Lớp 10

Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Quỳ Châu

Nội dung tài liệu Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Quỳ Châu được HỌC247 biên soạn và tổng hợp dưới đây sẽ hệ thống tất cả các bài tập trắc nghiệm và tự luận có đáp án nhằm giúp bạn đọc củng cố kiến thức lý thuyết và rèn luyện kỹ năng giải bài tập môn Tiếng Anh 10. Mời các bạn cùng tham khảo.

TRƯỜNG THPT QUỲ CHÂU

ĐỀ THI GIỮA HK2 NĂM HỌC 2020-2021

MÔN: TIẾNG ANH 10

(Thời gian làm bài: 120 phút, không kể thời gian phát đề)

1. Đề số 1

Choose the word that has the underlined (letters) pronounced differ­ently from the others.

1. A. gulf                                   B. surface                                         C. submarine       D. current

2. A. ocean                    B. undersea                           C. beneath                 D. deep

3. A. poor                      B. tour                                   C. actual                    D. group

4. A. tiny                       B. device                               C. krill                        D. migrate

5. A. think                     B. depth                                C. further                   D. breath

Choose the word whose main stress is placed differently from the others.

6. A. maintain                 B. marine                             C. challenge              D. device        

7. A. investigate              B. information                     C. submarine              D. independent

8. A. organism                 B. environment                    C. temperature           D. satellite

9. A. carnivore                B. entrapment                      C. technology             D. Atlantic

10. A. secret                    B. ocean                              C. migrate                  D. herbicide  

Choose the word or phrase that could best explain the underlined word or phrase.

11. If modern technology did not exist, we would never have such precious information.

A. valuable                 B. precise                     C. confidential             D. detailed

12. Some marine animals are dangerous to humans.

A. living in the mountain  

B. living in the ocean

C. living in the forest

D. living in the house

13. The floor was covered in tiny pieces of paper.

A. unimportant           B. many                       C. very large                D. extremely small

14. Sperm whales and sharks are carnivores.

A. animals that live in the sea                        B. animals that only eat plants

C. fish that aren’t born from eggs                   D. animals that eat meat

15. We enjoyed the warm water of the Gulf of Thailand.

A. a small sea

B. a large area of sea that is partly surrounded by land

C. a part of the sea enclosed by a wide curve of the shore

D. a large area of water surrounded by land

16. We had an accidental meeting with an old friend at the party last night.

A. unpleasant             B. unexpected            C. unlucky                   D. unacceptable

17. Whales feed on krill.

A. tiny shellfish           B. small fish                 C. sea plants               D. small animals

18. ___________ is the variety of different types of plant and animal life in a par­ticular region.

A. Interaction              B. Herbicide                C. Environment          D. Bio-diversity

19. There is a large ___________ of animals that live in Nairobi National Park.

A. vary                         B. various                     C. varied                    D. variety

20. Sperm whale population is at risk due to hunting.

A. in extinction            B. in danger                 C. on the decrease       D. in fewness

Choose the best option

21. You’ve been coughing a lot lately. You___________ smoke so much.

A. shouldn’t                  B. can’t                   C. should                      D. can

22.  What would Tom do if he ___________ the truth?

         A. would know                   B. has know                             C. knows                                D. knew

23. If I ___________ you, I wouldn’t buy that coat.

               A. am                                    B. was                                     C. were                                 D. would be

24. You___________ Mark. You know it’s a secret.

         A. should tell                       B. shouldn’t tell                       C. couldn’t tell                     D. might tell

25. If Lien ___________ a raincoat, she wouldn’t get a cold.

         A. wears                             B. wore                           C. has worn                       D. had worn

26. I’m not an astronaut. If I___________ an astronaut, I ___________ my camera with me on the rocket ship.

         A. am/ will take                                                                B. were/ would take

         C. were/ had taken                                                           D. were/ would have taken

27. If I ___________ in your position, I would not accept her offer.

         A. am                                   B. were                                     C. would be                           D. had been

28.  Tom really___________ go out. He has too much homework to do.

         A. can’t                               B. shouldn’t                          C. would                              D. should

29. What would you do if you___________ a million dollars?

A. win                                   B. won                                   C. had won                       d. will win

30. If you exercised more, you ___________ feel better.

       A. don’t                     B. didn’t                         C. will                         D. would

Choose the underlined part that needs correction.

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ĐÁP ÁN

1. B     2.A      3.D      4.C      5.C      6.C      7.A      8.B      9.A      10. C

11.A    12.B    13.D    14.D    15.B    16.B    17.A    18.D    19.D    20. B

21. A   22.D    23.C    24.B    25.B    26.B    27.B    28.B    29.B    30. D

31. C   32.C    33.A    34.C    35.A    36.C    37.C    38.B    39.B    40. C

41. C   42.B    43.C    44.C    45.C    46.A    47.D    48.B    49.C    50. A

2. Đề số 2

Choose the word that has the underlined part pronounced differently from that of the others.

1. A. probably                 B. valuable                  C. bomb                      D. baby

2. A. campfire                 B. part                         C. animal                     D. natural

3. A. species                    B. destruction             C. constant                  D. sickness

Choose the word that has the main stress placed differently from the others.  

4. A. endanger                B. disappear                C. prohibit                   D. destruction

5. A. industrial                B. environment           C. agriculture              D. responsible

6. A. introduce                B. peacefully               C. consequence           D. influence   

Choose  A,B,C,or D that best completes each unfinished sentence or substitutes the underlined part  : 

        7. Many organizations have been set up and funds have been raised.

 A. established            B.  collapsed               C. delayed                   D. decreased

        8. Laws have been introduced to  prohibit the killing of endangered animals.

A. advised                   B. decreased               C. ban                          D. encouraged

        9. The……..is the air, water land in or on which people animals and plants live.

A . consequence          B. environment           C. planet                      D. resource

       10. Many national parks have been established……………endangered animals.

A. to save       B. to kill                      C. to protect                D. to ban

       11. Many  rare…….. of animals are in danger of extinction.

A.  species                   B. classes                    C. being                       D. pairs

       12. People are destroying the air  by adding…….to it

A. polluted                  B. pollutions               C. polluters                 D. pollutants

    13. Rain forest are  places…… people harvest wood, delicious fruits, and powerful medicine.

A. in which                 B. in that                     C. in where               D. which

       14. The heavy rain has caused ………..  in many parts of the country.

A. crops                       B. floods                     C. water                       D. soil

      15. The authority gathered those villagers………….they explained the importance of forests.

A. who                             B. whom          C. to whom                 D. to that

      16. He …….. the details of his uncle’s will.

A. was given               B. gave                        C. gives                       D. being given

  1.  For a long time, the earth ………. to be flat.

A. had believed           B. had been believing  C. was believed           D. was been believed

  1. 6. Sperm whale populations are at risk due to hunting.

A. in extinction         B. in danger                              C. on the decrease        D. in fewness

  1.  They advised that part-time workers should ………….

     A. be employing                                                        B. have been employ

     C. employ                                                                  D. be employed

20. He expected us ……….. him a job.

     A. offering                      B. to offer                           C. offer                 D. to be offered

21. More and more rare animals are………………danger of extinction.

     A. for                         B. on                                 C. at                              D. in

22. Deforestation is destroying large areas of tropical rain forest.

     A. changing               B. raising                          C. becoming                D. damaging 

23. Do you know exactly………………..number of Siberian tigers in China ?

     A. a                            B. an                                 C .the                        D. no article needed

24. Linda: Excuse me. Where’s the post office?

      Maria: ……………….

    A. It’s over there.       B. I’m afraid not.           C. Don’t worry.                       D. Yes, I think so. 

25. Peter: How often do you go to school?

      Harry: ………………..

    A. I go there early.                                            B. Every day except Sunday.

    C. I don’t think so.                                            D. I go there by bus.

26.  A:  “ Would you like to go to the movies tonight ?” 

        –   B:  “…………………..”

A. No I don’t like       B. Yes I’d like                C. Of course                  D. I’d love to

27. Human beings are changing the environment …………. all respects.

           A. at                           B. for                               C. in                             D. upon

28. The sick man ……………… to the hospital.

           A. took                    B. has taken                        C. being taken             D. was taken

29. A: Why do you ask me about the party ?

            B: I ……………. to it.

A. was not invited                    B. didn’t invite     C. not invited      D. was not been inviting

30. The people in our village are leading a …………..life.

           A. peace                     B. peaceful                      C. peacefully               D. peacefulness   

Choose the correct sentences which has the same meaning as the given one

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ĐÁP ÁN

1

B

11

A

21

D

31

B

41

B

2

B

12

D

22

D

32

D

42

A

3

A

13

A

23

C

33

C

43

D

4

B

14

B

24

A

34

C

44

C

5

C

15

C

25

B

35

D

45

D

6

A

16

A

26

D

36

B

46

C

7

A

17

C

27

C

37

A

47

A

8

C

18

B

28

D

38

C

48

D

9

B

19

D

29

A

39

C

49

C

10

C

20

B

30

D

40

C

50

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Đề số 3

Choose the word that has the underlined syllable pronounced different from the others.

1.  A. worked              B. hoped                      C. watched              D. lived

2   A. invader               B. destroy                   C. spend                  D. soldier

3.  A. nature                 B. toxic                       C. plant                    D. contain

4   A. played                B. missed                    C. called                   D. moved

5   A. nation                 B. tourist                     C. study                    D. return

Choose the word whose main stress is placed different from the others.

6. A. ethnic                  B. explore                    C. orphan                 D. fauna

7. A. dependent           B. survival                   C. minority               D. recognize

8. A. temperature        B. chemical                  C. habit                    D. location

9. A. abandon              B. national                   C. wilderness           D. butterfly

10 .A. establish             B. disaster                    C. tropical                D. dependent     

Choose the best answer (A, B, C or D) that best completes each sentence.

11. Cuc Phuong National Park __________ over 200 square kilometers of rainforest.

           A. contains                   B. gets             C. hold            D. covers

12. An interesting ______of this park is Orphanage, where orphaned animals are taken care of.

                A. advantage                 B. feature                   C. area                          D. zone

13. A child who has lost one or both of his parents by death is called ________ child.

                A. an abandoned           B. an orphan                C. a homeless              D. orphanage

14. The  _________ has threatened many of animals in this park.

                A. rainforest                  B. population              C. increase                   D. contamination

15.  They went camping in the beautiful _________ of the rainforest.

                A. wildlife                     B. wildness                C. wild                         D. wilderness

16. This park was _________ before World War II

                  A. set                           B. located                    C. established               D. stationed

17. We were very _________at his success.

                A.  surprised             B. interested        C. keen                       D. fond

18. One species is dependent __________ another of survival.

                A. on                            B. to                 C. of                           D. at

19. My home village is ____________ 40 kilometers north of the capital..

                A. located          B. held                       C. laid               D. surrounded

20. The cattle drank from a river polluted with toxic chemicals..

                A. waste                        B. colorless                 C. odorless                  D. poisonous

21. We _________ to the beach yesterday if the sun had been shining.

                A. will go                     B. would go                 C. would have gone    D. had gone

22.  If he _________ up earlier, he ________ to work on time.

                A. got / would get                                    B. had got / would get                       

                C. would get / got                               D. would have got / had got

23. We wouldn’t have been to the cinema _________we hadn’t had ticket.

                A. if                   B. unless                     C. because of              D. in spite of

24. What ________ if you had met him yesterday?

                A. did you do       B. would you do        C. would you have done    D. will you do

25. They _________ the farm if they _________ enough money.

                  A. had enlarged / would have had                   B. would enlarge / had had

                  C. enlarged / would have                                 D. would have enlarged /had had

Choose the underlined part  (A,B,C or D) that needs correcting.

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ĐÁP ÁN

1. D

11. A

21. C

31. C

41. C

2. D

12. B

22. A

32. A

42. A

3. A

13. B

23. A

33. B

43. C

4. B

14. D

24. C

34. D

44. D

5. A

15. D

25. D

35. A

45. B

6. B

16. C

26. C

36. B

46. A

7. D

17. A

27. A

37. D

47. C

8. D

18. A

28. C

38. A

48. A

9. A

19. A

29. C

39. C

49. B

10. C

20. D

30. B

40. D

50. D

4. Đề số 4

Read the following passage and choose the best answer for each blank.

NOT FOR JAZZ

            We have an old (1) __________ instrument. It is called a clavichord. It was made in Germany in 1681. Our clavichord is (2) __________ in the living- room .It has belonged to our family for a long time. The instrument was bought by my grandfather (3) __________ years ago. Recently it was damaged by a visitor .She tried (4) _________ jazz on it! She struck the keys too hard and two of the strings (5) ____________.My father was shocked. Now we are not allowed to touch it. It is being repaired by a friend of my father’s.

1. A. music                              B. music’s                   C. musical                   D. musician

2. A. placed                             B. set                           C. kept                        D. held

3. A. much                              B. many                       C. number                   D. lots

4. A. play                                B. played                     C. to play                     D. to playing

5. A. broken                            B. breaking                  C. were breaking         D. were broken

Read the passage below and choose one correct answer for each question.

FOLK MUSIC

Pop music has always been influenced by other forms of music. An important form is folk music.

Folk songs are the songs composed and sung by country people .The songs may be hundreds of years old, so nobody knows who originally composed them. Modern music is often music for dancing. In Britain it was traditionally played with instruments like flute, accordion, etc.

In the 1950s and 1960s the people who wrote songs and played them with acoustic guitars were also called folk singers. The songs were often “protest songs”, complaining of bad things happening in society.

6. Which form of music is pop music mainly influenced by?

A. classical music                   B. folk music               C. jazz D. rock ‘n’ roll

7. Who were folk songs composed by?

A. countryside people B. city people  C. modern musicians      D. old singers

8. According to the passage, what is modern music often used for?

A. Singing only           B. playing with guitars            C. dancing       D. forming pop music

9. In the 1956s, what did people play folk songs with?

A. pianos                     B. flutes                      C. drums                     D. guitars

10. Why are folk songs called “protect songs”?

A. Because they are sung by country people.

B. Because they are hundreds of years old.

C. Because nobody knows who originally composed them.

D. Because they complain about bad things happening in society.

Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

11. A. answer              B. listen                       C. music                      D. solemn

12. A. business            B. serious                    C. compose                 D. easily

13. A. news                 B. songs                      C. feelings                   D. delights

14. A. design               B. classical                  C. music                      D. museum

15. A. summer             B. suitable                   C. sugar                       D. Sunday

Choose the word whose stress pattern is different from the others.

16. A. language           B. solemn                    C. event                       D. rousing

17. A. African             B. Westerner               C. Mexican                  D. Vietnamese

18. A. lyrical               B. favorite                   C. emotion                  D. classical

19. A. composer          B. funeral                    C. musician                 D. tradition

20. A. entertain           B. joyfulness               C. serious                    C. atmosphere

Choose the best answer to complete these sentences.

21. Joe: Who are you?

      – Sue: _________

A. How do you do?    B. Thank you, Joe       C. Fine, thanks            D. My name is Sue.

22. Peter: There is no instrument in the house.

      – Anne: It doesn’t __________
            A. case            B. worry                      C. make anything        D. matter

23. Diana: You are going to fail your singing test.

     – Jess: ___________
            A. It’s the same.          B. I don’t care.            C. I’m not mind at all.       D. It makes nothing.

24. I don’t like this CD. Can I have_________?       

            A. something else        B. something other      C. something either                 D. other thing

25. Chris: Where do you work?

      – Evan: In a studio.

      – Chris: ____________

A. That must be interesting                 B. What for?               C. It is so …    D. When?

26. “Did you go to the concert last night?”

      -“______________.”
            A. Yes, I like.      B. Yes, I did.     C. No, I don’t    D. No, I’m afraid that I have no time

27. Nam: Do you think that song can reach the top chart this week?

      -Minh: _____________
            A. Yes, I think too.     B. Yes, I think so.       C. I like it.                  D. Really?

28. Huong: Hey, I’ve got a poster of that film.

       – Van: _______________
            A. Where?                   B. Here it is.                C. Oh, I love it.           D. I’ve got to go.

29. Bill: Would you like to come to my party?

     – Jeff: Is your brother going too?

     – Bill: _______
            A: Yes, certainly.        B. Do you think so?      C. Yes, we are.          D. I’m thinking of it.

30. Lan: I’ve got a cold.

    – Ba: ________
            A. Oh dear!                 B. My dear!                 C. I regret it!               D. Bless you.

Choose the best answer

31. Music in general and pop music in particular makes people ______.

            A. excite                      B. exciting                   C. excited                    D. excitement

32. As a nurse, I learned to control my ______.

            A. hopes                      B. emotions                 C. abilities                   D. thought

33. Folk music ______ babies to sleep.

            A. makes                     B. wakes                     C. lulls             D. lets

34. Music adds ______ to the atmosphere of a festival.

            A. sadness                   B. joyfulness               C. disappointment       D. happy

35. Van Cao is one of the most well-known ______ in Vietnam.

            A. actors                      B. authors                    C. musicians                D. singers

36. I’ll post the card today ______ there on my mother’s birthday.

            A. to get it                   B. in order to get it      C. so as it gets D. so that it gets

37. Did the teacher explain how ______ this problem.

            A. do we solve            B. can we solve           C. to solve                   D. solve

38. ______ is it from here to the theatre?

            A. How                       B. How far                  C. How long                D. How often

39. Would you like to go out ______ a meal tonight, Joan?

            A. to                            B. with            C. of                            D. for

40. We started early in order ______ miss the first part of the concert.

            A. to not                      B. not for                     C. not to                      D. for no

Identify the one underlined word or phrase (A, B, C, or D) that must be changed for the sentence to be correct.

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ĐÁP ÁN

1.C

2. C

3. B

4. C

5. D

6. B

7. A

8. C

9. D

10. D

11. C

12. B

13. D

14. B

15. C

16. C

17. D

18. C

19. B

20. A

21. D

22. D

23. B

24. A

25. A

26. B

27. B

28. C

29. A

30. A

31. C

32. B

33. C

34. B

35. C

36. D

37. C

38. B

39. D

40. C

41. D

42. D

43. C

44. D

45. B

46. B

47. C

48.A

49. C

50. D

5. Đề số 5

Choose the word which is stressed differently from the rest.

1. a. cinema                 b. sequence                  c. character                  d. event

2. a. degree                  b. existence                  c. audience                  d. appear

3. a. cartoon                b. detective                  c. tragic                       d. Titanic

4. a. engage                 b. rapid                        c. disaster                    d. instead

5. a. discover               b. horror                       c. science                     d. movement

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

6. a. form                     b. first                          c. enough                    d. Stephen

7. a. excite                   b. decide                      c. horrify                     d. mind

8. a. photograph          b. laugh                        c. plough                     d. enough

9. a. weigh                   b. high                         c. plough                     d. cough

10. a. disaster              b. discover                   c. liner                         d. cinema

Choose one best option to fill in each sentence

11. There’s a love story in it, and it’s very funny. I suppose you’d call it a ____________

a. horror film                    b. detective film            c. romantic comedy            d. thriller

12. Steven Spielberg is one of the famous __________.He has made lots of films including Jaw, Jurassic Park, Schindler’s List, etc.

a. stars                              b. directors                    c. actors                    d. script writers

13. The film contains of explicit __________of violence.

a. scenes                           b. scents                        c. sceneries              d. screens

     14. The main ___________is played by Nicole Kidman.

a. actress                          b. character                      c. director            d. film maker

15. Silence of The Lambs is a/an ___________film. It makes the audience scared.

a. disaster                         b. science fiction           c. action                   d. horror

     16. The film is ___________the 1940s, during the Second World War.

a. made for                       b. based on                    c. set in                d. occurred in

17. The movie Schindler’s List was ___________on the novel Schindler’s Ark written by the Australian writer Thomas Keneally.

a. based                            b. depended                   c. played              d. performed

     18. Charlie Chaplin is considered as the greatest comic actor of the ___________.

a. musical cinema                   b. commercial film       

c. romantic comedy                d. silent cinema

19. When did the cinema come into ____________?

a. exist                             b. existing                      c. existence            d. existences

20. England is an ____________country.

a. industrialize                 b. industry                     c. industrial           d. industrialization

Choose the best answer.

21. “Look outside! ____________ sky is getting very dark”.

     – “I hope it isn’t going to be a storm”.

   A. A                               B. The                            C.  x                               D. Some

  22. I’d like to invite him to ____________ dinner next week if that’s OK with you.

         A. a                                B. the                              C. x                                D. an

23. “I’m going out for a walk. Have you seen my shoes?”

     – “Yes, they’re on _________ floor in ____________ kitchen.”

A. a / the                        B. the / the                      C. a / a                            D. the / a

  24. “Do you see the video store? I was sure it was on ____________Main Street.”

       “I think it’s on ___________side street, but I’m not sure which one”

         A. the /the                      B. the / a                         C. a / X        D. X / a

25. “Do you think Margaret will take the job you offered her?”

     – “I don’t know. She seemed ___________in it, however.”

  A. interest                      B. interesting                  C. interested                   D. interestingly

26. The students all went to the circus yesterday. I heard it was really _____________.

  A. amused                      B. amusing                     C. amuse                        D. amusingly

27. I was ________that Jane couldn’t come to the party. Her boss made her work overtime.

 A. disappointing            B. disappointedly           C. disappoint                  D. disappointed

28. What a terrible football game! I thought it was ______________.

A. delightful                  B. delighting`                 C. delight                       D. delighted

   29. It was not until 2:30 that everyone ____________ leave the stadium.

  A. can                             B. could                         C. will                            D. must

  30. It ____________ not until last summer we had a holiday.

    A. is                                B. has been                     C. had been                    D. was

Choose the sentence which has a similar meaning to the sentence printed before.

–(Nội dung đầy đủ, chi tiết vui lòng xem tại online hoặc đăng nhập để tải về máy)—

ĐÁP ÁN

1. D

11. C

21. B

31. B

41. B

2. C

12. B

22. C

32. D

42. A

3. C

13. A

23. B

33. A

43. B

4. B

14. B

24. D

34. B

44. C

5. A

15. D

25. C

35. B

45. D

6. D

16. C

26. B

36. B

46. C

7. C

17. A

27. D

37. B

47. C

8. C

18. D

28. A

38. A

48. A

9. D

19. C

29. B

39. C

49. D

10. C

20. C

30. D

40. B

50. C

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Quỳ Châu. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo các tài liệu có liên quan:

  • Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Trần Quốc Đại
  • Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Nguyễn Trung Trực
  • Bộ 5 đề thi giữa HK2 môn Tiếng Anh 10 có đáp án năm 2021 Trường THPT Dương Minh Châu

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button