Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 – 2021 (Đề 7)

Like và share giúp mình phát triển website nhé.
  •  
  •  

Các bạn đang xem Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 – 2021 (Đề 7) của Ôn thi HSG.
Chúc các bạn có thật nhiều kiến thức bổ ích.

Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 – 2021, có đáp án kèm theo. Mời các bạn cùng tham khảo.

ĐỀ THI THỬ THPT QUỐC GIA NĂM HỌC 2020 – 2021
MÔN: TIẾNG ANH

THỜI GIAN: 60 phút (không kể phát đề)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 1: Social psychologists have recently noticed strange behavior from people having suffered from terrible shocks.             
A. common
B. rare
C. violent
D. negative

Question 2: After a good night’s sleep, she woke up feeling as fresh as a daisy and eager to start working again.
A. lethargic
B. energetic
C. enthusiastic
D. optimistic

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the option that best completes each of the following exchanges.
Question 3: Mike and David are university students. They are talking about the result of the Physics test.
– Mike: “I was worried about the Physics result, but Mr. David gave me an A.”
– David: “____________________”

A. Don’t worry about it.
B. Mr. David is so mean.
C. Congratulations! That’s great!
D. Good luck to you!

Question 4: Harry and Joe are talking about transport in the future.
– Harry: “Do you think there will be pilotless planes in the year 2050?”
– Joe: “____________________”

A. What for? There are quite a few around.
B. Why not? There have been cars without drivers.
C. I’m afraid I can’t.
D. I don’t think you like it.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.
Question 5: I’m trying to ______ my account, but I can’t remember the password.
A. log into
B. log out
C. shut down
D. switch off

Question 6: It’s not easy to apply to the university that has a very selective ______ policy.
A. admission
B. permission
C. acceptance
D. agreement

Question 7: There are plenty of ______ solutions that have been tried and tested successfully in many countries.
A. off beam
B. on the shelf
C. off the peg
D. on the house

Question 8: She has ______ an important distinction between mental and physical illnesses.
A. drawn
B. taken
C. done
D. planned

Question 9: One condition of this job is that you must be ______ to work at weekends.
A. accessible
B. acceptable
C. capable
D. available

Question 10: I’d like to see that football match because I ______ one for months.
A. didn’t see
B. haven’t seen
C. don’t see
D. weren’t seeing

Question 11: Weather experts said that Vietnam should expect up to 27 waves of cold air ______ from the north this winter.
A. coming
B. that coming
C. came
D. comes

Question 12: ______ we had enough money, my husband refused to buy a new car.
A. Although
B. Because
C. In spite of
D. Because of

Question 13: People in every corner of the world can be infected with ______ most recently discovered coronavirus.
A. a
B. an
C. x (no article)
D. the

Question 14: If people paid a little more attention to the environment, the Earth ______ greener.
A. would be
B. is
C. will be
D. would have been

Question 15: Do you know the woman who is wearing a(n) ______ watch?
A. Swiss gold old valuable
B. old Swiss gold valuable
C. old gold Swiss valuable
D. valuable old Swiss gold

Question 16: Older people and people with pre-existing medical conditions appear to be more _______ become severely ill with the COVID-19 virus.
A. vulnerability
B. vulnerable
C. invulnerability
D. vulnerably

Question 17: I’m the kind ______ person who hates to do anything wrong.
A. with
B. to
C. at
D. of

Question 18: It is advisable that we should avoid ______ leaded petrol to save the environment.
A. use
B. used
C. to use
D. using

Question 19: I don’t think that everyone likes the way he makes fun, ______?
A. do I
B. do they
C. don’t I
D. don’t they

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 20:
A.
pace                B. stay
C. bat                   D. late

Question 21:
A.
sports                B. slopes
C. laughs                D. bags

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word which differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.
Question 22:
A.
become                 B. worry
C. suffer                     D. value

Question 23:
A.
interest                 B. condition
C. president              D. memory

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. 
Question 24: In hot, sunny climate, man acclimatizes by eating less, drink more and wearing lighter.
A. sunny
B. acclimatizes
C. drink
D. wearing

Question 25: What I love most about the book were the close-knit friendship of the three friends.
A. What
B. about
C. were
D. friendship

Question 26: A professor of economy and history at our university developed a new theory of the relationship between historical events and financial crises
A. economy
B. developed
C. between
D. financial crises

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. 

NEW YEAR

New Year celebrations date as far back as 2000 BC in Mesopotamia. Yet, the actual date has changed a number of times. There was always a problem because New Year was (27) ______ by the movements of the Sun and Moon which allowed room for error. To cut a long story short, it wasn’t until 1582, when the calendar we use today was introduced, that January 1st became New Year’s Day in most cultures. Some cultures, (28) ______ celebrate the New Year at various times, according to their calendar and religious traditions. For example, the Chinese celebrate it between the 21st of January and 19th of February. In contrast with most people all over the world (29) ______ celebrate at the beginning of the year, the Jewish people celebrate it in September or early October. 
In any case, the New Year is a festive occasion. Some people celebrate at home with no shortage of champagne, while (30) ______ party on the streets, watching the fireworks that the city council may have provided, joining the long (31) ______ of people waiting to get in and dance the night away.

Question 27:
A.
supposed                 B. considered
C. assumed                  D. calculated

Question 28:
A.
however                   B. when
C. since                        D. so

Question 29:
A.
whom                       B. what
C. who                          D. which

Question 30:
A.
other                         B. every
C. others                       D. another

Question 31:
A.
rows                          B. corridors
C. queues                      D. aisles

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 
Who talk more men or women? Most people believe that women talk more. However, linguist Deborah Tannen, who has studied the communication style of men and women, says that this is a stereotype.  According to Tannen, women are more verbal – talk more in private situations, where they use conversation as the “glue” to hold relationships together. But, she says, men talk more in public situations, where they use conversation to exchange information and gain status. Tannen points out that we can see these differences even in children. Little girls often play with one “best friend”, their play includes a lot of conversation. Little boys often play games in groups; their play usually involves more doing than talking. In school, girls are often better at verbal skills, boys are often better at mathematics. 
A recent study at Emory University helps to shed light on the roots of this difference. Researchers studied conversations between children aged 3-6 and their parents. They found evidence that parents talk very differently to their sons than they do to their daughters. The startling conclusion was that parents use more language with their girls. Specifically, when parents talk with their daughters, they use more descriptive language and more details. There is also far more talk about emotions, especially with daughters than with sons. 

Question 32: Which sentence best expresses the main idea of the first paragraph? 
A. Little girls and little boys have different ways of playing. 
B. Women talk more than men on the whole. 
C. It’s a stereotype that women talk more than men. 
D. Women talk more in private, and men talk more in public. 

Question 33: The word “they” in the first paragraph refers to ___________. 
A. situations
B. men and women
C. men
D. women

Question 34: Which of the following statements is TRUE according to the passage?
A. Parents use more language to talk with their daughters. 
B. Parents give more love to their daughters than their sons. 
C. Boys don’t like showing their emotions. 
D. Boy’s play usually involves more talking than doing. 

Question 35: Which word could best replace “startling” in the second paragraph?
A. beginning
B. annoying
C. interesting
D. surprising

Question 36: Which of the following statements is NOT true, according to the passage?
A. Women use conversation as the “glue” to hold relationships together. 
B. One little girl often plays with many of her best friends. 
C. Parents talk to their sons and their daughters very differently.
D. Men use conversation to exchange information and gain status. 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. 
Question 37: “You have to get all the letters sent off by tomorrow,” said Jake to his secretary.
A. Jake said to his secretary that she would get all the letters sent off by the following day.
B. Jake told his secretary that she had to get all the letters sent off by the next day. 
C. Jake told his secretary that she should send off all the letters by tomorrow. 
D. Jake said to his secretary that she had sent off all the letters by the day after. 

Question 38: Fansipan is the highest mountain in the Indochinese Peninsula. 
A. There are some mountains in the Indochinese Peninsula higher than Fansipan. 
B. The Indochinese Peninsula includes one of the highest mountains in the world. 
C. All mountains in the Indochinese Peninsula are as high as Fansipan. 
D. No mountains in the Indochinese Peninsula are higher than Fansipan. 

Question 39: I’m sure it wasn’t Mr. Phuc you saw yesterday because he’s on business.
A. It couldn’t be Mr. Phuc you saw yesterday because he’s on business. 
B. You mustn’t have seen Mr. Phuc yesterday because he’s on business. 
C. It can’t have been Mr. Phuc you saw yesterday because he’s on business. 
D. Mr. Phuc mightn’t see you yesterday because he’s on business. 

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions. 
Scientists have identified two ways in which species disappear. The first is through ordinary or “background” extinctions, where species that fail to adapt are slowly replaced by more adaptable life forms. The second is when large numbers of species go to the wall in relatively short periods of biological time. There have been five such extinctions, each provoked by cataclysmic evolutionary events caused by some geological eruption, climate shift, or space junk slamming into the Earth. Scientists now believe that another mass extinction of species is currently under way – and this time human fingerprints are on the trigger. 
How are we doing it? Simply by demanding more and more space for ourselves. In our assault on the ecosystems around us we have used a number of tools, from spear and gun to bulldozer and chainsaw. Certain especially rich ecosystems have proved the most vulnerable. In Hawaii more than half of the native birds are now gone – about 50 species. Such carnage has taken place all across the island communities of the Pacific and Indian oceans. While many species were hunted to extinction, others simply succumbed to the introduced predators” that humans brought with them: the cat, the dog, the pig, and the rat. 
Today the tempo of extinction is picking up speed. Hunting is no longer the major culprit, although rare birds and animals continue to be butchered for their skin, feathers, tusks, and internal organs, or taken as savage pets. Today the main threat comes from the destruction of the habitat of wild plants, animals, and insects need to survive. The draining and damming of wetland and river courses threatens the aquatic food chain and our own seafood industry. Overfishing and the destruction of fragile coral reefs destroy ocean biodiversity. Deforestation is taking a staggering toll, particularly in the tropics where the most global biodiversity is at risk. The shrinking rainforest cover of the Congo and Amazon River basins and such place as Borneo and Madagascar have a wealth of species per hectare existing nowhere else. As those precious hectares are drowned or turned into arid pasture and cropland, such species disappear forever. 

Source: Final Countdown Practice Tests by D.F Piniaris, Heinle Cengage Learning, 2010

Question 40: What does the passage mainly discuss? 
A. Human activity and its impact on a mass extinction of species 
B. The two ways in which species disappear 
C. The tempo of extinction of species today 
D. Deforestation as a major cause of mass extinctions of species

Question 41: The word “assault” in paragraph 2 is closest in meaning to _____. 
A. attack
B. development
C. effort
D. influence

Question 42: The word “them” in paragraph 2 refers to _______. 
A. oceans
B. humans
C. predators
D. species

Question 43: The word “butchered” in paragraph is closest in meaning to ______.
A. traded
B. killed
C. cooked
D. raised

Question 44: What was the main threat to biodiversity in Hawaii and other islands in the Pacific and Indian oceans until recently? 
A. tools used by human beings
B. hunters and “introduced predators”
C. human assault on ecosystems
D. vulnerable rich ecosystems

Question 45: Which is NO longer considered a major cause of the mass extinction under way currently?
A. the building of dams across rivers
B. the shrinking of rainforests in the tropics
C. the killing of animals for their body parts
D. the destruction of habitats of species

Question 46: It can be inferred from the passage that _____. 
A. it’s impossible for scientists to identify the causes of mass extinctions of species
B. the current mass extinction is different from the other five in that it is caused by humans
C. habitat destruction makes a minor contribution to the current mass extinction of species
D. hunting is the major contributing factor that speeds up the extinction of species 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 
Question 47: Many people joined hands to support people in central Vietnam to overcome consequences of natural disasters in 2020. 
A. abilities
B. wonders
C. habitats
D. catastrophes

Question 48: From the beginning, not so many people realised the danger of the Coronavirus so they did not do much to protect themselves. 
A. forgot
B. suffered
C. understood
D. questioned

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. 
Question 49: He is very slow, so we won’t give him such an important task. 
A. Unless he weren’t slow, we would give him such an important task. 
B. Without his slownessly, we would give him such an important task. 
C. But for his slowness, we would give him such an important task. 
D. If he were slow, we wouldn’t give him such an important task. 

Question 50: As soon as James started working, he realized that his decision had not been a good one.
A. No sooner had James begun his new job than he knew his decision was wrong. 
B. Since James did not like his new job, he began looking for a better one. 
C. Just before James took up his new post, he realized that he was not suited for it.
D. Had James not begun his new job, he would have gone looking for a better one. 
 

ĐÁP ÁN 

1. A 2. A 3. C 4. B 5. A 6. A 7. C 8. A 9. D 10. B
11. A 12. A 13. D 14. A 15. D 16. B 17. D 18. D 19. B 20. C
21. D 22. A 23. B 24. C 25. C 26. A 27. D 28. A 29. C 30. C
31. C 32. D 33. D 34. A 35. D 36. B 37. B 38. D 39. C 40. B
41. A 42. B 43. B 44. B 45. C 46. B 47. D 48. C 49. C 50. A

Cảm ơn các bạn đã đọc bài Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2020 – 2021 (Đề 7) của Ôn thi HSG, hãy chia sẻ nếu bài viết hữu ích.

Leave a Comment

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *