Lớp 12

Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Chí Thanh Lần 3

Ôn Thi HSG xin giới thiệu đến các em Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Chí Thanh Lần 3 nhằm giúp các em ôn tập thật tốt để chuẩn bị cho kì thi tốt nghiệp THPT sắp tới. Hi vọng đây sẽ là tài liệu tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em. Mời các em cùng tham khảo nhé!

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ THPT QG NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THPT NGUYỄN CHÍ THANH LẦN 3

1. Đề số 1

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. effects                        B. steps                       C. fields                      D. folks

Question 2: A. easy                            B. sky                          C. study                      D. happy

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. evolve                        B. protect                    C. argue                      D. resist

Question 4: A. devastated                 B. environment           C. diversity                 D. ecology

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5: She’s recently been under the weather, ___________?

A. isn’t she                  B. isn’t her                  C. hasn’t she               D. hasn’t her

Question 6. She is _______ tallest girl in the school.

A. a                             B. an                            C. the                          D. Ø

Question 7: My brother Hwang was born      August 9th.

A. in                            B. at                            C. during                     D. on

Question 8: His company was fined for_______ tons of toxic waste near the residential area.

A. to have dumped     B. dumping                 C. having dumped      D. having been dumped

Question 9: I would tell you more about it if we_______ more time.

A. has                          B. had                                     C. have                        D. will have

Question 10: Since I __________ her an email, I haven’t received any reply from her.

A. sent                         B. was sending            C. had sent                  D. send

Question 11: _____________ some members’ objections, I think we must go ahead with the plan.

A. Be that as it may    B. Now that                C. Notwithstanding    D. Providing

Question 12: I will come and see you before I __     for America.

A. leave                       B. will leave                C. have left                 D. shall leave

Question 13: Scholars believe that there are still relics ____ under the tomb and awaiting to be excavated.

A. burying                   B. buried                     C. are burying             D. are buried

Question 14: Unfortunately, Tom’s illness turned out to be extremely _____ so he was kept in isolation.

A. infectious               B. infection                 C. infect                      D. infectiously

Question 15: Do you find it easier to___________ what’s happening when you watch a film in English?

A. see through             B. work out                 C. make up                  D. get round

Question 16: Students are restrained from eating bananas prior to an exam for ________ of failing ‘like sliding on a banana skin’.

A. cheer                       B. fear                         C. scare                       D. anger

Question 17: The boy was punished for playing __________ from his physics lessons.

A. truant                      B. runaway                  C. absent                     D. joyride

Question 18: I really have to _________ my brains to remember the answers to even the simplest questions.

A. search                     B. look                                    C. stretch                    D. rack

Question 19: Don’t trust him. He is just a wolf in sheep’s __________.

A. clothing                  B. clothes                    C. cloth                       D. skin

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 20: In the polluted environment, infectious diseases can be passed easily from one person to another.

A. fatal                        B. safe                         C. contagious              D. immune

Question 21: The new system for assessing claims is expected to come into operation early next month.

A. finish working        B. start working          C. continue working   D. postpone working

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: The water workers’ claim for a 10 percent pay rise has been under consideration by the Government.

A. neglected                B. concentrated           C. suspected               D. bethought

Question 23: John’s decision to drop out of university to go to a vocational school drove his mother up the wall. She thought that it is really a stupid decision.

A. made his mother pleased                            B. made his mother angry

C. made his mother worried                           D. made his mother ashamed

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges

Question 24: Nam and Nga are talking with each other about artificial intelligence.

Nam: “I think that the rapid development of artificial intelligence would pose a threat to humankind. What do you think?”

Nga: “_________________. Human beings are very smart. They create artificial intelligence and would know how to keep it under control.”

A. I totally agree with you                              B. No. I don’t think so

C. What on earth you are talking about          D. You can say it again

Question 25: Binh is inviting Nam to join the football club.

Binh: “I know you are very good at playing football. Would you like to join our club?”

Nam: “________________”

A. Yes. I am very busy.                                  B. Yeah. Good idea. I’d love to.

C. What a good friend you are!                      D. What do you think?

Read the following passage and Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30

            The first question we might ask is: What can you learn in college that will help you in being an employee? The schools teach (26) ___________many things of value to the future accountant, doctor or electrician. Do they also teach anything of value to the future employee? Yes, they teach the one thing that it is perhaps most valuable for the future employee to know. But very few students bother to learn it. This basic skill is the ability to organize and express ideas in writing and in speaking. This means that your success as an employee will depend on your ability to communicate with people and to (27) ___________your own thoughts and ideas to them so they will (28) ___________understand what you are driving at and be persuaded.

            Of course, skill in expression is not enough by itself. You must have something to say in the first place. The effectiveness of your job depends much on your ability to make other people understand your work as they do on the quality of the work itself.

Expressing one’s thoughts is one skill that the school can (29) ___________teach. The foundations for skill in expression have to be laid early: an interest in and an ear (30) ___________language; experience in organizing ideas and data, in brushing aside the irrelevant, and above all the habit of verbal expression. If you do not lay these foundations during your school years, you may never have an opportunity again.

Question 26:   A. a large         B. large            C. a great        D. great

Question 27:   A. represent     B. transfer       C. interpret      D. present

Question 28:   A. either          B. as well        C. both            D. not

Question 29:   A. quite           B. really           C. truly            D. hardly

Question 30:   A. in                B. for               C. by               D. if

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35

Because the low latitudes of the Earth, the areas near the equator, receive more heat than the latitudes near the poles, and because the nature of heat is to expand and move, heat is transported from the tropics to the middle and high latitudes. Some of this heat is moved by winds and some by ocean currents, and some gets stored in the atmosphere in the form of latent heat. The term “latent heat” refers to the energy that has to be used to convert liquid water to water vapor. We know that if we warm a pan of water on a stove, it will evaporate, or turn into vapor, faster than if it is allowed to sit at room temperature. We also know that if we hang wet clothes outside in the summertime, they will dry faster than in winter, when the temperature is lower. The energy used in both cases to change liquid water to water vapor is supplied by heat – supplied by the stove in the first case and by the Sun in the latter case. This energy is not lost. It is stored as vapor in the atmosphere as latent heat. Eventually, the water stored as vapor in the atmosphere will condense to liquid again, and the energy will be released to the atmosphere.

In the atmosphere, a large portion of the Sun’s incoming energy is used to evaporate water, primarily in the tropical oceans. Scientists have tried to quantify this proportion of the Sun’s energy. By analyzing temperature, water vapor, and wind data around the globe, they have estimated the quantity to be about 90 watts per square meter, or nearly 30 percent of the Sun’s energy. Once this latent heat is stored within the atmosphere, it can be transported, primarily to higher latitudes, by prevailing, large – scale winds. Or it can be transported vertically to higher levels in the atmosphere, where it forms clouds and subsequent storms, which then release the energy back to the atmosphere.

Question 31. The passage mentions that the tropics differ from the Earth’s polar regions in which of the following ways?

A. The height of cloud formation in the atmosphere.

B. The amount of heat they receive from the Sun.

C. The strength of their large scale winds.

D. The strength of their oceanic currents.

Question 32. Why does the author mention the stovein the passage?

A. To describe the heat of the Sun.                B. To illustrate how water vapor is stored.

C. To show how energy is stored.                  D. To give an example of a heat source

Question 33. According to the passage, most ocean water evaporation occurs especially _________.

A. around the higher latitudes                                    B. in the tropics

C. because of large – scale winds                    D. because of strong ocean currents

Question 34. According to the passage, 30 percent of the Sun’s incoming energy_________.

A. is stored in clouds in the lower latitudes   B. is transported by ocean currents

C. never leaves the upper atmosphere            D. gets stored as latent heat

Question 35. The underlined word “it” refers to_________ .

A. square meter           B. the Sun’s energy     C. latent heat              D. the atmosphere

Read the following passage and Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42.

            Today we take electricity for granted and perhaps we do not realize just how useful this discovery has been. Steam was the first invention that replaced wind power. It was used to drive engines and was passed through pipes and radiators to warm rooms. Petrol mixed with air was the next invention that provided power. Exploded in a cylinder, it drove a motor engine. Beyond these simple and direct uses, those forms have not much adaptability. On the other hand, we make use of electricity in thousands of ways. From the powerful voltages that drive our electric trains to the tiny current needed to work a simple calculator, and from the huge electric magnet in steel works that can lift 10 tons to the tiny electric magnet in a doorbell, all are powered by electricity. An electric current can be made with equal ease to heat a huge mass of molten metal in a furnace, or to boil a jug for a cup of coffee. Other than atomic energy, which has not as yet been harnessed to the full, electricity is the greatest power in the world. It is flexible, and so adaptable for any task for which it is wanted. It travels so easily and with incredible speed along wires or conductors that it can be supplied instantly over vast distances. To generate electricity, huge turbines or generators must be turned. In Australia they use coal or water to drive this machinery. When dams are built, falling water is used to drive the turbines without polluting the atmosphere with smoke from coal. Atomic power is used in several countries but there is always the fear of an accident. A tragedy once occurred at Chernobyl, in Ukraine, at an atomic power plant used to make electricity. The reactor leaked, which caused many deaths through radiation.

            Now scientists are examining new ways of creating electricity without harmful effects to the environment. They may harness the tides as they flow in and out of bays. Most importantly, they hope to trap sunlight more efficiently. We do use solar heaters for swimming pools but as yet improvement in the capacity of the solar cells to create more current is necessary. When this happens, electric cars will be viable and the world will rid itself of the toxic gases given off by trucks and cars that bum fossil fuels.

Question 36: The author mentions the sources of energy such as wind, steam, petrol in the first paragraph to__________

A. suggest that electricity should be alternated with safer sources of energy

B. emphasize the usefulness and adaptability of electricity

C. imply that electricity is not the only useful source of energy

D. discuss which source of energy can be a suitable alternative to electricity

Question 37: Before electricity, what was sometimes passed through pipes to heat rooms?

A. Gas                         B. Petrol                      C. Steam                     D. Hot wind

 Question 38: What do we call machines that make electricity?

A. Voltages.                                                   B. Electric magnets.   

C. Generators or turbines.                               D. Pipes and radiators.

Question 39: The main forms of power used to generate electricity in Australia are__________

A. atomic power and water                            B. water and coal

C. sunlight and wind power                           D. wind and gas

Question 40: The word “they” in the last paragraph refers to__________

A. harmful effects       B. the tides                  C. scientists                 D. new ways

Question 41: Which of the following power sources causes pollution by emitting harmful gases?

A. Sunlight                  B. Petrol                      C. Water                     D. Wind

Question 42: The best title for this passage could be __________

A. “Types of Power Plants”                            B. “Electricity: Harmful Effects on Our Life”

C. “How to Produce Electricity”                    D. “Why Electricity Is So Remarkable”

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 43: Tom works for a company which make electronic devices.

A. works                     B. which                      C. make                       D. electronic devices

Question 44: Playing games together is teachable moments to share lessons about sportsmanship, teamwork, perseverance, and to be tolerant of others.

A. is                             B. about                      C. to be                                   D. others

Question 45: After the social science lecture all students are invited to take part in a discussion of the issues which were risen in the talk.

A. are invited              B. science lecture        C. which                     D. were risen

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions

Question 46: The photographs of Mars taken by satellite are much clearer than those taken from the Earth.

A. The photographs of Mars taken from the Earth are clearer than those taken by satellite.

B. The photographs of Mars taken from the Earth are not as clear as those taken by satellite.

C. The photographs of Mars taken from the Earth are fader than those taken by satellite.

D. The photographs of the earth are not as clear as those of Mars.

Question 47: “I have something to tell you today” Kerry said to Mary.

A. Kerry told Mary I had something to tell her that day.              

B. Kerry told Mary he had had something to tell her.
C. Kerry told Mary she had had something to tell him that day.  

D. Kerry told Mary he had something to tell her that day

Question 48: I really believe her letter comes as a great surprise to John.

A. John may be very surprised to receive my letter.

B. John might have been very surprised to receive my letter.

C. John must be very surprised to receive my letter.

D. John must have been very surprised to receive my letter.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions

Question 49: Your health will be improved. Remember to use fresh water for cooking.

A. Your health will be improved unless you use fresh water for cooking.

B. Your health won’t be improved if you use fresh water for cooking

C. Your health will be improved as long as you use fresh water for cooking.

D. Your health can’t be improved in case you use fresh water for cooking.

Question 50: The snowfall was very heavy in the capital city of England. All the trains there were cancelled.

A. If it hadn’t been for the heavy snowfall, all the trains in the capital city of England would have been cancelled.

B. Only after all the trains in the capital city of England were cancelled dit it snow heavily.

C. So heavy was the snowfall that all the trains in the capital city of England were cancelled.

D. Had it snowed heavily, all the trains in the capital city of England wouldn’t have been cancelled.

ĐÁP ÁN

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

C

B

C

A

C

C

D

C

B

            A

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

C

A

B

A

B

B

A

D

A

C

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

B

A

A

B

B

C

D

C

B

B

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

B

D

B

D

C

B

C

C

B

C

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

B

D

C

C

D

B

D

C

C

C

2. Đề số 2

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. believes                      B. dreams                    C. girls                        D. parents

Question 2: A. nature                         B. manage                   C. balance                   D. campfire

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. suggest                       B. involve                    C. travel                      D. sustain

Question 4: A. disappear                    B. arrangement            C. opponent                D. contractual

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5: Nobody phoned while I was out, _________?

A. wasn’t I                  B. was I                       C. did they                  D. didn’t they

Question 6. I want to introduce you to Sharon. She is _____ very nice person.

A. a                             B. an                            C. the                          D. Ø

Question 7. Would you like to go shopping   ______ Sunday morning?

A. of                            B. about                      C. at                            D. on

Question 8: She made as if ____________ but then stopped.

A. to speak                  B. speaking                 C. spoken                    D. speak

Question 9: If we _____ the local people to hunt endangered species for our consumption, they would become extinct sooner.

A. allow                      B. would allow           C. were to allow         D. were allowed

Question 10: She has been waiting for this opportunity since she ______from university.

A. had graduated        B. graduated               C. has graduated         D. graduates

Question 11: ________ Jack has a new car, he no longer takes the commuter train to work every day.

A. Because                  B. Because of              C. As a result              D. Although

Question 12: ____ his homework, he will surf the social networks.

A. At the time he finished                              B. After he had finished        

C. After he has finished                                 D. By the time he was finishing

Question 13: Scientists ____ on the site found many ancient tools, tombs and pottery, and made some important archaeological discoveries.

A. worked                   B. working                  C. to work                   D. to be working

Question 14: We will create a stable, prosperous and highly ____ ASEAN Economic community.

A. compete                  B. competition            C. competitor              D. competitive

Question 15: The United States, China and India are now competing for political influence in ASEAN, and France, a leading European country, does not want to be ___________.

A. left out                   B. put off                    C. thought of              D. led on

Question 16: Ian has no difficulty in ____ into use the perfect plans his friends have prepared for him.

A. lending                  B. taking                     C. putting                   D. heading

Question 17: Action movies may have a negative _________ on children.

A. opinion                   B. influence                 C. dependence                        D. decision

Question 18: All the applicants for the post are thoroughly ________ for their suitability.

A. searched                 B. vetted                     C. investigated            D. scrutinized

Question 19: Parents are always willing to lend a sympathetic ________ to their children when they have problems.

A. hand                       B. ear                           C. eye                          D. paw

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 20: Ha Long Bay has attracted millions of visitors who come to enjoy its breathtaking views and experience other activities.

A. unbreathable           B. heartbreaking          C. awe-inspiring          D. unforgettable

Question 21:  In spite of poverty and dreadful conditions, they still manage to keep their self-respect.

A. self-reliant              B. self-restraint           C. self-esteem             D. self-assured

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: Her graceful performance of this traditional art form in the evening session was a real source of pleasure.

A. attractive                B. effortless                C. inelegant                 D. sophisticated

Question 23: Nam is considered to be the best student in our class because he’s not only good at learning but also well-informed about everything around the world.

A. perfectly-informed                                     B. badly-informed     

C. bad-informed                                             D. ill-informed

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges

Question 24: A custom officer is talking to a client at the airport.

– Officer: “Welcome. Can I see your ticket, please? “

– Client: “___________________”

A. Yes, here you are.                                      B. Can you tell me how to get to gate A22?

C. Thank you for all your help.                       D. Can I have a seat near the emergency exit?

Question 25:  Two friends are talking with each other about a musical concert.

– A: “Hey, there is a musical concert in the park. Do you want to go seeing the band play?”

– B: “___________________.”

A. How long ago did the band start playing at our park?

B. I am done with my homework; I can go.

C. Oh, I like all kinds of music as long as it is not Hard Rock.

D. My favorite is Rock and Roll music.

ĐÁP ÁN

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

D

A

C

A

C

A

D

A

C

B

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

A

C

B

D

A

C

B

B

B

C

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

C

C

D

A

B

B

C

A

A

D

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

A

D

C

A

B

A

D

C

D

A

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

B

A

C

D

D

C

A

A

D

C

3. Đề số 3

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. walks                          B. stops                       C. relaxes                    D. needs

Question 2: A. capable                       B. ancient                    C. angle                       D. danger

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. broaden                      B. enter                       C. travel                      D. absord

Question 4: A. inflation                     B. maximum                C. applicant                 D. character

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5: Nothing is destroyed after the serious flood in this area, ________?   

A. aren’t they              B. is it                          C. isn’t it                     D. are they

Question 6: Canada is one of ________ biggest countries in the world.

A. a                             B. an                            C. the                          D. Ø

Question 7: He put the books ______ the table.

A. on                           B. in                            C. above                      D. before

Question 8:  I’d advise _________ your tickets well in advance if you want to travel in August.

A. buying                    B. to buy                     C. buy                                     D. bought

Question 9: I wouldn’t drink that wine if I_______ you.

A. were                       B. am                           C. had been                 D. be

Question 10: Mr. Brown has been typing the letter since the telephone on his desk ______ringing.

A. had stopped           B. stopped                   C. has stopped            D. stops

Question 11: It is important to keep ourselves clean_______ germs can cause infections in parts of our body.

A. although                 B. unless                      C. while                      D. because

Question 12: I will read my favourite novel __________

A. by the time I was eaten dinner.                  B. as soon as I have eaten dinner.

C. after I had finished dinner                                     D. before I ate dinner.

Question 13: Trang An Scenic Landscape Complex is the 8th World Heritage in Viet Nam ____ by UNESCO.

A. to be recognised     B. to recognise            C. recognising             D. recognised

Question 14: Urbanization has resulted in _____________problems besides the benefits.

A. vary                                    B. various                    C. variety                    D. variability

Question 15: If Bill loses his job, at least they have Mary’s income to _______on.

A. fall behind              B. fall for                    C. fall back                 D. fall under

Question 16: He was ejected after committing five personal _________ in water sport game yesterday.

A. mistakes                 B. faults                      C. fouls                       D. errors

Question 17: It has never___________ my mind that Jenifer has a plan to set up her own business.

A. came                       B. entered                   C. crossed                   D. reached

Question 18: Now that she is trained, she hopes to earn her living as a ________ in an office.

A. staff                                    B. personnel                C. typewriter               D. clerk

Question 19: Martin is called the teacher’s pet by his classmates because he is taken under his teacher’s _____.

A. hands                      B. arms                        C. wings                      D. legs

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 20: Mike pretended to be sick, but I saw through his deception at once.  

A. was used to            B. got angry with        C. got bored with       D. was aware of

Question 21: He stressed that idea of the event is to grab the public’s attention with their favorite acts, rather than to give them a diverse arts festival.

A. distract                   B. evaluate                  C. change                    D. attract

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 22: Joe’s been walking with a spring in his step ever since he found out he was getting a promotion.

A. a happy and excited mood                                     B. a joyful and energetic mood

C. a worried and depressed moon                  D. a bad and sorrow mood

Question 23: If a friend is usually very smart but suddenly doesn’t understand a simple joke, you might say he is thick.

A. slow to learn new things                            B. clever at telling jokes

C. quick to understand everything                 D. not interested in funny stories

ĐÁP ÁN

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

D

C

D

A

B

C

A

A

A

            B

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

D

B

A

B

C

C

C

D

C

D

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

D

D

C

A

B

D

A

B

C

D

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

A

A

D

C

A

B

D

A

C

B

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

C

B

D

D

A

A

C

C

A

C

4. Đề số 4

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1. A. solutions         B. hospitals     C. families       D. projects

Question 2. A. nuclear            B. disappear    C. pear                        D. clear

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3. A. transcript        B. preserve      C. training                   D. royal

Question 4. A. interact           B. entertain     C. compassion             D. submarine

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5. I don’t suppose there is anyone there, ________?

            A. do I                        B. isn’t there               C. is there                    D. don’t I

Question 6. Christmas Eve is ________ best time for Japanese youngsters to go out for ________ special, romantic evening.

            A. a-a  B. the-a           C. the-the        D. a-the

Question 7. It is of great importance to create a good impression ________ your interviewer.

            A. on   B. about          C.for   D. At

Question 8. Hoa hoped ________ to join the club. She could make friends with many people here.

            A. being invited                      B. to invite                  C. to be invited                       D. inviting

Question 9. If his family had not been so poor that he did several part-time jobs when he was at university, ________ now.

            A. he would not be so experienced    B. he will not be so experienced

            C. he would not have been so experienced    D. he would be so experienced

Question 10. When I met Walters about two years before his death he didn’t seem satisfied. He ________ no major book since he settled in Uganda.

            A. has published                     B. could have published

            C. published                D. had published

Question 11. She had butterflies in her stomach ________  having prepared carefully for the interview.

            A. although     B. due to         C. despite        D. because

Question 12. After seeing the film Memoir of a Geisha, ________.

            A. the book was read by many people            B. the book made many people want to read it

            C. many people wanted to read the book       D. the reading of the book interested people

Question 13. In The Sociology of Science, ________ a classic, Robert Merton discusses cultural, economic and social forces that contributed to the development of modern science.

            A. now considering     B. now considered      C. which considers     D. which considered

Question 14. My aunt used to be a woman of great ________, but now she gets old and looks pale.

            A. beauty                    B. beautiful                 C. beautifully              D. beautify

Question 15. David is a rich man because he ________ a lot of money last year.

            A. went through                      B. checked in              C. fell behind              D. came into

Question 16. I have a ________  on a classmate who is very near and dear to me.

            A. crush           B. desire          C. flame          D. passion

Question 17. The sight of his pale face brought ________ to me how ill he really was.

            A. place           B. house          C. life D. home

Question 18. My grandmother ________ her whole life to looking after her children.

            A. paying                    B. using                       C. spending                 D. devoting

Question 19. Our new classmate, John is a bit of a rough ________ but I think I’m going to like him once I get used to him.

            A. stone                       B. rock                        C. diamond                 D. pearl

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 20. We have achieved considerable results in the economic field, such as high economic growth, stability and significant poverty alleviation over the past few years.

            A. achievement           B. development           C. prevention D. reduction

Question 21. It is such a prestigious university that only good students are entitled to a full scholarship each year.

            A. have the right to refuse                  B. are given the right to

            C. are refused the right to                   D. have the obligation to

ĐÁP ÁN

1. D

6. B

11. C

16. A

21. B

26. D

31.A

36. A

41. B

46. A

2. C

7. A

12. C

17. D

22. C

27.C

32. D

37. D

42. A

47. B

3. B

8. C

13. B

18. D

23. A

28. A

33. C

38. D

43. B

48. C

4. C

9. A

14. A

19. C

24. C

29. D

34. B

39. D

44. C

49. C

5. C

10. D

15. D

20. D

25. D

30. D

35. D

40. A

45. A

50. B

5. Đề số 5

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1: A. tries                            B. receives                   C. teaches                   D. studies

Question 2: A. heard                          B. early                        C. learn                       D. near

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. intend                         B. follow                     C. decide                    D. install

Question 4: A. museum                      B. location                   C. recommend                        D. commitment

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5: The child can hardly understand what they are discussing, _____        ?

A. can he                     B. can’t he                   C. are they                  D. aren’t they

Question 6: We only have _______ hour to complete the test.

A. a                             B. an                            C. Ø                            D. the

Question 7: Many children wish their parents didn’t judge their friends _______their appearance, but got to know them better.

A. at                            B. by                           C. into                         D. under

Question 8: A good way to show your responsibility and commitment to your family is to do your chores without complaining or___________.

A. asking                     B. ask                          C. being asked            D. asking

Question 9: If Martin were here now, he ____          us to solve this difficult problem.

A. would help             B. will help                  C. has helped              D. helps.

Question 10: She has realised the importance of good health since she __   from a severe illness

A. would recover.       B. recovered                C. has recovered.        D. was recovering.

Question 11: Mary wants to be a career woman; she doesn’t want to be a housewife, __________ does she want to be a mother.

A. nor                          B. neither                    C. either                      D. none

Question 12: ___________, she will work in her father’s company.

A. before she had finished her agree              B. As soon as Jessica has finished her agree

C. By the time she finished her agree             D. after she had finished her agree

Question 13: The patients ___           with the new drug showed better signs of recovery than those receiving conventional medicine.

A. treating                   B. having treated        C. who treated                        D. treated

Question 14: These women were viewed with ________ and they had to work twice as hard to be accepted by their male colleagues.

A. suspicious               B. suspicion                 C. suspect                   D. suspiciously

Question 15: She ________ her anger by going for a walk.

A. work off                 B. work on                  C. work out                 D. work at

Question 16: It was noticeable how a few people managed to ________ their will on the others.

A. focus                      B. impose                    C. judge                      D. break

Question 17: You must mix the right _______ of soap and water if you want to blow bubbles that last longer.

A. percentage              B. proportion               C. propensity              D. majority

Question 18: When getting into troubles, Jack never ____ on other people for help. He always solves them on his own.

A. determines              B. influences               C. relies                       D. manages

Question 19: This firm’s gone to the ________ since the new management took over.

A. ducks                      B. cats                         C. dogs                       D. horses

ĐÁP ÁN

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

C

D

B

C

A

B

B

C

A

            B

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

A

B

D

B

A

B

B

C

C

C

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

B

C

D

D

B

B

B

A

B

D

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

D

D

B

C

A

            C

B

D

A

B

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

C

A

D

C

C

A

B

C

B

B

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Chí Thanh Lần 3. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo tài liệu liên quan khác:

  • Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Thiện Thuật Lần 3
  • Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Võ Thị Sáu Lần 3

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button