Lớp 10

Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Nguyễn Trung Trực

Tài liệu Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Nguyễn Trung Trực được HOC247 biên soạn và tổng hợp giúp các em học sinh lớp 10 ôn tập kiến thức, rèn luyện chuẩn bị cho kì thi sắp tới cũng như giới thiệu đến quý thầy cô và các em học sinh tham khảo. Hi vọng tài liệu này sẽ có ích cho các em học sinh.

Mời các em học sinh và quý thầy cô cùng tham khảo.

TRƯỜNG THPT NGUYỄN TRUNG TRỰC

ĐỀ THI GIỮA HỌC KỲ II NĂM HỌC 2020-2021

MÔN: TIẾNG ANH 10

(Thời gian làm bài: 45 phút, không kể thời gian phát đề)

1. Đề số 1

PART A: Multiple choice (0.3 mark/ 1correct answer)

I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the others:

1. A. hear

B. dear

C. idea

D. leave

2. A. poor

B. soon

C. good

D. school

3. A. town

B. snow

C. cow

D. now

4. A. house

B. although

C. sound

D. about



II. Read the following paragraph then choose the best word to fill in each gap:

    Nowadays people are more aware that wildlife all over the world is in ___(5)___. Many species of animals are threatened and could easily become ___(6)___ if we do not make any effort to ___(7)___ them. In some case, animals are ___(8)___ for their fur, meat or other valuable parts of their bodies.

5. A. extinct

B. problem

C. danger

D. difficult

6. A. disappeared

B. extinct

C. empty

D. disliked

7. A. harm

B. make

C. safe

D. protect

8. A. looked

B. made

C. hunted

D. got

 

 

 

 

 

 

ĐÁP ÁN

 

 

 

 

 

 

1D 2C 3B 4B 5C 6B 7D 8C

III. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

English is my mother tongue. Besides, I can speak French and Spanish. I studied the two languages when I was at high school. Now, I am still learning Spanish at university. As for me, mastering a foreign language is not easy. After studying a language, practice is very necessary and useful. Travelling to the country where the target language is spoken is very helpful, but if you cannot speak the language well enough you will certainly have troubles. I also frequently go to the movies, watch television, and listen to the radio in the language I am trying to learn. Reading is another good way to learn. Books are good, but I personally think newspapers and magazines are better. However, getting some knowledge of the language is the most important thing. Grammar and vocabulary should be mastered first.

9. The writer has learnt Spanish _______.

      A. at university in Spain                                              B. at high school in Spain            

      C. at university and on travel                           D. at high school and at university          

10. Which way of learning the language is NOT mentioned in the passage?

      A. Listening to the radio in the language.                 B. Reading books in the language.

      C. Seeing films in the language.                                D. Singing songs in the language.

12. According to the writer, what should we master first?

      A. Vocabulary and verbal skills.                                 B. Vocabulary and grammar.

      C. Writing and listening skills.                         D. Reading and speaking

IV. Choose the part among A, B, C or D that needs correcting:

13. If we don’t get tickets for the concert tonight, we’d stay at home.

14. We’d had given you a lift if you hadn’t had your bike with you.

15. Let‘s having some chicken soup first?

16. She couldn’t find out the solution unless she didn’t understand the problem.

V. Choose the best answer to complete the following sentences:

17. If it were sunny, we ________ go out for a walk.

A. would

B. should

C. must

D. will

18. You look so tired. You ______ go to bed early.

A. will

B. must

C. should

D. would

19. Sea animals are divided ______ different groups.

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ĐÁP ÁN

13C 14B 15B 16C 17A 18C 19B 20D 21C 22A 23C 24C 25D

2. Đề số 2

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest. (1.25 point)

1. A. media       B. television       C. scene        D. secret

2. A.  famous      B. nervous      C. dangerous  D. mountain

3. A. spread       B. disease      C. health           D. pleasure

4. A. ocean         B. undersea      C. beneath      D. deep

5. A. think           B. depth         C. further             D. breath

II. Choose the best answer. (2.5 points)

1. Some whales migrate into warm waters to bear their _______ .

A. young

B. diets

C. calves

D. young whales

2. What would Tom do if he _______ the truth? 

A. would know

B. has known

C. knew

D. knows

3. Would you mind _______ me tomorrow? 

A. calling

B. call

C. to call

D. if I call

4. This computer isn’t capable…………………running this software. 

A. on

B. to

C. of

D. in

5. We only employ people …………………already have computer skills. 

A. whom

B. who

C. they

D. those

6. My mother and I are really looking forward ________ you again. 

A. to see

B. seeing

C. to seeing

D. if we can see

7. We’ll be late if we …………………now. 

A. leave

B. don’t leave

C. had left

D. has left

8. Identify a mistake in the following sentence:

Two days ago, the weather forecaster warned us that a tornado is coming.

9. My father gave up smoking.

 A. My father smokes a lot.

My father used to smoke.

My father stopped smoking for a while.

My father likes smoking.

10.Heavy industry developed rapidly in Alabama  ________its rich natural resources.

A. because of

B. in spite of

C. since

D. but

ĐÁP ÁN

I. 1B 2D 3B 4A 5C

II. 1C 2C 3A 4C 5B 6C 7B 8D 9B 10A

III. Read the following passage carefully, and then choose the best answer. (2,5 points)

Galileo Galilei, one of the first modern scientists, was born in Pisa, Italy, in 1564. About twenty years later he attended the University of Pisa. At first he studied philosophy, but later he studied mathematics and astronomy. He was interested in the way the earth and other planets move around the sun. He made the telescope, which made far-away things look larger and easier to examine. He also started the new way of working in science. Before Galileo; scientists did not do experiments. They just guessed about how something happened. Galileo was different. He did not just make guesses. He did experiments and watched to see what happened.

Galileo was famous for his study of how things fall. He was the first person to do experiments about this problem. Before, people thought that heavy things always fell faster than light things. He found out that this was not true. He took a heavy ball and a light ball and he dropped them both from a high place. They fell at the same speed. This meant that weight is not important. This is the law of falling bodies. It is an important law for understanding our world.

The life of the scientist was not always easy in the 1500s. For example, Galileo got into trouble because of his scientific ideas. His ideas were not the same as the religious ideas at the time. Many religious people did not agree with him. During his whole life he had to worry about this. He even went to prison for a while. But no one could stop him from thinking. He continued to look for scientific answers to his questions about the world.

1. Galileo Galilei studied all of the following EXCEPT

A.philosophy

B. mathematics

C. astronomy

D. experiments

2. Galileo started a new way of working in science in which……

A. he made guesses about how things happened.

B. he did experiments to see how things happened.

C. he made guesses about how things happened before doing experiments.

D. he was interested in the way things happened.

3. In his study of how things fall, Galileo found out that……

A. heavy things did not fall faster than light things.

B. light things always fell faster than heavy things.

C. weight is not important.

D. A and C are correct

4. According to the passage, ……..

A. Galileo made the telescope to discover some new planets.

B. Galileo’s scientific ideas were different from the religious ideas at that time.

C. Galileo’s scientific ideas were accepted by many religious people.

D. Galileo found out lots of important facts about our world.

5. Which of the following is NOT TRUE about Galileo?

A. He was an Italian mathematician, astronomer and physicist.

B. He was the first to do experiments about how things happened.

C. Being sent to prison stopped him from exploring the world.

D. He lived over four centuries ago.

 III.  Rewrite the following sentences so that they give the same meaning(viết lại các câu phía dưới sao cho nghĩa cuả câu không thay đổi)

 a, Rewrite the following sentences  into passive voice

(Viết lại các câu phía dưới sang câu bị động).(2 points)

1) We have just finished the report

=> The report…………………………………………………………………………….

2. Somebody will meet you at Noi Bai Airport.

 => You ……………………………………………………………………………………………..

3. The scientists are studying the problem carefully. 

 =>  The problem ……………………………………………………………………………………………..

4. The police found two children in the forest. 

 => Two children ……………………………………………………………………………………………..

ĐÁP ÁN

1/ …has just been finished

2/ …must be met at …

3/ …is being studied carefully by the scientists

4/ …were found in the forest by the police

b, Complete the Conditional Sentences (Type II) by putting the verbs into the correct form. (Cho dạng đúng của những động từ trong ngoặc). (1.25 point)

1. If  she (come) ………………….. late again, she’ll lose her job.

2. If we lived in a town, life (be) …………………………………………. easier.

3. Michael will phone you if he (have)…………………………………… time.

4. If I (feel) …………… better, I will go to the cinema with you.

5. If I (be)……………… you, I’d ask a lawyer for some advice.

ĐÁP ÁN

1/ comes

2/ would be

3/ has

4/ feel

5/ were

3. Đề số 3

I . Vocabulary and grammar:  Choose the best word or phrases to complete the spaces: 

1. The plan _______ by “Earth Watch” has been implemented successfully in ten countries in the world.

A. sponsoring            B. sponsored               C.  to sponsor                        D. have sponsored

2. They have done many things to the project. Last week, they gathered all the villagers _____ they explained the importance of the forest.

A. whom           B. to whom                C. with whom                      D. for whom

3. Many rare animals are decreasing so rapidly that they are in _________ of becoming extinct.

A. threat                B. risk                    C. danger                         D. harm

4. A nuclear reactor releases ______ which is dangerous to the environment.

A. pollutants                             B. hydroelectricity                 C. radiation                 D. electricity

5. Can you find a place…is suitable for all of us?

A.  in which           B.     which                       C.     where                        D.   what

6. Solar energy can be changed……electricity.

A.  for                     B. to                                  C      by                             D.   into                 

7. Your EMS mail will be delivered ……. the shortest possible time.

A. by                           B. in                            C. to                                        D. with

8. They destroy the air by adding ……………. to it.

A. pollution                 B. pollute                    C. pollutant                             D. polutants

9. A  …. is someone buys something from a shop.

A. shop assistant.        B. shoplifter                C.  customer                            D. burglar

10. Which source of energy is exhausted?

A. water                      B. nuclear                    C. solar                                    D. fossil

11. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the other words.

A. height                     B. eight                       C. weight                                D. eighteen

12. Choose the underlined part among A, B, C, or D that needs correcting.

Jane is interested on books on science.

                  A       B        C             D

II. Read the passage, make questions and answer them:

Wind power is an inexpensive option for collection alternative electric power. Wind power works by collecting the energy from the wind with a rotor that turns and powers a generator. The electricity is then stored or used to power machinery, lighting, and even homes. Wind power is  convenient even if you don’t have much land, but is not recommended for city areas where nearby buildings will block most of the wind.

1. What / wind power / option for?

2. How / wind power / work?

3. What / it / then / use for ?

4. Why / it / not recommend / city?

III. Rewrite the sentences:

1. I come from a city which is located in the southern part of the country. (reducing relative pronoun)

2. The airport is very modern . We are going to arrive at this airport. (preposition + relative pronoun)

3. The lady coming with him last night is his aunt. (relative pronoun)

4. The last person who left the room must turn off the light. (infinitive)

5. Did you see Alice at the party last night? (catch)

6. What finally ended the dispute was the fact that the union agreed to go to arbitration. (agreement)

IV. Sentence building:

1.  Many organizations / be  set up / protect endangered animals.

2.  The scientists / researching / causes / cancer / make progress.

4. Đề số 4

Câu 1. Tom ______ the house before his friend came to see him.

       A. has left                        B. left                             C. leaves                       D. had left

 Câu 2. I ______ to visit my friend in the hospital two days ago.

       A. have gone                  B. go                              C. am going                  D. went

 Câu 3. A. student                 B. discuss                    C. suppose                   D. attract

 Câu 4. A. subject                  B. complain                  C. teaching                   D. party

 Câu 5.: I’m going to the library to borrow some books.

       Sorry, I’ve got to go,  ______!

       A. see you later               B. thank you                C. good morning          D. not at all

 Câu 6. She was  ______  a Nobel Prize in Chemistry.

       A. rewarded                     B. received                   C. awarded                   D. got

 Câu 7. A. lunch                    B. subject                     C. humour                     D. study

 Câu 8. A. ride                        B. fifty                            C. bike                           D. kike

 Câu 9. ______ did you see him ?

       I saw him two days ago.

       A. what                             B. when                        C. why                               D. which

 Câu 10. ______ French do you understand ? Quite a lot actually.

       A. How much                  B. How old                   C. How often                D. How many

 Câu 11. Remember ______ to me soon.

       A. write                             B. wrote                        C. to write                      D. writing

 Câu 12. Don’t forget  ______ the letter I gave you.

       A. posting                        B. post up                     C. post                           D. to post

 Câu 13. She ______ French for more than 10 years.

       A. taught                          B. has taught               C. is teaching               D. teach

 Câu 14. Marie Curie was the first woman ______ at the Sorbonne.

       A. professor                     B. teacher                     C. chemist                     D. tutor

 Câu 15. Look! Smoke ______ out of that window.

       A. comes                          B. came                        C. come                         D. is coming

 Câu 16. She received some ______ training from her father.

       A. scientific                      B. scientist                   C. scientists                  D. science

 Câu 17. He lets his wife do everything for him. He’s very ______ .

       A. bored                           B. careful                      C. quiet                          D. lazy  

 Câu 18. My teacher ______ reading newspaper.

       A. needs                          B. likes                          C. wants                        D. would like

 Câu 19. I am very sorry for ______ late.

       A. been                            B. to be                         C. being                         D. be

 Câu 20. He forgets ______ my book last week.

       A. to borrow                     B. borrowed                 C. borrowing                 D. borrow

Phần tự luận:

Viết một đoạn văn về lai lịch của một người dựa vào gợi ý sau: (1.5 điểm)

Name:                                               Mr Ba

………………………………………………………………………………………………………..            

Date of birth:                                     09/09/1969

………………………………………………………………………………………………………..

Place of birth:                                    Ho Chi Minh city

………………………………………………………………………………………………………..

School attended:                  Le Hong Phong high school

………………………………………………………………………………………………………..

Exams passed:                     English, Mathematics, Literature

………………………………………………………………………………………………………..

His job:                                   Director / Hoa Phat company / now

………………………………………………………………………………………………………..

Viết câu hỏi cho những câu trả lời sau: (1.5 điểm)

1. …………………………………………………………………………………………………….  ?

   I stay at the Hoa Binh hotel.

2. …………………………………………………………………………………………………….  ?

   I have stayed here for 5 days.

3……………………………………………………………………………………………………… ?

   I’m going to Ha Noi on next week.          

Chọn từ thích hợp trong khung để hoàn thành đoạn hội thoại sau: (1 điểm)

        to see                                 saw                                was                                  success

        is                                        successful                      of                                     to

Dear Tom,

            How right you were! I am afraid ___(1)___ that things haven’t been going too well. I didn’t manage to get a room with the Jackson’s, as I arrived a bit late. As a result, I was sent to the Smiths, and although I objected to going there, there___(2)___  nothing else available. Anyway I though I might get used to living with them, so I decided not to make a fuss. But it hasn’t been a ___(3)___ . In addition to being a long way from the school, the Smiths go out a lot, so I don’t get much of a chance to practice my English.

The course has been ok. But I’m looking forward ___(4)___ coming back home next week. Hope to see you then.

Jack

Đọc đoạn văn và trả lời các câu hỏi sau: (1 điểm)

            Charles Dickens, a social novelist, was born at Portsmourth. His father, a poor government servant, was arrested and imprisoned for debt. Therefore, he had to earn his living at eleven in a factory. Dickens had very little schooling, most of his education was acquired from the books. He read and the experiences. He lived later he taught himself short- hand and became a newspaper reporter.

1. Where was Charles Dickens born?

………………………………………………………………………………………………………..

2. How was his family?

………………………………………………………………………………………………………..

3. When did he begin to work?

………………………………………………………………………………………………………..  

4. Was he a teacher at last?

………………………………………………………………………………………………………..

The end

ĐÁP ÁN

1. D; 02. D; 03. A; 04. B; 05. A; 06. C; 07. C; 08. B; 09. B; 10. A; 11. C; 12. D; 13. B;

14. A; 15. D; 16. A; 17. D; 18. B; 19. C; 20. C;

Phần tự luận:

Viết một đoạn văn về lai lịch của một người dựa vào gợi ý sau: (1.5 điểm)

His name is Mr Ba.

He was born on 9th September,1969.

He was born at Ho Chi Minh city.

He went /attened to Le Hong Phong high school.

He passed exams in English, Mathematics, Literature.

His job is a director at Hoa Phat company now.

Viết câu hỏi cho những câu trả lời sau: (1.5 điểm)

1. Where do you stay?

2. How long have you stayed at there?

3. When are you going to Ha Noi?

Chọn từ thích hợp trong khung để hoàn thành đoạn hội thoại sau: (1 điểm)

1. to see

2. was

3. success

4. to

Đọc đoạn văn và trả lời các câu hỏi sau: (1 điểm)

1. Charles Dickens was born at Portsmourth.

2. His family was poor.

3. He began to work at eleven.

4. No, he wasn’t.

5. Đề số 5

Part I: Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest in each group (mark A, B, C or D). Mark your choice on the answer sheet. (1.25points).

1.             A. many                    B. hat                        C. cat                         D. sad  

2.             A. plays                    B. sprays                  C. play                       D. says    

3.             A. little                     B. interest               C. time                    D. click

4.             A. watched               B. wanted                 C. decided                D. needed

5.             A. washes                B. tomatoes              C. goes                     D. learns

ĐÁP ÁN

1A 2D 3C 4A 5A

 Part II: Choose from the four options given (mark A, B, C or D) one best answer to complete each sentence. Mark your choice on the answer sheet.(3.5 points).

6.  The train                at 10 o’clock tomorrow.

A. leave                               B. leaves                   C. will leave            D. is going to leave 

7. He_____ in this town since he was born.

    A. lives                                  B. lived                       C. is living             D. has lived   

8. I’m bored _____ watching the advertisements on T.V.     

    A. with                                 B. on                        C. of                      D. in

9. I _____ a new house last year, but I _____ my old one yet.     

     A. buy/ sell                                                          B. bought/ sell              

     C. haven’t bought/ sold                                       D. bought/ haven’t sold

10. The coffee _____ by the time I got up this morning.    

     A. was already made                                         B. has already been made

     C. had already been made                                D. would have already made

11.  He _________ go to school yesterday because he was sick.   

 A. didn’t                       B. wasn’t                            C. don’t                    D. doesn’t

12. Everyone likes him,                ?    

A.doesn’t he               B. doesn’t she                    C. don’t they           D. don’t you

13.                   Christmas, the weather has been quite good.    

A.From                        B. Since                               C. On                      D. For

14. Nam is interested in                 English.    

A. learning                 B. to learn                            C. learn                   D. learned

15. Most people enjoy                   to different parts of the world.     

A.travelling                 B. to travel                           C. travelled              D. travel

16. There _____ never _____ such excitement before.         

      A. has/ been             B. have / been                   C. will / been           D. is / been

17. I _____ David James for two weeks.        

      A. has seen              B. saw                                 C. see                     D. have not seen

18. The baby _____ wonderfully up to now.      

      A. behaves               B. is behaving                      C. has behaved      D. behaved

19. I’ve been in this city for a long time. I _________ here sixteen years ago.

       A. come                    B. am coming                          C. came                D. have come

ĐÁP ÁN

6B 7D 8A 9D 10C 11A 12C 13B 14A 15A 16A 17D 18C 19C

   Part III: Read the passage then complete it by marking the corresponding letter A, B, C, or D. Mark your choice on the answer sheet. (1.25 points).

The country and the city have advantages and disadvantages. People in the country live in more beautiful (20) _____. They enjoy peace and quiet, and their neighbors are more (21) _____ and ready to help them when they need it. However, their life can be tiresome  and they can be isolated.

The city has all the services the country lacks, but it also has a lot of (22) _____. Cities are often ugly and (23) _____. They not only have bad air but are also noisy. Everyone is always in haste and this means that people have no time to know each other and (24) _____ friends.

20.            A. surroundings      B. view                     C. sightseeing        D. scenery

21.            A. friend                   B. friendly                C. friendship           D. friends

22.            A. disadvantage     B. benefits               C. advantages        D. disadvantages

23.             A. polluted               B. pollutant              C. pollution              D. polluting

24.            A. make                    B. making                C. having                 D. has

ĐÁP ÁN

20A 21B 22D 23A 24A

Part IV:  Read the passage then choose the best answer for the following questions by marking the corresponding letter: A, B, C, or D. Mark your choice on the answer sheet. (1.5 points)

          Chantal’s parents didn’t have much money, so they sent her to a state primary school when she was five. She enjoyed her reading and writing lessons, but there were so many pupils in the class that the teacher found it difficult to control them.

          When Chantal was eleven, her father got a better job, and decided to spend some money on her education. He sent her to an expensive private school, where the girl wore dark green uniforms and did two hours’ homework every evening.

          Chantal liked her new school, and did well. Because she studied hard, she passed all her exams, and went to university at eighteen. She chose history course and was an excellent student. In the end, she decided to become a teacher, and returned to her old primary school to teach.

25. Why did Chantal’s parents send her to a state primary school?

         A. They liked it.                   B. It was near her house.   

         C. They were poor.             D. It was expensive.

26.  How many kinds of lessons did she like learning?

         A. 3                                       B. 1                                 C. 4                       D. 2

27. What was her teachers’ problem at the primary school?

         A. Large class.                        B. Low salary.           

        C. Disobedient pupils.             D. Strict head master.

28. What was an important event for Chantal when she was eleven?

         A. Leaving her home.                B. Getting better education. 

        C. Passing the exams.              D. Going overseas.

29. At university she studied                     .

         A. very badly                B. very poorly                      C. very well               D. averagely

30. What profession did she finally decide to choose?

         A. Cooking                    B. Teaching                       C. Nursing                 D. Advertising

ĐÁP ÁN

25C 26D 27A 28B 29C 30B

 Part V: The sentences in italics below are cues. Make sentences expressing an imaginary situation by choosing from the alternatives A, B, C and D the one best way to make a meaningful sentence. Identify your answer by marking the corresponding letter A, B, C or D. Mark your choice on the answer sheet. (1.25 points).

31. As soon as he waved his hand, she turned away.

            A. He saw her turn away and he waved his hand.

            B. No sooner had he waved his hand than she turned away.

            C. She turned away because he waved his hand too early.

            D. Although she turned away, he waved his hand.

32. Steve left before my arrival.

            A. When I arrived, Steve had already left.                      

           B. Steve left as soon as I arrived.

            C. While Steve was leaving I arrived.                              

           D. Steve hadn’t left until I arrived.

33. Eight years ago we started writing to each other.

            A. We have rarely written to each other for eight years.

            B. Eight years is a long time for us to write to each other.

            C. We wrote to each other eight years ago.

            D. We have been writing to each other for eight years.

34. When did you start learning English?

       A. How much time did you learn English?         

       B. How often did you learn English?

       C. What time is it since you learn English?

           D. Since when have you learnt English?

35. My school has got 70 teachers.

           A. There are 70 teachers in my school.

           B. 70 teachers are in my school.

           C. I know 70 teachers in  my school.

           D. 70 teachers teach me in my school.

ĐÁP ÁN

31B 32A 33D 34D 35A

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Nguyễn Trung Trực. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo các tài liệu có liên quan:

  • Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Dương Minh Châu
  • Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Tôn Đức Thắng

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button