Notice: Trying to get property 'permalink' of non-object in /home/dfatfsyhhosting/public_html/onthihsg.com/wp-content/plugins/wordpress-seo/src/context/meta-tags-context.php on line 297

Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Tô Hiệu

Mời các em cùng tham khảo Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Tô Hiệu đã được Ôn Thi HSG biên soạn dưới đây. Tài liệu giới thiệu đến các em các dạng đề thi học sinh giỏi lớp 8 phong phú và đa dạng. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. 

BỘ 5 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI MÔN TIẾNG ANH LỚP 8 NĂM 2021

TRƯỜNG THCS TÔ HIỆU

1. Đề số 1

I. Pronunciation (5 points)

A. Choose the word in each group which has the underlined part  pronounced differently from the rest.

1.  A. loved                     B. ashamed                C. washed                  D. preferred

2.  A. mountain              B. southern                C. mouth                    D. count

B. Choose the word whose main stress pattern is placed differently from the others.

1. A. pioneer                 B. destination           C. artificial                D. essential

2. A. diplomatic            B. disappear              C. memorial              D. presidential

3. A. perfect                  B. hopeful                 C. burglary                D. expensive

II. Supply the correct form of the verbs in bracket. (10 points)

1. She (always leave) her bag on the bus.

2. We are very excited (go) to the football match at the weekend.

3. A: What you (do) this Sunday?

    B: Stay at home perhaps.

    A: We are going on a picnic. Do you want to join us?

    B: Great! I (go) with you.

4. Everyone (like) (respect).

5. She (write) many books for children in her life.

6. When they (come) to see us, we (live) in the kitchen because our house (redecorate).

III. Choose the most appropriate answer to complete each sentence below.(10 points)

1. Normally he is…………………..but sometimes he talks freely about himself.

A. sociable                B. reserved                C. serious                  D. peaceful

2. ……………..people go to football matches now than twenty years ago.

A. Less                       B. Lesser                    C. Fewer                    D. Few

3. The bus was so late reaching the station that I ……………… missed my train.

A. almost                   B. already                  C. soon                       D. entirely

4. They would………………….go by air than spend a week travelling by train.

A. always                   B. rather                     C. prefer                    D. better

5. It’s a good idea to see your doctor for a(n)……………………….

A. revision                B. control                  C. investigation        D. check-up

6. She finally decided……………her children alone in the house.

A. not leaving                       B. do not leave          C. not leave               D. not to leave

7. He seldom goes to the market,………………….?

A. doesn’t he             B. does he                  C. is he                       D. isn’t he

8. – Could you open the window please? – …………..  .

A. I feel sorry                                               C. I am, of course

B. Yes, with pleasure                                  D. Yes, I can

9. “Jane said that you had read the book three times.”. “- Yes, I found it very…………..”

A. amusing                B. amused                  C. amuse                    D. amusingly

10. I can’t ………………what he is doing; it’s so dark down here.

A. see through                      B. make out              C. look into               D. show up

IV. Give the correct form of the word in capital at the end of each sentence. (10 points)

1. My brother is a travel …………… . He has taken so many beautiful pictures of cities.         PHOTOGRAPH

2. Many students are studying English but they don’t know the …………… of it.  IMPORTANT

3. This is his first …………… in the football season.                            APPEAR

4. Their new …………… are  being sold all over the world.                PRODUCE

5. Are you thinking of a career in …………… .                                      JOURNAL

6. The Internet is an incredibly…………… means of communication.                          POWER

7. My mother is a ……………cook. She is able to cook many different dishes.            CREATE                           

8. Have you done any …………… for the test?                                      REVISE

9. Most scientists accept that …………… warming is a reality.          GLOBE

10. What can we do to protect …………… species like Belgal tiger? DANGER

V. Fill in each numbered blank with a suitable word in the following passage. (10 points)

Students at the (1)………… of 18 always (2)…………to face difficult decisions to (3)…………: some want to go on with their study at college or university; (4)………… prefer to start work immediately. Many school leavers are eager to go to work in order to make money to (5)…………independently and (6)…………their parents. They always do their (7)………… to overcome any obstacles they may encounter. Unfortunately, owing to the guidance poor and bold from their parents and teachers, most boys and girls are ill-prepared (8)…………unemployment. Therefore, they often (9)………… worried and build up all sorts of fearsome prospects in their mind as the time to start work gets nearer. It is the duty of the school and family to (10)…………these young people for their future jobs.

VI.  Read the following passage and answer each of the question below.(5 points)

There is no way to measure the value of reading, but we know that books educate and bring great pleasure to people. Many book lovers even join discussion groups so that they can talk about the books they read. Although books are made into movies, the book version is much better. Books are available to everyone at no cost. Public libraries are an American tradition and every library has a large collection of books on every subject. Reading can prepare you for an examination at school, or, if you are writing a report, you can gather facts from a recent edition of an encyclopedia. At your job, reading can helps you get a promotion to higher position.

If you like mysteries, you can read about the search for a stolen treasure or a spy on a secret mission. If you like science fiction, you can read about a spacecraft trying to avoid a collision with a meteor or a dangerous experiment that could end in an explosion that would destroy the earth. If you long to travel but cannot afford to do it, reading allow you to travel without restriction in your imagination.

1. The passage is about ______________________________.

A. libraries               

B. readers                 

C. book lovers          

D. reading and knowledge

2. According to the writer, ___________________________.

A. we can measure the value of reading. 

B.  reading offers us no pleasure.

C. most of the book lovers do not like discussing books.

D. some books are made into the movies

3. Many books joined discussion group ______________________.

A. to educate other people.

B. to bring pleasure to other people.

C. to talk about the book they read.

D. to get a promotion.

4. Which sentence is NOT true?

A. If you like mysteries, you can’t find any books about them.

B. There are several books on science fiction.

C. A library has a large collection of books on every subject.

D. There are many public libraries in America.

5. Reading ____________________________.

A. can allow you to travel by plane.

B. can help readers widen their knowledge, get promotion, and entertain themselves.

C. is a dangerous experiment.

D. can’t help readers avoid a collision with a meteor.

VII. Read the passage and choose one correct answer to fill in each blank (10 points)

Nowadays there are many good reasons for using bicycles (1)………….. cars to travel in city centres. (2)………….., bicycles are (3)………….. silent and clean, and (4)………….. are easy to park. (5)………….., using a bicycle (6)………….. keep people fit. However, city centres must (7)…………..have cycle lanes (8)………….. be free of private cars completely. Some large cities, (9)………….. Amsterdam in the Netherlands, are already organized in this way. (10)………….., a combination of the use of bicycles with very cheap or free public transport solves the problem of traffic jams and makes the city centre a more pleasant place.

1.   A but                    B except for                                      C instead of              D such as

2.   A As well            B First of all                                      C In fact                    D Personally

3.   A both     B and                                      C too                          D as well

4.   A also      B for example they               C except                    D as well as this

5.   A And      B Yet                                      C While                     D Secondly

6.   A and       B both                                    C also                         D too

7.   A either   B in conclusion                    C besides this                        D both

8.   A such as B yet                                       C also                         D or

9.   A such as B as well                                            C in my view             D while

10. A personally       B finally                                            C for example                       D actually

VIII. Rewrite each sentence, beginning as shown, so that its meaning does not change. (10 points)

1. The exercise was too difficult to me to do.

It was ……………………………………………………………..

2. “You must study harder this term, David.” said his mother.

David’s mother said to him that…………………………………..

3. I saw a man running after the thief yesterday.

A man ……………………………………………………………..

4. ‘Be quiet!’, he said to everyone.

He ………………………………………………………………….

5. He is thought to have lived in New York.

It is …………………………………………………………………

6. Someone is going to fix the washing machine for Helen.

Helen is …………………………………………………………….

7. Peter and his father are alike.

Peter takes ………………………………………………………….

8. He enjoys traveling to eastern countries.

He is fond …………………………………………………………..

9. Although her illness is serious, she tried to go to work.

Despite her ………………………………………………………….

10. I usually went fishing at the weekend when I lived in the country.

I ……………………………………………………………………….

IX. Write a paragraph of 80 – 100 words about the role of the Internet in studying. (10 points)

ĐÁP ÁN

I. Pronunciation (5 điểm)

Mỗi đáp án đúng được 1 điểm

A. 1 C             2 B

B. 1 D             2 C                  3 D

II. 10 điểm (Mỗi đáp án đúng được 1 điểm)

1 is always leaving

2 to go

3 are you going to do/ are you doing – will go

4 likes – being respected

5 has written

6 came – were living – was being redecorated

III. 10 điểm (Mỗi đáp án đúng được 1 điểm)

1 B  2 C  3 A  4 B  5 D  6 D  7 B  8 B  9 A  10 B

IV. 10 điểm (Mỗi đáp án đúng được 1 điểm)

1 photographer      2 importance    3 appearance    4 products    5 journalism

6 powerful      7 creative      8 revision/ revising       9 global     10 endangered

V. 10 điểm (Mỗi đáp án đúng được 1 điểm)

1 age  2 have  3 make  4 others  5 live  6 help  7 best  8 for  9 feel  10 prepare

VI. 5 điểm (Mỗi đáp án đúng được 1 điểm)

1 D  2 D  3 C  4 A  5 B

VII. 10 điểm (Mỗi đáp án đúng được 1 điểm)

1 C  2 B  3 A   4 A  5 D  6 C  7 A  8 D  9 A  10 B

VIII. 10 điểm (Mỗi câu viết lại đúng được 1 điểm)

1 It was such a difficult exercise that I couldn’t do it.

2 David’s mother said to him that he must/had to study harder that term.

3 A man was seen running after the thief yesterday.

4 He told/asked everyone to be quiet.

5 It is thought that he lived in New York.

6 Helen is going to have/get the washing machine fixed/

   Helen is going to have someone fix the washing machine/

   Helen is going to get someone to fix the washing machine.

7 Peter takes after his father.

8 He is fond of traveling/traveling to eastern countries.

9 Despite her serious illness she tried to go to work/

   Despite her illness being serious she tried to go to work.

10 I used to go fishing at the weekend when I lived in the country/

     I would go fishing at the weekend when I lived in the country.

IX. 10 điểm

1.Format:   (coherence, cohesion, style)

The paragraph should have 3 parts:

a. Introduction: a topic sentence in which students should mention the role of the Internet in studying.

b. Body: students should give her/his arguments about the topic he/she has mentioned above.

c. Conclusion  (summary of the topic and students’ comment)

2. Content:

Students’ arguments for or against the role of the Internet in studying

3. Language : 3đ (grammatical accuracy, wide range of vocabularies and structures)

2. Đề số 2

PART 1. PHONETICS:

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer (A, B, C, or D) in the numbered box. (1.0pt)

1. A. naked                B. wanted                  C. needed                  D. walked

2. A purity                 B. cure                       C. burning                 D. durable

3. A. tomb                 B. comb                     C. dome                     D. home

4. A. cassette             B. sugar                     C. fashion                  D. passion           

5. A. professor          B. pottery                  C. position                 D. tailor

II. Choose the letter (A, B, C or D) next to the word whose main stress is placed differently from  the others . (1.0pt)

1. A pattern                         B. conserve                C. revise                    D. correct

2. A institute                       B. distinctive             C. defensive              D. division

3. A presidential                 B. foundation             C. confidential          D. recreation

4. A distinguish                  B. satisfy                    C. evidence               D. readable

5. A picturesque                 B. referee                    C. undertake             D. caravan

PART 2. VOCABULARY AND GRAMMAR:

I. Circle the best option A, B, C or D to complete the following sentences.( 0.2 x 15 = 3pts)

1. Neither the director nor his assistant …………. yet.

    A. has come          B. hasn’t come          C. have come            D. haven’t come

2. She sent me the book which she ……….. many years before.

   A. reads                  B. read                       C. have read              D. had read

3. I think he will join us, ………..?

   A. doesn’t he         B. won’t he                C. will he                   D. do I

4. The doctor made me …….. in bed for a week.

   A. staying               B. stay                                    C. stayed                    D. to stay

5. I don’t know yet, but it’s worth ……… about, isn’t it?

   A. to think              B. to be thinking       C. thinking                D. to be thought

6. She stopped him ……… home by hiding the car key.

   A not driver                       B not to drive            C. to drive                 D. from driving

7. In order to ………. with his studies he worked through the summer.

   A. take on               B. catch on                C. catch up                D. take up

8. I do a lot of gardening. It ………. most of my free time.

   A. uses up               B. takes up                 C. leaves out             D. cut down

9. The kind-hearted woman ……….. all her life to helping the disabled and the poor.

   A. wasted               B. spent                      C. dedicated              D. lived

10. He is decorating the house with a view ………..it.

   A. to sell                 B. to selling               C. for selling             D. to be

11. I turned the radio on and listened to ……… nine o’clock news.

   A. a                          B. an                           C. the                          D. Ф

12. He couldn’t reach, ……….surprised me.

   A. who                    B. whom                    C. which                    D. that

13.t is very dangerous ………….. in the polluted environment.

A. to live                    B. lives                       C. living                     D. live

14. – “ Would you like to comment on Ann’s qualification”.

– “ ……. the people in the company, Ann’s the most skilled”.

   A. In                                    B. From all                C. Of all                     D To all

15. I wasn’t a bit surprised to hear that Karen had changed her job.

   A. I was a bit surprised to hear that Karen had changed her job.

   B. That Karen had changed her job surprised me a bit.

   C. Surprised, Karen had changed her job .

   D. It came as no surprise to me to hear that Karen had changed her job.

ĐÁP ÁN

I. Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the rest by writing your answer (A, B, C, D) in the numbered box. (0.2 x 5= 1.0 pt)

  1. D
  1. C
  1. A
  1. B
  1. B

II. Choose the letter (A, B, C or D) next to the word whose main stress is placed differently from that of the rest. Write your answer (A, B, C, D) in the numbered box.(0.2 x 5= 1.0 pt)

  1. A
  1. A
  1. B
  1. A
  1. D

PART 3: VOCABULARY AND GRAMMAR:

I. Choose the word or phrase which best completes each sentence. Write your answer (A, B, C, D) in the numbered box. (0.2 x 15= 3pts)

1. A

2. D

3. B

4. B

5. C

6. D

7. C

8. B

9. C

10. B

11. C

12. C

13. A

14. C

15. D

II. Fill each gap of the following sentences with a suitable preposition.(0.1 x 10 = 1.0pt)

1. most    2. next     3. name     4. was    5. who    6. has     7. be     8. on      9. that    10. means

III. Use the words given in brackets to form a word that fits in the space. (0.2 x 10 = 2.0 pt)

1. friendship              2. widened     3. electrical               4. careful       5. successfully

6. importance            7. students     8. interested              9. celebrations          10. unpolluted

IV. Complete the following sentences with the correct form of the verbs given in bracket

1. getting        2. returns       3. was being played             4. forgot    5. was learning            

6. escaped      7. is                 8. Stood                                9. served  10. to buy

PART 4. READING:

I. Choose the best option (A, B, C, or D) to complete the following passage.(0.1 x 10 = 2.0 pt

  1. B
  1. A
  1. D
  1. D
  1. B
  1. A
  1. C
  1. B
  1. D
  1. B

II. Fill in each numbered blank ONE suitable word. (20 points. 2pts for each)

1. learning

2. are

3. of

4. you

5. how

6. book

7. fly

8. yourself

9. playing

10. practice

PART 5. WRITING:

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (0.2 x 5 = 2.0pt)

1. It’s very important to keep the environment clean.

2. The time machine will be shown to the public when it is finished.

3. He was delighted that his aunt sent him a letter.

4. People recycle old car tires to make shoes and sandals.

5. I’m very sad not to be accepted in that group.

6. I haven’t spoken to her for three years.

7. Tam used to type faster than she can/ does now.

8. My father asked me to turn down the radio for him.

9. It’s Lan’s fifteenth birthday next week.

10. When did you use the pen?

II. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one, using the given word given in brackets. Do not change the words in any way. (1pt)

1. Minh does morning exercises regularly so as to be healthy.

2. I’m learning English in order to read book in English.

3. She said nothing so as not to make him angry.

4. The man injured in the accident was taken to the local hospital.

5. The musician appearing in the concert last night is internationally famous.

III. “Should teachers give pupils much homework?” (2pts)

Write a composition to express your idea on this. (You should write within 200 – 220 words)

      I believe that much homework is not necessary. Pupils already spend most of the day in school. They need their time outside of school to do other things. They need time to spend with their family, to work, and to just relax. They can learn their lessons with homework two or three exercises a day, but much homework isn’t necessary.

      All pupils need to spend time with their families. They are still young and they need the guidance and support their parents can give them. They need the companionship of their brothers and sisters . In addition, many families rely on their older children to help out at home. They take care of the younger children and help with the cooking and cleaning. If pupils have too much homework, they won’t have time for their  families.

Many high school pupils have jobs. They go to their jobs after school and on weekends. Some work in order to help their families. Others works to save money for college. Pupils’ jobs are very important to them. If pupils have too much homework, they won’t have enough energy to go to work.

      Pupils need time to relax. They study hard in school all day and many works at jobs after school. But they are still young. They need to spend their time with their friends and have fun. When pupils  relax with friends, they then have more energy for school and work. They have a chance to develop social skills or to pursue their own interests. Having free time is important for a child’s development. If pupils have too much homework, they won’t have time for relaxation.

      In conclusion, I think homework is important for pupils, but other things are important, too.

Some homework is good, but much homework can take time away from a pupil’s family, job, and relaxation. There needs to be a balance. Therefore, teachers shouldn’t give pupils much homework.

3. Đề số 3

I.  Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others by circling A, B, C or D.  (5 pts)

1. A. action   B. national     C. partial        D. question

2. A. tidal      B. sight           C. describe    D. cinema

3. A. connect B. comfort     C. computer  D. contest

4. A. cough    B. though       C. rough         D. tough

5. A. pleased B. erased        C. increased  D. amused

II. Choose one word whose stress pattern is different from the others by circling A, B, C or D. (5 pts)

1. A. medical            B. restaurant C. remember D. government

2. A. household        B. homework C. garbage     D. throughout

3. A. electrical          B. interesting C. necessary  D. beautifully

4. A. celebrate          B. consider    C. expression            D. criteria

5. A. partner            B. between    C. visit           D. program

III. Choose the best answer to complete the sentences by circling A, B, C or D. (10 pts)

1. – Mary: “Is 11 o’clock alright?”         – Tom: “______.”

A. Yes, that’s fine                B. No, I don’t want to go
C. Wait a minute                  D. Sounds interesting

2. Typhoons, floods or droughts can easily ______ a harvest.

A. finish         B. destroy      C. provide     D. defeat

3. You should pay ______ to what the instruction is saying.

A. attendance B. intention   C. convention           D. attention

4. My friends usually enjoy my ______ of humor.

A. sense         B. kind           C. means        D. form

5. – Mother: “Could you do me a favor?” – Kate: “______.”

A. No, thanks. I’m fine        B. Yes, that’s kind of you

C. Yes, sure              D. Yes, thank you

6. Practising ______ English anywhere you can is a way to better your speaking skill.

A. speak         B. speaking   C. to speak    D. for speaking

7. Soak some old newspapers in a ______ of water overnight.

A. pair            B. bunch        C. bucket       D. tube

8. Mrs. Thanh: “______ you give the book to me, please?”           – Mai: “Of course.”        .

A. Will           B. Shall          C. Do D. Should

9. The winners are the first ones ______ a fire.

A. make         B. makes        C. making      D. to make

10. Children may drink or eat chemicals and drugs ______ they look like soft drinks and candy.

A. until           B. because     C. although    D. so that

IV. Fill in each blank with a suitable preposition. (5 pts)

1. We should cover the burned area ________ a thick sterile dressing.

2. They fell ________ love ________ each other almost immediately and were married in a few weeks.

3. Next month I’m going to Scotland ________ a short holiday.

4. Their parents are very proud ________ their results.

5. What is the difference ________ “clean up” and “clean out”?

6. We are going to hold a discussion ________ recycling.

7. The boy fell ________ his bike and hit his head ________ the road.

8. Santa Claus is based ________ the description of Saint Nicholas.

V. Fill in the blanks with the correct form of the words in capital letters. (10 pts)

1. In 2013, the World Water Week will be held under the theme “Water ________________-Building Partnerships”. (COOPERATE)

2. ______________________, dark clouds soon appeared and it began to rain. (FORTUNE)

3. Laura is the most __________________________ person in our group. (BEAUTY)

4. Many ______________________ of the older generation were there. (REPRESENT)

5. She has cut herself, and it is ____________________ quite badly. (BLOOD)

6. His health was seriously affected and he suffered from constant _____________________. (SLEEP)

7. Bao is ________________________ kind and generous to everyone. (EXTREME)

8. I’m pleased to hear that you had an ________________________ Christmas vacation. (ENJOY)

9. This knife is _________________________ – it can cut everything. (USE)

10. The Scouting Association is the largest _____________________ youth organization in the world. (VOLUNTEER)

ĐÁP ÁN

I. 5 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. D     2. D     3. B     4. B     5. C

II. 5 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. C     2. D                 3. A     4. A     5. B

III. 10 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. A     2. B                 3. D     4. A     5. C

6. B     7. C                 8. A     9. D     10. B

IV. 5 pts: (Mỗi giới từ đúng 0.5 điểm)

1. with

2. in – with

3. for              

4. of

5. between

6. about

7. off – on

8. on

V. 10 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. Cooperation

2. Unfortunately

3. beautiful

4. representatives

5. bleeding

6. sleeplessness

7. extremely

8. enjoyable

9. useful

10. voluntary        

VI. 5 pts: (Mỗi câu đúng 0,5 điểm)

1. H     2.F                   3. B     4. G     5. J     

6. D     7. C                 8. E     9. I       10. A

VII. 10 pts: (Mỗi động từ  đúng 1 điểm)

1. have (you) been / have … been

2. playing         

3. is going to rain

4. arrived / was still cooking

5. is held

6. climbed

7. is

8. is always complaining

9. to be admitted

VIII. 5 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm,  tìm được lỗi 0.5, sửa được lỗi 0.5)

1. least -> less

2. delighting -> delighted

3. for -> to

4. badly -> bad

5. is wrapped -> wrapped / which is wrapped

IX. 10 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. On               2. event / ceremony        3. donate                    4. raise           5. be   

6. including   7. and             8. clean                       9. an                10. to

X. 10 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. C     2. B                 3. A     4. D     5. D

6. A     7. C                 8. C     9. C     10. B

XI. 5 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. F      2. E                             3. D     4. A     5. B

XII. 10 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. Mrs. Tuyet advised Nga not to lend him any more money.

2. To everyone’s surprise, Geoff left the party early.

3. It was too late to do anything.

(Or: It was too late for anything to be done.)

4. Can’t you offer a better price?

5. I used to go to church every Sunday.

6. A letter was sent to my friend in London last week.

7. I haven’t seen him since I was a student.

8. She reminded me to bring my passports with me when I went abroad.

9. Would you mind not smoking in the ward?

10. Because he was lazy, he failed the exam.

XIII. 5 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. I stayed up late last night so as to finish my homework.

2. The thick fog made it impossible for me to drive to work.

3. This is the first time Nick has been to Vietnam.

4. Mr. Lam doesn’t teach the same subject as Mr. Hai.

5. I don’t want to see him tomorrow.

XIV. 5 pts: (Mỗi câu đúng 1 điểm)

1. Instead of reusing plastic bags, we should / can use cloth bags.

2. Will you have a look at the house for me while I am on holiday?

3. We hope to give more green color to the town and earn some money for our group.

4. “Friends of the Earth” is an organization to protect our planet.

5. It was brave of him to jump into the river to save the child.

4. Đề số 4

A. LISTENING. (1.0/10)

TASK 1

People are calling home while they are on vacation. Listen and choose  the word (A, B or C)  that describes each person

1. Jill :            A. worried                 B. excited                  C. upset

2. Sean:          A. relaxed                  B. happy                    C. frightened

3. John:          A. relaxed                  B. pleased                  C. worried

4. Rachel:      A. happy                    B. sick                                    C. excited

5. Mary:         A. upset                     B. sick                                    C. relaxed

TASK 2:

Listen again. Why does each person call? Circle the correct answer.

1. Jill ……………………

A. has some news

B. was in a dangerous situation

C. wants to ask a favor

2. Sean ………………….

A. isn’t having a good time

B. has met someone interesting

C. needs money

3. John ……………………….

A. lost his wallet

B. lost his ticket

C. will be coming back on time

4. Rachel ………………………

A. has good news

B. needs help

C. to tell her friend aobut a health problem

5. Mary ……………

A. lost her glasses

B. was in an accident

C. has good news

B. LEXICO-GRAMMAR (4.0/10)

I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest.

1.

A. ancient

B. delicious

C. participate

D. special

2.

A. worked

B. helped

C. watched

D. naked

3.

A. position   

B. bottle

C. product

D. opposite

4.

A. tidy

B. prize

C. written

D. final

5.

A. event

B. end

C. market

D. festival

II. Choose the word that differs from the rest in the position of the main stress.

1.

A. decorate

B. prepare

C. however

D. tradition

2.

A. collect

B. festival

C. explain

D. design

3.

A. participate

B. unsuitable

C. competition

D. activity

4. 

A. wonderful

B. traditional

C. arrangement

D. attractive

5. 

A. harvest

B. perform

C. council

D. ancient

III. Choose the best option to complete each sentence.

1. I will return you the book as soon as I_______ reading it.

            A. finishing   B. finish         C. finished     D. will finish

2. He is getting married _______ a famous film star this weekend.

            A. with           B. to    C. for D. after

3. The heavy rain has caused _______in many parts of the country.

            A. storms       B. droughts    C. typhoon    D. floods

4. Deaf-mutes can_______ speak_______ hear.

            A. both/ and   B. either/ or   C. neither/ nor           D. not only/ but also

5. They _______from Canada to America to find work.

            A. started       B. demonstrated       C. delivered   D. emigrated

6. Doctor insists _______ for a few days.

            A that he is resting   B. his resting C. him to rest           D. that he rest

7. The number of cars on the road _______.

            A. increase    B. is increasing         C. are going to increase       D. are increasing

8. _______bacon and eggs every morning.

            A. I am used to eat               B. I used to eating    C. I am used to eating                      D. I use to eat

9. The team really looks good tonight because the coach had them _______ every night this week.

            A. practice     B. to practice C. practiced   D. the practice

10. The road _______ to the sea is very rough.

            A. goes           B. to go          C. going         D. is going

ĐÁP ÁN

A. LISTENING (1.0/10)

TASK 1

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

1. B. excited 

2. B. happy

3. C. worried

4. B. sick 

5. A. upset

TASK 2:

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

A

C

A

C

A

B. LEXICO-GRAMMAR (4.0/10)

I. Choose the word that has the underlined part pronounced differently from the rest. (0.5)

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

C

D

C

C

C

II. Choose the word that differs from the rest in the position of the main stress. (0.5)

Câu

1

2

3

4

5

Đáp án

A

B

C

A

B

III. Choose the best option to complete each sentence.(10)

Câu

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Đáp án

B

B

D

C

D

D

B

C

A

C

IV. Find out and correct one mistake in each line. (10)

1. B. freshly -> fresh

6. D. stood -> standing

2. D. really -> real

7. C. were offered -> was offered

3. B. like -> as

8. D. designed -> design

4. D. by -> with

9. C. because -> because of

5. B. worst -> worse

10. C. could he -> if he could

V. Use the correct form of the words in CAPITAL to complete each sentence. (10)

1. WEIGHT

2. DAILY

3. ENDLESS

4. DISCUSSIONS

5. AVAILABLE

6. DISORGANIZING

7. HAPPIER

8. ATTRACTIVE

9. ASHAMED

10. DECISION

C. READING (2.5/10)

I. Choose the most suitable answer from the four options marked A, B, C, or D to complete each of the numbered gaps in the passage below. (10)

1. C

2. A

3. B

4. D

5. C

6. A

7. D

8. C

9. B

10. A

II. Complete the passage with the suitable words. (10)

1-learning

2-are

3-of

4-you

5-how

6-book

7-fly

8-yourself

9-playing

10-practice

III. Read the following directions on medicine and ointments, and then write true (T) or false (F) for each sentence below. (0.5)

1. T                 2. T                 3. F                 4. F                 5. T                

D. WRITING (2.5/10)

I. Complete these sentences in such a way that they remain unchanged from the original ones.

1-  I have’t seen her since 2005.

2-  A book on biology is being written by him.

3-  It’s interesting to go swimming in the summer.

4-  His mother punished him.

5-  Mr Ha asked Minh not to play video game too much.

6-  Mary is taller than Tom.

7-  What’s weather like ?

8-  My father asked me to turn down the radio for him.

9-  They cut down many trees to make paper.

10- After she cleaned the house, she went to the market.

II. Write a passage:

Tiêu chí

Yêu cầu

Điểm

Content

A provision of all main ideas and details as appropriate.

0.5

Language

A variety of vocabulary and structures appropriate to the level of English language for middle-secondary school students.

0.5

Presentation

Coherence, cohesion, and style appropriate to the level of English language for middle-secondary school students.

0.5

5. Đề số 5

Part A: PHONETCS

I. Choose the word A,B,C or D whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group.

1. A. definite

B. quiet

C. supplies

D. migrant

2. A. head

B. beach

C. weather

D. heavy

3. A. sociable

B. brochure

C. comment

D. compost

II. Choose the word A,B,C or D whose syllabel í stressed differently from that of the others in each group.

1. A. appear

B. escape

C. socket

D. annoy

2. A. stationery

B. position

C. pancake

D. fabric

Part B: VOCABULARY AND GRAMMAR

I. Choose the one word or phrase that best completes the sentence.

1. Are they interested………..playing badminton after class?

            A. in                           B. with                                   C. on                           D. for

2. “How………going to Sam Son beach tomorrow?”

            A. to                           B. in                            C. about                     D. for

3. Mary works very……….so she always gets good marks.

            A. badly                     B. good                      C. hardly                    D. hard

4. The temple was built ………1958 and 1968.

            A. between                B. from                       C. since                      D. for

5. This school……….in 2015

            A. built                       B. is built                   C. was built               D. has built

6. Of all my friends, Hoa is………….

            A. the tallest              B. the most tallest    C. taller                      D. more taller

7. Do you mind if I……………a photo ?

            A. took                       B. take                        C. would take                         D. am going to take

8. Last week I ……………my children to the biggest zoo in town.

A. got                         B. brought     C. fetch                        D. took

9. Jane and Jack stood in front of the mirror and looked at …………………… .

            A. herself       B. himself                  C.theirselves             D. themselves

10. Susan is the ……………………… of the three girls.

            A. prettier      B. prettiest                 C. pretty                     D. prettily

ĐÁP ÁN

Part A: PHONETCS. (5 points)

 I.  Choose the word A,B,C or D whose underlined part is pronounced differently from that of the others in each group. (3 points)

1. D

2.B

3. C

II. Choose the word A,B,C or D whose syllabel í stressed differently from that of the others in each group. (2 points)

1. C

2.B

Part B: VOCABULARY AND GRAMMAR: (25 points)

I. Choose the one word or phrase that best completes the sentence. (15 points)

1. A

6. A

11.A

2. C

7. B

12.A

3. D

8. D

13.C

4. A

9. D

14.B

5. C

10. B

15.A

II. Supply the correct form of the verbs in the brackets. (10 points)

1. was reading

5. was / was taught

2. was born – grew

6. practising

3. are being followed

7. haven’t visited

4. moved

8. doesn’t boil

III. Supply the correct form of the words in the brackets. (10 points)

1.mountainous

6.interesting

2. fishing

7. promounciaton

3. successful

8. orphanage

4.entertainment

9. cormfortable

5.voluntary

10. performers

IV. Find ten mistakes in each line and corect them. (10 points)

1. interested -> interesting

6. bought -> buy

2. him -> his

7. wetter -> wettest

3. gone -> went

8. since -> for

4. among -> between

9. did -> done

5. had -> was

10. any -> some

Part C. READING (30 points)

I. Fill in each numbered blank in the passage with one most suitable word. (10 points)

1. learning

2. are

3. of

4. you

5. how

6. book

7. fly

8. yourself

9. playing

10. practice

II. Choose A, B, C or D to complete the following passage. ( 8 points)

1B

2.C

3.C

4B

5.C

6.D

7.A

8.A

III. Read the passage and answer the questions. (6 points)

1. Yes , it is

2.They are Bangkok and Chiang Mai.

3.  Because they want to see the intricate carvings and designs on the walls.

4. Yes, there are.

5. They scuba dive as well for the aquamarine waters and exceptional dive sites are a draw to them.

6. Yes, I have/ No, I haven’t

IV. Read the following passage then Choose A, B, C or D: (6 points)

1. D

2. D

3. B

4.C

5.D

6.A

Part D. WRITING (20 points)

I. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one. (10 points)

1. Do you mind helping me put the chair away.

2. Na is always forgetting his homework.

3. It’s very important to keep the inviroment clean.

4. People recycle old car tires to make shoes and sandals.

5. I haven’t spoken to her for three years.

6. Tam used to type fast.

7. When did you use  the car?

8. We have lived here  for 15 years.

9. How about meeting  inside the center,at the cafe corner.

10. It’s the first time  I’ve eaten this kind of cake.

II. Use the words or phrases given to make meaningful sentences. (5 points)

1. Cover the burned area with a thick sterile dressing.

2. Give the victim a cup of tea when he sevives.

3. He went to Hanoi in order to meet his father.

4. I think it would be a good idea to watch that soccer match.

5. Why don’t you go away for a few days?

III. Write a passage  about 80 words to discribe a friend or a member in your family. (5 points)

Your writing should have:

  • who is discribed
  • Her/His appearance
  • Her/His character
  • How you feel about him or her

Note: Minus points if students make grammar mistakes, spelling mistakes.

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Tô Hiệu. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Các em quan tâm có thể tham khảo tư liệu cùng chuyên mục:

  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Nguyễn Bá Ngọc
  • Bộ 5 đề thi học sinh giỏi môn Tiếng Anh lớp 8 năm 2021 Trường THCS Trương Công Định

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button