Lớp 8

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Nguyễn Bá Ngọc

Dưới đây là Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Nguyễn Bá Ngọc. Tài liệu được biên soạn nhằm giới thiệu đến các em dạng đề thi học sinh giỏi lớp 8 để các em làm quen với cấu trúc cũng như chuẩn bị thật tốt cho kì thi này. Mời các em cùng tham khảo!

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 8 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS NGUYỄN BÁ NGỌC

1. Đề số 1

I/ Chọn từ có phần gạch chân được phát âm khác những từ còn lại bằng cách khoanh tròn chữ cái A, B, C, hoặc D. (5 đ)

1. A. looked             B. watched                           C. carried                   D. stopped

2. A. study                 B. success                              C. surprise                 D. sugar

3. A. unite                  B. underline                          C. university                        D. uniform

4. A. danger             B. angry                                C. language               D. passage

5. A. character          B. children                             C. teacher                  D. change

II/ Chọn từ có âm tiết được nhấn khác với các từ còn lại. (5đ)

1. A. realize               B. improve                             C. possible                 D. comfortable

2. A. important         B. especially                         C. prefer                    D. influence

3. A. general             B. opinion                             C. abroad                   D. surprise

4. A. comfort             B. nation                                C. apply                     D. moment

5. A. medical              B. advise                               C. vegetables              D. physical

III/ Chọn câu trả lời đúng nhất. Khoanh tròn vào chữ cái A,B,C, hoặc D. (15đ)

1. Are you interested………..playing badminton after class?

A. in                           B. with                                   C. on                           D. for

2. ” What………going to Hanoi tomorrow? “

A. to                           B. in                            C. about                     D. for

3. Hoa works very……….so she always gets good marks.

A. badly                     B. good                      C. hardly                    D. hard

4. The building was built ………1962 and 1969.

A. between                B. from                       C. since                      D. for

5. This school……….in 1997

A. built                       B. is built                   C. was built               D. has built

6. Of all my friends, Hoa is………….

A. the tallest              B. the most tallest    C. taller                      D. more taller

7. Would you mind if I……………a photo ?

A. take                                   B. took                                  C. would take                       D. am going to take

8. Last week I ……………my children to the biggest zoo in town.

A. got                         B. brought                 C. fetch                        D. took

9. Are you proud…………….your country and its tradition ?

A. about                     B. on                          C. of                            D. for

10. Do you collect stamps or other things? – Yes, I am a stamp………….

A. collecting             B. collector              C. collect                    D. collection

11. It is very dangerous ………….. in the polluted environment.

A. to live                    B. lives                       C. living                     D. live

12. Our ………….. resources are limited so we should recycle all used things.

A. nature                    B. natural                   C. naturing                 D. naturally

13. His car is the same color …………. my uncle’s.

A. alike                      B. as                          C. like                                     D. to

14. This ruler …………….. of plastic.

A. make                     B. made                      C. is making             D. is made

15. I take part ………….. most youth activities of my school.

A. in                           B. of                           C. on                           D. at

IV/ Dùng đúng thời, dạng của động từ cho trong ngoặc. (10đ)

   Nowadays, a lot of important inventions (1- carry out) by scientists (2- work) for large industrial firms. However, there (3 – be) still opportunities for other people (4 – invent) various things. In Britain, there is a weekly TV program which (5 – attempt) to show all the devices which people (6 – invent ) recently. The people (7 – organize) the program receive information about 700 inventions per year. New ideas can (8 – develop) by private inventors. However, it is important (9 – consider) these questions : Will it work? Will it (10 – want)? Is it new?

V/ Điền vào chỗ trống một giới từ phù hợp. (10đ)

1. Could I help you ______________ your bag?

2. Na got up late this morning because her alarm clock didn’t go ___________ .

3. I’m looking forward ____________ seeing you in June.

4. In the competition, everyone fell ______________ the deep and dangerous water.

5. Ha Long Bay is recognized _____________ UNESCO as a World Heritage Site

6. They have a meeting ___________ 6.30 and 9.30.

7. My mother often picks me ___________ from the school.

8. I’m going to invite my friends to come over ___________ dinner tonight.

9. Next summer, my family will have a vacation __________ Thailand and stay there ________ one week.

VI/ Điền đúng dạng của từ được in hoa để hoàn thành câu. (10đ)

1. We have two postal ___________________ a day.

(DELIVER)

2. He left the room without ___________________ .

(EXPLAIN)

3. Playing tennis is one of his favorite ______________ .

(ACT)

4. We started our trip on a beautiful ______________ morning.

(SUN)

5. They left the house in a __________________ mess.

(FRIGHT)

6. He said “ Good morning” in a most ______________ way.

(FRIEND)

7. There is no easy ______________ to this problem.

(SOLVE)

8. He always drives more ________________ at night.

(CARE)

9. Does this _______________ suit you?

(ARRANGE)

10. He is a very _________________ carpenter.

(SKILL)

VII/Gạch chân lỗi sai ở mỗi dòng trong đoạn văn sau rồi sửa sang bên (như ví dụ).(10đ)

Example: 0. I haven’t saw you for two month                                  0/ seen

      Nam is a student. This year he had a very interested summer

1/ ___________

holiday. He traveled, with him classmates, to a mountainous area

2/ ___________

in Hoa Binh province. They gone there to help make a road

3/ ___________

through a forest among two villages. “ It was very difficult

4/ ___________

because there had no water to drink and no shops where we

5/ ___________

could bought food,”said Nam. “ It was very cold and wet

6/ ___________

in the mountains. It is one of the wetter places in the country.”

7/ ___________

Nam stayed in the mountains since six weeks. It was hard work,

8/ ___________

But he says it was the best thing he has ever did. He is hoping

9/ ___________

to return next year to do any more work there

10/ __________

VIII/ Điền 01 từ vào chỗ trống để hoàn thành đoạn văn sau : (10đ)

              Learning a language is, in some way, like (1) __________________ how to fly or play the piano. There (2) _________________ important differences, but there is a very important similarity. It is this: learning how to do such things needs lots (3) ___________ practice. It is never simply to “know” something. You must be able to “do” things with what (4) ___________ know. For example, it is not enough simply to read a book on (5) ______________ to fly an aeroplane. A (6) ___________ can give you lots of information about how to fly, but if only read a book and then try to (7) _____________ without a great deal of practice first, you will crash and kill (8) ____________ . The same is true of (9) ______________ the piano. So you think it is enough simply to read about  it? Can you play the piano without having lots of (10) _________________ first?

IX/ Ghép hai câu làm một, dùng từ gợi ý. (5đ)

1. Minh does morning exercises regularly. He wants to be healthy ( so as to )

…………………………………………………………………………………………..

2. I’m learning English. I want to read book in English. (in order to)

………………………………………………………………………………………….

3. She said nothing . She didn’t want to make him angry (so as to)

…………………………………………………………………………………………

4.The man was taken to the local hospital. He was injured in the accident. (past participle)

…………………………………………………………………………………………..

5. The musician is internationally famous. He appeared in the concert last night. (present participle)

………………………………………………………………………………………….

X/ Dùng từ gợi ý viết lại các câu sau sao cho nghĩa của câu  không thay đổi. (10)

1. Keeping the environment clean is very important.

– It’s ……………………………………………………………………………..

2. They will show the time machine to the public when they finish it.

– The time machine ……………………………………………………………………..

3. He was delighted to receive his aunt’s letter.

– He was delighted that ………………………………………………………………..

4. Old car tires are recycled to make shoes and sandals.

– People ………………………………………………………………………………..

5. I’m very sad that I wasn’t accepted in that group.

– I’m very sad not …………………………………………………………………….

6. It’s three years since I last spoke to her.

– I haven’t ………………………………………………………………………………

7. Tam doesn’t type as fast as she used to.

– Tam used ……………………………………………………………………………..

8. “ Please turn down the radio for me”, said my father.

– My father asked ………………………………………………………………………

9. Lan will be fifteen next week.

– It is Lan’s ……………………………………………………………………………..

10. How long is it since you used the pen?

– When ………………………………………………………………………….?

XI/ Sắp xếp các từ sau thành câu hoàn chỉnh. (10đ)

1. stamps / a child / Minh / since / collected / was / has / he.

– …………………………………………………………………………………….

2. tomorrow / can / not / we / somewhere / I / so / working / go / am.

– ……………………………………………………………………………………..

3. back / in / months / England / going / two / are / to / they.

– ………………………………………………………………………………………..

4. information / entertainment / also / is / TV /  only / but / not / bringing .

– ………………………………………………………………………………………..

5. struggle / on / always / nature / home / life / at / is / the farm / with / a.

– ……………………………………………………………………………………….

ĐÁP ÁN

I/ 5 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm

 1- C

2- D

3- B

4 – A

5 – A

II/ 5 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm

1 – B

2- D

3-A

4- C

5- B

III/ 15 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm

1- A

2 – C

3 – D

4 – A 

5 – C

6 – A

7 – B

8 – D

9 – C

10 – B

11 – A

12 – B

13 – B

14 – D

15 – A

IV/ 10 điểm – Mỗi động từ đúng 1 điểm

1. are caried out

6. have invented

2. working

7. organizing

3. are

8. be developed

4. to invent

9. to consider

5. attempts

10. be wanted

V/ 10 điểm – Mỗi giới từ đúng 1 điểm

1. with

2. off

3. to

4. into

5.by

6. between

7. up

8. for

9. in / for

 

VI/ 10 điểm – Mỗi từ đúng 1 điểm

1. deliveries

3. activities

5. frightening

7. solution

9. arrangement

2. explanation

4. sunny

6. friendly

8. carefully

10. skillful

VII/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm

 

1. interested -> interesting

3. gone -> went

5. had -> was

2. him -> his

4. among -> between

6. bought -> buy

 

7. wetter -> wettest

9. did -> done

 

8. since -> for

10. any -> some

 

        

VIII/ 10 điểm – Mỗi từ đúng 1 điểm

1. learning

2. are

3. of

4. you

5. how

6. book

7. fly

8. yourself

9. playing

10. practice

IX/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm

1. Minh does morning exercises regularly so as to be healthy.

2. I’m learning English in order to read book in English.

3. She said nothing so as not to make him angry.

4. The man injured in the accident was taken to the local hospital.

5. The musician appearing in the concert last night is internationally famous.

X/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 1 điểm

1. It’s very inportant to keep the environment clean.

2. The time machine will be shown to the public when it is finished.

3. He was delighted that his aunt sent him a letter.

4. People recycle old car tires to make shoes and sandals.

5. I’m very sad not to be accepted in that group.

6. I haven’t spoken to her for three years.

7. Tam used to type faster than she can/ does now.

8. My father asked me to turn down the radio for him.

9. It’s Lan’s fifteenth birthday next week.

10. When did you use the pen?

XI/ 10 điểm – Mỗi câu đúng 2 điểm

1. Minh has collected stamps since he was a child.

2. I am not working tomorrow so we can go somewhere.

3. They are going back to England in two months.

4. TV bringing not only information but also entertaiment.

5. At home on the farm life is always a struggle with nature.

2. Đề số 2

SECTION I. LISTENING (4pts)

Task 1. Listen to the recording and fill in the blanks (2pts)

1. I ………………………………. because I can make a difference in our community.

2. I’ve made many new friends, and I ………………………… much more self-confident.

3. Volunteering is special to me …………………………. I can help others.

4. It’s special ……………………………….. I can see how happy the ………………………. are when they learn.

Task 2.  Listen and choose the correct answers (2pts)

Conversation 1:

1. Why does Lan think that she can’t go to Nga’s party?

A. She hasn’t finished her homework.

B. She doesn’t want to go to Nga’s party.

C. The party is on her school day.

2. What has Lan decided to do?

A. She will not go to Nga’s birthday party.

B. She can finish her homework first and go to the party later.

C. She can ask her sister to help her with her homework.

Conversation 2:

3. What is the problem with Minh?

A. He doesn’t like parties.

B. He often lies to his friends.

C. He has no friends.

4. What can be the result of Minh’s habit?

A. He doesn’t any friends.

B. He will quit his class.

C. His friends will stop trusting him.

SECTION II. LANGUAGE FOCUS (4pts)

1. Phonetics (1pt)

1.1. Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest. Circle your option 

1. A. expensive                    B. relatives                C. president               D. special

2. A. accommodation          B. question                C. information          D. nation

3. A. volcano                        B. famous                 C. carve                     D. lake

4. A. hospital                        B. promise                C. shock                     D. cover

5. A. result                           B. destroy                  C. simple                  D. construct

6. A. called                            B. closed                    C. missed                   D. planned

1.2. Choose a word in each line that has different stress pattern from the others. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. (0,4 pt)

Ex: A. theater                       B. career                   C. cinema                  D. gallery

Answer: B

1. A. scissors            B. object                    C. wardrobe              D. transmit

2. A. comfortable     B. commercial                      C. generous              D. demonstrate

3. A. experiment      B. assistant                C. sociable                D. equipment

4. A. advice               B. beauty                   C. picture                   D. postcard

2. Lexical – Grammar (3pts)

2.1. Circle the best option A, B, C or D to complete the following sentences.

1. Last week my child  …………… to the biggest zoo in town by my wife.

A. took                                 B. were taken              C. went                   D. has gone

2. Hoa is reading short stories …………. Jack London.

A. of                           B. from                       C. by                                    D. with

3. John ………….. Susan to go out with him but her parents didn’t let her out.

A. insisted                 B. suggested              C. invited                           D. helped

4. This book is …………….  that I try to read it from beginning to end at one time.

A. so interesting                                      B. so interested          

C. such interesting                                  D. too interesting

5. “Let it be” is a famous song ……………. . It is one of the best works by this band.

A. singing by the Beatles                B. was sung by the Beatles

C. sung by the Beatles                                 D. sang by the Beatles

6. My mother ………….. me that I should wake up earlier.

A. told to                    B. said                      C. was told                        D. said to

7. Hung is …………… do the crossword puzzles.

A. intelligent enough to                   B. intelligent enough

C. enough intelligent                                   D. enough intelligent to

8. When I was young, I used ……………. on a farm.

A. live            B. to live                    C. to living                D. living

2.2. Give the correct form of each verb in bracket to complete the following sentences (1pt)

1. I’ve decided (stop) ………………………….…………smoking.

2. I (visit) ………………………………..Singapore two years ago.

3. “Do you mind if I sit here?” – “I’d rather you (sit)…………………. over there.”

4. We are tired of (work)………………..……… for low salary.

5. When he came, I (cook) ……………………………… dinner.

6. (you/do) ………………………… the homework yet?

7. Mai is in her room. She (play) ……………………….. the guitar.

8. The teacher said that we should (not make)  …………………..…… noise in class.

9. Water ……………………..……(cover) most of the Earth’s surface.

10. The gate ……………….…………(lock) at 6.30 p.m everyday.

2.3. Fill in each blank with one suitable preposition  [Điểm neo] (0,4pt)

1. She is talking…………her students in the school yard.

2. My new house is different……….my old house.

3. Mr. Minh is a journalist. He writes ………..Tuoi Tre newspaper.

4. I often help my parents …………….…….the housework after school.

ĐÁP ÁN

SECTION I. LISTENING (4pts)

Task 1. Listen to the recording and fill in the blanks (5 x 0,4 = 2pts)

1. volunteer               2. feel             3. because                  4. because – children

Task 2.  Listen and choose the correct answers (4 x 0,5 = 2pts)

Conversation 1:  1. A                      2. B

Conversation 2:  3. B                      4. C

SECTION II. LANGUAGE FOCUS (4pts)

1. Phonetics (1pt)

1.1. Choose the word in each group that has the underlined part pronounced differently from the rest. Circle your option (0,1 x 6 = 0,6 pt)

1. A                 2. B                 3.  C                4. D                 5. A                 6. C

1.2. Choose a word in each line that has different stress pattern from the others. Identify your answer by circling the corresponding letter A, B, C or D. (0,1 x 4 = 0,4 pt)

1. D                 2. B                 3. C                 4. A

2. Lexical – Grammar (3pts)

2.1. Circle the best option A, B, C or D to complete the following sentences. (0,1 x 8 0,8pt)

1 – B

2 – A

3 – C

4 – A

5 – C

6 – D

7 – A

8 – B

2.2. Give the correct form of each verb in bracket to complete the following sentences (0,1 x 10 = 1pt)

1. to stop                    5. was cooking          9. covers

2. visited                    6. Have you done     10. is locked

3. sat                         7. is playing  

4. working                8. not make   

2.3 Fill in each blank with one suitable preposition (0,1 x 4 = 0,4pt)

1 – to

2 – from

3 – for

4 – with

2.4. Supply the correct form of the words in the brackets to complete the sentences below. 

1. different                2. windy                     3. successfully                      4. flights

2.5. There is one mistake in each of the following sentences. Find out, underline and correct it. (0,1 x 4 = 0,4pt)

Mistake

Correction

Mistake

Correction

1. for

since

3. interesting

interested

2. is

was

4. is he

he  is

SECTION  III.  READING (6pts)         

3. Read the passage below and choose the best option (A, B, C or D) for each space. Circle your option 

1. B attracting              2. A as            3. A different         4. B anywhere                5. D in front        

6.A few             7. C to visit                8. D  from            9. C pours             10. D proud

4. Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space. (10 x 0,25 = 2,5pts)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

know/

(study)

for

what

if

speak/

(say)

are

smaller

parts/

(regions)

largest/

biggest

language

5. Read the text then answer T or F compare with the content of the text. T means right, F means wrong. (10 x 0,1 = 1pt)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

F

F

T

T

F

T

F

T

T

F

SECTION IV.  WRITING (4pts)          

6. Read the first sentence, and then complete the second sentence with the same meaning. (8 x 0.25 = 2pts)

1. Nam used to play badminton better (than he can/ does now)

2. We don’t have/ need to drive so fast.

3. The teacher asked me to show him/ her my homework.

4. It’s very important to keep the environment clean.

5. The time machine will be shown to the public when it is finished.

6. Unless you rest yourself, you will be ill.

7. I’d rather you didn’t make any noise, I’m very tired.

8. In order to ease the pain, the nurse covers the burn with ice.

7. Imagine or retell a trip to one famous place in Vietnam, write a passage of more than 120 words to talk about your trip. (Do not mention your name in the passage) (2pts)

– Well organized: 0,5 pt

– Good content: 1 pt

– Right spelling and grammar: 0,5 pt

3. Đề số 3

PART ONE: LISTENING (0.2 x 10 = 2.0pts)

Listen and fill in the missing words.

Once a farmer (1)…………………a comfortable life with his family. His chickens laid many eggs which the farmer used to buy food and clothing (2)………………his family. One day, he went to collect the (3)……………and discovered one of the chickens laid a gold egg. He shouted excitedly to (4) ………..wife, “We are rich! We are rich”. His wife ran to him and they both (5) ………………at the egg in amazement. The wife wanted more, (6) …………..her husband decided to cut open all the chickens and find more (7)……………. eggs. Unfortunately, he couldn’t (8)…………………any eggs. When he finished, all the chickens were dead. There were (9)……………….more eggs of any kind for the foolish farmer and his greedy (10)……………….

PART TWO: PHONETICS: (0.2 x 10 = 2.0pts)

I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1.

A. enough   

B. laugh

C. cough       

D. plough

2.

A. champagne

B. checked

C. cheese

D. choose

3.

A. boxes

B. washes

C. watches

D. goes

4.

A. noodles

B. food

C. tooth

D. foot

5.

A. ahead

B. breakfast

C. great

D. heavy

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1.

A. symbol

B. novel

C. admire

D. gather

2.

A. blanket

B. design

C. depend

D. impress

3.

A. reputation

B. population

C. inspiration

D. collection

4.

A. edition

B. course

C. publish

D. order

5.

A. advance

B. relax

C. religion

D. climate

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR:

I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the following sentences (0,2 x 10= 2,0pts)

1. Tam …………..go fishing with his brother when he was young.

A.  used to

B.  is used to

C.  has used to

D. was used to

2. I don’t know what to do this evening. What about …………… to the movies?

A. go

B. to go

C. going

D. goes

3.  I don’t like doing the ……………, especially cleaning the windows.

A.  homework

B. housework

C.  job

D.  occupation

4.  My mother is very …………..at cooking.

  A.  well

B.  good

C.  popular

D.  famous

5. She ………… a letter when the telephone rang

A. writes

B. wrote

C. has written

D. was writing

6.  I’m afraid this article is …………… date

A.  over

B.  pass

C.  behind

D.  out of

7.  We avoid …………….. our environment.

  A. polluted

B. polluting

C. pollute

D. to pollute

8.  He lied so much that when he told the ………………… nobody believed him.

A.  true

B.  real

C.  fact

D.  truth        

9. Betty is …………………. years old now, but she will be twenty next month

A. ninety

B. ninetieth

C. nine

D. nineteen

10.  Four times ………………… makes one hundred.

A.  twenty

B.  twenty-five

C.  twenty-fives

D.  twenty-fifth

ĐÁP ÁN

PART ONE: LISTENING (0.2 x10 = 2.0pts)

1 – lived

2 – for

3 –  eggs

4 –  his

5 –  looked

6 – so

7 – gold

8 – find

9 – no

10 – wife

PART TWO: PHONETICS: (0.2 x 10 = 2.0pts)

I. Choose the word whose underlined part pronounced differently from that of the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1. D. plough

2. A. champagne                             

3. D. goes

4. D. foot

5. C. great     

II. Choose the word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D (0.2 x 5 = 1.0 pt)

1. C. admire 

2. A. blanket                        

3. D. collection

4. A. edition                         

5. D. climate

PART THREE: VOCABULARY AND GRAMMAR:

I. Circle the best answer A, B, C or D to complete the following sentences (0,2 x 10= 2,0pts)

1 – A. used to

2 – C. going

3 – B. housework

4 – B. good

5 – D. was writing

6 – D. out of

7 – B. polluting 

8 – D. truth

9 – D. nineteen

10 –B. twenty-five

II. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space. (0.2 x 10 = 2.0pts)

1. dangerous              2. complaints            3. real

4. information           5. practice      6. difficulties

7. weigh                    8. beauty        9. edited

10.  best                    

III. Complete the following sentences with the correct form of the verb in the brackets. (0.2 x 5 = 1.0pts)

1. am finishing

2. will pick

3. were wearing

4. have broadcast

5. will be given

IV. Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition. (0.2 x 5 = 1.0pt)

1. on

2. to

3. of

4. of

5. for

PART FOUR:  READING (0.2 x 25 = 5.0pts)

I. Circle best option A, B, C or D to complete the following passage. (0.2 x 10 = 2.0pt)

1 –  A. capital

2 –  B. stands

3 –  C. of

4  –  C. tourists

5 –  A. population

6 –  C. is        

7 –  A. for

8 –  C. came

9 – B. of

10 –  A. Its

II. Fill in each blank with ONE suitable word to complete the passage. (0.2 x 15 =3.0pts)

1. was

2. died

3. life

4. play

5. had

6. joined

7. and

8. of

9. music

10. been

11. world

12. was

13. as

14. had

15. in

PART FIVE: WRITING: (5.0pts)

I. There is a mistake in each line of the following passage. Find and correct it: (5 x 0,2 =1.0 pt)

1. to go -> go

2. like -> but

3. buy -> will buy

4. Chinese enough -> enough Chinese

5. have used -> has used

II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the word given in brackets. Do not change the word given in any way. (0.2 x 10=2.0pts)

1. The lions are fed at 3 pm  every day.

2. What a silly thing to say!

3. They are lucky to pass all the exams

4. I haven’t seen him  since I was a student.

5. It is dangerous to put a knife into an electrical socket.

6. She told us not to smoke in the house.

7. Susan asked Hanh if many tourists visited Vietnam every year.

8. Do you mind if I sit here?

9. Do you mind helping me to put the chairs away?

10. Would you like me to help you to clean the room?

III. You’ve just visited a famous place in Vietnam. Write a letter about 150 words to your classmate telling about your trip. (Your letter should include: place? distance from your city? how to get there? sights? weather? How you feel? ) (2.0pts)

The letter must have at least three ideas below.

1. Mở bài: Nêu được chủ đề về lí do mình viết thư. (được 0,5 điểm)

2. Thân bài: Nêu và trình bày được một số vấn đề liên quan đến nơi mà mình đã đến thăm trong chuyến đi như: nơi nào, khoảng cách bao xa so với thành phố mình đang sinh sống, đến đó bằng phương tiện gì? đi với ai? cảnh quan ở đó như thế nào? thời tiết ra sao (được 1 điểm)

3. Kết luận: Tóm tắt, khẳng định lại tất cả lý do đã trình bày ở hai phần trước hay thể hiện tình cảm của mình đối với đối với chuyến đi. (được 0,5 điểm)

4. Đề số 4

SECTION I:  LISTENING AND PRONUNCIATION (3,6 pts)

I. Listen and choose the best option to complete the sentences (1 pt)

1. What does the man want to rent?

A. a book

B. a movie

  C. a car

D. a story

2. The woman doesn’t like action movies because they are too___________

A. long

B. short

  C. violent

D. tragic

3. The women also doesn’t like___________

A. documentaries

B. horror movies

  C. fiction movies

D. cartoons

4. The woman thinks that love stories are often___________to watch.

A. boring

B. terrible

  C. long

D. fun

5. The man will go to ___________

A. the video store

B. book store

  C. toy store

D. clothing store

II. You will hear a man operator (tổng đài viên) who is giving a festival ticket information. Listen carefully and do the tasks that follow (1 pt)

6. How much does an adult have to pay for full – festival passes?

A. 75 dollars

B. 86 dollars

C. 50 dollars

D. 100 dollars

7. Where people can buy tickets for the festival?

A. Online at www. cityfest.com

B. By telephone at 555-6200

C. At the ticket booths

D. All of the three places above

8. What is the telephone number that people can call for buying ticket?

A. 555-6200

B. 545-6200

C. 565-6200

D. 566-6200

9. How can people buy concert ticket?

A. By pushing a button on the telephone

B. By checking the newspaper

C. By visiting the website

D. All of the three places above

10. What is the main information that the operator provides about festival?

A. Festival hours

B. Music concert

C. Prices of ticket

D. a story

III. Circle the word that has the underlined parts pronounced differently from the others (1,6 pts)

11.

A. dear

B. bear

C. hear

D. near  

12.

A. missed

B. forced

C. helped

D. cleaned 

13.

A. pour

B. four

C. flour

D. resource

14

A. think

B. though 

C. mother

D. these 

15

A. basic

B. physics

C. sailor

D. subject

16

A. cook

B. food

C. too

D. poo

17

A. when

B. where

C. whole

D. while

18

A. equipment

B. improvement

C. comment

D. development

 

ĐÁP ÁN

Câu

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

Đáp án

B

C

B

D

A

A

D

A

A

C

B

D

C

A

B

 

Câu

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

Đáp án

A

C

C

C

C

D

C

A

D

C

A

C

A

C

B

 

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

Câu

Đáp án

31

D

42

to

53

C

64

is

32

safety

43

of

54

A

65

them

33

childhood

44

by

55

D

66

D

34

magically

45

between

56

B

67

B

35

scientists

46

up

57

C

68

D

36

further

47

for

58

on

69

A

37

typical

48

A

59

how

70

C

38

knowledge

49

A

60

leaving

71

B

39

considerate

50

B

61

should/will

72

D

40

with

51

D

62

for

73

B

41

off

52

A

63

if

74

C

 

 

 

 

 

 

75

A

Câu 76. It’s very important to keep the environment clean.

Câu 77. When did you last use the pen?

Câu 78. I’m so sad not to be accepted in that group.

Câu 79. I wish I had bought some tickets for the concerts yesterday.

Câu 80. Mr. Binh’s stomachache prevented him from enjoying the meal.

Câu 81. Arthur apologized for hurting her feeling/ having hurt her feeling.

     Arthur apologized to her for having hurt her feeling.

Câu

82

83

84

85

86

Đáp án

not -> no

about -> with

them

-> their

developing

-> developed

that -> it

 

Câu

87

88

89

90

91

Đáp án

like

-> as

being -> been

almost

-> most

learns Ò learn

increased

-> increasing

 

Câu

92. He is not interested in buying a new house.

Câu

93. How many tons of rice were exported to/ from Japan last year?

Câu

94. An Englishman had/ has someone design a card/cards to send Christmas greetings to his friends.

Câu

95. Which sentence tells us (that) she is more beautiful than her sister?

      Which sentences tell us (that) she is more beautiful than her sister?

Câu

96. Watching television is considered the most popular kind of entertainment nowadays.

Câu

97. After many experiments, finally the first successful flight was made by the Wright brothers.

Câu

98. The little girl isn’t treated in a normal way by the/ her step- mother.

Câu

99. Their uncle spent most of his time practicing the violin in the music room.

   Their uncle spends most of his time practicing the violin in the music room.

Câu

100. You will not be accepted if you don’t finish your home work.

5. Đề số 5

SECTION A: PHONETICS

I- Circle the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. (3pts)

1. A- thank                    B- bandage                C- explain                 D- insert

2. A- honest                   B- hour                      C- heir                                    D- hospitable

3. A- put                         B- could                     C- push                      D- moon

II- Circle the word whose main stress pattern is placed differently from the others. (2pts)

1. A- historic                 B- pollution              C- aquatic                  D- examinee

2. A- possibility            B- competitive         C- production                      D- typhoon

SECTION B: VOCABULARY, GRAMMAR AND STRUCTURES

I- Circle the best option from A, B, C or D to complete the following sentences. (14pts)

1. I haven’t ……………….decided where to go on holiday this year.

A- still                                    B- yet                        C- already                 D- then

2. …………………of the students in her class could finish the assignment yesterday.

A- Neither                 B- None                     C- Either                    D- Not much

3. He will spend at least one year working abroad ………………..he can find out how things operate overseas.

A- because                B- as so                      C- so that                   D- as long as

4. Lan is the ………………..of the  two girls.

A- prettier                 B- prettiest                C- pretty                    D- most pretty

5. I don’t my …………………..the phone as long as you pay for your calls.

A- you used               B- you to use             C- your to using        D- your using

6. “More coffee? Anybody?” – “…………………”

A- I’d love to            B- I don’t agree, I’m afraid      C- It’s right, I think    D- Yes,please

7. You can’t borrow my dictionary ……………….you bring it back tomorrow.

A- if                            B- as long as             C- so                           D- unless

8. “Is it all right if I use your bike?” – “…………………..”

A- Sure, go ahead    B- I don’t care           C- I accept it             D- Oh, forget it

9. All people who were without homes in the flood were provided with ……………… accomodation.

A- short                     B- temporary            C- present                  D- instant

10. Vietnam is a ………………..country.

A- rice- exported      B- export- ricing       C- rice-exporting      D- exporting- rice

ĐÁP ÁN

SECTION A: PHONETICS

I- Circle the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. (3pts)

1- A                2- D                            3- D

II- Circle the word whose main stress pattern is placed differently from the others. (2 pts)

1. D                             2. A

SECTION B: VOCABULARY, GRAMMAR AND STRUCTURES

I- Circle the best option from A, B, C or D to complete the following sentences. (14points)

1- B                 2- B                 3- C                 4- A                5- D

6- D                7-  D               8- A                9- B                 10- C

11 – D            12 – D            13- C               14- C  

II- Supply the correct form of the verbs in brackets. (10pts)

1- has gone                2- will be told                       3- have fixed 4- am just looking

5- Have…washed     6 – being bitten         7- leaves        8- has been used

9- to be taken            10- told

III- Write the correct form of the words in brackets. (10pts)

1- furnished  2- unfinished            3- relieved                 4- beginners    5- courageous

6- hopelessly 7- residential             8- inexperienced      9- unsociable  10- economically

IV- Find and correct mistakes in the following sentences. (5pts)

1- D-> standing                    2- B-> worried          3-B-> being given

4- C-> as                                5-B-> written

SECTION C: READING COMPREHENSION

I- Choose the word A,B,C or D that best fits each of the blank spaces. (10pts)

1- A                2- C                 3-D                 4- B                 5- A

6-  A               7- B                 8- D                9- C                 10- A

II- Fill in each blank with one suitable word. (10pts)

1- how                           2- a/per/each                     3- in                4- into                        5- made

6- main              7- for                                   8- less             9- need (have)           10- By

SECTION D:  WRITING

I-Rewrite the following sentences, beginning as shown, so that the meaning stays the same.   (10pts)

1-> They had such a fierce dog that nobody would visit them.

2. -> It is over six months since John last had his hair cut.

3. -> It is a six- hour drive from London to Leeds.

4. -> I wasn’t early enough to see her.

5. -> Neither John nor Mike got up early this morning.

6. -> The last time John had his house decorated was over three years ago.

7. -> Unless someone sends for a doctor, the child will die.

8. -> He’d rather you paid him immediately.

9. -> George was nowhere to be found.

10. -> Chrissie isn’t as good at drawing as her sister.

II- Write a letter to your pen pal Susan in England and tell her about our Tet holiday.(6pts)

Marking criteria:

+ Task completion (1pts)

Bài làm hoàn thành,  đúng về bố cục giám khảo cho 1 điểm. Không hoàn thành không cho điểm phần này.

+ Grammatical accuracy and spelling  (3pts): 

Bài viết không có lỗi chính tả và từ ba lỗi ngữ pháp trở xuống được cho 3 điểm tối đa. Cứ 5 lỗi chính tả hoặc ngữ pháp trừ 1 điểm (Trừ không quá 3 điểm).

– Coherence and cohesion  – (2pts):

Tùy mức độ mạch lạc, liên kết câu, liên kết đoạn của bài viết, giám khảo có thể cho 1-2  điểm.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Nguyễn Bá Ngọc. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Hoàng Diệu
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Trương Công Định

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button