Lớp 12

Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Hai Bà Trưng Lần 3

Kì thi tốt nghiệp THPT QG là kì thi rất quan trọng đối với các học sinh lớp 12. Vì vậy, Ôn Thi HSG xin gửi đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Hai Bà Trưng Lần 3 nhằm giúp các em làm quen với các dạng đề thi của kì thi quan trọng này. Hi vọng tài liệu sẽ là nguồn tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em.

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ THPT QG NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THPT HAI BÀ TRƯNG LẦN 3

1. Đề số 1

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A.determined

B. equipped    

C.approved    

D.married

Question 2: A. teach

B. ready

C. meat          

D. heat

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. A. caring

B. confide

C. maintain

D. attract

Question 4: A. romantic

B. attitude

C. important

D. attractive

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5:____dead no longer need___help. We must concern ourselves with___ living.

A. A – the – a               B. The – the – the                     C. A – a – a                  D. The – Ø – the

Question 6: If you _______ less last night, you _______ so bad today.        

A. had drunk- would not have felt                             B. drank- would not feel                         

C. had drunk- would not feel                                     D. would have drunk- would not feel

Question 7: The preparations _____ by the time the guests arrived.

A.had been finished                B.have finished            C.have been finished                D. had finished

Question 8: Mr. Tony has been under high pressure of workloads recently. _____, he has just been taken to hospital for nerve broken down.

A. Fortunately                         B. Therefore                C. However                   D. In contrast

Question 9: Everything is _______ you. I cannot make _______ my mind yet.

A. up to / up                            B. out off / on             C. away from / for        D. on for / off

Question 10: I have no idea where ___________.

A. has she got that information                      B. she got that information

C. did she get that information                      D. that information has she got

Question11:In the wake of increasing food poisoning, many consumers have turned to vegetables ______ organically.

A. that grown                          B. grown                     C. which             D. are grown

Question 12: By this time next summer, you _______ your studies.

A. completes               B. will complete            C. are completing          D. will have completed

Question 13: You are old enough to take _______ for what you have done.

A. responsible                         B. responsibility                      C. responsibly             D. irresponsible

Question14:The aim of English Competition is to _____ the spirit of learning English among students.

A. stimulate                             B. improve                  C. prevent                   D. persuade

Question 15: If you can’t afford to buy books, then you can always borrow them from the ____.

A. book-shop                          B. restaurant                C. library         D. cinema

Question 16: : In some countries, environmental organizations have been ________ to inform people and gain their support.

A. made up                             B. set up                      C. brought up              D. taken up

Question17:A good leader should not be conservative, but rather ______ to new ideas.

A. receptive                             B. acceptable                           C. permissive              D. applicable

Question 18: If you can’t afford to buy books, then you can always borrow them from the _____.

A. book-shop                          B. restaurant                C. library         D. cinema

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 19: Mr. Gerstein was particularlytaken backto hear that sleeping problems are often linked to physical problems.

A. surprised                             B. intended                  C. determined            D. relieved

Question 20: I shouldn’t go outside without a raincoat because it’s raining cats and dogs.

A. it’s just started to rain                                B. it’s raining very heavily

C. it’s going to rain                                         D. it’s drizzling

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 21: He is a typical optimist, always looking on the bright side of everything.

A. pessimist                             B. introvert                  C. extrovert                 D. activist

Question 22: When I was going shopping yesterday, I accidentally met one of my old friends in high school.

A. by far                                  B. by heart                  C. by chance               D. on purpose

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges.

Question1. Lan and Hoa are talking about endangered species.

– Lan: “Pollution is one of the main causes of species extinction. What do you think?”     

– Hoa: “_____________.”

A.That’s a good idea.                                                             B. I can’t agree with you more.

C. I don’t think so.                                                     D. I’m sorry. I can’t.

Question2. Jeff and Nancy are talking about endangered species.

– Jeff: “Can you tell me where pandas live, Nancy?”            – Nancy: “­­­_____________.”

A. Sorry, I can’t.                                                         B. Yes, I can. 

C. In the bamboo forest.                                             D. I’m not sure.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 25 to29.

If you’re an environmentalist, plastic is a word you tend to say with a sneer or a snarl. It has become a symbol of our wasteful, throw-away society. But there seems little doubt it is here to stay, and the truth is, of course, that plastic has brought enormous (25) ________, even environmental ones. It’s not really the plastics themselves that are the evil ─ it’s the way society chooses (26) ________ use and abuse them.

Almost all the 50 or so different kinds of modern plastic are made from oil, gas or coal ─ non-renewable natural (27) ________. We (28) ________ well over three million tones of the stuff in Britain each year and, sooner or later, most of it is thrown away. A high portion of our annual (29) ________ is in the form of packaging, and this constitutes about seven percent by weight of our domestic refuse.

Question 25: A.savings

B.pleasures

C.benefits

D.profits

Question 26: A. to     

B. of

C.with

D. from

Question 27: A.processes

B. resources

C.products

D.fuels

Question 28: A.import

B.consign

C. remove

D.consume

Question 29: A.consumed

B.consuming

C.consumption

D. consume

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 30 to 34.

Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols, and gestures may be found in every known culture.The basic function of signal is to impinge upon the environment in such a way that it attracts attention, as. For example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adaptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign or a barber pole conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe than either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver’s cultural perceptions. In some cultures, applauding in a theater provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and hand shaking also communicate certain cultural messages.

Although signals, signs,s ymbols, and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As aresult, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based upon speech. Radio, television, and the telephone are only a few.

Question30:Which ofthe following would bethe best title forthe passage?

A. communication                   B. Signs and signals                C.Speech                     D.Gestures

Question31:According to thepassage, what is a signal?

A. A form ofcommunication that interrupts the environment.

B. Themostdifficult form of communication to describe

C. A form ofcommunication which maybeusedacross longdistances.

D. The form ofcommunication most related to cultural perception.

Question32:Theword“it” in paragraph refers to .

A. signal                      B. environment                                   C. function                              D. way 

Question 33:Theword“potential” in paragraph 1 could be replaced by.

A.advancement           B. possibility                           C. organization                       D. signal

Question34:Whywere the telephone, radio, andtelevision invented?

A. Because people were unable to understand signs, signals, and symbols.

B. Because peoplewanted to communicate across longdistances.

C. Because people believed that signs, signals, and symbols wereobsolete.

D. Because people wanted new forms ofcommunication.

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 35 to 42.

Marianne Moore (1887-1972) once said that her writing could be called poetry only because there was no other name for it. Indeed her poems appear to be extremely compressed essays that happen to be printed in jagged lines on the page. Her subjects were varied: animals, laborers, artists, and the craft of poetry. From her general reading came quotations that she found striking or insightful. She included these in her poems, scrupulously enclosed in quotation marks, and sometimes identified in footnotes. Of this practice, she wrote, “Why many quotation marks?” I am asked. When a thing has been so well that it could not be said better, why paraphrase it? Hence, my writing is, if not a cabinet of fossils, a kind of collection of flies in amber.” Close observation and concentration on detail and the methods of her poetry.

Marianne Moore grew up in Kirkwood, Missouri, near St. Lois. After graduation from Bryn Mawr College in 1909, she taught commercial subjects at the Indian School in Carlisle, Pennsylvania. Later she became a librarian in New York City. During the 1920’s she was editor of The Dial, an important literary magazine of the period. She lived quietly all her life, mostly in Brooklyn, New York. She spent a lot of time at the Bronx Zoo, fascinated by animals. Her admiration of the Brooklyn Dodgers-before the team moved to Los Angeles-was widely known.

Her first book of poems was published in London in 1921 by a group of friends associated with the Imagist movement. From that time on her poetry has been read with interest by succeeding generations of poets and readers. In 1952 she was awarded the Pulitzer Prize for her Collected Poems. She wrote that she did not write poetry for money or fame. To earn a living is needful, but it can be done in routine ways. One writes because one has a burning desire to objectify what it is indispensable to one’s happiness to express.

                                                                                                (Source: TOEFL Reading)

Question 35: What is the passage mainly about?

A. The influence of the imagists on Marianne Moore.           B. Essayists and poets of the 1920’s.

C. The use of quotations in poetry.                                        D. Marianne Moore’s life and work.

Question 36: Which of the following can be inferred about Moore’s poems?

A. They are better known in Europe than the United States.

B. They do not use traditional verse forms.

C. They were all published in The Dial.                    

D. They tend to be abstract.

Question 37: According to the passage Moore wrote about all of the following EXCEPT ________.

A. artists                                  B. animals                               C. fossils                     D. workers

Question 38: Where did Marianne Moore grow up?

A. In Carlisle, Pennsylvania.                                                   B. In Kirkwood.

C. In New York City.                                                             D. In Los Angeles.

Question 39: The author mentions all of the following as jobs held by Moore EXCEPT ________.

A. commercial artist                B. teacher                    C. magazine editor                  D. librarian

Question 40: Where did Moore spend most of her adult life?

A. In Kirkwood.                     B. In Brooklyn.           C. In Los Angeles.                  D. In Carlisle.

Question 41: The word “succeeding” is closest to ______.

A. inheriting                            B. prospering                           C. diverse                    D. later

Question 42: The word “it” refers to ______.

A. writing poetry        B. becoming famous               C. earning a living         D. attracting readers

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 43: Measles are an infectious disease that causes fever and small redspots.

                            A      B             C                                                  D

Question 44: The Southeast Asian Games, also knowing as the SEA Games, is a biennial multi-

                                                                                    A                                                B

sport event involving participants from the current eleven countries of Southeast Asia.

                         C                                                                                              D

Question 45: Keith had so interesting and creative plans that everyone wanted to work on his

                                                A                                  B                                C                  D

committee.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 46: Had he known more about the internet, he would have invested in some computer companies.

A. Knowing about the internet help him invest in some computercompany.

B. He didn’t know much about the internet and he didn’t invest in any computercompanies.

C. Knowing about the internet , he would have invested in some computercompanies.

D. He would have invested in some computer companies without his knowledge of theinternet.

Question 47: You should have persuaded him to change his mind.

  1. It was essential to persuade him to change his mind but you didn’t.
  2. You should persuade him to change his mind.
  3. You persuade him to change his mind but he didn’t.
  4. You didn’t persuade him to change because of his mind.

Question 48: Tom regrets to say that he has left his tickets at home.

A. Tom regrets leaving the tickets at home.

B. Tom was sorry that he has left the tickets at home.

C. Tom wishes he hadn’t left the ticket at home.

D. Tom regrets to leave the ticket at home.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 49: John was not here yesterday. Perhaps he was ill.

A. John needn’t be here yesterday because he was ill.

B. Because of his illness, John shouldn’t have been here yesterday.

C. John might have been ill yesterday, so he was not here.

D. John must have been ill yesterday, so he was not here.

Question 50: “Cigarette?”, he said. “No, thanks. “, I said.

A. He asked for a cigarette, and Iimmediately refused.        

B. He mentioned a cigarette, so I thankedhim.

C. He offered me a cigarette, but Ipromptly declined.         

D. He asked if I was smoking, and I denied atonce.

ĐÁP ÁN

Question 1

B

Question 11

B

Question 21

A

Question 31

A

Question 41

D

Question 2

B

Question 12

D

Question 22

D

Question 32

C

Question 42

C

Question 3

A

Question 13

B

Question 23

B

Question 33

B

Question 43

B

Question 4

B

Question 14

A

Question 24

C

Question 34

C

Question 44

A

Question 5

D

Question 15

C

Question 25

C

Question 35

D

Question 45

A

Question 6

C

Question 16

B

Question 26

A

Question 36

D

Question 46

B

Question 7

A

Question 17

A

Question 27

B

Question 37

C

Question 47

A

Question 8

B

Question 18

C

Question 28

D

Question 38

B

Question 48

A

Question 9

A

Question 19

A

Question 29

C

Question 39

A

Question 49

C

Question 10

B

Question 20

B

Question 30

D

Question 40

B

Question 50

D

2. Đề số 2

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions from 1 to 2

Question 1: A. championship B. scholarship              C. mechanic                D. chemical

Question 2: A. sacrificed        B. interfered                C. approached                         D. established

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions from 3 to 4

Question 3: A. vulnerable       B. compliment                         C. counterpart                         D. interviewee

Question 4: A. survive                        B. workforce               C. bamboo                   D. exist

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 5 to 16

Question 5: If I _____ that there was a test yesterday, I would not be punished now.

A. would know                       B. had known                         C. have known                        D. knew

Question 6: The higher the pollution becomes, _______ lose their natural habitats.

A. the more animals                B. more animals          C. many animals          D. the most animals

Question 7: I don’t think that everyone likes the way he makes fun, ________?

A. don’t I        B. do I                         C. do they                   D. don’t they

Question 8: Tom looks so frightened and upset. He __________ something terrible.

A. must experience     B. can have experienced                     C. should have experienced    D. must have experienced

Question 9: Mr. Nam ________ in the army from 1970 to 1980.

A. has served B. had been serving                C. had served  D. served

Question 10: You’d better save some money for a rainy day. You can’t count on ______ by your parents every time you get into financial difficulty.

A. rescuing      B. being rescued         C. to rescue                 D. to be rescued

Question 11: People are advised to _______ smoking because of its harm to their health.

A. cut down on                       B. cut off       C. cut in                     D. cut down

Question 12: I think you’d be good at this job. Why don’t you _______ it?

A. take care of                        B. apply for                 C. take after                D. put off

Question 13: If oil supplies run out in 2050 then we need to find _________ energy sources.

A. alternative              B. alternating             C. alternate                 D. altering

Question 14: The kind-hearted woman _______ all her life to helping the disabled and the poor.

A. wasted                    B. spent                       C. dedicated               D. lived

Question 15:With the victory over Germany in the final match, Brazil became the first team______ the trophy five times.

A. who win                 B. winning                  C. to win                     D. won

Question 16: The bombardment from the sea and the air ___________ large parts of the city.

A. drowned                 B. abolished                C. liquidated               D. demolished

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges from 17 to 18

Question 17: – Peter: “Thank you for your lovely dinner. You are an excellent cook!”

– Lucy: “___________________”

A. I’m glad you like it. You must come again.                       B. No, thanks, I will have to try more.

C. No. I am not. My sister cooks better than me                    D. Yes, right. I often cook in my family.

Question 18: A – “Would you mind lending me your bike?”

B – “ ”.

A. Yes, let’s                B. Not at all                C. Great          D. Yes. Here it is

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions from 19 to 20

Question 19: In some societies, language is associated with social class and education. People judge one’s level in society by the kind of language used.

A. connected with             B. not allowed by              C. separated from             D. dissimilar to

Question 20There was a long period without rain in the countryside last year so the harvest was poor.

A. epidemic                      B. drought                          C. famine                         D. flood

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions from 21 to 22

Question 21: How many countries will take part in the final tournament of the World Cup 2018?

A. succeed                  B. participate in                       C. perform                  D. host

Question 22: Don’t forget to drop me a line while you are away.

A. call me                    B. give me a ring         C. drop in me              D. write to me

Mark the letter A,B,C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions from 23 to 24

Question 23: She helped us a lot with our project. We couldn’t continue without her.

A. Unless we had her contribution, we could continue with the project.

B. But for her contribution, we could have continued with the project.

C. If she hadn’t contributed positively, we couldn’t have continued with the project.

D. Provided her contribution wouldn’t come, we couldn’t continue with the project.

Question 24: She received the exam results. She immediately phoned her mom.

A. She immediately phoned her mom that she would receive the exam results

B. No sooner had she received the exam results than she phoned her mom.

C. Hardly had she phoned her mom when she received the exam results.

D. She received the exam results immediately after she phoned her mom.

ĐÁP ÁN

1 A

2B

3D

4B

5B

6A

7C

8D

9D

10B

11A

12B

13A

14C

15C

16D

17A

18B

19C

20D

21B

22D

23C

24B

25B

26A

27A

28D

29D

30A

31C

32B

33B

34C

35A

36A

37A

38C

39C

40C

41B

42D

43C

44C

45D

46A

47B

48B

49A

50A

3. Đề số 3

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

1. A. wounded                                    B. combined                C. considered              D. believed

2. A. research                          B. resent                      C. resemble                 D. resist

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

3. A. describe                          B. descent                   C. design                     D. descant

4. A. disappear                        B. recommend             C. understand             D. volunteer

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

5. Gold_____________ in California in the 19 century

A. has been discovered           B. was discover           C. they discovered      D. was discovered

6. She has read ______ interesting book.

A. a                                         B. an                            C. the                          D. no article

7. Jupiter is _______ planet in the solar system.

A. the biggest                          B. the big                    C. the bigger               D. biggest

8. Tommy wanted to know ______ .

A. why his friends laughing                                        B. why did his friends laugh

C. the reason why his friends laughing

                        D. why his friends were laughing

9. He was believed ______ 3 years ago.

A. to have gone back hometown                                B. to go back hometown

C. to be go back hometown                                        D. to have been gone back hometown

10. Education in England puts ______ force for children from 9 to 16 years old.

A. into                                     B. on                           C. off                          D. through

11. I am _______ at paying my bills on time.

A. hopeful                               B. hopeless                  C. hope                       D. hoping

12. Students who study far from home often have problems with _______.

A. houses                                B. rooms                      C. flats                                    D. accommodation

13. In his latest speech, the Secretary General_______ the importance of wildlife conservation.

A. stressed                              B. excused                  C. extorted                  D. remained

14. Some days of rest may help to _______ the pressure of work.

A. reduce                                B. lower                      C. chop                       D. crease

15. Murder is a serious crime and one rarely ______________ with it.

A. get away                             B. go away                  C. turn away               D. come away

16.  She used to be very thin but she has __________ a bit now.

A. filled in                               B. finished off                        C. filled out                D. fired away

17. The computer has had an enormous ______ on the way we work and enjoy life.

A. impression                          B. influence                 C. change                    D. alternation

18. Making mistakes is all _______of growing up.

A. chalk and cheese                B. cats and dogs         C. part and parcel       D. Here and there

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges.

19. Ken and Laura are saying goodbye to each other after going to LOTTE Center. And they are going to have a date with each other later.

Laura: “ Well, it’s getting late. May be we could get together sometime.”

Ken: “_______________”

A. Nice to see back you.         B. Take it easy.

C. Sounds good. I’ll give you a call.  D. Yes, I’ve enjoyed it.

20. Helen and Mary are talking about Mary’s result at school.

– Helen: “Your parents must be proud of your result at school!”

– Mary: “_______.”

A. Thanks. It’s certainly encouraging B. I’m glad you like it

C. Sorry to hear that               D. Of course

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions

21. During their five-decade history the Asian Games have been advancing in all aspects.

A. going off    B. going over  C. going by     D. going ahead

22. The International Union for Conservation of Nature Red List is a comprehensive catalogue of the conservation status of species.

A. complete     B. rational       C. understandable       D. valuable

ĐÁP ÁN

1A

2A

3D

4D

5D

6B

7A

8D

9B

10A

11B

12D

13A

14A

15A

16C

17B

18C

19C

20A

21D

22A

23D

24D

25D

26B

27B

28D

29C

30D

31A

32C

33A

34B

35B

36A

37D

38B

39B

40C

41B

42D

43­C

44­B

45­D

46D

47B

48B

49D

50C

4. Đề số 4

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part difers from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. kicked            B. fixed                       C. pleased                   D. missed

Question 2: A. cook               B. moon                      C. pool                        D. food

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. interview        B. enthusiast              C. involvement           D. apponent

Question 4: A. obedient         B. decision                  C. mischievous            D. biologist

Mark the letter  A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

Question 5:  He was one of only five people _______ out of over 100 applicants.

A. to interview                                                            B. was interviewed    

C. interviewing                                                           D. to be interviwed

Question 6: WHO is an international organization that takes _________ of human health care.

A. responsibility                      B. charge                     C. ability                     D. action

Question 7: The number of unemployed people __________ recently.

A. is increasing                        B. has increased          C. have increased        D. increase

Question 8: I believe that he was concerned __________ all those matters which his wife mentioned.

A. upon                                   B. over                        C. above                      D. with

Question 9: I ________ very well with my roommate now. We never have arguments.

A. carry on                              B. go on                      C. put on                     D. get on

Question 10: The manager can’t decide whether Peter is best suitable ______running the machine or not.

A. to                            B. in                            C. for                          D. about

Question 11: When my father was young, he ______ get up early to do the gardening.

A. used to                               B. was used to            C. got used to             D. use to

Question 12: We __________ the decorating by the time your guests arrive here.

A. have finished                      B. will have finished    C. had finished          D. finish

Question 13: If she had known how awful this job was going to be, she__________it.

A. wouldn’t have accepted  B. would have accepted  C. would accept        D. wouldn’t accept

Question 14: The staff are .working at weekend ___________ delay the project any further.

A. so that not to                      B. not to                      C. for not                    D. so as not to

Question 15: ________ in poor health, she continued to carry out her duties to her family.

A. Because                  B. Although                C. In spite of     D. Due to

Question 16: He said he would never sell the ________  collections of stamps that his mother gave to him.

A. value                                   B. valueless                 C. valuable                  D.valuation

Question 17: Tet holiday is a typical cultural _________ that date back many generations of Vietnamese people.

A. anthem                               B. costume                  C. tournament             D. tradition

Question 18: Paul Baran _______ the Internet and the Ministry of America National Defence supported to develop it for the first time in 1969.

A. dicovered               B. produced                C. invented                             D. protected

Mark the letter A,  B, C, or D on your answer  sheet to indicate the word or phrase  CLOSEST in meaning to the underlined part in the following questions

Question 19: Whenever problems come up, we discuss them frankly and find solutions quickly.

A. arrive                                  B. happen                                C. encounter               D. face

Question 20: I really have the greatest respect for Jane’s work as she devoted her whole life to helping the poor.

A. congratulation                    B. cooperation                         C. discrimination                    D. admiration

Mark  the  letter  A,  B,  C,  or  D  on  your  answer  sheet  to  indicate  the  word  that  is OPPOSITE in meaning to the underlined part in the following questions

Question 21: Mrs Gilman is seriously ill in hospital so, for the time being, her classes will be taken by other teachers.

A. temporarily                         B. coincidently                        C. suddenly    D. permanently

Question 22: In Western culture, it is courteous to maintain eye contact during conversation.

A. irresponsible           B. impolite                              C. unusual                   D. informal

ĐÁP ÁN

1.C

  2. A

  3. A

  4. C

  5. D

  6. B

  7. B

  8. D

  9. D

10. C

11. A

12. B

13. A

14. D

15. B

16. C

17. D

18. C

19. B

20. D

21. D

22. B

23. A

24. C

25. A

26. B

27. C

28. C

29. C

30. C

31. A

32. A

33. A

34. D

35. A

36. B

37. C

38. D

39. A

40. C

41. A

42. B

43. B

44. B

45. C

46. C

47. A

48. B

49. A

50. D

5. Đề số 5

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1. A. adventure                  B. future                      C. mature                    D. figure

Question 2. A. young                         B. plough                    C. couple                     D. cousin

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3.     A. discuss                    B. waving                    C. airport                     D. often

Question 4. A. obligatory       B. geographical           C. international           D. undergraduate

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5. __________ Columbus was one of the first people to cross the Atlantic.

A. A                            B. The                         C. An                          D. Ø  

Question 6.  If  he were better qualified, he ______ get the job.

A. will                         B. can                          C. may             D. could

Question 7.  What a lovely night! The moon __________brightly.

A. shines                     B. has shined               C. was shining             D. is shining

Question 8.  _____, I have continued to work on my thesis.

A.  Even though there are problems   B.  In spite of there are problems

C.  Although all these problems          D.  Despite all these problems

Question 9. With greatly increased workloads, everyone is __________ pressure now.

A. out of         B. upon           C. under          D. above

Question 10. In my opinion, _____new technology who will finally decide which ideas take off.

A. It is the development of                          B. that the development

C. It is the user of                                           D. that the user of

Question 11.  ______ with her boyfriend yesterday, she doesn’t want to answer his phone call.

A. Having quarreled                               B. Because having quarreled

C. Because of she quarreled            D. Had quarreled

Question 12.  __________always gives me real pleasure.

A. I arrange flowers              B. the flowers are arranged      

C. Arranging flowers            D. While arranging flowers

Question 13. The mobile phone is an effective means of ______ in the world nowadays.

A. communicated        B. communication       C. communicate          D. communicative

Question 14. That beautiful girl died of an________ morphine.

A. overweight                         B. overhear                  C. overdo                    D. overdose

Question 15. We ______ full advantage of the fine weather and had a day out.

A. took            B. created        C. did             D. made

Question 16. __________is the existence of a large number of different kinds of animals and plants which make a balanced environment..

A. extinction               B. biodiversity            C. habitat                    D. conservation

Question 17. There is __________in my bed room .

A. an old square wooden table                       B. a square wooden old table

C. a square old wooden table                         D.  an old wooden square table

Question 18. The harder he studies, ________         

A. the better results he gets    B. his results get better

C. the better do his results get            D. the best results he gets

ĐÁP ÁN

1.C

2.B

3.A

4.A

5.D

6.D

7.D

8.D

9.C

10.C

11.A

12.C

13.B

14.D

15.A

16.B

17.A

18.A

19.A

20.C

21.A

22.B

23.C

24.A

25.B

26.D

27.A

28.C

29.D

30.D

41.D

42.C

43.C

44.B

45.B

46.C

47.C

48.D

49.C

50.D

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Hai Bà Trưng Lần 3. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo tài liệu liên quan khác:

  • Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Lê Lợi Lần 3
  • Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Huệ Lần 3

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button