Notice: Trying to get property 'permalink' of non-object in /home/dfatfsyhhosting/public_html/onthihsg.com/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/context/meta-tags-context.php on line 297

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Đặng Cương

Mời các em cùng tham khảo Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Đặng Cương đã được Ôn Thi HSG biên soạn dưới đây. Tài liệu giới thiệu đến các em các dạng đề thi học sinh giỏi lớp 6 phong phú và đa dạng. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. 

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS ĐẶNG CƯƠNG

1. Đề số 1

A. GRAMMAR AND VOCABULARY.

I. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.  (0.5điểm)

1.

A.

ground

B.

Should

C.

about

D.

mountain

2.

A.

hungry

B.

Thirsty

C.

recycle

D.

Finally

3.

A.

How

B.

Flow

C.

window

D.

Show

4.

A.

Idea

B.

Routine

C.

twice

D.

Kite

5.

A.

weight

B.

Receive

C.

straight

D.

Range

II. Chọn một đáp án đúng nhất trong A, B, C hoặc D  để hoàn thành các câu sau.

1. Susan is from………………………………..

A. Great Britain        B. British       C. The British           D. The Great Britain

2. My grandfather is the……………………person in the family.

A. Old            B. Older         C. Oldest        D. older than

3.  The Mekong River …………….into the Bien Dong.

A. Runs          B. Flows         C. Goes          D. Comes

4. Is Petronas Twin Towers the tallest building……………………………?

A. in the world          B. on the world         C. in world    D. on world

5. What are we doing……………..our environment?

A. To              B. For             C. With          D. About

6………………,they are going to stay in Ho Chi Minh City for a week.

A. Final          B. Finally       C. At finally  D. In finally

7. Everyone is having……………………at the party.

A. good time             B. the good time       C. good times            D. a good time

8. ………………………..go swimming this afternoon?

A. Why don’t we      B. What about           C. Let’s          D. How about

9. While you are out, could you please buy a couple of………………………..?

A. Soaps        B. Soap          C. bar of soaps          D. bars of soaps

10.  My father usually goes to work ………………..

A. in car         B. by his car  C. in his car   D. on his car

11. They’ve got….……books than me.

A. fewer         B. less          C. much            D. many

12. Does she want…………… her grandparents at weekends?

A. visit                                 B. visits                                C. visiting                            D.to visit.

13. He ………… drive too fast because it is very dangerous.

A. should not                       B. don’t should                    C. should                              D. not should

14. What………..the weather like today?

A. do              B. is    C. does           D. A&B

15. Don’t talk. John …..…..in his room.

A. sleep          B. to sleep               C. is sleeping             D. sleeps      

16. Students live and study in a/an……….…school. They only go home at weekends.

A. international        B. small          C .boarding             D. overseas

17. ……………..going to the museum?

A. What about                     B. Why don’t                        C. Let’s           D. Do you want

18. Nam is learning how ……..….a computer.

A. to use                     B. using          C. use D. uses

19. Of my parents, my father is……………….one.       

A. the stronger          B. the strongest         C. strong        D. stronger

20.  I don’t like much sugar in my coffee. Just …………….. please.

A. few B. little           C. a little        D. a few

III. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn thành đoạn văn sau.

1.How much fruit………………..that farmer (produce)…………… every year?

2.………….he (buy)………………….………… a new house next month?

3.Hung usually (study)…………… in the school library in the afternoons.

4.Ann usually (do)……………… the shopping, but I (shop)………………..…

today because she isn’t well.

5.Now Kate(stand)………………… at the corner. She (wait)…………………

for the bus.

6.Only a packet of biscuits.  …………you (like)………….some? – Yes, please.

7.What are your vacation plans? – I (spend)… ……………2 weeks in Hanoi.

8.It is not raining now. The sun (shine)……………….and the sky is blue.

IV.  Điền một giới từ thích hợp vào mỗi chỗ trống để hoàn thành các câu sau.

1.Saving the earth is the job……………………all people.

2.People collect waste food and feed it……………………….pigs.

3.The population………………….…………the world is growing.

4.I don’t think it’s much cheaper to go…………………………bus.

5.I would like coffee………………….…….any sugar, please.

6.Hanoi, the capital city of Vietnam has a population…………….2.8 million.

7.What’s……………………….breakfast? – Bread and butter.

8.Mount Everest is very high. It is the highest mountain ………..…………the world.

9.He travels to work ……………..….. his new motorbike every day.

10.Do the farmers produce a lot of rice…………….this season?- Yes, They have a rich harvest.

V. Em hãy điền dạng thích hợp của các từ trong ngoặc vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau. (1.0 điểm)

1. Lan is the……………of the three girls.

2.,……………….…………..is a problem in many countries.

3. Tien Dung, the player in the Viet Nam national U23-football team plays very well. He’s a good ……….

4.Newyork is an ……….city with many skyscrapers.

5.Many Asian animals are in …………………………

6.His ………………………………..is American.

7.Nam is very…………..He always has a lot of new ideas.

8. You can trust John. He is very……………

9. When you open a newspaper, you’ll always find………..

About some games.

10.I did many sports last week and was……….

(SMALL)

(POLLUTE)

(GOAL)

(EXCITE)

(DANGEROUS)

(NATION)

(CREATE)

(RELY)

(INFORM)

 

(EXSHAUST)

VI. Tìm lỗi sai trong mỗi câu sau (A, B, C hoặc D)

1. She doesn’t do his homework after going home.

               A             B                       C        D

2. Loan is my parents’ daughter, so she is my brother

               A                     B               C                   D

3. Would you like to going to the movies with us tonight?

                            A        B                    C          D

4. There is a few water  in  the bottle.

                   A                B       C        D

5. The store is between we house  and the movie theater

         A                   B            C                              D

6. This is my new pen and that is  their pens.

         A                B                   C             D

7. Last summer my parents buyed me a lot of different gifts.

             A                                B              C                       D

8.The cat is among the lamp    and the bed.

                A    B                C        D    

9. There are five bookshelf in my sister’s bedroom.

                A               B        C         D

10.I spend three days to visit Ha Long bay.

     A   B               C        D   

B. READING

I.  San Francisco , a very hill city, is in the San Francisco Bay. Although there are many modern skyscrapers in the city centre, houses in the suburbs are in the styles of the 19th century.

The celebration of the Chinese New Year in San Francisco’s China town is one thing that you should not miss.

You can find the best food from around the world: Brazilian, Indian, Japanese, Korean, Mexican, Russian, Thai, Chinese and much more. Don’t forget to visit a jazz club or an outdoor coffee shop to enjoy good café and fresh air. You should visit Mission Dolores, am

an old church built by the Spanish in the 18th century.

1. Which of the following sentences is true about San Francisco ?

A. San Francisco is not a very hill city.

B. San Francisco is not in the San Francisco Bay.

C. San Francisco has only old houses.

D. San Francisco is a city with modern skyscrapers in the city centre.

2.What is the second paragraph about?

A. nightlife                B. festivals                C. scenery                 D. architecture

3.Where can we have coffee and enjoy fresh air?

A. Chinatown                                    B. Old houses                      

C. Churches                                      D. Outdoor coffee shop.

4.Which of the following sentences is NOT true about San Francisco?

A. San Francisco is in the San Francisco Bay.

B. The celebration of the Chinese New Year in San Francisco’s China town is very interesting

C. You can only enjoy American and Chinese food in San Francisco.

D. You should enjoy jazz at a jazz club in San Francisco.

5.By whom was Mission Dolores built in the 18th century?

A. By people from Germany          B. By people from Spain

C. By people from Brazil.               D. By  people from Europe

III. Em hãy đọc đoạn văn sau, chọn một từ thích hợp điền vào mỗi chỗ trống. (2 điểm)

Let me tell you something about my family. My father is sixty – four. He’s a lot older (1)…..my mother. She is only fifty- one. Dad has his  (2)…….business. Mum helps him (3)……… the business. I have two brothers and two sisters, so (4)………are seven of us altogether in  the family.

    The oldest is my brother Thomas. He’s twenty – eight. He is (5)………..and has two children. The (6)……….oldest is my sister Helen. She’s twenty – three. She’s (7)…….accountant and she works in a bank. Then (8)………me. I’m twenty .I’m in my second year at university. The next youngest is Susan. She’s eighteen and is in (9)…………last year at high school. Then there is Tony. He’s youngest. He’s fifteen. He (10)……….to secondary school.

C. WRITING.

I. Dùng từ, cụm từ gợi ý viết lại các câu sau sao cho nghĩa của câu không thay đổi.

1. Let’s go out and have an ice cream.

Shall ……………………….…………………………………………………?

2. Can you tell us the way to the bus stop?

How…………………………………………………………………………..?

3.  How much are your shoes?

What …………………………………………………………………………?

4.  How long is the Great Wall of China?

What is……………………………..…………………………………………..?

5. How heavy are you?

How much…………………………………………………………?

6. No house in the village is older than this one.

This house…………………………………………………………………..

7. The living-room has a television, a table and 4 armchairs.

There……………………………………………………………………………..

8. The Red River is 1,200 kilometers long. The Nile River is 6,437 kilometers long.

The Nile River is much…………………………………………………………

9. Hung is 1.60 meters tall. Ba is 1.50 meters tall.

Ba is 10 ……………………………………………………………………

10. How often do Ba and Lan go to the zoo a month?

 How many…………………………………………………………….……?

II. Dùng các từ, cụm từ gợi ý để hoàn thành những câu sau. Em có thể thay đổi trật tự từ nếu cần thiết:

1.Small/  thin/ sister/ white/  and/ his / lips/ teeth/ has.

…………………………………………………………………………………

2.part/ cooking/Sunday / Linda/ in / this / a / taking/ competition/ is.

…………………………………………………………………………………

3.John/ usually/ sports/ free time/ sometimes/ camp/ classmates.

…………………………………………………………………………………

4.Should/ do / some morning exercises./ It / good/ your health.

…………………………………………………………………………………

5.Miss Thuy/ wash / hair / now / because / she / a party/ go/ tonight/ her mother.

…………………………………………………………………………………

III. Em hãy viết một đoạn văn khoảng 100 từ  kể về ngôi nhà mơ ước trong tương lai của em.

ĐÁP ÁN

A. GRAMMAR AND VOCABULARY (5.5 điểm)

I. Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác so với các từ còn lại.  (0.5điểm)

1.B

  1. C
  1. A
  1. B
  1. B

II. Chọn một đáp án đúng nhất trong A, B, C hoặc D  để hoàn thành các câu sau. (1 điểm)

1. A

2. C

3. B

4. A

5. A

6. B

7. D

8. A

9. D

10. C

11.A

12.D

13.A

14.B

15.C

16.C

17.A

18.A

19.A

20.B

III.  Điền một giới từ thích hợp vào mỗi chỗ trống để hoàn thành các câu sau. (2 điểm)

1. does …  produce

2. Is …going to buy

3. studies

4. does ; am shopping (am going to shop)

5. is standing ; is waiting

6. Do (Would)…like

7. am going to spend

8. is shining.

IV. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc để hoàn thành đoạn văn sau. (2 điểm)

1.  of

2. to

3. of

4. by

5. without

6. of

7. for

8. in

9. on

10. in

V. Em hãy điền dạng thích hợp của các từ trong ngoặc vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau.

1.smallest             2. pollution     3. goal- keeper      4. exciting            5. danger

6. nationality       7.creative         8. reliable               9. information      10.exshausted

VI.chữa lỗi sai.

1.B      2.D    3.B       4.C 5.C    6.C   7.B     8.B     9.B       10.D

B.READING

I.

76. D

77.B

78.D

79.C

80.B

II. Em hãy đọc đoạn văn sau, chọn một từ thích hợp điền vào mỗi chỗ trống. (2 điểm)

1. than

2. own

3. with

4. there

5. married

6. next

7. an

8. there’s

9. her

10. goes

D. WRITING. (5 điểm)    

I. Dùng từ, cụm từ gợi ý viết lại các câu sau sao cho nghĩa của câu không thay đổi. (2  điểm)

1. Shall we go out and have an ice cream?

2. How can we get/ go to the bus stop?

3. What is the price of your shoes?/ What is your shoes’ price.

4. What is the length of the Great Wall of China?/ What is the Great Wall’s length of China?

5. How much do you weigh?

6. This house is the oldest (house/one) in the village.

7. There is a television (TV) and 4 armchairs in the living-room./ There are 4 armchairs and a television (TV) in the living-room.

8. The Nile River is much longer than the Red River.

9. Ba is 10 centimeters (cm) shorter than Hung.

10. How many times do Ba and Lan go to the zoo a month?

II. Dùng các từ, cụm từ gợi ý để hoàn thành những câu sau.

1. His sister has thin lips and small white teeth.

2. Linda is taking part in a cooking competition this Sunday.

3. John usually plays sports in the (his) free time (0,1) and (but) sometimes he camps (goes camping) with his (the) classmates. (0,1)

4. You should do some morning exercises. It is good for your health.

5. Miss Tuy is washing her hair now (0,1)because she is going (to go) to a party tonight with her mother.

III. Em hãy viết một đoạn văn khoảng 100 từ  kể về ngôi nhà mơ ước trong tương lai của em.

The essay must have at least three ideas below.

Marking scheme

The impression mark is based on the following scheme :

1. Content : 3pts

2. Language : 1pt ( grammar , vocabulary , structures )

3. Presentation : 1 pt ( coherence , cohesion , style )

2. Đề số 2

I. Choose the word that has the underlined parts pronounced differently from the others in each group.

1. A. Vegetables       B. Watches                C. Benches                D. Classes

2. A. Lemonade        B. Carrot                    C. Chocolate             D. Correct

3. A. Question          B. Vacation              C. Population             D. Destination

4. A. Station               B. Soda                    C. Supermarket         D. Sugar

5. A.  Chair                B. School                   C. Couch                    D. Children

II.  Choose the best answer from the four choices (A or B,C,D) to complete each of the following sentences.

1. Do you like pop music?

A. I would                 B. Yes, a lot               C. No, I like it           D. Yes, we are

2. The students have  ______ news about their exams.

A. many                     B. some                                  C. a                             D. a few

3. My brother wants a good pair of shoes because he often goes ______

A. jogging                  B. running                              C. swimming             D. sailing

4. Hoang’s father gets up at 7.00 and eats ……………….……                       

A. a big breakfast     B. the big breakfast  C. big breakfast        D. a breakfast big

5. “How ……………… oranges would you like” – “A dozen. And …………….. tea, please.”

A. much, some      B. many, any                    C. much, any          D. many, some

6. I need  a large ………….. of toothpaste.

A. bar                         B. can                                   C. tube            D. box

7. Mr & Mrs Brown & their father have ……………… legs.

A. four                       B. six                                      C. eight                      D.  ten

8. ……………..do the buses run ? – Every twenty minutes.

A. What time B. How far                             C. How much            D. How often

9. ……………..straight across the road.
A. No run                  B. Not run                              C. Don’t run              D. Can’t run

10. Linda ……… her hair every day.

A. washes                  B. wash                                  C. clean                      D. cleans

III. Each of the following sentences has a mistake. Find and correct it.

1. He is knowing you are wrong.

    A         B                  C     D

2. In the fall, leaf often fall from trees.

               A      B                    C     D

3. This house has three floors. This floor is the two.

              A                        B                       C       D

4. I don’t have some apples but I have some bananas.

                  A      B                C                D

5. Mr. Phong rides his bike to work at the moment.

                        A     B             C       D

IV. Give the correct form of the words in CAPITAL to complete the sentences.

1. There is a ……………….……… next to my house.

(BAKE)

2. There are a lot of ………………. mountains in Viet Nam.

(BEAUTY)

3. This coffee is too ………………to drink.

(HEAT)

4. The teacher calls Hoa ……but she is still talking to her friends.

(TWO)

5. I need two ………… for cooking dinner.

(KNIFE)

6. In my ………….,  there is a supermarket, a hotel and a park.

(NEIGHBOR)

7. Mount Everest is very high. It is the ….. mountain in the world.

(HIGH)

8. We must be ………………….when we cross the road.                      

(CARE)

9. My aunt has two …………………, one boy and one girl.

(CHILD)

10. What does your father do? – He is a ……………

(POLICE)

READING

V. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage

I don’t usually eat breakfast. I only have a_______(1) of coffee. I don’t eat _______ (2) until about eleven o’clock. Then I have a biscuit and a _______ (3) of milk. For lunch I usually have a salad. That’s _______ (4) about two o’clock. I have _______(5) at half pass six. I’m a vegetarian, so I don’t eat _______(6) or fish. I eat cheese and eggs and things like that. I have a glass of water or fruit _______(7) with my meals.

At the weekends, I  _______(8) to a restaurant in the evenings. You _______(9) get vegetarian meals in a _______(10)of restaurants now.

VI. Read the following passage and choose the best answers.

My Teacher

           My teacher, Miss Nga, is a young lady (1) ……….. twenty-eight. She is a nice lady. She loves her students (2) ………… She never (3)………. angry with them. Miss Nga (4) ………. teaching her students. Sometimes she tells (5) ………. many interesting stories. I like to listen to her stories (6) ………. they all help us to learn some (7) ……….lessons. Sometimes she takes us out (8) ……….a picnic. Whenever she takes us out, she tries to teach us something (9) ……….. It is my dream that (10) ……….I grow up, I can become a good teacher like her.

1. A. of                    

B. with                     

C.from                        

D. by

2. A. very many      

B. very much           

C. too                     

D. so

3. A. is                    

B. gets                     

C. makes                

D. comes

4. A. enjoy              

B. enjoying              

C. enjoys                    

D. to enjoy

5. A. we                  

B. they                     

C. I                         

D. us

6. A. because          

B.when                    

C. where                     

D. why

7. A. use                  

B. useful                  

C. using                    

D. to use

8. A. from               

B. by                        

C. for                           

D. of

9. A. old                  

B. new                       

C. bad                         

D. well

10. A. where           

B. why                     

C. what                       

D. when

VII. Read the passage carefully, then choose the correct option marked A, B, C or D to answer the questions.

Peter usually wakes up at half past six in the morning, but he does not get up until a quarter to seven. He takes a shower and gets dressed. He has breakfast at half past seven. He does not have a big breakfast. He usually has bread, coffee and orange juice. After breakfast, he cleans his teeth. He leaves his house at eight o’clock. He never drives a car to work. He often catches the train to his office in Manchester. On the train, he reads the newspaper or does the crossword. For lunch, he usually has a salad or soup and sandwich at 1.30. He comes home at about half past six in the evening. He has dinner at half past seven. It is a big meal of the day and he has meat or fish with vegetables and potatoes or rice. After dinner, he washes up. Then he usually reads a book. Sometimes he plays chess with his friends. He never watches television because he does not like it. He goes to bed at about 11.30.

1. Every morning, Peter gets up at ________.

A. 6.30                               B. 6.00                       C. 7.15                                   D. 6.45

2. He usually has ________ in the morning.

A. breakfast with meat                                        B. a slight breakfast

C. a big breakfast                                     D. breakfast with eggs

3. What does he usually have for lunch?

A. sandwich and salad                                        B. soup and fish       

C. salad and soup                                     D. sandwich and fish

4. What does he usually do after dinner?

A. He usually washes up and watches TV.

B. He usually reads a book and watches TV.

C. He usually washes up, watches TV, reads a book and plays chess.

D. He usually washes up, reads a book and plays chess.

5. Which sentence is NOT true in the passage above?

A. Sometimes he drives his car to work.

B. He often reads the newspaper on the way to his office.

C. He often plays the crossword on the train.

D. For Peter, the dinner is a big meal of the day.

ĐÁP ÁN

VOCABULARY AND GRAMMAR:

I. (0,5 điểm – mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. A

2. C

3. A

4. D

5. B

II. (1 điểm – mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. B

2. B

3. A

4. A

5. D

6. C

7. B

8. D

9. C

10. A

III. (1 điểm – mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm)

1. is knowing(knows

2. leaf(leaves

3. two(second

4. some apples(any apples

5. rides(is riding

 

IV. (1 điểm – mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. bakery

6. neighborhood

2. beautiful

7. highest

3. hot

8. careful

4. twice

9. children

5. knives

10. policeman

 READING:

V. (1 điểm – mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. cup

2. anything

3. glass/ can

4. at

5. dinner

6. meat

7. juice

8. go

9. can

10. lot

VI. (1 điểm mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. A. of    

2. B. verymuch  

3. B. gets

4. C. enjoys

5. D. us

6. A. because

7. B. useful       

8. C. for  

9. D. well

10. D. when

VII. (1 điểm – mỗi đáp án đúng được 0,2 điểm)

1D       2B       3A       4D       5A

WRITING:

VIII. (0,5 điểm – mỗi đáp án đúng được 0,1 điểm)

1. Lan’s father often goes to work by car.

2. Mrs. Tinh is Mai’s mother

3. Why don’t we go out for a walk?

4. Are there sixteen classrooms in Nga’s school.

5. How long is this river ?

X. Write a passage (60 – 80 words) about your school. (2,0 điểm)

The candidate’s paragraph should include the following points:

– (3 điểm) Organization: Introduction- body- ending- linking words…

– (9 điểm) Content: should be clear, logical and creative with explanations…

– (3 điểm) Language skills: should be free of grammatical and spelling errors…

 XI: Use the suggested words to write meaningful sentences. You can add or change anything neccessary. (1,0 Điểm)

1. Ha’s sister is listening to music in the room at the moment.

2. He doesn’t have much time to write to her friends.

3. My sister has a bike and she cycles to work everyday.

4. Ba usually plays tennis in the fall but sometimes he goes sailing.

5. Is Mrs. Ngoc going to buy somethings for her children?

6. I’d like a sandwich and a glass of milk, please.

7. Long is tall, but his brother isn’t.

8. We must stop when the light is red.

9. There is a rice paddy to the left of my house.

10. The weather is always cold in the winter.

3. Đề số 3

I/- Choose the word that has the underlined, bold part pronounced differently from the rest.

1, A. honest   B. hour           C. honor         D. humour

2, A. deaf       B. beat            C. lead            D. teach

3, A. there     B. thank         C. youth         A. thirsty

4, A. fund      B. upset          C. tutor           D. rug

5, A. safe       B. mall           C. nature        D. face

6, A. option   B. information          C. question    D. invitation

7, A. school   B. chemistry  C. character   D. child

8, A. invited  B. liked          C. ended        D. wanted

9, notice         B. grow          C. ghost          D. lost

10, like           B. wide           C. opinion     D. file

II/- Grammar and vocabulary: Choose the best answer for each sentence. (10pts)

1,It’s dangerous…………..and to drive fast.

A .swim                      B. to swim                 C. swimming             D. swam

2,When I …….home, my mother…….. a big cake.

A.came/making                                             C. came/was making

B.come/make                                                D. was coming/make

3,Do you mind if I………..your computer for an hour?

A.used                        B. use                         C. am using               D. have used

4,She arrived early………….order to get a good seat.

A.on                            B. in                            C. out                         D. at

5,The radio was…………by Tim yesterday.

A.repaired                 B. repairing               C. repair                     D. repairs

6,I prefer the city………..the countryside.

A.or                            B. from                       C. to                            D. and

7,The man…………..by the window is my uncle.

A,stands                     B. standing                C. stand                      D. stood

8, They’re getting married _____________ the end of June.

A. on                          B. in                            C. at                            D.during

9, I’m sorry but you have to cook dinner _____________

A. alone you              B.himself                   C. yourself                D.on you

10, You use a _______________ to cook rice.

A. steamer                 B. rice cooker           C. saucepan               D. frying pan

III/- Read the text and answer the questions bellow. (10pts)

Fire was  very important to man . He needed fire to keep himself warm at night. He used fire to cook his food. He used fire to frighten away enemies and wild animals. In some parts of the world he used fire to signal messages. Red Indians, for example, used fire to make smoke signals. In some other countries people lit fire to warm their friends of danger. Fire was also used to give light. Before the invention of the oil lamp, men used burning sticks as torchs. And before man discovered gas and electricity, he hung small fires in wire baskets from posts to light the streets. One man even used fire to tell the time. He invented a candle clock. He made a candle that took exactly twelve hours to burn. Then he marked this candle in twelve equal parts. He lit the candle and could tell the time by counting the number of parts left of the burning candle. But the candle clock did not always work well. If there was a wind blowing on the candle, the flame burned too quickly.

1. What did man probably first use fire for?

…………………………………………………………………………………………………

2. For what purpose was fire used by red Indians?

…………………………………………………………………………………………………

3. What were the first street lights?

…………………………………………………………………………………………………

4. How long did the candle clock take to burn?

…………………………………………………………………………………………………

5. What would happen if a wind blew on a candle clock?

…………………………………………………………………………………………………

ĐÁP ÁN

I/ Mỗi đáp án đúng 1 điểm.

1-D     3-A     5-B      7-D     9-D

2-A     4-C      6-C      8-B      10-C

II/ Mỗi đáp án đúng 1 điểm.

1.C      2.C      3.B      4.B.            5.D

6.B      7.B      8.C      9.C              10.C

III/ Mỗi đáp án đúng 2 điểm.

1. to keep himself warm at night.

2. to make smoke signals

3. small fires hung in wire baskets from post.

4. 12 hours.

5. the clock would be slow.

IV/ Mỗi đáp án đúng 1 điểm.

1)Franco told he watched the football game every Sunday.

2)They told her friend she had already made plans to do something else.

3) Those building were built in 2001.

4)English was spoken at the meeting.

5) Tom wrote that letter.

6) Does Mr Green mend this bladder?

7) What an intelligent girl!

8) That kitchen is bigger than this living-room.

9) Khanh advised Huy to take a break.

10) It’s the first time we met such a famous singer.

V/ Mỗi đáp án đúng 1 điểm.

1-boring                     2-the largest              3-performance                      4-florist

5-colourful                6-excited                   8-success                               8-favourite

9-celebrate           10-noisy

VI/ Mỗi đáp án đúng 1 điểm.

 (1) spent          (3) were caught           (5) had         (7) have – been          (9) visit

 (2) doing         (4) were leaving          (6) take         (8) moves                 (10) going

VII/ Mỗi đáp án đúng 1 điểm.

1. without                   3. at – on                                  5. to / in                         7. against

 2. for                        4. of / about – from                  6. of        

VIII/ Mỗi đáp án đúng 1 điểm.

1, countries   2,study           3, language    4,subjects      5,Australia

6, French        7,adults          8, useful         9, books         10, newspapers

IX/ Mỗi đáp án đúng 1 điểm.

1-B                  2-A                 3-B                  4-B                  5-C                 

6-B                  7-B                  8-C            9- A               10- C

X/ Mỗi đáp án đúng 1 điểm.

1 about           2 . came          3 . ago                        4 . the                         5 . growing

6. Indians       7. thank          8. for               9. different                 10. celebrate

4. Đề số 4

I. Choose the word which is pronounced differently from the others

1. A. sights                      B. flights                 C.  villages                    D. tribes

2. A. character                 B. children              C. chemistry                  D. Christmas

3. A. highlight                  B. habit                   C. honor                       D. habit

4. A. watched                   B. played                 C. talked                       D. stopped

5. A. experiments            B. coops                  C. books.                      D. dishwashers

II. Give the correct form of the verbs given in the brackets.

1. I (learn) English since I (be) in grade 6.

2. You should practice (speak) English every day.

3. A new bridge (build) here next year.

4. This is the first time Hoa (meet) Tim’s family.

5. I have a lot of novels (write) in English.

6. While I (watch) TV, the phone rang.   

7. Flowers (cut) yesterday.

8. The plastic things can be reused after (recycle).

9. The table needs (repair) but I don’t know how to repair it.

III. Complete the sentences with the correct form of the words given

1. NEIGHBOR I know all the boys who live in my……………………

2. FRIEND         People in the countryside is……………………………..

3. FLY                 All …….…between Paris  and Hanoi  have been cancelled due to fog

4. HIGH             Do you know the ……………of S.t  Paul’s Cathedral ?

5. KNOW           Taxi drivers have to have a very good …………..on the street names.

6. COMFORT  The hotel was large and …………………..

7. CHILD           During his ………………….. the family lived in Cornwall

8. WEIGH          Every woman  nowadays  seems to want to loose…………………….                 

9. HELP             It’s a nice shop and the assistants are all polite and very…………..

10. LUCK         The keys were locked inside the car ……………., aside window was open  

IV. Fill ONE  suitable word in each blank.

     The country is (1)………….beautiful than a town and more pleasant to live in. Many people think so, and go to the country (2) ………. the summer holiday though they can’t live (3) …………. all the year round. Some have cottage built in a village (4) ………. that they can go there whenever they (5) ……….find  the time.

   English villages are not alike, but (6)…………. some ways they are not very different from (7) ……………….other. Almost every village (8) ………..a church, the round or square tower of which can (9) …………seen from many miles around. Surrounding the church is the church yard, (10)………. people are buried.

V. Underline the mistake in each sentence and correct it.
1. You know , it is difficult to me to make him understand  what I mean.

2. My dear friends, I wish you will visit us someday this summer.

3. I will come and stay with you and your family  on March .

4. Let’s  gathering somewhere for a coffee after this wonderful meeting.

5. I look forward to hear from my mother in Singapore.

6. The collect of stamps made him become famous in the country

7. Let’s practise  listening to English programs in the radio.

8.What about  play tennis in stead of  going to the cinema ?

9. Don’t turn on the TV, please. I am so tired to watch it .

10. They turn in  the radio to listen to   some news.

ĐÁP ÁN

I

1.C

 

2.B

 

3.C

 

4.B

 

5.D

 

II

 

1.have learnt / was

 

2. speaking

 

3.will be built

 

4.has met

 

5.written

 

6.was watching

 

7.were cut

 

8.recycling

 

9.repairing

 

III

 

 

 

 

1.neighborhood

 

2.friendly

 

3.flights

 

4.height

 

5.knowledge

 

6.comfortable

 

7.childhood

 

8.weight

 

9.helpful

 

10.luckily

 

IV

1.more

 

2.for

 

3.there

 

4.so

 

5.can

 

IV

6.in

7.each

8.has

9.be

10.where

V

1.to → for

2.will → would

3.on → in

4.gathering→ gather

5.hear → hearing

6.collect → collector

7.in → on

8.play → playing

9.so → too

10.in→ on

VI

1.Henry asked me if I could lend him some money

2.Neither of the chairs are comfortable

3.The date of the meeting will have to be changed again

4.It took Peter three hours to repaint his house

5.They moved here six years ago.

6.It’s the most romantic story I have ever  read.

7.Barbara is the hardest worker

8.It’s two years I haven’t met him

9.Richard is a good cooker

10.The film ends dramatically

5. Đề số 5

A. Phonetics

I. Choose the word (A, B, C, or D) which has the underlined part pronounced differently from the others in each group.

1. A. climate B. comic        C. hike           D. website

2. A. worked B. laughed     C. hoped        D. naked

3. A. cover    B. category    C. ancient      D. decorate

4. A. erupt     B. humor        C. UFO           D. communicate

5. A. Buddhism        B. bomb         C. viable        D. bulb

II. Choose the word (A, B, C, or D) which has the stress pattern different from that of the other words.

1. A. comprise          B. depend      C. design        D. novel

2. A. tropical B. collection C. tendency   D. charity

3. A. friendliness      B. occasion   C. pagoda      D. deposit

4. A. importing         B. specific     C. impolite    D. important

5. A. federation        B. unpolluted C. disappearing        D. profitable

B. Vocabulary and Grammar

I. Choose the best answer to complete each sentence.

1. All the sentences below use “the”, which one is correct?

A. Can you pass the sugar please?             B. The crime is a problem in many big cities.

C. The apples are good for you.                 D. I love the skiing.

2. Our friends have lived in Ho Chi Minh city __________ 2002

A. for                          B. since                      C. in                            D. about

3. He prefers soccer ___________ tennis

A. from                      B. than                                   C. to                            D. or

4. If they worked more carefully, they ___________ so many mistakes.

A. won’t make          B. don’t make           C. wouldn’t make     D. didn’t make

5. He __________  to his friend’s party when his parents asked him to go home.

A. goes                                   B. was going             C. went                       D. has gone

6. There’s a strange man behind us. I think_______.

A. we are followed                                       B. we are being followed

C. we are being following                           D. we are following

7. Which of the following is the strongest advice?

A. You should get a hair-cut.                                 B. If I were you I’d get a hair-cut.

C. You ought to get a hair-cut.                   D. You really must get a hair-cut.

8. ________ you mind if I use your dictionary?

A. Will                                   B. Do                          C. Can                                    D. Did

9. Mr.Vo Van Kiet, ______ was our former Prime Minister, was born in Vinh Long.

A. that                        B. whose                    C. who                        D. whom

10. All that rubbish will have to be _____ at once.

A. get rid of               B. got rid of               C. got rid                   D. getting rid of

ĐÁP ÁN

A. Phonetics

I. Choose the word (A, B, C, or D) which has the underlined part pronounced differently from the others in each group:

1B

2D

3C

4A

5B

II. Choose the word (A, B, C, or D) which has the stress pattern different from that of the other words:

1D

2B

3A

4C

5D

B. Vocabulary and Grammar

I. Choose the best answer to complete each sentence:

1A

2B

3C

4C

5B

6B

7D

8B

9C

10B

II. Give the correct form of the verb in brackets to completes each sentence:

1. made-to pay

2. had he taken- rang

3. came- was rolling

4. will be- writes

5. being asked- to wait

 

III. Give the correct form of the word in brackets to complete each sentence:

1. imagination

2. products

3. uneconomical/ uneconomic

4. pollution

5. collections

6. Deforestation

7. Criers

8. consumption

9. disappearance/ re-appearance

10. upbringing

IV. For each sentence, match a beginning in column A with the most suitable ending in column B to make a meaningful sentence or a conversation:

1d

2a

3b

4e

5c

V. Each of the following sentence has four words or phrases underlined. The four underlined parts of the sentence are marked A, B, C, D. You are to identify the one underlined word or phrase that should be corrected or rewritten:

1B

2A

3D

4D

5C

C. Reading

I. The reading is followed by several questions about it. There are four possible answers (A, B, C or D) for each questions. Choose the best answer:

1B

2D

3A

4B

5D

II. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only one word in each space. There is an example at the beginning (0):

1.the

2. up

3. to

4. so

5. that/which

6. since/ as/ because/ for

7. were

8. might/ could

9. enough

10. least

11. in

12. more

13. who/that

14. from

15. a

D. Writing

I. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the sentence printed before it, begin with the given word(s) or phrase:

1. (It’s time) you reviewed your lessons for the exam.

2. (That’s) the man who used to work with me when I lived in New York.

3. (I wish) they would open the shops at lunch time.

Or: (I wish) they wouldn’t close the shops at lunch time.

4. (Although) we like ice-cream, we don’t have it every day.

5. (How long) have you been working in that factory?

6. (The sand) of the beach was being slowly covered by oil.

7. (Mrs. Smith asked) (me) where the station car-park was.

8. (He regretted) not saying/having said goodbye to her at the airport.

9. (If) I were you, I wouldn’t buy that car.

10. (I suggest that) you (should) ask her yourself.

II. Make full sentences based on given cues:

1. If you don’t go to the party I won’t go either.

2. Unless I have a quiet room, I will not/ won’t be able to do my work/ any work.

3. The nurse is/ was kind enough to help him (to) walk.

4. He would rather spend his holidays on a farm than at the seaside.

5. I have (just) returned from a visit to Japan. It was a wonderful trip.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Đặng Cương. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Tân Tiến
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS An Hòa

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button