Lớp 12

Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Trân Lần 3

Kì thi tốt nghiệp THPT QG là kì thi rất quan trọng đối với các học sinh lớp 12. Vì vậy, Ôn Thi HSG xin gửi đến các em tài liệu Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Trân Lần 3 nhằm giúp các em làm quen với các dạng đề thi của kì thi quan trọng này. Hi vọng tài liệu sẽ là nguồn tham khảo hữu ích trong quá trình học tập của các em.

BỘ 5 ĐỀ THI THỬ THPT QG NĂM 2021 MÔN TIẾNG ANH

TRƯỜNG THPT NGUYỄN TRÂN LẦN 3

1. Đề số 1

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 

Câu 1. A. breath         B. paths           C. wither         D. breakthrough 

Câu 2. A. reads          B. meets          C. stops           D. drops 

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions. 

Câu 3. A. comment                B. common      C. commence D. compass 

Câu 4. A. compliment            B. argument    C. nursery       D. requirement 

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Câu 5. She was sitting on the grass, out of breath. She ____. She shouldn’t have run so long.

            A. was running            B. had run home         C. had been running   D. ran 

Câu 6. If____________, those areas will not be available to future generations any longer.

            A. those areas were damaged or destroyed    B. are damaged or destroyed

            C. damaged or destroyed       D. they damage or destroy 

Câu 7. His aggressive style contrasts __________ with that of his low-key predecessor.

            A. thoroughly  B. sharply        C. fully            D. coolly 

Câu 8. The company had to _______ reparation to those who suffered ill health as a result of chemical pollution.

            A. take            B. do   C. make           D. pay

Câu 9. Both inventors and engineers look for ways to improve things in areas like health, food, safety, transportation, aerospace, electronics, _______, and the environment.

            A. communication       B. communicative       C. communicator        D. communicating 

Câu 10. A good way to show your responsibility and commitment to your family is to do your chores without complaining or___________.

            A. asking         B. ask  C. being asked            D. asking 

Câu 11. According to some researchers, the emphasis in education in the next few years would be ______ the development of student’s computer skills.

            A. to    B. at    C. on   D. with 

Câu 12. I hope you won’t take _________ if I tell you the truth.

            A. annoyance  B. resentment  C. irritation     D. offence 

Câu 13. Just water these plants twice a week, and ____________the ones in the bedroom.

            A. likewise      B. otherwise    C. nonetheless             D. unless 

Câu 14. Crops are often completely destroyed by _________ of locusts.

            A. bands          B. troupes        C. swarms       D. flocks 

Câu 15. They failed to ___________ the necessary precautions to avoid infection.

            A. take            B. lead C. do   D. conduct 

Câu 16. The more satisfied employees are, ______________ to the company.

            A. the more likely they will remain loyal        B. the more loyal they will remain likely

            C. the more they will likely remain loyal        D. the likely they will remain more loyal 

Câu 17. _______lunch in Spain is _____ bit different from what we’re used to in _____ America.

            A. The/a/0       B. 0/a/0            C. 0/0/0           D. A/a/the 

Câu 18. The victims of the disaster finally decided not to choose ____of the two plans of receiving relief supplies from the government.

            A. both            B. either          C. not D. neither 

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Câu 19. It was Giovanni Luppis, an officer in the army of the Austrian empire, who first came up with the idea of a self-propelled anti-ship weapon.

            A. suggested   B. discovered  C. propose       D. revealed 

Câu 20. If he so much as harms a hair on her head, I won’t be responsible for my actions.

            A. hurts her     B. flirts her      C. dates her     D. beats her 

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Câu 21. Today, illegal hunting still threatens many species, especially large mammals such as tigers, rhinoceros, bears and even primates.

            A. allowed by law       B. forbidden by law    C. introducing a law   D. imposing a law 

Câu 22. His lawyer thought he had a good chance of being acquitted at the trial, if no further evidence was found.

            A. found guilty           B. declared innocent   C. advised of appealing          D. charged of fraud 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. 

        I was an MBA student in the USA and I lived in the university’s coed dormitory. In my culture, usually, if a woman talks to a man, it is a sign of romantic interest. (23)_______, in the first few days of school, I found it strange that so many women were talking to me and I was under the impression that some women on my dormitory floor were interested in me. To (24) _____ their politeness, I would buy them flowers or offer small gifts, as is done in my country. However, I was quite surprised to see that these same women now seemed (25) _______ around me. One was even quite offended and told me to leave her alone. Eventually I talked to the residence adviser on my floor to see what I was doing wrong, and he explained to me the way men and women usually interact in the USA. I was quite relieved to hear that (26) _____ was wrong with me, but rather with the way I was interpreting my conversations with women. Even though I did not find the love of my life while I was in the USA, I still made many good female friends afterwards (27) _______I still maintain contact.

(Source: https://books.google.com.vn)

Câu 23. A. However  B. Therefore    C. Moreover    D. Otherwise 

Câu 24. A. pay           B. show           C. return          D. give 

Câu 25. A. uncomfortable      B. comfort       C. comfortably            D. comfortable 

Câu 26. A. nothing     B. something   C. anything     D. everything 

Câu 27. A. whom       B. to whom     C. who            D. with whom 

Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Câu 28. Everyone can take an important role by always doing their best to help their families flourish.

            A. take            B. role C. their            D. flourish 

Câu 29. The liver has many functions, which includes detoxifying of harmful chemicals, breakdown of drugs, filtering of blood, secretion of bile and production of blood-clotting proteins.

            A. The B. which includes       C. breakdown             D. blood-clotting

Câu 30. Not only men and women do have many differences, but they also have many similarities.

            A. Not only     B. men and women do            C. they            D. have 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 

     How might volunteering contribute to lower blood pressure? Performing volunteer work could increase physical activity among people who aren’t otherwise very active, says lead study author Rodlescia Sneed, a doctoral candidate in social and health psychology at Carnegie Mellon University. It may also reduce stress. “Many people find volunteer work to be helpful with respect to stress reduction, and we know that stress is very strongly linked to health outcomes,” she says.
     As with any activity thought to improve health, researchers are trying to identify the specific characteristics of volunteering that provide the greatest benefit. For example, how much time would you need to put into volunteer work to lower your blood pressure or live longer? In the Carnegie Mellon study, 200 hours of volunteering per year correlated to lower blood pressure. Other studies have found a health benefit from as little as 100 hours of volunteering a year. Which types of volunteer activities improve health the most? No one really knows. Sneed speculates that mentally stimulating activities, like tutoring or reading, might be helpful for maintaining memory and thinking skills, while “activities that promote physical activity would be helpful with respect to cardiovascular health, but no studies have really explored this.”
     One key for deriving health benefits from volunteering is to do it for the right reasons. A 2012 study in the journal Health Psychology found that participants who volunteered with some regularity lived longer, but only if their intentions were truly altruistic. In other words, they had to be volunteering to help others—not to make themselves feel better.
      The Greek philosopher Aristotle once surmised that the essence of life is “To serve others and do good.” If recent research is any indication, serving others might also be the essence of good health.

(Source: https://www.health.harvard.edu/)

Câu 31. What does the passage mainly discuss?

            A. Global volunteer experience.         B. Volunteer opportunities for teenagers.

            C. The benefits of volunteering.         D. Voluntary work with children 

Câu 32. The word “It” in paragraph 2 refers to _______.

            A. Physical activity     B. Blood pressure       C. Doctoral candidate            D. Volunteer work 

Câu 33. According to paragraph 2, what information about volunteer has NOT been supported by researches?

            A. 100 hours of voluntary activities are enough for a certain health benefit, but a low blood pressure level requires double that amount.

            B. Only 100 hours of volunteering per annum are needed to reap a health benefit.

            C. 200 hours of voluntary activities should be spent annually to influence the level of blood pressure. 

            D. Mentally demanding works enhance intellectual capacity while physical ones benefit the heart and blood flow. 

Câu 34. The word “altruistic” in paragraph 3 is closest in meaning to ______.

            A. egoistic       B. philanthropic          C. liberal         D. magnanimous 

Câu 35. According to paragraph 4, what is the lesson from one of the greatest intellectual figures in history?

            A. Opportunities to serve others result in a stronger sense of purpose and meaning in life.

            B. Without the freedom of forgiveness, you’ll end up serving for the wrong reasons.

            C. We should take advantage of the generous help of others without giving in return. 

            D. Only a small minority of people use their lives to serve others. 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 

      The reason women appear to be at greater risk of developing Alzheimer’s disease than men might be due to a number of genetic, anatomical and even social influences, researchers have suggested.
      Recent figures show about 65% of those with living with dementia in the UK are women, with a similar statistic seen in the US for Alzheimer’s disease, while dementia is the leading cause of death for women in England. Alzheimer’s disease is only one of the types of dementia, but the most common form. While one explanation is that dementia risk increases with age, and women have longer life expectancies than men, new research suggests there might be more to the matter, including that protein tangles found within neurons and linked to Alzheimer’s disease might spread differently in women’s brains than men’s.
      The study, presented at the Alzheimer’s Association International Conference in Los Angeles by researchers from Vanderbilt University and which has not yet been peer-reviewed, used scans from a method called positron emission tomography. That allowed them to look at the way clumps of a protein called tau were spread in the brains of 123 men and 178 women without cognitive problems, as well as 101 men and 60 women with mild cognitive problems – although not yet diagnosed with Alzheimer’s disease. Cognitively normal older people often have small amounts of tau in certain areas of their brain.
      From the data the team could build maps showing which areas of the brain show similar signals relating to tau in the scans, suggesting they are somehow connected. “Based on that we kind of try to reconstruct the pattern of spread,” Dr Sepideh Shokouhi, who is presenting the research, told the Guardian. “It is kind of like reconstructing a crime scene.” The team says the results suggest these maps look different in women and men, suggesting tau might be able to spread more rapidly across the female brain.
     Other research presented at the conference – and also not yet peer reviewed – added weight to the idea that there might be differences between men and women that affect dementia risk. Research by scientists at the University of Miami has revealed a handful of genes and genetic variants appear to be linked to Alzheimer’s disease in just one biological sex or the other. While the actual importance of these factors has yet to be unpicked, and the study only looked at white participants, the team says it underscores that there could be a genetic reason for differences in the risk of dementia in men and women, and the way it develops.

(Adapted from https://www.theguardian.com)

Câu 36. Which of the following could be the best title of the passage?

            A. The differences between male and female brain and the condition for Alzheimer’s.

            B. Research shines light on why women are more likely to develop Alzheimer’s.

            C. The method for treating Alzheimer’s in women 

            D. Alzheimer’s – the leading cause of death for women. 

Câu 37. The following are the reasons for Alzheimer’s disease, EXCEPT ____________.

            A. gene            B. anatomy      C. age D. job 

Câu 38. The word “tangles” in paragraph 2 is closest in meaning to ___________.

            A. muddles     B. orders         C. arrangements          D. positions 

Câu 39. As mentioned in paragraph 3, positron emission tomography is a method to __________.

            A. distinguish between the amount of tau in normal people and that in those with cognitive problems.

            B. diagnose who are easier to get Alzheimer’s disease.

            C. observe the increase of a protein called tau in the brains of subjects. 

            D. review whether people with cognitive problems have a protein called tau or not. 

Câu 40. What does the word “their” in paragraph 3 refer to?

            A. 123 men’s and 178 women’s without cognitive problems

            B. 101 men’s and 60 women’s with mild cognitive problems

            C. cognitively normal older people’s 

            D. people’s with Alzheimer’s disease 

Câu 41. According to the passage, which of the following is TRUE?

            A. The data from the maps may help researchers find out the treatment for dementia.

            B. The men’s life expectancies are longer than women’s, so they are less suffered from Alzheimer’s.

            C. All the research at the conference has been peer-reviewed before presented. 

            D. Female brains are likely more convenient for tau to develop than male ones. 

Câu 42. The word “revealed” in the last paragraph could be best replaced by __________.

            A. discovered  B. created        C. experimented         D. treated 

Câu 43. It can be inferred from the last paragraph that ____________.

            A. researchers are sure that the differences between genders will affect Alzheimer’s risk.

            B. the influence of a handful of genes and genetic variants on Alzheimer’s has not been scientifically illuminated.

            C. the research has studied all groups of participants for the risk of dementia. 

            D. the results of all research on Alzheimer’s are different from each other. 

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Câu 44. “What happens to what we throw away?”, Mary wonders.

            A. Mary wonders what happens to what we throw away.

            B. Mary wondered what happened to what we threw away.

            C. Mary wondered what has happened to what we threw away. 

            D. Mary wonders what happened to what we threw away. 

Câu 45. Dr. Mercer decided not to accept the research grant at Harvard because he is going to take six months off to spend more time with his family.

            A. Dr. Mercer would have accepted the research grant at Harvard if he were not going to take six months off to spend more time with his family.

            B. Dr. Mercer would accept the research grant at Harvard if he were not going to take six months off to spend more time with his family.

            C. Dr. Mercer would have accepted the research grant at Harvard if he had not been going to take six months off to spend more time with his family. 

            D. Dr. Mercer would accept the research grant at Harvard if he had not been going to take six months off to spend more time with his family. 

Câu 46. Textbooks can’t provide students with the latest information as a mobile device can.

            A. Textbooks do not provide students with information later than can a mobile device.

            B. The information provided by textbooks is not later than that provided by a mobile device.

            C. Textbooks can’t provide students with as new information as a mobile device can. 

            D. The information provided by textbooks is newer than that provided by a mobile device. 

Mark the letter A, B, C or D to indicate the option that best completes following exchanges.

Câu 47. – “I am sorry. I’ve spoilt the cake.” – “____’

            A. OK. Go ahead        B. Yes, definitely        C. That’s alright. Don’t worry.            D. I’d rather not do it 

Câu 48. – A: “I need to stop eating such unhealthy foods.”

– B: “___________________.”

            A. That sounds delicious and nutritious.

            B. I know what you mean. I’ve started eating better myself.

            C. I mainly eat baked chicken, because there’s not a lot of fat. 

            D. Are you sure that’s how you want me to make it? 

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. 

Câu 49. Technology allows for remote working. This expands women’s options.

            A. Technology allows for remote working, which expands women’s options.

            B. That technology allows for remote working will expand women’s options.

            C. Because technology allows for remote working, it expands women’s options. 

            D. Allowing for remote working, technology expands women’s options. 

Câu 50. She teaches children with special needs. Many of them have severe learning difficulties.

            A. She teaches children with special needs and whoever have severe learning difficulties.

            B. She teaches children with special needs and severe learning difficulties.

            C. She teaches children of severe learning difficulties and with special needs. 

            D. She teaches children with special needs, many of whom have severe learning difficulties. 

ĐÁP ÁN

1 C

2 A

3 C

4 D

5 C

6 C

7 B

8 C

9 A

10 C

11 C

12 D

13 A

14 C

15 A

16 A

17 B

18 B

19 A

20 A

21 A

22 A

23 B

24 C

25 A

26

27 D

28 A

29 B

30 B

31 C

32 D

33 D

34 B

35 A

36 B

37 D

38 A

39 C

40 C

41 D

42 A

43 B

44 A

45 A

46 C

47 C

48 B

49 A

50 D

2. Đề số 2

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 

Câu 1. A. imitate        B. tsunami       C. ripple          D. evidence 

Câu 2. A. used           B. stopped       C. learned       D. laughed 

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions. 

Câu 3. A. inspire         B. fabric          C. spacesuit     D. email 

Câu 4. A. charity        B. processor    C. computer    D. benefit

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Câu 5. I___________ him once or twice in town.

            A. have seen    B. see  C. had seen     D. saw 

Câu 6. I am writing in connection with the volunteer opportunities ________ on 10 November.

            A. appeared     B. were appearing       C. appearing    D. to appear 

Câu 7. ________ a game I used to play with my father when I was small. 

            A. Dominoes is           B. Dominoes are         C. The dominoes is     D. Domino is 

Câu 8. The company was dealt a ________ blow when its chief designer deserted to another firm.

            A. killing         B. mortal         C. homicidal   D. suicidal 

Câu 9. The government has __________ new proposals to tackle the problem of increasing crime.

            A. brought over           B. brought through     C. brought round        D. brought forward 

Câu 10. It’s absolutely vital that your son ___________ a rest and _____ hard. 

            A. takes/doesn’t study            B. take/not study        C. takes/studies           D. should take/study 

Câu 11. The organizers said that if it continued______, they might have to cancel the outdoor concert.

            A. to rain         B. raining        C. to raining    D. rain 

Câu 12. I remember you have told me that I am your best friend, _________? 

            A. don’t I        B. haven’t you            C. aren’t I       D. all are correct 

Câu 13. Now that she is trained, she hopes to earn her living as a ________ in an office.

            A. staff            B. personnel    C. typewriter   D. clerk 

Câu 14. My wife would much rather have our baby at home than in ________ hospital.

            A. the B. a      C. 0     D. an 

Câu 15. In 2002 in UK, there were ________ 350 community recycling initiatives linked to the Community Recycling Network.

            A. approximate           B. approximation        C. approximately        D. approximated 

Câu 16. My mother told me to give him a sniff of smelling _________ to bring him around.

            A. salt  B. salts            C. a little salt   D. the salt 

Câu 18. Martin is called the teacher’s pet by his classmates because he is taken under his teacher’s _____.

            A. hands          B. arms            C. wings          D. legs 

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Câu 19. After months lying in bed because of a serious disease, now she looks so shabby, which is really different from her being animate before. 

            A. alive            B. tired            C. exhausted   D. active 

Câu 20. We’re missing the boat on improving relationship with our partners because you were late for the meeting which made them really angry. It is you who have to take the responsibility for this.

            A. having a field day              B. making hay while the sun shines

            C. being laughed out of court             D. closing the door 

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 

Câu 21. One journalist has commented, “Ordering a frozen embryo is a little more emotionally complicated than ordering a home-delivered pizza – but not so different logistically“.

            A. in theory     B. in practice   C. in fact         D. in deed 

Câu 22. I heard it through the grapevine that they were enemies and had never been on good terms. 

            A. gave it the low-down         B. put it in the picture

            C. heard it straight from the horse’s mouth    D. kept it in the loop 

ĐÁP ÁN

1 D

2 C

3 A

4 C

5 A

6 C

7 A

8 B

9 D

10 B

11 A

12 B

13 D

14 C

15 C

16 B

17 A

18 C

19 A

20 D

21 A

22 C

23 B

24 C

25 C

26 A

27 D

28 D

29 D

30 C

31 B

32 C

33 A

34 D

35 A

36 A

37 D

38 D

39 C

40 C

41 B

42 C

43 A

44 D

45 D

46 A

47 A

48 A

49 B

50 C

3. Đề số 3

Mark the letter A, B, C, or D on the answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. 

Question 1. Their team performed excellent at the elimination tournament. They didn’t win trophy.

A. Subsequent to their performance at the elimination tournament, they were afraid to win the trophy excellently.

B. Were it not for their excellent performance at the elimination tournament, they wouldn’t have won the trophy.

C. Despite their excellent performance at the elimination tournament, they didn’t win the trophy.

D. Because they didn’t win the trophy, their performance at the elimination tournament was however excellent. 

Question 2. The boy lost several of his fingers because of firecrackers. The doctors are operating on him. 

A. The boy who lost several of his fingers because of firecrackers is being operating on.

B. The boy whom the doctors are operating on him lost several of his fingers because of firecrackers.

C. The boy was whom the doctors are operating on him lost several of his fingers because of firecrackers.

D. The doctors are operating on the boy who lost several of his fingers because of firecrackers. 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to choose the word or phrase that best fits each other numbered blanks. 

            Library is a collection of books and other informational materials made available to people for reading, study, or reference. The word library comes from liber, the Latin word for “book”. (3) ________, library collections have almost always contained a variety of materials. Contemporary libraries maintain collections that include not only printed materials such as manuscripts, books, newspapers, and magazines, but also audio-visual and online databases. In addition to maintaining collections within library buildings, modern libraries often feature telecommunications links that provide users with access to information at remote sites. The central mission of a library is to collect, organize, preserve, and provide access to knowledge and information. In fulfilling this mission, libraries preserve a valuable record of culture that can be passed down to (4) ________ generations. Libraries are an essential link in this communication between the past, present, and future. Whether the cultural record is contained books or in electronic formats, libraries ensure (5) ______ the record is preserved and made available for later use. People use library resources to gain information about personal interests or to obtain recreational materials such as films and novels. Students use libraries to supplement and enhance their classroom experiences, to learn (6) _______ in locating sources of information, and to develop good reading and study habits. Public officials use libraries to research legislation and public policy issues. One of the most valued of all cultural institutions, the library (7) ________ information and services that are essential to learning and progress.

Question 3. A. however         B. therefore     C. instead        D. despite 

Question 4. A. success           B. succeeding C. successful   D. succeed 

Question 5. A. what               B. who            C. that                         D. which 

Question 6. A. talents             B. abilities       C. skills           D. capacities

Question 7. A. digests            B. relates         C. supplies      D. applies 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions. 

Question 8. By being thrifty and shopping wisely, housewives in the city can feed an entire family on as little as 500.000 VND a week.

A. sensible       B. economical             C. miserable    D. luxurious 

Question 9. For environmental safety, we need to find ways to reduce emission of fumes and smoke of factories.

A. leak             B. release         C. pollutant     D. poison 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 

            The green building movement, started in the 1970s as a way to reduce environmental destruction, is changing the way buildings are constructed. In the early years, green builders were a small minority, and their goals of reducing the environmental impact of buildings were considered unrealistic. Now, however, the movement is growing, as builders have been able to take advantage of new technology.

            Green builders try to make use of recycled materials, which means less waste in dumps. Also, they reduce environmental impact by reducing the energy requirements of a building. One way is to provide an alternative, non-polluting source of energy. First, with solar panels, it is possible to produce electricity from the rays of the sun. Once installed, they provide energy at no they cost and with no pollution. 

            Another solution is to reduce the amount of energy required in a building. It is possible to cut electricity use noticeably by improving natural lighting and installing low-energy light bulbs. To reduce the amount of fuel needed for heating or cooling, builders also add insulation to the walls so that the building stays warmer in winter and cooler in summer. 

            One example of this advanced design is the Genzyme Center of Cambridge, the most environmentally responsible office building in America. Every aspect of the design and building had to consider two things: the need for a safe and pleasant workplace for employees and the need to lessen the negative environmental impact. 75 percent of the building materials were recycled materials, and the energy use has been reduced by 43 percent and water use by 32 percent, compared with other buildings of the same size. 

            In other parts of the world, several large-scale projects have recently been developed according to green building principles. One of these is in Vauban, Germany, in an area that was once the site of army housing. The site has been completely rebuilt with houses requiring 30 percent less energy than conventional ones. These houses, heated by special non-polluting systems, are also equipped with solar panels. 

            A larger project is under way in China. The first phase of this project will include houses for 400 families built with solar power, non-polluting bricks, and recycled wall insulation. In a second phase, entire neighborhoods in six cities will be built. If all goes well, the Chinese government plans to copy these ideas in new neighborhoods across China. 

            Green building ideas, on a small or large scale, are spreading. Individuals, companies, and governments are beginning to see their benefits. Not only are they environmentally friendly, green buildings improve living and working conditions and also save money in the long run. 

(Adapted from “Advanced Reading Power” by Beatrice S. Mikulecky and Linda Jeffries)

Question 10. What is one common characteristic shared by the Genzyme Center of Cambridge and the project in Vauban, Germany?

A. Both took advantage of new insulation technology, which cuts down on construction costs

B. Both were built based on green building principles, which reduces energy use considerably

C. Both are housing complexes with special, non-polluting heating systems

D. Both were built out of entirely recycled materials instead of conventional ones 

Question 11. The word “insulation” in paragraph 3 mostly means _________.

A. materials that prevent heat loss and absorption

B. systems that protect buildings from the sun’s rays

C. devices that monitor changes in temperature

D. panels that convert solar energy into electricity 

Question 12. According to paragraph 1, the environmental goals set by green builders were initially considered unrealistic presumably because __________.

A. the problems of environment destruction were not prevalent at the time

B. there was a lack of green builders at the beginning of the 20th century

C. there was an abundance of natural materials for the construction of conventional buildings

D. the potential applications of technology to constructing green buildings were not recognised then 

Question 13. According to the passage, which of the following statements about green buildings is TRUE?

A. They are gaining in popularity in different parts of the world

B. They are more economical and produce no pollution

C. They have only been built in technologically developed countries

D. They are environmentally responsible constructions with gardens 

Question 14. The phrase “under way” in paragraph 6 mostly means __________.

A. being certified        B. being inspected      C. being launched       D. being notified 

Question 15. Which of the following is NOT mentioned in paragraph 7 as a merit of green buildings?

A. Improving living conditions           B. Proving more economical eventually

C. Being friendly to the environment             D. Increasing work productivity 

Question 16. Which of the following does the passage mainly discuss?

A. Economic benefits of environmentally responsible buildings

B. New technologies applied to constructing office buildings

C. Successful green building projects all over the world

D. An environmentally friendly approach to constructing buildings 

Question 17. The word “they” in paragraph 2 refers to __________.

A. solar panels             B. rays of the sun        C. green builders         D. recycled materials 

ĐÁP ÁN

1-C

2-D

3-A

4-B

5-C

6-C

7-C

8-B

9-B

10-B

11-A

12-D

13-A

14-C

15-D

16-D

17-A

18-D

19-D

20-C

21-D

22-B

23-A

24-C

25-C

26-B

27-B

28-C

29-A

30-D

31-B

32-C

33-C

34-D

35-D

36-D

37-A

38-A

39-B

40-A

41-B

42-C

43-A

44-A

45-D

46-D

47-B

48-B

49-A

50-D

4. Đề số 4

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 

Câu 1. A. bachelor     B. chapter        C. chemistry    D. teacher 

Câu 2. A. bushes        B. wishes         C. researches   D. headaches 

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. 

Câu 3. A. upset          B. preserve      C. rhino           D. expand 

Câu 4. A. benefit        B. pesticide     C. cinema        D. aquatic 

Mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the following questions. 

Câu 5. Hoang ______ his email four times a week in order not to miss anything important.

            A. checks        B. will check   C. is checking             D. check 

Câu 6. We’re best friends as we have a ______ interest in music.

            A. passion       B. passionately            C. passionless D. passionate 

Câu 7. However, some scientists argue that the historical evidence shows that over time the Earth heats ______ and cools ______ naturally.

            A. up – away   B. away – down          C. up – down   D. down – up 

Câu 8. Everyone can help the needy by making a/ an ______ to a charity organization.

            A. volunteer    B. donation     C. effort          D. fund 

Câu 9. They ______ your money if you haven’t kept your receipt.

            A. won’t refund          B. didn’t refund          C. no refund   D. not refund 

Câu 10. The second-hand car Patrick bought was almost new ______ it was made in the 1995s.

            A. or    B. because       C. although     D. however 

Câu 11. People demand higher wages because prices are ______ all the time.

            A. rising          B. progressing C. growing      D. exceeding 

Câu 12. What measures have been ______ to control traffic jam at rush hours?

            A. imagined    B. taken           C. done           D. carried 

Câu 13. He left on ______ 10 o’clock train yesterday to see his father who was taken to ______ hospital last week when he broke his right leg.

            A. the-the        B. the-a           C. a-a D. the-0 

Câu 14. Ann was very surprised to find the door unlocked. She remembered ______ it before leaving.

            A. to lock        B. having locked         C. to have locked        D. she locks 

Câu 15. I had a ______ chat with my manager and gave him an update on the project.

            A. brief            B. short           C. quick          D. lull 

Câu 16. It’s normal for small businesses to operate at a ______ for the first couple of years before they start to break even.

            A. loss B. failure         C. luck            D. loose 

Câu 17. Mary expected ______ to her dreamy university, but she wasn’t.

            A. to admit      B. admitting    C. to be admitted        D. being admitted 

Câu 18. These thought-provoking poems ______ questions about what it means to love unconditionally.

            A. draw           B. raise            C. make           D. give 

ĐÁP ÁN

1 C

2 D

3 C

4 D

5 A

6 D

7 C

8 B

9 A

10 C

11 A

12 B

13 D

14 B

15 A

16 A

17 C

18 B

19 C

20 D

21 A

22 D

23 B

24 B

25 B

26 A

27 C

28 D

29 A

30 A

31 D

32 C

33 B

34 B

35 B

36 D

37 C

38 A

39 C

40 D

41 A

42 C

43 D

44 B

45 D

46 B

47 C

48 A

49 C

50 A

5. Đề số 5

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 1.     A. slaughter                B. draught                  C. naughty                  D. plaudit

Question 2.     A. inadequate             B. navigate                  C. necessitate              D. debate

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3.     A. profitable                B. reliable                    C. dependable             D. forgettable

Question 4.     A. immediate              B. sympathetic                        C. competitive                        D. mysterious

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 5. My mother made me_____________him next week.

A. promise calling       B. to promise calling   C. to promise to call    D. promise to call

Question 6. They had invited over one hundred guests, _____________.

A. not any of whom I knew               B. I did not know any of whom

C. I knew none of whom                    D. none of whom I knew

Question 7. It must be true. She heard it straight from the_____________mouth.

A. dog’s                       B. camel’s        C. horse’s        D. cat’s

Question 8. Finally, she_____________a new idea for increasing sales figures.

A. came up with          B. thought over           C. got round to           D. looked into

Question 9. All members of his family are_____________aware of the need to obey the family rules.

A. well                        B. much           C. greatly        D. far

Question 10. Although he received intensive treatment, there was no_____________improvement in his condition.

A. decipherable           B. legible         C. discernible  D. intelligible

Question 11. More than 80,000 people_____________coronavirus in China in late 2019.

A. captured     B. contracted  C. caused        D. spent

Question 12. Don’t forget to buy me a dictionary, _____________?

A. do you                    B. will you      C. shall you     D. don’t you

Question 13. Tim and I will never get along. We’re_____________.

A. cats and dogs         B. chalk and cheese    C. salt and pepper       D. turn a deaf ear

Question 14. You should study hard to_____________your classmates.

A. catch sight of         B. feel like       C. get in touch with    D. keep pace with

Question 15. Several people were hurt in the accident but only one_____________to hospital.

A. was taken   B. was taking  C. has taken    D. has been taking

Question 16. We are_____________no obligation to change goods which were not purchased here.

A. to                B. with            C. at    D. under

Question 17. We are going to build a house with a view_____________it.

A. to selling     B. sell  C. to sell          D. selling

Question 18. I usually buy my clothes_____________. It’s cheaper than going to the dress maker

A. on the house           B. off the peg  C. in public     D. on the shelf

Question 19. Lisa went_____________the competition and won the first prize.

A. on               B. in for           C. away           D. through

ĐÁP ÁN

1-B

2-A

3-A

4-B

5-D

6-D

7-C

8-A

9-A

10-C

11-B

12-B

13-B

14-D

15-A

16-D

17-A

18-B

19-B

20-A

21-C

22-A

23-B

24-A

25-B

26-B

27-A

28-D

29-B

30-A

31-C

32-D

33-B

34-A

35-D

36-C

37-A

38-B

39-C

40-A

41-B

42-C

43-A

44-A

45-D

46-A

47-A

48-B

49-B

50-D

Trên đây là một phần trích đoạn nội dung Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Nguyễn Trân Lần 3. Để xem thêm nhiều tài liệu tham khảo hữu ích khác các em chọn chức năng xem online hoặc đăng nhập vào trang hoc247.net để tải tài liệu về máy tính.

Hy vọng tài liệu này sẽ giúp các em học sinh ôn tập tốt và đạt thành tích cao trong học tập.

Mời các em tham khảo tài liệu liên quan khác:

  • Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Gia Hội Lần 3
  • Bộ 5 đề thi thử THPT QG năm 2021 môn Tiếng Anh Trường THPT Gang Thép Lần 3

Chúc các em học tập tốt!

Đỗ Thủy

Tôi là Đỗ Thủy đam mê sáng tạo viết Blog hàng ngày là những công việc mà tôi đang làm nó thực sự là những gì tôi yêu thích hãy theo dõi tôi để có những kiến thức bổ ích về xã hội ,cộng đồng và học tập.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Back to top button