, he was afraid of the terrorism in Indonesia, so he chose not to go there. 

            B. As Indonesia had become a high-risk terrorism spot, George, who normally loved Asia was afraid to go there. 

           C. Although George likes touring Asia, ever since the threat of terrorism started, he hadn’t been to Indonesia. 

            D. George would have gone to Indonesia if he hadn’t been scared to terrorism so much because Asia was his favourite travel spot. 

Question 43: It’s a pity that you didn’t tell us about this. 

            A. I wish you told us about this.        B. I wish you had told us about this.

            C. I wish you would tell us about this.           D. I wish you have told us about this.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 44: A. influenced    B. wicked        C. expressed   D. reduced

Question 45: A. thus             B. thrill            C. third           D. enthusiasm

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

High maths abilities, bad school lives

            Teachers first noticed Cameron Thompson’s talent for numbers when he was four years old and at pre- school. Throughout primary school, Cameron Thompson’s best subject was maths. Then, when he was eleven, he took a maths test prior to entering secondary school. The test was out of 140; Cameron scored 141. ‘I broke the system,’ he recalls. 

            Since then, he has continued to progress quickly. He passed two GCSEs (maths and further maths) at the age of eleven, and then got the highest grade in his maths A-level before the end of that same academic year.  He is now fourteen years old and studying for a degree in maths; a remarkable achievement bearing in mind his age. 

            But his academic achievements have not always been matched by social success. ‘I have the social ability of a talking potato,’ he admits. In other words, he feels more at ease with numbers than among other teenagers. ‘Most people my age do despise me. I’ve been like this for years.’ 

            Communication is not one of Cameron’s strong points and, aside from the problems this causes socially, it is now beginning to affect his marks in mathematics. This is because at undergraduate level, he is expected to give reasons for his answers alongside the answers themselves. Cameron’s difficulty is that he often doesn’t know how he has arrived at the answers, even though the answers are usually correct. Cameron and his family have recently moved house and Cameron is due to start at a new school. He regards it as a chance to make a fresh start and make some friends. But his mother, Alison, has a few worries concerning his lack of social skills. While she describes Cameron as ‘very sensitive’, she also acknowledges that he is socially naive and often oblivious to signals from other people. 

            The new school specialises in dealing with students who, like Cameron, excel academically but find it difficult to relate to other students. And indeed, on his first day, Cameron did make a new friend – a boy called Tim – mainly owing to a shared dislike of Justin Bieber’s music. 

            Recently, a maths professor from Cambridge University has been looking at Cameron’s work. His advice to Cameron is perhaps surprising. Professor Imre Leader thinks Cameron should slow down, stop taking maths exams, and wait until he is eighteen before doing a degree. “There’s quite an important distinction” he explains, “between taking lots of exams as fast as you can, and relaxing and enjoying the level that you are at- what we call enrichment”, Professor Leader believes Cameron will do better in the long run if he stops trying to progress so quickly. And although Cameron does not want to finish his current degree, he isn’t making any academic plans beyond that. He goes to a weekly karate class after school. And recently, he went to a computer games convention with some friends from karate. 

            Since turning fourteen, Cameron’s feelings towards girls have changed. As he puts it, “I started to like them instead of being disgusted by them.’ He’s even been on a first date – without his parents. And in general, he feels less isolated and unusual than he did before. ‘There are other people like me – high maths abilities, bad school lives – I am not alone – Spooky.’ 

Question 46: Recently, Cameron has noticed _______ 

            A. a deterioration in his relationship with his parents. 

            B. an improvement in his social life. 

            C. a sudden improvement in his school life. 

            D. a loss of ambition academically. 

Question 47: Between the ages of four and ten, Cameron _______ 

            A. excelled at various school subjects. 

            B. didn’t really fulfil his promise at maths.

            C. demonstrated outstanding ability in maths. 

            D. allowed his passion for numbers to dominate his life. 

Question 48: Professor Leader thinks Cameron should _______ 

            A. continue with his degree.   B. have a temporary break from degree.

            C. give up maths completely for a few years.    D. try to increase the speed of his progress.

Question 49: Cameron met a boy at his new school who _______ 

            A. has something in common with him. 

            B. has even more severe problems with communication. 

            C. is even better at maths. 

            D. took a strong dislike to him from the first day. 

Question 50: Cameron’s problems with communication _______ 

            A. have been interfering with his ability to do maths work. 

            B. have been getting worse recently. 

            C. haven’t been affecting his popularity at school. 

            D. are irrelevant when he’s doing maths. 

ĐÁP ÁN

1. C

2. B

3. D

4. D

5. C

6. C

7. A

8. D

9. A

10. D

11. B

12. C

13. D

14. D

15. A

16. D

17. D

18. C

19. B

20. B

21. C

22. C

23. A

24. A

25. A

26. C

27. A

28. B

29. A

30. C

31. D

32. D

33. C

34. C

35. D

36. A

37. B

38. A

39. D

40. B

41. C

42. A

43. B

44. B

45. A

46. B

47. C

48. B

49. A

50. A

2. Đề số 2

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. stopped          B. watched      C. devoted      D. missed

Question 2: A. solution          B. reception     C. protection   D. suggestion

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. level               B. pressure                  C. cancel         D. respect

Question 4: A. horoscope       B. acknowledge          C. prestigious D. outstanding

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. 

Question 5: Two friends are talking about the benefits of swimming. 

– Daisy: “As far as I know, swimming is a really helpful thing for everyone to improve their health.”

– Mark: “____________________” 

            A. That sounds great.              B. I couldn’t agree with you more.

            C. Take part in this summer.   D. That’s fine for me. 

Question 6: Jane: “My first English test was not as good as I expected” 

Mike: “________________”. 

            A. Good heaven!                    B. Never mind, better job next time

            C. It’s good. Don’t worry.     D. That’s brilliant enough. 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Question 7: Last year he donated 1,000 USD to cancer research, ________? 

            A. doesn’t he   B. weren’t he   C. didn’t he     D. hadn’t he

Question 8: She was ________ out of 115 applicants for the position of Managing Director.

            A. short-changed        B. short-listed             C. shorted-sighted      D. short-handed

Question 9: He ________ smoke a lot, but after he developed a lung disease, he decided to quit smoking.

            A. used to       B. was used to            C. has been used to     D. got used to

Question 10: She didn’t walk home by herself ________ she knew that it was dangerous.

            A. so    B. because       C. despite        D. although

Question 11: Charles suggested ________ for a picnic, and we all agreed. 

            A. go   B. to go           C. that go        D. going

Question 12: We should have better law ________ to stop poaching. 

            A. enforcement           B. enlightenment         C. encouragement    D. endorsement 

Question 13: On attaining maximum size, ________ by drawing itself out and dividing into two daughter amoebas, each receiving identical nuclear materials. 

            A. the reproduction of the amoeba     B. the amoeba, which reproduces

            C. reproducing the amoeba     D. the amoeba reproduces 

Question 14: Our project was successful ________ its practicality. 

            A. in terms of B. with a view to        C. regardless                    D. on behalf of

Question 15: A crowd of ________ had gathered at the scene of the accident. 

            A. passerby     B. onlookers    C. chairmen     D. pedestrians

Question 16: What you’re saying ________ what you said earlier. 

            A. disputes      B. compromises           C. contradicts             D. interferes

Question 17: The damage was far more serious than ________ believed. 

            A. strongly      B. precedingly             C. initially       D. blissfully

Question 18: “Sorry for being late. I was ________ in the traffic for more than an hour.”

            A. carried on   B. taken after C. put off        D. held up

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. 

Question 19: He must have studied harder, but he was too lazy and that’s why he failed the exam.

            A. must           B. too C. that’s           D. the exam

Question 20: The pianist whom played in the concert last night was internationally famous.

            A. The             B. whom         C. in    D. was

Question 21: The result is a warming of the atmosphere, the so-called global warming, and possible ozone damage. 

            A. a     B. the C. so-called     D. possible

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Question 22: The number of amphibians on our planet is declining rapidly in both local mass extinction and population crashes. 

            A. reservation B. protection   C. disappearance         D. threat

Question 23: “A friend in need is a friend indeed”: Our friends have voiced their strong criticism of China’s escalation of tension on our continental shelf. 

            A. worsening the situation      B. facing the reality 

            C. easing the tension               D. improving the condition 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Question 24: Many people decided to give up eating meat and become vegetarians.

            A. cut up         B. put up         C. continue     D. use up

Question 25: Unless you get your information from a credible website, you should doubt the veracity of the facts until you have confirmed them elsewhere. 

            A. unaccuracy             B. falsehoodness         C. inexactness             D. unfairness

ĐÁP ÁN

1. C

2. D

3. D

4. A

5. B

6. B

7. C

8. B

9. A

10. B

11. D

12. A

13. D

14. A

15. B

16. C

17. C

18. D

19. A

20. B

21. D

22. C

23. A

24. C

25. C

26. D

27. B

28. A

29. C

30. D

31. C

32. A

33. B

34. D

35. B

36. B

37. A

38. B

39. A

40. B

41. B

42. A

43. B

44. C

45. A

46. B

47. D

48. C

49. B

50. D

3. Đề số 3

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1.     A. mended                  B. faced                      C. objected                 D. waited

Question 2.     A. breakfast                B. feature                    C. peasant                   D. pleasure

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3.     A. confide                   B. gather                     C. divide                     D. maintain

Question 4.     A. compulsory             B. certificate               C. category                 D. accompany

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5. She didn’t go yesterday, _________?

A. does she                             B. doesn’t she  C. did she                  D. didn’t she

Question  6. .Laura . . . . . . . . in Boston.

A. are born                              B. were born               C. was born                 D. born

Question 7.These facts may be familiar ………. you.

A. with                                    B. about                                  C. to                            D. into

Question  8 . ________get to know Jim, the more I like him.

A. For more                 B. More                                   C. The more               D. The most

Question  9.We like    policies.

A. American recent economic                         B. economic recent American

C. recent American economic                         D. recent economic American

Question 10. He fell down when he towards the church.

A. run                          B. runs                         C. was running                        D. had run

Question 11. He managed to win the race     hurting his foot before the race.

A. in spite of               B. despite of               C. although                             D. because of

Question 12    the letter, Tom will have left for Paris.

A. By the time we receive                                          B. before we receive

C. when we receive                                                    D. after we receive

Question 13:   UNESCO criteria for outstanding universal value to humanity, Trang An Scenic Landscape Complex was added to the World Heritage List in 2014.

A. Meeting                              B. Met             C. To meet                  D. Having met

Question 14: The teacher likes her essay because it’s very ______

A. imagination                        B. imaginable  C.imaginative  D. imaginary

Question 15: When being interviewed, you should _________what the interviewer is saying or asking you.

A. be related to                       B. be interested in       C. express interest to D. concentrate on

Question 16: We have been working hard. Let’s       a break.

A. make                                   B. find             C. do                           D. take

Question 17: The ______ prices of property in big cities may deter people on low incomes from owning a house there.

A. competitive                        B. forbidding C. prohibitive D. inflatable

Question 18. We were so looking forward to stretching out on the beach in the sunshine, but it _______ the whole time we were there.

A. poured with rain                                                     B. rained dogs and cats

C. dropped in the bucket                                            D. made hay while the sun shined

Question 19. Environmental groups try to stop farmers from using harmful _______ on their crops.

A. economy                 B. Agriculture             C. investments                        D. chemicals

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the un­derlined word(s) in each of the following questions.

Question 20: My uncle, who is an accomplished guitarist, taught me how to play.

A. skillful                    B. famous                                C. perfect                                D. modest

Question 21: Dozens of valuable works of art disappeared during shipment to the US.

A. authority                 B. security                               C. activity                               D. delivery

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: Some vegetables are grown without soil and artificial light.

A. real                         B. natural                    C. genuine                   D. true

Question 23: It is very difficult to tell him to give in because he is so big-headed.

A. wise                                    B. generous                 C. modest                   D. arrogant

ĐÁP ÁN

1-B

2-B

3-B

4-C

5-C

6-C

7-C

8-C

9-C

10-C

11-A

12-A

13-D

14-C

15-D

16-D

17-C

18-A

19-D

20-A

21-D

22-B

23-C

24-B

25-C

26-D

27-A

28-C

29-B

30-A

31-B

32-A

33-D

34-B

35-B

36-B

37-A

38-A

39-C

40-D

41-A

42-B

43-C

44-C

45-C

46-D

47-B

48-B

49-C

50-C

4. Đề số 4

Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from the other three in each question.

Câu 1: A. worm

B. worse

C. work

D. more

Câu 2: A. coughed

B. laughed

C. matched

D. weighed

Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Câu 3: The objective is to promote the role of inhabitants and communities in the development of a modern architecture imbued    national identity.

A. against        B. for   C. by   D. with

Câu 4:  .I must warn you I am not used to    so rudely.

A. speak                      B. be spoken   C. speak to me             D. being spoken to

B. Câu 5:        these two sources is considered green energy because they produce a lot of pollution when they are burned.

A. Both of       B. Because of  C. On account of        D. Neither of

Câu 6:  Some people feel a strong     to keep their cultural identities.

A. urge            B. wish            C. craving       D. pressure

Câu 7:  The lawyer rarely wears anything other than jeans and a T-shirt      the season.

A. whatever    B. whenever    C. wherever    D. however

Câu  8: Patients were             from the hospital because the beds were needed by other people

A. liberated     B. discharged  C. released      D. freed

Câu 9: Culture is the lens with which we evaluate everything around us; we         what is proper or improper, normal or abnormal, through our culture.

A. express       B. signal          C. evaluate      D. calculate

Câu 10:  I was rather embarrassed when John gave me such a(n)     gift.

A. affluent      B. extravagant C. rich D. well- off

Câu 11:The party was            I had expected

A. a hundred times funnier than         B. more a hundred times funny than

C. a hundred times more funny than  D. a hundred times funny more than

Câu 12:I can’t give you the report I   for today because I     .

A. promised – didn’t finish      B. have promised – haven’t finished

C. have promised – didn’t finish         D. promise – don’t finish

Câu  13:There  is  no  doubt  that  this  volume is _ for those interested in the syntax of free word order.

A. significance            B. of greatly significance

C. of great significance           D. in great significant

Câu  14:  Al’s under the         to decide by the end of the month whether to move his company.

A. horse           B. gun C. tree D. table

Câu 15: There is a possibility that Jack  will be late,             , I will take his place

A. so if            B. unless          C. if     D. if so

Câu 16: It is desirable that the plane as light as possible.

A. was B. is     C. were           D. be

Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following  questions.

Câu 17: Turmeric can help in boosting immune system and fight off free radical attacks in the system.

A. destroying  B. enhancing   C. weakening  D. stopping

Câu 18: He said he was only joking, but his comments were so close to the bone.

A. offensive    B. annoying     C. personal      D. respectful

Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Câu 19: I think Mr. John is on the level because he always tells the truth and never tries to deceive others.

A. honest         B. dishonest    C. talented      D. intelligent

Câu 20: Television also interferes with family life and communication.

A. conflicts     B. comes         C. chats           D. goes

ĐÁP ÁN

1

D

6

A

11

A

16

D

21

A

26

B

31

B

36

C

41

C

46

C

2

D

7

A

12

B

17

C

22

B

27

B

32

A

37

C

42

A

47

C

3

D

8

B

13

C

18

D

23

B

28

C

33

C

38

A

43

B

48

D

4

D

9

C

14

B

19

A

24

B

29

D

34

B

39

B

44

C

49

C

5

D

10

B

15

D

20

A

25

A

30

A

35

D

40

D

45

C

50

A

5. Đề số 5

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions. 

Question 1. A. preparation     B. geography   C. experiment             D. apology

Question 2. A. teacher            B. achieve       C. person         D. purchase

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the three in pronunciation in each of the following questions. 

Question 3. A. uniform          B. university    C. student       D. customer

Question 4. A. earns               B. girls             C. eyes            D. works

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes the following exchanges. 

Question 5. David and Mary are talking about air pollution in their city. 

– David: “Too many vehicles on the streets cause not only air pollution but also many other problems.”

– Mary: “___________ Noise pollution and road accidents are becoming increasingly serious.”

            A. Oh, I don’t know.             B. Are you absolutely sure? 

            C. I couldn’t agree more.                    D. That really surprises me. 

Question 6. Ignoring his mom’s advice, Jeff came home late from his friend’s house yesterday.

– Jeff: “I’m terribly sorry for being so naughty yesterday.” 

– Mum: “______________.” 

            A. Don’t worry. I’ll do it                     B. If you don’t mind 

            C. Ok. Your apology is accepted       D. I don’t think so 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Question 7. The villagers had to work hard in the fields all day but they could hardly make _____ meet.

            A. end             B. ending        C. ends            D. endings

Question 8. The children _____ that school receive a good education. 

            A. attends       B. is attended C. attended     D. attending

Question 9. He has a quick temper and easily _____ off the handle. 

            A. flies            B. goes            C. runs            D. leaps

Question 10. If I _____ you, I would advise her to try the new teaching method. 

            A. had been     B. am   C. were           D. will be

Question 11. The river will not begin to swell _____. 

            A. as soon as some rain fell     B. until some rain falls 

            C. once some rain has fallen   D. after some rain had fallen 

Question 12. I can’t find my dictionary at the moment. I hope it will _____ soon. 

            A. look up       B. clear up       C. come up      D. turn up

Question 13. The use of vitamin _____ and herbs has become increasingly popular among Americans.

            A. materials     B. supplements            C. ingredients             D. components

Question 14. Do you mind _____ such a long way to work every day? 

            A. to travel      B. travel          C. to traveling             D. traveling

Question 15. Let me _____ my memory before I get down to answering the questions.

            A. resume        B. refresh        C. awake         D. ease

Question 16. Tom is _____ last person to enter the room. 

            A. Ø (no article)          B. a      C. the D. an

Question 17. Different conservation efforts have been made in order to save _____ species.

            A. danger        B. dangerous   C. endanger    D. endangered

Question 18. _____ his good work and manners, he didn’t get a promotion. 

            A. Because of             B. Even though           C. In spite of   D. Because

Question 19. How many times have you seen him since he _____ to Edinburgh? 

            A. was going   B. went           C. will go        D. would go

Question 20. Peter won’t come to see you tomorrow, _____? 

            A. can he         B. does he       C. will he        D. is he

Question 21. I would like to apply _____ the position of sales clerk in that company.

            A. to    B. for   C. with            D. in

ĐÁP ÁN

1. A

2. B

3. D

4. D

5. C

6. C

7. C

8. D

9. A

10. C

11. B

12. D

13. B

14. D

15. B

16. C

17. D

18. C

19. B

20. C

21. B

22. C

23. C

24. A

25. B

26. D

27. A

28. B

29. D

30. A

31. D

32. C

33. D

34. B

35. C

36. A

37. B

38. D

39. C

40. A

41. D

42. B

43. D

44. A

45. B

46. A

47. D

48. B

49. A

50. A

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thá»­ THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Chu Văn An Lần 3. Äá»ƒ xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net Ä‘ể tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh Ã´n tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo tài liệu liên quan khác:

  • Bộ 5 đề thi thá»­ THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Hòa Bình Lần 3
  • Bộ 5 đề thi thá»­ THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Trần Nhân Tông Lần 3

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button