Lớp 9

Bài tập câu điều kiện có đáp án Tiếng Anh 9

Dưới đây là Bài tập câu điều kiện có đáp án Tiếng Anh 9. Tài liệu được biên soạn nhằm giới thiệu đến các em các dạng bài tập về câu điều kiện để các em luyện tập và chuẩn bị thật tốt cho kì thi học kì 2 sắp tới. Mời các em cùng tham khảo!

BÀI TẬP CÂU ĐIỀU KIỆN CÓ ĐÁP ÁN

Bài 1. Chia động từ trong ngoặc.

1. If they (listen) carefully, they might hear the woodpecker.

2. If I had lain down on the sofa, I (fall) asleep.

3. Ngoc could have worked as a model if she (be) taller.

4. The soil (not/dry out) if you water the plants regularly.

5. If you (give) the young boy this stick, he’d hurt himself.

6. We (not/take) the wrong tram if Dzung had asked the policewoman.

7. If the cat hides in the tree, the dog (not/find) it.

8. The students would have solved the problem if they (use) their textbooks.

9. If he washed his feet more often, his girlfriend (visit) him more often.

10. Manh (read) the newspaper if he went by train.

Bài 2. Hoàn thành câu với từ cho sẵn (chú ý chia động từ)

1. If/ you/ mix/ red/ blue/ get / purple.

2. If/ Arsenal/ win/ they/ be/ top/ the league.

3. It /rain/ we / cancel / the match.

4. You / take / first bus/ you/will/ get /there on time.

5. You / need more helpers/ I /can try / get some time off work.

6. Mary might / deliver your parcel / you /ask /her.

7. I / were / 20/ I would/ travel/ world

8. Jim / lent / us / car / we / could / go / party.

9. We / would / save £3.50 a day / we didn’t / eat any lunch.

10. Burglars/ broke/ into my house/ they / find any money.

Bài 3. Hoàn thành câu với từ cho sẵn

1. If we meet at 9:30, we (to have) plenty of time.

2. Lisa would find the milk if she (to look) in the fridge.

3. The zookeeper would have punished her with a fine if she (to feed) the animals.

4. If you spoke louder, your classmates (to understand) you.

5. Dan (to arrive) safe if he drove slowly.

6. You (to have) no trouble at school if you had done your homework.

7. If you (to swim) in this lake, you’ll shiver from cold.

8. The door will unlock if you (to press) the green button.

9. If Mel (to ask) her teacher, he’d have answered her questions.

10. I (to call) the office if I was/were you.

Bài 4. Hoàn thành câu với từ cho sẵn

1.If it (to be) warmer, we (to go) swimming.

2. My parents (to buy) this house if the man (not/to sell) it to someone else.

3. If he (not/to fail) his driving test, his parents (to lend) him their car.

4. If my uncle (to tell) me the way to his office, I (not/to arrive) so late.

5. She (to be) at the airport if she (to read) the message carefully.

6. Lucy (not/to hurt) her foot if she (not/to drop) the old box on it.

7. If you (to use) a sharp knife, you (not/to cut) yourself.

8. If Victoria (to celebrate) her birthday at home, I (to bring) her some flowers.

9. We (to take) the train to Edinburgh if it (to run) on time.

10. If Max (not/to forget) his schoolbag, he (to give) you your USB flash drive.

Bài 5: Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc:

1. If I see him, I _____ (give) him a gift.

2. If I had a typewriter, I _____ (type) it myself.

3. If I had known that you were in hospital, I _____ (visit) you.

4. You could make better progress if you _____ (attend) class regularly.

5. If I _____ (know) his telephone number, I’d give it to you.

6. If you _____ (arrive) ten minutes earlier, you would have got a seat.

7. If he worked more slowly, he _____ (not make) so many mistakes.

8. I shouldn’t drink that wine if I _____ (be) you.

9. If I _____ (find) a cheap room, I will stay a fortnight.

10. A lot of people _____ (be) out of work if the factory closed down.

11. I (have) ………….. plenty of money now if I (not/spend) ………… so much yesterday.

12. If someone (give) …………….you a boat, what you (do) …………… ?

13. If you………..(press) CTRL + S, you………..(save) the file.

14. The children………..(be) happy if he………..(teach) them English.

15. If she………..(buy) a new hard disk, she………..(not/ lose) all data.

Bài 6: Bài tập chuyển sang câu điều kiện có đáp án.

1. Keep silent or you’ll wake the baby up.

→ If you don’t keep silent, you will wake the baby up.

2. Stop talking or you won’t understand the lesson.

→ If………………………………………..….…….

3. I don’t know her number, so I don’t ring her up.

→If………………………………………..….……..

4. I don’t know the answer, so I can’t tell you.

→ If …………………………………………….………..

5. We got lost because we didn’t have a map.

→ If …………………………………….……..…….……

6. Susan felt sick because she ate four cream cakes.

→……………………………………………..……

7. Without this treatment, the patient would have died.

→……………………………………….….……

8. He lost his job because he was late every day.

→………………………………………………………

9. Peter is fat because he eats so many chips.

→…………………………………………………………..

10. Robert got a bad cough because he started smoking cigarettes.

→………………………………..…..

Bài 7: Chọn đáp án đúng.

1. I would have visited you before if there _____ quite a lot of people in your house.

A. hadn’t

B. hadn’t been

C. wouldn’t be

D. wasn’t

2. If you had caught the bus, you _____ late for work.

A. wouldn’t have been

B. would have been

C. wouldn’t be

D. would be

3. If I _____, I would express my feelings.

A. were asked

B. would ask

C. had been asked

D. asked

4. If _____ as I told her, she would have succeeded.

A. she has done

B. she had done

C. she does

D. she did

5. Will you be angry if I _____ your pocket dictionary?

A. stole

B. have stolen

C. were to steal

D. steal

6. You made a mistake by telling her a lie. It _____ better if you _____ to her.

A. would have been/ hadn’t lied

B. would be/ didn’t lie

C. will be/ don’t lie

D. would be/ hadn’t lied

7. John would be taking a great risk if he _____ his money in that business.

A. would invest

B. invested

C. had invested

D. invests

8. She wouldn’t have given them all that money if we _____ her to.

A. wouldn’t advise

B. won’t advise

C. hadn’t advised

D. didn’t advise

9. If the tree hadn’t been so high, he _____ it up to take his kite down.

A. could have climbed

B. climb

C. is climbing

D. climbed

10. If the wall weren’t so high, he _____ it up to take his ball down.

A. climbed

B. could climb

C. is climbing

D. climb

11. If I _____ her phone number, I _____ her last night

A. had known/ could have phoned

B. knew/ would have phoned

C. know/ can phone

D. knew/ could phone

12. If he ______ the truth, the police wouldn’t arrest him.

A. tells

B. told

C. had told

D. would tell

13. If you press that button what _____?

A. would happen

B. would have happened

C. will happen

D. happen

14. She says if she _____ that the traffic lights were red she _____.

A. had realized/ would stop

B. realized/ could have stopped

C. has realized/ stopped

D. had realized/ would have stopped

15. I am very thin. I think, if I _____ smoking, I might get fat.

A. stop

B. had stopped

C. will stop

D. stopped

16. If I _____ that yesterday, I _____ them.

A. had discovered/ would inform

B. had discovered/ would have informed

C. had discovered/ could inform

D. discovered/ can inform

17. If you _______ to the course regularly, they ________ a certificate last year.

A. go/ gave

B. go/ give

C. had gone/ would have given

D. went/ would give

18. I think he is not at home. If he _____ in, he ______ the phone.

A. was/ answered

B. were/ would answer

C. were/ would have answered

D. had been/ would have answered

19. If I ______ in London now, I could visit British Museum.

A. were

B. had been

C. have been

D. would be

20. If Columbus _______ money from Queen Isabella, he _______ across the Atlantic.

A. do not receive/ could not sail

B. had not received/ might not have sailed

C. did not receive/ might not have sailed

D. would not receive/ might not sail

Bài 8: Chọn đáp án đúng

1. If she …………… the lottery last year, She ………… rich now.

A. have won/would be

B. had won/would be

C.won/would be

D. wins/will be

2. If I …………… the homework last night, I…………… bonus today.

A. had done/would get

B. had done/would have got

C. done/would get

D. does/will get

3. If we had played this game yesterday, we…………… a lot of money now.

A. will have

B. may have

C. would have had

D. would have

4. If it ……………… last night, it would be cold today.

A. had rained

B. rained

C. have rained

D. was raining

5. If she …………… to me, she ……………… in trouble right now.

A. had listened/would be

B. had listened/would have be

C. had listened/would not be

D. A & B

6. If it had rained one hour ago, the streets ………… wet now.

A. would have be

B. will be

C. be

D. would be

7. If I ………………. to the beach yesterday, I would be tired today.

A. have gone

B. goes

C. had gone

D. A & B

8. If they had gone to school yesterday, they ……….. to the museum now

A. would go

B. will go

C. could go

D. A&C

9. If he had done exercise last night, he ……… soccer right now.

A. will play

B. can play

C. plays

D. could play.

10. If Nina had not gone out last week, she ……………… die now.

A. will

B. would

C. could

D. B&C

Bài 9: Điền vào chỗ trống

1. If you take my advice, you …………………… (be) happy.

2. What would you do if you …………………… (be) me?

3. If you …………………… (lend) me some books I will give them back in two weeks.

4. I …………………… (send) her a letter if I had found her address.

5. She …………………… (not/steal) the bread if she hadn’t been hungry.

6. If she …………………… (come) here I will tell her about the film.

7. I will be unhappy if you …………………… (leave) me.

8. If you hadn’t been so crazy you …………………… (not/buy) this expensive house.

9. If the sun …………………… (shine) I will go to the beach.

10. If I …………………… (win) the lottery I would leave my country.

ĐÁP ÁN

Bài 1

1. listened; 2. could have fallen; 3. had been; 4. won’t dry out; 5. gave;

6. wouldn’t have taken; 7. won’t find; 8. had used; 9. would visit; 10. would read

Bài 2

1. If you mix red and blue, you get purple.

2. If Arsenal wins, they’ll be top of the league.

3. If it rains, we will cancel the match.

4. If you take the first bus, you’ll get there on time.

5. If you need more helpers, I can try and get some time off work.

6. Mary might deliver your parcel if you ask her.

7. If I were 20, I would travel the world.

8. If Jim lent us his car, we could go to the party.

9. We would save £3.50 a day if we didn’t eat any lunch.

10. If burglars broke into my house, they wouldn’t find any money.

Bài 3

1. will have; 2. looked; 3. had fed; 4. would understand; 5. would arrive

6. would have had; 7. swim; 8. press; 9. had asked; 10. would call

Bài 4

1. If it had been warmer, we would have gone swimming.

2. My parents would have bought this house if the man had not sold it to someone else.

3. If he had not failed his driving test, his parents would have lent him their car.

4. If my uncle had told me the way to his office, I would not have arrived so late.

5. She would have been at the airport if she had read the message carefully.

6. Lucy would not have hurt her foot if she had not dropped the old box on it.

7. If you had used a sharp knife, you would not have cut yourself.

8. If Victoria had celebrated her birthday at home, I would have brought her some flowers.

9. We would have taken the train to Edinburgh if it had run on time

10. If Max had not forgotten his schoolbag, he would have given you your USB flash drive.

Bài 5

1. will give; 2. would type; 3. would have visited ; 4. attended; 5. knew;

6. had arrived; 7. wouldn’t make; 8. were; 9. find; 10. would be;

11. would have/ hadn’t spent (ĐK hỗn hợp);  12. gives/ what will you do;  

13. press/ save (hoặc will save); 14. would be/ taught; 15. had bought/ wouldn’t have lost;

Bài 6

2. If you keep talking, you won’t understand the lesson.

3. If I know her number, I will ring her up.

4. If I know the answer, I will tell you.

5. If we had had a map, we wouldn’t have got lost.

6. If Susan hadn’t eaten four cream cakes, she wouldn’t have felt sick.

7. If we hadn’t had this treatment, the patient would have died.

8. If he hadn’t been late every day, he wouldn’t have lost his job.

9. If Peter ate less chips, he wouldn’t be fat.

10. If Robert hadn’t started smoking cigarettes, he wouldn’t have got a bad cough.

Bài 7

1 – B

2 – A

3 – A

4 – B

5 – D

6 – A

7 – B

8 – C

9 – A

10 – B

11 – A

12 – B

13 – C

14 – D

15 – A

16 – B

17 – C

18 – B

19 – A

20 – B

Bài 8

1 – B

2 – A

3 – D

4 – A

5 – A

6 – D

7 – C

8 – D

9 – D

10 – D

Bài 9

1. will be         2. were             3. lend

4. would have sent      5. would not have stolen / wouldn’t have stolen

6. comes          7. leave            8. would not have bought / wouldn’t have bought     

9. shines          10. Won

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung của tài liệu Bài tập câu điều kiện có đáp án, để theo dõi nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác vui lòng đăng nhập vào hệ thống hoc247.net chọn chức năng xem online hoặc tải về máy!

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Cấu trúc It is said that…trong Tiếng Anh
  • Cấu trúc và cách dùng Due to

Chúc các em học tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button