Lớp 8

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Bắc Hà

Nhằm giúp các em có tư liệu tham khảo, chuẩn bị cho kì thi chọn học sinh giỏi sắp đến, Ôn Thi HSG đã biên soạn và gửi đến các em Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Bắc Hà. Tài liệu gồm các dạng bài tập khác nhau và kèm theo đáp án sẽ giúp các em ôn tập kiến thức hiệu quả. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 8 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS BẮC HÀ

1. Đề số 1

A. PHONETICS: (10 ms)

I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently (5 ms)

1. a. happy                             b.character                 c. fat                           d. classmate

2. a. blind                             b. hire                         c. mint                        d. light

3. a. steamer                          b. bead                        c. appear                    d. theater

4. a. Christmas                      b. anchor                    c. chemistry               d. cheque

5. a. young                             b. about                      c. account                  d. sound

II. Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of others: (5ms)

1. a machine                          b. mobile                    c. movie                     d. theater

2. a. directory                        b. telephone               c. invention               d. experiment

3. a. arrange                           b. transmit                  c. demonstrate          d. device

4. a. delivery                         b. emigrate                 c. introduce               d. customer

5. a. furniture                        b. university             c. patient                   d. hospital

B. VOCABULARY, GRAMMAR AND STRUCTURE (15ms)

  Choose the right words or phrases to fill in the blank:

1. Jack is ____________.His jokes often make his friends laugh a lot.

A. generous   B. humorous               C. easy-going                    D. unusual

2. I’m sorry. I’m not __________to help you lift the table.

A. enough strong      B. too strong               C. strong enough                D. enough strength.

3. We used to wash clothes by hand. Now we have a ____________

A. washing machine   B. dishwasher        C. hair dryer                     D. steamer.

4. It took me a long time to get used ___________ glasses.

A. to wear      B. to wearing                C. wear                             D. wore.

5. The doctor …………….he should take a few days off.

A. say                      B. said                                 C. ask                             D. tell

6. She went to market without………. anything.

A. buy B. to buy                  C. bought                     D. buying

7. Please show me how_______ this.

A. do  B. to do                    C. doing                       D. to have done

8. He likes travel, and_______ does she.

A. too B. such                     C. so                 D. but

9. He doesn’t get up early on Sundays. He gets up_______

A. late B. lately                   C. early                        D. earlily

10._____ him a few words of Italian? The waiter.

A. Who taught                      B. What did he teach          

C. Who did teach                 D. Whom did he teach

11.”Do you think Margaret will take the job you offered her?”

“I don’t know. She seemed __________ in it, however”.

A interest       B. interesting C. interested  D. interestingly

12. He drives as______ his father does.

A. careful as              B. more carefully    

C. the most careful  D. carefully as

13. It’s interesting to ___________ friends with people from other countries.

A. have           B. do   C. make            D. go

14. His ……………..towards me is very strange.

A. behave                  B. behavior          C. behaved                  D. behaving

15.Of my parents, my father is …………………..

A. the stricter            B. the strictest           C. strict                      D. stricter

16.He worked  _______________ than his brother.

A. more careful        B. very carefully      C. carefullier    D. more carefully

17. She spends most of her free time __________ volunteer work.

A. do                          B. doing                     C. to do                      D. for doing

18. She has _____________ hair.

A. black straight long                       B. straight black long          

C. straight long black                      D. long straight black

19. His friends often laugh ____ his jokes.

A. in                           B. at                            C. on                           D. for

20. Tom is shy but his sister is outgoing.

A. sociable                B. reserved                C. hard-working       D. humorous

21. It is nearly ten years ……………….I last saw her.

A. when                     B. since                      C. for                                   D. while

22. My sister and I _____ the cartoons on TV every Saturday last summer.

A. watches                 B. are watching         C. watch                     D. watched

23. He ____________ first to Canada and then to the USA in the 1870s.

A. experiments          B. worked                 C. emigrated              D. invented

24. My English is not_________ to be a member of your English speaking club.

A. enough good        B. good enough        C. enough bad           D. bad enough                  

25. Mai is too young to look after ____________

A. herself                             B. myself                    C. himself                  D. yourself

26. I can’t go to the cinema tonight. I _______do my homework.

A. should                  B. must                     C. have to                   D. ought

27. Why did Nam have to cook dinner?-._________his mother got home late.

A. Although             B. But                         C. So                          D. Because

28.”Don’t shout”, I said to Jim.

A. I told Jim don’t shout      B. I told to Jim not to shout

C. I told Jim not to shout     D. I said to Jim don’t shout.

29. John has lived in Paris ……………… last summer.

A. yet                         B. in                            C. since                      D. for

30. The Sun _________in the East.                                                                  

A. rised                      B. is rising                 C. rise                         D. rises

C. READING (30Ms)

I. Fill in the blanks:

1. Read the text below and think of the word which best fits space .Use only one word in each space

(10ms)

One of the (1) …… beautiful part of Britain is the Lake District. The Lake District is situated in the north-west of England. (2) …… consists of high hills, mountains and, (3) …… course, lakes. There are sixteen (4)…… in all. The largest one (5) ….. Lake Windermere.
Every year more than fourteen million people (6) ……. Britain and abroad visit the Lake District. They (7) …….there to enjoy the fresh air and the scenery. Some go to walk in the mountains. (8) ……. sail boats on the lakes or simply sit admiring the magnificent views. Unfortunately, the region is becoming the victim of its own success in attracting (9)…… . There are also (10) …… people coming to the Lake District. They threaten to destroy the peace and quiet which many are searching for there.

2. Read the passage. Then choose the suitable word to fill in the blank (10ms)

            Mr. and Mrs. Gray live in a big city, and they …(1)….a son. His name is Peter, and he doesn’t like…(2)….. One day Mrs. Gray said…(3)….her husband, “Living in the city all the time isn’t good…(4)….Peter. “So last summer they found a small house in the country and took Peter…(5)….for a vacation.

            When they arrived…(6)…. the house, Mrs. Gray said to Peter, “We are going to stay…(7)…. for two weeks.”

            The boy ran …(8)….the house and looked in all the rooms, and he ran back to …(9)….mother and said to her, “ I haven’t found the bathtub, Mom. Where is it?”

            “This is a…(10)….small house, Peter,” his mother said. “This is going to be a very nice vacation.”

1.

a. have

b. had

c. are having

d. has

2.

a. washing

b. washed

c. to wash

d.being washed

3.

a. for

b. with

c. about

d. to

4.

a. to

b. with

c. for

d. at

5.

a. here

b. there

c. house

d. countryside

6.

a. at

b. in

c. to

d. around

7.

a. there

b. this house

c. here

d. this place

8.

a. into

b. to

c. at

d. from

9.

a. him

b. his

c. it

d. its

10.

a. every

b. very

c. so

d. too

II. Answer the questions:

1. Read the following passage then answer the questions below: (5ms)

            Every year people in many countries learn English. Some of them are young children. Others are teenagers. Many are adults. Some learn at school. Others study by themselves. A few learn English just by hearing the language in films, on television, in the office or among their friends. Most people must work hard to learn English.

            Why do all these people learn English? It’s not difficult to answer this question. Many boys and girls learn English at school because it is one of their subjects. Many adults learn English because it is useful for their work. Teenagers often learn English for their higher studies because some of their books are in English at the college or university. Other people learn English because they want to read newspapers or magazines in English.

1. According to the writer. English is learnt by……………

A. young children                B. adults                    C. teenagers              D. all are correct

2. In the line 2 of the second part, the word “it” refers to……….

A. country                             B. young children  C. English                  D. question

3. Where do many boys and girls learn English?

A. at home                             B. at school               C. in evening class   D. in the office

4. Why do adults learn English?

A. Because they want to see movies in English               B. Because they need it for their job.

C. Because they are forced to learn it                                            D. Because it’s not difficult to learn.

5. What of the following is NOT mentioned in the passage?

A. Children like reading English newspapers      B. People in many countries learn English

C. English is one subject in school.                       D. Some books are written in English.

2. Read the two passages and answer the questions that follow.(5ms)

            Machu Picchu is an ancient city in Peru. Construction of the city started in 1450. The city covers about 13 square kilometers. For centuries, the city was buried in the jungle and was not discovered until 1911. Today, Manchu Picchu is one of the most famous tourist attractions in all of South America.

The Great Wall of China is the longest manmade structure ever built. Much of what exists of the wall today was built during the Ming Dynasty in the late 1400s, although parts of the wall are much older and go back to around 200 B.C. The wall is about 11 meters high. The main part of the wall stretches for about 3,400 kilometers.

Questions:
1. When was Manchu Picchu built?

_______________________________________________________________________

2. When was it discovered?

_______________________________________________________________________

3. What is the longest manmade structure ever built?

_______________________________________________________________________

4. When was the wall first built?

___________________________________________________________________

5. How long is it?

___________________________________________________________________

D. WRITING (45 M)

I. Write the sentences, using the cue words (5m)

1. When/ we/ children/we/ used/ listen/ grandma’s old folktales after dinner.

………………………………………………………………………………….

2. You/ can/ tell me/ best ways/ learn new word?

………………………………………………………………………………….

3. She/ will/ travel/ the North/ because/ she/ have/ three-week vacation.

………………………………………………………………………………….

4. She/ have to/ house work/ all day after/ mother/ died.

………………………………………………………………………………….

5. I/ not/ see/ him/ since/ we/ leave/ school

………………………………………………………………………………….

II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first (10ms)

1. He is strong. He can carry that table.

He______________________________________________________________

2. “Can you lend me some money? “ Henry said to Susan.

Henry…………………………………………………………………….

3. “Could you help me with my English speaking, Ba” asked Minh.

Minh told __________________________________________________________

4. The front yard is too small to play soccer in.

The front yard isn’t________________________________________________

5. Keeping the environment clean is very important

It is ______________________________________________________________

6. Peter spent three hours repainting his house.

It is ______________________________________________________________    

7. Hoa hasn’t written to her parents for three months.

The last time_______________________________________________________

8. Tom started learning English in 1990.

Tom has ______________________________________________________________

9. Farmers don’t have as many days off as student.

Farmers have______________________________________________________________

10. The children couldn’t go swimming because it was very cold.

It was too  _________________________________________________________

III. Find and correct the mistakes: (5ms)

1. These color televisions are too expensive for we to buy at this time.

     A                     B         C                           D

2. You must not let children to play in the kitchen because it is a dangerous place.

                            A                                     B                                      C                         D

3. Let’s me help you with the housework so that you can have enough time for your

     A                               B                                     C                               D

homework.

4.The armchair is in the living room, among the TV and the sofa.

     A                       B                        C                                D

5. The course begins in 12 May and ends sometimes in August.

                            A     B                      C                     D

IV. Complete the following sentences with the correct form of words with the capital words at the beginning of sentences: (5ms)

1. NEIGHBOR        I know all the boys who live in my……………………

2. FRIEND                People in the countryside is……………………

3. FLY                        All …….…between Paris  and Hanoi  have been canceled due to fog

4. KNOW                  Taxi drivers have to have a very good …………..on the street names.

5. COMFORT          The hotel was large and …………………..             

V.WRITE A SHORT PARAGRAPH ABOUT YOUR FRIENDS (100-130 WORDS) (20ms)

ĐÁP ÁN

A. PHONETICS (10MS)

I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently (5 ms)

1. d      2.c       3.b       4.d       5.a

II. Choose the word whose main stress pattern is not the same as that of others: (5ms)

1. a      2.b       3.c       4.a       5.b      

B. GRAMMAR AND VOCABULARY ( 20MS)

1.B      11.C    21.B

2.C      12.D    22.D

3.A      13.C    23.C

4.C      14.B    24.B

5.B      15.D    25.A

6.D      16.D    26.C

7.D      17.B    27.D

8.C      18.D    28.C

9.A      19.B    29.C

10.A    20.A    30.D

C. READING (30 MS)

I. FILL IN THE BLANK:

1. Read the text below and think of the word which best fits space .Use only one word in each space (10ms)

1. most           2. It                 3. of                4. lakes                       5. is

6. from           7. go               8. others         9. visitors                   10. Many

2. Read  the passage. Then choose the suitable word to fill in the blank (10ms)

1.  a. have                  2. a. washing             3. d. to            4. c. for           5.b. there

6. c. here                    7. c. here                    8. a. into         9. b. his          10. d. too

II. ANSWER THE QUESTIONS 

1. Read the following passage then answer the questions below:

1. d. all are correct

2. c. English

3. b. at school

4. b. Because they need it for their job.

5. a. Children like reading English newspapers

2. Read the two passages and answer the questions that follow.(5ms)

1. Macchu Picchu was built in 1450.

2. It was not discovered until 1911

3. The Great Wall of China is the longest manmade structure ever built

4. It was first built in the late 1400s

5.  It is about 3,400 kilometers

D. WRITING: ( 45MS)

I. Write the sentences, using the cue words  ( 5m)

1. When we were children, we used to listen to grandma’s old folktales after dinner.

2. Can you tell me the best way to learn new words?

3. She will travel to the North  because  she  has a three-week vacation

4. She had to do housework all day after her mother died.

5. I have not seen him since we left school.

II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first (10ms)

1. He is strong enough to carry that table.

2. Henry asked Susan to lend him some money

3. Minh told Ba to help him with his English speaking.

4. The front yard isn’t large enough to play soccer in.

5. It is important to keep the environment clean

6. It took Peter three hours to paint his house.

7. The last time Hoa wrote to her parent was three month ago.

8. Tom has learned English since 1990.

9. Farmers have fewer days off than students

10. It was too  cold for children  to go swimming.

III. Find and  correct the mistakes: (5ms)

1. D. for we-> for us.

2. B. To play  -> play

3. A. Let’s me  -> let me

4. B. among -> between

5. B. in -> on

IV. Complete the following sentences with the correct form of words with the capital words at the beginning of sentences (5ms)

1. neighborhood        

2. friendly                 

3. flights                    

4. knowledge            

5. comfortable         

V. WRITE A SHORT PARAGRAPH ABOUT YOUR FRIENDS (100-130 WORDS) (20ms)

2. Đề số 2

PART ONE: LISTENING (0.2×10=2.0)

Listen to a story and fill in the missing words:

Once a farmer lived a comfortable (1)………………..with his family. His chickens(2) …………………many eggs which the farmer (3)…………………buy food and clothing for his family.

            One day, he went to (4)…………………..the eggs and discovered one of the chickens laid a gold egg. He shouted (5)…………………to his wife,”We’re rich! We’re rich!”

            His wife (6)……………… to him and they both looked at the egg in (7)………………. . The wife wanted more, so her husband decided (8) ………………….open all the chickens and find more gold eggs. Unfortunately, he couldn’t find (9)……………………….. gold eggs. When he finished, all the chickens were dead.

            There were no (10)…………………….eggs of any kind for the foolish farmer and his greedy wife.

PART TWO: PHONETICS

I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D: (5×0.2=1.0 pt)

11.

A. tidal

B. sight

C. describe

D. cinema

12.

A. connect

B. comfort

C. computer

D. contest

13.

A. cough

B. though

C. rough

D. tough

14.

 A. action

B. national

C. partial

D. question

15.

A. pleased

B. erased

C. increased

D. amused

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others: (5×0.2=1.0 pt)

16.

A. medical

B. restaurant

C. remember

D. government

17.

A. household

B. homework

C. garbage

D. throughout

18.

A. electrical

B. interesting

C. necessary

D. beautifully

19.

A. celebrate

B. consider

C. expression

D. criteria

20. 

A. partner

B. between

C. visit

D. program

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (10×0.2=2.0 pts)

 21. The teacher told him ___________ up late.

A. to not stay

B. to stay not

C. to stay not

D. not to stay

22. My father is good at ____________ English

A. speaking

B. spoken

C. speak        

D. to speak

23 We are all ________ that you passed your English exam. Congratulation!

A. relieved   

B. afraid

C. delighted  

D. certain

24. “__________to come and have dinner with us?” “I’d love to but I’m very busy”.

A. would you mind

B. Could you please

C. Would you like

D. Do you enjoy

25. I am very _____________ in the information you have given me.

A. concerned

B. interested

C. surprised

D. worried

26. Look at these flowers! I think they need…………………………….

A. water

B. to water

C. watering

D. be watered

27. If you don’t understand many words, you can look them …………….in the dictionary.

A. up

B. on

C. at

D. after

28. There are flights daily to Ho Chi Minh city………………………Monday.

A. besides

B. after

C. except

D. on

29. Do you know the girl ………………………… to our teacher ?

A. is talking

B. talked

C. talking

D. he talks

30. George showed me some pictures ……………..by his father.

A. paint

B. painting

C. painted

D. that painted

II. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space. (0.2×10=2.0)

31. This book has a lot of information. It’s very ______________.    (use)

32. Each of my friends has a _________________ character.            (differ)

33. It is………………………………to eat much sugar and fat. ( health )

34. Ha Long Bay was                                by UNESCO as a World Heritage Site. (recognition)

35. His parents are very __________________ of him.               (pride)

36. “The lost shoes” is one of the _______________ stories I like best.         (tradition)

37. Every week, there are two_____________from Ha Noi to Ho Chi Minh city. (fly)

38. They had an_____________Christmas vacation. (enjoy)

39. He is a well- known_____________  (photograph)

40. We’re having a good time here. People on the island are very___________ (hospitality)

ĐÁP ÁN

PART ONE: LISTENING (0.2×10 =2.0)

Listen to a song and fill in the missing words.

1.

life

6.

ran

2.

laid

7.

amazement

3.

used to

8.

to cut

4.

collect

9.

Any

5.

excitedly

10.

More

PART TWO: PHONETICS (0.2 x10 = 2pts)

I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from the others by circling A, B, C, or D. (5 0.2=1.0 pt)

11.

 

 

 

D. cinema

12.

 

 

 

D. contest

13.

 

B. though

 

 

14.

 

B. national

 

 

15.

 

 

C. increased

 

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others (5 0.2= 1.0 pt)

16.

 

 

C. remember

 

17.

 

 

 

D. throughout

18.

A. electrical

 

 

 

19.

A. celebrate

 

 

 

20. 

 

B. between

 

 

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR (0.2x 30 =6pts)

I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the sentences: (10 0.2= 2.0 pts)

21 – D. not to stay               22 -A. speaking

23- C. delighted                  24- C. Would you like

25- B. interested                 26- D. be watered

27- A. up                            28- C. Except

29- C. talking                     30- C. painted

II. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space (0.2 x 10 =2.0 pts)

31. useful                  32. different

33. unhealthy            34. recognized

35. proud                  36. traditional

37. flies                     38. enjoyable

39. photographer      40. hospital

III. Complete the following sentences with the correct form of the verbs in brackets. (0.2 x 5 = 1.0 pt)

41 – made                   42 – were stolen

43 – to ask                  44 – has ( just) repaired

45 – being laughed

IV. Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition (0.2 x 5 = 1.0 pt)

46- over

47- out of

48- on

49- to

50- for

PART FOUR: READING (0.2 x 25 = 5 pts)

I. Circle the best option A, B, C or D to complete the following passage: (10 0.2=2.0 pts)

51. A. are                   52. D- destruction

53. C – thinking         54. A – be recycled

55. D-   recycled        56.  D- wherever

57. C- by                    58. A-  to do

59.  B- to take            60- D. so as

II. Fill in each blank with one suitable word to complete the passage: (2pts)

61. on

62. is

63. from

64. to do

65. questions

66. with

67. it

68. other

69. to

70. in

III. Read the passage and , then write true ( T) or false (F) for the following sentences. (0.2 x5 =1pt)

71. F

72. T

73. F

74. T

75. F

PART FIVE: WRITING (5pts)

I. Write sentences based on the given cues. Make changes if neccessary: (0.2×5=1.0)

76. A. was sleeping

77. A  Could

78. C. review

79. C. at

80. C. for

II. Finish the second sentence in such a way that is similar to the original one: (0.4 x5 = 2.0).

81. Donald kept us waiting two hours.

82. The detective wanted to find out if/whether Mr.Johnson had been out at all that evening.

83. Is his knowledge of French good enough for him to work as a translator?

84. Our house was designed by a Spanish architect.

85. This is the first time I have visited Hue, the ancient capital city in Viet Nam.

III. Write a report on a festival you enjoyed (0.2pts).

*Mở bài: Nêu: – tên lễ hội

                        – nơi tổ chức lễ hội (0,5 đ)

*Thân bài: – thời gian diễn ra lễ hội

                  – nêu tên một số hoạt động trong lễ hội

                  – kể chi tiêt hơn về một hoạt động tiêu biểu (diễn ra như thế nào, có bao nhiêu     người tham gia…….) (1đ)

* Kết luận:  – tóm tắt ý chính và nêu cảm nghĩ về lễ hội.  (0,5 đ) 

3. Đề số 3

I. Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others by circling the corresponding letter A or B, C, D.

1. A. manure              B. pasture                         C.  cure                       D.  pure

2. A. butter                   B. dull                           C.  sugar                        D.  rush

3. A. academic              B. adequate                   C. application               D. assistant

4. A. comb                     B. suburb                     C. climb                       D. doubt      

5. A. hurry                       B. urban                      C. return                        D. curtain     

6. A. climb                      B. limestone               C. impossible                D. clime

7. A. sunbathe                B. state                        C. bath                            D. ate

8. A. comment                B. prevent                   C. treatment                  D. event

9. A. resident                  B. president                C. rise                            D. promise

10. A. climate                B. emigrate                  C. demonstrate             D. elevate

II. Choose the best answer by circling its corresponding letter A, B, C or D.

1. If you want any further information please………………… the head- office.

      A. relate                     B. contact            C. connect                   D. combine

2. Mr Roberts supervises and directs other workers in the factory. He’s a…………………

      A. engineer             B. manager                     C. mechanic                D. foreman

3. He learned English …………… he could communicate with the foreigners.

     A.  because                          B. so that            C. so as to                 D. Both A & B

4. Your car is much more expensive than ……………….….

     A.  my car               B. me                   C. mine                      D. Both A & C

5. When you ……………the village you will  see a pagoda  on your left.

     A. reach                               B. arrive                C. come                       D. go

6. Natural disaters such as storms, floods or droughts can easily ………….…their crops or harvests.

     A.  damage                          B.  harm                C.   destroy                  D.  All are correct

7. Life in cities become a …………….because people compete with one another.

    A.  chance                        B.  task                  C.   dream                    D.  struggle

8. ……………..is a hot liquid rock that comes out of a vocano.

    A.  Limestone            B.  Marble             C.   Lava                           D.  Ice

9. He looked……………………….…..at the angry crowd.

    A. calm                     B. calmly             C. calmness               D. calmity

10. Ba …………………. video games. His mother is very worried about it.

     A.  used to play         B.  was playing     C. is always playing     D.  always plays

ĐÁP ÁN

Câu I

1. B. pasture      

2. C. sugar              

3. D. assistant

4. B. suburb

5. A. hurry

6. C. impossible                  

7. C. bath

8. C. treatment

9. D. promise

10 A. climate

Câu II

1. B             

2. D

3. B

4. D

5. A   

6. D

7. D

8. C          

9. A

10. C

11. C 

12. B           

13. A                  

14. D

15. D

16. B 

17. B 

18. D

19. A             

20. C

Câu III

1. have known

2. was working

3. lived          

4. moved

5. lending

6. to cash      

7. have you seen

8. were often taken

9. was built

10. has run

Câu IV

1. deafness

2. disapointed

3. unconscious

4. unsuitable

5. hospitality

6. relatives

7. appearance

8. anxiety

9. communal

10. injuries

Câu V

1. D

2. C

3. A

4. B

5. C

6. D

7. C

8. D

9. A

10. D

Câu VI

1. A. other

2. B. different

3. C. depressed

4. D. culture

5. B. from

6. B. hard

7. A. snowy

8. B. reputation

9. B. talk

10. D. accept

Câu VII

1. same

2. before

3. people       

4. as

5. because

6. write          

7. ago

8. they

9. use

10. countries

Câu VIII

1. When did you see Mary?

2. I was told about it by a man I know.

3. She advised me not to spend my weekend in the city.

4. He asked his friend to give him a ride to school.

5. The grass isn’t dry enough for us to sit on.

Câu IX

1. We have been to Hai Phong for two months.

2. Who does this book belong to?

3. My aunt used to run a small company in the city.

4. There are sixteen units in English eight.

5. Nam advised me not to lend him my car.

4. Đề số 4

Part A: PHONETICS (5pts)

Question I- Choose and write in your answer sheet the word whose underlined part is pronounced differently from the rest of the group. (5pts)

1. A.sensitive              B. benefit                C. pretty                    D. remedy  

2. A exhibition         B. exhaust                 C. exhibit                   D. exist

3. A. parachute         B. mechanic              C. Christmas             D. scheme

4.  A- pays                 B- says                       C- plays                     D- stays

5. A- region               B- ugly                       C- generous              D- gymnastic

Part B:  LEXICAL AND GRAMMAR (45pts)

Question I. Choose the best answer among A, B, C, and D. (15pts)

1. She wondered ………………. her father looked like now.

    A. how                   B.  whose                   C.  that                                   D. what

2. Lan is the ……………… of the three girls.

   A. prettier               B.  prettiest               C. pretty                     D. most pretty

3. My watch is slow and …………… is my sister’s.

   A. either                 B. too                         C. so                           D. neither

4. We …………… the nearest village before the sunset.

   A. came                  B. arrived                  C. reached                 D. went

5. My sister will have a ……………. course of English next month.

   A. two months       B. two-months                      C. two-month                       D. second-month

6. They live on a busy road. ……………..a lot of noise from traffic. 

A. There must be                                                   B. It must be                        

 C. It must have been                                              D. There must have

7. …………………make a good impression on her.

A. Only by doing so can I                                      B. Only by so doing I can 

C. Only by doing so I can                                      D. Only so doing can I

8. Geometry is a branch of mathematics ……………….the properties of lines, curves, shapes and surfaces.

A. that concerning with                                           B. concerned with               

C. that concerned with                                             D. that it is concerned with

9. “Do you mind if I turn on the fan?” – “………………”.

A. Not for me            B. Not at all                           C. Never mind          D. Not enough

10. ………………that Columbus discovered America.

A. There was in 1492                       B. That was in 1492                        

C. In 1492                                          D. It was in 1492

11. Peter sometimes helps me ……………. my homework.

A. to do                      B. do                           C. with                                  D. all are correct

12. I give her a telephone to ring ………… she gets lost.

A. whether                 B. unless                    C. until                       D. in case

13. I’m very interested in the rice – ……………….contest.

A. cook                       B.  cooked                   C. cooking                   D. to cook

14. She looks very ……………….. in her new Aodai.

A.  beauty                   B. beautifully                    C. beautify                D. beautiful

15. My brother has lived in Peru for ten years, but he ……..doesn’t understand Spanish.

A. already                   B. yet                          C. still                          D. any more

ĐÁP ÁN

Part A: PHONETICS (5 points)

Question I- Choose and write in your   answer sheet the word whose underlined part  is pronounced differently from the rest of the group. (3 points)

1. C         2. A         3. A  4. B     5. B

Part B :  LEXICAL AND GRAMMAR ( 50 points )

Question I. Choose the best answer among A, B, C, and D.( 15 points)

1. D

2. B/D

3. C

4. C

5. C    

6. A

7. A    

8. B    

9. B    

10. D  

11. D

12. D

13. C

14. D

15. C

Question II. Use the correct form of the verbs in brackets.( 10 points)

1. was your child doing; came

2. talking      

3. has been done     

4. is always forgetting        

5. be

6. not to stay            

7. was talking                       

8. hadn’t eaten           

9. to help                   

10. locking

Question III: Each of the following sentences has a mistake. Find it and correct it. (10 points)

1. to => for.

2. weigh => weight.

3. very => also

4. knowledges => knowledge

5. less => few/fewer

6. places => place

7. accepting   => to accept

8. are  => is

9. readers enough => enough readers.

10. coming  =>  to come    

Question IV: Fill in the blanks with the appropriate prepositions. (5 points)

1. of                 2. from                3. from      4. with        5. by         

Question V: (10 points)

1. dangerous                

2. Appliances

3. informative

4. unfortunately           

5. beautify        

6. confidential  

7. fishermen  (fishers)  

8. Nonsense     

9. telecommunications   

10. unlocked

Part C: READING (25 points)

Question I. Fill in each of the blanks with one suitable word. (10 points)

1.  to        2. and         3. teaching        4. your                                          5. practise

 6. test     7. class        8. at                  9. learnt/studied                          10. knowledge

Question II. Choose the best answer to complete the passage. (10 points)

1. c                             

6. a

2. a

7. d

3. d

8. d

4. c

9. c

5. b

10. d

Question III: Read the passage and  answer the questions. (5points)

1. Because they want to see the university.

2. It began to appear 800 years ago.

3. Because there is a bridge built over the Cam.

4. It really began to develop quickly after 1845.

5. Because there is no wall to be found around the university.

Part D: WRITING (20pts)

Question I: Rewrite the following sentences so that the meanings stay the same as the ones given. (10 points)

1.I used to be told folktales by my grandma when I was young

2.  I’ve never seen a stranger film than that before./  I’ve never seen such a strange film before.

3. How heavy is your suitcase?/ How much does your suitcase weigh?

4. The car is too expensive for us to buy.

5. She prides on her cooking

6. Much as I admire his courage, I think he is foolish

7. The rough sea made it impossible for the ferry to sail

– The rough sea prevented/ stopped/ kept the ferry from sailing

8. It is not likely that they will succeed

9. As long as you keep calm, you will pass your driving test

10. It is a two- hour train journey from London to Bristol

Question II: Use the cues to make complete sentences. (5points)

1. These students have learnt French for 10 years.

2. The / Our school English Club is going to hold a speaking contest to celebrate the Teacher’s day.

3. We used to walk to school in the morning and return home at noon.

4. I am calling to tell you that we are coming to visit you next weekend.

5. My brother usually has some rice for dinner, but this evening he had instant noodle.

Question III. (5 points)

Tổ chấm thống nhất điểm thành phần của bài luận theo những điểm đề nghị sau:

– Organization: (Bố cục bài luận rõ ràng, đầy đủ 3 phần: mở bài, thân bài, kết luận) (0,5point)

– Discourse: (Thể hiện khả năng viết mạch lạc, chặt chẽ; nối kết câu, chuyển mạch tốt) (1 point)

– Sentence structure (morphology, vocabulary, spelling): Cấu trúc câu, ngữ pháp, từ vựng; câu linh hoạt (đơn, phức..) (2 point)

– Ideas: (Ý hay, phong phú, biểu đạt nội dung liên quan chặt chẽ với chủ đề của đề thi) (1 point)

– Length: (Đảm bảo đủ số lượng từ qui định: không quá dài hoặc quá ngắn. (0,5point)

5. Đề số 5

PART I. LISTENING

I. You will hear a conversation at the custom in Gatwick airport. As you listen, fill in the form below. Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer:

  • Surname:
  1. ______________________________________
  • First name:
  1. ______________________________________
  • Sex:
  1. ______________________________________
  • Date of birth:
  1. ______________________________________
  • Nationality:
  1. ______________________________________
  • Occupation:
  1. ______________________________________
  • Reasons for travel in the UK:
  1. ______________________________________
  • Address in the UK:

__________________Totenham, London

II. Listen to the talk and complete the notes. Write NO MORE THAN THREE WORDS for each answer:

1. In Britain, people start to decorate their house a (9) __________ before 25th December.

2. In Christmas time, the most important activity is the (10) _________________.

3. The British people put their gifts (11) __________________ of the Christmas tree.

4. The British open their Christmas presents on (12) ___________________.

5. Children leave a long sock or stocking at the end of their bed on Christmas Eve, hoping that Father Christmas will bring small presents from (13) ______________.

6. The British family have a (14) _________________and Christmas pudding for the dinner on Christmas Day.

7. The Queen (15) _________________her traditional Christmas message to the United Kingdom and the Commonwealth later in the afternoon. On Boxing Day, people usually visit friends and relatives or watch football.

PART II. PHONETICS

Choose one word that has a different stress position from the others. Identify your answer by writing the corresponding word or phrase on your answer paper.

  1. A. cartoon

B. open

C. paper

D. answer

  1. A. computer

B. shortage

C. village

D. teacher

  1. A. important

B. community

C. organize

D. diseases

  1. A. education

B. geography

C. occupation

D. information

  1. A. relative

B. cinema

C. continue

D. suddenly

PART III. LEXICAL – GRAMMAR

I. Choose from the four options given (marked A, B, C and D) one best answer to complete each sentence.

1. Your hair is long. It needs …………………..

A. cut

B. cutting

C. to cut

D. had cut

2. You …………………..forget what I told you. It is very important.

A. must

B. have to

C. can’t

D. mustn’t

3. I think it’s high time for the children …………………..to bed .

A. go

B. went

C. going

D. to go

4. You have never been to Hanoi, …………………..?

A. haven’t you

B. did you

C. didn’t you

D. have you

5. I have a …………………..sister.

A. seven years old

B. seven-years – old

C. seven- year – old

D. seven year olds

ĐÁP ÁN

PART I. LISTENING  

I.

1. Butcher                                          2. Anthony

3. male                                               4. 14th April 1966

5. Italian                                             6. a student

7. to study English                             8. 32 Halefield Road

II.

9. week or two                                  13. the chimney

10. giving of presents                      14. big Turkey dinner

11. at the bottom                               15. delivers

12. Christmas morning

PART II. PHONETICS

1. A     2. A   3. C    4. B    5.  C

PART III. LEXICAL – GRAMMAR

I. Choose from the four options given (marked A, B, C and D) one best answer to complete each sentence.

1. B 2. D 3. D 4. D 5. C 6. D 7. B 8. C

9. C 10. C 11. C 12. B 13. C 14. A 15. D

II. Fill in each gap in each sentence with the correct form of the word in capital letters.

1. succeeded                                      6. popularity                                                 

2. carelessly                                     7.destruction

3. ability                                         8. unknown

4. written                                         9. products

5. generosity                                  10. independence

III. There are ten mistakes in this paragraph. Find them out and correct them.

Line 1

Line 2

Line 3

Line 4

Line 5

Line 6

Line 7

Line 8

Summer in England is the better season of all. The sky is clear and blue. The sun shines brightly. But it is not pleasant to go out at noon because of the sun dazzles our eyes. The air is generally dry. It is very pleasant taking a walk in the morning when the country is cool, or again on the evening when the sunshine is not so heat, and the moon raises above the horizon. How beauty it is in summer in the countryside. There high in the sky, there has the moon which sheds it’s silver light together with thousand of little stars twinkling and twinkling.

 

Line

Mistakes

Corrections

Line

Mistakes

Corrections

1

better

best

5

raises

rises

2

because of

because

5

beauty

beautiful

3

taking

to take

6

has

is

4

on the evening

in the evening

7

it’s

its

5

heat

hot

8

thousand

thousands

PART IV. READING

I. Read the following passage then choose the best answer from the four options (marked A, B, C and D) to complete the numbered blanks in the passage.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

C

A

D

B

C

B

D

A

C

B

II. Fill each of the numbered blanks in the following passage. Use only ONE word in each space.

1. of

2. sure/ certain

3. able

4. run/ sell

5. so

6. are/ get

7. lot

8. Once/When/After

9. aside/ away

10. not/ never

III. Read the following passage carefully and choose the best answer to each question.

1.   C               2. B                3. B         4. A           5. C 

PART V. WRITING

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it.

1. If we can solve the problem soon, it will be better for all concerned.

          The sooner we can solve the problem, the better it will be for all concerned

2. I would prefer you to deliver the sofa on Friday.

          I would rather you delivered the sofa on Friday

3. We’ve run out of tea.

         There isn’t any tea left

4. Susan was too excited to sleep.

         Susan was so excited that she couldn’t sleep

5. Robert has not had a job for two years.

         Robert has been out of job/ jobless/ unemployed for two years

II. Write a passage of 150 – 200 words.

It is better for children to grow up in the countryside than in a big city. Do you agree or disagree? Use specific reasons and examples to develop your essay.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Bắc Hà. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Nguyễn Bá Ngọc
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Tô Hiệu

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button