Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 – 2021 (Đề 4)

Like và share giúp mình phát triển website nhé.
  •  
  •  

Các bạn đang xem Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 – 2021 (Đề 4) của Ôn thi HSG.
Chúc các bạn có thật nhiều kiến thức bổ ích.

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 – 2021, có đáp án kèm theo. Mời các bạn cùng tham khảo.

PART A: PRONUNCIATION & SPEAKING
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part that differs from the other three in the pronunciation in each of the following questions.
Question 1:    
A. creates    
B. faces    
C. strikes    
D. cigarettes

Question 2:    
A. eight    
B. egg    
C. element    
D. elephant

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.
Question 3:    
A. decoration    
B. economy    
C. expectation    
D. universal

Question 4:    
A. manner    
B. mailbox    
C. summer    
D. mature

Mark the letter A,B,C or D to indicate the option that best completes each of the following exchanges.
Question 5: Jenny: “Kelley, I passed the exam.”
                     Kelley: “Did you? _________.”
A. Congratulations    
B. Good idea    
C. Best wishes    
D. With pleasure

Question 6: Jack: “_________.”
                    Lisa: “He is very outgoing.”
A. What does your new roommate like?    
B. What does your new roommate look like?
C. What is your new roommate like?    
D. Are you and your new roommate alike?

PART B: VOCABULARY & GRAMMAR
Mark the letter A,B,C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 7: It was _____ beautiful morning, so we decided to make for Sam Son beach.
A. the    
B. an    
C. a    
D. Ø

Question 8: However, thanks to Hollywood movies, Facebook, and other elements of popular culture __ in the Middle East, the thumbs-up gesture can sometimes just be a genuine thumbs up.
A. triggering    
B. spreading    
C. disseminating    
D. distributing

Question 9: If you are a young, inexperienced driver, it is worth _____ comprehensive insurance.
A. have    
B. to have    
C. had    
D. having

Question 10: Most of the _____ in this workshop don’t work very seriously or productively.
A. rank and file    
B. old hand    
C. eager beavers    
D. tooth and nail

Question 11: Research in the work place reveals that people work for many reasons _____.
A. beside money    
B. besides money    
C. money beside    
D. money besides

Question 12: I was very sad when they vet said he’d have to _____ Gertie, our lapdog.
A. put down    
B. feel up to    
C. pull through    
D. wear off

Question 13: With many four-year schools _____ hundreds of thousands of dollars for a degree, most families need help getting their kids to graduation.
A. invoicing    
B. pricing    
C. evaluating    
D. charging

Question 14: My sister’s going through a _____ divorce and she has to pay a fortune in legal fees.
A. bitter    
B. messy    
C. sour    
D. moody

Question 15: Never before _____ more foreign tourists to Vietnam.
A. there have been    
B. were there    
C. have there been    
D. there were

Question 16: I found it very stressful living in the centre of town, so I was pleased when we moved to a quiet residential area in the _____.
A. edge  
B. suburbs    
C. estate    
D. outskirts

Question 17: Passengers are advised to take all their personal _____ with them when they leave the plane.
A. belongings    
B. estates    
C. items    
D. baggage

Question 18: Trudy has just graduated with first-class honors _____ psychology.
A. at    
B. from    
C. on    
D. in

Mark the letter A,B,C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 19: She decided to remain celibate and devote her life to helping the homeless and orphans.
A. single    
B. divorced    
C. married    
D. separated

Question 20: That house hasn’t been occupied for ten years now. It must be haunted since no one is renting or buying it.
A. cleaned    
B. taken    
C. absent    
D. vacant

Mark the letter A,B,C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 21: Nghi has such hewitching smile that almost everyone seems to dote on her.
A. exquisite    
B. hostile    
C. disgusting    
D. inscrutable

Question 22: She was very explicit about what she thought was wrong with the plans.
A. clear    
B. colorful    
C. vague     
D. direct

Mark the letter A,B,C or D to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
Question 23: Though its mouth is big, but a crocodile can swallow only small animals.
A. its    
B. but    
C. can    
D. small animals

Question 24: I believe that only very self-confident, knowledge and attentive students will prefer 100% eye contact time.
A. only very    
B. knowledge    
C. prefer    
D. eye contact time

PART C: READING COMPREHENSION
Read the following passage and mark the letter A,B,C or D to indicate the correct answer to each of the questions from 25 to 31.
Some cities are located by chance. A wagon breaks down, the driver spends some time in repairs, finds that he is in a congenial spot, and settles down. Later another person builds a house near his, and later someone adds an inn. Someone else starts selling farm produce there. Soon there is a little market, which grows to a town, and later to a city.
Other places were destined by nature to become cities. London, for example, is on what is called the head of navigation – the point where it becomes too difficult for ocean-going ships to continue upriver, and must transfer their cargoes. As with London, the head of navigation is also the point where the river can be conveniently bridged. In fact, the location of a bridge is often the reason for the birth of a town – as Cambridge or Weybridge in England show. Again, a good harbour will generally lead to a city growing up about it. New York and San Francisco began life as ports, as did Cape Town in South Africa.
Some places were created mainly for military purposes, such as Milan, and the host of English cities finishing with -cester, which is derived from castra which means camp in Latin. Chester itself, created to guard the Welsh border, is a very good example. Other such military bases are Manchester, Doncaster, and of course, Newcastle.
A few cities are not created by accident, but by intention. This was the case with Milton Keynes in England, but the most famous examples of such cities are capitals. Brasilia, Canberra and Washington are capitals created in modern times, but even their greatest admirers will admit that they lack a certain character. It is no co-incidence that there are famous pop songs about New York, (“New York, New York”) Chicago (“My kind of Town”) San Francisco (“Going to San Francisco”) and many other US cities, but none about the nation’s capital. On the other hand any Londoner can give you at least three songs about the place.

 (Source: https://www.englishexercises.org/makeagame/viewgame.asp)

Question 25: This reading passage is mainly about ______.
A. famous cities and urban life              
B. why some city sites are chosen
C. why capital cities are created                        
D. places where cities might begin

Question 26: The word “congenial” in the first paragraph probably means ______.
A. noisy    
B. related    
C. pleasing    
D. favourable

Question 27: According to the passage, London owes its origin to ______.
A. a river    
B. a countryside ship    
C. an army camp    
D. a bridge

Question 28: The passage suggests that a large harbour ______.
A. is important for import/export    
B. is a place where wars start
C. is always located in capital cities    
D. may lead to the development of a big city

Question 29: The passage suggests that English cities of military origin ______.
A. can be found from their names    
B. can be found from their locations
C. are more common than other cities    
D. always end with -cester

Question 30: Which of the following is NOT given as a reason for a new city?
A. Random events    
B. Wars    
C. Trade    
D. Politics

Question 31: There are no songs about Washington because ______.
A. songwriters don’t like politics    
B. it is the national capital     
C. the city has little character    
D. it is too modern

Read the following passage and mark the letter A,B,C or D to indicate the correct word that best fits each of the numbered blanks from 28 to 32.
Nowadays, everybody knows Apples and (32) ____ everybody knows that the company was founded by Steve Jobs, an American inventor and entrepreneur. He is widely recognized as a pioneer in the field of microcomputer revolution. He helped design the first Macintosh computer, (33) ____ a small computer graphics company into Pixar, the company behind Toy Story and The Monster Inc.
His countercultural lifestyle and philosophy was a product of the time and place of his (34) ____. Jobs was adopted and raised in San Francisco Bay Area during the 1960s. In 1972, Jobs attended Reed College from which he dropped out in next to no time. Jobs co-founded Apple in 1976 in order to sell Apple I personal computer. At that moment, he might hardly imagine that only a year later the company tasted impressive victory with Apple II, one of the first highly successful (35) ____ personal computers. Unfortunately, in 1985, following a long power struggle, Jobs was forced out of Apple. After leaving Apple, Jobs took a few of its members with him to found NeXT, a computer development company (36) ____ was then bought by Apple. The purchase allowed Jobs to become the company’s CEO once again.
Question 32:    
A. almost    
B. most    
C. mostly    
D. most of

Question 33:    
A. translated    
B. transferred    
C. transfromed    
D. transited

Question 34:  
A. training    
B. upbringing    
C. educating    
D. growing

Question 35:    
A. massly-produced    
B. mass-produced    
C. massive-produced    
D. mass-producing

Question 36:  
A. who    
B. what    
C. which    
D. whose

PART D: WRITING
Mark the letter A,B,C or D to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.
Question 37: In population, Los Angeles is not as big as New York.
A. New York is bigger than Los Angeles in population.
B. New York is not as crowed as Los Angeles.
C. New York is bigger than Los Angeles.
D. Los Angeles is more densely populated than New York.

Question 38: My uncle didn’t recognize me until I spoke. 
A. My uncle recognized me not until I spoke.
B. Only when my uncle recognized me did I speak.
C. Not until I spoke did my uncle recognize me.
D. When I spoke, my uncle didn’t recognize me.

Mark the letter A,B,C or D to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.
Question 39: It isn’t just that the level of education of this school is high. It’s that it’s also been consistent for years.
A. The level of education in this school, which is usually quite high, shows only slight variations from year to year.
B. The standard of education is not high in this school, but at least all the students are at the same level.
C. Not only are the standard of education good in this school, but it has maintained those standards over the years.
D. It isn’t fair to deny that this school is successful, as it has had the same high standards for many years now.

Question 40: I picked up my book. I found that the cover had been torn.  
A. When picking up my book, the cover had been torn.   
B. On picking up my book, I saw that the cover had been torn.
C. The cover had been torn when my book picked up.
D. Picked up, the book was torn.

~ ~ The end ~ ~

ĐÁP ÁN

01. B 02. A 03. B 04. D 05. A 06. C 07. C 08. C 09. D 10. A
11. B 12. A 13. D 14. B 15. C 16. B 17. A 18. D 19. C 20. D
21. A 22. A 23. B 24. B 25. B 26. D 27. A 28. D 29. A 30. D
31. C 32. A 33. C 34. B 35. B 36. C 37. A 38. C 39. C 40. B

Cảm ơn các bạn đã đọc bài Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 – 2021 (Đề 4) của Ôn thi HSG, hãy chia sẻ nếu bài viết hữu ích.

Leave a Comment

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *