Lớp 12

Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Hữu Cảnh Lần 3

Mời các em cùng tham khảo tài liệu Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Hữu Cảnh Lần 3 do Ôn Thi HSG tổng hợp và biên soạn. Tài liệu bao gồm các đề thi khác nhau, tổng hợp các kiến thức đã học. Hi vọng tài liệu này sẽ giúp các em ôn tập thật tốt cho kì thi THPT Quốc gia sắp tới. Chúc các em học tập tốt!

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ THPT QG NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THPT NGUYỄN HỮU CẢNH LẦN 3

1. Đề số 1

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct sentence with the same meaning as the one printed before it.

 Question 1. They got success since they took my advice.

            A. If they did not take my advice, they would not get success.

            B. They took my advice, and failed.

            C. But for my advice, they would not have got success.

            D. My advice stopped them from getting success.

 Question 2. He last had his eyes tested ten months ago.

            A. He had not tested his eyes for ten months then.  

            B. He hasn’t had his eyes tested for ten months.

            C. He had tested his eyes ten months ago.    

            D. He didn’t have any test on his eyes in ten months

 Question 3. “I’ll call you as soon as I arrive at the airport,” he said to me.

            A. He reminded me to call him as soon as he arrived at the airport.

            B. He promised to call me as soon as he arrived at the airport.

            C. He objected to calling me as soon as he arrived at the airport.

            D. He denied calling me as soon as he arrived at the airport.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

 Question 4. We paid for the meal. We wanted to say sorry for what we had done.

            A. We paid for the meal in order to say sorry for what we had done.

            B. In order to pay for the meal, we wanted to say sorry for what we had done.

            C. The meal we paid for is what we want to say sorry for what we had done.

            D. We paid for the meal although we wanted to say sorry for what we had done. 

 Question 5. He works in the same office with two women. They are very beautiful and tactful.

            A. The two women’s beauty and tact explain why he wants to work at their office.

            B. He works in the same office with two women who are very beautiful and tactful.

            C. The offices where he and the two very beautiful and tactful women work are the same.

            D. Working in the same office with the two beautiful women makes him very tactful.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word which is stressed differently from the rest.

 Question 6.  A. environment B. biology       C. scientific     D. geography

 Question 7.  A. floppy           B. idol             C. cotton         D. embrace

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges.

 Question 8. A: “Have you seen the news about the black man holding two hotdogs and the chicken head?”

     B: “______________

            A. No, I don’t like it.                                  B. Yes, it’s very popular on facebook these days.

            C. Yes, there’s a story like that.                        D. Thanks, I’ll see it.

Question 9. “Do you fancy going to a movie this evening?”  “_______________”

            A. That would be nice.                       B. Not so bad. And you?

            C. I’m sorry. I don’t know that.          D. Not at all. Go ahead.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions.

 Question 10. Had he come earlier, he __________her.

            A. wouldn’t have met B. will have met          C. would have met     D. would meet

 Question 11. The tiger is ______ of extinction. It is difficult to find them in the wild.

            A. on the ground         B. on the rocks            C. on the verge           D. on the wing

 Question 12. Peter is much ______ his brother.

            A. more young and intelligent than    B. the more intelligent and younger than

            C. younger and more intelligent than D. more intelligent and younger than

 Question 13. Urbanization can bring social health and benefit; ______ , it also has its drawback.

            A. Furthermore           B. By the way C. Moreover    D. However

 Question 14. I’d rather ______ ______ than anything else.

            A. going/ to shop        B. going/ shopping      C. to go/ shopping      D. go/ shopping

 Question 15. The students got the librarian_________ books for them.

            A. buying        B. to buy         C. buy D. bought

 Question 16. I hate ______ newspapers; they’re just full of gossip, scandal and lies!

            A. online         B. daily           C. magazine    D. tabloid

 Question 17. They hope to _______ a cure for the disease.

            A. fill up with B. go along with         C. come up with         D. catch up on

 Question 18. I and Kenny______ pen pal friends since I_______ Singapore.

            A. are/ visit      B. were/ have visited  C. were/ visited           D. have been/ visited

 Question 19. Iphone 11 Pro Max is the latest ______ in the field of smartphone design of Apple.

            A. create          B. creation       C. creator        D. creativity

 Question 20. _____ tennis is my favourite sport. I play once or twice _____ week if I can, but I’m not _____ very good player.

            A. X/ a/ the     B. X / the/ a     C. X/ a/ a         D. a/ x/ the

 Question 21. I don’t mind ______ you ______ the washing up.

            A. helping/ doing        B. help/ do      C. to help/ to do          D. helping/ do

 Question 22. We need to act quickly to _______ to climate change, or it will be a disaster for the whole planet.

            A. transit         B. reverse        C. go back       D. adapt

 Question 23. He is very keen______ English, but he is not good ______ listening.

            A. on/ at          B. on/ in          C. at/ on          D. at/ at

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting.

 Question 24. In an essay writing in 1779, Judith Sargeant Murray promoted the cause of women’s education.

            A. the cause of            B. writing        C. In an essay D. women’s education

 Question 25. Air pollution, together with littering, are causing many problems in our large, industrial cities today.

            A. are  B. industrial    C. problems     D. with

 Question 26. Before becoming successful, Charles Kettering, former vice president of General Motors, was so poor that he has to use the hayloft of a barn as a laboratory.

            A. as    B. so poor        C. has to          D. successful

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

 Question 27. The project has been put on ice until our boss decides what to do next.

            A. controverted           B. delayed       C. cancelled    D. discussed

 Question 28. Many Vietnamese teenagers used to idolize Ngo Ba Kha because of his weird dances and negative speeches.

            A. worship      B. hate C. impress       D. detest

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks.

CHRISTMAS

The Christmas season begins very early in Britain. By the end of October, you may see Christmas decorations in the streets and Christmas cards and gifts in the shops. (29)_______ , people start to decorate their houses one or two weeks before 25th December, (30)_______ is Christmas Day.

There are a lot of traditions connected to Christmas. The most important one is the giving of presents. Family members wrap up their gifts and leave them at the bottom of the Christmas tree on Christmas morning. Children leave a long sock or stocking at the end of their bed on Christmas Eve, 24th December, hoping that Father Christmas will turn (31)_______ during the night and (32)_______ them small presents, fruits and nuts. They are not usually disappointed. Sometimes on Christmas Day, the family will sit down for a big turkey dinner and Christmas pudding. Later in the afternoon, they may watch the Queen on television as she (33)_______ her traditional Christmas message to the United Kingdom and the Common wealth. If they have rooms for even more food, they may enjoy a piece of Christmas cake or eat a hot mince pie. 26th December is also a public holiday, Boxing Day, and this is the time to visit friends and relatives or watch football.

                        (Extracted from Basic Ielts Listening, Li Ya Bin, P126, 2011)

 Question 29.  A. Tradition    B. Traditioning            C. Traditional  D. Traditionally

 Question 30.  A. where         B. on that        C. when          D. which

 Question 31.  A. at                B. up               C. in                D. with

 Question 32.  A. to bring       B. bring           C. bringing      D. brought

 Question 33.  A. sends          B. talks            C. gives away D. delivers

  Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

 Question 34. Although it’s a long day for us, we are all contented with what we do.

            A. interested   B. pleased       C. dissatisfied D. excited

 Question 35. New electronic devices have been developed to satisfy users’ ever-changing needs.

            A. predictable B. changeable  C. constant      D. unstable

Read the following passage and blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

            Since water is the basis of life, composing the greater part of the tissues of all living things, the crucial problem of desert animals is to survive in a world where sources of flowing water are rare. And since man’s inexorable necessity is to absorb large quantities of water at frequent intervals, he can scarcely comprehend that many creatures of the desert pass their entire lives without a single drop.

            Uncompromising as it is, the desert has not eliminated life but only those forms unable to withstand its desiccating effects. No moist-skinned, water-loving animals can exist there. Few large animals are found. The giants of the North American desert are the deer, the coyote, and the bobcat. Since desert country is open, it holds more swift-footed running and leaping creatures than the tangled forest. Its population is largely nocturnal, silent, filled with reticence, and ruled by stealth. Yet they are not emaciated. Having adapted to their austere environment, they are as healthy as animals anywhere else in the word.

            The secret of their adjustment lies in the combination of behavior and physiology. None could survive if, like Mad dogs and Englishmen, they went out in the midday sun; many would die in a matter of minutes. So most of them pass the burning hours asleep in cool, humid burrows underneath the ground, emerging to hunt only by night. The surface of the sun-baked desert averages around 150 degrees, but 18 inches down the temperature is only 60 degrees.

Question 36. The title for this passage could be _____

            A. “Man’s Life in a Desert Environment”      

            B. “Life Underground”  

            C. “Desert Plants”                  

            D. “Animal Life in a Desert Environment”

 Question 37. The phrase “those forms” in the passage refers to all of the following EXCEPT _____.

            A. moist-skinned animals        B. many large animals

            C. the coyote and the bobcat  D. water-loving animals   

 Question 38. Man can hardly understand why many animals live their whole life in the desert, as_____ .

            A. sources of flowing water are rare in a desert

            B. water composes the greater part of the tissues of living things

            C. water is an essential part of his existence

            D. very few large animals are found in the desert

 Question 39. The word “Them” in the passager refer to __________

            A. minutes       B. animals       C. people         D. water    

 Question 40. According to the passage, creatures in the desert _____.

            A. live in an accommodating environment

            B. are not as healthy as those anywhere else in the world

            C. are more active during the day than those in the tangled forest

            D. are smaller and fleeter than forest animals  

Read the following passage and blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

            Clara Barton became known as “The Angel of the Battlefield” during the American Civil War. Born in Oxford, Massachusetts in 1821, Clara Barton’s interest in helping soldiers on the battlefield began when she was told army stories from her father. Another event that influenced her decision to help soldiers was an accident her brother had. His injuries were cared for by Barton for 2 year. At the time, she was only 11 years old. Barton began teaching school at the age of 15. She taught for 18 years before she moved to Washington, D.C in 1854.

            The civil war broke out 6 years later. Immediately, Barton started war service by helping the soldiers with their needs. At the battle of Bull run, Clara Barton received permission from the government to take care of the sick and hurt. Barton did this with great empathy and kindness. She acknowledged each soldier as a person. her endurance and courage on the battlefield were admired by many. When the war ended in 1865, she used 4 years of her life to assist the government in searching for soldiers who were missing during the war.

            The search for missing soldiers and years of hard work made her feeble physically. In 1869, her doctors recommended a trip to Europe for a rest. While she was on vacation, she became involved with the International Red Cross, an organization set up by the Geneva Convention in 1864. Clara Barton realized that the Red Cross would be a best help to the United States. After she returned to the United States, she worked very hard to create an American Red Cross. She talked to government leaders and let American people know about the Red Cross. In 1881, the National Society of the Red Cross was finally established with its headquarters in Washington, D.C. Clara Barton managed its activities for 23 years.

            Barton never let her age stop her from helping people. At the age of 79, she helped food victims in Galveston, Texas. Barton finally resigned from the Red Cross in 1904. She was 92 years old and had truly earned her title “The Angel of the Battle”.

Question 41. What can be the best title of the reading passage?

            A. The angle of the Battlefied            B. The American Civil War

            C. The International Red Cross          D. The American Red Cross

 Question 42. What is the main idea of the passage?

            A. Clara Barton becam a nurse during the American Civil War.

            B. Clara Barton worked for disaster victims until she was old.

            C. Clara Barton helped wounded soldiers and she was the founder of the Red Cross.

            D. Clara Barton was a kind and strong woman who helped people in need.

 Question 43. The word acknowledged in paragraph 2 could best be replaced by ________.

            A. believed      B. recognized  C. nursed        D. pleaded

 Question 44. The word this in paragraph 2 refers to ______.

            A. received permission                        B. cooked for soldiers

            C. recognized each soldier as a person           D. took care of the sick and hurt

 Question 45. According to the paragraph 1, which of the following is true of the young Barton Clara?

            A. She suffered from an accident when she was 11.

            B. She helped her brother who hurt in an accident.

            C. She made a decision to live with her brother for 2 years.

            D. She helped her father when he was a soldier.

 Question 46. What can be inferred about the government?

            A. It did not have the money to help Clara Barton.

            B. It did not always agree with Clara Barton.

            C. It had respect for Clara Barton

            D. It showed Clara Barton great empathy and kindness.

 Question 47. The phrase broke out in paragraph 2 is closest in meaning to ______.

            A. extended    B. broken down          C. began          D. closed

 Question 48. What does the author mention about the American Red Cross?

            A. The American people were not interested in the Red Cross.

            B. Barton tried to have it set up in American

            C. It was first established in the Unites States.

            D. It was disapproved again and again by the Geneva Convention.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

 Question 49.  A. stranger      B. transfer       C. change        D. danger

 Question 50.  A. noticed       B. turned         C. fixed           D.helped

ĐÁP ÁN

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

1

C

11

C

21

D

31

B

2

B

12

C

22

D

32

B

3

B

13

D

23

A

33

D

4

A

14

D

24

B

34

C

5

B

15

B

25

A

35

C

6

C

16

D

26

C

36

D

7

D

17

C

27

B

37

C

8

B

18

D

28

A

38

C

9

A

19

B

29

D

39

B

10

C

20

C

30

D

40

D

2. Đề số 2

Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in each of the following question.

Question 1.  A. cried                  B. published                 C. ordered                 D. sprayed

Question 2.  A. houses               B. services                    C. passages                D. techniques

Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following question.

Question 3.  A. private               B. provide                    C. arrange                   D. advise

Question 4.  A. particular           B. significant               C. satisfaction             D. collaborate

Mark the letter A, B, C, D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5. She has been playing       piano since she was 10 years of age.

A. a                         B. an                           C. the                          D. X (no article)

Question 6. You         many good choices for the future if you are admitted to a famous university.

A. will have             B. had                        C. would have              D. would have had

Question 7. Bruce was not promoted to a higher position________he was a devoted worker.

A. despite                 B. in spite of              C. although                   D. no matter how

Question 8. The teacher criticized me________making too many stupid mistakes in the essay.     

A. on                        B. for                          C. about                    D. by

Question 9. ________the destination, everyone felt a relief.

A. Reached                                                 B. When reached    

C. On reaching                                 D. Having been reached

Question 10. We noticed a very sneaky man while we_________at the checkout.

A. stood                   B. are standing            C. had stood                  D. were standing

Question 11. __________a good chance, don’t let it slip away!

A. If given              B. You are given           C. If you give          D. Being given

Question 12. The stockbroker denied            of the secret business deal.

A. having informed                                       B. to have been informed

C. having been informed                               D. to have informed

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 13. The helicopter carrier is indispensable in marine operations against sea or enemies.  

A. unique                B. novel                               C. exotic                          D. vital

Question 14. Researchers warn of the impending extinction of many species of plants and animals.

A. inevitable                     B. imminent               C. formidable               D. absolute

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 15. It was a heartfelt confession.

 A. loving                  B. insincere                          C. unhealthy                       D. humorous

Question 16. Is he looking for a temporary or a permanent contract?

A. fleeting                    B. fierce                               C. stable                       D. loose

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction

Question 17. It is time  the management do something to support the unemployed   to find some jobs.                  

                                 A                                B                                                 C                            D                  

Question 18. I enjoy reading  the editorial that  you told  me about it yesterday.

                                        A                            B            C                   D

Question 19. Students suppose   to read all the problems  carefully and find out 

                                          A                                  B                                          C

the solution  to them.

                            D

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions from 20 to 24.

          In the world today, particularly in the two most industrialized areas, North America and Europe, recycling is big news. People are talking about it, practicing it, and discovering new ways to be sensitive to the environment. Recycling means finding was to use products a second time. The motto of the recycling movement is “Reduce, Reuse, Recycle”.

    The first step is to reduce garbage. In stores, a shopper has to buy products in blister packs, boxes and expensive plastic wrappings. A hamburger from a fast food restaurant comes in lots of packaging: usually paper, a box, and a bag. All that packaging is wasted resources. People should try to buy things that are wrapped simply, and to reuse cups and utensils. Another way to reduce waste is to buy high- quality products. When low quality appliances break, many customers throw them away and buy new ones – a loss of more resources and more energy. For example, if a customer buys a high-quality appliance that can be easily repaired, the manufacturer receives an important message. In the same way, if a customer chooses a product with less packaging, that customer sends an important message to the manufacturers. To reduce garbage, the throwaway must stop.

       The second step is to reuse. It is better to buy juices and soft drinks in returnable bottles. After customers empty the bottles, they return them to the store. The manufacturers of the drinks collect the bottles, wash them, and then fill them again. The energy that is necessary to make new bottles is  saved. In some parts of the world, returning bottles for money is a common practice. In those places, the garbage dumps have relatively little glass and plastic from throwaway bottles.

          The third step is being environmentally sensitive is to recycle. Spent motor oil can be cleaned and used again. Aluminum cans are expensive to make. It takes the same amount of energy to make one aluminum can as it does to run a color TV set for three hours. When people collect and recycle aluminum (for new cans), they help save one of the world’s precious resources.

(Source: https://hbr.org/1993/11)

Question 20. What is the main topic of the passage?

A. How to reduce garbage disposal

B. What people often understand about the term “recycle

C. What is involved in the recycling movement

D. How to live sensitively to the environment

Question 21. People can do the following to reduce waste EXCEPT:

A. buy high-quality product           B. buy simply-wrapped things

C. reuse cups                                                       D. buy fewer hamburgers

Question 22. Why is it a waste when customers buy low-quality products?

A. Because people will soon throw them away.        

B. Because they have to be repaired many times.

C. Because customers change their ideas all the time.

 D. Because they produce less energy.

Question 23. What best describes the process of reuse?

  1. The bottles are collected, washed, returned and filled again.
  2. The bottles are filled again after being returned, collected and washed.
  3. The bottles are washed, retuned, filled again and collected.
  4. The bottles are collected, returned filled again and washed.

Question 24 What are the two things mentioned as examples of recycling?

A. Aluminum cans and plastic wrappings.    

B. Hamburger wrappings and spent motor oil.

C. Aluminum cans and spent motor oil.        

D. TV sets and aluminum cans.

ĐÁP ÁN

Question 1

B

Question 11

A

Question 21

D

Question 31

C

Question 41

B

Question 2

D

Question 12

C

Question 22

A

Question 32

A

Question 42

A

Question 3

A

Question 13

D

Question 23

B

Question 33

B

Question 43

D

Question 4

C

Question 14

B

Question 24

C

Question 34

A

Question 44

D

Question 5

C

Question 15

B

Question 25

A

Question 35

C

Question 45

D

Question 6

A

Question 16

A

Question 26

A

Question 36

A

Question 46

A

Question 7

C

Question 17

B

Question 27

D

Question 37

D

Question 47

B

Question 8

B

Question 18

D

Question 28

A

Question 38

D

Question 48

A

Question 9

C

Question 19

A

Question 29

C

Question 39

D

Question 49

A

Question 10

D

Question 20

C

Question 30

B

Question 40

A

Question 50

B

3. Đề số 3

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions

Câu 1: A. challenges  B. satellites      C. devices       D. approaches

Câu 2: A. measure      B. creature       C. pleasure      D. peasant

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions

Câu 3: A. immigrant  B. miracle        C. strategy      D. position

Câu 4: A. secure         B. observe       C. forward      D. survive

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions

Câu 5: Now that we have a baby, we get seldom the chance to go to the cinema.

A. get seldom  B. to go           C. that D. have

Câu 6: I know that if I start watching a soap opera, I immediately become hopelessly addictive.

A. addictive    B. if     C. watching    D. hopelessly

Câu 7: A body has discovered by the police near the isolated house.

A. has discovered       B. the  C. isolated       D. near

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

Câu 8: ______ for about 4 weeks, we now can perform most of the tasks confidently.

A. Having trained       B. Being trained          C. Training      D. Having been trained

Câu 9: The most severvely affected area was the 19th-century residential and industrial ______ of inner London – particularly the East End.

A. ring B. loop            C. belt D. tie

Câu 10: Nowadays, it’s become ______ common to offer guests the wifi password along with a cup of tea.

A. increasingly            B. increased    C. increase      D. increasing

Câu 11: I suggested ______ the matter to the committee.

A. to put          B. putting        C. being put    D. put

Câu 12: His ______ was destroyed when he was caught stealing some money.

A. reputation   B. figure          C. determination         D. respect

Câu 13: He started working as ______ childminder when she was at university.

A. the  B. a      C. no article    D. an

Câu 14: The teacher was explaining the lesson slowly and clearly______.

A. so that his students could understand it    B. in order that his students can understand it

C. in order to his students understand it        D. so as to that his students could understand it

Câu 15: If he didn’t come to the party, he _____ Sarah.

A. can’t meet  B. couldn’t have met  C. couldn’t meet         D. hadn’t met

Câu 16: He claimed _____ from military service as he was a foreign national.

A. liability       B. exception    C. demobilization       D. exemption

Câu 17: She walks so fast that I can hardly keep _____ her.

A. off with      B. up to           C. up with       D. away from

Câu 18: It was such a/an ______ book about environmental problems.

A. weather-beaten       B. thought-provoking C. absent-minded       D. ill-behaved

Câu 19: I still enjoyed the week ______ the weather.

A. though        B. although     C. despite        D. in spite

Câu 20: Before they came to the party, Jane _____ all the things needed.

A. prepared     B. was preparing         C. had prepared          D. has prepared

Câu 21: The majority of children ______ an effort to save for the future because they worry about debt they can be in.

A. have            B. make           C. do   D. try

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheer to indicate the correct answer to each of the questions from 22  to 26.

In the past, technology and progress was very slow. People “invented” farming 12,000 years ago  but it took 8,000 years for the idea to go around the world. Then, about 3,500 years ago, people called “potters” used round wheels to turn and make plates. But it took hundreds of years before some clever person thought, if we join two wheels together and make them bigger, we can use them to move things.

In the last few centuries, things have begun to move faster. Take a 20th-century invention like the aeroplane, for example. The first acroplane flight on 17 December 1903 only lasted 12 seconds, and the plane only went 37 metres. It can’t have been very exciting to watch, but that flight changed the world. Sixteen years later, the first plane flew across the Atlantic, and only fifty years after that, men walked on the moon. Technology is now changing our world faster and faster. So what will the future bring?

One of the first changes will be the materials we use. Scientists have just invented an amazing new material called graphene, and soon we will use it to do lots of things. With graphene batteries in your mobile, it will take a few seconds to charge your phone or download a thousand gigabytes of information! Today, we make most products in factories, but in the future, scientists will invent living materials. Then we won’t make things like cars and furniture in factories – we will grow them!

Thirty years ago, people couldn’t have imagined social media like Twitter and Facebook. Now we can’t llve without them. But this is only the start. Right now, scientists are putting microchips in some disabled people’s brains, to help them see, hear and communicate better. In the future, we may all use these technologies. We won’t need smartphones to use social media or search the internet because the internet will be in our heads!

More people will go into space in the future, too. Space tourism has already begun, and a hundred years from now, there may be many hotels in space. One day, we may get most of our energy from space too. In 1941, the writer Isaac Asimov wrote about a solar power station in space. People laughed at his idea then, but we should have listened to him. Today, many people are trying to develop a space solar power station. After all, the sun always shines above the clouds!

Câu 22:  The writer says that in the past        .

A. most inventions were to do with farming  B. people didn’t want to use wheels

C. it took time for new ideas to change things           D. people didn’t invent many things

Câu 23:  Why does the writer use the example of the aeroplane?

A. Because he thinks it’s the most important invention inhistory.

B. To show how an invention developed quickly.

C. To explain how space travel started.

D. To explain why transport changed in the 20th century.

Câu 24:  What does the writer say about the future of communication?

A. We can’t know what the most popular social media will be.         B. Microchips will become faster.

C. We won’t need devices like smartphones.                         D. We won’t use the internet as much.

Câu 25:  What does the writer say about space solar power?

A. It’s much easier to build a solar power station in space than on Earth.

B. It’s a science fiction idea, and nobody really thinks it will work.

C. People tried it in 1941, but they didn’tsucceed.

D. It’s an old idea, but people are only starting to develop it now.

Câu 26:  The best title for the article would be         .

A. Man in space          B. Progress now and then

C. Will computers rule the world?      D. More and more inventions

ĐÁP ÁN

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

1

B

11

B

21

B

31

A

41

C

2

B

12

A

22

C

32

D

42

D

3

D

13

B

23

B

33

A

43

B

4

C

14

A

24

C

34

B

44

C

5

A

15

C

25

D

35

C

45

B

6

A

16

D

26

B

36

D

46

C

7

A

17

C

27

D

37

D

47

A

8

D

18

B

28

D

38

C

48

B

9

C

19

C

29

A

39

B

49

D

10

A

20

C

30

D

40

A

50

A

4. Đề số 4

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from the others.

Câu 1: A. followed    B. rained         C. stopped      D. believed

Câu 2: A. pressure      B. depression  C. possibly      D. aggression

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Câu 3: A. wonderful  B. educate       C. destruction D. popular

Câu 4: A. maintain     B. beauty         C. decide        D. receive

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best complete each of the following questions.

Câu 5: Demands have been ____ for the immediate distribution of food to the refugees.

A. taken          B. made           C. done           D. given

Câu 6: His name is on the ____ of my tongue, but I just can’t think of it.

A. point           B. edge            C. tip   D. end

Câu 7: ____by the brain and nerves, the nervous system allows us to move, talk, and feel emotions.

A. led  B. leading        C. having been led      D. lead

Câu 8: I don’t need a car; we live ___ easy reach of the shops.

A. within         B. upon           C. at    D. towards

Câu 9: They _____ hard to solve the maths problem when Ted came up with the answer.

A. have tried   B. are trying    C. were trying D. tried

Câu 10: The meat price _____ so high now if it hadn’t been for the African swine fever months ago.

A. won’t be     B. wouldn’t have been            C. isn’t            D. wouldn’t be

Câu 11: A fire must have readily available supply of oxygen. _____, it will stop.

A. Consequently         B. However     C. Furthermore           D. Otherwise

Câu 12: In order to ____ their goals in college, students need to invest the maximum amount of time, money and energy in their studies.

A. achieve       B. establish      C. catch           D. manage

Câu 13: Mary attempted to ____ herself with her new boss by volunteering to take extra work.

A. ingratitate   B. please          C. comment    D. gratify

Câu 14: Students can gain _____ benefits from learning to work together.

A. consideration          B. considerable           C. considering D. considerate

Câu 15: They expect ____ to the farewell party but they weren’t.

A. to have invited       B. to be invited           C. to invite      D. to have been invited

Câu 16: Sir Humphrey has been ____ MP for five years.

A. the  B. a      C. an   D. no article

Câu 17: Many people were shocked by ____ for leaking out the secrets.

A. he sued       B. his sueing    C. he was sued            D. his being sued

Câu 18: The new sports complex will accommodate an Olympic- sized swimming pool and other ____, including a fitness center and a spa, to name just a few.

A. categories   B. qualities      C. facilities      D. supplies

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence which has the same meaning as the given one.

Câu 19: We have to cancel our project due to lack of capital.

A. We have to call off our project because we don’t have enough money.

B. Owing to lack of money we will begin our project later than usual.

C. Our project has to be postponed because we don’t have capital.

D. Our project has to be carried out in a place far from the capital.

Câu 20: I can’t explain but Tommy is being very rude lately.

A. Tommy is rude so I need an explanation.  B. Being rude is not a Tommy’s character.

C. Being rude is Tommy’s nature.      D. Tommy is usually so rude that I can’t explain.

Câu 21: “Have you got any free time next week?” Mandy asked.

A. Mandy asked if I have any free time the next week.

B. Mandy asked if I had any free time the week following.

C. Mandy asked if she has got any free time the next week.

D. Mandy asked if I had got any free time the following week.

ĐÁP ÁN

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

Câu

ĐA

1

C

11

D

21

D

31

C

41

A

2

C

12

A

22

B

32

D

42

A

3

C

13

A

23

D

33

B

43

C

4

B

14

B

24

A

34

B

44

B

5

B

15

D

25

D

35

B

45

A

6

C

16

C

26

D

36

C

46

D

7

A

17

D

27

A

37

C

47

A

8

A

18

C

28

B

38

B

48

A

9

C

19

A

29

B

39

B

49

D

10

D

20

B

30

B

40

C

50

D

5. Đề số 5

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions.

Question 1. A. watched

B. stopped

C. lived

D. cooked

Question 2. A. clean

B. bread

C. lean

D. lead

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3. A. employ

B. effort

C. express

    D. reduce

Question 4. A. newspaper

B. dedicate

C. timetable

 D. commercial

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5. According to FAO, Vietnam is second largest coffee producer in the world after Brazil.

A. an   B. a      C. the  D. Ø

Question 6. If I won the lottery, I      you half the money.

A. had given   B. give C. gave            D. would give

Question 7. When I came to visit her last night, she a bath.

A. had B. has  C. is having     D. was having

Question 8. _____ I moved in my new apartment, my neighbors have come to my house twice.

A. because             B. since     C. when                       D. after

Question 9. The group leader prevented his members_____.

A. from going on           B. to go on                  C. for going on            D. about going on

Question 10.  ________ she received a big applause.

A. Finished her lecture            B. Speaking has finished

C. After she finishes speaking            D. When the speaker finished 

Question 11. ________the room, the man was no longer here.

A. Entering                    B. When we entered    C. On entering            D. Having entered

Question 12. We regret______ you that we cannot approve your suggestion.

A. inform                       B. to inform                C. informing                D. informed

Question 13. His achievements were partly due to the          of his wife.

A. assistance   B. assisted       C. assist           D. assistant

Question 14._______ these books to the library, as they will soon overdue.

A. Bring                            B. Take                         C. Fetch                      D. Leave

Question 15. Being helpful is good, but don’t allow others to____advantage of your generosity.

A. get           B. take          C. use            D. make

Question 16. Helen’s parents was very pleased when they read her school _______.

A. report                B. papers   C. diploma                   D. account

Question 17. We need            actions and interventions of the local authorities to prevent national parks from being destroyed by pollution.

A. timely                  B. excitedly              C. reckless     D. threateningly

Question 18: We have to pay______to what our parents taught last night.

A. mind                  B. notice                      C. thought             D. attention

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 19. I could see the finish line and thought I was home and dry.

A. Unsuccessful            B. hopeful                   C. successful                D. hopeless

Question 20. If it’s raining tomorrow, we’ll have to postpone the match till Sunday.

A. play            B. put off        C. put away    D. cancel

ĐÁP ÁN

1. C

2. B

3. B

4. D

5. C

6. D

7. D

8. B

9. A

10. D

11. B

12. B

13. A

14. A

15. B

16. A

17. A

18. D

19. C

20. B

21. C

22. A

23. A

24. C

25. D

26. B

27. D

28. C

29. B

30. A

31. C

32. D

33. A

34. A

35. D

36. D

37. A

38. A

39. C

40. A

41. B

42. C

43. B

44. C

45.A

46. C

47. A

48. B

49. A

50. C

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Hữu Cảnh Lần 3. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo tài liệu liên quan khác:

  • Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Hữu Thọ Lần 3
  • Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Ngô Quyền Lần 3

Chúc các em học tập tốt!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button