Lớp 8

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Hùng Vương

Nhằm giúp các em có tư liệu tham khảo, chuẩn bị cho kì thi chọn học sinh giỏi sắp đến, Ôn Thi HSG đã biên soạn và gửi đến các em Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Hùng Vương. Tài liệu gồm các dạng bài tập khác nhau và kèm theo đáp án sẽ giúp các em ôn tập kiến thức hiệu quả. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 8 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS HÙNG VƯƠNG

1. Đề số 1

I. LISTENING. (2pts)

Listen and fill in the missing words.

Mr. and Mrs. Gray live in a big city, and they …(1)….a son. His name is Peter, and he doesn’t like…(2)….. One day, Mrs. Gray said…(3)….her husband, “Living in the city all the time isn’t good…(4)….Peter. “So last summer they found a small house in the  country and took Peter…(5)….for a vacation.

            When they arrived…(6)…. the house, Mrs Gray said to Peter,”We are going to stay…(7)…. for two weeks.

            The boy ran …(8)….the house and looked in all the rooms, and he ran back to …(9)….mother and said to her, “ I haven’t found the bathtub, Mom. Where is it?”

            “This is a…(10)….small house, Peter,” his mother said. “ This is going to be a very nice vacation.”

II. PHONETICS (2pts)

1. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or  D (1pt)

11. A. tourist B. anxious     C. delicious   D. famou

12. A. university      B. unit            C. discuss      D. computer

13. A. fat        B. festival      C. grand         D. man

14. A. rub      B. surrounding          C. plumber     D. husk

15. A. helped             B. worked      C. asked         D. cleaned

2. Choose the word whose stress pattern is different from the others. (1pt)

16. A. comprise                    B. depend                      C. design                          D. novel

17. A. tropical                       B. collection                  C. tendency                     D. charity

18 A. friendliness                 B. occasion                   C. pagoda                          D. deposit

19. A. importing                   B. specific                     C. impolite                                   D. important

20. A. federation                  B. unpolluted                            C. disappearing                D. profitable

III. VOCABULARY AND GRAMMAR (6pts)

1. Circle the best option A, B, C, or D to complete the following sentences: (2pts)

21. Our friends have lived in Ho Chi Minh city __________ 2002

A. for                          B. since                      C. in                            D. about

22. He prefers soccer ___________ tennis

A. from                      B. than                       C. to                                        D. or

23. This is the first time I _________ this film.

A. am seeing            B. saw                       C. see                                     D. have seen

24. He __________  to his friend’s party when his parents asked him to go home.

A. was going             B. goes           C. went                                   D. has gone

25. There’s a strange man behind us. I think_______.

A. we are followed                                       B. we are being followed

C. we are being following                           D. we are following

26. Which of the following is the strongest advice?

A. You really must get a hair-cut              B. If I were you, I’d get a hair-cut.

C. You ought to get a hair-cut.                   D. You should get a hair-cut.

27. ________ you mind if I use your dictionary?

A. Will                                 B. Can              C. Do                                               D. Did

28. The man ________ to the principal is my form teacher.

A. talks                     B. talk              C. talked                       D. talking

29 . All that rubbish will have to be _____ at once.

A. got rid of            B. get rid of     C. got rid                             D. getting rid of

30. Would you mind putting out your cigarette? ~ _____________

A. No, thanks.        B. No, of course not    C. No, I wouldn’t.              D. No, I don’t.

2.  Use the words given in brackets to form a word that fits in the spaces (2pts)

31. Their children have quite _____________ characters.                                   (difference)

32. What is the correct ______________of this word?                                         (pronounce)

33. He didn’t win the championship, so he felt very _____________ .                 (hope)

34. She is one of the greatest _______ to appear in this theater.                            (perform)

35. My house is on the top of a hill. It’s very ____ there in the fall.                      (wind)

36. It is ___________ to eat too much sugar and fatty food.                                  (health)

37. Many rural areas in Vietnam have been __________ in the last few years.   (urban)

38. Bell ______________ demonstrated his invention.                      (success)

39. Every day, there are two _________ from Da Nang to Ho Chi Minh city.       (fly)

40. There are a lot of _______________ in the competition.                                  (contest)

3. Complete the following sentences with the correct form of the verb in the brackets. (1pt)

41. Would you mind if I (smoke) __________?

42. I don’t enjoy (laugh)___________ at by other people.

43. He (live) __________in this city since 2000.

44. Most of the NOKIA mobile phones (sell) ___________in this shop are imported from China.

45. The children (play)_____________soccer  when it started to rain.

4. Fill in each gaps of the following sentences with a suitable preposition. (1pt)

46. In our place it is very cold ________ night, but it’s warm during the day.

47. Phong Nha Cave is known __________ a World Heritage Site.

48. She is thinking __________ importing flowers from Viet Nam ?

49. The canoe overturned and everyone fell ________ the deep water.

50. I prefer walking ________ riding a bicycle.

IV. READING (5pts)

1. Circle the best option A, B, C or D to complete the following passage. (2 pts)

For many people sport is a popular part of school life and …(51)…in one of the school teams and playing in matches is very important. …(52)…someone is in a team it means a lot of extra practice and often spending a Saturday or Sunday away  …(53)…home, as many matches are played then.

It …(54)…also involve traveling to other towns to play against other school teams and then …(55)…on after the match for a meal or a drink. Some parents, friends  or other students will travel with the team to support  …(56)…own side.

When a school team wins a match, it is the whole school which feels proud, …(57)…only the players. It can also mean that a school …(58)…well-known for being good at cetain sports and people from that school may end up playing  …(59)…national and international teams so that the school has some really  …(60)…names associated with it.

 

51.

A. having

B. being

C. taking

D. putting

 

52.

A. If

B. As

C. Then

D. So

53.

A. at

B. on

C. for

D. from

 

54.

A. ought

B. is

C. can

D. has

 

55.

A. being

B. staying

C. leaving

D. spending

 

56.

A. their

B. its

C. our

D. whose

 

57.

A. but

B. however

C. and

D. not

 

58.

A. turns

B. makes

C. comes

D. becomes

 

59.

A. up

B. to

C. for

D. beside

 

60.

A. old

B. new

C. common

D. famous

 

           

2. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage. (2pts)

Charlie Chaplin was born in a very poor part of London. (61) …………….  father was comedian and his mother worked (62) ……………….. a dancer and a singer. (63) ……… of them was successful so the family had very (64) ………………… money. The (65) ……………… time he himself earned money by dancing and singing, he was only five years old. He did many kinds of jobs, but what he loved (66) ………………… was working in the theatre.

            When he was (67) …………………  fifteen, he joined a traveling theatre company and went on trips to America. On (68) ………………such tour, he was (69) ………………. a part in a film, so he went to Hollywood, where he eventually became both a famous actor and film director.

He died in Switzerland in 1977, at the age of 88. There is now a statue of him in Leicester Square, London, the city of his (70) ………………… and early up-bringing.

3. Read the passage and decide which statements are True (T) or False (F). (1pt)

A week ago, Huy’s family went for a picnic in the country. It was early spring, so they thought it was too cold to go to the seaside. They set off early after breakfast and drove about 45 km into the country until they came to this favorite place. Huy and his sister went into the woods to pick wild flowers Huy’s parents sat quietly, fishing by the stream. At 4.30 p.m, they put the plates, cups, saucers and other things back into the basket and went back to their car. They got home at 5.00 p.m.

71. Huy’s family went for a picnic seven days ago.

72. They went to the city.

73. They went to the country by train.

74. The children went into the woods to pick wild flowers and their parents fished by the stream.

75. They came back home at 5.00 p.m.

V. WRITING (5pts)

1. Make meaningful sentences  using the given words. (1pt)

76. Last year/ we/ spend/ week/ My Son / and /I not want / leave.

___________________________________________________________

77. What / should / do / protect / environment / save / natural resources?

__________________________________________________________

78. I/ not talk / uncle / since / he / buy / new house / city center.

________________________________________________________________

79. We / ought / use / cloth bags / instead / reuse / plastic one.

______________________________________________________________

80. Hoang / cross / road / when / father / call out / him .

­­­­­­­_______________________________________________________________

2. Finish the second sentence in such a way that is similar to the first one. (2pts)

81. The last time I went to Ho Chi Minh City was 6 years ago.

=> I haven’t……………………………………………………

82. “Where is the post office?” A visitor asked Lan.

=> A visitor asked Lan…………………………………………

83. May I borrow your ruler?

=> Would you mind……………………………………………

84. We spent five hours getting to London.

=> It took us …………………………………………………….

85. Some one is going to tune my piano tomorrow.

=> I am going………………………………………………………

86. Nam keeps forgetting his homework.

=> Nam is…………………………………………………………….

87. My mother gave me a very nice watch yesterday.

=> I was ………………………………………… ……………………

88. We’d prefer you not to smoke.

=> We’d rather………………………………………………………

89. Let’s meet inside the center ,at the cafe corner.

=> How……………………………………………………………….?

90. I’ve never eaten this kind of cake.

=> It’s ………………………………………………………………….    

3. In about 100 words write about your Tet holiday. (2pts)

(don’t show your name, your school or your  village)

ĐÁP ÁN

I. LISTENING (2PTS)

1. have           2. to wash                  3. to                4. for               5.  there

6. at                 7. here                        8. into             9. his               10. very

II. PHONETICS (2PTS)

1. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or  D (1pt)

11. A. tourist                        

12. C. discuss           

13. B.  festival                     

14. B. surrounding              

15. D. cleaned

2.Choose the word whose stress pattern is different from the others . (1pt)

16. D. novel

17. B. collection                              

18. A. friendliness                          

19. C. impolite         

20. D. profitable

III. VOCABULARY AND GRAMMAR: (6PTS)

1. Circle the best option A, B, C, or D to complete the following sentences (2pts)

21. B. since              

22. C. to                    

23. D. have seen

24. A. was going                              

25. B. we are being  followed                    

26. B. You really must get a hair-cut.                  

27. C. Do      

28. D. talking

29. A. got rid of                               

30. B. No, of course not                 

2.  Use the words given in brackets to form a word that fits in the spaces (2pts)

31. different  32. pronunciation     33. hopeless  34. performers          35. windy

36. unhealthy 37. urbanized      38. successfully  39. flights      40. contestants

3. Complete the following sentences with the correct form of the verb in the brackets. (1pt)

41. smoked    42. being laughed     43. has lived  44. sold          45. was playing

4. Fill in each gaps of the following sentences with a suitable preposition. (1pt)

46. at  47. as  48. of  49. into 50. to

IV. READING: (5pts)

1. Circle the best option A, B, C or D to complete the following passage. (2 pts)

51. C   52. A 53. D 54. C   55. B

56. A 57. D 58. D 59. C   60. D

2. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage. (2pts)

61. His            62. as  63. Neither    64. little         65. first

66. best          67. about        68. one           69. offered     70. birth

3. Read the passage and decide which statements are True (T) or False (F). (1pt)

71. T   72. F   73. F   74. T   75. T

V. WRITING (5pts)

1. Make meaningful sentences  using the given words. (1pt)

76. Last year we spent a/ one week in My Son and I didn’t want to leave.

77. What should we do to protect the environment and save natural resources?

78.I haven’t talked to my uncle since he bought a new house in the city center.

79. We ought use the cloth bags instead of reusing the plastic one.

80. Hoang was crossing the road when his father called out to him.

2. Finish the second sentence in such a way that is similar to the first one. (2pts)

81. I haven’t gone / been to Ho Chi Minh for 6 years.

82. A visitor asked Lan where the post office was.

83. Would you mind lending me your ruler?

Or: Would you mind if I borrowed your ruler?

84. It took us five hours to get to Lon don.

85. I am going to have my piano tuned tomorrow.

86. Nam is always forgetting his homework.

87. I was given a very nice watch yesterday.

88. We’d rather you didn’t smoke.

89. How about meeting inside the center at the café corner?

90. It’s the first time I’ve eaten this kind of cake.

3. In  about 100 words write  about Tet holiday. (2pts)

(don’t show your name, your school or your  village)

The composition must have at least three ideas below.

1. Mở bài: Nêu được Tết diễn  ra vào thời gian nào ở Việt Nam.(được 0,25 điểm)

2. Thân bài: Kể được một số hoạt động trong dịp Tết , những món ăn đặc biệt trong ngày Tết …. (được 1,5 điểm)

3. Kết luận: Nêu được cảm xúc về ngày Tết truyền thống đó…..  (được 0,25 điểm)

2. Đề số 2

Bài 1: A. Chọn từ mà phần gạch chân có cách phát âm khác với các từ còn lại (1,2 điểm)

1. A. young B. drought C. discount D. sound

2. A. blind B. assistant C. hire D. itinerary

3. A. Christmas B. character C. chemistry D. brochure

4. A. nature B. behavior C. separate D. arrange

5. A. competition B. chore C. conscious D. promise

6. A. needed B. wanted C. started D. finished

B. Chọn từ có trọng âm chính rơi vào vị trí khác các từ còn lại (0,8 điểm)

7. A. award B. include C. struggle D. enroll

8. A. volunteer B. commercial C. traditional D. accessible

9. A. florist B. citizenship C. curly D. participate

10. A. participation B. representative C. accommodation D. organization

Bài 2: Chọn đáp án đúng (A, B, C hoặc D) để hoàn thành các câu sau. (2,0 điểm)

11. My new friend, Nam is ………………….. His jokes often make his friends laugh a lot.

A. generous B. humorous C. out – going D. unusual

12. I’m sorry. I’m …………………. to help you lift the table.

A. not enough strong B. enough not strong C. not strong enough D. enough strong not

13. We moved here five years ago. We …………………. in our present house since then.

A. have lived B. live C. are living D. lived

14. In the past, women used to wash clothes by hand. Now we have a …………………..

A. steamer B. dishwasher C. hair dryer D. washing machine

15. It took my sister a long time to get used …………………. glasses.

A. to wear B. to wearing C. wearing D. wear

16. Their wedding party …………………. at the Rex Hotel next week.

A. is held B. is being held C. will be held D. is going to hold

17. “Who is your brother?” ~ ………………………………………

A. He is the boy wearing a white T – shirt B. He is the boy worn a white T – shirt

C. He is the boy is wearing a white T – shirt D. He is the boy is worn a white T – shirt

18. “I got wet because I lost my umbrella.” ~ “You …………………. your umbrella.”

A. always lose B. are always losing C. are always lose D. always lost

19. Yesterday, we took part in a …………………. in our village.

A. cook – ricing B. rice cooking C. cooking – rice D. rice – cooking

20. Two team members try to make a fire …………………. rubbing pieces …………………. bamboo together.

with / by B. by / with C. of / by D. by / of

Bài 3: Cho dạng đúng của từ in hoa. (2,0 điểm)

21. After taking an aspirin, my headache …………………… APPEAR

22. The farmer said he had something called …………………… WISE

23. You must make a quick ………………….. about who wins the contest. DECIDE

24. You don’t have to do that work. In other words, it’s ………………….. for you. NECESSITY

25. Tet is one of the ………………….. festivals in Vietnam. TRADITION

26. Five students in my class participated in the English – speaking ……………… yesterday. COMPETE

27. Tuan, Ba and I played for the school team. We were …………………… TEAM

28. Chicago is ………………….. right on the shore of Lake Michigan. SITUATION

29. This coffee is too ………………….. to drink. HEAT

30. Hoa enjoys stamps. She has one of the biggest stamp ………………….. in our club. COLLECT

ĐÁP ÁN

Bài 1: Ngữ âm (2,0 điểm)

1. A 2. B 3. D 4. C 5. B

6. D 7. C 8. A 9. D 10. B

Bài 2: Chọn đáp án đúng (A, B, C hoặc D) để hoàn thành các câu sau. (2,0 điểm)

11. B 12. C 13. A 14. D 15. B

16. C 17. A 18. B 19. D 20. D

Bài 3: Cho dạng đúng của từ in hoa. (2,0 điểm)

21. disappeared 22. wisdom 23. decision 24. unnecessary 25. traditional

26. competition 27. teammates 28. situated 29. hot 30. collections

Bài 4: Gạch chân lỗi sai trong mỗi câu sau và sửa lại theo mẫu. (2,0 điểm)

31. do => to do 36. among => between

32. so => because 37. rebuild => rebuilt

33. read => was reading 38. don’t (talk) => not to (talk)

34. fastly => fast 39. didn’t => doesn’t

35. knew => have known 40. go => to go

Bài 5: Chia dạng đúng của động từ trong ngoặc. (2,0 điểm)

41. was watching 42. came 43. Were …. bought 44. haven’t seen 45. hasn’t gone

46. bought 47. am doing 48. stepped 49. to getting 50. to get

Bài 6: Điền giới từ thích hợp vào mỗi chỗ trống. (2,0 điểm)

51. on 52. at 53. during (on) 54. of 55. In

56. in 57. on 58. into 59. up 60. off

Bài 7: Chọn từ thích hợp cho sẵn trong khung để điền vào mỗi chỗ trống trong đoạn văn. (2,0 điểm)

61. more 62. for 63. there 64. so 65. can

66. in 67. each other 68. has 69. be 70. where

Bài 8: Đọc đoạn văn và chọn đáp án đúng nhất điền vào mỗi chỗ trống. (2,0 điểm)

71. B 72. D 73. C 74. A 75. C 76. B 77. C 78. D 79. A 80. A

Bài 9: Dùng từ gợi ý viết thành câu. (2,0 điểm)

81. I was playing table tennis with Nam when my friends came.

82. We ought to use cloth bags instead of reusing plastic bags.

83. Could you give me some information ?

84. I used to look after my younger brother and sister when my parents were at work.

85. Why do we have to put the dangerous things out of children’s reach?

Bài 10: Xếp các từ bị xáo trộn thành câu hoàn chỉnh.

86. Mrs. Lan has to get up early this morning in order to get to the meeting on time.

87. Children in Africa don’t have enough food to eat and warm clothes to wear.

88. It’s not easy to learn two languages at the same time.

89. My sister likes cooking meals but she doesn’t like doing the washing up.

90. Are you having a wonderful holiday in Sapa at the moment?

Bài 11: Viết lại câu sau sao cho nghĩa của câu không đổi. (2,0 điểm)

91. My brother is strong enough to carry that table.

92. The telephone was invented by Alexander Graham Bell.

93. The strange man asked me to show him the way to the post office.

94. I haven’t visited my grandparents for three months.

95. Mr. Tam used to type faster than he does now.

96. My new school is different from my old one.

97. His car doesn’t as fast as a race car.

98. Walking home late at night is very dangerous.

99. It took me three hours to do my homework last night.

100.The man talking to the headmaster is my brother’s teacher.

3. Đề số 3

I. Choose one word or phrase marked A, B, C and D that best completes the sentence. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D.

1. She hasn’t written to me ………….

A. already B. yet C. never D. any longer

2. Would you be ……….. to hold the door open?

A. kind enough B. too kind C. as kind D. so kind

3. Take the number 5 bus and get ……….. at Forest Road.

A. up B. down C. outside D. off

4. They have never come ……….. such a beautiful village before.

A. off B. along C. at D. across

5. They had a ………. time in Hanoi.

A. wonderful B. wonder C. wonderfully D. wondering

6. There’s nothing wrong …………. her computer.

A. from B. in C. at D. with

7. Life in the city is different ………. life in the country.

A. with B. of C. from D. to

8. My family has decided …………. Ho Chi Minh City in the summer.

A. visit B. to visit C. visited D. visits

9. This cake tastes ………………. .

A. well B. terrible C. terribly D. badly

10. Let me …….. it for you.

A. to do B. doing C. do D. does

11. I put on one shoe and then ………… .

A. other B. another C. others D. the other

12. He got the barber ………….. his hair.

A. to cut B. cutting C. cut D. cuts

13. We ……………… eating Vietnamese food.

A. used to B. get used to C. using to D. are getting used to

14. Tom doesn’t know the answer and Jerry doesn’t ………..

A. too B. neither C. either D. so

15. They took pride ………… being the best players of the school.

A. of B. in C. on D. at

16. I look forward ………….. you soon.

A. seeing B. see C. to seeing D. to see

17. The …………. can’t fix the washing machine until tomorrow.

A. postman B. walkman C. repairman D. chairman

18. You have to cook dinner ……………. .

A. alone you B. youself C. yourself D. on you

19. I want to talk to the staff. Could you ……… a meeting?

A. arrange B. make C. tell D. call

20. He finally …………. the decision to go abroad.

A. came with B. came C. came up D. came up with

II. Find out the word whose underlined part pronounced differently from the rest.

Identify your answer by circling the letter A, B, C or D.

1. A. where B. winter C. warm D. wrong

2. A. meat B. leader C. heat D. sweater

3. A. sure B. sugar C. sing D. mission

4. A. agency B. gentle C. page D. guide

5. A. good B. mood C. noon D. pool

6. A. month B. eighth C. within D. thank

7. A. half B. honest C. history D. headache

8. A. fear B. leather C. dear D. clear

9. A. choir B. soil C. point D. coin

10. A. cooked B. played C. claimed D. favored

III. Each sentence has amistake. Find it and correct it.

1. Camp is one of my favorite outdoor activities.

2. Mr. Ba’s house is big and more comfortable than Mr. Nam’s.

3. Everybody are pleased about the new supermarket.

4. The store owners have been concerned about the new mall for a little months.

5. You haven’t to finish the work this afternoon. You can leave it later.

IV. Give the correct form of the word given to complete the sentence.

1. Bao always ……… in his study. (success)

2. Nobody likes him because he behaves …………. . (bad)

3. There are ……… stars in the sky. We can’t count them. (count)

4. A lot of foreign ………… like to study Uncle Ho’s life. (history)

5. The police are interested in the sudden ………. of the valuable painting. (appear)

V. Supply the correct form or tense of the verb in brackets.

1. We (have) a small party next Sunday. Would you like (come)?

2. You (be) here before ? No, this is the first time.

3. It (get) hotter and hotter in June.

4. Trung’s father (teach) him how (ride) a bicycle when he (be) twelve years old.5. Mrs. Hien (not be) here now. You (tell) her the news when she (come) back, Nam?

ĐÁP ÁN

I. Choose one word or phrase marked A, B, C and D that best completes the sentence. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. (2.0 pts)

1. B 6. D 11. D 16. C

2. A 7. C 12. A 17. C

3. D 8. B 13. D 18. C

4. D 9. B 14. C 19. A

5. A 10. C 15. B 20. D

II. Find out the word whose underlined part pronounced differently from the rest. Identify your answer by circling the letter A, B, C or D. (1.0 pt)

1. D 6. C

2. D 7. B

3. C 8. B

4. D 9. A

5. A 10. A

III. Each sentence below contains a mistake. Find it and correct it (1.0 pt)

1. Camp => Camping

2. big => bigger

3. are => is

4. little => few

5. haven’t => don’t have

IV. Give the correct form of the word given to complete the sentence. (0.5 pt)

1. succeeds 2. badly

3. countless 4. historians

5. disappearance/ reappearance

V. Supply the correct form or tense of the verb in brackets. (1.0 pt)

1. are having / are going to have – to come

2. Have you been

3. is getting

4. taught, to ride, was

5. isn’t, Will you tell, comes

VI. Fill in each blank with one suitable word. (1.0 pt)

1. to 6. in

2. for 7. from

3. for 8. at

4. in 9. in

5. from 10. above

VII. Read the article and circle the letter next to the word that best fits each space. (1.0 pt)

1. c 6. a

2. a 7. d

3. d 8. d

4. c 9. c

5. b 10. d

VIII. Read the passage and choose the best answer A, B, C or D. (0.5 pt)

1. C 2. D

3. B 4. A 5. A

IX. Rewrite the following sentences in such a way that the meaning of the second sentence remains unchanged as the first one’s. (1.0 pt)

1. Hoa advised me not to lend him any more money.

2. The bread isn’t fresh enough for us to eat.

3. Who does this handbag belong to?

4. We have become close friends for a long time.

5. She forgot doing the washing.

6. It’s six months since he left home.

7. What a clever carpenter he is!

8. I learn English so as to communicate with foreigners.

9. It will be impossible for them to come on Suday.

10. There has been a sharp fall / decline in birth rates recently.

X. Make complete sentences, using the given cues. (1.0 pt)

1. These students have learnt French for 10 years.

2. The / Our school English Club is going to hold a speaking contest to celebrate the Teacher’s day.

3. We used to walk to school in the morning and return home at noon.

4. I am calling to tell you that we are coming to visit you next weekend.

5. My brother usually has some rice for dinner, but this evening he had instant noodle.

4. Đề số 4

PART I. LISTENING (0.4 x 5 = 2.0 pts)

Listen to the conversation between Mr and Mrs .Robinson and Liz about their preparations for Tet and complete the sentences.

1. Mrs. Robinson wants………………………to go to the………………………

2. Mrs. Robinson wants some marigolds because they are…………………..at Tet.

3. Mrs. Robinson wants Liz to buy a packet of ………………………………

4. Mrs. Robinson is asking Mrs. Nga how to……………………spring rolls.

PART 2: PHONETICS (0.2 x 10 = 2.0 pts)

I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1. A. revive B. tight C. describe D. victim

2. A. husband B. surrounding C. rubbish D. plumbed

3. A. burned B. stopped C. asked D. promised

4. A. seat B. sugar C. sight D. sand

5. A. stamps B. trains C. hotels D. caves

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1. A. directory B. telephone C. invention D. experiment

2. A. furniture B. university C. patient D. hospital

3. A. sociable B. humorous C. generous D. reserved

4. A. delivery B. equipment C. electricity D. Experiment

5. A. enroll B. summer C. hobby D. favor

PART 3: VOCABULARY AND GRAMMAR (0.2 x 30 = 6.0 pts)

I. Circle best option A, B, C or D to complete the following sentences. (0.2 x 10 = 2.0 pts)

1. ______ he is rich and famous, he lives in a modest house in the village.

a. Because b. However c. Therefore d. Although

2. Bill Gates is probably the best known and most successful ______in computer software.

a. pioneer b. volunteer c. generator d. inventor

3. If you are a student, you can get 20 percent _______ in this shop.

a. discount b. effect c. selection d. resident

4. The alarm clock didn’t________ so Uyen got up late.

a. rang b. go on c. go up d. go off

5. On Sunday in England, most shops were closed and _________ the theaters and cinemas.

a. so were b. neither were c. were too d. so weren’t

6. Could you do me a favor? – __________.

a. Yes, that’s very kind of you b. No problem

c. No, thank you d. Yes, please

7. Horace went home and went to ________bed to change the sheets.

a. the b. ø c. a d. a

8. How long ago ________ Mai?

a. have you seen b. you saw c. would you see d. did you see

9. Household and garden waste _____collected____ compost.

a. is / to make b. are/ to do c. is/ to do d. are/ to make

10. I don’t mind _______ the phone as long as you pay for your calls.

a. you used b. you to use c. your to using d. your using

ĐÁP ÁN

PART 1. LISTENING (0.4 x 5 = 2.0 pts) Unit 13- textbook- part ” Listening”

Mr.Robinson /flower market

traditional

dried watermelon seeds

make

PART 2. PHONETICS (0.2 x 10 = 2.0 pts)

I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1. D. victim 2. B. surrounding 3. A. burned 4. B. sugar 5. A. stamps

II. Choose the word whose stress pattern is different from that of the others by circling a, b, c or d. (0.2 x 5= 1.0 pt)

1. B. telephone 2. B. university 3. D. reserved 4. C. electricity 5. A. enroll

PART 3. VOCABULARY AND GRAMMAR (0.2 x 30 = 6.0 pts)

I. Circle best option A, B, C or D to complete the following sentences. (0.2 x 10 = 2.0 pts)

1. d. Although 2. a. pioneer 3. a. discount 4. d. go off 5. a. so were

6. b. No problem 7. a. the 8. d. did you see 9 a. is / to make 10 d. your using

II. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space. (0.2 x 10 = 2.0 pts)

natural friendly pollution broken flights

arrival successfully education encouragement relatives

III. Complete the following sentences with the correct form of the verb in the brackets. (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1. Have you done

2. driving

3. are taught

4. was watching

5. carrying

IV.Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition. (0.2 x 5 = 1.0 pt)

with off to into by

PART 4. READING (0.2 x 25 = 5.0 pts)

Circle best option A, B, C or D to complete the following passage. (0.2 x 10 = 2.0 pts)

b. invented a. from c. cut down d. by a. up

b. mixed c. made d. copies b. replaced c. serious

5. Đề số 5

A) Multiple choice

I) From each number, pickout one word whose underlined part is pronounced differently from the others.

1) a- perform

b- colour

c- boring

d- your

2) a- bath

b- watch

c- want

d- water

3) a- thank

b- think

c- father

d- them

4) a- happen

b- house

c- hour

d- horse

5) a- filled

b- destroyed

c- wished

d- prepared

6) a- flow

b- crowd

c- cloud

d- scout

II) From each number, pick out one word which has the stress on the second syllable:

7) a-chemical

b-upset

c-steamer

d-cupboard

8) a-jungle

b-volcano

c-surround

d-marine

9) a-foreman

b-microwave

c- manufactory

d-mortar

10) a-powder

b-process

c-flavour

d-defrost

III) Choose the correct answer for each sentence.

11) Please ask them . . . . . . . . . . in this area.

a) don’t smoke

b) not smoking

c) to not smoke

d) not to smoke

12) Come and . . . . . . . . . . . . badminton, Nam!

a) do

b) make

c) take

d) play

13) Timson . . . . . . . . . . 13 films and I think her latest is the best.

a) made

b) had made

c) has made

d) was making

14) My birthday is . . . . . . . . . . February 2nd.

a) on

b) in

c) at

d) from

15) You should learn your lesson . . . . . . . . . .

a) careful

b) carefully

c) careless

d) carelessly

ĐÁP ÁN

A) Multiple choice: (6ms)

I) Mỗi câu đúng 0,2đ

1-b; 2-a; 3-d; 4-c; 5-c; 6-a;

II) Mỗi câu đúng 0,2đ

7-b; 8-a; 9-c; 10-a;

III) Mỗi câu đúng 0,2đ

11-d; 12-d; 13-c; 14-a; 15-b 16-b;

17-a; 18-d; 19-c; 20-d; 21-b; 22-d;

23-d; 24-c; 25-a; 26-a; 27-b; 28-c;

29-c; 30-d;

B) Mỗi câu đúng 0,5đ

31-comfortable; 32-swimming; 33-well; 34-different;

35-healthy; 36-illness; 37-collection; 38-explanation;

C) Mỗi câu đúng 0,25đ

39-B; 40-A; 41-B; 42-B;

43-C; 44-B; 45-B; 46-C;

D) Mỗi câu đúng 0,5đ

47) The sister asked Tom if he was hungry.

48) The little girl has put a lot of effort in the work.

49) When did you start to learn medicine?

50) John wasn’t well enough to go to school.

51) Peter is shorter then Tom.

E) Mỗi câu đúng 0,3đ

52-pollution; 53—ill; 54-laws; 55-smoke;

56-lungs; 57-Lead; 58-brains/health; 59-lead/exhausts;

60-climate; 61-floods;

F) Mỗi câu đúng 0,5đ.

62-d;         63-d;      64-b;            65-c;       66-d;

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Hùng Vương. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Ninh Khánh
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Trương Hán Siêu

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button