HomeĐề thi THPT quốc gia năm 2020

Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Anh chuyên Nguyễn Quang Diêu

Like Tweet Pin it Share Share Email
Like và share giúp mình phát triển website nhé.
  •  
  •  

Đề thi thử THPT Quốc gia 2020 môn Anh chuyên Nguyễn Quang Diêu

Chi tiết đề thi thử anh THPTQG 2020 (mã 134) như sau:

Đề thi thử

SỞ GDĐT TỈNH ĐỒNG THÁP

TRƯỜNG THPT CHUYÊN

NGUYỄN QUANG DIÊU

ĐỀ THI THỬ ĐẠI HỌC NĂM 2020 – LẦN 1

Môn: Tiếng Anh

Thời gian: 60 phút (Không kể thời gian phát đề)

Ngày: 27/06/2020

(50 câu trắc nghiệm)

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.

Question 1: A. replacement

B. excellence

C. counterpart

D. argument

Question 2: A. compose

B. offer

C. decline

D. address

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 3: Steve said to Mike, “Don’t touch the electric wires. It might be deadly.”

A. Steve warned Mike not to touch the electric wires as it might be deadly.

B. Steve warned that Mike not touch the electric wires as it might be deadly.

C. Steve warned Mike against touching the wires as it might have been deadly.

D. Steve warned Mike about not touching the electric wires as it might be deadly.

Question 4: I am sure Helen is playing guitar now.

A. It is certainly for Helen to play guitar now.

B. Helen must be playing guitar.

C. Helen’s playing guitar is now certain.

D. Helen must have played guitar.

Question 5: Longer life spans also increase the prevalence of generation gaps.

A. When life spans are increased, the prevalence of generation gaps increase.

B. The longer life spans are, the more prevalent generations gaps become.

C. Only when life spans increase does the prevalence of generation gaps increase.

D. No longer do the life spans increase the prevalence of generation gaps.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges.

Question 6: Mike and David are university students. They are talking about the result of the chemistry test. Select the most suitable response to fill in the blank.

– Mike: “I was worried about the chemistry result, but Mr. Brown gave me an A!”

– David: “______”

A. Mr. Brown is so mean.

B. Good luck to you!

C. Congratulations! That’s great!

D. Don’t worry about it.

Question 7: Andy and Bob are at the Common Hall. Select the most suitable response to fill in the blank.

– Andy: “Where are we going to have our party after the graduation ceremony?”

– Bob: “______”

A. Sure not. You even don’t know it yourself.

B. Well, I love parties

C. I don’t know, maybe at the Grand Hall.

D. You know it’s too late.

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

In the early days, the “taggers” were part of street gangs who were concerned with marking their territory. They worked in groups called “crews”, and called what they did “writing” – the term “graffiti” was first used by The New York Times and the novelist Norman Mailer. Art galleries in New York began buying graffiti in the early seventies. But at the same time that it began to be regarded as an art form, John Lindsay, the then mayor of New York, declared the first war on graffiti. By the 1980s it became much harder to write on subway trains without being caught, and instead many of the more established graffiti artists began using roofs of buildings or canvases.

The debate over whether graffiti is art or vandalism is still going on. Peter Vallone, a New York city councillor, thinks that graffiti done with permission can be art, but if it is on someone else’s property it becomes a crime. ‘I have a message for the graffiti vandals out there,’ he said recently. ‘Your freedom of expression ends where my property begins.’ On the other hand, Felix, a member of the Berlin-based group Reclaim Your City, says that artists are reclaiming cities for the public from advertisers, and that graffiti represents freedom and makes cities more vibrant.

For decades graffiti has been a springboard to international fame for a few. Jean-Michel Basquiat began spraying on the street in the 1970s before becoming a respected artist in the ’80s. The Frenchman Blek le Rat and the British artist Banksy have achieved international fame by producing complex works with stencils, often making political or humorous points. Works by Banksy have been sold for over £100,000. Graffiti is now sometimes big business.

(Source: https://learnenglishteens.britishcouncil.org)

Question 8: What is the most suitable title for the passage?

A. The future of graffiti

B. The history of graffiti

C. Taggers in graffiti

D. Famous graffiti artists

Question 9: Why was the seventies an important decade in the history of graffiti?

A. That was when the trains were covered in spray paintings.

B. That was when graffiti first reached New York.

C. That was when modern graffiti first appeared.

D. That was when modern graffiti first became really popular.

Question 10: According to the first paragraph, what is a “ masterpiece” in graffiti?

A. Ancient Romans and Greeks’ names and poems on buildings.

B. A work of graffiti showing the artist’s name.

C. A full piece of graffiti, like those seen on subway trains.

D. A really high-quality piece of graffiti.

Question 11: The word “it” in paragraph 2 refers to _____.

A. the novelist

B. the mayor

C. the New York Times

D. the grafiti

 

Question 12: The word “established” in paragraph 2 is closest in meaning to _____.

A. renowned

B. current

C. creative

D. imaginative

Question 13: Which statement is NOT TRUE, according to the passage?

A. The first taggers wanted to show which streets belonged to which gangs.

B. Graffiti is a crime if the artist does not have permission.

C. Roofs of buildings or canvases had been used to write graffiti before the 1980s.

D. A newspaper and an author coined the phrase “graffiti”

Question 14: The word “ vibrant” in paragraph 3 is closest in meaning to ____.

A. modern

B. exciting
C. imaginative

D. prosperous

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 15: They finished one project. They started working on the next.

A. Not until they started working on the next project did they finish the previous one.

B. Only if they had they finished one project did they start working on the next.

C. Had they finished one project, they would have started working on the next.

D. Hardly had they finished one project when they started working on the next.

Question 16: We almost gave up hope. At that time, the rescue party arrived.

A. It was not until the rescue party arrived that we gave up hope.

B. We were on the verge of giving up hope when the rescue party arrived.

C. Had the rescue party not arrived, we wouldn’t have given up hope.

D. Only after the rescue party arrived did we give up hope.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 17: Nam Cao’s literature works were deeply informed by his impoverished life in the North of Vietnam.

A. announced

B. concerned

C. influenced

D. shaped

Question 18: The exhibition displays one of his most celebrated paintings.

A. popular

B. modern

C. innovative

D. famous

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

How do people choose names for their babies? In the past, many names were chosen for some religious associations or because of national or family tradition. If a boy’s great-grandfather, his grandfather and his father were all called Patrick, then it was very (19)______ that the new-born baby would be called Patrick as well. Sometimes parents just wanted to please a wealthy or much loved (20)______ by naming the baby (21)______ him or her and in countries such as Spain a child was often given the name of the saint (22)______ feast day conincided with the birth. Most names have good connotations, (23)______ there are exceptions. Parents in some areas of the world gave their babies names like “Ugly” or “Disagreeable” so as to make the child unattractive to demons.

Question 19: A. likely

B. mostly

C. possibly

D. certain

Question 20: A. relational

B. relate

C. relationship

D. relative

Question 21: A. after

B. for

C. alike

D. to

Question 22: A. whom

B. whose

C. who

D. which

Question 23: A. though

B. since

C. for

D. if

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

When we think of the renewable energy transition, we often have in mind dark blue photovoltaic rectangles carpeting the landscape or large three-blade horizontal axis wind turbines marching along mountain ridges or into the sea. We think about grid reliability and consumer cost per kilowatt-hour, or we think about the climate change apocalypse that we will impose on future generations if we fail to act swiftly enough. All of these elements are important from technical and policy perspectives, but there is something missing that will be key to success if we are to meet the goals that we have set for ourselves. We must recognize the importance of human culture to the realization of change.

It is a lack of imagination that has brought us to the brink, and it will be an influx of imagination that can possibly pull us back from it. If we are going to succeed in reducing carbon emissions, we must make the solutions more visible, inspire the general public, and get people excited about the renewable energy transition.

This is the mission of the Land Art Generator Initiative (LAGI), a nonprofit that works with cities around the world on civic art installations that also function as renewable energy infrastructures. These generous works of art give back more than just beauty and return more than just kilowatt hours on their capital investment. LAGI design competitions have changed the way that cities and developers manage the integration of public art and creative placemaking into the master planning process for new developments. Competitions for Dubai/Abu Dhabi (2010), New York City (2012), Copenhagen (2014), Glasgow (2015), Santa Monica (2016), Willimantic (2017), and Melbourne (2018) have brought in over 1,000 designs from 60+ countries.

(source: https://www.archdaily.com/)
Question 24: Which best serves as the title for the passage?

A. A pioneer in sustainability and energy.

B. When aesthetics meets practicality.

C. Future scenarios for renewables.

D. Green energy mitigating climate change.

Question 25: According to paragraph 1, which is the consideration that the constructors fail to notice?

A. The price for sustainable energy.

B. Future unwanted consequences.

C. The resilience of electric line.

D. The projects’ impact on human.

Question 26: The word “influx” in paragraph 2 is closest in meaning to ______.

A. entrance

B. swamp

C. downpour

D. invasion

Question 27: The word “it” in paragraph 2 refers to _______.

A. brink

B. success

C. change

D. imagination

Question 28: According to paragraph 3, which area is NOT mentioned as the participants of the design contest?

A. Copenhagen

B. Santa Monica

C. Buenos Aires

D. Glasgow

 

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 29: Jonathan was brought up with unconditional love and unfailing support from his family.

A. small

B. failing

C. rare

D. little

Question 30: She is an old hand at dealing with such issues.

A. uninterested in

B. inexperienced in

C. reserved about

D. relaxed about

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 31: A. nought

B. plough

C. cough

D. bought

Question 32: A. becomes

B. invites

C. believes

D. arrives

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 33: I like Jim, who is very good at ______ judments.

A. doing

B. getting

C. making

D. giving

Question 34: I ______ for my book since noon, but I can’t find them.

A. looked

B. have been looking

C. am looking

D. have looked

Question 35: Which would you prefer, living in a town or in ______ country?

A. an

B. no article

C. a

D. the

Question 36: I’ll never forget ______ Hanoi for the first time.

A. visiting

B. having visited

C. to visit

D. visit

Question 37: If I had a car, I ______ you up at the airport yesterday.

A. might pick

B. would pick

C. would have picked

D. will pick

Question 38: Take it ______! I didn’t mean to be rude.

A. ease

B. easeful

Question 39: My friend and I met ______ in the street and we decided to spend the rest of the day together.

A. at first sight

B. by chance

C. out of date

D. from time to time

Question 40: A lot of workers would lose their jobs or see their incomes decline ______ of the corona pandemic.

A. in the wake

B. at the height

C. in the event

D. at the beginning

Question 41: When there are small children around, it is necessary to put bottles of pills out of ______.

A. reach

B. hold

C. hand

D. place

Question 42: Conserving human heritage proves to be an act of great cultural ______ and of an advanced lifestyle.

A. cost

B. worth

C. assessment

D. value

Question 43: She was heavily dressed ______ catching a cold.

A. due to

B. in case

C. because

D. for fear of

Question 44: He had to drop ______ school as his father could no longer afford his school fees.

A. down

B. away from

C. out of

D. into

Question 45: You’ve never had a pen pal before, ______ you?

A. have

B. haven’t

C. had

D. hadn’t

Question 46: The man ______ in the front row is the head master of my high school.

A. sat

B. sits

C. who sitting

D. sitting

Question 47: Apparently, he ______ them since he was a child.

A. is knowing

B. has been knowing

C. knows

D. has known

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 48: Many nations protect endangered species by forbidding hunting, to restrict land development and creating preserves.

A. protect

B. by forbidding

C. to restrict

D. and creating

Question 49: It is essential that cancer is diagnosed and treated as early as possible in order to assure a successful cure.

A. that

B. is

C. treated

D. to assure

Question 50: The field of Artificial Intelligence research was found at a workshop held on the campus of Dartmouth College during the summer of 1956

A. field

B. was found

C. held on

D. the

THE END

Đáp án

Câu Đ/a Câu Đ/a Câu Đ/a Câu Đ/a Câu Đ/a
1 A 11 D 21 A 31 B 41 A
2 B 12 A 22 B 32 B 42 D
3 A 13 C 23 A 33 C 43 D
4 B 14 B 24 B 34 B 44 C
5 B 15 D 25 D 35 D 45 A
6 C 16 B 26 A 36 A 46 D
7 C 17 C 27 A 37 C 47 D
8 B 18 D 28 C 38 D 48 C
9 D 19 A 29 C 39 B 49 B
10 C 20 D 30 B 40 A 50 B

 

Comments (0)

Trả lời

Your email address will not be published. Required fields are marked *