Lớp 6

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nhơn Hải

Mời các em cùng tham khảo Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nhơn Hải đã được Ôn Thi HSG biên soạn dưới đây. Tài liệu giới thiệu đến các em các dạng đề thi học sinh giỏi phong phú và đa dạng. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. 

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS NHƠN HẢI

1. Đề số 1

SECTION 1: LISTENING

I. You will hear a woman talking about some other people. Listen and fill in the missing information in the numbered space. (2 points)

Name

Job

Hours per week

Amount of vacation

Peter

1.

2.

3.

Susan

4.

5.

three weeks

Jane

6.

7.

8.

Phong

9.

48 (hours)

10.

SECTION 2: PHONETICS

II. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer A, B, C or D. (1 point)                      

1. A. woman

B. tool

C. good

D. book

2. A . scales

B. poster

C. sure           

D. useful

3. A. lives

B. misses

C. languages

D. watches

4. A. honor

B. hour

C. honest

D. habit

5. A. game

B. change

C. vegetables

D. geography

SECTION 3: LEXICO – GRAMMAR

III. Choose the word or phrase which best completes each sentence by writing your answer A, B, C or D. (7 points)

1. The children  always help their parents _______the housework in their free time.

A. to

B. with

C. of

D. on

2. There _______ of stars in the sky.

A. is million

B. are million

C. has millions

D. are millions

3. There is a _______ behind my classroom.

A. big flower garden            B. flower big garden

C. garden big flower            D. big garden flower

4. Lan: Let’s go to the movies this evening.

    Ba : _______

A. That’s a good idea          B. Yes, we are           C. No, we don’t       D. Yes, we do

5. How _______wine can he drink?

A.  far

B. much

C. many

D. long

6. We’re going to have an English examination _______ December 11th 2017.

A. in

B. at

C. from

D. on

7. Look! Trang _______ in the park with her dog.

A. walking

B. walk

C. walks

D. is walking

8. I hope the _______can repair our car quickly.                       

A. mechanic

B. architect

C. worker      

D. dentist

 

9. We  want to go _______ his car because he drives very carefully.

A. on

B. by

C. in

D. of

 

10. Would you like _______ oranges?

A. much

B. many

C. some

D. any

11. Viet Nam has four main _______ in a year.

A. seasons

B. months

C. weeks

D. summers

12. What about _______ to Hue on Sunday?

A. to go         

B. go

C. goes          

D. going

13. Today is Tuesday, so the day after tomorrow is _______.

A. Monday

B. Wednesday

C. Thursday

D. Friday

14. _______ many good students, Lan is the best one.

A. Between

B. Among

C. In

D. Of

15. My mother always wants me _______ the piano well.           

A. to play                             

B. playing                  

C. play                   

 D. to playing

16. Is your brother good _______  Physics and Math?                        

A. for                

 B. at                 

C. on         

D. in

17. Linda _______ her hair every day.

A. washes

B. does

C. plays

D. cleans

18. How many minutes are there in _______ hour?

A. a

B. the 

C. this

D. an

19. – What is your favourite food? – _______    

A. I favourite chicken

B. My favourite food chicken

C. Chicken favourite me

D. I like chicken best

20. _______ straight across the road.

A. Don’t run

B. Not run

C. No run

D. Can’t run

21. A: Lien is in the hospital.

B: Yes, I know. I _______ visit her tomorrow.

A. am visiting

B. am going to visit

C. visit

D. to visit

22. Look at the _______ Practice at page 98.

A. Far

B. Farther

C. Further

D. Furthest

23. Mr. Hung is a driver. He and the farmer are loading his _______ with vegetables.   

A. taxi

B. car

C. motorbike

D. truck

24. This sign says “No smoking”. You _______ smoke.

A. can’t                         

B. must                    

C. can                     

D. mustn’t 

25. My brother wants a good pair of shoes because he goes _______ every morning.

A. jogging                   

B. running              

C. swimming           

D. sailing

26. – What is there _______ breakfast ? – There are noodles and milk.

A. in                           

B. at                       

C. for                         

D. on

27. “7.45”  is read _______.

A. a quarter to eight      

B. seven to forty five      

C. seven past forty five  

D. forty five to seven

28. Do you have any bread? I’d like a large _______.

A. bar

B. tube

C. packet

D. loaf

29. We must be _______ when we cross the road.

A. care

B. careful

C. careless

D. carefully

30. “Ping pong” is another word for _______.

A. tennis

B. volleyball

C. table tennis

D. badminton 

31. – Would you like something to drink? – _______.              

A. Thank you. I’m full.

B. No, I don’t like.  

C. No, thanks.

D. Yes, I like.

32. My friend, Linh _______ drinks coke and beer.

A. don’t

B. never

C. doesn’t

D. isn’t

33. The  _______ in the market near my house is terrible.

A. noisy

B. noisier

C. noisily

D. noise

34. PETRONAS Twin Towers in Kuala Lumpur, Malaysia is 452 meters _______.

A. high

B. wide

C. tall

D. long

35. Her  house isn’t very clean. My house is _______.

A. clean

B. more clean

C. cleaner

D. the cleanest

IV. There is one mistake in each of the following sentences. Find the mistake and write your answer A, B, C or D. (1 point)

1. Do you know how many people  are there in her family?

     A            B                            C           D

2. It’s ten o’clock. My father unloads the vegetables.

      A             B                             C                   D

3. My class  has a picnic  two a year.

           A         B                  C        D

4. My mother needs to buy a bottle of cooking oil and five hundred gram of beef.

                          A        B                    C                                           D

5. My brother has a lot of homewoks to do this evening.

                         A      B            C                      D

SECTION 4: READING

V. Read the text and decide which option best fits each numbered blank by writing your answer A, B, C or D. (2 points)

            Environmental pollution  is a term that refers to tell the way by which man pollutes his surroundings. Man dirties the air (1)___­­ gases and smoke, (2)___ the water with chemicals and other substances, and damages the soil with (3)___ many fertilizers and pesticides. Man also pollutes his surroundings in (4)___ other ways. For example, people run natural beauty by scattering litter on the land and (5)___ the water. They operate machines and motor vehicles that fills the air with disturbing (6)___ pollution.

Environmental pollution  is one of the most serious problems (7)___ mankind today. Air, water and soil are necessary to the (8)___ of all living things. Badly, polluted air can cause illness, and even death. Polluted water kills other marine life. Pollution of soil reduces the amount of land for (9)___ food. Environmental pollution  also brings ugliness to man’s naturally (10)___ world.

1. A. to

B. with

C. of  

D. in

2. A. poisons

B. poisonous

C. poisoned

D. poison

3. A. so

B. such

C. too

D. a little

4. A. various

B. very

C. much

D. a few

5. A. on

B. in   

C. to   

D. with

6. A. noisy

B. noisily

C. noised

D. noise

7. A. face

B. to face

C. faces

D. facing

8. A. survive

B. survived   

C. survival

D. survives

9. A. growing

B. raising

C. keeping

D. feeding

10. A. beauty

B. beautiful

C. beautifully

D. beautify

VI. Read the passage carefully and choose the correct answer by writing A, B, C or D. (1 point)

LEARNING ENGLISH

Every year students in many countries learn English. Some of these students are young people, others are teenagers. Many adults. Some learn at school, others study by themselves. A few learn English just by hearing the language in film, on television, in the office or among their friends. But not many are lucky enough to do that. Most of people must work hard to learn another language.

Many boys and girls learn English at school because it is one of their subjects. They study their own language, mathematics and English. In England, or America, or Australia, many boys and girls study their own language, which is English, and mathematics and another language, perhaps French, or German or Spanish.

Many adults learn English because it is useful for their work. Teenagers often learn English for their higher studies, because some of their books are in English at the college or university. Other people learn English because they want to read newspapers or magazines in English.

1. According to the writer

A. Only adults learn English.

B. No children like learning English.

C. English is useful only to teenagers.

D. English is popular in much of the world.

2. Many people learn English by

A. Watching videos only.

B. Working hard on their lessons.

C. Talking with the film stars.

D. Hearing the language in the office.

3. Many boys and girls learn English because

A. English can give them a job.

B. It is included in their study courses.

C. Their parents make them.

D. They have to study their own language.

4. In America and Australia, many school children study

A. English as a foreign language.

B. English and mathematics only.

C. Such foreign languages as French, German and Spanish.

D. Their own language and no foreign language.

5. Many adults learn English because

A. It helps them in their work.

B. They want to go abroad.

C. Most of their books are in English.

D. Their work is useful.

VII. Fill in each numbered blank with one suitable word. (2 points)

PETS

Many people like to keep pets. Dogs and (1)___ are very popular pets. Some people, however, keep birds or goldfish. They need less space and are easier to look after.

            If you want to have a pet, you can buy one from a pet (2)___ but you must be careful not to buy a sick animal. It is best if you know something (3)___ the pet you want. This helps you choose a healthy pet. However, if you do not have (4)___ money and know very little about (5)___, you can visit the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA).

            The first society for the Prevention of Cruelty to Animals was founded in England (6)___ 1821. It was set up to make sure that all animals are treated with kindness. The RSPCA in Hong Kong carries out this aim. The RSPCA offices collects animals which have no homes and are lelf in the street. They (7)___ after them until they are healthy again. People visit the RSPCA may choose their pets from these animals and you can be sure that you will get a healthy pet. If later your pet becomes ill, you can (8)___ it to the doctors at the RSPCA for treatment.

            When you have a (9)___ , it is very necessary that you look after it properly. You must remember to feed it at suitable times. You should also give it a clean and comfortable place to rest. Your pet will be happy and (10)___ if you love it and care for it properly.

SECTION 5: WRITING

XIII. Rewrite the sentence so that it has the same meaning as the first one, beginning with the words or phrases given. (2 points)

1. My father often goes to Ho Chi Minh City by plane.

” My father  ___________________________________________________________

2. The garden is beautiful and large.

” It is ________________________________________________________________

3. Is this Mr.Trung’s motorbike?

   ” Does_______________________________________________________________?

4. Remember to play far from the pool, children.

” Don’t_______________________________________________________________

5. There are two hundred stamps in his stamp collection.

” His stamp collection___________________________________________________

6. How old is your son, Mrs. Mai?

” What is_____________________________________________________________?

7. My older sister has two daughters, Mary and Jane.

” Mary and Jane are_____________________________________________________

8. My mother always goes to work at six fifteen.

” My mother always goes to work at a_______________________________________

9.  No one in  my soccer team is better than Tuan Anh.

” Tuan Anh is__________________________________________________________

10. It rains a lot in my country in the summer.

” There is_____________________________________________________________

IX. Complete each of the following sentences, using the words given.

(2 points)

1. many plants / animals / danger / because / we / destroy / them.

____________________________________________________________________

2.  brother / you / walk / ride / school / ?

____________________________________________________________________

3. Nam / father / policeman / and / have / difficult job.

____________________________________________________________________

4. sister/ need/ 10 kilos/ rice/ half / kilo/ pork.

____________________________________________________________________

5. sign / say / that /cannot / go / this / street.

____________________________________________________________________

ĐÁP ÁN

SECTION 1: LISTENING

I. You will hear a woman talking about some other people. Listen and fill in the missing information in the numbered space. (2 points)

0.2 điểm / 1 câu đúng

Name

Job

Hours per week

Amount of vacation

Peter

1. doctor

2. 70

3. four weeks

Susan

4. nurse

5. 50

   

Jane

6. shop assistant

7. 35

8. one week

Phong

9. factory worker

 

10. two weeks

SECTION 2: PHONETICS

II. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer A, B, C or D. (1 point)

            0.2 điểm / 1 câu đúng

1.B

2. C

3. A

4. D

5. A

SECTION 3: LEXICO – GRAMMAR

III. Choose the word or phrase which best completes each sentence by writing your answer A, B, C or D. (7 points)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. B

2. D

3. A

4. A

5. B

6. D

7. D

8. A

9. C

10. C

11. A

12. D

13. C

14. B

15. A

16. B

17. A

18. D

19. D

20. A

21. B

22. C

23. D

24. D

25. A

26. C

27. A

28. D

29. B

30. C

31. C

32. B

33. D

34. A

35. C

 

 

 

 

 

IV. There is one mistake in each of the following sentences. Find the mistake and write your answer A, B, C or D. (1 point)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. D

2. C

3. C

4. D

5. C

SECTION 4: READING

V. Read the text and decide which option best fits each numbered blank by writing your answer A, B, C or D. (2 points)

              0.2 điểm / 1 câu đúng

1. B

2. A

3. C

4. A

5. B

6. D

7. D

8. C

9. A

10. B

VI. Read the passage carefully and choose the correct answer by writing A, B, C or D. (1 point)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. D

2. B

3. B

4. C

5. A

VII. Fill in each numbered blank with one suitable word. (2 points)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. cats

2. shop

3. about

4. much

5. animals

6. in

7. look

8.  take

9. pet

10. healthy

SECTION 5: WRITING

XIII. Rewrite the sentence so that it has the same meaning as the first one, beginning with the words or phrases given. (2 points)

0.2 điểm / 1 câu đúng

1. My father often flies to Ho Chi Minh City.

2. It is a beautiful large garden.

3. Does this motorbike belong to Mr.Trung?

4. Don’t play near the pool, children.

5. His stamp collection has two hundred stamps.

6. What is your son’s age, Mrs. Mai? / What is the age of your son, Mrs. Mai?

7. Mary and Jane are my nieces.

8. My mother always goes to work at a quarter past six.

9. Tuan Anh is the best (player/one) in  my soccer team .

10. There is a lot of rain in my country in the summer.

IX. Complete each of the following sentences, using the words given.

(2 points)

0.4 điểm / 1 câu đúng

1. Many plants and animals are in danger because we are destroying them.

2. Do your brother and you walk or ride (a bike) to school?

3. Nam’s father is a policeman and he has a difficult job.

4. My sister needs 10 kilos of rice and half a kilo of pork.

5. The (This/That) sign says that we (you) cannot go into this street.

2. Đề số 2

SECTION 1. LISTENING

I. Listen and choose the correct answer. (1.0 point)

1. Which sentence is TRUE?

A. Nam’s thinking about getting married.

B. Nam’s thinking about getting a new TV.

C. Nam’s thinking about getting a new apartment.

2. Trang _________________ watches television.

A. always                   B. usually                  C. rarely

3. What is Nam’s favorite TV program?

A. Music programs.

B. The news.

C. The sports.

4. When will they go to the show “Who wants to be a Millionaire?”?

A. On Friday night.

B. On Saturday night.

C. On Sunday night.

5. Why does Trang want to come back home?

A. Because she wants to see the game shows.

B. Because she wants to do her homework.

C. Because she wants to see the final episode of her favorite show.

II. Listen and fill in the missing words. (1.0 point)

1. Name of film: ………………………………………………….

2. For people: …………………………………………………….

3. Cost: ……………………………………………….………….

4. Video shop in: …………………………………………….….

5. Opposite: ……………………………………………….…….

 

SECTION 2. PHONETICS

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in the space provided. (0.6 point)

1. A. closes               B. horses                    C. roses                      D. houses

2. A. cooked             B. hoped                    C. laughed                 D. measured

3. A. room                 B. good                      C. foot                        D. looked

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the group. Write your answers in the space provided. (0.4 point)

1. A. uniform            B. appointment         C. unhappy                D. delightful

2. A. compliment     B. dishwasher           C. anniversary          D. calendar

SECTION 3. LEXICO – GRAMMAR

V. Choose the correct answer  to complete each of the following sentences. Write your answers in the space provided. (7.0 points)

1. I bought this dress at the ________on Hung Vuong street.                           

A. clothes’store        B. store of closes     C. clothes store     D. closing store

2. Isn’t it easy to learn English well?                                                     

A. No, it is                B. No, it does not    C. Yes, it is           D. Yes. it does

3. There are two churches in the town and________ of them are extremely old. 

A. each                      B. all                       C. both                        D. most   

4. Our neighbors are very ________ on camping holidays.

A. interested             B. fond                     C. eager                     D. keen

5. Mr. Nam ________to work yesterday.                                                        

A. wasn’t drive         B. not drive               C. didn’t drove         D. didn’t drive                                                       

6. The news on TV last night________ very good.                           

A. was                       B. has                        C. were                     D. be              

7. Lan did not know this word. Hoa didn’t, ________ .                                        

A. so                         B. neither                  C. either                    D. too

8. My sister will be 16 ________ Sunday ________.

A. on – May 25th      B. on – May 25          C. in – 25th May       D. in – May 25 

9. If he eats all that food, he eats ________                                             

A. quite much           B. too many              C. quite many           D. too much

10. Mr. Robinson speaks Vietnamese very________.                                 

A. skillfully               B. good                     C. fluently              D. best

11. Sunflowers grow ________ in areas where there is much sunlight.

A. beautifully           B. beautifying           C. beauty                   D. beautiful

12. ________the man gets, ________he becomes.

A. The more old/ the more weak    C. The older/ the weakest  

B. The older/ the weaker                             D. Older/ weaker     

13. She gave an interesting book ________ me.

A. to                           B. for                          C. of                           D. at

14. The doctor advised Tom to stop ________.

A. for smoking          B. smoke                    C. smoking                D. to smoke

15. Yesterday, I had a bad day. I got up very late and ________my bicycle was broken.

A. lucky                     B. unlucky                 C. luckily                   D. unluckily

16. This river is very ________ for the swimmers.

A. danger                   B. dangerous C. dangerously         D. more dangerous

17. We prefer reading ________ playing chess.

A. with                       B. than                       C. as                           D. to

18.What would you like ________ to? Pop music.

A. to listen                 B. listen                     C. listening                D. listen

19. The test we did last time was more difficult than this one. 

A. We did a difficult test last time and a  more difficult one this time.           

B. This test is not as difficult as the one we did last time.                     

C. We had a more difficult time last week than this one.

D. The test we have this time is not difficult at all.

20. Jogging is very useful.

A. I find it is useless to jog.            C. It is very useful to jog.   

B. Jogging is not good.                                D. We should not jog.          

21. How is Hoa’s new school different________her old school?

A. from                      B. to                            C. with                       D. about

22. Tim’s father has________summer vacation.

A. three-weeks                                             B. three-week          

C. a three-week                                            D. a three-weeks

23. I’d like some local stamps and some for__________.

A. overseas               B. over sea                 C. over seaing           D. an oversea

24. How much is it________a local letter in Malaysia.

A. mail                       B. to mail                   C. mailing                  D. mails

25. Last night, the dentist__________a cavity in Peter’s tooth.

A. made                     B. brushed                 C. filled                      D. put

26.   My parents want me ________ hard every day.

A. study                     B. to study                 C. studying                D. to studying

27. She added________salt to the dish so it tasted good.

A. a little                    B. many                     C. a few                      D. a lot

28. My mother wants a________ apples.

A. lot                          B. lots of                    C. little                       D. dozen

29. Don’t spend too much of your time________video games in the arcade.

A. play                       B. to play                   C. plays                      D. playing

30. Please________the milk carefully. I don’t want it to boil over.

A. see                         B. watch                     C. look at                   D. notice

31. Susan is from Great Britain so she speaks________.

A. British                   B. English                  C. French                   D. England

32. Minh likes sports very much. He usually plays ________ after school .

A. games and geography                             B. soccer and literature      

C. volleyball and soccer                              D. volleyball and swimming

33. She looked at my teeth and told me ________.

A. not worry              B. not worrying        C. not to worry          D. to not worry

34. Children must take ________activities with others.

A. after                       B. off                          C. into            D. part in

35. Computers are very ________in the designing industry.

A. important              B. importance           C. importances         D. unimportant

ĐÁP ÁN

SECTION 1. LISTENING

I. Listen and choose the correct answer. (1.0 point) 

1. B. Nam’s thinking about getting a new TV.

2. C. rarely

3. A. Music programs

4. B. On Saturday night

5. C. Because she wants to see the final episode of her favorite show

II. Listen and fill in the missing words.  (1.0 point) 

1.  Blue Café                       2.  twelve or older

3.  5.99 (pounds)                4. Shirley (Street)           5.   (the) bank

SECTION 2. PHONETICS

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently. Write your answers in the space provided. (0.6 point)

1. B

2.  D

3. A

IV. Choose the word whose stress pattern is different from the other three of the group. Write your answers in the space provided. (0.4 point)

1. A         

2. C

SECTION 3. LEXICO – GRAMMAR

V. Choose the correct answer  to complete each of the following sentences. Write your answers in the space provided. (7.0 points)

1. D

2. C

3. C

4. D

5. D

6. A

7. C

8. A

9. D

10. C

11. A

12. B

13.A

14. C

15. D

16. B

17. D

18. A

19. B

20. C

21. A

22. C

23. A

24. B

25. C

26. B

27. A

28. D

29. D

30. B

31. B

32. C

33. C

34. D

35. A

VI. There is one mistake in each sentence. Identify the mistake and write your answer in the space provided. (1.0 point)

1. D

2. B

3. C

4. C

5. B

SECTION 4. READING

VII. Read the passage and choose the best option to complete the passage. Write your answers in the space provided. (2.0 points)

1. B

2. A

3. D

4. C

5. B

6. B

7. D

8. C

9. D

10. A

VIII. Read the following passage and choose the best answer to each question. Write your answers in the space provided.  (1.0 point)

1. C

2. A

3. A

4. D

5. B

IX. Fill in each numbered blank with ONE suitable word. Write your answers in the space provided. (2.0 points)

1. is

2. without

3. are

4. fish

5. on

6. go/ come/ return

7. say

8. time

9. don’t/ can’t

10. not

SECTION 5. WRITING

X. Finish the second sentence in each pair in such a way that it means the same as the sentence before it. (2.0 point)

1. How wide is this river?

2. What drink do you like (best)?

3. Ha is the fattest (student/ girl/ person) in my class.

4. How much do a cake and an orange cost?/ are a cake and an orange?

5. There’re over one hundred teachers and seven hundred students in this school. 

6. Does your mother usually go/ travel to work by car everyday?

7. The movie theater is to the right of the photocopy store.

8. Jenifer isn’t as/ so beautiful as her younger sister.

9. Mrs. Hoa is Dung’s grandmother.

10. What about coming over to my house and having some fun tonight?

XI. Write a paragraph from 100-120 words about topic: Describe a person that you admired? (2.0 points)

Marking criteria

Point

1. Content

0,8

    – Providing all main ideas and details as required.

0,4

    – Commmunicating intention sufficently and effectively

0,4

2. Organization and presentation

0,4

    – Ideas are well organized and presented with coherence,  cohesion and clarity.

0,2

    – The easay is well-structured

0,2

3.  Language

0,4

    – Demonstration of a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language.

0,2

    – Good use and control of grammatical structures

0,2

4.  Punctuation and spelling and handwriting

0,4

    – Good punctuation and no spelling mistakes

0,2

    – Legible handwriting

2.0

3. Đề số 3

SECTION 1: LISTENING.

Phần nghe có 02 bài, mỗi bài được nghe 02 lần (giám thị chỉ mở 01 lần đĩa tự động phát 02 lần)

I. Listen and fill in the missing words. (1.0 point)

1. The daughter feels …………………………………………………………….………….………..…..

2. She wants some …………………………………………………………………….…………………..

3. She doesn’t like ……………………………………………………………………………….….…….

4. The son is thirsty and……………………………………………………………………………….….

5. He would like to drink some……………………………………………………………………..……

II. Listen then choose the correct answer. (1.0 point)

1 – Where does Philip do the photography classes?

A) Music College                             B) City College                                 C) Math College

2 – What time do the photography classes begin?

A) 5.15 pm                                        B) 7.00 pm                                         C) 6.45 pm

3 – Philip’s happy with the course because he’s

A) learning about famous photographers

B) using a new camera

C) getting better at photography

4 – Philip  thinks it’s easy to take photographs of

A) trees                                              B) animals                                         C) children

5 – After the course Philip will

A) buy a new camera                       B) get a job in photography C) make photography his hobby

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (1,2 point)

1

A. plays                     

B. says           /sedz/                   

C. days   

D. stays

2

A. what                     

B. who                          

C. where

D. when

3

A. sport               

B. start

C. listen

D. eat

4

A. game                       

B. geography

C. vegetable

D. change

5

A. station                

B. intersection

C. question

D. invitation

6

A. teacher                  

B. children                         

C. lunch

D. chemistry

IV. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided (0.8pt)

7

A. delicious                

B. difficult                  

C. dangerous

D. different

8

A. activity                         

B. badminton                  

C. basketball

D. aerobics

9

A. sandwich                  

B. chocolate

C. cartoon

D. toothpaste

10

A. correct                

B. receive                    

C. visit

D. unload

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. )(4.0 points)

1. You can watch Harry Potter on TV  ________ you can read it.

    A.  so

B. and

C. but

D. or

2. “- ________ a nice T-shirt, Trang!”    _ “Thank you”

    A. How

B. What

C. Which

D. It

3. “- ________ films have you seen this week?” _ “Only one”

    A.  How many

B. What

C. Which

D. Who

4. There aren’t ________  good films on TV at the moment.

    A. some

B. any

C. much

D. a lot

5. If we cut down more trees, there ________ more floods.

    A. are

B. were

C. have been

D. will be

 6. That is ________ book I’ve ever read.

    A. the borest

B. the boring

C. the most boring

D. the most bored

7.  The opposite of “polluted ” is ………………..                

    A. fresh     

B. good   

C. dirty      

D. safe

8. We should use reusable water bottles ___________ of plastic ones.                                              

   A. instead  

 B. because

C. despite     

D. however

9. In the future, we won’t go on holiday to the beach but we ________ go on holiday to the moon.

    A. must

B. can’t

C. might

D. won’t

10. ________ you swim when you were ten?

    A. Can

B. Could

C. Will

D. Might

11. My father likes watching TV____________ he doesn’t like listening to music.

    A. and  

B.  so

C. but

D. because

12. We should use _____________pens and pencils to reduce rubbish.

    A. reliable

B. reusable

C. refillable

D. sociable

13. In the future, we will have ___________to do housework.

    A.  robots

B. wireless TV

C.  smart phone

D. hi-tech fridge

14. Eiffel Tower is the most attractive ____________in France.

    A. building

B. resort

C. square

D. landmark

15. We should use _________to save natural resources.

    A. oil

B. solar energy

C. coal

D. gas

16._______________ means creating new products from used materials.

    A. Reduce

B. Reuse

C. Recycle

D. Rebuild

17. If the ______________  is polluted, we won’t have enough food to eat.

    A. water

B. air

C. noise

D. soil

18. We should give unused clothes to _____________to help the people in need.

    A. charity

B. factory

C. market

D. hospital

ĐÁP ÁN

SECTION 1: LISTENING.

I. Listen and fill in the gaps. (1.0 point ) (0.2 x 5 = 1.0pts)

1.  hungry     

2. apples

3. noodles     

4. tired

5. orange juice

II. Listen then choose the correct answer. (1.0 point) (0.2 x 5 = 1.0pts)

1. B

2. C

3. C    

4. A

5. C

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (1,2  point) . (0.2 x 6 = 1.2pts)

5

 

B. says                               

 

 

6

 

B. who                          

 

 

6

 

 

C. listen

 

8

A. game                       

 

 

 

9

 

 

C. question

 

10

 

 

 

D. chemistry

VI. Choose the word with different stress pattern. Write A, B, C or D in the space provided

(0.2 x 4 = 0.8pt)

11

A. delicious               

 

 

 

12

A. activity                         

 

 

 

13

 

 

C. cartoon

 

14

 

 

C. visit

 

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (4.0 points)(0.2 x 20= 4.0pts)

1. D

2. B

3. A

4. B

5. D.

6. C

7 .A

8. A

9 .C

10. B

11. B

12.C

13. A

14.D

15. B.

16 .C

17.D

18 .A

19.B

20 .C

VI. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (2.0 points) (0.2 x 10 = 2.0pts)

1. have you waited

2. speak

3. watches

4. Are-going to buy

5. to be

6. is going to rain

7. is growing

8. riding

9. does-produce

10. talks

VII. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (1.0 point)

(0.1x 10= 1.0pts)

1. dangerous                          6. twice

2. longest                               7. mountainous

3. businessman                     8. sunny

4. better                                  9. width

5. musician                            10. nationality

VIII. Find one mistake in each sentence. (1.0 point) (0.2 x 5 = 1.0pt)      

1. B

2. A

3. B

4. C

5. A

SECTION D: READING.

IX. Read the passage.  Then choose one suitable word to fill in the gaps. (2.0 points)

(0.2 x 5 = 1.0pts)

1. B

2. C

3. D

4. A

5. A

6. B

7. D

8. C

9. A

10. B

X. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 points) (0.2 x 10 = 2.0pts)

1. is

2. from

3. at

4. finishes/ ends

5. home

6. quarter

7. does

8. evening

9. reads

10. past

XI. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (1.0 pt)

(0.2 x 5 = 1.0pts)

1. A

2. D

3.  B

4. C

5. B

SECTION 5: writing.

XII. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (2.0 points) (0.2 x 10= 2.0pts)

1. How many teachers does your school have?

2. The bakery is to the left of the toy store.

3. Do you and your friends go to school on foot every day?

4. Our English class starts at 7.15.

5. How about going to the beach and having a good time there?

6. Does your room have a colorful picture?

7. What is the price of a bowl of noodles?

8. What is the height of the Mount Everest?

9. It takes me two hours a day to do my homework.

10. Tom is the laziest (student/ boy) in my class.

XIII. Write a composition (about 80 words) to describe about your mother. (1.0 pts)

(don’t show your name, your school or your village)

The essay must have at least three ideas below.

1. Mở bài: Giới thiệu được về mẹ của em. (được 0,2 điểm)

2. Thân bài: Nêu được hình dáng, tính cách, nghề nghiệp, tuổi tác  của mẹ và mẹ thường chăm sóc em như thế nào (được 0,5 điểm).

3. Kết luận: Nói được tình cảm của em với mẹ. (được 0,3 điểm)

4. Đề số 4

SECTION 1: LISTENING.

Phần nghe có 02 bài, mỗi bài được nghe 02 lần (giám thị chỉ mở 01 lần đĩa tự động phát 02 lần)

I. Listen and fill in the blanks with missing word. (1.0 point)

1. There are totally………………………….rooms in Nga’s new house.

2. One of the two bathrooms is …………………………………..the two bedrooms.

2. Nga’s house doesn’t have a…………………………………………..………..….. 

3. Nga’s family goes fishing in the……………….………. in front of the house on weekends.

4. Nga’s bedroom is big but it doesn’t have much ………….……………………………… .

II. Listen then choose the correct answer. (1.0 point)

1. Where does Philip do the photography classes?

A. Music College                             B. City College                                 C. Math College

2. What time do the photography classes begin?

A. 5.15 pm                                         B. 7.00 pm                                         C. 6.45 pm

3.  Philip’s happy with the course because he’s……………

A. learning about famous photographers

B. using a new camera

C. getting better at photography

4. Philip  thinks it’s easy to take photographs of……………

A. trees                                              B. animals                                         C. children

5. After the course Philip will……………

A. buy a new camera

B. get a job in photography

C. make photography his hobby

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (1.0 point)

1.   A. garden                        B. warn                      C. wardrobe              D. warm

2.   A. armchair                     B. sandwich              C. chocolate              D. school

3.   A. television                   B. visit                       C. present                  D. season

4.   A. aerobics                     B. carrot                     C. lemonade              D. correct

5.   A. buses                          B. boxes                     C. arrives                   D. couches

IV. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (1.0 point)

1. A. flower                               B. lettuce                   C. police                    D. architect

2. A. dentist                               B. chocolate              C. difficult                 D. engineer

3. A. never                                 B. unusual                 C. usually                  D. after

4. A. hotel                                  B. garlic                     C. morning                D. company

5. A. telephone                          B. apartment             C. shoulder                D. market

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. )(4.0 points)

1. Daisy is not doing ___________ at all, just gazing out of the window.

                A. something

             B. nothing

           C. anything

D. one thing

2. Is this book ___________? Yes, it’s mine.

                A. you’re

               B. yours

             C. you

D. your

3. My parents and I ___________ our grandmother next weekend.

                 A. visit

              B. am going to visit 

C. am visiting

D. are going to visit

4. There are __________stores on the street.

                A. hundreds of

          B. hundreds

       C. hundred of

D. of hundreds

5. I don’t want much sugar in coffee. Just ___________, please.

                  A. a little

               B. little

          C. few

D. a few

6. At an intersection, we must___________.

                  A. ride quickly

        B. go fast

  C. slow down

D. run out

7. Look ___________ that strange man! He is looking ___________ Lan but she isn’t here.

                  A. for/ at

                B. at/  for

           C. at/ after

D. at/ on

8. You are too fat. You shouldn’t eat much___________.

                   A. meat

                B. fruit

           C. fish

D. vegetables

9. ___________ straight across the road.

                   A. Don’t run

            B. Not run

       C. No running

D. Can’t run

10. When she gets good marks, her parents often feel ___________.

                  A. hungry

                B. thirsty

           C. happy

D. worried    

ĐÁP ÁN

SECTION 1: LISTENING.

I. Listen and fill in the gaps. (1.0 point )

1.  six/ 6         2. between     3. dining room          4. large pond             5.  furniture

II. Listen then choose the correct answer. (1.0 point)

1. B     2. C     3. C     4. A     5. C

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (1.0 point)

1.  A. garden             2.  D. school     3.  A. television     4. A. aerobics  5.   C. arrives

IV. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (1.0 point)

1. C

2. D

3. B

4. A

5. B

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (4.0 points)

1C       2D       3D       4A       5A       6C       7A       8C       9B       10A

11B     12D     13D     14A     15B     16A     17D     18C     19B     20D

VI. Supply the correct tense or form of the verbs in brackets. (2.0 points)

1. isn’t

2. speak

3. watches

4. Are-going to buy

5. to be

6. is going to rain

7. is growing

8. riding

9. does-produce

10. do-do

VII. Give the correct form of the words in capital to complete the sentences. (1.0 point)

1. dangerous                          6. twice

2. longest                               7. mountainous

3. businessman                     8. sunny

4. better                                  9. width

5. musician                            10. nationality

VIII. Find one mistake in each sentence. (1.0 point)                  

1. D                 2. D                 3. A                 4. C                 5. A

SECTION 4: READING.

IX. Read the passage.  Then choose one suitable word to fill in the gaps. (1.0 point)

1. B

2. C

3. D

4. A

5. A

6. B

7. D

8. C

9. A

10. B

X. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 points)

1. best             2. mother’s    3 lives            4. but              5. her

6. is                 7. have           8. and             9. for               10. age

XI. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D. (1.0 pt) 

1. A                 2. B                 3. A                 4. D                 5. D

SECTION 5: writing.

XII. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (2.0 points)

1. How many teachers does your school have?

2. The bakery is to the left of the toy store.

3. Do you and your friends go to school on foot every day?

4. Our English class starts at 7.15.

5. How about going to the beach and having a good time there?

6. Does your room have a colorful picture?

7. What is the price of a bowl of noodles?

8. I have three siblings.

9. It takes me two hours a day to do my homework.

10. Tom is the laziest (student/ boy) in my class.

XIII. Rearrange these words or phrases to make a complete sentence. (1.0 point)

1. I don’t like winter because it is very cold.

2. What time do you usually finish work in the afternoon?

3. He doesn’t drink wine but he usually has a glass of wine at Christmas.

4. Can I borrow your ruler or are you using it at the moment?

5. It is not very far from our school on VANG street to Aloha mall, so we often walk there on Sundays.

XIV. Complete sentences by using the words or phrases below, adding more words if necessary. (1.0 point)

(Dùng từ gợi ý để viết thành câu hoàn chỉnh, thêm hoặc thay đổi từ nếu cần thiết)

1. Minh’s school has three floors and his classroom is on the third floor .

2. There are three pictures on the wall inTan’s room .

3. Hoa’s sister is listening to music in her room at the moment .

4. Every afternoon after school, Ba does the housework and readsbooks .

5. What are you and your family going to do this summer vacation?

5. Đề số 5

SECTION 1: LISTENING.

Phần nghe có 02 bài, mỗi bài được nghe 02 lần (giám thị chỉ mở 01 lần đĩa tự động phát 02 lần) Trước phần nghe có một phút để thí sinh đọc đề bài.

I. Listen Anne asking her friend about going shopping centre. And choose A/ B or C. (1.0 point)

1. At the moment the shopping centre sells

A. clothes                              B. books                                C. food

2. You can take a coach to the shopping centre on

 A. Mondays                          B. Tuesdays                          C. Saturdays

3. Anne’s coach ticket will cost

 A. £ 2.50                                B. £ 5.60                                C. £ 5.80

4. The nearest coach stop to Anne’s house is

 A. in the bus station             B. in the market square       C. outsite the museum

5. The coach journey takes

A. 10 minutes                       B. 20 minutes                        C. 40 minutes

II. You will hear Susanna leaving her phone for her mother. Listen and complete questions. (1.0 point)

Message

     From: Susanna

     Buy:                                 1. _____________________________

     Name of shop:                 2. _____________________________

     In High Street, next to:    3. _____________________________

     Size:                                 4. _____________________________

     Price:                                5. _____________________________

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (0.6 pt)

1. A great                               B. beautiful               C. teacher                  D. beans

2. A. study                             B. success                  C. surprise                 D. sugar

3. A. teaches                         B. stores                     C. messages               D. practices

IV. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (0.4 pt)

3. A. popular                         B. interesting            C. difficult                 D. important

4. A. character                      B. entertain               C. documentary        D. afternoon

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (7.0 pts)

1. – _____ sports does Alan play? – He plays tennis.

     A. Which                          B. Why                       C. Who                       D. Where

2. – ____ does John go swimming? – Once a week.

     A. How long                    B. How often            C. When                     D. Where

3. They sometimes _____ their kites.

     A. play                              B. go                           C. fly                          D. depart

4. What _____ in the evening? – Reading newspapers.

     A. is your father often doing                            B. your father is often doing

     C. your father often does                                  D. does your father often do

5. – ______ is your favorite teacher? – Mr. Brown.

     A. Who                             B. Whom                   C. Whose                   D. What

ĐÁP ÁN

SECTION A: LISTENING.

I. Listen and choose the best answer. (1.0 point)

1. A

2. B

3. B

4. C

 5. C

II.  You will hear a man asking for information about a train. Listen and fill in the information. (1.0 point)

1. T (-) shirt

2. Davey(‘)s(‘)

3. (the) cinema

4. large

5. 8.99 / eight (pounds) (and) ninety-nine (p/pence)

SECTION 2: PHONETICS.

III. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the rest by circling the corresponding letter A, B, C or D. (0.6 point)

1. A

2. D

3. B

IV. Choose the word that has the stress pattern different from that of the other words. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (0.4 point)

1. D

2. A

SECTION 3: VOCABULARY & GRAMMAR.

V. Choose the best answer to complete each sentence, identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C, or D. (7.0 points)

1. A

2. B

3. C

4. D

5. A

6. C

7. D

8. B

9. C

10. C

11. D

12. D

13. D

14. B

15. D

16. B

17. A

18. C

19. D

20. A

21. A

22. C

23. B

24. D

25. A

26. C

27. A

28. D

29. B

30. D

31. C

32. B

33. A

34. B

35. D

VI. Find one mistake in each sentence. (1.0 point)                  

1. D

→ costs

2. D

→ a

3. A

→ doesn’t

4. C

→ is standing

  1. A

→ How often

SECTION 4: READING.

VII. Read and then choose the correct answer by circling A, B, C or D (2.0 points).

  1. C
  1. A
  1. A
  1. D
  1. B
  1. D
  1. A
  1. C
  1. B
  1. A

VIII. Fill in each blank with ONE suitable word. (2.0 points)

1. best/ most

2. mother’s

3. lives

4. but

5. her

6. is

7. have

8. and

9. for

10. age

IX. Read the following passage, then answer the questions by circling A, B, C or D (1.0 point)

  1. C
  1. B
  1. C
  1. D
  1. A

SECTION 5: writing.

X. Rewrite each of the following sentences in such a way that it means the same as the first one. (2.0 points)

1. The toy store is to the right of the bookstore.

2. How many students does your school have?

3. It takes me two hours a day to do my homework.

4. Why don’t we go to Van Lang Park this weekend?

5. Do you go to school on foot every day?

XI. Complete sentences by using the words or phrases below, adding more words if necessary. (1.0 point)

1. She does not have much time to write to her friends.

2. Hoa’s sister is listening to music in her room with some of her friends at the moment.

3. Mrs. Hue and her children are eating breakfast at a food stall near their/ her house.

4. Who is your brother playing volleyball in the yard with now?

5. Our apartment has five rooms and it is on the sixth floor of the building.

 XII. Write a paragraph (from 120 to 150 words) about your dream house.  (2.0 points)

Marking criteria

Point

1. Content

0,8

    – Providing all main ideas and details as required.

0,4

    – Communicating intention sufficently and effectively

0,4

2. Organization and presentation

0,4

    – Ideas are well organized and presented with coherence, cohension and clarity.

0,2

    – The essay is well-structured

0,2

3.  Language

0,4

    – Demonstration of a variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language.

0,2

    – Good use and control of grammatical structures

0,2

4.  Punctuation and spelling and handwriting

0,4

    – Good punctuation and no spelling mistakes

0,2

    – Legible handwriting

2.0

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Nhơn Hải. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Lương Thế Vinh
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Ghềnh Ráng

Chúc các em học tập tốt!

 

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button