Lớp 12

Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Quang Trung Lần 3

Nhằm giúp các em có thêm tÆ° liệu để ôn tập và chuẩn bị thật tốt cho kì thi THPT Quốc gia sắp đến, hoc247 xin giới thiệu đến các em học sinh Bộ 5 đề thi thá»­ THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Quang Trung Lần 3. Tài liệu gồm các đề thi khác nhau giúp các em luyện tập và tá»± đánh giá năng lá»±c của mình. Hy vọng tài liệu sẽ giúp các em ôn tập hiệu quả hÆ¡n và đạt kết quả cao trong kì thi sắp tới.

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ THPT QG NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THPT QUANG TRUNG LẦN 3

1. Đề số 1

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. cover              B. university    C. prefer          D. circle

Question 2: A. preference      B. precious      C. preparation D. prescription

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. photography   B. contribute   C. determine   D. industry

Question 4: A. concentrate    B. memory      C. memorial    D. confidence

Mark letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

Question 5: Edwards seems like a dog with two tails this morning. Haven’t you heard the news? His wife gave birth to a baby early this morning.

A.  very proud B.  exhausted  C.  extremely dazed    D.  extremely pleased

Question 6: You can withdraw money from the account at any time without penalty.

A. demand      B. offense       C. loss D. punishment

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to each of the following exchanges.

Question 7: “____________?”         “I love it. It’s great, especially at night.”

A. When do you often listen to classical music?        B. How do you like classical music?

C. How often do you listen to classical music?          D. What kind of music do you like?

Question 8: Tom: “Hello, nice to see you again.”       Jerry: “______.”

A. I don’t think you are          B. You shouldn’t be so

C. Me too        D. Neither am I

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions

Question 9: The Oxford Dictionary is well known for including many different meanings of words and

                      A                                            B                                                               C

to give real examples.

    D

Question 10: All the candidates for the scholarship will be equally treated regarding of their sex, age, or                         

                                       A                           B                                                      C                 

nationality.                         

       D                              

Question 11: The assumption that smoking has bad effects on our health have been proved.

                                                  A                                   B      C                      D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer in each of the following question.

Question 12: Olives are a principal source of cooking oil, but by no means the only source. ______ olives, cooking oil can be extracted from coconuts, corn and sunflower seeds.

A. In spite of   B. In addition to         C. Because of D. In case of

Question 13: Communities in remote areas are extremely ____ to famine if crops fail.

A. vulnerable   B. defenseless C. disappointed          D. helpless

Question 14: Li has _________; he loves cakes, chocolate, ice- cream – anything which is sweet.

A. a sweet tooth          B. sweet lips    C. a sweet tongue       D. a sweet mouth

Question 15: Up ___________, and the people cheered.

A. goes the balloon        B. does the balloon go       C. did the balloon go      D. went the balloon

Question 16: The superstar, accompanied by the other members of the band, ____ to visit our school next week.

A. are going    B. has had       C. is going       D. are

Question 17: The government was finally _____  by a minor scandal.

A. put back     B. pulled down           C. take down  D. brought down

Question 18: The more you talk about the matter, ____

A. the worse the situation seems        B. the situation seems worse

C. the worse seems the situation        D. the situation seems the worse

Question 19: The professor could hardly find sufficient grounds ____ his arguments in favors of the new theory.

A. on which to base    B. which to base on    C. to base on   D. to be based on

Question 20: She often wears _________

A. modern wonderful Italian sports shoes      B. wonderful modern Italian sport shoes

C. Wonderful Italian modern sport shoes      D. modern Italian wonderful sports shoes

Question 21: The choir stood in four rows according to their ____ heights.

A. respected    B. respective   C. respectable D. respectful

Question 22: She took a course in fine arts ___________ starting her own business interior design.

A. with reference to    B. in order to   C. in term of   D. with a view to

Question 23: The rumors go that Jack will be arrested. He is said ___ a bloody robbery.

A. to have taken part in          B. to take part in

C. to join in     D. to have joined in

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to the sentence given in each of the following question .

Question 24: He was very sorry that he didn’t see Audrey on her trip to London.

A. He greatly regretted not to see Audrey on her trip to London.

B. He greatly wished not seeing Audrey on her trip to London.

C. He greatly regretted not having seen Audrey on her trip to London.

D. He greatly wished he had not seen Audrey on her trip to London.

Question 25: He’ll know if he’s got the position or not sometimes before 5 o’clock today.

A. If they decide to accept him for the position, they’ll contact him around 5 o’clock today.

B. Although it seems certain that he will be accepted, the decision won’t be made known to him until 5 o’clock.

C. If he has been accepted for the position, he will receive the confirmation at around 5 p.m today.

D. By 5 p. m today he’ll be informed about whether he’s been accepted for the position.

Question 26: When you practice regularly, you will become more skillful

A. Without regular practice, you would not become more skillful.

B. Thanks to regular practice, you would not become more skillful.

C. Without regular practice, you would not have become more skillful.

D. Without regular practice, you will not become more skillful.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 27: I strongly disapproved of your behavior. However, I will help you this time.

A. Despite my strong disapproval of your behavior, I will help you this time.

B. Although I strongly disapproved of your behavior, but I will help you this time.

C. Because of your behavior, I will help you this time.

D. Despite of my strong disapproval of your behavior, I will help you this time.

Question 28: The agreement ended six-month negotiation. It was signed yesterday

A. The agreement which ends six-month negotiation was signed yesterday.

B. The agreement which was signed yesterday ended six-month negotiation.

C. The negotiation which lasted six months was signed yesterday.

D. The agreement which was signed yesterday lasted six months,

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to choose the word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 29 to 33

            Tomato originated in Central and South America. The Nahuatl (Aztec language) word tomatl gave rise to the Spanish word “tomate”, from which the English word tomato originates.

Numerous varieties of tomato are (29)_________ grown in temperate climates across the world, with greenhouses allowing its production throughout the year and in cooler areas. The plants typically grow to 1–3 meters (30)_________ height and have a weak stem that often sprawls over the ground and vines over other plants. It is a perennial in its native habitat, and grown as an annual in temperate climates. An average common tomato (31)_________ approximately 100 grams.

            Its use as a food originated in Mexico, and spread throughout the world following the Spanish colonization of the Americas. Tomato is (32)_________ in diverse ways, including raw, as an ingredient in many dishes, sauces, salads, and drinks. (33)_________ tomatoes are botanically berry-type fruits, they are considered culinary vegetables, being ingredients of savory meals.

Question 29: A. widen           B. widely                    C. wide                       D. width

Question 30: A. at                 B. about                       C. in                            D. on

Question 31: A. raises           B. weighs                    C. rises                         D. grows

Question 32: A. consumed     B. sold                         C. stored                     D. bought

Question 33: A. When           B. Because                  C. Although                D. While

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 34 to 40

A few years ago I moved with my family from the city to the country, and we now live in an old farmhouse on the edge of a village. The house itself was built in the 1800s and looks like something out of a novel. It’s an old stone house with very thick walls. These walls make the house slow to heat up in the winter, so we always have a fire in the living room fire place in the winter months. And it is always cool inside in the summer – too cool, actually, as the English summers never get that warm!

For an old house, the ceilings are quite high, but they are also very thin. They are just the wooden floors of the upstairs rooms. When the lights are on in the kitchen, they shine through the floorboards into the bedroom above! And when you walk around upstairs, you can hear every step downstairs. Downstairs, the floor are made of black stone and are old and uneven. In fact, the whole house isn’t straight. If you put a ball in the middle of the dining room, it rolls immediately into the far right-hand corner.

The best thing about the house is the living room. It is a lovely, light room and I can spend hours looking out of the window. The view is made even more interesting because the window has the original glass in it, and each small pane of glass is different and alters the view outside. From the sofa you can look straight into the garden, and to the fields beyond. The scene is always changing and there is always something to see, including lots of different wildlife.

It has taken me a while to appreciate this view, though. For a long time I missed the noise and the bustle of city life. I preferred to see people, shops and buses on my way to school, not fields and trees. And it took me a long while to be able to sleep well at night – it was too quiet! Now I’ve got used to country life. I cycle everywhere and I like the space and freedom. But I never wait too long before going back and visiting my old friends in the city!

Question 34:  The old farmhouse ______.

A. was built by the narrator’s family              B. takes a very long time to get warm

C. is better for the summer than for the winter          D. was described in a book a long time ago

Question 35:  Inside the farmhouse _____.

A. the stairs make a lot of noise          B. there are very interesting lights

C. the floors upstairs aren’t very thick           D. there’s enough room to play ball games

Question 36:  Which is true about the living room?

A. The window is good for observing animals.          B. It’s a bit dark as the windows are very small.

C. The window had to be changed recently.  D. Each window looks out onto different scenery.

Question 37:  The narrator ______.

A. sleeps only a few hours a day        B. used to like the city sights and sounds

C. wanted to move here for the views           D. can’t wait to move back to the city

Question 38:  According to the text, the narrator _____.

A. is planning to move back to the city.       

B. has got used to living in the country but doesn’t feel happy

C. is happy living in the farmhouse in the country                          D. still prefers the city

Question 39:  The highlighted word “alters” in the passage is closest in meaning to ______.

A. holds          B. enjoys         C. transforms  D. presents

Question 40:  The highlighted word “bustle” in the passage is closest in meaning to ______.

A. quiet           B. busy            C. peaceful      D. relaxing

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 41 to 48

Whereas literature in the first half of the eighteenth century in America had been largely religious and moral in tone, by the latter half of the century the revolutionary fervor that was coming to life in the colonies began to be reflected in the literature of the time, which in turn served to further influence the population. Although not all writers of this period supported the Revolution, the two best-known and most influential writers, Ben Franklin and Thomas Paine, were both strongly supportive of that cause.

Ben Franklin first attained popular success through his writings in his brother’s newspaper, the New England Current. In these articles he used a simple style of language and common sense argumentation to defend the point of view of the farmer and the Leather Apron man. He continued with the same common sense practicality and appeal to the common man with his work on Poor Richard’s Almanac from 1733 until 1758. Firmly established in his popular acceptance by the people, Franklin wrote a variety of extremely effective articles and pamphlets about the colonists’ revolutionary cause against England.

Thomas Paine was an Englishman working as a magazine editor in Philadelphia at the time of the Revolution. His pamphlet Common Sense, which appeared in 1776, was a force in encouraging the colonists to declare their independence from England. Then throughout the long and desperate war years he published a series of Crisis papers (from 1776 until 1783) to encourage the colonists to continue on with the struggle. The effectiveness of his writing was probably due to his emotional yet oversimplified depiction of the cause of the colonists against England as a classic struggle of good and evil.

                                    (Source: The Master of TOEFL (2016), Iisrohli Irawati, Yunita Widiyantari)

Question 41: The paragraph preceding this passage most likely discusses ______.

A. how literature influences the population   B. literature supporting the cause of the American Revolution

C. religious and moral literature                     D. what made Thomas Paine’s literature successful

Question 42: The word “fervor” in the passage is closest in meaning to ______.

A. war B. spirit           C. action         D. anxiety

Question 43:  The word “time” in the first paragraph could best be replaced by _____.

A. period         B. hour            C. appointment           D. duration

Question 44:  It is implied in the passage that ______.

A. Franklin and Paine were the only writers to influence the Revolution

B. authors who supported England did not remain in the colonies during the Revolution

C. because Thomas Paine was an Englishman, he supported England against the colonies

D. some writers in the American colonies supported England during the Revolution

Question 45:  The underlined word “he” in the passage refers to _____.

A. Poor Richard              B. Ben Franklin’s brother        C. Thomas Paine        D. Ben Franklin

Question 46:  According to the passage, the tone of Poor Richard’s Almanac is _____.

A. scholarly     B. theoretical          C. pragmatic                  D. erudite

Question 47:  The word “desperate” in the passage could best be replaced by _____.

A. hopeless      B. strategic             C. unending                   D. combative

Question 48:  The purpose of the passage is to _____.

A. explain which authors supported the Revolution

B. discuss American literature in the first half of the eighteenth century

C. give biographical data on two American writers

D. describe the literary influence during revolutionary America

Mark letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 49: The Red Cross is an international humanitarian agency dedicated to reducing the sufferings of wounded soldiers, civilians and prisoners of war.

A. worry and sadness B. happiness    C. loss D. pain and sorrow

Question 50: She was unhappy that she lost contact with a lot of her old friends when she went abroad to study.

A. lost control of         B. made room for        C. put in charge of      D. got in touch with

ĐÁP ÁN

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

1

A      

11

D

21

B

31

B

41

C

2

D

12

B

22

D

32

A

42

B

3

D

13

A

23

A

33

C

43

A

4

C

14

A

24

C

34

B

44

D

5

D

15

D

25

D

35

C

45

D

6

D

16

C

26

D

36

A

46

C

7

B

17

D

27

A

37

B

47

A

8

C

18

A

28

B

38

C

48

D

9

D

19

A

29

B

39

C

49

B

10

C

20

B

30

C

40

B

50

D

2. Đề số 2

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions

Question 1:        A. looked        B.  helped       C. increased                 D. closed             

Question 2:        A. March         B. synchronized       C. touching        D. Punch

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks 3 – 7.

Why do people often get uptight and worried before meeting someone for the first time? It is often said  that  (3)______a  good  first  impression  is  very  important,  and  according  to  recent  studies,  it appears that there is something to it. In his book, Blink, author Malcolm Gladwell says that we form an opinion of someone in the first 2 seconds after meeting them. In other words,  if  Gladwell is  right,  most of  us pass (4)______on people we meet almost immediately. It  makes (5)______that  we create a better first impression when we‟re friendly.  A  warm  smile  can  really  make  a  difference. 

And   then  if   we  have  interests   (6)______common,  the  other  person  may  feel  they  want  to get  t  know  us.  However,  when  we  meet  someone  from  abroad  who  (7)______ a  foreign  language, there‟s  no  need  we  have  to  keep  our  distance  from  them.  If  we  decided  to  take  the  trouble  to communicate, we might make a new friend.

Question 3:        A. passing       B. doing          C. having              D. making

Question 4:        A. prejudice    B. doubt          C. impression        D. judgement

Question 5:        A. sense           B. logic            C. friends               D. interest

Question 6:        A. in                B. by                            C. to                      D. with

Question 7:        A. says            B. talks            C. speaks                D. asks

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions 8 – 15.

In the 1960s, The Beatles were probably the most famous pop group in the whole world.  Since then, there have been a great many groups that have achieved enormous fame,  so it is perhaps difficult now to  imagine  how  sensational  The  Beatles  were  at  that  time.  They  were  four  boys  from  the  north  of England and none of them had any training in music.  They started by performing and recording songs by black Americans and they had some success with these songs. Then they started writing their own songs and that was when they became really popular. The Beatles changed pop music.  They were the first pop group to achieve great success from songs they had written themselves. After that it became common for groups and singers to write their own songs. The Beatles did not have a long career. Their first hit record was in 1963 and they  split up in 1970. They stopped doing live performances in 1966 because it had become too dangerous for them – their fans were so excited that they surrounded them and tried to take their  clothes as souvenirs!  However, today some of their songs remain as famous as they were when they first came out. Throughout the world many people can sing part of a Beatles song if you ask them.

Question 8: The passage is mainly about      

   A. How the Beatles became more successful than other groups

   B. Many people‟s ability to sing a Beatles song

   C. The Beatles‟ fame and success

   D. Why the Beatles split up after 7 years

Question 9: The four boys of the Beatles

   A. Received good training in music               B. Came from a town in the north of England 

   C. Came from the same family           D. Were at the same age

Question 10: The word “sensational” is closest in meaning to

   A. Notorious               B. Shocking    C. Bad            D. Popular

Question 11: The first songs of the Beatles were……..

   A.  Paid a lot of money           B. Written by black Americans

   C. Broadcast on the radio       D. Written by themselves 

Question 12: What is not true about the Beatles?

   A. They were afraid of being hurt by fans

   B. They became famous when they wrote their own songs

   C. The members had no training in music

   D. They had a long stable career

Question 13: The Beatles stopped their live performances because

   A. They were afraid of being hurt by fans.

   B. They did not want to work with each other

   C. They spent more time writing their own songs

   D. They had earned enough money

Question 14: The word “they” is closest in meaning to

   A. The Beatles            B. the fans       C. the performances    D. the songs 

Question 15: What word might describes the attitudes of the writer?

   A. neutral        B. sarcasm       C.  criticism                             D. admiration 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions 16 – 22.

Have you ever entered a tropical rainforest? It’s a special, dark place completely different from anywhere else. A rainforest is a place where the trees grow very tall. Millions of kinds of animals, insects, and plants live in the rainforest. It is hot and humid in a rainforest. It rains a lot in the rainforest, but sometimes you don’t know it’s raining. The trees grow so closely together that rain doesn’t always reach the ground.
Rainforests make up only a small part of the Earth’s surface, about six percent. They are found in tropical parts of the world. The largest rainforest in the world is the Amazon in South America. The Amazon covers 1.2 billion acres, or almost five million square kilometers. The second largest rainforest is in Western Africa. There are also rainforests in Central America, Southeast Asia, Northeastern Australia, and the Pacific Islands
Rainforests provide us with many things. In fact, the Amazon Rainforest is called the “lungs of our planet” because it produces twenty percent of the world’s oxygen. One fifth of the world’s fresh water is also found in the Amazon Rainforest. Furthermore, one half of the world’s species of animals, plants, and insects live in the Earth’s rainforests. Eighty percent of the food we eat first grew in the rainforest. For example, pineapples, bananas, tomatoes, corn, potatoes, chocolate, coffee, and sugar all came from rainforests. Twenty-five percent of the drugs we take when we are sick are made of plants that grow only in rainforests. Some of these drugs are even used to fight and cure cancer. With all the good things we get from rainforests, it’s surprising to find that we are destroying our rainforests. In fact, 1.5 acres, or 6,000 square meters, of rainforest disappear every second. The forests are being cut down to make fields for cows, to harvest the plants, and to clear land for farms. Along with losing countless valuable species, the destruction of rainforests creates many problems worldwide. Destruction of rainforests results in more pollution, less rain, and less oxygen for the world

Question 16: What is the passage mainly about?

   A. Kinds of forests.    B. Facts about rainforests

   C. How much oxygen rainforests make.        D. Where rainforest are located.

Question 17: According to the passage, rainforests provide human all of the following EXCEPT?

   A.  Drugs used to fight and cure cancer.

   B. Oxygen

   C. Lung problems.

   D. Fresh water.       

Question 18: Why is Amazon Rainforest called “Lungs of the planet”?

   A. It provides much of our air.                   B. It helps circulation.

   C. It uses much of the world’s oxygen.     D. It helps us breathe.

Question 19: Where would you find the largest rainforest in the world?

   A. Southeast Asia.      B. in South America.                      

   C. Western Africa.                  D. Northeastern Australia.

Question 20: The word “humid” in paragraph 1 is closest in meaning to______.

   A. moist          B. dehydrated             C. cool            D. dry

Question 21:  The word “harvest” in paragraph 3 is closest in meaning to______.

   A. gather         B. destroy       C. reduce        D. create

Question 22:  What is the most likely reason why the author is surprised that we are destroying rainforest?.

   A. It will be too difficult to grow food without them.

   B. They are necessary for the health of our planet.

   C. They are necessary for the fight against cancer.

   D. It will be too expensive to replant them.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions

Question 23:  Our new teacher You shouldn’t wear casual clothes to an interview.

   A. untidy         B.  informal    C. formal         D. elegant

Question 24: Creating a good impression on the interviewer is very important.

   A. pressure      B. compliment             C. appearance             D. deep, strong effect

ĐÁP ÁN

1

D

2

B

3

D

4

D

5

A

6

A

7

C

8

C

9

D

10

D

11

C

12

D

13

A

14

B

15

D

16

B

17

C

18

A

19

B

20

A

21

A

22

B

23

B

24

D

25

A

26

B

27

A

28

B

29

A

30

A

31

D

32

C

33

C

34

C

35

A

36

C

37

B

38

C

39

C

40

A

41

A

42

C

43

A

44

C

45

B

46

C

47

B

48

D

49

D

50

C

3. Đề số 3

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. watched                     B. laughed                   C. marked                   D. organized

Question 2: A. women                       B. men                         C. except                     D. intellectual

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. education       B. entertainment         C. biology                  D. pessimistic            

Question 4: A. social             B. teacher                    C. spirit                          D. protect

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following questions.

Question 5: Daisy is playing in the room and breaks her mother’s flower vase by chance.

Daisy: – “Oh! I’m sorry for breaking your flower vase, Mum.”                    

Her mother: -“…………..”

A. Never mind.                                               B. You don’t mind.

C. You’re welcome.                                        D. That’s fine.

Question 6: Peter has just watched Tom’s performance in badminton.

– Peter: “I didn’t know you could play badminton so well, Tom.”  

– Tom: “ ……………………. .”

A. Say it again. I like to hear your words..     B. Many thanks. That is a nice compliment.

C. You are telling a lie.                                               D. I think so. I am proud of myself.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 7: Her health has improved dramatically since she met that doctor.

A. become quicker      B. become better         C. become slower        D. become worse

Question 8: Don’t tell Jane anything about the surprise party for Jack. She has got a big mouth.

A. can’t eat a lot         B. hates parties            C. talks too much        D. can keep secrets

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 9: School uniform is required in most of Vietnamese schools.

A. divided                   B. depended               C. compulsory D. paid

Question 10: My daughter drops a hint to me that we have a party next weekend.

A. suggestion              B. opposition               C. calculation  D. communication

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 11: After she………her performance, she invited the audience to ask questions.

A. had finishes            B. had finished           C. finishing                 D. she will finish

Question 12: The song has…………….. been selected for the 22nd Sea Games, Vietnam.

A. officially                 B. official                    C. office                      D. officer

Question 13: The museum is open to everybody. It ……………. between 9a.m and 5p.m.

A. visits           B. visited         C. can visit      D. can be visited

Question 14: Qualifications and ………. are two most important factors that help you get a good job.

A. politeness   B. experience C. attention     D. impression

Question 15: Quang Hai’s …….in the final match between Vietnam and Uzbekistan was voted the most beautiful goal on AFC’s website.

A. corner kick B. free kick                 C. penalty                    D. goal kick

Question 16: Mary’s encouraging words gave me …….to undertake the demanding task once again.

A. an incentive            B. a resolution C. a point                    D. a target

Question 17: Deforestation……………devastative floods in many parts of the world.

A. starts out               B. makes up                C. brings up                 D. results in

Question 18: Air pollution is getting …………..serious in big cities in the world.

A. more and more                                           B. the more and the more      

C. the most and the most                                D. most and most

Question 19: It………….Susan that you saw last night. She’s abroad with her family.

A. should have been                           B. might have been

C. can’t have been                                          D. needn’t have been

Question 20: She asked me ……….. my holidays ………..

A. where I spent / the previous year   B. where I had spent / the previous year

C. where I spent / last year                             D. where did I spend / last year

Question 21: In several regions of the world, the ………. of men is 5% higher than that of women.

A. amount                   B. account                   C. number                   D. status

Question 22: …………….. has been a topic of continual geological research.

A. The continents formed                               B. If the continents formed

C. How did the continents form                     D. How the continents were formed

Question 23: It’s important that he …………. to take her medicine twice a day.

A. remember               B. remembering           C. to remember           D. remembered

Question 24: I used to ……….reading comics, but now I’ve grown out of it.

A. take a fancy to       B. keep an eye on        C. get a kick out of     D. kick up a fuss about

ĐÁP ÁN

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

1.

D

11.

B

21.

C

31.

C

41.

D

2.

A

12.

A

22.

D

32.

C

42.

A

3.

C

13.

D

23.

A

33.

A

43.

A

4.

D

14.

B

24.

C

34.

D

44.

A

5.

A

15.

B

25.

D

35.

C

45.

D

6.

B

16.

A

26.

A

36.

B

46.

C

7.

D

17.

D

27.

B

37.

B

47.

D

8.

D

18.

A

28.

A

38.

B

48.

D

9.

C

19.

C

29.

B

39.

A

49.

B

10.

A

20.

B

30.

C

40.

B

50.

C

4. Đề số 4

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of  the following questions.

Question 1.  A.  conservation     B. fascinating          C. exploitation            D. personality

Question 2.  A. cinema                   B. algebra              C. chemistry  D. computing

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 3. A. vaulting              B. scoreboard          C. supportive             D. workforce

Question 4.   A. informs             B. mistakes                 C. combines              D. complains

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 5. When being interviewed, you should concentrate on what the interviewer is saying or asking you.

A. be related to             B. be interested in        C. pay all attention to          D. express interest to

Question 6. My wife was so keen on the picture that she paid through her nose for it.

A. paid much more than usual                                    B. could buy cheaply

C. was offered free of charge                         D. paid nothing

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in the following question.

Question 7. Fruit and vegetables grew in abundance on the island. The islanders even exported the surplus.

A. large quantity                  B. excess                        C. small quantity                     D. sufficiency

Question 8. Tropical forests help reduce floods and droughts, keep water clean, and slow down the Greenhouse Effect.

A. increase                       B. decrease                     C. cause      D. stop

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges.

Question 9. Mai and Hoa are at the schoolgate.

-Mai: “Oh. I’m sorry for stepping on your foot.”                   -Hoa:  “ ____________________”

  A. Thank you.                    B. Never mind.              C. You are welcome.          D.That’s fine.

Question 10. John is in Hanoi and wants to send a parcel to his parents. He asks the local passer-by the way to the post office.

-John: “Can you show me the way to the nearest post office?               – Passer-by: ” __________”

A. Just round the corner over there.   B. Look it up in a dictionary!

C. Why don’t you have a city map?   D. No way to show, sorry.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 11. Life would be much better if there ____ no wars on earth.

A. had B. are   C. were           D. would be

Question 12. He always makes noise and causes troubles in class. He is a ______ student.

A. well-behaved          B. methodical  C. disruptive   D. hard-working

Question 13. Dad, I want to have my bike _________. It looks so ugly and old.

A. to repaint    B. repainted    C. repainting   D. repaint

Question 14. I ________ an old friend in the street this morning. We haven’t seen each other for ages.

A. ran out of   B. ran into       C. came over   D. came round

Question 15. My form teacher is the person _____________ advice I always ask for.

A. whose         B. that C. whom         D. who           

Question 16. You can meet Mr. Pike, who is ____ behalf ___ the university to solve the problems of foreign students.

A. with – at      B. in – for        C. on – of                       D. for – at

Question 17. The primary causes of species extinction are habitat ________, commercial exploitation and pollution.

A. conservation                         B. destruction              C. preservation                  D. construction

Question 18. The use of computers aids in teaching, ______the role of teachers is still very important.

A. although                    B. yet                          C. so that                          D. because

Question 19. The whole family was in ______ with her on what she should do.

A. agree                                     B. agreeable                 C. agreeably                      D. agreement

Question 20. She is not really friendly. She does not ___________ her classmates.

A. get on well with     B. put up with             C. catch up with         D. look up to      

Question 21. __________ he arrived at the bus stop when the bus came.

A. Hardly had              B. No sooner had          C. No longer has              D. Not until had

Question 22. _______ school fees may discourage many students from attending university.

A. Raising          B. Improving            C. Gaining      D. Receiving

ĐÁP ÁN

Question 1

B

Question 11

C

Question 21

A

Question 31

C

Question 41

D

Question 2

D

Question 12

C

Question 22

A

Question 32

A

Question 42

B

Question 3

D

Question 13

B

Question 23

B

Question 33

B

Question 43

D

Question 4

B

Question 14

B

Question 24

A

Question 34

D

Question 44

C

Question 5

C

Question 15

A

Question 25

B

Question 35

A

Question 45

B

Question 6

A

Question 16

C

Question 26

C

Question 36

B

Question 46

C

Question 7

C

Question 17

B

Question 27

D

Question 37

B

Question 47

D

Question 8

A

Question 18

B

Question 28

C

Question 38

B

Question 48

C

Question 9

B

Question 19

D

Question 29

D

Question 39

D

Question 49

B

Question 10

A

Question 20

A

Question 30

C

Question 40

C

Question 50

B

5. Đề số 5

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 1. The costal city is _______ extra buses during the summer because of a considerable increase in the number of tourists.

            A. turning out.            B. making up.  C. taking off.  D. putting on.

Question 2. Although she had been told quite sternly to _______ herself together, she simply couldn’t stop the tears from flowing.

            A. bring.          B. force.          C. pull.            D. push.

Question 3. If our teacher were here now, he _______ us with this difficult exercise.

            A. will help.    B. would help.            C. has helped. D. helps.

Question 4. They were at the stadium with us last night, so they _______ at the threatre then.

            A. needn’t have been. B. might have been.    C. should have been.  D. can’t have been.

Question 5. _______ to fame at an early age may have a negative influence on children’s psychological development.

            A. Approaching.         B. Rising.        C. Going.        D. Reaching.

Question 6. Her parents rarely let her stay out late, _______?

            A. doesn’t she.            B. don’t they.  C. does she.    D. do they.

Question 7. Participating in teamwork activities helps students develop their _______ skills.

            A. socially.      B. socialize.     C. social.         D. society.

Question 8. The boy denied _______ the cake even though there was some cream left on his chin.

            A. to eating.    B. eating.         C. to eat.         D. eat.

Question 9. In most countries, photocopying books without the publisher’s permission is clearly a copyright _______.

            A. infliction.    B. infringement.          C. interference.           D. interpretation.

Question 10. These volunteer programmes aim to provide education for children in _______ regions.

            A. far-sighted. B. far-fetched.            C. far-reaching.           D. far-flung.

Question 11. The children _______ by social networks are likely to suffer from depression and other health problems.

            A. obsessing.   B. obsessed.    C. who obsessed.        D. are obsessed.

Question 12. Only after the teacher _______ the procedure clearly were the students allowed to go ahead with the experiment.

            A. was explaining.      B. would explain.        C. had explained.        D. has explained.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 13. Despite careful preparation, the candidate got cold feet when asked a challenging question and gave an unsatisfactory answer.

            A. got nervous.           B. became aggressive. C. stayed confident.   D. had a fever.

Question 14. Winning the first prize in the National Math Competition was the highest achievement he got when he was at school.

            A. comprehension.      B. success.       C. failure.        D. completion.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 15. The team entered the competition with great confidence after getting sound advice from their coach.

            A. sensible.      B. tentative.    C. audible.      D. sensitive.

Question 16. It is high time more intensive campaigns were initiated to protect endangered species all over the world.

            A. adapted.     B. improved.   C. rebuilt.        D. introduced.

ĐÁP ÁN

1. D

2. C

3. B

4. D

5. B

6. D

7. C

8. B

9. B

10. D

11. B

12. C

13. C

14. C

15. A

16. D

17. B

18. D

19. B

20. B

21. C

22. A

23. A

24. C

25. C

26. A

27. A

28. C

29. C

30. A

31. B

32. C

33. B

34. B

35. C

36. D

37. A

38. D

39. A

40. D

41. D

42. A

43. A

44. A

45. D

46. D

47. A

48. B

49. A

50. D

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thá»­ THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Quang Trung Lần 3. Äá»ƒ xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net Ä‘ể tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh Ã´n tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo tài liệu liên quan khác:

  • Bộ 5 đề thi thá»­ THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Hữu Thọ Lần 3
  • Bộ 5 đề thi thá»­ THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Hữu Cảnh Lần 3

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button