Lớp 9

Bộ 5 đề ôn tập hè Tiếng Anh 9 năm 2021 Trường THCS Cao Bá Quát

Nhằm giúp các em có tư liệu tham khảo và luyện tập trong thời gian nghỉ hè, Ôn Thi HSG đã biên soạn và gửi đến các em Bộ 5 đề ôn tập hè Tiếng Anh 9 năm 2021 Trường THCS Cao Bá Quát. Tài liệu gồm các dạng đề khác nhau và kèm theo đáp án sẽ giúp các em ôn tập kiến thức hiệu quả. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ ÔN TẬP HÈ TIẾNG ANH 9 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS CAO BÁ QUÁT

1. Đề số 1

Part 1: Choose the best answer (A, B, C or D) to complete the sentences (8 points).

Question 1. The girl………. is standing near the window is my sister.

A. which         B. what       C. who        D. whom

Question 2. Hurry up………….. you will be late for school

A. so          B. or         C. and          D. but

Question 3. This bridge…………….. in 2000.

A. was built      B. is built         C. built              D. builds

Question 4. He works very hard, ………………….?

A. won’t he         B. didn’t he         C. doesn’t he      D. hasn’t he

Question 5. It’s too hot here. Can you………………. The air conditioner?

A. turn back     B. turn out       C. turn off          D. turn on

Question 6. You…………….. tell anyone what I told you. It’s our secret.

A. mustn’t          B. won’t       C. may not         D. don’t have to

Question 7. He……………. This novel for three years.

A. writes        B. wrote          C. has wrote        D. has writen

Question 8. ………….Christmas, children enjoy singing Christmas carols.

A. for           B. In               C. At              D. On

Question 9. Women often wear Ao dai on special……………..

A. opportunity          B. fashion          C. occasions       D. minority

Question 10. I asked her where she……………… that book.

A. bought           B. can buy          C. buy              D. will buy

Question 11. Your school is…………… than mine.

A. bigger        B. more big          C. biggest         D. big

Question 12. If I were a flower, I …………….. a sunflower

A. be         B. will be          C. would be         D. were

Question 13. She looked at the toy castle……………

A. happy            B. happily            C. happiness     D. happier

Question 14. They are still playing on the field………… it is raining heavily.

A. because       B. although        C. so               D. but

Question 15. He wishes he ………….. English well

A. speaks           B. could speak         C. can speak    D. will speak

Question 16. I suggest……………… to the movies.

A. to go         B. went            C. go          D. going

Part 2. Choose the correct answer (A, B, C or D) to fill in each gap in the following passage (4 points).

RIVERS

Rivers are one of the world’s most important natural (17)………… Many cities are on large rivers, and almost every country has at least one river that (18)………… an important part in the lives of its people.

Besides transportation, rivers (19)……….. food, water for crops, water to drink, and opportunities for recreation for people (20)……….. live along their (21) ………………

And (22)…………….. get water for crops, engineers sometimes build a dam (23)………….. a river and let the water become a lake behind the dam. Then people can use their water not only to irrigate fields (24)…………… to make electricity.

Question 17. A. processions      B. materials     C. resourees   D. goods

Question 18. A. comes          B. does         C. plays         D. makes

Question 19. A. get         B. give         C. send         D. provide

Question 20. A. Whom      B. who          C. when         D. which

Question 21. A. sides        B. banks          C. bodies         D. wings

Question 22. A. so as          B. in order that         C. in order to     D. so that

Question 23. A. under         B. beside           C. across         D. above

Question 24. A. and           B. but also        C. as well as          D. but as well.

Part 3. Read the passage and answer the questions below (4 points).

Katie was born in Neweastle, a city in the North East of England. Neweastle is on the bank of River Tyne. It is a quite big a city of about 200,000 inhabitants. There is a eathedral and a university. There are five bridges over the River Tyne, which link Neweastle to the next town, Gateshead, where there is one of the biggest shopping centers in the world, the Metro Center. A few yaers ago, the main industries were shipbuilding and coalmining, but now the chemical and soap industries are important.

She moved from Neweastle ten years ago but she often returns. She misses the people, who are so warm and friendly, and she misses the wild, beautiful countryside near the city, where are so many hills and streams. And of course, she really misses the foods here. They are fresh and extremely delicious. She feels happier and healthier whenever she enjoys them.

Question 1: Where was Katie born?

Question 2: Is the Metro Center the best shopping center in the world?

Question 3: What are the important industries in Katie’s hometown now?

Question 4: How does she feel when she enjoys the foods?

Part 4. Arrange the given words/ phrases to make the meaningful sentences (4 points).

Question 1. Tall/ to play/ he/ enough/ is/ volleyball

Question 2. He/ marks/ Nam/ got/ wishes/ good semester/ this.

Question 3. He/ the/ is/ so/ expensive/ house/ cannot/ it/ buy/ that.

Question 4. Be/ every day/ This/ cleaned/ room/ should/

Question 5. I/ I/ If/ will/ finish/ my homework/ play/ with/ soccer/ you/

Question 6. My/ used/ swim/ when/ he/ brother/ to/ young/ was/

Question 7. Then/ She/ that/ was/ she/ in/ a restaurant/ said/ working/

Question 8. You/ the/ do/ know/ has/ just/ boy/ gone out?/ who/

ĐÁP ÁN

Part 1 + 2

1

C

7

D

13

B

19

D

2

B

8

C

14

B

20

B

3

A

9

C

15

B

21

B

4

C

10

A

16

D

22

C

5

D

11

A

17

C

23

D

6

A

12

C

18

C

24

B

Part 3.

1. Katie was born in Newcastle, a city in the North East of England.

2. No, it isn’t.

3. The important industries in Katie’s hometown now are the chemical and soap industries.

4. When she enjoys the foods she feels happier and healthter.

Part 4.

1. He is tall enough to play volleyball.

2. Nam wishes he got good marks this semester.

3. The house is so expensive that he cannot buy it.

4. This room should be cleaned every day.

5. If I finish my homework, I will play soccer with you.

6. My brother used to swim when he was young.

7. She said that she was working in a restaurant then.

8. Do you know the boy who has just gone out?

2. Đề số 2

I. Choose the word/ phrase (A, B,C or D) that best fits the space in cach sentence. (2.5 pts)

1. My uncle, ………………..is a compufer programmer, works at New York’s Columbia Univcrsity.

A. whom       B. whose      C. who       D. which

2. The whole incident was captured………….. CCTV at the shopping mall yesterday.

A. at         B. on        C. in           D. above

3. Internet users often suffer various risks, such as spam or ………….. junk mail.

A. scientific     B. electric       C. electronic      D. traffic

4. In 2019 Brunei has a……………. of just over 439,300.

A. curency         B. collection         C. religion         D. population

5. Last weekend, Ba invited Liz to join his family on a………….. to his home village.

A. two-days trip        B. two-day trip

C. trip of two-day     D. two-day’s trip

6. The …………. lot is kept under video survelilance, so you needn’t worry about your car.

A. parker        B. parking        C. parks      D. park-keeper

7. The Internet is available almost everywhere now…………. some people have never got access to it.

A. Although    B. So that      C. However        D. Therefore

8. Most robots are enpowered by artificial………,or AI, and machine learning technology

A. irtelligence    B. internet     C. information     D. interest

9. Hai Dang: ” Do you thimk wcaring uniforms is a good idca?” Minh Dan : “………………….. ”

A. Well done. You did it

B. Yeah. You don’t have to think of what to wear every day

C. It’s nice of you to say so

D. Yes, I can. And so can all of my friends.

10. Tim: “………………………………….”.

– Paul: “ I disagree. The course is too cxpensive for us”

A. That acaderny isn’t good

B. That summer course is unaffordable

C. Do you like that course?

D. Why not take that summber course?

II. Look at the signs. Choose the best answer (A,B,C or D) for each sign (0,5 pt)

11. What does the sign (A) say?

A. You mustn’t drive after drinking.

B. You shouldn’t drive under the influence of drugs.

C. You must be careful with drunk drivers.

D. You should be careful as there is a pub ahead.

12. What does sign (B) say?

A. Disabled people can stand here.

B. This is a forbidden area for the handicapped.

C. Facilities for disabled people are available here.

D. The handicapped must stay here at all times.

III. Read the following passage. Decide if the statement from 13 to 16 are True or False and choose the correct answer (A, B, C or D) for the questions 17 and 18.

There is a list of interesting jobs that we’ll never have again, and a town crier is, of course, on the list. It’s been a long time since town criers worked professionally, so there are not many people knowing who town Criers were. Today we can only see them in the movies or at some old tourist sites. Before newspapers were invented, a town crier, who was usually an older gentleman with a booming voice, always dressed officially and had a little bell which he carried with him always. His job was to go through city streets ringing the bell and shouting the latest news as he was walking.

The occupation of the town crier was quickly replaced by radio, television, texting, internet, and all the marvels of modem technology. Today this occupatiơn exists only for entertaining purposes and as local folklore. Competitions for the best town criers are still being held in some parts of the world like America, Australia, Canada and England.

13. A lot of people now work as professional town criers.

14. Today people can get to know about town criers in films and at some tourist attractions

15. Town criers had worked professionally before mass media were invented.

16. Town criers used to wear casual clothes when working.

17. What is the passage mainly about?

A. The birth of town crying

B. Town crying, an extinct job

C. Town criers and modern technology

D. Town crying for entertainment

18. It can be inferred from the passage that town criers used to

A. live in a tơwn square.

B. be waited and welcomed to town squares.

C. make loud deep sounds.

D. take part in competitions in western countries

IV. Choose the word (A, B, C oc D) that best fits the blank space in the following passage. (1,5pts)

‘There are many ways to cut the (19)……… of your power bill in your home. Take a look at the way we choose computers (a laptop or a desktop computer). A laptop is a computer that is small enough (20)……… carried around easily and is flat when closed. While a desktop computer is the one that fits on a desk but that is not easily moved from place to place.

Regardless of their convenience difference, choosing a laptop or a desktop computer may result in a signficant difference in energy (21)………. . I’m writing this by using a laptop with power (22)……….. features switched on – using around 50 watts maximun. Back some years ago, I would work with a desktop computer with a 17’’ CRT sercen – around 300 watt all told.

The following are some rough (23)………… based on coal fired power generation for just the computer aspect:

– Laptop = 50w x 10 hours a day x 365 days = 185.5 kilowatt hours

– Desktop = 300w x 10 hours a day x 365 = 1095 kilowatt hours

In the case of cai fired electricity, cach kilowatt you save not only puts (24) ……….. back into your pockets, but also avoids up to 1.5 pounds of carbon dioxide emission being generated.

19.  A. energy      B. costs     C. households     D. power

20. A. having      B. being      C. to be      D. to have

21.  A. efficiency    B. affection    C. production        D. cffect

22. A. consuming    B. lighting      C. saving        D. sleeping

23. A. innovations     B. productions      C. settings       D. calculations

24. A. cash      B.debt        C. product      D. economy

V. Use the correct form of the word given in each sentenee, (1.0 pt)

25. Ha Noi will have ……… between 23°C and 27°C. [temperate]

26. Its worrying that natural disasters are becoming …….. damaging. [increase]

27. UFO stands for ” ………..Flying Object”, which is also known as a flying saucer. [identify]

28. Although robots have proved to be significant, they still have a few …………. [limit}

29. You can finish the work at home on Sunday if ……….. [necessity]

30. The police ……….. to the emergency quickly and the victims were rescued. [response]

VI. Rearrange the groups of words in a correct order to make complete sentence (0,5pt).

31. India, downing trees / and power lines, causing /has hit / widespread damage/ a powerful cyclone /./

32. what would you do?/ If you had / and playing games endlessly, a 15-year-old/boy staying up too late/./

VII. Rewrit each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it (2.0pts)

33. Nowadays young people pay more attention to traditional festivals than they did some years ago.

=> Some years back young ……………….

34. This is the first time they have experienced the wonderful feeling in space.

=> They have never ………………………….

35. We should teach young children to care for the environment.

=> I suggest young children …………………….

36. Drivers and passengers must fasten the seat belt when travelling in cars.

=> It is compulsory for ………………………….

ĐÁP ÁN

1

C

9

B

17

C

2

B

10

D

18

B

3

C

11

A

19

B

4

D

12

C

20

C

5

B

13

False

21

A

6

B

14

True

22

C

7

C

15

True

23

D

8

A

16

False

24

A

25. temperature         26. Increasingly

27. Unidentified          28. Limitations

29. necessary            30. Responded

31. A powerful cyclone has hit India, downing trees and power lines, causing widespread damage.

32. If you had a 15-year-old boy staying up too late and playing games endlessiy, what would you do?

33. Some years back young people did not pay as much attention to traditional festivals as they do nowadays.

34. They have never experienced the wonderful felling in space until now.

35. I suggest young children should be taught to take care for the environment.

36. It is compulsory for drivers and passengers to fasten the seat belt when travelling in cars.

3. Đề số 3

I. Chọn từ được phát âm khác với các từ còn lại bằng cách chọn đáp án A, B, C hoặc D.

Question 1: A. Christmas        B. champion         C. chemise        D. chimney

Question 2: A. crowded        B. language          C. practice          D. propose

Question 3: A. marvelous     B. courageous      C. delicious     D. religious

Question 4: A. animal        B. bacteria       C. habitat         D. pyramid

Question 5: A. wonderful     B. beautiful     C. colorful      D. successful

II. Chọn đáp án đúng điền vào chỗ trống bằng cách chọn A, B, C hoặc D.

Question 6: We are saving money ___ we want to buy a new house.

A. so      B. because       C. but       D. and

Question 7: My father has to go to work ____ it is raining hard.

A. though      B. but     C. because     D. and

Question 8: He loves his parents very much and wants them to be ___.

A. Happy        B. happily      C. happiness     D. happen

Question 9: In Asia , a tropical storm is called a ____.

A. typhoon     B. hurricane      C. cyclone       D. tornado

Question 10: You don’t learn this lesson, ____ you? 

A. did       B. didn’t     C. do        D. don’t

Question 11: Where are the photos ___ were taken at the Christmas party? 

A. whose     B. who         C. whom         D. that

Question 12: She doesn’t know the man ____ sent her his letter. 

A. which       B. who         C. whom         D. whose

Question 13: Ninety percents of ___ occur around the Pacific Rim. 

A. earthquakes       B. tuphoons      C. volcanoes         D. tornadoes

Question 14: Wearing dark glasses gives him an air of ___. 

A. mystery       B. mysterious       C. mysteries          D. myth

Question 15: The kids would answer back, and that drove her ___. 

A. crazy        B. madness         C. craziness       D. crazily

III. Chọn đáp án (A, B, C hoặc D) để điền vào chỗ trống thích hợp.

It is very important (Question 16) ___ watter carefully. Here are some (Question 17) ___ you can use less water. First, you should (Question18) ___ you turn (Question 19) ___ the faucets tightly. They should (Question 20)_____ in the bathroom or kitchen sink. Second, you should not keep the water on for a long time. You should turn it off while you are doing something else. It should be off while you are shaving or (Question 21)____ your teeth. It should also be off while you are washing the dishes. Finally, (Question 22)_____ the summer you should (Question 23)___ your garden in the evening. That way you will not lose (Question 24)__ water. During the day the sun dries up the earth too (Question 25) ____.

Question 16: A. for using   B. to use      C. use      D. using

Question 17: A. roads        B. paths        C. streest       D. ways

Question 18: A. be sure     B. sure        C. to sure       D. to be sure

Question 19: A. on             B. up          C. off            D. down

Question 20: A. drip           B. to drip       C. not drip       D. not to drip

Question 21: A. filling        B. rubbing        C. washing      D. brushing

Question 22: A. on          B. in         C. at            D. for

Question 23: A. pour        B. water      C. dig         D. tidy

Question 24: A. many       B. few      C. a lot of      D. less

Question 25: A. quickly     B. strongly   C. fastly       D. early

IV. Đọc đoạn văn sau và chọn đáp án đúng nhất để trả lời cho các câu hỏi bên dưới:

Over the past 600 years, English has grown from a language of few speaker to become the dominant language of international communication. English as we know it today emerged around 1350, after having incorporated many elements of French that were introduced following the Norman invasion of 1066. 

Until the 1600s, English was, for the most part, spoken only in England and hadn’t extended even, as far as Wales, Scotland or Ireland. However during the course of the next two centuries, English began to spread around the globe as a result of exploration, trade (including slave trade), colonization, and missionary work. Thus, small enclaves of English speakers became established and grew in various parts of the world. As these communities proliferated, English gradually became the primary language of international business, banking and diplomacy.

Today there are more than 700 million English users in the world, and over half of these are non-native speakers, constituting the largest number of non-native users than any other language in the world.

Question 26. What is the main topic of the passage?

A. The number of non-native users of English.
B. The French influence on the English language.
C. The expansion of English as an international language.
D. The use of English for science and technology.

Question 27: Approximately when did English begin to be used beyond England?

A. In 1066              B. Around 1350  

C. Before 1600      D. After 1600

Question 28: According to the passage, all of the following contributed to the spread of English around the world except ____.

A. the slave trade         B. the Norman invasion
C. missionaries            D. colonization

Question 29: The word “enclaves” in paragraph 2 could be best replaced by which of the following?

A. communities           B. organizations
C. regions                   D. countries

Question 30: How many non-native speakers are there in the world?

A. More than 350 million       B. Less than 350 million
C. More than 700 million       D. Less than 700 million

V. Viết lại các câu sau sao cho nghĩa không thay đổi so với câu ban đầu, bắt đầu bằng từ gợi ý.

Question 31. Because Alex was lazy, he didn’t pass the final exam.

=> Because of………………………………..

Question 32. If you don’t take a rest, you will be ill.

=> Unless…………………………………..

Question 33. She started reading this book 2 weeks ago.

=> She has…………………………………..

Question 34. My brother spends two hours doing his homework every day.

=> It takes……………………………………

Question 35. She is very talented but she doen’t p;ay the piano professionally.

=> Talented………………………………….

VI. Viết lại các câu sau sao cho nghĩa không thay đổi so với câu ban đầu, sử dụng từ cho sẵn trong ngoặc đơn (không được thay đổi dạng của từ trong ngoặc).

Question 36. Nga likes playing basketball in the morning

=> ……………………………………….. (INTERESTED)

Question 37. “Shall we go for a walk now?” said Peter 

=> ………………………………………….(SUGGESTED)

Question 38. Learning English is not as difficult as learning Chinese

=> …………………………………………. (MORE)

Question 39. The weather was so bad that we couldn’t go camping

=> …………………………………………. (SUCH)

Question 40. I have read all of her books but one 

=> ………………………………………..(WHICH)

ĐÁP ÁN

1

C

11

A

21

D

2

D

12

B

22

B

3

A

13

A

23

B

4

B

14

A

24

C

5

D

15

A

25

A

6

B

16

B

26

C

7

A

17

D

27

D

8

A

18

A

28

B

9

A

19

C

29

A

10

C

20

C

30

A

31. Because of Alex’s laziness, he didn’t pass the finall exam

32. Unless you take a rest, you will be ill

33. She has been reading this book for 2 weeks

34. It takes my brother twvo hours to do his honework every day.

35. Talented as she is, she doesn’t phay the piano professionally.

36. Nga is interested in playing basketball in the morning.

37. Petter suggested going for a walk then.

38. Learning Chomese is more difficult than learning English

39. It was such bad weather that we couldn’t go camping

40. There is only one of her books which I have not read.

4. Đề số 4

I – Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

Question 1. A. passed   B. watched   C. played     D. washed

Question 2. A. proud     B. about        C. around    D. would

Question 3. A. market    B. depart      C. carD       D. scare

Question 4. A. entrance    B. pady     C. bamboo    D. banyan

Question 5. A. problem      B. love       C. box         D. hobby

II – Choose the words or phrases that are not correct in standard English.

Question 6. We’ve corresponded with each other for years but I’ve never meet him.

A. corresponded       B. with each other

C. years                    D. I’ve never meet

Question 7: The atmosphere over the party were warm and friendly.

A. The atmosphere     B. over      C. were     D. friendly

Question 8: When I was young, I often go fishing.

A. When      B. was young

C. often       D. go fishing

Question 9: The traffic used to get much worse now.

A. The      B. used to get      C. much     D. worse

Question 10: Tom wishes his neighbors don’t make so much noise.

A. wishes      B. his        C. Don’t        D. so much

III – Find the one choice that best completes the sentence.

Question 11: I want everybody to listen ____.

A. care         B. careful      C. careless       D. carefully

Question 12: We feel very ____. to day.

A. happy      B. happiness     C. happily       D. happen

Question 13: I’ve looked ____ my new pen everywhere and I can’t find it anywhere.

A. at     B. for       C. up        D. on

Question 14: Solar enerdy Doesn’t cause ____ 

A. pollution     B. polluted     C. pollute      D. pollutant

Question 15: Where ___ you go if you have a car?

A. have      B. had        C. will          D. Did

Question 16: ___ is a person who installs and repairs water pipes.

A. electrician       B. carpenter

C. locksmith        D. plumber

Question 17: He is tired ____ he stayed up late watching TV.

A. so      B. because       C. but        D. and

Question 18: Is there anyone you’d like to suggest ____ the job?

A. for        B. to        C. with        D. Ø

Question 19: The preliminary draft ____ the agreement has been approved.

A. for        B. of      C. with        D. on

Question 20: The ____ plant provides a fifth of the nation’s energy supplies.

A. nuclear      B. industrial      C. chemical         D. assembly

Question 21. Nobody went to the party, _________?

A. Does he       B. Do they     C. Didn’t they      D. Did they

Question 22. It is nearly 3 months _________he visited his parents.

A. while    B. during        C. since      D. when

Question 23. _________population is another unpleasant result we have to solve.

A. Increased           B. Increasing

C. The increase      D. To increase

Question 24. If we _________enough time, we’ll study this exercise more carefully.

A. will have      B. have       C. had       D. would have

Question 25. What would you do, if you _________a UFO?

A. see        B. saw    C. would see         D. had seen

IV – Read the following passage and choose the item (A, B, C, or D) that best answers each of the questions about it.

Easter is on a different Sunday each year. But it is always in March or April. Easter is not a national holiday. It is a religious holiday for Christians. For many people, Easter celebrates the beginning of spring.

The English word Easter comes from the Old English word Eastre. Kastre was the name of the goddess of spring and light. In the spring, flowers bloom and trees become green. The earth wears “new clothes”. Many people wear new clothes on Easter Sunday too.

Eggs and rabbits are signs of spring and new life. American children believe in an imaginary rabbit, the Easter bunny. The night before Easter, the Easter bunny visits many homes. He brings children Easter baskets with eggs and candy. Some Easter eggs are hard-boiled eggs in different colors. Other Easter eggs are chocolate. The Easter bunny hides eggs in the house or outside in the yard. On Easter morning, children look for eggs from the Easter bunny.

For millions of Christians, Easter is a religious holiday. Two days before Easter is Good Friday. Christians believe Jesus Christ Died on this day. Many schools and businesses close on Good Friday. Christians also believe Jesus rose from the dead on Easter Sunday. Easter is very joyful holiday for christians. Many go to church on Good Friday and on Easter.

There is also an important Jewish holiday in the spring. For eight days, Jewish people celebrate Passover. Passover and Easter are often in the same month.

On Easter Sunday, families often come together for a dinner of ham or lamb with fresh spring vegetables. Dessert is often cake in the shape of a lamb or rabbit. And there is plenty of candy from the Easter bunny!

Question 26. Every year, Easter ____.

A. is celebrated on a different Sunday

B. is celebrated on Sundays

C. is celebrated in March and April

D. is celebrated because of the beginning of spring

Question 27: The word ‘goddess’ in the second paragraph means ____

A. a beautiful girl      B. a maiden 

C. a female god       D. a fairy

Question 28: Easter bunny ___.

A. is a sign of flowers blooming

B. is a sign of spring goddess

C. is an imaginary rabbit

D. an old word for ‘Easter’

Question 29: Christians ____.

A. believe Jesus Christ became alive again on Easter

B. usually not go to church on Good FriDay and on Easter

C. celebrate Passover

D. eat lamb or rabbit on Easter SunDay

Question 30: Which of the following is not true?

A. Easter is not a national holiday.

B. Many people wear new clothes on Easter Sunday.

C. All schools and businesses close on Good FriDay.

D. Passover is an important Jewish holiday.

V – Identify the underlined word/ phrase (A or B, C, D) need correcting to become an exactone.

Question 31. The picture was painting by Michael last year.

A. The        B. was painting

C. by          D. last year

Question 32. There’s the woman who she sold me the handbag.

A. There’s     B. woman      C. she     D. me

Question 33. Mr. Smith is going to buy a new Japanese car, doesn’t he?

A. Mr. Smith             B. to buy     

C. new Japanese     D. doesn’t he

Question 34. I met a lot of interesting people while I was studying at Ho Chi Minh City.

A. met      B. interesting       C. while          D. at

Question 35. If I were you, I didn’t buy that expensive car.

A. If      B. you       C. didn’t         D. expensive

VI – Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one.

Question 36. They suggested banning advertisements on TV.

– They suggested ………………………………..

Question 37. People say that they bought this shop last year.

– It is said……………………………………

Question 38. “How much do you think it will cost?” he said to me.

– He asked me …………………………………………..

Question 39. Mr.Brown’s team has lost the game.He looks very sad

– Mr. Brown whose ……………………………….

Question 40. Do you know the man who sat next to me at Nam’s birthday party last night?

– You know ……………………………………..

ĐÁP ÁN

1

C

11

D

21

D

2

D

12

A

22

C

3

D

13

B

23

A

4

A

14

A

24

B

5

B

15

C

25

B

6

D

16

D

26

A

7

C

17

B

27

C

8

D

18

A

28

C

9

B

19

B

29

A

10

C

20

A

30

C

31. B. was painting  -> was painted

32. C. she -> NOT she

33. D. doesn’t he -> isn’t he

34. D. at -> in

35. C. didn’t -> wouldn’t.

36. They suggested banning advertisements on TV.

– They suggested that advertisements on TV should be banned.

37. People say that they bought this shop last year.

– It is said that they bought this shop last year.

38. “How much do you think it will cost?” he said to me.

– He asked me how much I thought it would cost.

39. Mr.Brown’s team has lost the game.He looks very sad

– Mr. Brown whose team has lost the game looks very sad.

40. Do you know the man who sat next to me at Nam’s birthday party last night?

– You know the man who sat next to me at Nam’s birthday party last night, don’t you?

5. Đề số 5

I – Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. claimed    B. warned     C. occurred    D. existed

2. A. health     B. appear      C. ready      D. heavy

3. A. tidal      B. sight      C. mineral     D. describe

4. A. though     B. throw     C. through     D. thought

5. A. thunder    B. erupt      C. trust      D. pull

II – Find the one choice that best completes the sentence.

6. He ____to find a job, but he had no luck.

A. tried hard            B. hardly tried          

C. tried hardly         D. try hardly

7. Solar energy doesn’t cause _____.

A. pollution        B. polluted       C. pollute        D. pollutant

8: Are you lookingh forward ______   my letter?

A. to see        B. to seeing          C. saw         D. seeing

9. “_____” means a piece of land full of rubbish.

A. junkyard       B. treasure        C. hedge         D. stream

10. Dynamite _____   many years ago.

A. has invented           B. invented          

C. was invented          D. were invented

11. They run a police check ____ all applicants for a gun license.

A. of      B. on      C. for       D. about

12. The garbageman will take the bags to the garbage _____.

A. yard      B. area     C. place       D. dump

13. He seems to be well-qualified ___ the job.

A. by        B. for       C. in       D. of

14. ___ will be provided in the cafeteria.

A. Refreshment       B. Refreshments

C. Refresh               D. Refreshing

15. I caught the kids next door spraying my dog ____ cold water.

A. with       B. on        C. over        D. of

16. She is fiercely ____ of her privacy.

A. protected      B. protect       C. protective       D. protecting

17. The book signing provided him _____ an opportunity to meet one of his heroes.

A. for      B. with       C. to       D. of

18. We are mixing ___ and cement to make concrete.

A. sand     B. sands       C. sanding       D. sandy

19. The floor was covered ___ a sheet of plastic.

A. with      B. for       C. of        D. to

20. Jackson canceled the concert, to the great ____ of his fans.

A. disappoint           B. disappointed

C. disappoimting     D. disappointment

III – Read the following passage, then choose the correct answer to questions.

I went to Australia on a student program last year and I like to (21)_______you about it. I wasvery (22)_______when I knew I was going to Australia because I had never been there before. Ididn’t think about the problems of speaking English (23)_______I met my host family. At first Icouldn’t communicate with them because my English was so bad. All the five years I had beenlearning English wasn’t much used at all (24)_______we didn’t have real practice at school. Eventhough my grammar was good, my pronunciation wasn’t. My problem is (25)_______ ‘l’ and ‘r’. Forexample, Australian people often asked “What do you eat in Vietnam?” I wanted to tell them thatwe eat rice, but they didn’t understand when I said “We eat lice”…

21. A. say    B. tell    C. talk     D. speak

22. A. exciting   B. excites    C. excited    D. excite

23. A. after     B. until     C. when     D. while

24. A. although    B. even    C. because    D. so

25. A. pronouncing    B. speaking    C. reading    D. telling

IV- Identify the underlined word/ phrase (A or B,C,D) that needs correcting to become an exactone

26. My sister enjoys read about wild animals and natural mysteries.

A. enjoys       B. read      C. wild animals    D. natural

27. Mr. Thach who sing English songs very well is my teacher of English.

A. Mr. Thach        B. who sing     C. English songs      D. is

28. My father asked us not to spending too much timplaying computer games

A. asked      B. not to spending      C. much time     D. playing

29. Ba can play the piano better more than his friends can.

A. can play     B. better      C. more than        D. can

30. We can save nature resources by using solar energy.

A. save             B. nature resources

C. by using       D. solar energy

V. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one.

31. We were late for school because of the heavy rain.

– Because it…………………………….

32. My mother used to make us clean the house.

– We used…………………………………..

33. “I’m working in a restaurant, and don’t care much for it.”she said

– She said………………………………………

34. It’s two years since I last spoke to her.

– I haven’t………………………………………

35. Going swimming in the river in the summer is interesting.

– It…………………………………………………..

VI – Complete each of the following sentences, using the words given.

36. If/ it/ not rain/ tomorrow/ I/ go/ camping/ my friends.

37. If/ I/ meet/ alien/ outer space/ I/ invite/ home/ talk.

38. I/ never/ travelled/ by/ air.

39. The students/ study/ for exam/ now.

40. It/ be/ such/ cold day/ we/ decide/ not/ go out.

ĐÁP ÁN

1

D

11

B

21

B

2

B

12

D

22

A

3

C

13

B

23

B

4

A

14

B

24

C

5

D

15

A

25

A

6

A

16

C

26

B

7

A

17

B

27

B

8

B

18

A

28

B

9

A

19

A

29

C

10

C

20

D

30

B

V.

31. We were late for school because of the heavy rain.

– Because it rained heavily, we were late for school.

32. My mother used to make us clean the house

– We used to be made to clean the house by my mother.

33. “I’m working in a restaurant, and don’t care much for it.”she said

– She said that she was working in a restaurant and didn’t care much for it.

34. It’s two years since I last spoke to her.

– I haven’t spoken to her for two years.

35. Going swimming in the river in the summer is interesting.

– It is interesting to go swimming in the river in the summer.

VI. 

36. If/ it/ not rain/ tomorrow/ I/ go/ camping/ my friends.

-> If it does not rain tomorrow, I will go camping with my friends.

37. If/ I/ meet/ alien/ outer space/ I/ invite/ home/ talk.

-> If I met an alien from outer space, I would invite him/her/it to my home and talk/ to talk.

38. I/ never/ travelled/ by/ air.

-> I have never travelled by air.

39. The students/ study/ for exam/ now.

-> The students are studying for their exam now.

40. It/ be/ such/ cold day/ we/ decide/ not/ go out

-> It was such a cold day that we decided not to go out.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề ôn tập hè Tiếng Anh 9 năm 2021 Trường THCS Cao Bá Quát. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề ôn tập hè Tiếng Anh 9 năm 2021 Trường THCS Lê Thánh Tông
  • Bộ 5 đề thi thử vào lớp 10 năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THCS Ngô Quyền

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button