Notice: Trying to get property 'permalink' of non-object in /home/dfatfsyhhosting/public_html/onthihsg.com/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/context/meta-tags-context.php on line 297

Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Tân Phong

Tài liệu Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Tân Phong được HOC247 biên soạn và tổng hợp giúp các em học sinh lớp 10 ôn tập kiến thức, rèn luyện chuẩn bị cho kì thi sắp tới cũng như giới thiệu đến quý thầy cô và các em học sinh tham khảo. Hi vọng tài liệu này sẽ có ích cho các em học sinh.

Mời các em học sinh và quý thầy cô cùng tham khảo.

TRƯỜNG THPT TÂN PHONG

ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI NĂM HỌC 2020-2021

MÔN: TIẾNG ANH 10

(Thời gian làm bài: 120 phút, không kể thời gian phát đề)

1. Đề số 1

SECTION A: MULTIPLE CHOICE  QUESTIONS (16 POINTS)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1:  A. adventure       B. future                    C. mature                 D. figure

Question 2:    A. coughed             B. weighed                  C. laughed             D. photographed

Question 3:    A. musket               B. business                  C. muscle                     D. muscular

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.   

Question 4: A. lyrical      B. emotion       C. favorite              D. classical

Question5:A. entertain           B. atmosphere           C. serious           D. joyfulness

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 6:. It was ………….we could not go out .

A. so cold that                     B. such cold that            C. very so cold              D. too cold that

Question 7 : I really prefer just about anything …………..watching TV.

A. from                                  B. or                                 C. than                          D. to

Question 8: We have a party tonight and Daisy is worried about ………..

A. what to wear                   B. which wearing           C.that she wears            D. these wearing

Question 9: As a rule, new comers ______ a party at the end of the first month of their stay.

A. was held               B. hold                       C. have held             D. will hold

Question 10: The most interesting films _____ for the festival will be shown next week.

A. are chosen                       B. having chosen     C. chosen                  D. being chosen

Question 11: However _____ about the results, the children still talk merrily.

A. disappointed are they                             B. disappointing they are   

C. disappointment                                       D. disappointed they are

Question 12: A child _____ to talk does not learn by being corrected all the time.

A. learned                 B. learns                    C. learning                D. to learn    

Question13: In most ………. developed countries, up to 50% of ……..population enters higher education at some time in their lives.

       A. Ø / Ø                      B. the / Ø                   C. Ø / the                   D. the /

Question 14 : Some businesses use famous cartoon _____ to advertise their products.

A. person                   B. people                   C. characters            D. samples

Question 15: The first thing you should do when you lose your bank card is to call your bank and ask them to close your ____.

A. account                 B. house                    C. loan                       D. debt

Question 16: “Oh no! I can’t find my credit card!”         “ _________.”

A. Thank you for letting me know

B. Don’t worry. They will be back very soon

C. It is a nice surprise. You should be glad about it

D. Chill out. Try to remember when you last used it

Question 17:.I haven’t …………………………..decided where to go on holiday this year.

A. still             B. yet             C. already                  D. then

Question 18: How do you speak this fraction: 3/5?

A. Three over fifth    B. Three-fifth             C. Three-fifths          D. Three-fives

Question19 The number of cars on the roads ______ increasing, so we need to build more roads.

A. is                               B. was                           C. were                         D. are

Question 20 : There is no __________ explanation for what happened.

A. scientifically         B. scientist    C. science     D. scientific

Question 21: I can___ what he’s doing; it’s so dark down there.

A.        see through              B. make out                           C. look into                D. show up   

Question 22: Could you be more specific about what is___ in this particular job?

A.        enclosed                    B. concentrated                    C. presented             D. involved   

Question 23 : He retired early……..ill – health.

A. on behalf of          B. on account of       C. believe                  D. imagine

Question 24 :The person who writes symphonies or concertos is a ……………..

A. composer              B. conductor            C. pianist                   D. playwright

ĐÁP ÁN

1C 2B 3B 4B 5A 6A 7D 8A 9B 10C 11D 12C 13C 14C 15A 16D 17B 18C 19A 20D 21C 22D 23B 24C

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

2. Đề số 2

PART 1. PHONETICS & STRESS

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the others. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D.(5pts)

1.A. construct                       B. acupuncture                     C. result                     D. conduct

2.A. look                                B. book                                  C. root                        D. foot

3.A. character                       B. champagne                      C. chaos                    D. stomach

4.A. managed                       B. changed                           C. arrived                   D. based

5.A. hear                                B. cheer                                 C. bear                       D. beer

II. Choose the word whose main stress is placed differently from the others in each group (5pts)

1. A. alternative                    B. acupuncture                     C. original                  D. respiratory

2. A.stimulate                        B. skeleton                            C. pyramid                 D. digestive

3. A. employee                     B. committee                         C. referee                  D. absentee

4. A. equality                                    B. education                         C. limitation               D. opportunity

5. A. service                         B. welfare                              C. promote                D. Standard

PART 2. VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the word or phrase that fits each sentence (10pts)

1. Many young people carry a pair of earbuds as they are small, light, and ____________.

A. chargeable                       B. economical                      C. portable                             D. transferable

2. The gradual rise in the Earth’s temperature is known as _________.

A. greenhouse effect                       B. global warming                C. ozone layer                      D. acid rain

3. Tina gave her ticket to the concert to John, ____________ then sold it to Nick.

A. which                                B. he                                       C. who                                   D. whom

4. All forms of discrimination against all women and girls_________immediately everywhere.

A. must be taken away       B. must be ended               C. must be allowed              D. must be followed

5. You Tube___________to become the world’s most popular video-sharing website since 2005.

A. grows                                B. grew                                 C. has grown                        D. have grown

6. I_____________a good hot bath in ten minutes in order to take good care of my skin.

A. will have                            B. will have had                    C. will be having                   D. am going to have

7. There are a lot of mobile__________ for English learners nowadays.

A. information                       B. applications                      C. knowledge                        D. assignments

8. The heavily polluted water near the factory ___________ the safety of the local people.

A. endangers            B. preserves                                    C. contaminates                   D. is threatened

9. Why aren’t you coming with us ? – _________

A. That’s why I don’t like going out           B. I have too much assignments to do. I’m sorry

C. I was very tired. That’s why                  D. I don’t agree. I’m afraid

10. One of the main area of this organization is the sustainable use of natural resources.

A. maintainable                    B. forgetable                         C. visible                                D. vegetable

11. Brian has been working______________ since he was promoted

A. much harder                     B. as harder                          C. more hardly                      D. far hardly

12. Alan and Susie _______ an argument. They’re not speaking to each other.

A. must have                         B. might have                       C. must have had                 D. might had

13.  The Jet engine has had__________ on life since the twentieth century

A. a great impact                  B. an important affacts        C.an important part              D.great significance

14. Due to having a lot of things _______last night, we missed ___________ the film.

A. for doing / to see             B. done / saw                        C. doing / see                       D. to do / seeing

15. Certain groups of people are not given work____________ their race or religion.

A. in spite of                          B. because                            C. although                           D. because of

16. I’d love to_______________ a musical instrument but I don’t have time.

A. take up                              B. take in                               C. take off                              D. take after

17. Tuan: I think we should use shower instead of bath to save water. Lan: – _____________

A. Yes, I’d love to                 B. That’s a good idea          C. I’m sorry                            D. Yes, I’ll take it

18. My watch was _________. Could you have the time ?

A. out of  order                     B. out of reach                     C. out of work                       D. out of the blue

19. Cinderrella danced__________ than any other girls at the ball.

A. more graceful                 B. gracefuler                        C. gracefully            D. more gracefully   

20. If I _________ that yesterday, I ____________ them.

    A.  had discovered / would inform                                B.  had discovered / would have informed

    C. had discovered / could inform                                   D.  discovered / can inform

 

II.There is a mistake in the four underlined parts of each sentence. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D (10 pts)

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

3. Đề số 3

SECTION: PHONETICS (10 POINTS)

Part I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others by circling A, B, C or D. (5 pts)

1.  A. wrong                 B. top                         C. sport                            D. job

2.  A. great                   B. beach                    C. reach                           D. seat

3.  A. use                      B. refuse                    C. cut                                D. tutors

4.  A. although            B. without                  C. thank                           D. this

5.  A. school                B. character              C. chemistry                    D. machine

Your answers:  1. _______    2. _______    3. _______    4. _______    5. _______

Part II. Choose one word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D. (5 pts)

6.   A. cartoon               B. open                      C. paper                           D. answer

7.   A. technology        B. illustration            C. definition                    D. economic

8.   A. electricity           B. education             C. mathematics              D. laboratory

9.   A. arrive                  B. happen                 C. return                          D. pollute

10. A. teacher              B. doctor                    C. ability                           D. worker

Your answers:  6. _______    7. _______    8. _______    9. _______    10. _______

SECTION B: GRAMMAR & VOCABULARY (40 POINTS)

Part I. Choose the best answer by circling A, B, C or D to complete the sentences. (20 pts)

11. –  “Would you like another cup of  coffee?”                            – “___________.”

      A. No, I wouldn’t    B. Yes, I would         C. Yes, please                D. No, let’s not

12. I wish I _________ at Hoa’s birthday party yesterday.

      A. was                     B. were                      C. had been                    D. would have been

13. This bike needs ___________. It has broken down all the time.

      A. to repair              B. repairing               C. to be repaired            D. B & C

14. Don’t let children see ________ films.

      A. horror                 B. horrifying              C. horrified                      D. horrible

15. Hoa: “How are you today, Lan?”           Lan: “____________”.

      A. Fine, thanks      B. Bye, bye                C. I’m 10 years old         D. I like you

16. I prefer Jazz ___________ Rock music.

      A. than                    B. to                            C. more                            D. over

17. He showed us the house _________ he was born.

      A. which                 B. where                    C. in where                      D. in that

18. That boy tried to avoid __________ some of my questions.

      A. answer               B. to answer              C. answering                  D. answered

19. Madrid is famous ________ its pulls.

      A. as                        B. with                        C. of                                  D. for

20. She doesn’t like her job. It is so __________.

      A. bore                    B. boring                    C. bored                           D. boringly

21. By the time you return here next year, the city _______ lots of changes.

      A. will have            B. has had                 C. will have had              D. will be having

22. Oranges are expensive this season, and ________.

      A. apples are          B. apples too             C. apples the same        D. so are apples

23. ___________ will there be World Cup again?      – In four years.

      A. Where                B. What                      C. Why                             D. When

24. ___________ do you always go to school?        – By bus.

      A. What                   B. How                       C. Which                         D. Who

25. Mothers have long used folk songs to _______ babies to sleep.

      A. delight                B. sing                       C. buzz                            D. lull

26. Trinh Cong Son  was a famous __________ in Vietnamese music.

      A. teacher               B. writer                     C. singer                          D. composer

27. Tom is not used to _______ up early. He is late for school very often.

      A. get                       B. got                          C. getting                         D. having got

28. There is no _________ to call the police immediately.

      A. need                   B. point                      C. use                              D. want

29. He was made _________ all the house work.

      A. doing                  B. to do                      C. do                                 D. done

30.  If I were you, I _________ a train home.

      A. will take              B. would take            C. would have taken      D. would be take

Part II. Give the correct form of the words in brackets. (10 pts)

                                                                                                                                       Your answers

31. Cuc Phuong is one of the most famous (nation) ______ parks in Vietnam.                                  32. Tim is one of the (participate) ______ on the boat trip on lake Michigan.                                             

33. Van Cao was known as a very talented (music) _________ and highly  appreciated by the Vietnamese people.                                                                                                                                                                        

34. Linh (invitation) ______ me to her birthday party last Sunday.                                       

35. Thousands of hectares of forest are (destroy) ______ each year.            

36. The dictionaries are with the other (refer) _______ books.                                             

37. There is a great (similar) _____ between Harry and his twin brother.                          

38. The (conclude) _______ is that the plan will fail.                                                          

39. The American War of (depend) _______ was won in 1776.                                              

40. Music adds (joyful) ________ to the atmosphere of a festival and make a funeral more solemn and mournful.

31. ……………………

  32. ……………………

33. ……………………

 

34. ……………………

35. ……………………

 36. ……………………

37. ……………………

38. ……………………

39. ……………………

40. ……………………

Part III. Find one mistake in each sentence below by circling the letter A, B, C or D. (10 pts)

41. They visited these beautiful views while they lived in England.

         A        B                   C                                      D

42. He objected for his secretary’s coming to work late .

      A                  B                             C                    D

43. It was so bad weather that we couldn’t go out.

           A   B                        C                     D

44. I lived in this city since I was a small girl.

           A         B                       C         D

45. My husband told me buying him a new pair of glasses when I went to Germany.

                            A              B                      C                                             D

46. If today is Sunday, we’d go to the beach.

      A           B                 C             D

47. Mount Pinatubo, that is a volcano in the Philippines, erupted in 1991.

                                   A             B                     C                  D

48. My father suggested to fill  all buckets with water.

       A                                 B     C                  D

49. Tom enjoys festivals in Vietnam despite he doesn’t understand Vietnamese  culture very much.

                 A                                           B              C                                 D

50.  Please give me a few sugar and some biscuits if you have any left.

              A                  B                                C                                 D

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ĐÁP ÁN

Section a: Phonetics (10 points)

Part I: 5 pts 1C         2A       3C       4C       5D

Part II: 5 pts 6A        7A       8D       9B       10C

Section B: Grammar & Vocabulary (40 points)

Part I: 20 pts (Mỗi câu đúng 1 điểm)

11C     12C     13D     14D     15A     16B     17B     18C     19D     20B

21C     22D     23D     24B     25D     26D     27C     28A     29B     30B

Part II: 10 pts (Mỗi từ đúng 1 điểm)

31. national

32. participants

33. musician

34. invited

35. destroyed

36. reference

37. similarity

38. conclusion

39. independence

40. joyfulness

Part III: 10 pts (Mỗi câu đúng 1 điểm)

41D     42B     43B     44A     45B     46B     47A     48B     49B     50B

Section C: reading (30 points)

Part I: 10 pts

51. second

52. same

53. information

54. to

55. are

56. it

 

57. learn

 

58. night

 

59. from

 

60. computers

Part II: 10 pts 61B   62B     63A     64B     65C     66A     67D     68D     69D     70A

Part III: 10 pts 71B  72C     73D     74D     75B 76A        77C     78A     79C     80B    

Section D: writing (20 points)

Part I: 10 pts  (Mỗi câu đúng cho 1 điểm)

81. If they had followed the map, they wouldn’t have got lost.

82. It was not until after midnight that the noise next door stopped.

83. All the switches must be turned off before leaving the workshop.

84. This article was written by my mother last week.

85. My brother would rather listen to music than watch TV.

86. I wish I had gone to the party last night.

87. Despite his inexperience, he got the job.

Despite the fact that he wasn’t experienced, he got the job.

88. I advised David not to smoke in the office.

89. She has worked as a secretary for five years.

She has been working as a secretary for five years.

She has been a secretary for five years.

90. No sooner had he returned from the excursion than he rang her.

Part II: 10 pts  (Mỗi câu viết đúng cho 1 điểm)

91. Scott learned/ learnt to play music when he was very young.

92. Of all the films I have seen, Titanic is the one I  like best.

93. The first World Cup was held in Uraguay in 1904.

94. I would tell him the truth if I  were you.

95. Mr Green used to take his children to the circus.

96. The pupils were learning  their lessons when the principal came.

97. My father is used to getting early in the morning.

98. We decided to go out despite the heavy rain.

99. This is the best movie (that) I have (ever) seen.

100. That is the hotel in/at which I stayed during my last holiday.

4. Đề số 4

PART A: LISTENING

You will hear someone talking about Spring School  in HoChiMinh  city. Listen to the tape 3 times then fill in the missing information to complete the following sentences.

1. Spring School is an……………………… school in Ho Chi Minh city.

2. Around…………………………………………………………………… live and study at the school.

3. About ……………………….from District 1 regularly attend classes.

4. Organization for Educational Development  co-operated with Spring School to set up English classes in……………………………..  .

5. The  school requires………………………..to help organize their fund –raising dinner held annually in………………………

PART B:PHONETICS

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the others. Identify your answer by circling the corressponding letter  A,B,C or D.

6.  A. classical       B.composer            C.answer               D.serious

7.  A. humans        B.dreams                C.concerts             D.songs

8.  A. depend         B.temperate            C.dental                D.telephone

9.  A. spoon           B.wool                    C.noon                  D.bamboo

10.A. excursion     B.further                 C.burial                 D.turtle

II.Choose one word whose stress pattern is different.Identify your answer by circling the corresponding letter A,B,C.or D.

11.A.musician        B.museum              C.competent            D.computer

12.A.conversation  B.isolation              C.traditional            D.situation

13.A.capital            B.activity                C.different              D.opera

14.A.affect              B.effective              C.expand                D.charity

15.A.family             B.probably             C.animal                 D.minority

PART C:VOCABULARY AND GRAMMAR

I.Choose the best answer from the four options  to complete each sentence below. Identify your answer by circling the corresponding letter A,B,C.or D.

16.My mother is busy………. her housework.

A.at                        B.with                      C.on                          D.in

17.It  was …….. a difficult question  that we couldn’t answer it.

A.so                        B.such                      C.very                       D.too

18.I don’t think Frank is old……….to stay at home alone.

A.so                         B.too                        C.enough                  D.even

19.Your  bicycle  goes  much faster than……..because it’s a lot lighter.

A.mine                     B.him                      C.us                          D.their  

20.  …….all our careful plans, a lot of  things went wrong. 

A.Although              B.Because               C.Because of            D.in spite  of

21.We  arrived………. the station  just  in time to catch the train.

A.at                           B.in                          C.to                          D.for

22.I’d like to introduce  you to Mrs. Chi,………husband  you  used to work with.

A.whom                    B.whose                   C.which                    D.who

23.I like to study sea life .Marine biology is a …………….subject.

A.fascinated                B. boring          C.bored                    D.fascinating          

24.You said the test was too difficult,……….?

A.weren’t you             B. wasn’t it      C.didn’t it                D. didn’t you            

25.You should…… your lesson before the  exam.

A.read                         B.write                      C.revise                    D.check

26.Three people were seriously ………in the road accident yesterday.

A.injured                     B.broken                   C.damaged                D.pained

27.Don’t be too hard  on him; he’s doing the  job………….. .

A.he can as best          B.as he can best         C.as best he can       D.best as he can

28.I phoned him ten minutes ago ,but he wasn’t………  .

 A.out                           B.in                            C.on                         D.away

29.We have just visited   HaLong Bay .It has……………………..

A.beautiful  scenery that is much                    B.many landscapes

C. many beautiful  sceneries                            D.much beautiful scenery

30.Mary’s house  is………. the hair salon.Do you think you can find it?

A.along                         B.near to                    C.against                D.next to

31.John decided ……… golf at weekends.

A.to begin                     B.to commence         C.to take up            D.to start up

32.It………………to me whether we meet them   or not .

A.makes no difference                                     B.makes not a difference

C.is indifferent                                                 D.is not a difference       

33.We saw …………wild animals while on vocation.

A.a few                       B.much                        C.little                       D.sum

34.They will  be……….. at the party.

A.present                     B.presents                    C.presenting             D.at present

35. “Where do you live now?” – “I live in  Hanoi; my………………………………..

A.parents  too do .      B.parents do.                C.parents do,too .      D.parents also do.

36. “Why are you driving so fast?” – “I’m…………………………..”

A.must be  hurry.       B.in hurry .                  C .in a hurry .             D.hurrying.

37.She burst  ……..tears.

A.out of                        B.into                          C.for                          D.in

38.He was accused  ………. stealing a motorbike.

A.in                              B.of                             C.to                             D.with

39. The building…. he lives ….  is very old.

A.which-in                    B.where-in                 C.where-on                 D.that-within

40.I don’t know …….. about English literature.

A.many                          B.much                     C.a few                        D.little  

41.He  ……  to HoChiMinh   city  last year and I……..him since then.

A.moved-didn’t  see    B.moves-haven’t  seen   C.moved-haven’t seen    D.moved-hadn’t seen

42.Neither the animals nor their keeper…….prepared for the storm.    

A.to be                            B.were                       C.was                         D.be

43.A number of students………..volunteered to the job. 

A .having                        B.has                          C.to have                      D.have

44.Everybody  was ……… that he passed the exam.

A.surprised           B.surprising         C.surprise              D.surprises

45.I’ll  let  you know if I……..out what’s happening.

A.find                    B.finds                 C.found                  D.had found

II.Give the correct form of the given words  to complete the following sentences

46.There  are many good ………………………….programmes on VTV2.       DOCUMENT

47.Newspapers and  magazines present information…………………….. .      VISION

48.It is a good book because it is very…………………………. .                        INFORM

49.Lasers can be used to treat    ……………………..                                        DEAF

50.Watching Wildlife World programmes makes us more                         RESPONSIBLE 

aware of our global……………………………

PART D:READING

I.Choose the best answer from the four options  to complete each of the numbered blanks in the following  passage. Identify your answer by circling the corresponding letter A,B,C.or D.

      Diego Armando Maradona was born on October 30,1960 ,in Villa Fiorito,province of Buenos Aires,  Argentina .He was (51)……….. in an underprivileged family and spent  his adolescence  playing  football in the street of his(52)………..  .

       He made his debut  at the(53)……………. of 16 and throughout his professional career he played 692 (54)………….. games scoring 352 goals.He played 90 games for the Argentina National Team and scored 33 goals, 8 of (55)………….. were in world cups.

      His first team was called Estrella Roja (Red Star) and was (56)……….by his father for the neighbourhood  boys.One of  the players was Gregorio “El Goyo” Carrizo,(57)………… played in the lower  divisions of Argentinos Juniors, and who helped Diego to be part of the team called “Los Cebollitas” (the small onions).With only 14 years of  age ,he(58)………..the public at his first game with the team and gained (59)………. and respect as a player.With “Los Cebollitas” he (60)…….. a winning  spree of over one hundred games.

51.A.risen                 B.raised                     C.grown                    D.shown

52.A.neighbourhood B.colleagues              C.frienship                D.populariy

53.A.old                     B.oldest                    C.elderly                   D.age

54.A.office                 B.officer                   C.official                   D.officially

55.A.it                        B.that                        C.which                     D.what

56.A.found                 B.founded                 C.set                          D.fixed

57.A.who                    B.that                        C.he                           D.whom

58.A.enjoyed              B.fascinate                C.interested               D.astonished

59.A.famous               B.reputation              C.achievement           D.strength

60.A.kept                    B.played                    C.held                        D.napped

II.Read the passage  below and choose the best answer for the quesions from 61 to 65. Identify your answer by circling the corresponding letter A,B,C.or D.

     An English man living near Sheffield recently had a most unlucky day’s fishing.He was standing on a low bridge when he had the misfortune to knock his tin of bait into the river.Leaning  over the side of the bridge, he tried to hook the tin and pull it out of the river.As

he did so,his car keys fell out of his pocket and disappeared in the water.

Page 3

    Feeling thoroughly annoyed with himself and his luck ,the fisherman leant over the bridge to try to see where his keys had gone.As he did so, the bridge collapsed and he fell into the river. This was the last straw .The fisherman crawled out of the river and went back to his car. There he discovered that he had locked the doors  and could not get in. His  anti-thief  had immobilized his car.There was nothing left for him to do but walk sadly home.

61.How did  the tin of bait get into the river?

A.The passage does not say.                           B.The fisherman knocked it in accidentally.

C.It was probably  blown in by the wind        D.It fell in when the fisherman fell in.

62.When did the fisherman first lean over the bridge?

A.When it  broke.                                            B.When his keys fell in.

C.When the tin of bait fell in.                          D.A few minutes after he first started fishing.

63.What was the last straw, according to the passage?

A.Having to walk home                                   B.Being unable to get into his car.

C.The loss of his car keys .                              D.The collapse of the bridge.

64.What is the meaning of “misfortune”?

A. bad luck               B. good luck          C. accidentally        D. a clumsy act     

65.What    is the meaning of “thoroughly”?

A. slightly                B.at last                   C.through               D.extremely           

PART E:WRITING 

I.Finish each of the following sentences in such a way that it is as similar as possible in meaning to the original sentence. Use the word given and other words as necessary.Do not change the form of the given word.

66.He is talking to the girl with  long  hair.                                                 (whom)

……………………………………………………………………………………………………….

67. “You had better go to see the doctor immediately,” Jone said.              (advised)

…………………………………………………………………………………………………………

68.She liked Paris very little  and Rome less.                                               (worse)

………………………………………………………………………………………………………………..

69.I called my uncle for some advice.                                                         (order) 

………………………………………………………………………………………………………………….

70.He used to get up very late.                                                                       (habit)

……………………………………………………………………………………………………………………

II.Use the following sets of words and phrases to write a letter from Jenny to Diana.

     Dear Diana,

71.Thank you /much/your letter/arrive/few days  ago.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

72.It/be lovely/hear/you.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

73.I/be sorry/I not write/such /long time/but I/be very busy.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

74.As you know/we buy/new house/September.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

75.It/be/very bad condition/and it need/alot/work.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

76.We finish/most/ it now/and it look/very nice.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

77.Peter  and I/decide /give/house-warming party/May 3rd

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

78.You think/you/able/come?

79.Please give me/ring/let/ know /you/make it.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

80.I/really/look forward/see you again.

……………………………………………………………………………………………………………………….

Love,

Jenny

The end                         

ĐÁP ÁN

PART A:(5 điểm)

1.   informal  

2.   30 street children

3.   250 children (with special difficulties) 

4.   1998  

5.   Volunteers – June                               

PART B:(10 điểm)

I

6.B    7.C    8A    9.B    10.C  

II

11.C   12.C    13.B   14.D  15.D 

PART C (35điểm)

I

16.B     17.B   18.C   19.A    20.D     21.A    22.B     23.D     24.D     25.C    26.A  

27.D    28.B    29.D    30.D     31.C    32.A    33.A     34.A     35.C     36.C    37.B

38.B     39.A    40.B    41.C      42.C    43.D      44.A      45.A   

II

46. documentary   47. visually            48. informative     49. deafness         50. responsibilities

PARTD:(15 điểm)

I

51.B     52.A     53.D    54.C     55.C    56.B     57.A    58.D     59.B     60.A

II

61.B     62.C     63.D     64.A    65.D

PART E (15 điểm)

I

66. The gỉrl whom he is talking to has long hair.

67.John advised me to go to see the doctor immediately.

68.She thought Rome even worse than Paris.

69.I called my uncle in order to get some advice

70.He was in the habit of getting up very late.

II

71.Thank you  very much for your letter which arrived  a few days  ago.

72.It was  lovely to hear from you.

73.I’m sorry I have not written for such a long time but I’ve been very busy.

74.As you know , we bought a new house in September.

75.It was in very bad condition and it needed a lot of work.

76.We have finished  most of it now and it looks very nice.

77.Peter  and I have decided  to give a house-warming party on May 3rd

78.Do you  think  you will be able to come?

79.Please  give me a ring and let me know  if you can make it.

 80.I’m really looking  forward to seeing you again.

Love,

Jenny

5. Đề số 5

I. PHONETICS

A.  Identify the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest.

1. A. machine           B. school                   C. stomach                D. chemistry

2. A. description       B. question               C. attraction              D. information

3. A. although          B. without                  C. thank                     D. these

4. A. food                  B. good                      C. tooth                      D. tool

5. A. heavy                B. bear                       C. measure               D. eat

B. Find the word that has stressed syllable different from the others.

6. A. cartoon             B. open                      C. paper                     D. answer

7. A. manage            B. shortage               C. village                   D. teacher

8. A. remain              B. convenient                       C. volunteer              D. memorable

9. A. maintain           B. marine                   C. challenge             D. device

10. A. important        B. community           C. organize               D. diseases

II. VOCABULARY – GRAMMAR

A. Choose the best answer from the four choices (A, B, C, or D) to complete each sentence

11. I am going to have my eye……..tomorrow.

A. to test                     B. test                         C. testing                   D. tested

12. Nobody could hear her……..she spoke too quietly.

A. so                           B. however                C. although               D. because

13. Keep silent! My father…… in his room.

A. is sleeping            B. was sleeping       C. has slept               D. will be slept

14. I’d like to contribute…….the school Red Cross fund.

A. on                          B. to                            C. with                        D. for

15. Hoang Anh Tuan …….injury to win the Olympic silver.

A. recovered             B. suffered                C. avoided                 D. overcame

16. In my father’s ……., it is essential to eat vegetable every day.

A. idea                       B. opinion                  C. confidence           D. principle

17. He showed us the house……….he was born

A. which                    B. where                    C. in where                D. in that

18. Madrid is famous……..its pulls

A. as                           B. with                        C. for                          D. of

19. Life here is much easier than it………

A. would be               B. used to be            C. was                                    D. had better

20. Will you …….after the party.

A. call me off B. get me on             C. take me up           D. pick me up

21. Last summer, we had ……. holiday in Spain

A. a two week’s        B. a two – weeks      C. two – week           D. a two – week

22. . Amy, …….car had broken down, was in a very bad mood.

A. who                       B.  whom                   C. whose                   D. that

23. He…….ever goes to bed before midnight.

A. almost                   B. hardly                    C. nearly                    D. scarcely

24. He retired early……..ill – health.

A. on behalf of          B. on account of       C. believe                  D. imagine

25. You …… better be careful not to miss the train.

A. had                        B. would                    C. should                   D. did

B. Choose the appropriate sentence from the box below to fill in each gap to complete the following conversation.

Ann: Goodbye everyone! (26)…………………………………………………..

Jolly: Where are you going?

Ann: To Australia. (27)………………………………………………………….

Jolly: When are you coming back?

Ann: Well, (28)………………………………………………………………….

Jolly: It sounds great! (29)……………………………………………………….

Ann. Thanks. (30)……………………………………………………………….

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ANSWER KEY

I.PHONETICS (10 points)

1. A

2. B

3.C

4.B

5D

6.A

7.A

8. C

9.C

10.C

II. VOCABULARY – GRAMMAR (28 points)

A.

11. D

12.D

13.A

14.B

15.D

16.B

17.B

18.C

19.B

20.D

21.D

22.C

23.B

24.B

25.A

B.

26d       27c                                 28b                                 29e                                  30a

C.

31. outbuildings                          32.housed                     33. labourers                 34. village                     

35.fields                                                                               36. life                            37. community              38. preserved

III. ERROR  IDENTIFICATION (5 points)

39. C     40.A                                41.B                                42.B                                43D

IV. READING (32 points)

A.          

  1. ago                 45. although             46. already                47. for             48. in

49. where            50.  salary                  51 . having                52. very          53. a/per

54. situation        55. about

B.

56.C

57B

58C

59c

60B

61B

62B

63A

64A

65A

66D

67A

68C

69B

70B

C.

71D

72C

73C

74A

75A

V.WRITING

A. (10 points)

76. How long is it since you rode the bike?

77. It was such an interesting trip that we couldn’t forget it.

78. He reminded me to go to supermarket after work

79. How many books were bought yesterday?

80. I regret not going to University.

81. He’d rather plain water than coffee.

82. Despite his inexperience, he got the job

83. She left the room without saying a word.

84. I am going to have my car repaired tomorrow.

85. Unless you have a reservation you can’t travel on this train

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Tân Phong. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo các tài liệu có liên quan:

  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Lý Tự Trọng
  • Bộ 5 đề thi chọn HSG môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Tuy Phong

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button