Notice: Trying to get property 'permalink' of non-object in /home/dfatfsyhhosting/public_html/onthihsg.com/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/context/meta-tags-context.php on line 297

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Gia Đức

Ôn Thi HSG xin giới thiệu đến các em Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Gia Đức nhằm giúp các em ôn tập thật tốt để chuẩn bị cho kì thi chọn học sinh giỏi lớp 6 sắp tới. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. Mời các em cùng tham khảo nhé!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS GIA ĐỨC

1. Đề số 1

I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A.  knife                B.  injure                   C.  scissors                D.  sink

2. A.  precaution      B.  cause                    C.  because                D.  aunt

3. A.  cover               B.  movie                   C.  above                   D.  oven

4. A.  reach                B.  beneath                C.  near                      D.  bead

5. A.  chemical         B.  chore                    C.  kitchen                 D.  children

II. Choose from the four options given one best answer to complete each sentence.

1. What does your friend look_________?

A.  likes                     B.  like                       C.  likely                    D.  to like

2. Is she going to________ you this summer?

A.  visit                      B.  visits                    C.  visited                  D.  visiting

3. Why did Romeo and Juliet kill___________?

A.  they                      B. them                      C.  themselves          D.  themself

4. Why do we have to put all dangerous objects out of___________.

A. children reach      B. reach children      C. children reaching D. children’s reach

5. Why mustn’t we let children________ in the kitchen.

A. play                       B. playing                  C. to play                   D. played

III. Read the following passage then answer questions below.

This is Hoa’s bedroom. There is a desk on the left of the room. On the desk, there are many folders, and above the desk there is a bookshelf. There is a bed near the desk. On the right side of the room, there is a window. There is a wardrobe beside the window. The wardrobe is opposite the desk.

1. What is on the left of the room?                                     ~ It’s______________.

A. a desk                    B. a wardrobe                       C. a bed                      D. a window

2. Are there many folders on the desk?                 ~ ________________.

A. No, there aren’t.  B. Yes, there are.      C. No, there isn’t.     D. Yes, there is.

3. There is a bookshelf___________the desk.

 A. on                          B. near                       C. opposite                D. above

4. Opposite the desk, there is a__________________.

A. window                 B. bookshelf             C. wardrobe              D. bed

IV. Choose the correct sentence according to the given words and phrases.

1. it/ be not/ safe/ leave/ medicine/ around/ house.

A.  It be not safe to leave medicine around house.

B.  It is not safe to leaving medicine around the house.

C.  It is not safe leave medicine around the house.

D.  It is not safe to leave medicine around the house.

2. put/ rice/ teaspoon/ salt/ in it.

A.  Put the rice and a teaspoon of salt in it.         

B.  Put rice and a teaspoon of salt in it.

C.  Put rice and teaspoon of salt in it. 

D.  Put the rice and a teaspoon of the salt in the it.

3. I/ going/ be/ home/ late tonight.

A.  I am going to be home late tonight.    

B.  I am going to am home late tonight.

C.  I going to be at home late tonight.      

D.  I am going be in the home late tonight.

4. Alexander Graham Bell/ born / March 3 1847 / Edinburgh.

A.  Alexander Graham Bell is born in March 3 1847 in Edinburgh.

B.  Alexander Graham Bell was born in March 3 1847 in the Edinburgh.

C.  Alexander Graham Bell was born on March 3 1847 in Edinburgh.

D.  Alexander Graham Bell is born on March 3 1847 at the Edinburgh.

5. bag / be not / big / enough/ carry /everything.

A.  The bag is not enough big carry everything.

B.  The bag is not big enough to carry everything.

C.  The bag are not big enough to carry everything in it.

D.  Bag is not enough big to carry everything.

ĐÁP ÁN

I-         1.A      2.D      3.B      4.C      5.A     

II-        1.B      2.A      3.C      4.D      5.A     

III-       1.A      2.B      3.D      4.C       

IV-      1.D      2.A      3.A      4.C      5.B

2. Đề số 2

I. PHONETICS : ( 2PTS)

1/ Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or  D ( 1pt)

11: A. tourist             B. anxious                 C. delicious               D. famou

12: A. university      B. unit                        C. discuss                  D. computer

13: A. fat                    B. festival                  C. grand                     D. man

14: A. rub                  B. surrounding          C. plumber                 D. husk

15: A. helped            B. worked                  C. asked                     D. cleaned

2/ Choose the word whose stress pattern is different from the others .( 1pt)

16. A. comprise        B. depend                    C. design              D. novel

17. A. tropical           B. collection               C. tendency               D. charity

18 A. friendliness     B. occasion                 C. pagoda                 D. deposit

19. A. importing       B. specific                  C. impolite                D. important

20. A. federation      B. unpolluted             C. disappearing       D. profitable

II. VOCABULARY AND GRAMMAR: (6PTS)

1. Circle the best option A, B, C, or D to complete the following sentences : ( 2pts)

21. Our friends have lived in Ho Chi Minh city __________ 2002

A. for                          B. since                      C. in                            D. about

22. He prefers soccer ___________ tennis

A. from                      B. than                                   C. to                            D. or

23. This is the first time I _________ this film.

A. am seeing            B. saw                                   C. see                         D. have seen

24. He __________  to his friend’s party when his parents asked him to go home.

A. was going             B. goes                                   C. went                       D. has gone

25. There’s a strange man behind us. I think_______.

A. we are followed                                       B. we are being followed

C. we are being following                           D. we are following

26. Which of the following is the strongest advice?

A. You really must get a hair-cut              B. If I were you, I’d get a hair-cut.

C. You ought to get a hair-cut.                   D. You should get a hair-cut.

27. ________ you mind if I use your dictionary?

A. Will                                   B. Can                                    C. Do                          D. Did

28. The man ________ to the principal is my form teacher.

A. talks                     B. talk                                   C. talked                    D. talking

29 . All that rubbish will have to be _____ at once.

A. got rid of              B. get rid of               C. got rid                   D. getting rid of

30. Would you mind putting out your cigarette? ~ _____________

A. No, thanks.        B. No, of course not    C. No, I wouldn’t.              D. No, I don’t.

2.  Use the words given in brackets to form a word that fits in the spaces(2pts).

31. Their children have quite _____________ characters.                    (difference)

32. What is the correct ______________of this word?                         (pronounce)

33. He didn’t win the championship, so he felt very _____________ .           (hope)

34. She is one of the greatest _______ to appear in this theater.                      (perform)

35. My house is on the top of a hill. It’s very ____ there in the fall.                (wind)

36. It is ___________ to eat too much sugar and fatty food.                            (health)

37. Many rural areas in Viet Nam have been __________ in the last few years.       (urban )

38. Bell ______________ demonstrated his invention.                       (success)

39. Every day, there are two _________ from Da Nang to Ho Chi Minh city.           (fly)

40. There are a lot of _______________ in the competition.                           (contest)

3. Complete the following sentences with the correct form of the verb in the brackets. (1pt)

41.  Would you mind if I (smoke) __________?

42- I don’t enjoy (laugh)___________ at by other people.

43- He (live) __________in this city since 2000.

44- Most of the NOKIA mobile phones (sell) ___________in this shop are imported from China.

45- The children (play)_____________soccer  when it started to rain.

ĐÁP ÁN

I. PHONETICS : ( 2PTS)

1/ Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or  D ( 1pt)

11A. tourist                          

12C. discuss 

13B.  festival           

14B. surrounding                

15D. cleaned

2/ Choose the word whose stress pattern is different from the others .( 1pt)

16D. novel

17B. collection                                

18A. friendliness                             

19C. impolite

20D. profitable

II. VOCABULARY AND GRAMMAR: (6PTS)

1. Circle the best option A, B, C, or D to complete the following sentences : ( 2pts)

21B. since                

22C. to                      

23D. have seen

24A. was going                                            

25B. we are being  followed                      

26B. You really must get a hair-cut.                    

27C. Do        

28D. talking

29A. got rid of                                 

30B. No, of course not                   

2.  Use the words given in brackets to form a word that fits in the spaces(2pts).

31- different       32- pronunciation           33- hopeless              34- performers          35- windy

36- unhealthy            37- urbanized            38- successfully       39- flights      40- contestants

3. Complete the following sentences with the correct form of the verb in the brackets. (1pt)

41- smoked    42- being laughed     43-  has lived 44- sold          45- was playing

4. Fill in each gaps of the following sentences with a suitable preposition. ( 1pt)

46- at              47- as       48- of        49- into          50- to

III READING: (5pts)

1. Circle the best option A, B, C or D to complete the following passage.  (2 pts)

51- c   52- a   53- d   54 -c   55- b

56- a   57 – d  58 – d  59 – c  60 – d

2. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage.(2pts)

61- His           62- as             63- Neither    64 – little        65 – first

66- best          67 – about      68 – one          69 – offered   70- birth

3. Read the passage and decide which statements are True (T) or False (F). (1pt)

71 – T  72 – F  73 – F  74 – T  75 – T

IV. WRITING (5pts)

1. Make meaningful sentences  using the given words. (1pt)

76. Last year we spent a/ one week in My Son and I didn’t want to leave.

77. What should we do to protect the environment and save natural resources?

78.I haven’t talked to my uncle since he bought a new house in the city center.

79. We ought use the cloth bags instead of reusing the plastic one.

80. Hoang was crossing the road when his father called out to him.

2. Finish the second sentence in such a way that is similar to the first one. (2pts)

81. I haven’t gone / been to Ho Chi Minh for 6 years.

82. A visitor asked Lan where the post office was.

83. Would you mind lending me your ruler?

Or : Would you mind if I borrowed your ruler?

84. It took us five hours to get to Lon don.

85. I am going to have my piano tuned tomorrow.

86. Nam is always forgetting his homework.

87. I was given a very nice watch yesterday.

88. We’d rather you didn’t smoke.

89. How about meeting inside the center at the café corner?

90. It’s the first time I’ve eaten this kind of cake.

3. Đề số 3

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others in each group. 

1.   A. garden                         B. yard                       C. market                   D. warm

2.   A. aerobics                     B. carrot                     C. lemonade              D. correct

3.   A. armchair                     B. sandwich              C. chocolate              D. school

4.   A. ahead                          B. white                     C. behind                   D. hungry

5.   A. stadium                      B. accident                C. finally                   D. animal

II. Choose the best answer from the four options (A or B, C, D) to complete each of the following sentences.

1. She is not doing ___________ in the garden, just walking with her dog.

    A. anything

B. nothing

C. something

D. one thing

2. It is twelve o’clock, Mai Anh. Let’s ___________home.

    A. goes

B. to go

C. going

D. go

3. My brother and I ___________ our grandmother next weekend.

    A. visit

B. am going to visit 

C. am visiting

D. are going to visit

4. ___________ he plays the guitar!

    A. What beautiful

B. How beautifully    

C. How beautiful       

D. What beautifully               

5. I don’t want much sugar in coffee. Just ___________, please.

    A. a little

B. little

C. few

D. a few

6. At an intersection, we must___________.

    A. ride quickly

B. go fast

C. slow down

D. run out

7. What’s___________ lunch? -There is some rice and some meat.

    A. for

B. in

C. to

D. at

8. Is there anything to drink?                     ~ I’m___________.

    A. hungry

B. tired

C. thirsty         

D. cold

9. Look ___________ that strange man! He is looking ___________ Lan but she isn’t here.

    A. for/ at

B. at/  for

C. at/ after

D. at/ on

10. You are too fat. You shouldn’t eat much___________.

    A. meat

B. fruit

C. fish

D. vegetables

11. ___________ do people need more food?                ~ Because there are more people.

    A. What                 

B. Why         

C. Where            

D. How

12. Where is your mother? ~ She is in the kitchen. She___________ dinner.

    A. cooks

B. cooking

C. cooked

D. is cooking

13. How___________ do you brush your teeth?           ~ Three times a day.

    A. many                

B. much         

C. usually

D. often

14. ___________ straight across the road.

    A. Don’t run

B. Not run

C. No running          

D. Can’t run

15. When it becomes hot, people often feel ___________.

    A. hungry

B. thirsty

C. happy

D. worried                

16. Of the three students, Nga is ___________.

    A. the best

B. good

C. better

D. well

17. What is your favorite food?     ~____________

    A. My favorite food is orange juice.

C. I like coffee and lemonlade.

    B. Orange juice is my favorite food.

D. I like chicken and fried fish.

18. They ___________ late for school.

    A. never are

B. don’t

C. are never

D. never

19. ___________ are you going to stay here?    ~ For a week.

    A. How often

B. How long

C. How many

D. How far

20. Miss Trang always ___________ her own clothes.

    A. does

B. wants

C. cooks

D. makes

III. The sentences below have four underlined words or phrases. Identify an error in each sentence by choosing the letter (A or B, C, D).

1. Ba often does his homeworks in the evening.

            A     B                  C        D

2. I don’t have some apples but I have some bananas.

                 A      B                 C               D

3. Would you like any tea? ~ Yes, please.

      A              B     C                         D

4. That’s my sister over there. She stands next to the window.

A                           B                   C                   D

5. There aren’t any trees in the left of Lan’s house.

A                   B              C                D

IV. Complete the following sentences with an appropriate form of the word in BLOCK CAPITALS.

1. Lan’s classroom is on the ___________ floor.                                    TWO

2. Mai speaks English ___________ than me.                                         WELL 

3. The Great Wall of China is the world’s ___________ structure.     LONG                       

4. There are a lot of ___________ mountains in Viet Nam.                 BEAUTY 

5. I’m Vietnamese. What’s your___________?                                      NATION   

ĐÁP ÁN

I – (1 điểm) Mỗi câu đúng 0,05 điểm.

1A       2D       3D       4B       5A       6C       7A       8C       9B       10A

11B     12D     13D     14A     15B     16A     17D     18C     19B     20D

II – (0,5 điểm)  Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1C       2B       3C       4C       5C

III – (0,5 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. second        2. better          3. longest       4. beautiful    5. nationality

IV – (0,5 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. at                 2. on               3. in                4. between     5. of               

V – (1 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1B       2A       3A       4C       5D       6B       7B       8D       9A       10C

VI – (1 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. lots             2. There          3. rivers          4. south          5. longest                                          

6. than            7. to                8. highest       9. high                        10. has

VII – (0,5điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. She is twenty years old.

2. There are five people in her family.

3. They are blue.                              

4. Yes, there is.

5. No, they don’t. Because they can’t drive.       

VIII – (0,5 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. Are there forty classrooms in Phong’s school?

2. What is the price of a box of chocolate?

3. Does your father get to work by bike?

4. Her hair is long.

5. Mai is the most intelligent in our class.

IX – (0,5 điểm) Mỗi câu đúng 0,1 điểm.

1. Which is the biggest city in Viet Nam?

2. Minh and his friends are going to have a picnic near a lake.

3. I’d like a sandwich and a glass of milk, please.

4. Minh leaves the house at half past six.

5. Ho Chi Minh City has a population of 3.5 million.                                                   

X – (2 điểm)    

Học sinh viết được:

– Tên 4 mùa: Spring, Summer, Fall, Winter

– Các trạng từ chỉ tần suất: always, usually, often, sometime, never…

– Các tính từ chỉ thời tiết: warm, cold, hot, cool…

– Các hoạt động thường làm trong 4 mùa như:

                        + play soccer/ badminton/ volleyball/ basketball/ sports…

                        + go swimming/ fishing/ sailing/ jogging

                        + fly kite….

4. Đề số 4

Question 1. Choose the word that has underlined, italic part pronounced differently.

1. A. thunder             B. earthquake                       C. gather                    D. healthy

2. A. hobby               B. honest                               C. humor                    D. hole

3. A. deny                  B. symbol                              C. terrify                    D. dynamite

4. A. claimed            B. warned                              C. occurred               D. existed

5. A. health               B. ready                                 C. heavy                    D. appear

Question 2. Complete the sentences with the most suitable words:

6. We want_______ my English.

A. to improve            B. improving             C. improved              D. improve

7. The telephone was_______ by Alexander Bell.

A. invent                    B. invented                C. to invent                D. inventing

8. We will be there_______ 5 o’clock early_______ the morning.

A. in/ on                     B. on/ in                     C. at/ in                      D. in/ at

9. He has a fine stamp_______. 

A. collect                   B. collection             C. collective              D. collector

10. I can’t go to the movies with you if it_______ heavily.

A. rained                    B. rains                      C. rain                        D. raining

11. Jeans_______ all over the world.

A. sell                         B. sold                        C. is sold                    D. are sold

12. You must be_______ when doing this test.

A. carefully               B. care                        C. careful                   D. careless

13. Nguyen Du is a famous_______ in Vietnam.

A. musician               B. designer                C. correspondent      D. poet

14. He will be in Singapore from Monday_______ Thursday.

A. in                           B. up to                      C. at                            D. on

15. We feel very_______ today.

A. happy                    B. happiness             C. happily                  D. happen

16. Solar energy doesn’t cause_______

A. pollution               B. polluted                C. pollute                   D. pollutant

17. _______ is a person who installs and repairs water pipes.

A. electrician            B. carpenter              C. locksmith              D. plumper

18. All the classes were_______ painted

A. bad                        B. badly                     C. worse                     D. good

19 Her family is aware of saving_______

A. energy                   B. energize                C. energetic               D. energetically

20. Passover is celebrated in Israel and by all_______

A. English                  B. Vietnamese          C. Japanese               D. Jewish                  

21. He is the man_______ helped me yesterday.

A. which                    B. who                        C. whom                    D. whose

22. In Australia, a tropical storm is called a_______

A. typhoon                B. hurricane              C. cyclone                 D. eruption

23. My father has to go to work_______ it is raining hard.

A. though                   B. but                         C. because                 D. and

24. Where are the photos_______ were taken at the Christmas party?

A. which                    B. who                        C. whom                    D. whose

25. I’m very_______ that I will go to Dalat tomorrow.

A. excite                    B. excited                  C. excitedly               D. exciting

ĐÁP ÁN

Question 1. 1.25p     1C       2B       3B       4D       5D

Question 2. 5p           6A       7B       8C       9B       10B     11D     12C     13D     14B     15A

                                    16A     17D     18B     19A     20D     21B     22C     23A     24A     25B

Question 3. 1p           26F     27T     28F     29T

Question 4. 1.5p       30C     31A     32B     33B     34D     35C

Question 5. 1.25p     36C     37B     38A     39D     40D

5. Đề số 5

I. Fill in the brackets with suitable word or phrase:

1. She has just_______ the letter.  (finish, to finish, finishing, finished)

2. Lan is studying hard_______ pass the final exam.     (for, in order to, so to, as to)

3. It’s too cold outside. Would you mind_______ the window?   (to close, close, closed, closing)

4. Would you liked_______ to the movies tonight?         (to come, come, coming, came)

5. I’m happy_______ all the exams. (passing, to pass, pass, passed)

6. The bicycle_______ in Japan is S 100. (making, made, is making, to make)

7. We_______ dinner when the phone rang. (are having, had ,have had, were having)

8. He said he_______ for a car company. (worked, works, is working, has worked)

II. Complete the questions of the conversation:

Lan: Hello. My name’s Lan. (1)………………… …?   Tom: Hi. My name’s Tom.

Lan: (2)………………… …?                                                        Tom: I come from Australia.

Lan: (3)………………… …?                                                        Tom: I’m studying Vietnamese.

Lan :(4)………………… …?                                                        Tom: I have learnt it since last summer.

III. Read the passage and fill in each gap with one word from the box:

until              branches              festival                rain                 traditional

which            singing                similar                 made                water

 

Harvest Home is a (1)______ English harvest festival. The last day of harvest is celebrated by (2)______, shouting and decorating the village with tree (3)______. The cailleac, or last sheaf of corn, (4)______ represents the spirit of the field, is (5)______ into a harvest doll and drenched with (6)______ It is believed that will bring (7)______ for the next harvest .The sheaf is saved (8)______ spring planting. In ancient time, the (9)______ also included they symbolic murder of the grain spirit, as well as rites for getting rid of the devil. A (10)______ festival was traditionally held in parts of Ireland, Scotland, and Northern Europe.

IV. Listen to Hoa talking about Peter, her pen pal, and answer the questions:

1. How old is Peter?                                     → ……………………………………………………….

2. How long has he lived in London?                    → ……………………………………………………….

3. What does he like doing in his free time?        → ……………………………………………………….

ĐÁP ÁN

I. (4 points)    1. finished     2. in order to              3. closing                   4. to come

                        5. to pass        6. made                      7. were having                      8. worked

II. (2 points)  1. What’s your name?                                  2. Where do you come from?

                        3. What are you doing?                   4. How long have you learnt Vietnamese?

III. (2.5 pts)   1. traditional 2. singing                   3. branches                4. which         5. made

                        6. water          7. rain                         8. until                                    9. festival       10. similar

IV. (1.5points) Teacher reads:

Peter is my pen pal. He is fifteen years old. He lives in a house in London. He has lived there for ten years. He is an excellent student. He always works hard at school and gets good marks. He loves learning Vietnamese in his free time. He often practices writing letters in Vietnamese.

Answer:        

1. He is fifteen years old.               

2. He has lived there for ten years.

3. He likes learning Vietnamese in his free time.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Gia Đức. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Gia Minh

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button