Notice: Trying to get property 'permalink' of non-object in /home/dfatfsyhhosting/public_html/onthihsg.com/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/context/meta-tags-context.php on line 297

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trường Thọ

Mời các em cùng tham khảo tài liệu Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trường Thọ do Ôn Thi HSG tổng hợp và biên soạn. Tài liệu bao gồm các dạng bài tập khác nhau, tổng hợp các kiến thức đã học. Hi vọng tài liệu này sẽ giúp các em ôn tập thật tốt cho kì thi chọn học sinh giỏi sắp tới. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 6 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS TRƯỜNG THỌ

1. Đề số 1

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1. A. call                    B. fall                         C. shall                       D. wall

2. A. clown                B. down                     C. own                        D. town

3. A. thank                 B. that                         C. this                         D. those

4. A. books                B. pens                       C. rulers                     D. bags

5. A. come                 B. home                     C. some                      D. none

6. A. clothes              B. watches                 C. benches               D. classes  

7. A. full                    B. tube                      C. blue                      D. fruit

8. A. doors                B. dogs                     C. floors                   D. maps

9. A. hour                  B. happy                   C. high                      D. hotel

10. A. intersection    B. eraser                    C. bookstore            D. history

II. Choose the best aswer to complete the sentences.

1. We have Geography on Tuesday and Saturday. We have it …………… a week.

A. once                                  B. twice                      C. second                   D. two time

2. Mai and Thao often do aerobics in ……………… free time.

A. your                                   B. her                         C. his                          D. their

3. She doesn’t like playing badminton. She ……………… plays badminton.

A. always                   B. usually                  C. often                      D. never

4. He wants …………. an engineer.

A. is                            B. be                           C. to be                      D. being

5. I’m tired. I’d like …………….

A. sit down                B. sitting down         C. to sit down                        D. to sitting down

6. Do you have any toothpaste? I want a large …………………

A. tin                          B. box                         C. bar                         D. tube

7. What …. the weather like in summer?

A. is                            B. does                                   C. are                          D. do

8. It’s very hot. Why ………. go swimming?

A. not we                   B. we not                   C. don’t we                 D. we don’t

9. How ………….. is a kilo of beef?

A. many                     B. much                     C. money                   D. much money

10. ……………………. book is this, yours or mine?

A. What                     B. Which                   C. Whose                   D. Who’s

11. Hoa ………………… a lot of friends at her school.

A. has                         B. have                                   C. to have                  D. to has

12. I’d like a hot drink. What ………….. you, Uyen?

A. are                         B. would                    C. about                     D. for

13. There are ………… eggs in the supermarket.

A. hundred                B. hundred of             C. hundreds of                      D. of hundred

14. …………… is Ba going to stay with?

A. Who                      B. Where                   C. What                      D. Which

15. In Math, Tom is …………….. than Billy.

A. good                      B. well                                    C. better                     D. best

16.She often goes to school …………………

A. with bike              B. on bike                  C. by plane                D. by bus

17. Who is …………………, Bill Gates or Bill Clinton?

A. rich                                    B. richer                     C. richest                   D. poor

18. The police station is ……………… to the bank.

A. next                                   B. near                                   C. besides                  D. opposite

19. There is …………….. milk in the glass.

A. many                     B. a lot                                   C. any                         D. some

20. She has …………….. hair.

A. a black long          B. black long             C. long black                         D. a long  black

III. Give the correct form of words in the brackets

1. Her father and mother are…………………………..                                      FARM

2. His ……………….are small and long.                                                      FOOT

3. Near my house there is a market. It’s very ……………………                NOISE

4. Her ………………..are in the yard. They are playing soccer.                   CHILD

5. There are many………………………….on the street.                             TREE

6. There is a………………………rice paddy near my house.                        BEAUTY

7. In the ……………….. , there is a museum, a factory and a stadium.           NEIGHBOR

8. The photocopy is between the ……………….and the drugstore.              BAKE

9. Minh is ….. ……………………… at English than I am.                                    good

10. I go to visit my grandparents …………………….a month.                                ONE

IV. Supply the correct form of verbs in the brackets. 

1. There ………………..…. (be) many bookselves in the library.

2. Lan and Mai …………………… (play) games at the moment.

3.  ………………..…………… (she / drive) a car? – Yes, she can.

4. Hoa ……………..…….. (not go) to school on Sundays.

5. You shouldn’t ………………….. (get) up late.   

6. Don’t …………………… (throw) trash in the street.

7. What ……………………….. (she / have) for breakfast tomorrow?

8. ………………………………. (you / live) in a town?

9. Where is Huy? – He …………………………(take) a bath in the bathroom.

10. Linh is not going to read books. She …………………………. (listen) to music.

V. Each line below has a word that shouldn’t be. Find and correct it into next colmn.

    Mỗi dòng trong đoạn văn sau cótừ thừa, em hãy tìm ra từ đó và chép sang cột bên cạnh

This is Nam. He is my friend. He does gets up at a quarter to

six. He brushes his the teeth, takes a shower and gets dressed.

He has  breakfast, then he leaves the house at a  half past

six. The school is near from his house so he goes on foot. Classes

start at seven o’clock and end at half past eleven o’clock. He

comes back to home and has  lunch at twelve o’clock. It’s

eight o’clock on Saturday evening now and Nam is in at home.

He is in his room house and he is playing video games . He is

also listening to music everyday at the same time. He plays

games and listens to music every on Saturday and Sunday

weekend. Sometimes he goes out and plays sports games with his friends.

0. does

1. _______________

2. _______________

3. _______________

4. _______________

5. _______________

6. _______________

7. _______________

8. _______________

9. _______________

10. _______________

VI. Put a suitable preposition in the blank.

1. How …………….. eating out tonight, Tom?  

2. Lan sometimes goes to school ………………… foot.

3. The film starts ………………… half past seven.     

4. They are never late ……………….. school.

5. She is English. She is ……………..….. England.

VII. Fill in each gap with a suitable word to complete the dialogue.

Salesperson:    Can I ……(1)……… you?

Customer:        Yes. I would like ……(2)…….. meat.

Salesperson:    How ……(3)………. do you want?

Customer:        A kilo, ……(4)……

Salesperson:    A kilo of meat. Is there ……(5)……. else?

Customer:       Yes. I’d ……(6)……….. some bananas.

Salesperson:    How ……(7)…….. do you want?

Customer:        Five. And I want to buy half a ……(8)…..of sugar.

Salesperson:    ……(9)…… you are.

Customer:       Thank you.

Salesperson:    Thank you. See ……(10)… again.

VIII. Choose the best answer to complete the passage.

            Jim Green ……(0)…… a student in a secondary school. He …(1)… classes from Monday to Friday. He has many …(2).. to do after class in the afternoon. On Monday and Wednesday, he helps his ..(3)… with their English. On Tuesday and Thursday, he takes part in the Informatics Club. On Friday, he …(4)……basketball. He goes to the park or museum …(5)…. his parents and his sister ……(6)……Saturday. On Sunday, he has a good rest …(7)….. home and …….(8)…. his homework.

            Now, it is 8:30 in the morning, Jim ………(9)……… in the classroom and having a Math class. He is listening to the teacher carefully. His friends David and Tony are looking at the blackboard. Lucy and Lily are thinking. Mary is writing something in her notebook. All of them ……(10)….. working hard.

0.

A. be

B. are

C. is

D. am

1.

A. to have

B. has

C. have

D. having

2.

A. school

B. lesson

C. housework

D. things

3.

A. books

B. friends

C. rulers

D. notebooks

4.

A. reads

B. plays

C. writes

D. sees

5.

A. with

B. to

C. by

D. of

6.

A. at

B. in

C. on

D. to

7.

A. in

B. at

C. on

D. of

8.

A. makes

B. works

C. does

D. thinks

9.

A. are sitting

B. sitting

C. sit

D. is sitting

10.

A. is

B. are

C. be

D. to be

IX. Fill in each gap with ONE suitable word.

            Mr. Tinh is an engineer …………(1) a big factory. He lives in a small apartment………….……(2) the fifth floor of a building in Ho Chi Minh City. The factory isn’t (3)…………..… his house, so he goes to work by bus. He ……….…….(4) home at 7 o’clock to arrive to work at 7.45.  It ………………(5) Saturday morning now, and Mr. Tuan is at……………..…..(6), in bed. On Saturdays he gets up at a …………..…..(7) to seven. Then he ……………….(8) in the living room and has breakfast. On Saturday afternoons he……………….(9) tennis or goes swimming. On Saturday evenings, he (10)………………. stay at home, he usually goes out.

X. Make questions for underlined parts.

1. She is cooking meal in the kitchen.

………………………………………………………………….

2. I’d like some milk and vegetables.

………………………………………………………………….

3. Na never flies a kite.

………………………………………………………………….

4. We often go to school by bicycles.

………………………………………………………………….

5. Her  eyes are brown

………………………………………………………………….

6. There is a lamp  by the telephone.

………………………………………………………………….

7. Minh is going to travel to school with his friends.

………………………………………………………………….

8. Tuan is playing volleyball with his father in the yard.

………………………………………………………………….

9. My brother wants to drink a glass of lemon juice.

………………………………………………………………….

10. Linh has milk and eggs for her breakfast.

………………………………………………………………….

XI. Use the given words to make meaningful sentences.

1. Quang / brother / walk / movie theater / tonight.

2. Ba / usually / play volleyball / summer/friends / but / sometimes / sailing.

3. Mrs. Hoa / going / see / /movie / children?

4. We/ like/ hot/ because/ can/ swim/badminton.

5. What / there / your house/and/ bakery ?

6. They/ often / go / park/when/warm?

7. What / weather / like / spring?

8. When / hot / Huy / fishing/brother.

9. My father / visit / Ha Noi / this summer vacation.

10. Huy/good/student/my class.

XII. Write a composition (about 80 words) to tell about your village:

(don’t show your name, or your  village): 

ĐÁP ÁN

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1 mark = 0,1 X 10

1C

2C

3A

4A

5B

6A

7B

8D

9A

10B

II. Choose the best aswer to complete the sentences.

2 marks = 0,1 X 20

1B

2D

3D

4C

5C

6D

7A

8C

9B

10C

11A

12C

13C

14A

15C

16D

17B

18A

19D

20C

III. Give the correct form of words in the brackets

2 marks  = 0,2 X 10

1.farmers

2.feet

3.noisy

4.children

5.trees

6.beautiful

7.neighborhood

8.bakery

9.better

10.once

IV. Supply the correct form of verbs in the brackets. 

2 marks = 0,2 X 10

1.are

2.are playing

3.Can she drive

4.doesn’t go

5.get

6.throw

7.is she going to have

8.Do you live

9. is taking

10.is going to listen

V. Each of the following sentences has a ………………………….

1- the   2-a   3-from   4-o’clock   5-to   6-in   7- house  8- everyday  9-on  10- games

VI. Put a suitable preposition in the blank.

0,5 mark = 0,1 X 5

1.about

2.on

3.at

4.for

5.from

VII. Fill in each gap with a suitable word to complete the dialogue.

1 mark = 0,1 X 10

1.help

2.some

3.much

4.please

5.anything

6.like

7.many

8.kilo

9.Here

10.you

VIII. Choose the best answer to complete the passage.

2 marks = 0,2 X 10

1B

2D

3B

4B

5A

6C

7B

8C

9D

10B

IX.  Fill in each gap with ONE suitable word.

1-in   2-on   3-near   4-leaves    5-is    6-home    7-quarter    8-sits     9-plays   10-doesn’t

X. Make questions for underlined parts.

2 marks  = 0,2 X 10

1. Where is she cooking meal?

2. What would you like?

3. How often does Na fly a kite?

4. How do you often go to school?

5. What color are her eyes?

6. What is there by the telephone?

7. Who is Minh going to travel to school with?

8. What is Tuan doing with his father in the yard?

9. What does your brother want to do?

10. Who has milk and eggs for her breakfast?

XI. Use the given words to make meaningful sentences.

2 marks = 0,2 X 10

1. Quang’s brother is going to walk to the movie theater tonight.

2. Ba usually plays volleybal in the summer with his friends but sometimes he goes sailing.

3. Is Mrs.Hoa going to see a movie with her children?

4. We like hot weather because we can swim and play badminton.

5. What is there between your house and the bakery?

6. Do they often go to the park when it’s warm?

7. What is the weather like in the spring?

8. When it is hot, Huy goes fishing with his brother.

9. My father is going to visit Ha Noi this summer vacation.

10. Huy is the best student in my class.

XII. Write a composition (about 80 words) to tell about your village:

2,5 marks

2. Đề số 2

I. Circle the letter A,B,C or D next to the word or phrase which best completes the following sentences. (1pt)

1. Are you interested………..playing badminton after class?     

A. in               B. with                                   C. on                           D. for

2. Hoa works very……….so she always gets good marks.          

A. badly         B. good                     C. hardly                    D. hard

3. Are you proud…………….your country and its tradition ? 

A. about         B. on                           C. of                          D. for

4. Do you collect stamps or other things ?- Yes, I am a stamp………….

A. collecting B. collector               C. collect                   D. collection

5. It is very dangerous ….. in the polluted environment.          

A. to live        B. lives                      C. living                     D. live

6.. Our ………….. resources are limited so we should recycle all used things.

A. nature        B. natural                   C. naturing                 D. naturally

7. This ruler …………….. of plastic.       

A. make         B. made                      C. is making              D. is made

8. I take part ………….. most youth activities of my school.

A. in               B. of                           C. on                           D. at

II . Fill in each blank with the correct forms of the words in bracket (1pt)

1. It’s ……………………..to eat too much sugar and fat      (HEALTH)

2.After taking an asprin, her headache…………………………..(APPEAR)

3.My brother often does experients about electricity for……………………..(PLEASE)

4.What is the ………………………..of Thomas Edison ?                                         (NATION)

5.You must make a quick ……………………about who wins the contest.   (DECIDE)

6.I live in a small village and its……………………..are very beautiful      (SURROUND)

7.You don’t have to do that work. In other words, it’s ……………….for you  (NECESSITY)

8.There are a lot of …………………..festivals in Viet Nam (TRADITION)

III/Each line of the paragraph has a mistake, underline the mistake and correct at the end of each line .The first is as an example (1pt)

Example: 0. I haven’t saw you for two month                                             0/ seen

      Nam is a student. This year he had a very interested summer

1/ ___________

Holiday. He traveled, with him classmates, to a mountainous area

2/ ___________

in Hoa Binh province. They gone there to help make a road

3/ ___________

through a forest among two villages. “ It was very difficult

4/ ___________

Because there had no water to drink and no shops where we

5/ ___________

could bought food,”said Nam. “ It was very cold and wet

6/ ___________

in the mountains. It is one of the wetter places in the country.”

7/ ___________

Nam stayed in the mountains since six weeks. It was hard work.

8/ ___________

IV. Fill in each gap with a suitable word (1 pt)

        Learning a language is, in some way, like (1) _____ how to fly or play the piano. There (2) _____ important differences, but there is a very important similarity. It is this: learning how to do such things needs lots (3) ______ practice. It is never simply to “know” something. You must be able to “do” things with what (4) ______know. For example, it is not enough simply to read a book on (5) ______to fly an airplane. A (6) ______ can give you lots of information about how to fly, but if only read a book and then try to (7) _______without a great deal of practice first, you will crash and kill (8) _____.

V. Choose the word (from the words given in the box) to complete the passage. Two words aren’t used. The first has been done for you.(1.0pt)

perform,  start,   mistake,  run,  difference,  pain,

importance,  walk,  depression,  heart,  body

EXERCISE

            Exercise is one of the best ways of keeping   depression   away. It improves your (1)_________ and your mind and enables you to (2)___________  better in the work place and at home.

            Proper breathing is essential if you want to get the most from exercise and you should also take into consideration your (3)___________ rate. It can be harmful to do too much, which is why all good fitness instructors emphasise the (4) __________ of ” listening to your body”.

            When you first (5) __________ you should use good judgement, because it’s easy to make the (6) _______­____of using the equipment incorrectly or doing too much at one time. Start slowly and build up gradually.

            Exercise should not be seen as a demanding task; it can be as easy as a quick (7)_________. To increase your fitness steadily, exercise for 20 minutes a day, 4 to 6 times a week and you will notice a (8) __________ in your body and mind in a few weeks.

VI. Put the sentences in logical order to build a dialogue (1pt)

A. Oh, I see. And I have a question for you. Do you know when the color television was invented?

B. It was invented by Peter Carl Goldmark.

C. He was American.

D. Your color television looks very nice. Is it new?

E. What’s his nationality?

F. I know this question. In 1950, wasn’t it?

G. Yes. My father has just bought it.

H. I’m sorry. I don’t know.

I. You’re right. And who invented it?

 

 

 

 

 

 

 

 

C

ĐÁP ÁN

Question I. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1. A     2. D     3. C    4. B    5. A     6. B     7. D     8. AHẾT

Question II. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1. unhealthy

2. disappeared

3. pleasure

4. nationality

5. decision

6. surroundings

7. unnecessary

8. traditional

Question III. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1. interested…..interesting

2. him….his

3. gone….went

4. among….between

5. had….was

6. bought….buy

7. wetter….wettest

8. since….for

Question IV. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1. learning      2. are     3. of      4. you        5. how      6. book      7. fly     8. yourself

Question V. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

1. body           2. perform      3. heart           4. importance

5. start                        6. mistake     7. walk           8.difference

Question VI. (1đ) Mỗi câu đúng được 0.125 đ

D         G         A         F          I           H         B         E         C

Question VII. (2đ) Mỗi câu đúng được 0.25 đ

1. My brother watches TV more often than I do

2. The film was so interesting that we watched it several times

3. Students have to be (at least) sixteen years old

4. There is no charge for every tenth student

5. Price includes food and transport

6. There is plenty of choice on the menu

7. Walking home late in the evening is dangerous

8. I have never used a better computer than this

Question VIII. (2đ) Mỗi câu đúng được 0.25 đ

1. The house is more expensive than the apartment

2. I used to look after my younger brother and sister when my parents were at work

3. What are you going to do when you grow up ?

4. Why must we put these things out of children’s reach

5. I didn’t go to school because I had to stay at home to help my mom

6. Mrs Lan has to get up early this morning  in order to get to the meeting on time

7. Children don’t have enough food to eat and warm clothes to wear

8. It’s difficult to learn two language at the same time

3. Đề số 3

I.  Choose the word whose underlined part is pronounced differently. (5pts)

1. A. brush

B. music

C. truck

D. bus

 2. A. hour

B. house

C. help

D. home

3. A. plays

B. says

C. days

D. stays

 4. A. watches

B. brushes

C. classes

D. lives

5. A. station

B. intersection

C. question

D. invitation

II. Choose the best answer (A, B, C OR D) to complete each sentence. (10 pt)

1. ………….do you think you can live without TV?

A. How often                  B. What                      C.Which                     D. How long

2. Trung is good………….. playing football, but he can’t …………karate well.

A. with/to                        B. at/play                   C. at/do                      D. in/make

3. Last summer, we……………Turkey and ………….great time there.

A. go/have                      B. went/have             C.went to/had           D.were/had

4. …………you ever………….a Philadelphia cheese steak?

A. Will/eat                      B. Have/eaten           C. Did/eat                  D. Do/eat

5. In the future, we …………..go on holiday on a beach, but we ………….travel to the moon.

A. won’t/might               B. will/ don’t             C. will be able/ will D.can/will

6. If we ………….find a beautiful old glass, we …………use it to keep pencils.

A. x/ will                         B. will/x                     C. won’t/will             D. x/x

7. When we say “Hello, How are you?”, we are talking to a_______.

      A. stranger

B. teacher

C. friend

D. person

8. Mr and Mrs Brown and their father have _________ legs.

A. four                       B. six                          C. eight                      D.  ten

9. Would you like _________ that for you?

A. me doing                      B. that I do                C. me do                                D. me to do

10. Who is _________ of the two girls ?

A. tallest                    B. the tallest              C. taller                      D. the taller

III. Supply the correct form of the verbs in the bracket. (10 pts)

1. Last week, all members of the class (have) …………..a cold. They (keep)…………….coughing and sneezing.

2. Hurry up! We (wait)………… for you. If you are slow, we (miss)………………. the bus.

3. Hoa’s father (be) …………a painter. He (decorate) ……………….his neighbors’ house this morning.

4. Mr. Tan (not sit) ………….in Dr. Lai’s surgery now. He (leave) ……………..two hours ago.

5. Last month, her mother (teach) ………………..her how to use a sewing machine. She (make) ………………..a new dress for her sister tonight.

ĐÁP ÁN

I.  Choose the word whose underlined part is pronounced differently. (5 pts)

1.B

2.A

3.B

4.D

5.C

II.( 2.0 pts) Mỗi câu trả lời đúng (10 pts)

1.D,                 2.C,                 3.C,                 4.B,                 5.A,                 6.A

7.C                 8.B                9.D                 10.B        

III.supply the correct form of the verbs n the brackets (10 P)

1.had – kept  2.are waiting – will miss  3.is – has decorated

4.isn’t sitting – left  5.taught – will make

IV. Fill in each blank with the correct form of the word in brackets.(10 pts)

1. pianist         2. nearest       3. unhappy        4. rainy           5. interesting

6. healthier      7. most popular   8. juicy        9. farther        10. fluently

V.Read the dialogue then choose the best answer.( 5pt)

1A       2A       3C       4B       5C      

VI. Put one suitable word in each gap to complete the passage (10 pts)

1.most

2.and

3.are

4.snow

5.sports

6.seasons

7.on

8.in

9.go

10.when

VII. Each sentence below contains an error. Find out and correct (10pts)

Mistakes

to take

wasn’t

happy

or

going

Corrections

taking

didn’t

happily

and

to go

Mistakes

where

should to work

so Lan is

since

was

Correction

how

should work

so is Lan

for

were

Question VIII: Finish the second sentence so that it has the same meaning as the first.(5 Pts)

1. It is good for you to do exercise every morning

2. Nam is shorter than his brrother

3. He takes care of the sick people

4. He often goes to London by plane

5. That is Mr Trung’s motorbike

IX. Order the sentences to have a complete conversation (10 pts)

1 – D;            2 – C;        3 – B;           4 – F;        5 – I;         6 – H;       7 – E;    8 – J;  

 9 – K;     10 – G

X. Write a paragraph (60 – 80 words) about a kind of sports you like. (5 pts)

– Đúng chủ đề

– Đảm bảo nội dung

– Đúng chính tả và ngữ pháp

– Diễn đạt ý trôi chảy ,có kết nối ý.

4. Đề số 4

I. Chọn 1 từ có cách phát âm khác ở phần gạch chân trong mỗi dòng sau.

1. A. teachers

B. thanks

C. pupils

D. farmers

2. A. foot

B. door

C. good

D. book

3. A. teeth

B. thin

C. mother

D. math

4. A. gymnast

B. vegetable

C. dangerous

D. geography

5. A. black

B. work

C. knee

D. look

6. A. young

B. house

C. our

D. trousers

7. A. orange

B. cabbage

C. lemonade

D. sausage

8. A. watches

B. brushes

C. classes

D. lives

9. A. station

B. question

C. invitation

D. intersection

10. A. chest

B. school

C. lunch

D. bench

II. Chọn một đáp án thích hợp để hoàn thành câu.

1.They usually go …………..after work.

 A. to fishing

B. cinema

C. home

D. soccer

2.Would you like……………that for you ?

 A. me doing

B. me to do

C. me do

D. I do

3.Fall means…………in British English.

 A. summer

B. winter

C. autumn

D. spring

4.Nam is learning English……..the room and his dog is…….the desk.

 A. at / in

B. in / under

C. in / on

D. on / under

5.“What would you like to drink ?”  –  “………………….”

 A. Thank you

B. Yes, please

C. No, I don’t

D. Tea, please

6. Let him………..it himself.

 A. to do

B. do

C. doing

D. does

7. I must have a drink. I’m so………………….

 A. dirty

B. hungry

C. thirsty

D. thirty

8. Would you like ………….tea ? – Yes, please.

 A. some

B. any

many

D. a lot

9. The boy looks a little thin…………..he is strong.

 A. and

B. because

C. or

D. but

10. I’m playing table tennis.   …………you like table tennis ? – Not much.

 A. Are

B. Do

C. Would

D. Can

ĐÁP ÁN

I. Chọn từ có cách phát âm khác ở phần gạch chân trong mỗi dòng sau

(1 điểm )

1. B

2. B

3. C

4. D

5. C

6. A

7. C

8. D

9.B

10. B

II. Chọn một đáp án thích hợp để hoàn thành câu. ( 2 điểm )

1. C

2. B

3. C

4. B

5. D

6. B

7.C

8. A

9. D

10. B

11. B

12.D

13.B

14.A

15. C

16. A

17. C

18. A

19. A

20. D

III. Chia động từ trong ngoặc. ( 1 điểm )

1. are the children

2. are

3. are playing

4. going

5. wears

6. is wearing

7. are you going to do

8. am going to visit

9. is

10.to drink

IV. Hãy điền mạo từ ( a/ an/ the hoặc 0 ) vào chỗ trống nếu cần thiết. ( 1 điểm )

1.a

2. a

3. 0

4. a

5. 0

6. 0

7. a

8. a

9. the

10. 0

V. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc. ( 0,5 điểm )

1. beauty = beautiful

2. child = children

3. danger = dangerous

4. noise = noisy

5. tooth = teeth

VI. Mỗi câu sau đây có một lỗi sai. Hãy tìm và sửa lại cho đúng . ( 0,5 điểm )

1. goes to = goes

2.some apples = any apples

3. do often you = do you often

4. to = for

5. a temple old = an old temple

VII. Viết lại các câu sau đây sao cho nghĩa không thay đổi. ( 1 điểm )

1. That is a noisy store.

2. There are two beds in the bedroom.

3. Her father is traveling/ is going / is getting to Ho Chi Minh city by plane.

4. Nam is Mrs.Dung’s son.

5. Coffee is her favorite drink.

VIII. Dùng từ/ cụm từ gợi ý để viết lại các câu sau đây thành câu hoàn chỉnh ( 1 điểm )

1. My sister needs 10 kilos of rice and half a kilo of pork.

2. We are going to wait for you near your school this weekend.

3. Our school is large but their school is small.

4. What do you want me to buy for you ?

5. I’d like a fried rice and a glass of orange juice, please.

IX. Hãy điền một giới từ thích hợp vào mỗi chỗ trống trong các câu sau ( 1điểm )

1. for

2. by

3. to

4. at

5. at

6. on

7. for

8. in

9. in

10. in

X. Chọn 1 câu trả lời A, B, C hoặc D để điền vào chỗ trống cho thích hợp.(1 điểm )

1. an

2. on

3. not

4. leaves

5. It

6. at

7. gets

8. has/ eats

9. plays

10. doesn’t

5. Đề số 5

I.PHONETICS:

a. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D: (5×0,2=1.0 pt)

1. A. Sugar                 B. Sorry                     C. Seaside                  D. Summer

2. A. Page                    B. Village                  C. luggage                  D. Heritage

3. A. Seat                    B. Great                     C.Please                     D. Beach

4. A. Hotel                  B.Photo                      C. Move                     D.Pagoda

5. A. Typhoon            B. Goose                    C. Food                      D. Flood

b. Choose the word whose stress pattern is different from the others (5 0,2=1,0 pt)

1. A. realize                B. improve                C. possible                D. comfortable

2. A. important             B. especially             C. preferred               D. influence

3. A. general                 B.opinion                   C. abroad                   D.surprise

4. A.comfort                 B.nation                     C.apply                      D.moment

5. A. medical                B.advise                     C.vegetables  D. physical

II. VOCABULARY AND GRAMMAR:

a. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (10 0,2=2,0 pts)

1. “ Recycling” means not …………… way.

A.throwing things away                           B.throw things away

C.blowing things away                             D. not blowing things away

2. I think it is good to spend time ……….English pronunciation.

A.in                          B.on                            C.with                         D.at

3. Two teams take part in the ………… contest

A.fetching – water                                     B.water – fetching

B.fetched – water                             D.water – fetched

4. She is not old ………………….to go out alone in the evening.

A.enough                B.for                           C. so that                   D. that

5. Ha Long Bay, one of the most picturesque sights in Viet Nam, was …………. by UNESCO as world Heritage Site.

A.recognized          B.signed                     C.realized                  D. collected

6. Could you help me ………………this door, please?

A.push                     B.pushing                  C.pushed                    D.for pushing

7. At the end of the street there is path ……………. To the river.

A.leads                    B.lead             C.leading                   D.led  

8. All letters ……………….today should arrive tomorrow.

A.posted                 B.post                         C.to post                    D.posting

9. When I arrived, there was a big red car ……………outside the house.

A.park                     B.parked                    C.parking                   D.parks

10. I live in a pleasant room …………. The garden.

A.overlook             B.overlooks               C.overlooker             D.overlooking

b. Write the correct form of the words given in capital letters: (10 0,2=2.0 pts)

1. Farmers are always faced with ……………………. brought about by typhoons, floods or             droughts. (destroy)

2. They made a decision to close down the factory … ………………… . (permanence)

3. She was .. …………………. for days after the accident. (conscious)

4. A few passengers received serious . ………………….. in the accident. (injure)

5. Children often feel a lot of .. …………………. about their first day at school.             (anxious)

6. He drinks a lot of coffee to keep him .. …………………. . (wake)

7. Linda is one of the . ………………….. from Friends of the Earth. (represent)

8. Attractive . ………………….. can help to sell products. (package)

9. These products are … ………………… friendly. (environment)

10. It’s difficult to find . ………………….. at busy time. (accommodate)

c. Supply the correct form of the verbs in the brackets: (5 0,2=1.0 pt)

1. When the phone rang, I (water) …………………the flowers in the garden.

2. You should practice ( speak) ……………………English everyday.

3. It (get) ……………………………………hotter and hotter in June.

4. His doctor advised him (give) ……………. Up smoking.

5. My uncle (not visit)……………………….. us since he (move) …………… to the new town.

d. Fill in the blanks with the correct prepositions: (5 0,2=1,0 pt)

            1. Instead………….. going to the theater, we’ll go to the concert.

            2. There is nothing to prevent the children…………. playing there.

            3. They will be here…………… a few minutes.

            4. Most children often participate………………. outdoor activities in their free time.

            5. You are very different …………… your brother.

ĐÁP ÁN

I. PHONETICS:

a. Choose one word that has the underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D. (5 0,2=1.0 pt)

1. A               2. A                 3. B               4. C                     5. D

b. Choose the word whose stress pattern is different from the others (5 0,2=1.0 pt)

1. B             2. D                3. A                    4. C                        5. B

II. VOCABULARY AND GRAMMAR:

a. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (10 0,2=2.0 pts)

1. A             2. B             3. B                     4. A                5. A 

6. A             7. C             8. A                     9.C                 10. D

b. Write the correct form of the words given in capital letters to complete the following sentences. (10 0,2=2.0 pts)

1. destruction      2. permanently       3. unconscious           4. injuries          5. anxiety

6. awake    7. representatives        8. packaging          9. environmentally    10. accommodation

c. Supply the correct form of the verbs in the brackets. (5 0,2=1.0 pt)

1. was watering               2. speaking               3. is getting  

4. to give                         5.hasn’t visited – moved

d.   Fill in the blanks with the correct prepositions: (5 0,2=1.0 pt)

1. of   2. from    3.in     4. in     5. from

III. READING:

a. Read and circle the best option A, B, C or D to complete the passage: (10 0,2=2,0 pts)

1. A. are     2.D. destruction         3.C.thinking        4. A.be recycled               5. D. recycling

6. B.whenever    7.C. by             8. A. to do             9.B.to take    10.C. so that

b. Read the passage and fill the suitable word in the blank: (10 0,2=2.0 pts)

1. most       2. next       3. name           4. was       5. who   

6. has         7. be           8. on               9. that      10. means

c. Read the passage and answer the questions. (5 x 0,2=1.0 pt)

1. In Britain, traditions play a more important part in the life of the people than in other countries.

2. Englishmen are proud of their traditions and carefully keep them up.

3. An English family prefers a house with a garden to a flat.

4. ” An English people like gardens. Sometimes the garden in front of the house is a little square covered with cement painted garden in inmitation of grass and box of flowers”.

5. In Scotland, Christmas is not kept, except by clerks in banks, all shops and factories are working.

IV. WRITING:

a. Use the following words and phrases. Make all the necessary changes and additions to write complete and meaningful sentences.  (5  0,2 = 1.0 pt)

1. I have not seen him since we left school.

2. This is the first time Tim has seen (the) rice paddies.

3. Compost is made from household and garden waste.

4. He told me that he borrowed this/ that/ a book from the school library.

5. Would you mind if I sat here?

b. Complete the second sentence, using the word given in brackets so that it has a similar meaning to the first sentence. Do not change the words given in any way. (10 0,2=2,0 pts)

1. This is the first time I have eaten this kind of food.

2. My brother has worked in that factory for five years.

3. Nam asked Nga to lend her bike/ Nam asked Nga if she could lend him her bike/ Nam asked Nga if he could borrow her bike.

4. This is Phong’s pen.

5. The streets haven’t been cleaned this week.

6. Apples are not usually as expensive as oranges.

7. He prefers golf to tennis/ He prefers playing golf to playing tennis.

8. Because Mai was careless, she broke the cup.

9. When did they begin building the house?/ When did they build the house?

10. Would you mind not smoking here?

c. Write a composition about 150 words about about one of the interesting places in your country, using some headlines below. ( 3.0 pts)

(don’t show your name, your school or your  village): 

The composition must have at least four ideas below.

-Name of the place.(0,5pt)

– Sights/ landscapes. (1 pt)

– Accommodation and food. (1 pt)

– Available transportation. (0,5pt)

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Trường Thọ. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS Đặng Cương
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 6 năm 2021 Trường THCS An Hòa

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button