Lớp 10

Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Lộc Hưng

Tài liệu Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Lộc Hưng được HOC247 biên tập và tổng hợp và giới thiệu đến các em học sinh lớp 10, với phần đề và đáp án, lời giải chi tiết giúp các em rèn luyện ôn tập chuẩn bị cho kì thi sắp tới. Hi vọng tài liệu này sẽ có ích cho các em, chúc các em có kết quả học tập tốt!

TRƯỜNG THPT LỘC HƯNG

ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI NĂM HỌC 2020-2021

MÔN: TIẾNG ANH 10

(Thời gian làm bài: 120 phút, không kể thời gian phát đề)

1. Đề số 1

1: Choose the best answer to complete the following sentence:

Lan is the……..of the two girls.

A. prettiest

B. prettier

C. pretty

D. most pretty

2: Choose the best answer to complete the following sentence:

To lack means to…………….

A. be without

B. keep secret

C. be with

D. be weak

Read the passage below and choose the best answer for each space ( from number 03 to number 15):

A year with overseas volunteers

I was  with Overseas Volunteers (OV) for a year after leaving university, and I was sent to an isolated village in Chad, about 500 kilometers, from the capital. Coming from a rich country, I got quite a shock as conditions were much harder than I had expected. But after a few days I soon got used to..(3)… there. The people were always very friendly and helpful, and I soon began to appreciate how…(4)… the countryside was.

One of my job was to supply the village with water. The well was a long walk away, and the women used to…(5) a long time every day..(6)..heavy pots backwards and forwards. So I contacted the organization and arranged to…(7)..some pipes delivered. We built a simple pineline and a pump, and it worked first time. It wasn’t perfect- there were a few..(8), but it made a great difference to the villagers, …(9) had never had running water before. And not …(10)did we have running water, but in the evening it was hot, because the pipe had been…..(11) in the sun all day.

All in all, I think my time with OV was a good experience. Although it was not well-paid, it was well…(12)doing, and I would recommend it to anyone who was…(13) working for a charity.

Finally, there’s one more reason why I will never….(14) working for OV. A few months before I left, I met and fell in love…(15)another volunteer, and we got married when we returned to England.

3. A. live                                     B. lived                                  C. living                      D. lives

4. A. beautiful                B. good-looking                      C. handsome               D. sweet

5. A. spend                     B. spent                                   C. spends                    D. spending

6. A. fetching                 B. wearing                   C. carrying                  D. holding

7. A. make                                   B. let                          C. have                                    D. allow

8. A. breaks                    B. leaks                                   C. splits                    D. punctures

9. A. which                    B. that                         C. they                        D. who

10. A. hardly                  B. scarcely                   C. only                        D. also

11. A. lied                                   B. lay                          C. laying                      D. lying

12. A. worth                   B. value                                   C. cost                         D. price

13. A. considering                       B. thinking                 C. going                      D. planning

14. A. regret                   B. feel sorry                C. miss                                    D. lose

15. A. at                          B. to                           C. for                           D. with

16:   Choose the best answer to complete the following sentence:  Mr. Brown…….around the country if he saved enough money.

A. will travel

B. would travel

C. has traveled

D. traveled

17: Choose the word with the same meaning as the underlined part:

I have’t seen your brother recently.

A. suddenly

B. immediately

C. quietly

D. lately

18: Find a word which is pronounced differently in the part underlined

A.superb

B.suppose

C.Support

D.Supply

19:

Choose the word with the same meaning as the underlined part:

We are very anxious about the result of the exam.

A.careful

B.careless

C.excited

D.worried

20:Choose the best answer to complete the following sentence :

Can you give me a…….for a fruit cake.

A.prescription

B.receipt

C.recipe

D.description

21:Choose the best answer to complete the following sentence :

Don’t touch that wire or you may get an electric……… .

A.current

B.shock

C.attack

D.feeling

22:There is a mistake in the four underlined part of the sentence. Find the mistakes ( A,B, C, or D) :

If I (A) find some money (B) on the street, I’d (C) take it to the (D) police station.

23:Choose a word that has different stress pattern

A.government

B.annoyance

C.experiment

D.participate

24:Read the following list of four words and choose one word that does not belong in the list :

A.Listen

B.Talk

C.Spell

D.Pronounce

25:

Choose the best answer to complete the following sentence :

The teacher says, ‘The time is up’ .This means that the period of time has………

A.begun

B.ended

C.been interesting

D.seemed long

26: Choose the best answer to complete the following sentence :

When I was turning out my cupboard I……..this photograph of Uncle Ba

A.came round

B.came across

C.came over

D.came into

27. Choose the best answer to complete the following sentence :

Our flat is very small. We wish we…….another bedroom.

A.have

B.had

C.have had

D.will have

28:Choose one sentence that has different meaning to the root one :

The picture is so high that she can’t reach it.

A.The picture is too high for her to reach.

B.She is not tall enough to reach the picture.

C.She is too short to reach the picture.

D.She is such a tall girl that she can reach the picture.

29:Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest :

A.studious

B.adult

C.public

D.thunder

30:Choose the best answer to complete the following sentence :

What are you cooking in that saucepan ? It……..good.

A.makes

B.smells

C.feels

D.flavors

31:Choose one sentence that has different meaning to the root one :

The square clock costs $5. The round clock costs $7.

A.The round clock is more expensive than the square clock.

B.The square clock is cheaper than the round clock.

C.The square clock doesn’t cost as much as the round clock.

D.The round clock costs less than the square clock.

32:Choose one sentence that has different meaning to the root one :

You remembered to post the letter for me, didn’t you ?

A.Did you remember to post the letter for me?

B.You didn’t forget to post the letter for me, did you?

C.Didn’t you forget to post the letter for me?

D.You forgot to post the letter for me, didn’t you?

33:Choose one sentence that has the same meaning as the root one :

If he doesn’t promise to try harder, I won’t help him.

A.If he promises to try harder, I will never help him.

B.If he promised to try harder, I wouldn’t help him.

C.Unless he promises to try harder, I will never help him.

D.Unless he doesn’t promise to try harder, I will help him.

34:Choose the best answer to complete the following sentence :

The High Street is so narrow that the Council have to…….it.

A.increase

B.widen

C.extend

D.lengthen

35:Choose the word with the same meaning as the underlined part :

The Vietnamese people workship their ancestors.

A.heirs

B.elders

C.fossils

D.forefathers

36:Choose the word with the same meaning as the underlined part :

After the alien spacecraft hovered over the park for a short while, it vanished.

A.landed

B.rose

C.attacked

D.disappeared

37: Choose the best answer to complete the following sentence :

Another word for baggage is………….

A.luggage

B.equipment

C.carriage

D.furniture

38: Find a word which is pronounced differently in the part underlined:

A.stage

B.village

C.manage

D.baggage

39:Choose the best answer to complete the following sentence :

Phong has worked in London for three years and he speaks English………

A.very by well now

B.by well very now

C.very well by now

D.by very well now

40 :Choose one sentence that has the same meaning as the root one :

I don’t normally have coffee for breakfast.

A.I used to have breakfast with coffee.

B.I get used to having breakfast with coffee.

C.I am not used to having coffee for breakfast

D.I didn’t use to have coffee for breakfast

41:

Choose a word that has different stress pattern

A.deforestation

B.documentary

C.representiative

D.satisfactory

42:Choose the word with the same meaning as the underlined part :

I think his story is completely incredible.

A.insufficient

B.incomparable

C.unimportant

D.unbelievable

43:

Read the following list of four words and choose one word that does not belong in the list :

A.gloves

B.boots

C.sandals

D.shoes

44: There is a mistake in the four underlined part of the sentence. Find the mistakes ( A, B, C, or D) :

We (A) reached the (B) nearest village after (C) walk for (D) five hours.

45: Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest :

A.sugar

B.symbol

C.sample

D.solar

46: Choose one sentence that has the same meaning as the root one :

Both Jane and her sister speak Vietnamese fluently.

A.Jane speaks Vietnamese more fluently than her sister does.

B.Jane doesn’t speak Vietnamese as fluently as her sister.

C.Jane speaks Vietnamese fluently but her sister doesn’t.

D.Jane speaks Vietnamese fluently and so does her sister.

47:Choose the word with the same meaning as the underlined part :

The company asked for additional information.

A.necessary

B.emphatic

C.certain

D.further

48:Choose the best answer to complete the following sentence :

If Mai comes to England, it will be a good……..for her to improve her English.

A.possibility

B.opportunity

C.advantage

D.experience

49:Choose one sentence that has the same meaning as the root one:

Despite meeting a lot of difficulties, they finally went through the forest.

A.In spite of the fact that meeting a lot of difficulties, they finally went through the forest

B.Even though meeting a lot difficulties, they finally went through the forest.

C.Although they met a lot of difficulties, they finally went through the forest.

D.Though they met a  lot of difficulties, but they finally went through the forest.

50:There is a mistake in the four underlined part of the sentence. Find the mistakes ( A, B, C, or D) :

I  (A) asked her  (B) whether   (C) was there a fridge (D) in the kitchen.

51:

Choose the best answer to complete the following sentence :

Mary has gone to the baker’s to buy a………of bread.

A.loaf

B.pound

C.packet

D.bit

52:

Choose the best answer to complete the following sentence :

The man……we met on tthe train was the headmaster.

A.whose

B.whom

C.where

D.which

53:Choose the best answer to complete the following sentence :

Some authors are too…..to criticism.

A.sensible

B.sensitive

C.sensational

D.senseless

54:

There is a mistake in the four underlined part of the sentence. Find the mistakes ( A, B, C, or D) :

(A) It’s going to be (B) rainy in Tokyo, (C) that is the (D) capital city of Japan.

55:There is a mistake in the four underlined part of the sentence. Find the mistakes ( A, B, C, or D) :

(A) My father’s motorbike is (B) using (C) too many gas (D) these days.

Read the passage below and choose the best answer for each question (from number 56 to 60):

            Last year we had a nice holiday. My friend and I went to the seaside for a month. I had been to the seaside several times before, but this was the first time for my friend. Naturally, it was a great event for him. Finally, the days came. It was a fine morning. We got up very early because we wanted to leave home after breakfast. We made the journey by car. We reached the seaside at  noon. We spent many hours on the beach. We enjoyed making castles and channels in the sand. People said we ought to spend at least a few weeks at the seaside. If we could stay longer, so much the better.

56:.How long did the writer and his friend spend at the seaside?

A. a week                    B. a few weeks                        C. a month                  D. a few months

57:.Who went to the seaside the first time?

A. The writer               B. The writer’s friend C. The writer’s family D. The writer and his friend

58:. What was the weather like on the day they started their journey to the seaside?

A. it was bad               B. It was rainy             C. it was snowy                       D. It was good

59: How did they travel to the seaside?

A. by car                     B. By train                   C. by bus                     D. By air

60:.When did they reach the seaside?

A. at 9 a.m                   B. at 12 o’clock                       C. at 4 p. m                  D. at 8 p. m

ĐÁP ÁN

1A 2A 3C 4A 5A 6C 7C 8B 9D 10C 11D 12A 13A 14A 15D 16B 17D 18A 19D 20C 21B 22A 23A 24A 25B 26B 27B 28D 29A 30B 31D 32D 33C 34B 35D 36D 37A 38A 39C 40C 41A 42D 43A 44C 45A 46D 47D 48B 49C 50C 51A 52B 53B 54C 55C 56C 57B 58D 59A 60B

2. Đề số 2

I. Choose the best answer to complete the following sentence :

1. The teacher says, ‘The time is up’ .This means that the period of time has………

A. begun

B. ended

C. been interesting

D. seemed long

2. Choose the best answer to complete the following sentence :

Don’t touch that wire or you may get an electric……… .

A. shock

B. attack

C. current

D. feeling

3. Choose the word with the same meaning as the underlined part :

I have’t seen your brother recently.

A. lately

B. immediately

C. suddenly

D. quietly

4. Choose the best answer to complete the following sentence :

What are you cooking in that saucepan ? It……..good.

Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest :

A. public

B. studious

C. adult

D. thunder

6: Choose the word with the same meaning as the underlined part :

I think his story is completely incredible.

A. insufficient

B. incomparable

C. unbelievable

D. unimportant

7: Choose one sentence that has the same meaning as the root one :

Both Jane and her sister speak Vietnamese fluently.

A. Jane speaks Vietnamese more fluently than her sister does.

B. Jane doesn’t speak Vietnamese as fluently as her sister.

C. Jane speaks Vietnamese fluently but her sister doesn’t.

D. Jane speaks Vietnamese fluently and so does her sister.

8: There is a mistake in the four underlined part of the sentence. Find the mistakes ( A, B, C, or D) :

If I (A) find some money (B) on the street, I’d (C) take it to the (D) police station.

9: Find a word which is pronounced differently in the part underlined

A. superb

B. suppose

C. Support

D. Supply

10: Choose the best answer to complete the following sentence :

Can you give me a…….for a fruit cake.

A. recipe

B. receipt

C. prescription

D. description

8: There is a mistake in the four underlined part of the sentence. Find the mistakes ( A, B, C, or D) :

If I (A) find some money (B) on the street, I’d (C) take it to the (D) police station.

9: Find a word which is pronounced differently in the part underlined

II. Read the passage below and choose the best answer for each question ( from number 27 to numberm31):

            Last year we had a nice holiday. My friend and I went to the seaside for a month. I had been to the seaside several times before, but this was the first time for my friend. Naturally, it was a great event for him. Finally, the days came. It was a fine morning. We got up very early because we wanted to leave home after breakfast. We made the journey by car. We reached the seaside at  noon. We spent many hours on the beach. We enjoyed making castles and channels in the sand. People said we ought to spend at least a few weeks at the seaside. If we could stay longer, so much the better.

27.How long did the writer and his friend spend at the seaside?

          A. a week                                   B. a few weeks                       C. a month                  D. a few months

28. Who went to the seaside the first time?

         A. The writer                  B. The writer’s friend C. The writer’s family D. The writer and his friend

29. What was the weather like on the day they started their journey to the seaside?

         A. it was bad                  B. It was rainy             C. it was snowy                       D. It was good

30. How did they travel to the seaside?

          A. by car                                   B. By train                   C. by bus                     D. By air

31. When did they reach the seaside?

          A. at 9 a.m                     B. at 12 o’clock                       C. at 4 p. m                  D. at 8 p. m

Read the passage below and choose the best answer for each space( from number 43 to number 55):

A year with overseas volunteers

I was  with Overseas Volunteers (OV) for a year after leaving university, and I was sent to an isolated village in Chad, about 500 kilometers, from the capital. Coming from a rich country, I got quite a shock as conditions were much harder than I had expected. But after a few days I soon got used to..(3)… there. The people were always very friendly and helpful, and I soon began to appreciate how…(4)… the countryside was.

One of my job was to supply the village with water. The well was a long walk away, and the women used to…(5) a long time every day..(6)..heavy pots backwards and forwards. So I contacted the organization and arranged to…(7)..some pipes delivered. We built a simple pineline and a pump, and it worked first time. It wasn’t perfect- there were a few..(8), but it made a great difference to the villagers, …(9) had never had running water before. And not …(10)did we have running water, but in the evening it was hot, because the pipe had been…..(11) in the sun all day.

All in all, I think my time with OV was a good experience. Although it was not well-paid, it was well…(12)doing, and I would recommend it to anyone who was…(13) working for a charity.

Finally, there’s one more reason why I will never….(14) working for OV. A few months before I left, I met and fell in love…(15)another volunteer, and we got married when we returned to England.

43. A. live                    B. lived                                   C. living                      D. lives

44. A. beautiful                        B. good-looking                      C. handsome               D. sweet

45. A. spend                 B. spent                                   C. spends                    D. spending

46. A. fetching             B. wearing                   C. carrying                  D. holding

47. A. make                  B. let                           C. have                                    D. allow

48. A. breaks                B. leaks                                   C. splits                                   D. punctures

49. A. which                B. that                         C. they                        D. who

50. A. hardly                B. scarcely                   C. only                        D. also

51. A. lied                    B. lay                           C. laying                      D. lying

52. A. worth                  B. value                                   C. cost                         D. price

53. A. considering        B. thinking                  C. going                      D. planning

54. A. regret                 B. feel sorry                C. miss                                    D. lose

55. A. at                                    B. to                           C. for                           D. with

ĐÁP ÁN

1B 2A 3A 4B 5B 6C 7D 8A 9A 10A 11C 12B 13D 14D 15C 16A 17C 18C 19C 20B 21C 22C 23D 24C 25D 26B 27C 28B 29D 30A 31B 32C 33B 34B 35D 36A 37B 38C 39A 40B 41C 42D 43C 44A 45A 46C 47C 48B 49D 50C 51D 52A 53A 54A 55D 56A 57C 58D 59B 60A

3. Đề số 3

Choose the best answer to complete the following sentence :

Another word for baggage is………….

A. carriage

B. luggage

C. furniture

D. equipment

2: Choose the best answer to complete the following sentence :

The High Street is so narrow that the Council have to…….it.

A. increase

B. widen

C. extend

D. lengthen

3: Choose one sentence that has the same meaning as the root one :

I don’t normally have coffee for breakfast.

A. I used to have breakfast with coffee.

B. I am not used to having coffee for breakfast

C. I get used to having breakfast with coffee.

D. I didn’t use to have coffee for breakfast

4: Choose the word with the same meaning as the underlined part :

After the alien spacecraft hovered over the park for a short while, it vanished.

A. rose

B. attacked

C. landed

D. disappeared

5: Choose the best answer to complete the following sentence :

If Mai comes to England, it will be a good……..for her to improve her English.

A. experience

B. possibility

C. opportunity

D. advantage

6: Choose one sentence that has different meaning to the root one :

The picture is so high that she can’t reach it.

A. The picture is too high for her to reach.

B. She is too short to reach the picture.

C. She is not tall enough to reach the picture.

D. She is such a tall girl that she can reach the picture.

7: There is a mistake in the four underlined part of the sentence. Find the mistakes(A,B,C or  D) :

If I (A) find some money (B) on the street, I’d (C) take it to the (D) police station.

8: Choose the best answer to complete the following sentence :

To lack means to…………….

A. keep secret

B. be weak

C. be without

D. be with

9: Choose the best answer to complete the following sentence :

Some authors are too…..to criticism.

A. sensible

B. sensational

C. senseless

D. sensitive

10: Read the following list of four words and choose one word that does not belong in the list :

A. Spell

B. Pronounce

C. Talk

D. Listen

Read the passage below and choose the best answer for each space (from number 18 to 30):

A year with overseas volunteers

I was  with Overseas Volunteers (OV) for a year after leaving university, and I was sent to an isolated village in Chad, about 500 kilometers, from the capital. Coming from a rich country, I got quite a shock as conditions were much harder than I had expected. But after a few days I soon got used to..(3)… there. The people were always very friendly and helpful, and I soon began to appreciate how…(4)… the countryside was.

One of my job was to supply the village with water. The well was a long walk away, and the women used to…(5) a long time every day..(6)..heavy pots backwards and forwards. So I contacted the organization and arranged to…(7)..some pipes delivered. We built a simple pineline and a pump, and it worked first time. It wasn’t perfect- there were a few..(8), but it made a great difference to the villagers, …(9) had never had running water before. And not …(10)did we have running water, but in the evening it was hot, because the pipe had been…..(11) in the sun all day.

All in all, I think my time with OV was a good experience. Although it was not well-paid, it was well…(12)doing, and I would recommend it to anyone who was…(13) working for a charity.

Finally, there’s one more reason why I will never….(14) working for OV. A few months before I left, I met and fell in love…(15)another volunteer, and we got married when we returned to England.

18. A. live                      B. lived                       C. living                      D. lives

19. A. beautiful              B. good-looking          C. handsome               D. sweet

20. A. spend                   B. spent                   C. spends                    D. spending

21. A. fetching               B. wearing                   C. carrying                  D. holding

22. A. make                    B. let                           C. have                       D. allow

23. A. breaks                  B. leaks                        C. splits                   D. punctures

24. A. which                  B. that                         C. they                        D. who

25. A. hardly                  B. scarcely                   C. only                        D. also

26. A. lied                   B. lay                          C. laying                      D. lying

27. A. worth                   B. value                    C. cost                         D. price

28. A. considering         B. thinking                 C. going                      D. planning

29. A. regret                   B. feel sorry                C. miss                      D. lose

30. A. at                          B. to                           C. for                           D. with

31:   Choose one sentence that has the same meaning as the root one :

If he doesn’t promise to try harder, I won’t help him.

Read the passage below and choose the best answer for each question( from number 41 to 45):

            Last year we had a nice holiday. My friend and I went to the seaside for a month. I had been to the seaside several times before, but this was the first time for my friend. Naturally, it was a great event for him. Finally, the days came. It was a fine morning. We got up very early because we wanted to leave home after breakfast. We made the journey by car. We reached the seaside at  noon. We spent many hours on the beach. We enjoyed making castles and channels in the sand. People said we ought to spend at least a few weeks at the seaside. If we could stay longer, so much the better.

41.How long did the writer and his friend spend at the seaside?

        A. a week                                     B. a few weeks                       C. a month                  D. a few months

42. Who went to the seaside the first time?

       A. The writer                    B. The writer’s friend C. The writer’s family D. The writer and his friend

43. What was the weather like on the day they started their journey to the seaside?

       A. it was bad                    B. It was rainy             C. it was snowy                       D. It was good

44. How did they travel to the seaside?

      A. by car                           B. By train                   C. by bus                     D. By air

45. When did they reach the seaside?

       A. at 9 a.m                                    B. at 12 o’clock                       C. at 4 p. m                  D. at 8 p. m

46: Read the following list of four words and choose one word that does not belong in the list :

ĐÁP ÁN

1B 2B 3B 4D 5C 6D 7A 8C 9D 10D 11A 12A 13C 14C 15C 16D 17A 18C 19A 20A 21C 22C 23B 24D 25C 26D 27A 28A 29A 30D 31D 32B 33D 34C 35A 36C 37A 38C 39B 40C 41C 42B 43D 44A 45B 46C 47A 48B 49B 50C 51D 52C 53C 54D 55C 56D 57A 58A 59D 60A

4. Đề số 4

Choose the best answer to complete the following sentence:

Lan is the……..of the two girls.

A. most pretty

B. pretty

C. prettiest

D. prettier

2: Choose the best answer to complete the following sentence :

Mary has gone to the baker’s to buy a………of bread.

A. bit

B. packet

C. loaf

D. pound

3: There is a mistake in the four underlined part of the sentence. Find the mistakes ( A,B,C, orD) :

(A) It’s going to be (B) rainy in Tokyo, (C) that is the (D) capital city of Japan.

4: Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest :

A. thunder

B. public

C. studious

D. adult

5: Choose the best answer to complete the following sentence:

Phong has worked in London for three years and he speaks English………

A. by well very now

B. very well by now

C. by very well now

D. very by well now

6: Choose the best answer to complete the following sentence:

Our flat is very small. We wish we…….another bedroom.

A. have had

B. have

C. had

D. will have

7: Choose one sentence that has different meaning to the root one:

You remembered to post the letter for me, didn’t you ?

A. Did you remember to post the letter for me?

B. Didn’t you forget to post the letter for me?

C. You didn’t forget to post the letter for me, did you?

D. You forgot to post the letter for me, didn’t you?

Read the passage below and choose the best answer for each space (from number 08 to 20):

A year with overseas volunteers

I was  with Overseas Volunteers (OV) for a year after leaving university, and I was sent to an isolated village in Chad, about 500 kilometers, from the capital. Coming from a rich country, I got quite a shock as conditions were much harder than I had expected. But after a few days I soon got used to..(3)… there. The people were always very friendly and helpful, and I soon began to appreciate how…(4)… the countryside was.

One of my job was to supply the village with water. The well was a long walk away, and the women used to…(5) a long time every day..(6)..heavy pots backwards and forwards. So I contacted the organization and arranged to…(7)..some pipes delivered. We built a simple pineline and a pump, and it worked first time. It wasn’t perfect- there were a few..(8), but it made a great difference to the villagers, …(9) had never had running water before. And not …(10)did we have running water, but in the evening it was hot, because the pipe had been…..(11) in the sun all day.

All in all, I think my time with OV was a good experience. Although it was not well-paid, it was well…(12)doing, and I would recommend it to anyone who was…(13) working for a charity.

Finally, there’s one more reason why I will never….(14) working for OV. A few months before I left, I met and fell in love…(15)another volunteer, and we got married when we returned to England.

8.   A. live                                   B. lived                                  C. living                      D. lives

9.   A. beautiful              B. good-looking                      C. handsome               D. sweet

10. A. spend                   B. spent                                   C. spends                    D. spending

11. A. fetching               B. wearing                   C. carrying                  D. holding

12. A. make                    B. let                           C. have                                    D. allow

13. A. breaks                  B. leaks                                   C. splits                                   D. punctures

14. A. which                  B. that                         C. they                        D. who

15.  A. hardly                  B. scarcely                   C. only                        D. also

16. A. lied                                   B. lay                          C. laying                      D. lying

17. A. worth                   B. value                                   C. cost                         D. price

18. A. considering                     B. thinking                  C. going                      D. planning

19. A. regret                   B. feel sorry                C. miss                                    D. lose

20. A. at                          B. to                           C. for                           D. with

Read the passage below and choose the best answer for each question( from 21 to 25):

            Last year we had a nice holiday. My friend and I went to the seaside for a month. I had been to the seaside several times before, but this was the first time for my friend. Naturally, it was a great event for him. Finally, the days came. It was a fine morning. We got up very early because we wanted to leave home after breakfast. We made the journey by car. We reached the seaside at  noon. We spent many hours on the beach. We enjoyed making castles and channels in the sand. People said we ought to spend at least a few weeks at the seaside. If we could stay longer, so much the better.

21.How long did the writer and his friend spend at the seaside?

        A. a week                        B. a few weeks                        C. a month                  D. a few months

22. Who went to the seaside the first time?

         A. The writer                  B. The writer’s friend C. The writer’s family D. The writer and his friend

23. What was the weather like on the day they started their journey to the seaside?

        A. it was bad                   B. It was rainy             C. it was snowy                       D. It was good

24. How did they travel to the seaside?

         A. by car            B. By train                   C. by bus                     D. By air

25. When did they reach the seaside?

        A. at 9 a.m                       B. at 12 o’clock                       C. at 4 p. m                  D. at 8 p. m

26: Choose the best answer to complete the following sentence :

                 The teacher says, ‘The time is up’ .This means that the period of time has…….

ĐÁP ÁN

1C 2C 3C 4C 5B 6C 7D 8C 9A 10A 11C 12C 13B 14D 15C 16D 17A 18A 19A 20D 21C 22B 23D 24A 25B 26D 27B 28C 29B 30A 31A 32B 33A 34C 35D 36A 37A 38D 39C 40D 41A 42C 43D 44D 45A 46B 47A 48C 49B 50A 51C 52C 53C 54A 55A 56B 57D 58B 59B 60C

5. Đề số 5

A. PHONETICS (10p)

Question 1: Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from those of the other words. Write your answers in the numbered blanks provided below (5p)

1.  A. random             B. canal              C. many                D. explanatory

2.  A. good                 B. moon              C. food                 D. balloon

3.  A. provide             B. product          C. production        D. procedure

4.  A. kite                   B. bite                 C. Christian          D. Christ

5.  A. voltage             B. voyage            C. massage           D. dosage

Question 2: Choose the word whose stress pattern is differently from those of the other words. Write your answers in the numbered blanks provided below (5p)

1. A. argumentative            B. psychological                     C. contributory                D. hypersensitive

2. A. atomic                          B. brilliant                   C. determined                  D. ambitious

3. A. trigonometry                B. explanatory                         C. immediately                D. democracy

4. A. photograph                  B. payroll                                 C. accent                         D. regretful

5. A. majority                       B. ceremony                             C. astronomy                  D. investiture

B. GRAMMAR & VOCABULARY (20p)

Question 3: Give the correct tense/ form of the verbs in the brackets. Write your answers in the numbered blanks provided below (10p)

1. It’s time we (go). If we (not leave) now, we (miss) the train. 

2. I know I (not write) to you before, but I (be) so busy recently that I (not have) time for writing letters. I (telephone) you instead, but I (forget) your number.

3. Why didn’t you tell me you could lend me the money? I (not borrow) it from the bank.

4. He is walking (hurry) to the place where his ex-wife, a famous naturalist now (lie) (bury) among the animals she (love) so much.

5. We will see Alice at the corner, she (wait) for us when we (arrive).            

6. He resents (be) (tell) what (do).

7. Her mother (go) abroad last month, so it (not be) her you see at the theater last Sunday.

Question 4: The passage below contains 10 errors. IDENTIFY and CORRECT them. (0) has been done as an example. Write your answers in the numbered blanks below (5p)

After an absence in thirty years, I decided visiting my old school again. I had expected to find changes, but no a completely different building. As I walked up the school drive, I wondered for a moment if I had come to the right address. The grimy, red brick fortress with their tall windows that had looked up grimly on the playground and playing fields had swept away. In its place stood a bright, modern block risen from the ground on great concrete stilts. A huge expanse of glass extending across the face of the building, and in front, there was a well-kept lawn where previous there had been untidy gravel yard.

Answers:  0. in  of

Question 5: Fill in each blank with a suitable PREPOSITION or PARTICLE. Write your answers in the numbered blanks provided below the passage. (5p)

1. We’re all very obliged …………… you

2. When the wound has healed ……. you can remove the plaster.

3. Without a fridge, fresh food will go …… very quickly.

4. I’m faithful …………… my principle.

5. I haven’t heard …….. Mandy since she wrote in July.

6. This service is free …………… charge.

7. They went ahead contrary ……………… my advice.

8. The weather was fine, and everyone was making ….. ..  the coast.

9.We’re going ……. Tom’s car tomorrow.

10. Have a card…………….your sleeve.

C. READING (20p)

Question 6: Read the following passage and choose the best answer. Write your answers in the numbered blanks provided below the passage. (10p)

In addition to the great ridges and volcanic chains, the oceans conceal another form of undersea mountains: the strange guyot, or flat-topped seamount. No marine geologist even suspected the existence of these isolated mountains until they were discovered by geologist Harry H. Hess in 1946. He was serving at the time as naval officer on a ship equipped with a fathometer. Hess named these truncated peaks for the nineteenth-century Swiss-born geologist Arnold Guyot, who had served on the faculty of Princeton University for thirty years. Since then, hundreds of guyots have been discovered in every ocean but the Arctic. Like offshore canyons, guyots present a challenge to oceanographic theory. They are believed to be extinct volcanoes.Their flat tops indicate that they once stood above or just below the surface, where the action of waves leveled off their peaks. Yet today, by definition, their summits are at least 600 feet below the surface, and some are as deep as 8,200 feet. Most lie between 3,200 feet and 6,500 feet. Their tops are not really flat but slope upward to a low pinnacle at the center. Dredging from the tops of guyots has recovered basalt and coral rubble, and that would be expected from the eroded tops of what were once islands. Some of this material is over 80 million years old. Geologists think the drowning of the guyots involved two processes: The great weight of the volcanic mountains depressed the sea floor beneath them, and the level of the sea rose a number of times, especially when the last Ice Age ended, some 8,000 to 11.000 years ago.

1. What is the author’s main purpose in writing this passage?

A. To trace the career of Arnold Guyot.

B. To describe feature of the undersea world.

C. To present the results of recent geologic research.

D. To discuss underwater ridges and volcano chains

2. The word “conceal” is closest in meaning to which of the following?

A. Contain                 B. Erode            C. Hide             D. Create

3. The passage implies that guyots were first detected by means of …

A. a fathometer                                     B. computer analysic

C. a deep-sea diving expedition           D. research submarines

4. The author indicates that Arnold Guyot

A. was Harry Hess’s instructor                B. invented the fathometer

C. named the guyed after himself            D. taught at Princeton University

5. What does the passage sav about the Arctic Ocean?

A. The first guyot was discovered there.

B. No guyots have ever been found there.

C. There are more guyots there than in any other ocean.

D. It is impossible that guyots were ever formed there.

6. The author states that offshore canyons and guyots have which of the following characteristics in common?

A. Both are found on the ocean floor near continental shelves.

B. Both present oceanographers with a mystery.

C. Both were formed by volcanic activity.

D. Both were, at one time, above the surface of the sea.

7. According to the passage, most guyots are found at a depth of …

A. less than 600 feet.                                 B. between 600 and 3,200 feet.

C. between 3,200 and 6,500 feet               D. more than 8,200 feet

8. Which of the following is closest in meaning to the word “rubble”?

   A. Fragments               B. Mixture              C. Columns             D. Core

9. According to the passage, which of the following two processes were involved in the submersion of guyots?

A. Erosion and volcanic activity.

B. The sinking of the sea floor and the rising of sea level.

C. Mountain building and the action of ocean currents

D. High tides and earthquakes

10. According to the passage, when did sea level significantly rise?

A. In 1946                                                 B. In the nineteenth century

C. From 8,000 to 11,000 years                  D. 80 million years ago

Question 7: Read the following passage and choose the best answer. Write your answers in the numbered blanks provided below the passage. (10p) 

As Christmas evolved in the United States, new customs were adopted and many old ones were reworked. The legend of Santa Claus, for example, had origins in Europe and was brought by Dutch settlers to New York in the early 18th century. Traditionally, Santa Claus – from the Dutch Sinter Klaas – was depicted as a tall, dignified, religious figure riding a white horse through the air. Known as Saint Nicholas in Germany, he was usually accompanied by Black Peter, an elf who punished disobedient children. In North America he eventually developed into a fat, jolly old gentleman who had neither the religious attributes of Saint Nicholas nor the strict disciplinarian character of Black Peter.

Santa’s transformation began in 1823, when a New York newspaper published the poem A Visit from Saint Nicholas, which Clement Clark Moore had written to amuse his daughter. The poem introduced many Americans to the story of a kindly saint who flew over housetops in a reindeer-drawn sleigh. Portraits and drawings of Santa Claus by American illustrator Thomas Nast further strengthened the legend during the second half of the 19th century. Living at the North Pole and assisted by elves, the modern Santa produced and delivered toys to all good children. By the late 19th century he had become such a prominent figure of American folklore that in 1897, when Virginia O’Hanlon wrote to the New York Sun newspaper asking if Santa was real, she received a direct answer: “Yes, Virginia, there is a Santa Claus”.

1. Who brought the legend of Santa Claus to the USA according to the passage?

A. Sinter Klaas

B. Saint Nicholas

C. A German

D. Dutch settlers

2. Santa Claus was traditionally described as a ……….

A. tall man who could walk through the air.                  

B. fat, jolly, old man.

C. religious figure.                                                    

D. fat man riding a white horse.

3. Santa Claus in North America was depicted as …

A. a man with the strict disciplinarian character of Black Peter.

B. a good old man with less religious character.

C. one with religious attributes of Saint Nicholas.

D. a jolly man on horseback.

4. Who was Black Peter?

A. an elf accompanying Saint Nicholas.

C. one of the disobedient children.

B. an elf who rode a white horse.

D. a popular traditional figure.

5. What word is closest in meaning to “attributes”?

A. symbols of a person

B. natural qualities

C. effects

D. outer appearance

6. Where did the legend of Santa Claus come from?

 A. the North Pole

B. Europe 

 C. North America

D. the City of New York

7. 1823 was mentioned as a year when …

A. Clement Clark Moore wrote his first poem.

B. Clement Clark Moore’s poem made him popular.

C. Saint Nicholas visited New York.

D. the image of Santa Claus was transformed.

8. According to Clement Clark Moore’s poem,

A. Santa Claus had nothing different in appearance from the traditional one.

B. Santa Claus had wings and could fly.

C. Santa Claus liked poetry.

D. Santa Claus was a kindly saint who flew over housetops in a sleigh.

9. The answer “Yes, Virginia, there is a Santa Claus” is an illustration for the fact that…

A. the New York Sun was popular with children.

B. Santa Claus was a prominent figure at that time.

C. newspapers are unreliable.

D. Virginia O’Hanlon was a reader of the New York Sun.

10. Which of the following statements is TRUE?

A.Santa Claus was an imaginary old man created by artists based on traditional figures.

B. Living in the North Pole, Santa Claus visited children at Christmas.

C. Santa Claus was a real figure living in northern America.

D. Santa Claus was a story based on Saint Nicholas and Black Peter.

D. USE OF ENGLISH (20p)

Question 8: Choose the word that best fits each of the blanks in the following passage. Write your answers in the numbered blanks provided below the passage. (0) has been done as an example. (5p)

Vietnamese generally shake hands when greeting and parting. Using both hands shows respect as does a (1) _____ bow of the head. In rural areas, elderly people do not extend their hand are greeted with a bow. Women are more (2) _____ to bow the head than to shake hands. Vietnamese names begin with the family name and are (3) _____ by a given name. For example, in the name Nguyen Van Due, Nguyen is the family name. People address (4) _____ by their given names, but add a title that indicates their perceived (5) _______ to the other person. These titles are family related rather than professional. Among colleagues, for example, the (6) _____ of the two might combine the given name with the title of Anh (“Older Brother”). A(n) (7)_____ greeting combined with the given name and title is Xin chao (“Hello.”). Classifiers for gender and familiarity are also combined with the greeting. In formal meetings, business cards are sometimes (8) _____ on greeting.

Vietnamese people have a strong (9) _____ of hospitality and feel embarrassed if they cannot show their guests full respect by preparing for their arrival. Therefore, it (10) _____ to visit someone without having been invited. Gifts are not required, but are appreciated. Flowers, incense, or tea may be proper gifts for the hosts. Hosts also appreciate a small gift for their children or elderly parents.

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ĐÁP ÁN

TT câu hỏi

Nội dung

Điểm

1

A. PHONETICS (10p)

Question 1: Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from those of the other words. (5p)

         1. C        2.A                  3.B                  4.C                  5.C

Question 2: Choose the word whose stress pattern is differently from those of the other words. (5p)

            1.C                  2.B                  3.A                  4.D                  5.B

 

2

B. GRAMMAR & VOCABULARY (20p)

Question 3: Give the correct tense/ form of the verbs in the brackets (10p)

1. went – don’t leave; will miss

2. shouldn’t/ oughtn’t have written – have been  – haven’t had –

– should/would have telephoned  –  have forgot(ten)

3. needn’t have borrowed  

4. hurrying – lies – buried – loved

5. will be waiting – arrive

6. being –  told – to do

7. went – can’t/ couldn’t have been

 

3

Question 4: The passage below contains 10 errors. IDENTIFY and CORRECT them. Write your answers in the space. (0) has been done as an example. (5p)

1. visiting –>to visit     2. no –> not           3. right address –>the right address

4. their –>  its                       5. up –>  down         6. had –>  had been            

7. risen –> raised     8.extending –> extended               

9. previous –>prevuosly        10.  untidy gravel yard –> an untidy gravel yard

Question 5: Fill in each blank with a suitable PREPOSITION or PARTICLE. Write your answers in the numbered blanks below. (5p)

 1. to    2. over     3. off     4. to     5. from       6. of       7. to       8. for     9. in    10. up

 

4

C. READING (20p)

Question 6: Read the following passage and choose the best answer. Write your answers in the numbered blanks provided below the passage. (10p)

1.B      2.C      3.A      4.D      5.B      6.B      7.C      8.A      9.B      10.C

Question 7: Read the following passage and choose the best answer. Write your answers in the numbered blanks provided below the passage. (10p) 

            1. D     2.C      3. B     4.A      5. A     6.B      7.D      8.D      9. B     10. A

 

5

D. USE OF ENGLISH (20p)

Question 8: Choose the word that best fits each of the blanks in the following passage. (0) has been done as an example. (5p)

1. B     2.D      3.C      4.D      5.B      6.A      7.B      8.D      9.A      10.C

Question 9: Fill each blank with ONE suitable word. Write your answers in the numbered blanks provided below the passage. (10p)

     1. not                     2. life              3. ring            4. More          5.using

     6. problems          7. passengers    8. silent         9. answer     10. turn/switch

Question 10: Write the correct FORM of each bracketed word in the numbered spaces provided in the column on the right. (5p)

1. theatrical                 2mammalian           3. chaotic                  4. unpleasant    5. immeasurably           6. entries          7. beholder     8. indispensable       

9. electrification         10. antibiotics

 
 

E. WRITING (30p)

Question 11: (10p)

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it (5p).

1. The old lady was robbed of her hand bag.

2. Mary’s new novel is based on a true story.

3. Get your test completed/ finished and you can go home.

4. Without absolute secrecy this mission would not have succeeded/ been successful/ been a success/ would have failed.

5. Urgent action is/ measures are necessary/ essential to solve this problem.

II. Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar its possible in meaning to the original sentence. Use the word given and other words as necessary. Do not change the form of the given word (5p).

1. Over a hundred people applied for the job.

2. Alan takes (a) pride in his punctuality.

3. This year’s festival attracted a record/ high turnout.

4. He is making quite a name for himself as an interviewer.

5. The whole team was in good spirits.

Question 12: Writing a paragraph (20p)

            Writing a paragraph about the advantages or disadvantages of hi-tech in our life. You should write at least 120 words.

1. Content:           50% of total mark: a provision of all main ideas and details as appropriate

2. Language:       30% of total mark: a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students

3. Presentation:        20% of total mark: coherence, cohesion, and style appropriate to the level of English language gifted upper-secondary school students.

 

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Lộc Hưng. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo các tài liệu có liên quan:

  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Ngô Gia Tự
  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Đại Việt
  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Nguyễn Siêu

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button